Dressyr

Efter mycket funderande om hur jag skulle göra med ridningen idag, blev det tillslut dressyr i ridhuset. Vi har STORM här idag, storm med stora bokstäver. ;) Det skulle aldrig gå att rida ut.. Så det stod mellan vila elr ridhuset. Blev supersugen strax innan insläppet, så tog in Bells och slängde på na utrustningen innan det bar iväg, haha.
 
Blev väldigt mycket galoppjobb idag, för hon var riktigt stark och pigg. Jag hade hela hästen i handen i galopperna, så jag låg och rullade ganska länge, och jobbade med ställningen utåt och inåt, samt försökte flytta nåra steg här och där.
 
Efter en paus med skritt i typ 7 min så testade jag galopp igen, och då hade poletten trillat ner för fröken bus! Från att ha haft allt i handen hade jag allt på bakdelen i princip. Så sjukt lätt och fin i munnen, och jag fick en känsla jag sällan känt (om nånsin?), jag verkligen RED i galoppen. JAG bestämde tempot med endast sätet, och dendär lätta känslan i munnen är inte alltför vanlig i galoppen. Jag hade henne riktigt på bakdelen och det var så skoj att få nosa på hur det SKA kännas. :-)
 
Travade sedan av en pigg liten snärta innan jag hoppade av och ledde henne för hand.

En häst är en frukt som inte finns

Ni har väl inte missat den sidan på fejjan? Jag var inte sen med att gilla den när den först startades, för fyfan vilken rolig sida. Exakt min humor, hahahaha. Men det bästa av allt MÅSTE ju bara vara när folk faktiskt blir upprörda? HAHAHA. Jag dör.
 
Exempel: "Ni är fan dumma i huvudet, jag har ridit i typ hela mitt liv och ni kan inte bara komma och påstå att jag hopplat omkring på en fruktjävel som inte ens finns! Det funkar ju inte ens"

Då ba, no shit sherlock! DU är för smart för ditt eget bästa hjärtat.. <3
 
Ex 2: "Vilken patetisk uppdatering och grupp! Eftersom hästar är däggdjur och likaså vi, så är vi också frukt och finns lika lite som hästar! Lägg ner!"
 
Ännu en riktigt smart tjej!!
 
"..jag skulle gärna vilja se forskningsresultaten så att man har något mer bevis om att en häst är en frukt som inte finns."
 
och
 
"Om det är vetenskapligt bevisat, så finns det en studie om det! jag vill kunna läsa den, så lägg ut den länken så man kan ta del av den"
 
HAHAHAHAHHAHA.
 
"vad påstår ni att dem där stora djuren är då? en älg utan horn lr vadå? dem som kallas för hästar lr e vi alla egentligen helt blinda och bara fantiserar att de finns? min brud har för fan två st vad ska man kalla dem två st på hittade saker lr vadå?"
 
En smart boyfriend... <3 Hans flickvän är lyckligt lottad!! :')
 
Detta är fanimej humor på hög nivå!! Jag älskar denna grupp :'D
 
->Hästarfinnsinte<-

Grovfoder = underskattat

Jag har alltid försökt ge min häst i huvudsak grovfoder, vilket jag tycker är väldigt viktigt. Sedan jag började ta analys på hennes grovfoder, så har det resulterat i att jag inte behöver ge något annat än just grovfoder och ett par mineraler. Istället för att "bara för att" slänga i henne kilovis med kraftfoder av alla dess slag, och skapa ev. obalans, överskott el. underskott.
 
Läste en bra artikel i Häst&Ryttare idag, som jag tänkte dela med mig av här.
 
De skriver att traditionen säger att hästar som tränas och tävlas mycket ska ha mycket kraftfoder. Men nu har de forskat sig fram till (men detta var väl känt innan?!) att det går minst lika bra att ge hästarna endast grovfoder (av hög kvalité förstås).
 
Fördelarna med att endast ge grovfoder:
 
* Hälsoeffekter som att hästarna bibehåller vätskan i blodet längre
 
* Färre beteendestörningar
 
* Klarar sannolikt hårdare arbete innan mjölksyra bildas
 
* Mindre risk för fetma
 
* Mindre risk för fång, eftersom hästen inte utvecklar okänslighet för insulin
 
* Mindre risk för kolik
 
Punkt 1 och 3 hade jag ingen aning om tidigare. :-) Så det var ett stort plus!
 
Nu säger inte jag att alla har möjlighet att ge endast grovfoder, eftersom det helt beror på vad analysen säger. Men utan analys kan man omöjligt göra en bra foderstat heller, vare sig den består av grovfoder och mineraler eller om den består av delar med kraftfoder.
 
Hur ställer ni er till detta med att endast ge grovfoder (+ mineralerna som fattas)?

Bells förra vintern

Till salu

Fotade två par av skydden som är till salu. :-)
 
Rosa/lila från Hööks, strl Small. Mycket lite använda. 60:-
 
Obetydligt använt benskydd-set från Globus. Strl Ponny/Small. 200:-

Promenad + roadtrip

Blev en promenad för fröken Bus och Fisen, tsm med bästa Mallan. :-) Vi skulle rida, men då F är liiiiiite oren fortf. (hovböld) så promenerade vi istället. Blev typ bara 15 min. Sedan fick vi för oss att uträtta ett ärende ikväll, som vi skulle göra på lördag. Så de blev en roadtrip till kramfors typ, med massa gott färdgods! Hihi :D
 
Denna skönhet är nu min! Jag passar så sjukt bra i denna, den passar min huvudform PERFEKT. :-D No more platthuvud a la Lamicell. (Y)

Vila

Vilodag för fröken Bus. :-)

Joggingtur

Blev en joggingtur för fröken Bus idag. Skrittjobbade först med öppnor, halt och backning. Hon var mycket, mycket lugn och fin. Sådär lugn brukar hon inte vara. :-) Så de var trevligt! Men så har jag blivit mycket lugnare i min ridning oxå, och försöker vänta mer så att även hon väntar mer. Och de funkar.
 
Hon var något stark i traven, och hemvägen ska vi INTE tala om. Haha. Hon visste inte ens vad skritt var, och de kändes som att hon när som helst skulle explodera. Hon vart sååå frustrerad som inte fick sprätta iväg i galopp.. Vi skulle bara skritta. Och hon var allmänt på tårna på hemvägen, började kvasta med svansen och blåsa upp sig och flyga omkring på vägen bara för att de kom bilar bakom som körde i små små små vattenpölar i massor, osv. Haha. Hon har ju sina ideér ;)
 
Köpte ett set benskydd idag oxå för skogsridning. Äntligen! Så nu ska alla mina ponnyskydd säljas av.
 

FILM (hoppning)

Dagens hoppning på film kommer här. :-) Gick awesome!
 

Hoppning

Idag har fröken B och jag haft kul! Vi har hoppat för första ggn på 4 veckor. Gick kanonbra, och jag kunde inte vara mer stolt över min röda dam. :-) För att inte ha hoppat på 4 veckor så var hon så otroligt lugn!! Helt lugn i huvudet. Dock så var hon stark och låg på, men alltså. Gud vad skönt att ha en häst med fötterna på jorden.. typ.
 
Hoppade lite linjer och nån liten kombination, nåt enkelhinder osv. Hon skötte sig fint! Kommer film, antingen idag elr imorn.

Att inspireras vs. att kopiera rakt av

Alla blir vi inspirerade någon gång då och då. Kanske handlar det om utrustning, kanske handlar det om ett särskilt ridsätt. Kanske handlar det om en idé gällande fotografering. Och visst är det bra att man kan ta lärdom av, och inspireras av andra?
 
Jag inspireras ofta av andra. Det kan till och med vara blogginlägg, men jag skulle absolut inte kopiera rakt av. Och absolut inte låtsas som om ingenting.
 
Men när det går till överdrift då? Är det shysst då? När man kan se i princip allt man gör, på en annan blogg eller hos en annan person... som dessutom låtsas som om absolut ingenting? Går jag till mig själv skulle jag tycka det var pinsamt, och endast pinsamt, att ha så dålig fantasi att jag måste kopiera allt någon annan gör. Och jag skulle tycka det var pinsamt att låtsas som ingenting. Någonstans så är det inte shysst att göra så. Kan jag få vara den jag är? Det känns nästan lite läskigt.
 
Men jag älskar att inspireras och att inspirera er! Så fortsätt med det hörrni!! :-)
 

"Inspirera, och låt dig inspireras"

Helgen

Othilia har haft Bellsan fre-sön. :-) I fredags skrittade dom till paddan och red lite trav/galopp där, och B hade varit hur fin som helst.
 
Lördagen blev det en skrittur, och idag en uteritt med skritt och trav.

Imorgon får jag äntligen träffa min älskade lilla tös igen. Jag har jobbat massa, och skulle egentligen jobbat 14 timmar idag, men jag fixade in en annan tjej till kvällen, så de blev "bara" 9,5 timme för mig. Jag känner mig hängig och har världens huvudvärk/tryck över huvudet. Orkeslös. Så jag äter godis och myser i soffan ikväll, och vilar upp mig. :-)
 

Arkivbilder på fröken bus, första ggn jag klippte en häst :-D hon fick bli försökskanin!

Favoriten <3
Ledarskap och hästhantering

Fick ett önskemål om att skriva hur jag ser på ledarskap och hästhantering, så here we go! ;-)
 
Det värsta jag vet är ouppfostrade hästar. Det är givetvis aldrig hästarnas fel, så man kan väl säga att jag avskyr när människor inte uppfostrar sina hästar bra - i de fall där hästarna måste hanteras av andra. Jag tycker att det är varje ägares skyldighet att uppfostra sin häst så pass bra att andra inte ska behöva få problem med den.
 
Jag jobbar inte för att bli hästens "ledare", om man säger. Jag jobbar för att bli hästens vän, med ömsesidig respekt till varandra. Jag försöker inte bli en häst, en i flocken. Jag är nöjd så länge min häst försöker att lyssna på mig. Går vi till Bellie så har jag inte alltför höga krav i hanteringen längre, eftersom det helt enkelt inte funkar. Jag får kompromissa lite och möta upp henne halvvägs, då funkar vi som bäst. Jag brukar försöka fråga mig själv om det är viktigare att min häst gör exakt som jag säger, och att jag får en arg/sur/tvär häst, eller om det är bättre att ta det lite lugnare med kraven, och få en nöjd och harmonisk häst. Det sistnämnda försöker jag jobba efter, därav att jag sänker kraven ibland. Dock så ses hon som extremt lätthanterlig och en häst som hästrädda mammor och syskon brukar hantera i stallet - vilket ju är väldigt kul. :-)
 
En "övning", eller som jag egentligen inte anser är en övning, utan helt enkelt en stor självklarhet, som jag provar när jag hanterar en häst är om den är med mig eller om den inte är det. Ska jag leda en häst vill jag att den har fokus på mig. Så stannar jag eller gör en halvhalt så ska även hästen göra det, inte gå omkring i sin egna värld - för brister det redan där så tror jag att det finns större problem att vänta. Det är det mest grundläggande som finns i min värld, att hästen ska vara uppmärksam på dig, människan. Annars kör den garanterat över dig i andra sammanhang.
 
Gällande hästhantering så är ledorden respekt och ömsesidighet. Det försöker jag alltid jobba efter, och att alltid tänka på hur jag beter mig och vad det strålar ut för signaler till min häst. Jag har ganska så olika humör, och är ganska stressad och lättretlig ibland. Men detta får mig bara att tänka ännu mer på hur jag ska uppföra mig när jag har Bellie i närheten. Dessutom har jag en häst som är väldigt känslig och väldigt envis, liksom mig själv. Man kan inte ha samma krav på alla hästar, inte på samma nivå.
 
Det är aldrig OK att lösa något med våld eller ilska. Vad hjälper det? En bra fråga att fråga sig själv är.. "Vill jag att min häst får respekt för mig pga rädsla, eller pga att jag förtjänar det? Jag vill iallafall inte ha en häst som är rädd för mig. Jag avskyr när folk använder ilska och våld som en del av hästhanteringen och tycker att det är okej att göra så, eftersom hästens måste fostras. Det finns bättre vägar att gå. Som sagt, vill man verkligen att sin häst ska bli rädd för en, och därmed visa respekt? För att annars åker den på däng?
 
Det är viktigt att reflektera över och analysera sina handlingar och sitt beteende. Tänka över hur man beter sig helt enkelt.
 

Remember?

Haha. Kommer ni ihåg dessa charmiga bilder på den vilde röde? Prick 1 år sedan nu, som jag satte igång en HELVILD explosiv häst. Hon var inte särskilt kul alla gånger, då hon tog till med detta VARJE gång hon blev taggad eller minsta frustrerad. Särskilt hoppträningarna var ju katafuckingstrof. Hon tar i för kung och fosterland och slänger sig framåt samtidigt som hon reser sig, och ville jag sakta in galoppen elr sakta av fick jag känna på studsningar som hette duga. Flög omkring som en vante då. Knäppa lilla häst. :-) Tack o lov avtog det ju mer igång hon blev.


Benskydd säljes

Säljer av Bellas benskydd nu, eftersom jag kommit på att hon kan ha en strl större än vad jag haft till henne. :-)
 
* Globus benskydd, fram + bak. Vita strl Ponny. Bara använt som tävlingsskydd så i mycket bra skick. Tvättas innan leverans. 150:-
 
* Bruna senskydd från Horze, strl Ponny. 50:-
 
* Bruna benskydd med grönt foder, fram + bak. Strl S. 100:-
 
Dom vita från Globus (Finns bilder på alla vid intresse)

Vila

Idag får Bellsan vila. Har haft utsläpp och är så sjukt trött, sen så har hon gått mån-ons, och ska gå fre-sön med Othilia. Jag ska jobba i massor så för mig blir det inget stall förrän måndag igen. :-/ :-) Buhuuuuu.
 

Premiärgalopp

Passade på att rida på travbanan idag igen då underlaget fortf är mjukt. :-) Fortsätter det så så fortsätter jag träningen/igångsättningen ute, för då lär underlaget vara som vanligt överallt skulle jag tro.
 
Hon var rätt ok, skritten och traven gick bra. Traven var hon mkt finare i än hon varit föregående dagar då hon bara hängt i mig, men nu så börjar hon komma till sitt rätta jag. Alltså betydligt mer lätt i munnen och bär sig själv, och är på hjälperna.
 
Lät henne sedan rulla på kravfritt (bortsett från tempot) i galopp, och jävlar anamma vilken explosiv dam jag har. Det har jag ju fått bevisat för mig flertalet ggr, och nu är inte ett undantag. Jag kan säga såhär, jag ska nog börja ha säkerhetsvästen på mig, för jag var nära på att få käka grus TVÅ ggr!! Hon är helvild. Hoppar, studsar, slänger sig, etc. Men jag kom på hur jag skulle få henne i schack iaf, utan att hon skulle gå i flipmode. Stå i lättsits (det var min plan hela tiden), inga krav bortsett från tempo, skit i resten och låt henne sköta sitt. De är ledorden för att få henne att inte go bananas just nu, haha.

Jaja, någon hade ju kul iallafall. ;) Ne då, vi båda hade de! Men inte så kul när hon studsar som en jädra galning och byter galopp hit och dit och blir så frustrerad när galoppen är över, att hon inte vet vad hon ska ta sig till! Fick en avslappnad trav på slutet efter galoppen iaf, där hon kunde slappna av och förstå att galopparbetet var över. :-) Sötsnärtan!!

Dressyr

Passade på även idag då underlaget var mjukt, att rida på lite. Blev dressyr runt travbanan. Först lösgörande i skritt. Hon blev fin överlag efter ett tag, och hon fortsätter faktiskt att bibehålla formen i halter och backning. Verkligen jättekul! Traven var katastrofal, haha. Hon tycker nog att det är så roligt att få trava igen så hon ligger på som bara den i min hand, och hon är i princip helt opåverkbar. Bitvis fick jag henne där jag vill ha henne mellan hjälperna, men resten. Hujedamig, haha.
 
Men det kommer bli bättre och bättre ju mer vi kommer igång. :-) Vill dock inte veta vad hon bjuder på när första hoppningen är på G! Haha.

Skritt i mörkret

Tog precis en tur på snuttan ute i mörkret. Hade insläpp, så runt halv 10 begav vi oss ut. Var tillbaka till 22.15. Vi kom inte sådär superlångt eftersom hon stannade och såg nånting i skogen, så hjärtat slog tamefasen så jag kunde höra hjärtslagen haha. Så det tog väl 10-15 min innan vi var förbi där. Fick lirka med henne som fan, haha. Sto som hon är.
 
Provade gå på henne lite milt en gång, alltså bara skänkla på lite lätt och smacka lite och det var INTE populärt. Svinförbannad blev hon och backade som aldrig förr. Så fick smöra för henne som tusan... Ett steg, miljoner beröm, ett steg till, miljoner beröm.... typ "Bellie kan du tänka dig att gå ett steg? Snäääällaaaa?? *puppyeyes*"... hon ba "Aaaaa, men de ska vara ett steg de...." Så höll vi på tills hon kom så pass långt att hon vågade sig förbi med lite tempo. :-D Sötsto!
 
Är SJUKLIGT stressad denna vecka, så det lär inte bli mer än 1-2 dagars ridning för min del. Vet inte alls hur jag ska pussla ihop detta, men på något sätt ska det väl gå. Har lyckats leja bort henne i helgen iallafall till bästa Ottan, så den biten är tack o lov löst. :-)

D-ponnysto till salu!

Ett D-ponnysto i vårat stall är till salu. En allroundponny född -02. Klicka HÄR eller på bilden för att komma till hennes annons på hästnet.


Lösgörande ridpass

Idag tog jag tillfället i akt och utnyttjade rundbanan som tinat upp idag, tack och lov. Äntligen! Får se hur länge det håller i sig. Slängde på B dressyrsadeln och red en massa lösgörande i skritt, innan vi tog 6 långsidor med trav.
 
Bellie skötte sig bra idag, men något "tjaffsig" i munnen och släppte stödet bitvis. Men annars var hon väldigt fin. Jag red skänkelvikningar och halter, samt backningar. Hon svarade jättebra på detta. Är superglad över en grej, och det är att för första ggn har vi gjort halt, backat och gått fram igen med bibehållen form!! Annars slänger hon upp huvudet och tittar på allt annat när vi gör halt, och backar vi så stretar hon oftast emot fram och tycker inte alls att vi ska syssla med sådant. Men idag så backade hon med eftergift och bibehållen kontakt med mig, och sedan fram igen utan problem. Verkligen sjukt kul, för detta har jag jobbat med och väntat på länge, länge!
 
I traven så låg hon på som attan och blev bara tyngre och tyngre. Jag hade inga krav där mer än att det inte skulle gå i världens ilande fart, och det hade hon lite invändningar emot. Haha. Hon blev ju så glad över att äntligen få röra på sig ordentligt under ryttare. :-) Så kunde liksom inte begära mer. Men de gick bra ändå.

Dyr och fin utrustning = man rider bättre?

Har här och där läst och uppmärksammat folk som hånar och skriver om människor som köper dyr/fin utrustning samt de som gillar att vara välmatchade. De menar på att folk som köper dyr utrustning och bryr sig om utseende tror sig rida bättre..? Jag har aldrig fått den uppfattningen om folk, och jag blir fundersam varifrån det grundas i?
 
Spontant så känner jag att det handlar om avundsjuka. Jag menar, kan man inte unna folk att vara fina utan att behöva håna dom om att dom tror sig rida bättre? Jag ser inte riktigt kopplingen i det. Varför skulle man tro sig rida bättre för att man vill vara fin? Vad är det för fel att vara intresserad av fin och lite exklusiv utrustning? Just wondering....
 
"Det viktigaste är inte ridningen, utan att man har dyr och fin utrustning". Fortfarande, varför skulle man strunta i ridningen för att man bryr sig om hur man ser ut? :S Jag förstår inte riktigt resonemanget. Men jaja, återigen, det rör sig säkerligen om avundsjuka - varför skulle man annars missunna någon... Fruktansvärt löjligt.
 
Vad är eran uppfattning om detta?... Har ni hört dethär förr?
 
Bellan är SÅ satans snygg i sin dösnygga, "dyra" utrustning!! :-D And I love it! Jobbigt va?! :D

Promenad + fotografering

Idag fick sig B en promenad för hand. Med oss hade vi kameran, och Mallan med Fisen. :-) Ville testa en idé jag fått, gällande fotografering. Men nästa gång så ska vi fota lite närmare, då bilderna blev så gryniga då vi fick zooma rätt mycket. Men man lär sig ju av sina misstag. :-)
 
Kollat på klubbtävling i dressyr idag oxå. Man blir så himla tävlingssugen! Ska bli så otroligt roligt till våren, för då ska jag och B ut på banorna igen. :-) Ser fram emot de!
 
Bilderna:

Visst är hon söt i sin nyklippta hyperkorta man?! :D

Skritt + klättring

Blev en skrittur idag igen, förvånade?! Red till en suuuperbrant backe och skrittade uppför den, och hästarna fick kämpa på lite. De räckte med en gång eftersom Bellson inte fått jobba ordentligt på 3 veckor. Önskar verkligen att de kommer snö snart så att det går att rida igång henne på riktigt.

Skrittur

Mmm... skrittur på skrittur. Går inte o göra mkt annat när snön vägrar komma och marken e stenhård. ;) Red en sväng barbacka runt i kvarteret på ca 45-50min. Först kravlöst, sen red jag en massa halvhalter och halter vilket var nödvändigt då fröken bitvis blir helt omedveten om mig där uppe, haha. Hon fokuserar på annat skoj, och blir liksom helt okänslig. Då rider jag massvis av halvhalter och halter med bara några få steg emellan, och lägger in backning här och där. Då mjuknar hon och blir lyhörd och lyssnar för minsta vink - för en stund. Sen är vi tillbaka till ofokusen igen, haha. Sötpuppan!
 
Red även lite skänkelvikning idag, vilket gick awesome. :-)
 
Hon är så söt min häst! Fortfarande så får jag hämta henne i hagen utan problem, hon kan till och med komma när jag ropar på henne även om hon står längst bort i hagen. Och när jag plockar fram grimman så hjälper hon till och her in huvudet i grimman. Jag som gått och väntat på när hon ska börja med att vända på klacken när jag kommer och "köra med mig". Men, jag tror att denna sommar gjorde oss gott!

Skrittur

Tog en skrittur ikväll med Mallan och Fis. :-) Jag ställde lite krav på Bellsan idag. Hon är supermjuk och fin! Vilat 2,5 vecka, gått i stenhård och knagglig hage utan att kunna röra sig obehindrat, ändå är hon lika mjuk som alltid. :-) Började med att ställa henne åt båda sidorna, och sedan när det gick felfritt så gick vi vidare till att rida lite öppnor, eller försök till iaf. De kändes bra och hon kändes fin.

Nya skydd

Idag kom de nya skydden, vilka var HUR fina som helst! De känns som att det är gel i fodret..? Någon skrev att Olympus eller Olympic, någon av dom, hade gel i fodret. Och dessa känns verkligen gel-aktiga. Dom satt verkligen jättebra på B! Vart liiite tveksam till om jag skulle ha mittenhålet eller yttersta, både fram och bak. De hade kunnat finnas ett mellanläge, men jag får testa mig fram. På frambenen blev de yttersta, och bak på mellersta då de blev för lösa på yttersta.
 
Supersnygga iallafall! Och dom sluter sig verkligen runt benet som en smäck. Rekomenderas!
 

Skrittur

Idag hade marken frusit igen, vilket resulterade i en skrittur barbacka med bästa M och Fisen. :-) Bellie skötte sig suveränt, hon var riktigt lugn och mysig. Och vet ni?! Det är bettet som hon ogillar skarpt, för idag gjorde hon inte en antydan till att slå med huvudet eller vilja komma ifrån min hand, som hon tydligt gör med de bettet (ett såntdär rakt, som är rörligt åt alla håll och kanter, med en "rulle" i mitten). Så det blir till att sälja det, och återgå till hennes 3-delade bett på hopptränset.
 
Jag är så glad att hon tydligt visar när något är galet. Tack tack tack. :-)
 

Mina nojor

Ja, Bellson är inte den enda med fixideér av oss två. Jag har väldigt mycket såna. För annars blir jag nojig. Här är några av dom:
 
* Vad gäller träns måste sidostyckena vara i "perfekt" höjd. Kan stå och vela en massa och höja upp/ner tills de känns bra i magen.
 
* Benskydd med kardborre kan jag spänna om och om igen, därför att jag går efter hur sömmarna är, jag spänner med sömmarna efter en viss riktlinje på skydden, så att de ska bli så jämnt tryck som möjligt. Och blir de då något snett eller vint på andra benet så måste jag gå tillbaka och spänna om det andra skyddet tills båda känns bra. Samma med lindor, jag kan linda om och gå tillbaka till de ben jag lindade först bara för att de "känns" som att de andra blev hårdare elr nåt sånt.
 
* Sadeln får aldrig ligga ovanpå en passpoal, fatta vad obekvämt. Har lite ångest över schabrak som inte har en öppning för passpoalen där sadelgjorden ska ligga, men de funkar.
 
* Benen. Benen ska alla kännas bra. Jag har dock börjat ha ganska mycket is i magen och stressar inte upp mig på sättet jag gjorde förut. Efter x antal vet.koller där hon varit klockren, där jag känt varje i ben el. liknande så har jag nu insett att jag har en frisk häst och hon behöver inte vara dödssjuk för att hon är varm i ett ben.
 
* Täcken ska sitta så bra som möjligt. Jag kan absolut inte använda ett täcke som inte sitter bra på henne, som halkar omkring eller stramar åt. Alla hästar är olika byggda och så även alla täcken olika utformade, så det gäller att hitta de täcken som passar just den individen. Kryssgjordarna får aldrig hänga ner mer än en kort bit under magen. Benspännen ska ALLTID korsas i varandra och fästas på samma sida de hänger ifrån.
 
* Betten får absolut inte vara för långa. Jag ska med lätthet kunna ta ett ledande tygeltag utan att bettet sticker ut på sidan av. Får rysningar av tanken på delade bett som är för långa, hur de måste fara omkring från sida till sida inne i munnen.
 
* Borstning. Jag kan nästan aldrig nöja mig med att bara dra av hästen med en vanlig borste och sen sadla. Jag måste göra allt i en viss ordning. Borsta med lite grövre borste, rykta, ta fejjan med en mjuk borste, hovarna ska kratsas och sen sprayas med äppelcidervinäger osv.
 
* Sadling. Jag sadlar alltid om flera ggr, eller drar den hit eller drar den dit. Går alltid bakom henne och tittar om sadeln ligger centrerad bakifrån, gör den inte de så petar jag på den hit och dit tills den ligger helt rakt.
 
* Sadlar. Extremt viktiga (vanligt sunt förnuft). Jag skulle aldrig kunna svälja blindt att "sadeln är utprovad", och därför ligger den bra. För så enkelt är det tyvärr inte. Det gäller att vara kritisk och våga ifrågasätta. Lära sig lite själv så att man inte är helt lost och sväljer allt en utprovare säger. Jag provar ju ut mina själv, men det beror på att jag sökt intresse om sadlar och utprovning och sugit åt mig, analyserat och erfarat en hel del ända sen jag började rida för 6 år sedan. Men iallafall... min noja är att helt plötsligt kan jag få för mig massa saker som gör att jag får världens klump i magen och tror att jag bör sälja sadlarna, trots att det inte blivit någon förändring elr så, utan de funkar och hästen rör sig bra samt gillar dom. Och jag älskar dom!
 
* Boxen. De måste vara mycket, mycket spån. Om B börjar få dåligt med spån får jag ont i magen, och då har hon ändå mer spån än vad många andra hästar har när de har "fullt". Om jag vägde 500kg skulle inte jag vilja ligga på ett tunt lager spån så att jag nästan låg på betonggolvet. :-)
 
* Foder. Det ska vara analyserat och uträknat, annars får jag väldigt ont i magen. Vet jag inte att hon får i sig samtliga näringsämnen och mineraler så kan jag aldrig slappna av heller. Min häst ska må bra även på insidan. Och en extremt viktig grej, ALDRIG ska en häst stå utan mat i över 4-6 timmar. Jag skulle må konstant dåligt över det. Hästen har ingen galla som tar hand om magsyran, utan när hästens magsyra inte har något foder att bearbeta rinner magsyran ut DIREKT i magsäcken = frätskador = magsår. Jag får ångest så fort jag vet att de har lite hö kvar i hagen.
 
* Vatten. Aldrig ska en häst behöva stå utan vatten. Vinter som sommar. Alltid fri tillgång på vatten. Får världens ångest om jag vet att de haft slut på vatten ett tag t.ex.
 
* Ridningen. Extremt mycket nojor. Rider jag för hårt? Kan hon verkligen skrittas en dag och stå nästa? Kan jag verkligen rida på bana si och så mycket? Rider jag för mycket på ett visst underlag? Kan hon verkligen gå två skogsturer på raken utan att ha fokus och träna på nåt särskilt? Blir variationen för dålig? Oj shit, nu har vi inte fått in klättring denna vecka - katastrof. Elr, kan jag verkligen rida i paddock efter en vilodag? Blablabla.
 
Egentligen hade de varit riktigt skönt med en mer avslappnad inställning. Men samtidigt, jag är ett sånt extremt kontrollfreak att jag aldrig hade klarat av att "inte bry mig" så mycket om allt dehär. Det är ju faktorer som påverkar min häst, min ögonsten, min stjärna. Därför måste allt vara bra. Men några av kraven skulle jag behöva tona ner lite. Mycket av detta är ju bara sunt förnuft, och något som alla borde ha.
 
Någon som känner igen sig? ;)

Ridtur :-)

Tog en ridtur på snuttan min förut. :-) I mörkret, i skogen. Supermysigt! Travade tre ggr, och det ska gå FORT enligt B. Bromsen var ur funktion idag... Gasen däremot funkade utmärkt. :-) Sötfisen. Imorgon ska jag ta bort de nya bettet och prova hennes vanliga 3delade, för hon slår med huvve och gapar som fasen vid asaktningar och en del vid förhållningar. Hon brukar liksom inte hålla på så, men började när jag provade nytt bett om jag inte minns fel.
 
Men jag har nu gett det bettet några chanser så nu ska jag prova byta tillbaka till de gamla och se om hon slutar upp med dedär. Riktigt irriterande är det. Men äre så att det är bettet så har jag att tacka min otroligt tydliga lilla fröken med vad hon tycker är ok och inte. :-)
 
Jag hade hoppats på att få skyddenidag oxå. Dom skickades i fredags, och när de skickas som paket brukar det bara ta 1 dag. Men förut idag runt 15 var paketet i sundsvall iaf, så imorgon får jag nog min avi. Spännande! Jag dör om de inte passar.
 
Bellson som är så snygg i dedär bettet! ;) Men jag hoppas nästan att det är bettet som hon ogillar, annars måste jag analysera ännu mer och söka andra orsaker till beteendet. Visserligen har hon en hel del fixideér min pärla, till och från, så det kan lika bara vara en grej hon fått för sig. För det sker särskilt när hon är taggad.

7 år <3

Idag firar jag och min älskade E hela 7 år tillsammans. Det är helt galet vad tiden går fort! Men det som är galnast är att vi fortfarande bara kommer bättre och bättre överrens och har roligare och roligare med varandra. Och även allt annat som hör till blir bara bättre och bättre med tiden. ;) Och jag kan nästan garantera att ingen är så sjukligt sjuka och galna som vi är innanför våra fyra väggar, hahaha. Ne, ni vill verkligen inte veta. Kort sagt, han är min rätte!
 

Teknikskydd?

Teknikskyddens vara eller icke vara är något jag funderat på de senaste nu när jag sökt nya skydd. Kom på mig själv med att vara nära på att köpa ett par såna, och då tog jag återigen upp sökningen om vilka som klassas som teknikskydd och vilka som inte gör det. Var man än läser så skriver exakt alla olika. Att teknikskydd är de som är lite högre än vanliga, att alla sorters sådana skydd är teknikskydd osv.
 
Min egen uppfattning är att alla såna skydd är teknikskydd, men kanske ger olika effekt. Mildare och värre varianter. Ingen utav dessa modeller är ju godkända för unghästar på tävling = de klassas som teknikskydd. Bara grejen att ett par skydd är förbjudna på tävling (för unghästar) gör iallafall mig att välja bort dom tveklöst.
 
Finns det någon egentlig källa där teknikskydd beskrivs? Finns det någon egentlig definition av vad ett teknikskydd är? För så länge det inte gör det så anser iallafall jag att alla sånahär typer av skydd är just teknikskydd - eftersom det då inte finns något märkvärt som skiljer dom åt. Vad är då motiveringen till att bara vissa är teknikskydd? = Finns ingen.
 
Någon som vet? Lämna gärna källa isåfall. Jag vill absolut inte riskera att sätta på B några som helst former av "hjälpskydd", lika lite som annan "hjälputrustning". Men nu är ju dom skydden jag köpt inte teknikskydd vad jag vet, så jag kanske behöver inte oroa mig för det.
 
Hittade ett gammalt blogginlägg som jag tycker låter vettigt och resonabelt kring detta. HÄR.Förbjudna på tävling (för unghäst) = måste klassas som teknikskydd. Eller hur?
 
Precis sånahär fast Lami-cells var jag nära på att köpa.. Dessa ses som teknikskydd av dom flesta om man googlar lite. Frågan är då vad exakt som skulle vara skillnaden mot ett par som är några cm lägre?
 
Denhär modellen har jag köpt.. Stod på en sida att de påminner om teknikskydd, vilket jag har svårt att se på vilket sätt?

Stallpyssel

Idag for jag och Mallan till stallet och pysslade på en massa. Gjorde iordning botten i ett förråd vi ska få, och sen så smorde jag upp utrustningen och lite sånt. :-) Skönt att de är rent och fint! Älskar nysmord utrustning, och älskar att hålla den ren och fin.
 
Bellis fick stå och vara häst i hagen idag. :-) Och så blir det nog resterande av helgen oxå då jag har en massa annat för mig, mest jobb.

Har iallafall köpt ett set med skydd nu, får väl se om de passar men de bör de ju göra. Annars vet jag inte vad jag gör ;) Kommer bild när de kommit. :-)
 


 

Cute


Veredus storlekar!!

Någon som har Veredusskydd? Vilken strl? Har kommit fram till att jag behöver M till fram, men bak? Dom sägs ju vara stor i strl. Har ni samma strl på fram- som bakskydden? Kan säga att Small gick inte ens runt hennes bakben! Och fram så satt dom OK men var lite små runtom och på höjd. Så M blir bra fram.
 
Sen en grej jag undrar över är vad det är för skillnad på Veredus Olympus och Veredus Olympic? Vad jag kan se är det exakt samma skydd, men på vissa står det Olympus (som på de svarta nedan), och på vissa Olympic (som de bruna). Så..? Vad är skillnaden?
 

Veredus Olympus


Veredus Olympic

Skrittur

Blev en skrittur idag på min fina häst tsm med Mallan och Fis. :-) Supermysigt! Hon är bra go min lilla Bells. Skötte sig bra, gick som vanligt fort för pigg är hon. Men hon är än så länge *peppar peppar* stabil i huvudet, haha. Jag tror hon kommer fortsätta sköta sig oxå. Jag syftar på förra årets igångsättningen som var vildare än vildast, men då hade hon ju stått över dubbelt så lång tid + bara fått gå i en minihage. Nu går hon ju i sin normala hage och kan röra sig själv om hon vill.
 
Och jag klurar fortf. på vilka benskydd de ska bli... Vi får se :-)

:')

Dehär klippet gör mig så himla glad! Jag var/är så himla nöjd med denhär rundan. Den är 1,5 år gammal, men de gick så himla bra. Och känslan var kanon. Ler när jag ser på dessa rundor!
 
Älskade häst.


Kat. E

För 1-2 år sedan var hästvärldens aprilskämt om att det skulle införskaffas kategori E för små storhästar. Jag blev givetvis överlycklig, men fick senare reda på att det var ett aprilskämt.
 
Nu ska frågan tas upp och diskuteras "igen", och jag kunde inte bli gladare om det någon gång så att de inför en kategori E. Vore grymt om det blev så. Jag som har en liten snärta på 152cm som inte är så spec. storgalopperad skulle bli jätteglad om avstånden inom hoppning blev anpassad för mindre hästar så att även dom räcker till i kombinationer och dyligt. Dressyren gör detsamma, för där är det ju gångarter som är viktigt och det kan ju ingen regel i världen ändra på. ;)
 
Vad tycker ni om att införskaffa kat E? :-)


Lillhästen min på vår första lokala hopptävling, vi hade så kul! :-)
Testmätte henne igen för en vecka sedan och hon landar fortf. på 152cm. :-)

Skrittur

Ikväll blev det en skrittur barbacka på fina fina B, med Malin och Fis. Det var så otroligt skön känsla att sitta på hennes rygg igen. De är nåt visst med mig på hennes rygg. Spelar ingen roll vilken annan häst jag rider, men när jag sätter mig på henne är det som om ... "handen i handsken" helt enkelt. Hon var supermysig idag. Gick lite för fort vissa ggr helt enkelt men som den pigga häst hon är har jag fått acceptera det för längesen. :-) Gick bra iallafall.
 
Första ridturen på närmare 2 veckor. Framöver blir det inge seriöst förrän det kommit ridbart underlag, utan de blir vila/promenad/massage/skritturer varvat med varandra. Sådär skönt och kravlöst! Har njutit av dessa två veckor.

GLAD TJEJ :D

Idag är jag sjukt glad, haha. Vet ni varför?! För jag har hittat BENSKYDD som passar min häst, WOHO! Eller, egentligen har jag bara kommit på att hon faktiskt kan ha M/L skydd.... Jag vet ärligt talat inte varför jag upplevt M som för långa förut?! Att hon bara kan ha ponny. I alla dessa år. Haha. Fick testa ett par M/L idag, och dom satt verkligen sjukligt bra på henne. Så nu är jag på jakt efter nya skydd, återigen. Och de blir nog med sånahär "snabbknäppen" ändå, trots att jag nojat över det, men de verkade skitbra.
 
Iallafall... Idag fick Bellson vinterskor, blev kanon. Sen gick vi promenad med Mallan och Fisen som skrittade barbacka. Supermysigt!! :-)
 
Och jag och Mallisen har varit på äventyr hela dagen och nu har jag äntligen slagit ner rumpan i soffan och ska söka efter lite recept för jag ska kocka lite innan karln kommer hem!
 
Ha en bra kväll allihop! :D

Promenad

Idag gick jag och Bellson en 50 min lång powerwalk promenad. Supermysigt!! Mörker och dimma. :-) Och idag var Bellsan på ett riktigt bra humör, för ovanlighetens skull. :-D Hon blev sur när jag tillrättavisade henne ett par ggr, haha, men inget mer. Trevligt att få se den sidan ibland. ;)
 
Ja.... nu blire gomat med sambon och sen film-mys!!

Mina ridkläder

"Hej! Kan du inte blogga om vad du har för kläder. Ni ser alltid väldigt välmatchade ut :-) Jag letar nya ridkläder och skulle behöva lite inspiration."
 
Hemligheten är väl egentligen att jag inte alls har så mycket olika när jag sätter ihop outfits. Jag har allt som oftast min bruna outfit, som jag tycker matchar oavsett vad Bella själv har på sig. Det är henne jag ändrar färger på osv. Jag själv är bekväm med neutrala färger, och tokälskar min bruna fleecetröja.
 
Ibland varierar jag med ett par svarta ridbyxor, och något annat upptill. Beror lite på. :-) Men annars tycker jag att brunt funkar till allt jag tar på Bellie. Även svart funkar ju. Jag tycker inte om att spöka ut mig för mycket med färger osv, utan de räcker om B är färggrann.
 


Som ni ser, svart eller brunt rakt igenom nästan. Själv gillar jag den helbruna och den svart/marinblåa bäst!

BellieBUS! :-)

Var iväg tidigare idag och mockade åt lillBellsan :-) Hon stod i hagen och såg lite bitter ut för att det blivit lerigt hos oss igen.. Var och visiterade henne och gav henne morot och pussade lite på na ;) Men imorgon blire en promenad!! Och kanske även massage. Vi får se.
 
Fick ett samtal nu ikväll av E-M att Bellie rullat fast i boxen, IGEN. Hur lyckas hon?! Nu är detta tredje ggn som vi är med när det händer. Då undrar jag hur många ggr hon gjort sådär utan att någon sett? Galenpanna. :-)

Morning!

Ni vet att ni är fri att skriva rubriker till önska rubriker va? ;) Under min otroligt tråkiga blogg-period nu. Jag har som inget att blogg om. Lilltösa hon står och är häst i hagen hon, medans jag ränner runt och har allt annat än stall för mig. :-)
 
Funtar på o köra en frågestund.. Men det var ju väldigt dåligt med frågor sist, vilket jag kan förstå med tanke på mina alla frågestunder jag haft. Haha ni vet ju mer om oss än jag gör själv vid dehär laget! ;)

RSS 2.0