Uteritt

Red en riktigt mysig uteritt på mycket fin häst förut. Bellsan var väldigt lyhörd o trevlig, med en jättetrevlig takt och avslappning i steget. :-) Red skritt och trav, övergångar, tempoväxlingar, halvhalter, halter, ryggningar, sidvärts och så körde vi lite framdelsvändningar oxå. Gick fint!
 
<3
 
Hon fick gå ut naken sen oxå. Och fyfasiken så fin hon är i kroppen nu! Riiiktigt rund och fin överallt.

Svar på tal

"Kan du inte skriva ett inlägg om hur du klipper hennes man ?? :)"
 
Jovisst!
Svaret är ganska enkelt. :D Jag klipper hejvilt! Fråga Malin.. Haha. Det ser förjävligt ut under tiden, men blir rätt bra på slutet. Nä men, jag brukar ta en sax och sen bara klippa yttre halvan av manen först, så att det under är i nuvarande längd, och de yttre stråna klipper jag till önskad längd. Så försöker jag göra hela vägen, för då äre bara att kapa de undre stråna efteråt. Försöker kapa dom något mindre, så att de blir lite som uppklippt. De övre stråna är alltså något kortare så att det inte blir helt avkapat.
 
Ibland blire bra, ibland mindre bra. Men senast blev de bra!
 
 

I'm back!!!

Igår var jag och E hos my family och åt lite, och min bror visade mig något som blev en uppenbarelse för mig! ;) HEHEEHEHE. Enjoy!
 

Vila

Idag blir det vila för Bellson, som jag skrev igår. Jobbar dagen idag, och sen bär det av på middag hos min fina familj och släkt. <3 Ikväll har jag insläppet i stallet, så de blir nog en låååång dag för mig idag. :-) Så som jag vill ha det alltså! ;)
 
 

Till salu

Schockemöhleschabrak strl Full. Mycket bra skick! 300:- + frakt

<3

Min fina lilla positiva häst <3


Omstoppning av sadel

Var stoppar ni om era sadlar, ni i västernorrland? Tips på något bra ställe? Jag vet bara av ett ställe, och det är Hanngrens. Är de något att rekomendera? Och vilka fler ställen finns de? :-)
 

Dags för denna att få sig en omgång då jag haft den i 1,5 år nu. :-)

Uteritt/jogging

Red ut på Bellis i finvädret imorse, efter att ha hjälpt M ta ut hästarna. Supermysigt väder! Tror vi haft finväder i snart 2 veckor i rad, sjukt härligt. Gick iaf helt ok. Hon är liksom lite tittig, och sen stum i munnen och lägger sig på bettet. Tar inte riktigt förhållningar osv. Så vi körde tillslut några intensiva övergångar, och därefter släppte det för damen och hon jobbade på i en rätt trevlig form. :-) Blev skritt och trav idag. 40 min.
 
Imorgon lutar det åt vila, men vi får se. Det var btw INGEN som tyckte något om hoppningen igår? Annars brukar de kommenteras ganska friskt.. ;)

FIlm (Hoppträning)

Här kommer dagens film :-)
 


Vad tycks?

Hoppträning

Hade hoppträning idag, och bästa Linnea var gullig och filmade. TACK! :-D Gick svinbra idag. Jag hade inte världens bästa dag, men försökte tänka så positivt jag bara kunde. Och de gick toppen! Hon var verkligen taggad och faktiskt stressad idag, så sjöblöt i svett typ efter halva lektionen... Men när vi väl kom igång och hoppade så lugnar hon som vanligt ner sig. :-) Utmanade mig själv och hopptränade på en höjd av 1m idag!! Och ingen är nog nöjdare än jag. Det var inte bara ett enstaka hinder på 1m, utan flera st. :-D Supernöjd!! Dock så måste jag ju lära mig att slappna av även när de blir högre, för som det är nu så jagar jag på henne och mig som fasen bara för att komma över.
 
I övrigt tycker jag att jag hittar lugnet mer och mer, och vågar vänta in hindret och bara stödja henne. Sedan hoppade vi en serie, som jag ibland trillar av i, så jag är inte stormförtjust i sådant. Men vi körde på, och hon gick åt sidan en gång, men vi tog om de. Gick bra, men jag håller tillbaka och hon tittar = bad kombo. Haha. Men sen tog vi om det igen och då med ett hyffsat flyt. Så vi avslutade där då hon var påväg att bli trött. :-)
 
<3

Uteritt - klättring

Red ut på min fina Bella idag, i solnedgången. :) Helt vindstilla. Red till klätterbacken och tog den två vändor upp och två ner, hela backen. Gick toppen! Nu har jag börjat få in i system att bli mer mjuk i handen och inte dra stopp på henne så fort vi t.ex fattat trav. Nu lättar jag och så försöker jag rida med sätet så gott det går, så kommer hon till mig. Gick jättebra! Hon var väldigt lyhörd idag. :-) Gillas. Red lite övergångar, tempoväxlingar och sidvärts som vanligt. Och en miljon halvhalter.
 
Imorgon äre hoppträning!

At work

Är på jobbet nu :-) Jobbar 7-16.30 idag. Sen bär det av till Bellson för ett ridpass. Blir en uteritt tror jag :-) Hon får på tappskon idag kl 14. Tur man har en snabb hovis!
 
Ha en bra dag allihopa!

Varför...?

Varför är jag så himla snygg? En fråga jag ställer mig dagligen..
 

Ny header

Mallis fixade en ny header utefter mina önskemål idag. :-D Har inge PS själv, men måste fixa det... blir galen av att inte kunna göra något själv. Tusen tack till Mallis!
 

Jag AB - Att växa som människa till vad jag själv vill

Sitter hemma i soffan nu med gottepåsen bredvid och ska precis slå på en föreläsning med Kjell Enhager, som heter Jag AB. Det är om positivt tänkande och att man med tankekraft kan undvika att bli nervös i situationer som gör en nervös, osv osv osv. Min sambo har tipsat mig om denna, och jag har sett småsnuttar av den när han har kollat. Den är riktigt intressant och precis vad jag behöver, då jag låter nervositet gå till överstyr väldigt ofta. Något jag snappade upp var när han sa "HUR gör du när du blir nervös? Hur gör du?" För om man vet hur man gör, så kan man undvika att bli det.
 
Kjell Enhager:
"Jag har funderat på hur jag på bästa sätt kan hjälpa människor att må bra. Min bror Tomas Enhager och jag har tillsammans utvecklat tankegångarna kring Jag AB. Vi har den valda sanningen att människor kan ta ansvar för sina egna liv och skapa det liv de vill leva."

Jag AB - Att växa som människa till vad jag själv vill
 

BILDBOMB (Dressyr)

Här kommer en bildbomb från gårdagens dressyr. Fick huuur många bilder som helst att det var riktigt svårt att välja ut nåra :-) Tusen tack till världens bästa Mallan!
 

Vila + dressyr

Idag vilar Bellson. Hade tänkt vila henne idag, och lagomt till idag hade hon tappat en sko igårkväll. :-) Hade utsläpp imorse så de blev morgonmys, och mockning osv till 2 hästar. Sen var det Quantas som skulle ridas.
 
Blev dressyr runt travbanan och på lilla planen med honom. Fy fasen vad bra det gick! Han suger åt sig som en svamp utav det vi jobbar med från gång till gång. Jag fortsatte med de intensiva övergångarna på travbanan, i skritt och trav, och han kom igång betydligt fortare än vanligt idag. Sen fortsatte jag uppe på planen med en 8volt över hela planen i trav. Han har annars svårt att hålla ihop på böjt spår och volter, så tänkte att vi skulle träna på det. Men det behövdes inte mycket "träning" för fy vad han var fin!! Gick med egen bjudning, stadig form och bibehållen takt. :-) Så himla roligt! Precis vad man strävar efter. Fick hjälpa honom i svängarna för att få med bogen som gärna drar iväg annars, men i övrigt, vilken pärla!
 
Fotograf: Självaste Alva 6 år ;)

Dagens


Bellson efter att ha fått kommit ut i hagen imorse :-)

Sedan var det Quantas som fick komma ut på tur :-)

Efter att ha ridit B möttes jag av en jävligt rolig (men lite allvarlig) syn!! Hahahaha....
 

Ridning x2

Imorse hade jag utsläpp. MYS! Svinfint väder o vindstilla på morgonen. Tog fram Bs 50g täcke, för nu äre alldeles för varmt med hennes 150g när det är sånthär väder. Plockade även undan 300g en gång för alla. ;) 
 
Tog in Q och red honom barbacka på en skrittvända på 40 min. Han är en riktig liten myspojke dendär Q. 
 
I eftermiddags red jag Bellson, ett dressyrpass på lilla plan. Hade med mig Mallan som fotograf idag. Gick toppen idag! Hon var kalasfin. I början kändes det som hon skulle vara sur och känslig, och liksom inte riktigt vara med på noterna. Men de släppte. Så jag jobbade svinmkt med min nedsittning, vilken gick väldigt bra. Måste dock gå till naprapaten nu för min snedhet är riktigt illa. Kan ju förfasen inte rida alls i högervarvet. Jobbade iaf trav- och skrittövergångar med lite halt och backning emellanåt. 
 
Galopparbetet bestod av galopp/haltövergångar, gick svinbra. Ligger på en volt, fattar galopp på medellinjen och sen saktar jag av till halt nästa gång vi kommer på medellinjen. Hon är så himla duktig som inte flippar ur. Och på slutet gick de riktigt bra. :-) Fina fina B!

Ny bil ;)

Fick agera fotograf till Es nya, DÖLÄCKRA bil idag. Är typ.. kär.. Jag tror jag måste ha en sån?


Bellotrix

Dagens Bella! Tog och plågade henne med att fläta luggen :-) Hon var inte så förtjust i de ;) Men vill man vara fin får man lida pin. Sen kapade jag långmanen oxå, en hel del. Måste finlira imorgon, men annars blev jag nöjd. :-D

 

Bildbomb på Q

Här kommer en bildbomb från dagens dressyrpass på fina Q. Tusen tack bästa M för bilderna :-)
 
Quantas Country -00
Varmblodstravare :-)
 

Ridning x2

Skrittade ut på Bellisbus förut, med bästa M. Red barbacka på lång tygel och myste i de fantastiska vädret. Jättemysigt verkligen!! Och B skötte sig prima. :-)
 
Sen var de dags för Q. Vi körde ett dressyrpass, först längs travbanan och sen planen. Red först övergångar, intensiva för att få igång bakkärran och  kvickheten i honom. Han behöver ganska mkt tid för att bli "varm i kläderna" och komma till arbete. Men de gick jättebra idag. Mina ben dör dock, haha. Han kräver så otroligt mycket inramning, så man blir alldeles slut. Men fin blir han, och bitvis kommer han till helt rätt läge där han vilar på steget och blir såå trevlig. Det tar sig! ;)

Klättring

Red och klättrade en sväng idag med M. :-) Kunde inte klättra hela backen då underlaget inte höll, så vi körde halva backen 4-5 ggr upp och ner. Gick ganska bra idag, har ju inga jättekrav så då blir alla ridturer genast så mycket roligare! :) Körde lite tempoväxlingar och övergångar, och hon lyssnade OK. Hon blir dock ganska så tung, men men. I galoppen var hon svinstark. Inte att hon drog iväg, men hon liksom låg på som attan. Lät henne bara rulla på, medans jag stod i lättsits. Krävde bara ett okej tempo. :-)
 
Imorgon blire nog en skrittur :) Skönt!

Jobbet

Sitter på jobbet nu. :-) Slutar tiiiidigt idag, så skönt! Hade ställt klockan på 05.15.. Kändes helt sjukt! Så tidigt har jag nog aldrig ställt klockan på. Brukar kliva upp typ 15 min innan bussen går, men jag har börjat planera lite bättre för o slippa stressa nu.
 
Om ett tag kommer bästa M och hämtar mig, och då far vi till de två fyrbenta och rider ut en sväng. Tror iallafall att jag ska få med mig Mallan ut på en klättertur, för det tänkte B och jag syssla med idag. Skrittklättra och jobba i alla gångarter i övrigt. Klättring är så himla effektivt men nu under en månad typ har det inte gått att klättra nånstans, men nu ska vi komma igång igen som sagt. Och vad biffig hon blivi fröken nu.. Hon känns mer rund och fluffig än nånsin, haha. Kanske sojan som gjort susen? Man brukar väl inte direkt märka på sin egen häst som man ser varje dag, att det händer grejer, men det gör jag. Superkul. ;)
 
Lite sugen på en fotodag nånting oxå... ska försöka få någon stackare att fota oss till veckan ;)

Kavaj

Igår hämtade jag ut finfina kavajen!! :-D Me love. Så sjukt snygg!
 

Uteritt

Red en mysig uteritt tsm med Mallan och Fis. Solnedgång och helt vindstilla. :-D Red en massa övergångar först, och hon lyssnade toppen! Visst blev hon tung osv. men det gör inget så länge hon lyssnar. Till o med galoppövergångar funkade utan att bli sådär superspänd efteråt. Sedan blev det tempoväxlingar, vilka gick sådär. Jag är nöjd ändå. :-) För så länge vi är glada och sams så gör det mig inget om hon är dryg eller tung i munnen så länge hon lyssnar. Fina lilla Bellis.
 
Nu, fredagsmys med bästa M och min surfis E!

Todels ;)

Sitter på jobbet och har rast nu. :-) Slutar typ 15 idag. Sen kommer bästa M och så far vi till Hööks och hämtar min kavaj, och sen vidare till stallet. Eller oj, vi ska såklart på HEMMAKVÄLL först!! Wihooo. Det är godisdag idag :D Jag har inte ätit en godisjävel på HELA veckan! Grym jag är. ;) Enda söta jag ätit är några hembakta morotskakor som smakar helt sjukligt gott. Jag borde öppna ett bageri. ;)
 
Blir uteritt på tösen idag. Får se vilket humör hon och jag är på, men ut ska vi iaf. Kanske blir en sväng med M och Fis. Sen blire fredagsmys ikväll. :-D Glad tjej!

FILM (Hoppträning)

Här kommer dagens hoppträning på film :-) Svinnöjd!!
 
 
Vad tycker ni?

Tuben krånglar........

....... den vägrar bearbeta filmen. Kommer så snart de funkar..

Hoppträning (i grupp)

Idag har jag hopptränat i grupp för första gången på riktigt länge! Det gick SÅ HIMLA BRA. Jag är jättenöjd. :-) Jag följde min bästa Es råd och höll mig glad hela tiden, och hamnade aldrig i detdär läget där jag först blir nervös, sen får ångest och sen blir jätteirriterad och då bara växer ilskan i mig tills jag bryter ihop, utan håller jag mig glad kan inget stoppa mig. :-) Och idag var jag glad hela tiden, vilket i sin tur gör mig lugn (endorfiner).
 
Bellie går så SJUKT bra på pelhambettet i hoppningen. Gud vad enormt skönt det är att slippa dragkamperna, dom är som bortblåst. Istället kan jag fokusera på vägar, min egen ridning, hur jag landar, var jag ska, hur vi ska lägga oss på hindret osv. Går så sjukt bra. Och då är det ju väldigt KUL oxå :) Om man slipper slita och dra för att ens få hästen att lyssna när man rider an ett hinder. Dock så tog jag lite för lite i henne detta pass, i början, eftersom jag råkade ta för mycket sist. Men för varje gång hittade jag bättre och bättre känsla och kom till bra ridning bakifrån fram till handen. Så de tar sig ;)
 
Hade väldigt mycket travbommar med idag, och det var väldigt nyttigt. Men hon var faktiskt väldigt lugn genom alla övningar idag, inte alls stressad eller för på. Men det var nog för att jag var så lugn och glad själv. Förstå hur mycket man påverkar dom genom sinnesstämningen..
 
Kommer film om ett par min :) Har förresten tagit en plats i gruppen nu så nu blire träna varje vecka, kul!

Peptalk

Igårkväll hade jag och min bästa E världens peptalk, han är så fantastisk att prata med vad man än känner och hur man än mår. Han får mig ALLTID på bra humör, och han har svar på alla mina problem. Så himla skönt.
 
Har precis kommit hem från jobbet. Slutade en timme tidigare idag då jag ska träna strax. :) Återkommer ikväll med lite update och film! Har fått ett spännande "erbjudande" idag oxå, hihi. Har tackat ja. Det blir en liten utmaning för mig. ;)
 
Ha en bra dag/kväll allihopa!! :-)
 

Dressyr

Ridit ett katastrofalt dressyrpass idag. Jag var spänd redan från början, det stormade ute, jag är sned som FAN och B var som en lama. Det var bäddat för katastrof alltså. Dock så var hon fin i början, i traven, övade lite vägar i dressyrprogram, och hon var faktiskt riktigt trevlig. Dock kom jag inte till ridning utan jag red helt enkelt pissdåligt idag. När jag väl hade lagt första galoppfattningen var det KÖRT. Hon sprang, o sprang, o sprang osv osv osv. vägrade bära sig, gick inte att ställa eller böja något. Sa jag en sak gjorde hon tvärt emot. Provade travjobba på volt, med inåt/utåtställning, gick inte, provade skrittjobba, gick inte. Provade långa tyglar o pusta ett tag, spelade ingen roll efteråt. Provade galoppjobba, gick INTE. Fy.... Jag ville typ.. gråta. Haha. Men att jag aldrig lär mig? Jag MÅSTE börja lyssna på henne mera. Har hon en, eller vi, en sånhär dag, GÖR NÅGOT ANNAT. Rid UT. SKRITTA. Vad fan som helst, bryt mönstret. Jag är för jävla tjurig.....
 
Nya tag imorgon. Och stressa ner några spadtag, plus lyssna på hästen och ändra planerna om det inte funkar. Jag har inte, och kommer aldrig ha, en häst som bara gör vad man säger i alla lägen.
 
Dom ringde från Hööks nyss, min kavaj har kommit :-) Hihi. Hämtar den så fort jag kan.

Todels :-)

Sitter på jobbet just nu. :-) Har lunch. Vi har superfint väder idag! Dock så stormar de till och från, men jag hoppas det kommer avta lagom tills att Bellson ska motioneras. För ut ska hon idag iaf :-) Antingen blire dressyr eller någon form av uteritt. Skoj! Fina lilla rödingen min.
 
Igår anmälde jag oss till en tävling oxå. En 90 cm avd B. Hade ju tänkt starta 80cm först, och vänta tills en sådan tävling kom (i maj). Men jag kände mig så sugen så det får liksom bära eller brista. Vi har både träningstävlat och tävlat lokalt 90 cm och tagit oss runt banorna alla ggr utom en, så jag förstår egentligen inte mitt problem? Nu tänker jag tänka positivt, och ta oss igenom detta på bästa sätt, med bibehållet lugn och koncentration. Jag satsar på att rida med bra självförtroende. :-) JAG VET ATT VI KAN.
 
2011, 80 och 90 cm:
 

Vila

Bellis vilade idag, jag var hur trött som helst efter jobbet. Var upp och mockade och fixade foder m.m åt tre pollar iaf. :-) Nu har jag en kycklingpaj i ugnen och en morotskaka på balkongen, så nu blire äta av. :-)

Köpte tävlingsridbyxor idag oxå. :-) Dessa ljusgråa. Skulle köpt kavaj oxå men storleken fanns inte inne, så de ringer mig så fort den kommit in.

 
 

Uteritt - klättring

Red ut på Bellisbus idag, med lite annat tänk än vad jag haft senaste veckorna. Har blivit alldeles för hård i handen, och vi hamnar i dragkamper och jag får en häst som hänger konstant i handen. Men då jag fått en tankeställare så fokuserade jag inte alls på formen, utan bara att hon ska lyssna på resten jag ber om. För då kommer det så småningom. Är inte hon på humör för att jobba så är det ingen idé att börja dra och slita heller, utan hon kommer när hon är redo.
 
Red först tempoväxlingar i skritt och trav, sen lite övergångar. Sedan klättrade vi två vändor upp, och två ner. Längesen vi klättrade nu, måste bli bättre med det så hon får lite mer variation i ridningen nu. Slutligen körde vi galoppfattningar en ganska lång sträcka, och de gick super! Hon vart taggad och väldigt laddad, men vi löste de fint, och hon tog nästan alla galopper rätt som jag bad om. Så fort jag verkligen sitter rätt, och inte håller på och krumelurar mig själv i fattningarna så tar hon rätt. Sedan joggade vi sista biten innan vi tog skritt. :-) Bellis var väldigt nöjd för hon gick på långa tyglar t.o.m!
 
Ska upp en sväng till sen och ta in lite hästar :)

Vila

Idag vilar Bellis, tror jag iaf. Hade utsläpp med EM och L imorse, och sen drog vi på tävling kl 9 som vi kikat på heeela dagen tills nu då jag nyss kom hem. Men är dock väldigt ridsugen! Så vi får se, kanske far upp en sväng sen.

SÄLJES

Har ytterligare lite saker till försäljning nu. :-) Har även 3 schabrak som jag inte har nytagna bilder på just nu, som ska säljas.
 
* HV Polo grått/lila dressyrschabrak, strl Full
* BR marinblått med beige passpoal och kantband, allroundschabrak strl Full
* Global mintgrönt med beige och lila detaljer på passpoal/kantband, strl Full
 
* Mörkbruna idostycken + tyglar från Hööks hunterträns med snabbhakar, strl Full
* Mörkbruna gummityglar från Micklemträns, oanvända, strl Full'
* Svarta gummityglar från Micklemträns, oanvända, strl Full
 
* Dressyrgjord Glen Gordon Winner, som ny. Strl 70cm
 
Skriv om ni e intresserad av nåt elr vill ha bilder! :-)
 

Bildbomb 2

Här kommer ekipage nr 2 :-) Linn och Fabia.
 
 


Bildbomb 1

Här kommer en liten bildbomb från en del av dagens bilder, på Nina och Ior :-)
 

Powerwalk

Som vanligt när man låter B gå på långa tyglar så är de inget annat än en redig powerwalk som gäller. Jag föredrar att bara strosa omkring och mysa, bara känna lugnet. Men det går inte för sig enligt B, då vi måste aktivt powerwalka och skynda oss. ;-)
 
Testade nya gjorden efteråt, och kan bara konstatera att hon får behålla sin gamla. Denna hamnade för nära armbågen hennes, och det funkar inte. Och hedde jag den längre bort så blev det ett helt sjukt punkttryck. Dessutom höll den inte sadeln på plats heller, inte ens då jag bara ledde henne och travade lite för hand.
 
Sedan blev det fotografering och L och N. Kommer bilder strax då jag gått igenom dom :-) Blev strax under 400 st.
 
Förresten, innan stallet drog jag iväg på gymmet en stund. Kom på att det var barnens dag i poolen, så körde gympass på 30 min istället. Men när jag väl var där så hade dom sim-linor uppe ändå. ;) Men men. Körde löpning och mage. Och idag verkar jag ha hittat ett sätt som får mig att behöva kämpa lite, så nu känner jag av liiiite lite iaf. Får köra ännu hårdare nästa gång, jag vill ha träningsvärk! Haha.

Godermorgon :)

Idag äre finväder här, igen. Tror jag. Det var det när jag kollade ut sist iaf. ;) Sååå härligt med sol! Man blir på så mkt bättre humör då. Idag ska Bells skrittas och bara få mysa på. Jag tror det blir barbacka, men är egentligen sugen på att testa nya sadelgjorden ju. Blir ev. vila imorgon och då blir det inte heller av. Vi får se. ;)
 
Lite fotografering står på schemat idag, skoj! Tror inte det blir nån träning för min del. Tränade igår, gym 40 min och simning 30 min. Men jag måste träna ALLDELES för slappt, för jag kände inte av nånting varken igår eller idag. Måste typ, simma fortare, haha. Och ställa in högre vikter elr köra snabbare upprepningar på gymmet. Onödigt o träna om jag inte ens får ha lite träningsvärk ju. ;) Men lite sugen är jag allt på lite simning innan stallet. Får se.

Ny gjord

Idag kom min nya sadelgjord. Hoppas att denna ska funka bra nu :-) Ska testas i helgen iaf :D
 
Glen Gordon Winner

FILM (Hoppträning)

Här kommer film från hoppträningen :-) Man ser tydligt hur hon blir lite ihopkrullad och jag måste lätta mer i handen för att hon ska få söka sig mer framåt med halsen. Samt inte ta för hårt vid förhållningar. :-)
 
 
Vad tycks?

Hoppträning

Hopptränade med R idag, vilket gick skitbra! :-) Var nervös som vanligt, men de släppte ganska fort och jag var inte nervös när jag väl red. Så de gick toppen. Hoppade på pelhamet för första ggn nånsin idag, och hade delta. Hon accepterade bettet, vilket gör mig väldigt glad. :-D De gick sjukt bra! Hon var jättelugn, och hängde sig inte på bettet en enda gång. :D :D :D Hon var likom fortfarande taggad och sög på varje hinder, men nu kan jag ha en lätt kontakt med henne och vi får inga dragkamper. G (tränaren) tyckte oxå att det funkade bra, och sa precis som jag tänkt själv, att bara för att jag hoppat på detta bett en gång nu och det gått bra, så betyder inte det att jag bara ska hoppa på det. Utan att då och då gå tillbaka till de vanliga 3delade. Hon är ju trots allt himla bra på att suga åt sig av vad man vill, lilla B.
 
Dock så tycker jag det är svårt o veta hur mkt jag kan ta i bettet, och ibland glömde jag bort mig (t.ex efter ett hinder och hon far iväg i all världens fart) och tog lika mycket i bettet som jag gör med det vanliga i de situationerna, vilket istället ledde till en ENORM reaktion från B. Så fick verkligen verkligen tänka på att vara extra mjuk i handen även när jag ska sakta av/byta galopp och ta tillbaka henne ordentligt.

Hon blir även lite kort i halsen, så även där måste jag jobba med att lägga fram handen och låta henne söka sig framåt till bettet.
 
Så bara jag får ordning på händerna mina så kommer de bli toppen!
 
Förresten, de blev film ändå för R erbjöd sig att filma :-D

Simning

Just ja, jag var ju och simmade igår oxå. :D Haha. Jag tror jag la ribban lite för lågt för jag var ju inte ens trött i musklerna efteråt. Simmade totalt 20 min, 20 längder. Tror jag ska iväg senare idag oxå, då får det bli minst 30 längder, och sen ska jag ev. gymma efteråt. :-)

Galoppintervaller

Tror jag glömde blogga igår? Hm... Hehe. Red iaf ut först, skritt och trav i kolsvart mörker. Red halvvägs in på en väg i skogen jag brukar rida, men sen vände jag faktiskt. Haha. Man såg inte ett shit och jag fick en creepy känsla. Red övergångar där, på en pigg och spänd häst så jag satte ribban mycket lågt. :-)
 
Sen red jag till stallet igen där vi körde galoppintervaller, 4 st. Hon var OK. Vänstern var jättebra, men högern jobbade jag några extra varv med tills den blev bra. Och bra blev den! :-) Men hon blir så himla stark ibland, och idag var en sån dag. Fast jätteilla var det ju iofs inte. Vi löste det ändå. :-)
 
Ska snart gå upp till stallet o släppa ut pollar, och sen blire hoppträning. Kommer tyvärr ingen film då nog ingen är såhär morgonpigg för o filma mig! ;) Tänkte testa pelhamet idag, så får vi se hur det går.

Ooooh happy dayyy

Sitter på jobbet nu inne i stan. :-) Skulle jobba till 12 men de fanns behov till i eftermiddag så jag blir nog kvar till halv 4 iaf. Jag kör bil idag, lite läskigt. Hade verkligen bestämt mig för att gå idag, men då jag hade bilschema så tänkte jag äh, de är väl bara o köra. :-) Hittils har de gått bra iaf.
 
Blir nog en uteritt på Bellotrix i e.m. :-) Alt. vila. Men tror hon ska få komma ut. Imorgon var det tänkt hoppträning med R, men jag vet inte hur det blir med det eftersom jag nu blivit erbjuden ett jobbpass. Måste isåfall få bort mitt utsläpp i stallet oxå. Time will tell.

Nytt träns

Dehär är tränset som jag köpte på Hööks idag. :-) Har dock bytt ut sidostyckena mot vanliga, eftersom de blev för trångt med bettets övre skänklar. Så fort jag tog bort dom och bytte ut till vanliga blev hon lugn och nöjd med bettet. :-) Har även satt tyglarna på mitt andra träns. ;) Och pannbandet bytte jag ut. Haha, inte mycket kvar av tränset med andra ord.
 

Dagens BellsUteritt

Blev en uteritt i alla gångarter för Bellis idag. Först skrittjobbade jag en bra stund. Red på pelhambettet på långa tyglar. :-) Var in o hämtade nytränset oxå, och fick som jag misstänkte byta ut sidostyckena mot ett par andra jag hade hemma som tur var. Hon var jättenöjd då ;) Iallafall. Hon var trevlig idag! Och även om de är krångligt att rida på två tyglar så börjar jag lista ut hur jag ska rida med stången på bästa sätt, när jag ska ta i den och inte osv. Och de funkade bra. :-) Red tempoväxlingar och sidvärts i traven, och hon var jättefin. Och så tog jag ett par galopper, ganska kravlöst.
 
Provade korsa stropparna på sadeln idag oxå, men nja.. Från början kändes de som om sadeln höll sig på plats, men sen hamnade den i samma gamla läge igen. Och när jag sadlade av hade hårstråna dessutom ruggats. Denna sadel har aldrig ruggat på henne, men nu får den lite motstånd när sadelgjorden vill dra fram sadeln, och då blir det rugg istället. Så.. Jag har iallafall köpt en sadelgjord nu, en svängd, så vi får se om den funkar. Annars är de bara att acceptera läget.
 
Tog lite bilder på henne men kameran blev kvar i stallet.. hämtar den sen. :-)

Hur jag räknar foderstat (Miner blå)

Fick önskemål om att ta upp Kraffts miner blå, och visa hur man tyder analysen. :-) Det var frågan om Fosfor (och därmed Kalcium) så det är dessa två jag kommer räkna på, bara för att visa hur man gör. Jag räknar på pelletrerade mineraler i detta inlägg.
 
Krafft Miner Blå
 
ANALYSGARANTI
Kalcium pellets 120 g / granulat 160 g
Fosfor pellets 30 g / granulat 40 g
Magnesium 60 g
Koksalt pellets 125 g / granulat 250 g
Koppar E4 (sulfat) 900 mg
Selen E8 (natriumselenit) 15 mg
Jod E2 (kalciumjodat) 3 mg
Järn E1 (sulfat) 600 mg
Kobolt E3 (karbonat) 10 mg
Mangan E5 (oxid) 1000 mg
Zink E6 (oxid) 2500 mg
Vitamin A 100 000 IE
Vitamin D3 10 00 IE
Vitamin E 5000 mg
Vitamingaranti 12 månader

Kommer ni ihåg att jag pratade om kvot? Mellan Kalcium och Fosfor ska kvoten ligga på mellan 1,1 och 3. Helst 1,2-1,8. På Miner Blå här ovan ligger kvoten på 4 (120 delat på 30). Så om man kan använda sig av detta mineraltillskott eller inte beror på hur mycket Ca och P höet samt resterande foder innehåller.
 
Personen som ville ta upp detta behövde 2,1 gram mer fosfor i foderstaten. Men då vill det sig till att balansen mellan Kalcium och Fosfor blir bra. Jag har inte de siffrorna så det kan jag inte räkna på i dagsläget.
 
Om 1000 g innehåller 30 g (1000 x 0.030 = 30) så innehåller 1 dl (80 g) alltså 2,4 g fosfor. 80 x 0.030 = 2.4 g
 
Om 1000 g innehåller 120 g Kalcium (1000 x 0.12 = 120) så innehåller 1 dl (80 g) 9,6 g Kalcium. 80 x 0.12 = 9,6 g.
 
Så där täcks fosforbehovet alltså. MEN, då måste man som sagt kolla på kalciumet. Eftersom kvoten redan nu är så hög som 4. Och den ska ligga på max 3. Kvoten räknar du genom att ta Ca/P alltså 9,6/2,4 = 4.

WOHO! :-)

Gomorron gomorron! Har haft en liten surmorgon ja. Solen skiner och allt borde vara bra, men jag kände mig inte så bra. Jaja, de blir nog bättre! Är fotosugen idag, så ev. följer kameran med till stallet. Men vill ju ha något o fota oxå, haha. Inge kul med hagbilder. Kanske får höra med någon av tjejerna i stallet om de är sugna på lite ridbilder. Sedan ska både B och Q ridas idag, SKOJ!! Jag tror jag fortsätter med dressyrjobbet för lille Q. Det är jag och hans medryttare som rider honom just nu, och hon är oftast ute och motionsrider honom (mycket kondition) längs vägarna samt hoppar ibland, så det blir perfekt för mig att köra dressyrjobbet med honom.
 
Bells ska ut en sväng nånstans, och vad vi ska hitta på får tiden utvisa. :-)
 
Ringde precis ett samtal om att få sånthär friskvårdskort, de innebär att man får träna på gym eller så via kommunen för att man jobbar. Och jag har alltid undrat varför vi vikarier inte ska få sånt, men jag har aldrig frågat om det. Så jag ringde nu, och på nåra sekunder så var de klart! :-D Så nu är ett sånt påväg till mig i brevlådan. Så nu ska jag försöka hålla mig fit oxå. ;) Det blir simning och gym för mig. Ska faktiskt bli kul!

Hur jag räknar foderstat - Del 3 (Höanalys)

För er som är ny så har jag skrivit del 1 och 2 HÄR. Där räknar ni ut er hästs behov av näringsämnen och mineraler. Nu går vi vidare till uträkningen av hur mycket häsen faktiskt får i sig av det ni ger.
 
För att räkna ut vad eran häst får i er behöver ni en höanalys. Jag kommer använda mig av förra årets höanalys som vi hade då, för att visa er i exemplet nedan. :-) Det som är intressant är värdena per kg foder.
 
Nu skriver jag de ämnen som jag räknar ut, alltså inte fullständig analys.
 
Smbrp (smältbart råprotein) 32
MJ (energi) 7,2
 
Ca (Kalcium) 2,4
P (Fosfor) 1,1
Mg (Magnesium) 0,8
 
Dessa värden är alltså per kg foder. Så... vad äter min häst? Hon har fri tillgång på foder, och i dagsläget äter hon ca 10 kg per dag. En siffra som dessutom gör det enkelt att räkna hur mycket hon får i sig av ovanstående.
 
Man tar alltså siffran på varje ämne gånger 10 (om vi räknar på 10 kg hö). Byt ut siffran mot det antal kg som er häst äter.
 
32 x 10 = 320 gram protein
7,2 x 10 = 72 MJ
 
2,4 x 10 = 24 gram Ca
1,1 x 10 = 11 gram P
0.8 x 10 = 8 gram Mg
 
Detta är alltså vad B skulle få i sig i dagens läge om det var förra årets hö det gällde.
 
Då kollar vi på hennes behov, som jag räknade ut i del 1 och 2.

420 Smbrp
70 MJ
 
28 Ca
21 P
10,5 Mg
 
Jämför detta med vad hon får i sig av höet. Vad får vi veta då? Jo, att energi (MJ) och Magnesium är de enda som täcker hennes behov. Det fattas t.ex 100 gram protein, 10 gram fosfor, 4 gram kalcium. Detta får man alltså komplettera med olika foder. Här får man testa sig fram i beräkningarna. Det står alltid innehållsförteckning, och den är alltid (nästan säker) per kg foder.
 
Om det fattas mycket protein, som det gör i mitt fall här så kollar jag på proteinrika fodermedel så som soja eller olika färdigfoder med mycket protein (t.ex krafft pluss protein) eller lusern. Jag börjar med dessa och sen ser jag om något/några av värdena istället sticker åt skogen. För du kan ju få proteinbehovet täckt här med 1 kg lusern, men då kanske energin sticker iväg (i mitt fall gör de inget) men fosforen och kalciumet kanske fortfarande inte är tillfredsställt. Då måste jag alltså kolla på tillskott som innehåller sånt. Men istället kan man kika vidare på foder och kolla om det är något foder där hästen får i sig samtliga ämnen istället, istället för o behöva ge en massa olika och förmodligen dyrare foder.
 
Frågor på detta? ;) Äre något ni vill ha fortsättning på? Och isåfall vad för fortsättning? Jag tar gärna upp  i inlägg om det är någon större fråga som ni känner att ni vill att jag tar upp. Har ni analys kan jag gärna hjälpa till att kolla på den i ett inlägg. Och är det något spec. foder ni undrar över i någon uträkning osv. så är de bara att säga till.

Dressyrhästen! ;)

Red dressyr på lilla Bells idag, och jag var förberedd att hon inte skulle vara sådär superrolig då vi inte haft alltför trevliga ridpass senaste två veckorna. Men hon var hur fin som helst! Travade på riktigt trevligt och rörde sig bra. Lite nonchalant i början av passet men sedan släppte det och jag red tempoväxlingar med sätet på henne. Red övergångar med fokus på att hon ska svara direkt. Gick kanon!
 
Gick sedan över till galopp/halt/galopp/halt. SJUKT JÄVLA KUL! Hon klarade av det utan att flippa. Helt sinnes ju! På bara nåra veckor har hon landat i sig själv, och även jag. Vi börjar hitta varandra mer och mer. Det är även supernyttigt för mig att rida andra hästar, jag som ridit Q nu, och han ger mig en annan känsla vid ridning såklart, och tar jag med mig det jag lär mig på honom till B så hittar vi nya lösningar och metoder. Toppen. :-) Iallafall, hon lyssnar riktigt trevlig nu även i galopp och jag kan alltså sätta henne i halt på 1-3m efter att ha bett om det. Utan att hon flippar. Hon blev lite ivrig ett par ggr och undrade om hon inte skulle få fatta galopp snart, och då blev det en lugn liten resning. Haha. Sötpuppa. Men inte mer än så liksom. :-)
 
Avslutade med att hoppa en linje två ggr, och hon var kalasfin. Haha. Tror minsann jag måste rida ett dressyrpass innan varje hoppass egentligen! ;) Men FY gudars för o hoppa i dressyrsadel!!! De gick INTE. Jag kom inte upp ur sadeln över huvudtaget, haha. Huvva.
 
Ska bli sjuuuukt kul att börja tävla. Fick betalningsbekräftelsen idag så nu äre fritt fram att anmäla oss! :-D

Godmorgon ;)

Har precis gjort mina första ärenden nu på morgon. Så nu inväntar jag nästa. :-) Klev upp strax innan 7.. Var faktiskt utvilad för jag har sovit SKÖNT inatt. Brukar inte riktigt sova skönt i denna säng på jobbet, men de tar sig. ;) Idag har vi lite smått med snö ute, man ser knappt flingorna. Ser att de är lite blått på himlen bakom hustaken oxå, så hopp kanske finns? Annars är inte jag en gnällig vädermänniska som måste gnälla så fort det är kallt, regn, snö, storm, utan alla väder går bra. :-D Jag menar, varför gnälla? Man kan ju ändå inte göra nåt åt vädret.. Alla vet ju att det inte finns dåligt väder ;)
 
Efter jobbet bär det av till Bells, och med henne vet jag inte vad jag ska hitta på. Ev. att jag hyr ridhuset och dressyrar lite. Är det fortsatt hyffsat lite snö som faller så blire kanske dressyr på planen våran, men den är så mini. Och travbanan och stora paddocken är de kasst underlag på vissa delar. Suck. Jaja de löser sig!
 
Hämtade ut mitt bett igår oxå. Och jag undrar varför jag inte beställer från kära Grafströms.. Men tyckte jag behövde bettet fort och de lät lockande med "du har bettet senast onsdag", och så kommer de på torsdag e.m (inte för att en dag extra gör nåt). När jag kommer dit står det dessutom ett heeeelt annat pris än vad jag tänkt köpa det för (som stod på nätet), och när bettet väl blippades in så stod det ett tredje pris! Fantastiskt. Hehe. Kan dock säga att jag såklart fick bettet till de pris jag sett på nätet, skulle aldrig i hela livet gått med på nå annat. ;) Hur som helst, jag slutar inte förvånas. ;)
 
Ha en bra dag allihopa! :-D
 

Beställt min licens

 
Beställde och betalade min ryttarlicens tidigare idag. :-D Så snart är det bara att anmäla oss till tävlingar. Ska bli riktigt skoj faktiskt!
 

Ridning x2

Idag runt 06.20 hörde EM av sig och sa att hon skulle vara hemma från jobbet idag, så att jag skulle vara beredd på att få ett jobbpass. ;) Och de fick jag oxå. Så vid 7 kom hon o hämtade mig och vi begav oss upp till hästarna, så att jag skulle hinna med mig innan jobbet kl 14. Motionerade både Bellie och Quantas.
 
Bella var först ut. Hon var faktiskt väldigt lyhörd idag. Skrittjobbade 30-45 min då det är kasst underlag, sedan red jag trav och galoppövergångar på en väg fram och tillbaka ett par ggr. Hon är svår när hon blir så himla stark (mot hemvägen), för då äre som om jag inte finns. Hon liksom lägger sig på bettet och där stannar hon vad jag än gör typ. Men överlag var hon fin, och det är bara att traggla på med lilla fröken. Det släpper väl tids nog. :-) I galoppen var hon fin, men försökte smygöka. Red några fattningar och hon tog rätt varenda gång! Skitbra. Annars vill hon gärna ta den galopp vi tagit gången innan, för då är hon steget före mig och ska vara ambitiös och göra saker innan jag bett om de.
 
Hur som helst så gör hon framsteg ändå. Avsaktningar från galopp tar typ bara 3-4 sekunder så är vi nere i skritt eller en halt igen. Och DET, mina vänner, är något jag trodde var omöjligt nästan. Vi fokuserar mycket på att säger jag avbryt till trav från galopp, då gäller det NU. Och säger jag halt ifrån trav, då är det så. Så det inte blir för mycket daltande liksom, utan att jag är tydlig med henne. Funkar bra. :-)
 
Testade antiglidpadd på B idag för att schabraken ska ligga på plats, och de funkade! Sjuuukt skönt. Stropparna hade inte ens dragits bakåt minsta lilla, utan de satt där fram slappt utan att röra sig. Nertill vid skänkeln osv. höll det sig inte exakt där jag lagt det, men ändå stor skillnad. Nu blir det inköp av en svängd dressyrgjord oxå och så hoppas jag på att sadeln kan hålla sig på optimalt ställe oxå.
 
 
Quantas fick sig ett dressyrpass på 35 min på travbanan. Fortsatte med förra veckans arbete, och VAD han hade tagit till sig av det! Himla kul att rida honom nu. Han slog nästan iiingenting med huvudet, utan gick hyffsat stadigt hela tiden. Och framför allt var han mjuk o böjbar redan från att jag tog tyglarna. Red skritt- och travövergångar på honom, och red lite intensivare övergångar denhär gången så att han skulle svara direkt på hjälperna. Gick toppen verkligen! Han kom ner i en riktigt trevlig och låg form, med vilande steg o bra takt.
 

Favoritfilmen

Detta måste vara den bästa hoppfilm/hopprunda jag och B gjort, haha. Inte bäst tekniskt sätt.. Men bäst för oss. Vi hade så sjukt KUL! Jag älskar när jag lyckas släppa på min rädsla och låta skrattet och leendet ta över. Sån sjukt härlig känsla!! Och hon var extra rolig att rida denna gång :-D Så sjukt på, hindersökande och positiv!
 

Äntligen :-)

Nu är äntligen denna jobbhelg slut. Eller äntligen och äntligen, jag har ju så mysigt o trevligt på mitt jobb, men nog blir man trött ändå. Nu har jag inte ett enda jobbpass på hela nästa vecka... Och ändå är jag inte full av magsår, mysko. ;) Tar dagarna som de kommer och satsar på att njuta av en ledig dag imorgon iaf. :-)
 
Tusen tack till E-M som hjälpte mig med Bells idag. Har världens bästa människor omkring mig. <3

Vila

 
Idag är de vila för Bellson eftersom jag jobbar 12-timmars. Skulle iofs kunna klämma in ridning ikväll, men jag tror inte det. Är ganska trött efter dessa 33 helgtimmarna. Då känns de gött o bara komma hem och gotta ner mig i soffan! :-)
 
Sadeltankarna har lugnat ner sig lite nu, hehe. Jag älskar ju verkligen min sadel, och jag kan rida jättebra i den och inverka på hästen korrekt, vilket är lika viktigt som att den passar B. Eftersom hon utvecklas som hon ska och trivs i sadeln så tänker jag inte ha bråttom med att byta sadel. Och någon Medea blir det inte eftersom jag faktiskt inte trivdes i den. Isåfall ska det vara om jag får tag i en 16"-16.5" och får testa hur den är att rida i då. Så dyker rätt sadel upp, som är bättre för oss båda än den vi har nu, då slår jag till. Men annars får det vara som det är.
 
Jag ska köpa ny sadelgjord så att sadeln förhoppningsvis får ligga på de optimala stället, och ska jag köpa en antiglid-padd att ha mellan schabrak och sadel, eftersom alla schabrak glider bakåt nå jävulskt. Och ja, jag måste ha slagit i huvudet hårt, hahahaha. Skarpt bett, antiglidpadd, rida mycket på bana/ridhus (tillfälligt). Omg. Min häst kommer snart avlida tror jag.
 

Travbanan

Blev ridning på travbanan idag, för jag ville rida i alla gångarter och ute äre inte alltför bra underlag. Testade Kentaur Medean idag, och B kändes faktiskt väldigt fin i sina rörelser idag. Hon kändes lätt och luftig i steget, kändes som hon trivdes bra. Jag å andra sidan red som en stjärt i denhär sadeln. Den kändes ganska bred, och helt plötsligt var allt stöd borta. Jag är ju van min 16" där jag sitter som i ett skruvstäd = jag sitter där jag sitter.
 
I denna sadel (17") så fick jag helt plötsligt plats... och då for jag omkring som en vante. Kunde absolut inte sitta ner, bara glappade upp o ner i sadeln. Huvva. Men jag ska provrida den ett par dagar till och se, de kanske är en vanesak? Eller jag kanske behöver en 16.5" åtminstone? Hm... Blir till att provrida Elektran oxå, för den är 16.5" och den ÄLSKAR jag (det är Fisens). Dock så känns ju sadlar annorlunda från häst till häst, så det kan ha med B att göra att Meden kändes så bred..

Sadelprovning

Provade två sadlar idag. En var Malins som jag testat förr, men som då avvisades med basta då den låg mycket i bakvikt, haha. Men av någon anledning brukar andra intrycket av en sadelprovning vara bättre. Så även nu. Och så hämtade jag Tildas dressyrsadel och provade den oxå. Jag tror faktiskt de finns hopp för min häst oxå! De stora problemet är egentligen att sadelgjordsläget är så långt fram motför sadelläget, vilket gör att sadelgjorden drar fram sadlarna. Det har alltid varit så. Tips på en bra sadelgjord för sånt? Kanske en väldigt svängd? Eller en såndär Eric Tixerant bla bla bla?
 
Tar väldigt gärna emot åsikter!

Först ut en Kentaur Elektra:
 
Sedan en Kentaur Medea:


Åsikter på dessa? Själv tycker jag båda sadlarna ligger ganska bra. Det är ett helt under att de båda ligger an hela ryggen. Jag tycker de ligger minimalt i bakvikt, men så fort jag drar tillbaka sadlarna till de läge JAG vill ha sadeln så hamnar de i balans. Men som sagt, dedär sadelgjordsläget förstör allt genom att dra fram sadlarna. Måste hitta någon lösning.
 

Sadelproblems..

Har haft på känn ett tag att jag vill ha en ny dressyrsadel. Jag vet att vi utvecklats sjukt mycket i den vi har nu, och B rör sig bra i den och utvecklas som hon ska muskelmässigt. Men den är ändå något för svängd, samt drar bak alla schabrak. Det är dock den enda och första dressyrsadeln som inte glider fram på bogbladen hennes, utan denna ligger på plats. Och hon trivs ju i den helt klart. Men jag vill ha något ännu rakare.
 
Den enda sadel jag testat på henne (av över 30 st) så är Bates Momentum den enda som varit tillräckligt rak, och som inte glappar något vid ridning utan fortsätter följa ryggen så mycket som möjligt. Skulle göra allt för o hitta något i dressyrväg som låg lika bra. Tips? Problemen är att dressyrsadlarna gärna lägger sig i bakvikt, trots rätt bomvidd. Och är dom rätt i balansen är dom istället för svängda och lättar bak.
 
Bates Momentum

Sadeltryck

Såg en länk till en väldigt intressant undersökning gällande paddar av alla dess slag. Denna människa har gjort en undersökning hur olika paddar förändrar trycket under sadeln när man lägger under den. Fårskinnspadden som är den mest frekvent använda padden ger i 80% av fallen (i hennes undersökning) ett ökat tryck fram vid manken.
 
Intressant! Minst sagt.
 
HÄR är länken.
 
Citerar del av slutresultatet:"Analysen av de 90 tryckmätningar som utgör underlag i denna studie, visar att med de flesta paddar under sadeln, oavsett slag, så försämras tryckfördelningen, och mycket ofta blir det ett ökat tryck runt manken. Detta hindrar hästens bogrörelser och kan ge dåligt utvecklade/tillbakabildade muskler, eller andra skador hos hästen. I 50-80% av fallen ger padden totalt sett hästen sämre förutsättningar, när det gäller fördelning av trycket från sadel och ryttare."


Såhär bor jag ;)

Bor just nu i ett drömläge :-D Jobbet och pollan inom 1,5 km från hemmet. Me love.
 
Den avlånga saken vid Bells är våran travbana, och inuti den är hagarna. Bredvid är Älva gård, med ridhuset jag rider i ibland. Den andra halv-avlånga saken är oxå en travbana, som vi får använda oss av. En liten bit upp från mitt jobb ligger alnö ridklubb, paddocken med träningstävlingar hela sommaren.

Pyssel o massage

Var upp en sväng på min rast förut, och pysslade om B samt kände igenom musklerna på henne. Har inte varit lika noggrann att massera henne som jag gjorde förut, men hon är hur fin som helst. Ska dock ta ut massören igen nånting framöver för en liten rutinkoll.

Supermysigt hade vi iaf och B faktiskt njöt av pysslet. Knappt någon sur min heller. :-)
 
Har ni förresten lyckats räkna ut MJ, protein- och mineralbehoven ännu? Tänkte skriva fortsättning till veckan. :-)

Vila

Idag blir det vila för Bellisbus eftersom jag jobbar från morgon till kväll. Ha en härlig fredag!

<3


:-)

Linneas syskon satte upp på hästarna efter dagens hoppning. B tyckte det var lite konstigt först och började undra vad tusan hon fått på ryggen, men efter lite guidning gick de riktigt bra och hon började slappna av.
 

FILM (Hoppning)

Dagens :-)

Vad tycks?

Hoppning

Idag drog jag ner till ridhuset tsm med R och Q, och med vår lilla publik och medhjälpare, familjen B. :-) Supertrevligt! :-) Dock så var jag så sjukligt nervös idag, haha. Kanske för att jag skulle hoppa utan tränare? Vet inte. Men jättenervös var jag hela tiden och jag andades inte över huvudtaget tror jag.
 
B skötte sig suveränt idag. Var riktigt fin. I början så bromsade jag henne för mkt och bromsade ända in på hindret, men nästkommande rundor gick jättebra för då vågade jag lätta i handen och bara följa med, och rida med sätet. Gick awesome!! :-) Hoppade tillslut en hel bana, en gång, för de behövdes inge mer då hon var toppen. :-)
 
Kommer film :-)

Hur jag räknar foderstat - Del 2 (Protein + mineraler)

För att kunna räkna ut hästens proteinbehov måste ni veta hästens energibehov (MJ). Det räknar ni ut HÄR, i del 1.
 
I del 1 så såg ni att jag kom fram till att Bellie har ett energibehov på 70 MJ. Denna siffra tar man nu gånger 6. Alltså 70 x 6 = 420.
 
420 gram per dag behöver hästen i protein då. Så siffran man får ut efter att ha gångrat energi-behovet med 6, är så många gram hästen behöver i protein varje dag.
 
Vi går vidare till mineralerna. De mineraler jag räknar ut är Kalcium, Fosfor och Magnesium. Dessa är väldigt viktiga mineraler och man bör inte slarva med någon av dom. Selen är en fjärde mineral hästen behöver, som man ger tillskott av eftersom det inte finns i höet.
 
Även här måste ni ha räknat ut hästens energibehov (MJ) för att kunna räkna ut vilket behov hästen har av mineralerna. I detta fallet 70 MJ.
 
Ca (Kalcium) - 70 x 0,4 = 28 g
P (Fosfor) - 70 x 0,3 = 21 g
Mg (Magnesium) - 70 x 0,15 = 10,5 g
Selen - 0.2 milligram per 100 kg häst. Alltså 0.95 mg i mitt fall (0.2 gånger hästens vikt 4,75 = 0,95)
 
Hänger ni med? ;) Fråga annars!

Det finns något som kallas kvot när man räknar foderstat. En kvot man räknar är mellan energi (MJ) och protein, jag brukar säga att man räknar balansen mellan energi och protein. Det kan ju t.ex vara ett väldigt proteinfattigt hö, men med bra energi-värde. Då är förmodligen kvoten ganska låg. Är det ett hö med väldigt bra proteinvärden men dåligt energivärde blir kvoten förmodligen hög. En bra kvot ligger på 6. Kvoten får man ut genom att dela proteinet (420) på energin (70) = 6. Man tar alltså siffrorna från höanalysen och sätter in istället för de siffror jag använt mig av för att visa er, för de är bara hästens behov.
 
Det allra viktigaste är att hästens behov blir täckta. Jag tycker alltså inte att det gör något om kvoten diffar varken över eller under 6. Det gör alltså inget om hästen har överskott av något (Protein/MJ).
 
Man räknar även kvoten mellan Ca/P. Alltså mellan kalcium och fosfor, där man vill ha en bra balans. Kvoten räknas ut genom att dela Ca (28) med P (21) = 1,3. Kvoten (vad jag har fått lära mig) bör ligga mellan 1,2 och 1,8. Den får inte ligga under 1,1 och inte över 3.
 
Börjar ni bli trötta? ;) Jag har försökt förklara så tydligt som möjligt, men det är som sagt bara att fråga på om ni har funderingar, innan vi går vidare till hur man sedan vet vad hästen får i sig av den mat ni ger.

Hur jag räknar foderstat - Del 1 (Energi, MJ)

Fick önskemål av Frida Gisslin att skriva om hur jag räknar foderstater. Till att börja med så ska Q ha stort tack för allt hon hjälpt till med, både mig och alla hennes läsare. Det är hon som skrivit milslånga inlägg om foder och foderstater osv. så det mesta jag vet inom dehär ämnet har jag lärt mig utav henne.
 
Till att börja med räknar jag ut hästens behov. Först grundbehov, sedan tillägg för om hästen är svårfödd eller lättfödd, samt i vilken grad hästen arbetas. Detta räknas ut med hjälp av olika matematiska formler, och fråga mig inte varför det är just dom siffrorna osv. Det bara är så. Det enda man ändrar är hästens vikt, lättfödd/svårfödd och hur den arbetar.
 
Om vi tar B som ex:
 
Vikt 475kg. Då tar jag 475 upphöjt till 0.75. Det är likamed 101,7 = ca 102.
 
Denna siffra (102) tar jag gånger 0.5. Alltså 102 x 0.5 = 51 MJ.
 
51 MJ. Det är grundbehovet för en grövre häst a la kallblod (lättfödd). Nu är B inte ett kallblod, och då kan jag lägga till normalfödd, eller svårfödd. 5% lägger jag på en normalfödd häst, och 10% på en svårfödd.
 
Jag räknar B som svårfödd. Alltså tar jag 51 (MJ) x 0.10 (10%) = 5.1. Och så lägger jag på 5,1 på 51. Alltså 56,1.
 
Detta är alltså hennes underhållsbehov, det behov hon har av energi när hon inte arbetas.
 
Nu lägger vi till arbete. Jag har inte listan i huvudet, men en normalt arbetande häst som B lägger man på 25% på. En ridskolehäst 50%.
 
56.1 (underhållsbehovet) x 0.25 (25%)= ca 14. Då lägger jag på 14 på underhållsbehovet 56,1 som blir ca 70 MJ.
 
70 MJ är alltså vad jag behöver ge min häst i energi för att täcka hennes behov, när hon rids. Och så vill jag förtydliga att detta är alltså enligt tabellen. Alla hästar är olika, vissa funkar efter tabellen men andra får man lägga till mer på, eller tvärtom. Man får hålla koll med ögat och se hur hästen tar sig.
 
Nu har vi alltså räknat ut energi-behovet. Så ni som vill lära er, börja med att göra som jag gjort ovan. Och byt ut hästens vikt mot er hästs vikt, och om den är lätt- elr svårfödd, och om den arbetar "normalt" (25%) eller mycket (som typ en elithäst, 45%).
 
Fråga om ni har funderingar :-) Och framförallt, visas inget intresse över fortsättning på detta så lägger jag heller inte ner någon energi på det heller.

B is Back!

Nu är hon äntligen tillbaka som de verkar, lilla Bells. Red ett pass på travbanan och hon kändes normal. :-) Hon var fin, men visst får man jobba med henne hela tiden och traggla på tills allt blir bra. Men fin var hon i samtliga gångarter! Något stel o spänd i högervarvet. Sista högergaloppen blev perfekto! Precis sådär ridbar och härlig som vänstergaloppen alltid är. Högern brukar vi inte få till nåt flyt, för jag kommer inte till ridning. Men som sagt nu sista galoppen hade nånting lossat så att det gick att rida den. :-)
 
Köpte nytt träns idag, men tyvärr så köpte jag det inte första ggn jag var in på Hööks, utan andra ggn.. Och då var det i rätt storlek slut. Så jag tog ett Cob och hoppades på de bästa. Men nosgrimman nådde knappt runt, som jag misstänkte. Så blir att vänta på ett Full istället. Köpte även två deltor till pelhamet att ha i hoppningen. Imorgon kommer bettet så tänkte försöka hoppa en sväng imorn.

Storm

Idag har vi tyvärr storm här i Sundsvall.. Var fint på f.m med sol osv. Men de dröjde inte länge innan stormen kom. Suck. Inge kul att rida ALLS då ju. Får se om hon får stå eller om vi rider lite runt travbanan och på plan, bara känner på henne hur hon känns lilla fröken.
 
Blir en sväng på Birsta snart med bästa M för att handla lite nytt hästfoder och ev. lite annat. Har btw bestämt mig helt nu för soja. :-) Blir grejjt de!

Ridning x2

Först ut var Bellisbus. Red ut en sväng, hade tänkt mig ett galoppass, men de blev ändrade planer då underlaget sög balle. Blev skritt och trav bara, på en slö, okänslig, stum och ja... dryg häst? Hon måste ha en jättejobbig svacka eller nåt i sitt liv nu, för jag kan inte ens minnas hon var ridbar senast. Hon som brukar vara finast på uteritterna. Jag gör bäst i att bara låta henne vara nu, röra på sig men helt kravlöst. Bara låta henne lalla på i sin egna värld där, för fokus har hon långt bortom skogarna nånstans. ;) Men hon har varit hängig nåra dagar nu. Jag hoppas det går till sig nu när jag ökat på fodret igen, hon kanske blir så när hon ligger under på allt.
 
Sedan blev det Quantas tur. Vi tog oss lite skritt och trav på travbanan, vilket gick myyycket bra! För första ggn kände jag att han och jag talade samma språk. Jag tycker aldrig jag får till nån bra ridning på honom, då han är så olik min egen som en häst kan bli. Men idag gick de riktigt bra. Först så slog han som attan med huvudet, så fort man kommer åt honom. Men sen när han inser att jag inte tänker ändra mig, utan har min stadiga sits och skänkel, och bara fortsätter rida på honom friskt framåt, då landar han inom ramarna. Så mot slutet så gick han faktiskt stadigt i både skritt och trav, och kom ner i en riktigt riktigt låg och trevlig form. Han var även ställbar åt båda hållen då jag jobbade med in- och utåtställning hela passet. Annars brukar han kunna vara riktigt stel i vänstersidan. Men idag så fick jag igenom honom riktigt bra och de blev riktigt kul att rida. :-) Fick en självförtroendeboost där! ;)
 
Q och B

Gomidda ;)

Sitter på jobbet nu. Slutar om en stund :-) Då blire såklart stallet och ridning utav två hästar. Får se vad jag hittar på med dom. Har kikat på lite nya träns nu, och förhoppningsvis kommit fram till ett. Behöver ju ett till pelhambettet eftersom mitt Micklem inte funkar då. :-)
 
Har som det verkar nu även bestämt mig för att det blir en foderstat på soja och fosfor (och selen då såklart) nu. Det blir bäst så tror jag. :-) Synd bara att jag hann handla foder igår, för att senare räkna om allt. Men men, sånt som händer. Får se till o trycka i na de som är kvar. ;)
 

Många bud i Mellerud!

Oj vad fick till de nu! ;) Jag har fortsatt räkna på lite annat foder, och faktiskt hittat ett perfekt. Nämligen Krafft Pluss Protein. Då täcks precis alla Bs behov, men fosforen är på gränsen, så är jag orolig lägger jag till en skopa fosfor bara. Myyycket smidigt! Och förmodligen mer smakligt än hennes lucern som jag inte får i henne.
 
Så nu tror jag att jag har bestämt mig. Ska sova lite på saken :-)

Foderstat så gott som klar!

Har nu hittat något passande för oss, så om inget bättre dyker upp så kommer jag att köra på detta. :-) Det blir soja och fosforbalans. I de mängder som gör att allt täcks upp, plus att det blir lite överskott på proteinet vilket jag vill åt nu på vårkanten. Blir med andra ord perfekt!! Kvoten hamnar dessutom på 6,9 istället för låga 4,3 som de varit i vinter.

Foderstat...

Sitter just nu och sliter mitt hår över en ny foderstat... Eftersom det börjar bli varmt har hästarna i vår hage börjat äta mycket mindre, hela 1-2 balar i månaden mindre. Så i snitt äter B bara 2/3 av vad hon ätit förr, vilket gör att foderstaten är totalkrashad, suck. Och nu får jag inte riktigt ihop det med fosforen.
 
Någon som vet ett riktigt fosfor-rikt foder eller mineraltillskott? Jag ger just nu fosforbalans, och det funkar om jag ger den maxade givan av vad som står på förp. nämligen 3 skopor. Då kommer jag väldigt nära hennes behov iaf. Men det känns mer optimalt med nåt innehållsrikare foder/tillskott.
 
Man ser att hon börjar sjunka in emellan kors o "sittben", och svansroten..

Bellson

Lite bilder på min fina snutta, fotade av duktiga Hanna. :-) Btw, äre bara jag som tycker min häst börjar tunna ur? Måste lägga till mer protein nu känns de som de är läge för... Jag vet hur det är att komma på sånt för sent, när hästen redan ser ut som ett staket. Så de gäller att vara uppmärksam. Men vad säger ni? Rumpan ser kantig ut va? Man blir lätt hemmablind.


Uteritt + testning av bett

Red ut på Bellis idag, och testade ett nytt bett. Nämligen ett pelham. :-) Red mest på vanliga ringen, men la till stången ibland när det behövdes. Jag tror dock jag feg-red istället för att faktiskt ta igenom det jag vill. Får testa mig fram lite. :-) Men hur som helst accepterade hon bettet redan på gången, inte som med baucherbettet som hon skulle spotta ut till varje pris. Och under ridningen accepterade hon bettet även där, tack o lov. Så det blir att jobba vidare med detta som variation, och sen är det tänkt att jag ska testa det i hoppningen. Spännande!
 

Quantas

Fotade lite bilder på Q och två av E-Ms fina små tjejer :-)
 
 

Pelham SÖKES!

Någon som har ett pelham i 10.5 att sälja? Hör av er!
 

Pictures

Fotade lite idag. :)
 

Uteritt

Har precis kommit hem från Bellabus. Red ut en sväng i de fantastiska vädret vi har idag. :-) Red lite övergångar i alla gångarter idag, på en extremt pigg och spänd häst. Jobbade konstant emot min hand. Suck. Men men, bättre ridturer har vi ju haft. ;) Pigg och glad var hon som sagt iaf! Lyssnade bra på bortavägen, men ändå spänd. På hemvägen sju resor värre och skulle inte lyssna för fem öre utan köra sitt rejs. Allra allra sista sträckan så började hon bli tillfreds och lugn, och först då kunde jag få till lite skritt/halt övergångar utan stret emot handen och med eftergift på henne.
 
Testade rida lite i paddan då vi kom tillbaka, och där lösgjorde jag lite i skritt. Testade en långsida i trav men gav upp, för de kändes inte som nån idé att göra nåt vettigt idag. Hon var allmänt seg, loj och stum för hjälperna. Ingen idé då. :-) Blir nog ett lösgörande dressyrpass imorn så jag får igenom henne.
 

Goodmorning!

Trots att jag inte kom i säng förrän 1, och vaknade igen kl 3 för o hämta upp tvätten, så vaknade jag 8 och var sjukt utvilad och PIGG! :-D Jätteskönt. :-) Brukar alltid må jättedåligt om jag somnar senare än 12 på natten.
 
Vi har snöväder och blåst idag. Skoj. Icke. Men tur vi är fler som ska rida ut idag så kanske inte Bells blir så prillig av stormen. Eller så blir de tvärtom och de triggar varandra. Jaja, hur som helst så försöker vi nog hålla oss på de mindre vägarna idag. Blir skritt och förhoppningsvis lite jogg oxå så hon får röra på sig. Hoppas på bättre underlag i någon form under veckan, så att det går att rida ordentligt.
 
Sopkörning idag med, alla stallets sopor för denhär månaden som varit. Min tur denna gång, så bara Mallis vaknar så far vi.
 
 

Det tar sig!

Woho, äntligen kan jag se en rätt bra förbättring på frambenen även på 80cm nivån. :-D Tjiho!
 

FILM (Hoppträning)

Här kommer en film från en del av ridpasset då vi hoppade lite bana :-)
 
Vad tycks?

Hoppträning

Idag hade jag hoppträning för G igen, tillsammans med R och Q. Jag var lite nervös idag, men hade ändå bestämt mig för att rida och inte vara rädd. Bells var taggad som ett UFO. Hon fattade galopp och grejjade i traven osv. då jag red fram. Och ja, allmänt spänd och taggad var hon.
 
Första ggn vi skulle hoppa fram i en kombination så blev de stopp, hon var spänd och lite tittig. Men jag lät inte det stoppa mig utan jag red vidare och fortsatte, och tillslut slappnade hon av, och då kunde jag oxå slappna av mer. Sen hoppade vi bana, och de gick bra. Men vad stark hon var. Idag var hon inte alls lika ridbar som förra ggn, utan hon taggade till så jävla hårt så fort jag rakställde henne mot ett hinder ur en sväng t.ex. Hon körde sitt rejs med andra ord.

Jag är NÖJD. Jag red på fast vi fick stopp, jag fortsatte tänka positivt och jag lyckades vända på det hela. Fast hon var taggad och drog iväg så red jag på ändå, och fortsatte tills det blev bra. På allra allra sista rundan hade hon taggat ner, och där fick jag känna på dendär ridbarheten jag vill ha från början. ;-) Så de kommer! Hon hade stått i 2 dgr nu, plus att hennes hagkompis Q var med, så de blev väl rörigt i fuxhjärnan. ;)
 
Tack till min bästa M som filmade!  Filmen kommer upp lite senare, för just nu multitaskar jag på hög nivå! Haha. Har precis startat två maskiner, och under tiden så fixar jag mat, bloggar, och tänkte ta lite städning oxå. Får skynda mig för tvätten kallar om 30 min. ;) Och jag är LEDIG hela helgen.. Kan inte fatta det! Haha. :-D Sååå nice!

RSS 2.0