Dressyrjobb på travbanan

Idag var det tänkt klättring samt jogging på ängen, men då jag glömt telefonen hemma fick jag ändra planerna till travbanan. :-) Så jag och B drog fram lite bommar, skritt jobbsbommar samt travbommar, upphöjda och plana. Som vi sedan gjorde om till galoppbommar.
 
Gick jättebra idag. :-) Fortsätter jobba med mina ben, och mjuk hand = erbjuder inte att hon biter tag i bettet och lägger sig i min hand. Red jättemkt framdelsvändningar och skänkelvikningar idag, och på slutet gick de verkligen kanon i båda varven.

Eftersom bara halva ridbanan är ridbar så blir det mkt fram- eller bakdelsvändningar då jag helst vänder håll istället för att rida runt allt. Om det inte är nödvändigt vill säga. I travjobbet var hon på hugget och inte sådär supertrevlig, men hon hade en sån dag idag. Vidare till galopparbetet som gick super! Hon lyssnar kanonbra för sätet, mjuk i munnen osv. Jag måste bara träna upp min bålstabilitet ännu mera.. Jag faller isär efter halva passet och orkar inte rida takten.
 
Jättefin var hon hur som helst där, och det går verkligen jättefort att få henne lugn efter en galopp nu när jag kan använda benen. Jättekul verkligen, och de känns att hon är trygg med denhär konsekventa ridningen.
 
Imorgon tror jag vi kör på klättring!

Skrittjobb

Först stod en kravlös skrittur på schemat, sen blev jag sugen på att jobba henne i fler gångarter, men det slutade med skrittjobb på ängen. :-) Hon var jättetaggad idag, så jag red längs kanten på ängen där jag red öppna, och typ efter 5-10 steg la jag en liten volt. Och så höll vi på hela vägen, fram och tbx. Varannan höger varannan vänster. Hon skötte sig rätt bra. :-) Jag fortsatte jobba på mjuk hand, och att styra med säte och ben, vilket funkade kanon idag igen. Skönt! Nu kan jag släppa gårdagen lite mer.
 
I helgen tänkte jag ev. köra lite gymnastikhoppning om det finns nånstans att hålla till, och även lite klättring har jag tänkt mig. Men vi får se!

Gårdagen

Red Bellson i stormen igår, jag som hatar storm, och B blir prillig. Skrittade ut 15 min först, och sen blev det lite trav- och galoppjobb på travbanan. Halva är ridbar tack å lov. :-) B var jättefin! Något småspringig i traven, men det gick till sig. Lyhörd och fin, och trampade på bra. Trots storm och allting! Red lite fram- och bakdelsvändningar samt skänkelvikningar osv. Jätteviktigt att rida sånt så hon blir lugn och uppmärksam på hjälperna.
 
Galoppjobbet var fantastiskt!! Hon var hur fin som helst. Sista galoppen som var den enda i vänster varv, OMG. Så satans fin!! Bärig, rund, mjuk som sammet i munnen med ett mjukt sug, lyssnade på minsta lilla. Underbart alltså :-)

Fy vad rolig hon är att rida nu när jag lärt mig använda benen och slutat handrida så mkt. :-D Dehär kommer bli så nedrans bra!!
 
 Och igår hade inte sadeln glidit alls. Antingen för att vi inte red lika hårt, eller så var de för att jag spände sadelgjorden lika "löst" som på provridningen. Tror och hoppas på det sistnämnda. Andra sadlar for fram bara jag spände sadelgjorden.
 
 

Hoppträning

Hujedamig vilken träning. Eller vilken häst. Idag fick vi bakslag i den nya ridningen, så jag hade hela hästen i handen idag. Svinstark och springig. Och jag löste det helt enkelt inte. Visst bitvis blev det bättre, och jag gjorde så gott jag kunde. Men nä, idag hade vi bara dragkamper.
 
Vi hoppade 5 studs-stationer med 3 studs på  varje. Som vi hoppade som en bana, och en 3 kombination. Själva hoppningen gick ju bra, speciellt i början, för hon kastade sig inte över hela studsen utan hon tog faktiskt i med sina bakben. Nånting positivt. ;) Men hon blev typ mer och mer taggad, så hon sprang, jag höll och hon hoppade och jag hängde. Kändes riktigt illa. Men på slutet fick vi till 3 bra studsar på raken, där känslan var perfekt! Häst på bakdelen, väntandes, och ingen ryttare dragandes i tyglarna.
 
Så slutet gott allting gott! Kommer alltid komma bakslag. :-) Rycker på axlarna och tar nya tag.

Morris <3

 

Dressyr

Mår mkt bättre idag, så idag har jag och Bellat trimmat lite dressyr!
 
I början skrittjobbade jag massor med fram- och bakdelsvändningar samt öppnor. Fyfan vad hon börjar bli bra på sidvärts lilla B. Skitkul verkligen :-) Och jag börjar få koll på mina delar. Hon kändes väldigt stum och motsträvig i munnen först, men jag fortsatte bara jobbet och var mjuk i handen. När vi sen kom till traven var hon megafin! Hon som annars springer iväg det första hon gör. Men jag red lite halv-övergångar, och hon svarade så himla bra. Och hon travade på otroligt trevligt! Lyssnade jättefint när jag satte till och gjorde en halv-övergång.
 
Galoppen var till en början katastrof, eller... allt är ju relativt. Den var väl inte katastrof, utan springig. Jag kämpade och kämpade med att få henne på bakdelen, jag försökte hålla ut henne, få henne att lyssna osv. Och fortfarande mjuk i handen. Hon sprang på som en tok. Men jag klandrade henne inte, utan de e klart de e jobbigt/kul/spännande att få galoppera ordentligt igen. MEN, hon är en sån som alltid är bättre efteråt.
 
Så när vi skrittat en stund och kör igång galoppjobbet igen så är hon ASFIN. Då har liksom arbetet jag gjorde tidigare gett resultat, och istället för att göra jättestora hjälper eller drastiska kanske jag ska säga, så behövde jag bara använda magmusklerna och SITTA henne i rätt takt, och hon var kalasfin i munnen och allt! Visst, ibland fick jag ta förhållning med handen, men inte att jag fastnar, utan att hon tar förhållningen direkt och så rider vi vidare. Hon var verkligen jättetrevlig. I högervarvet har hon ju problem att få med höger bak, och skjuter gärna in det mot mitten, och första ggn vi galopperade funkade de inte alls att få med det. Men andra ggn, jisses vad bra de gick då. Jag "knackade" till en gång med högerskänkeln och då for bakdelen på plats, och så höll jag på typ 4 tillfällen på volten.
 
Himla kul att jag hittat mina ben. Haha. Vilken jädra skillnad på ridning. Nu kan jag ju faktiskt påverka henne i de flesta situationer, utan att benen, när de väl kopplas på, betyder galoppskänkel. Och nu börjar ju sidvärts funka riktigt bra oxå. Jag hittar nya knappar hela tiden. Dehär är riktigt skoj!
 
Sadeln hade faktiskt åkt fram lite idag efter ridpasset. Men ändå ligger den bäst av alla, så de får vara så. Schabraket har legat kvar där det ska, och sadeln kräver ingen gelpadd eller fårskinnspadd för att inte schabraken ska åka iväg all världens väg eller bilda värsta bubblan bakom kåpan. Jag tycker om den skarpt oxå! :-)

Tandraspning - hur gör ni?

Ligger hemma och är sjuk idag så jag passar på att blogga lite istället i den mån jag pallar. :-)
 
Läste en artikel, som handlar om att man inte ska raspa tänderna på hästar. Jag vet att det alltid pågått två olika sidor av detta. Vissa raspar, en självklarhet, medans vissa inte gör det. Jag har alltid gjort det, men jag börjar bli väldigt skeptisk. Jag vet att jag frågat Bellas tandraspare om dehär förr, och att jag var nöjd med svaret. Men jag är skeptisk ändå. Klart att alla pratar för sin grej liksom.
 
I artikeln förklarar Ove Wattle att tänderna är ca 10 cm långa från start, och när hästen är ca 20 år är det 3cm kvar av tänderna. Om man raspar hästens tänder blir dom kortare och kortare, och livslängden på tänderna minskar.
 
HÄR är artikeln.
 
Hur gör ni med hästens tänder? Hur ofta och vad?
 
 
 

Produktutvärdering: Center-Hackamore


Center-hackamore
 
Jag har använt det med tygeln i det övre hålet, mitt emot nosremmen, vilket gör att det verkar som ett sidepull. Dvs trycket hamnar endast på nosryggen. Simpelt för hästen att förstå, inge tryck i nacken eller under som det blir med hävstång. Hävstång kan du få om du sätter tygeln något av de anra två hålen.
 
Jag använder detta mest på skritturer när vi ska slappa bara. Men jag har hunnit använda det på ett dressyrpass oxå. Jag är jättenöjd! Dehär ger en verkligen kvitto på att man rider hästen rätt. B upplevdes ngt nonchalant, men då gäller det för mig att rida ännu mer med säte och ben, för att få henne på bakdelen. En superhärlig känsla när hon travade på där i en trevlig form, med ingenting i munnen och ingen hävstång. Man får tänka till själv hur man använder sin kropp, vilket är väldigt bra att behöva göra. :-)

Jag är alltså väldigt nöjd! Det finns lite olika utformningar på nosdelen, så att man kan välja det som faller en i smaken bäst. Priset på detta ligger på ca 450:- från Marcus Holst.

<3

KÄRLEK! Mitt ljus i mörkret. Balsam för själen. Min älskade B!

 
 

Klättring + travjobb

Red ut med Bellotrix idag. Planen var skrittklättring, men ängen där hade hyffsat mjukt underlag så vi körde några travvändor, mellan varje klätterrunda. Gick jättebra! Bellie var väldigt fin idag. Om inte annat svarade hon väldigt bra på det jag bad om vilket gjorde henne fin och lyhörd. Jobbade en hel del halv-övergångar, vilket gör henne mer på hjälperna. :-) Hon hade en helt sjukt trevlig trav idag, där hon kändes lätt fram, sträckte ut steget, använde sig av bakdelen och var hur fin som helst i munnen! Vilken känsla hon bjöd på. :-)
 
Hon blev till å med svettig idag, så jobba de fick hon göra. Planen var egentligen ridhuset imorgon, men jag tror hon får skritta ut istället så tar vi ridhuset någon annan dag. Bra att sprida ut de "hårdare" passen nu, och ta det lugnare emellanåt, nu när det inte går att rida normalt överallt. Man får ta de som de kommer liksom.

Mitt tävlingsår 2013

Lite utdrygning av tid! ;)
 
Första tävlingen 2013?
Lokal avd B 90cm på Timrå, den 7 april.
 
Bästa tävlingen 2013?
Den första och den sista.
 
Vilka hästar/ponnys tävlade du?
Guns Ballerina
 
Vad för klasser tävlade du?
80 och 90 cm. LB:2 samt LB:3

 

 
Hur många placeringar?
Inga plac.
 
Vad hade du för mål 2013? 
Dressyr: Rida på godkänd procent dvs minst 60%
Hoppning: Hoppa 90-banor utan större problem, samt debutera 1m
 
Nådde du dem?
Delvis. Mina mål i dressyren uppnådde vi, även bättre än vad jag förväntat mig. Hoppningen har jag varit väldigt svajjig i, vilket lett till blandade resultat. Vissa gånger klarar jag att hoppa 90banor utan problem, men vissa ggr ballar jag ur helt. Hästen debuterade dock 1m.

 

 
Vad är målen för 2014?
Dressyr: Att starta LA.
Hoppning: Att bli stadiga i 80-90cm.
 
Bästa tävlings arrangören 2013?
Jag tycker om dom flesta klubbar här uppe. Färsta, Timrå, Matfors och Näset.

Något speciellt minne från 2013?
Mina två felfria rundor där jag kunde slappna av och släppa ALL rädsla, och bara gå in och ha kul. Samt när vi började att rida på godkänd procent i dressyren.
 
Min tävlingsutrustning?
Hjälm: Charles Owen Classic & GPA Speed air
Håruppsättning: Hårnät m. rosett eller hästsvans
Tävlingstop/Skjorta: Hööks
Kavaj: Hööks
Ridvantar: Oftast utan
Ridbyxor: MH elr Hööks
Ridstrumpor:
Ridstövlar: Skor och chaps
 
Hästen/ponnyns tävlingsutrustning?
Träns:

Pannband: Typ... hööks?
Schabrak: Rider By horse m.fl
Sadel: Bates Momentum, Prestige Lucky dressage (Såld nu)
Sadelgjord: Eric Le Tixerant samt Catago

 


Vilken klubb tävlade du för 2013?
SFRK

Vilken klubb kommer du tävla för 2014?
SFRK
 
Har du ridit i något lag 2013?
Nix
 
Ska du rida i något lag 2014?
Inte vad jag vet!
 
Vilken/vilka tränade du för 2013?
My, Gittan, Gunilla, Ingela
 
Ska du fortsätta med det 2014?
Jajjemen det planerar jag!
 
Har du tävlat i någon ny gren 2013?
Nej
 
Ska du tävla någon ny gren 2014?
Nej

Vad har du för förväntningar på året 2014?
Inga förväntningar, däremot förhoppningar. Och det är att B ska få vara frisk och kry, och att vi ska uppnå målen tillsammans och fortsätta utvecklas.
 
Hur gick de på sista tävlingen?
Svinbra. :-) Första dagen på en tvådagars, för andra dagen räknar inte jag då jag inte ens klarade av att hoppa första hindret.

 

Skrittur

Idag blev det en barbackatur på ca 1,5 timme med AC och hennes B. Superhärlig tur barbacka som sagt, och bettlöst. :-) Bara chill! Älskar såna dagar. B skötte sig finfint.
 
Imorgon kör vi lite klättring så hon får jobba. Eller, om det kommit snö, så blir det ridning i den. Men tveksamt om de kommer tillräckligt mkt. :)

Sadelköp

Var iväg och köpte sadeln idag, och jag är så nöjd!! Supersnyggt schabrak samt sadeltvätt följde även med hem. :-) Rekomenderar verkligen alla att handla hos Grafströms. Underbar service!!
 
Lägger ut lite bilder för den som är intresserad. :-)
 
 

Hoppträning

Idag var det Bellas tur att äntligen få hoppa lite! :-) 4 veckor sen nu.. Och med ett annat ridtänk efter lite träningsvila, samt två clinicar så tror jag mig äntligen kunna få lite fason på min ridning! :-D De gick jättebra idag. Visst blir det att jag får ta i henne ibland men hon lyssnar väldigt bra på mina skänklar, och jag kan flytta bakdelen hit elr dit för att få henne att lugna sig, istället för att dra i henne.
 
I galoppen så sätter jag henne på rumpan om hon springer iväg, och sen eftergift så hon får rulla på. De funkar verkligen bra! Körde lite studs, och travbommar. Sen fick det räcka för henen då hon inte är helt igång ännu.
 
Är jättenöjd verkligen! En rolig sak är att jag hade vanliga bettet + utan handskar, och de funkade liksom ändå. Längtar redan tills nästa gång!
 
Em var gullig att filma lite :-)
 

Gårdagen

Igår stod hoppträning på schemat, och jag red Mardi. :-) Gick superbra! Lär mig fler och fler knappar på honom. Vi körde massa markarbete imorn, och jag är väldigt nöjd! Vissa övningar fick jag hjärnspöken och fick lov att hoppa över, och istället upprepa de jag kände mig trygg med. :-)
 
Sen blev det ridning på fina lilla B. Skrittade först ut 20-30 min, sen red jag lite galoppfattningar på travbanan vilket gick jättebra. Hon var ganska mentalt avspänd igår, vilket underlättar en hel del. Lyhörd och trevlig brutta!
 
 

Uteritt + travbana + sadelinfo

Jobbade Bellis i skritt på en liten uteritt först, där vi struntade i halterna och körde massa sidvärts istället då det gör henne mer lösgjord. Idag lyssnade hon dock mkt mkt bättre på halvhalter osv redan från början. Bättre ärlig framåtbjudning oxå. Hon var rätt fin idag, hon börjar lyssna himla bra på öppnor och slutor nu, och de känns som vi gör dom helt ok! :-) Hon blir även lugnare av att ridas i dessa skolor, börjar slappna av och blir mer uppmärksam.
 
Red sen ca 4 varv på travbanan, där jag tog två galopper i vardera varv. Fortsatte med o sätta henne på bakdelen och idag funkade de ännu bättre! Även i högergaloppen. Väldigt trevlig. :-) Även avsaktningarna lyssnade hon väl på, och även om hon sprang iväg lite i traven sen innan jag fått henne till skritt igen så var hon lugn. Hon stressade ingenting alls! :-) Dutti tjej liksom.
 
Provade sadeln en sista gång idag, och den är så himla rätt för oss!! Sadlade redan från början i rätt läge, och den låg kvar där sen. Och schabraket framförallt, hade inte glidit bakåt som ALLA schabrak annars gör på dressyrsadlar. Är så himla impad!! :-D Jag vågar påstå att den ligger som en smäck på B! Dock så skulle jag vilja ha den ngt kortare, så jag ska försöka få tag i en mindre och prova. Jag känner även att jag tror jag sitter bättre i en 16,5" faktiskt. Men herregud vad ovant det känns att ha en dressyrsadel som faktiskt ligger på rätt ställe, även efter ridning i alla gångarter. ;-)
 

Innan ridning. Lagd i rätt läge, och blir därför inte lika spikrak på henne, vilket kan vara bra så den inte trycker in i länden.


Här höjer hon ryggen. Alldeles lagom mkt svängd blir den då. :-D


Efter ridning. Ja, EFTER. :-D Schabraket har inte kasat bak som de brukar.. Tittar man på schabrak"stroppen" vid gjorden har det inte ens dragits bakåt där nere.





Ryggen efter ridning. Inge rugg, nada. :-) Och jämnt tryck på schabraket är de oxå!
 
 
 

Ridning + sadelprovning

Red runt travbanan idag igen. Känns som jag verkligen måste passa på, för snart blire skritt för hela slanten! B gjorde vissa framsteg idag igen, som jag måste försöka fokusera på.. För jag blir snart snortokig på att hon inte kan göra en halt-jävel när jag ber om det!? Visst, hon gjorde en 4-5 st där som var SKITBRA. Massa beröm till B liksom. Men sen.... sen hitter hon på nåt annat och så är fokuset borta igen. Och hon tappar lusten att sakta av. Jäkla tjurgosse. :-)
 
Travavsaktningarna var dock bättre idag! Jag ställde lite högre krav oxå. Försökte att inte dra i henne, men jag hade en kontakt samt ställde och pysslade på, kramade kramade kramade tills hon gav efter, och samtidigt visade med sätet vad jag ville. Och då saktade hon av ganska bra faktiskt utan att hänga sig tag i bettet.
 
Galoppen var fan bäst idag! Fortsatte "sätta henne på rumpan" på Jens vis, och sista (och första) vänstergaloppen var fasen underbar! Shit vad fint hon jobbade. Och inte var de några problem att sakta av heller. Ingen galen häst efteråt heller. Men första metrarna blir hon ju som sagt springig och så i traven, men sen så blir hon superlugn!
 
Imorgon tror jag hon ska få skritta ut, oavsett underlag. Tror hon behöver en liten "vila" från arbetet. Hon kändes lite svår att få ihop idag, särskilt mot slutet. Men jag får ju traggla på som attan så de e klart hon blir uttråkad/trött, rider ju över 1 timme varav 80% är simpelt skrittarbete.
 
Känner mig lite fast dessa ggr, hur jag ska gå vidare liksom. Om man jobbar med en sak flera dagar, flera timmar, en sån enkel sak som att göra halt... och de ändå inte funkar mer än 5-6 ggr och sen äre kört, då känns de som man gör nåt fel!? Men vad.. är de så mkt som kan gå fel vid en halt? Jag blir tokig. Vill få henne mer känslig för sätet. Men, de kommer väl. Och vissa dagar är hon ju klockren, lyssnar jättebra för sätet och tar i med bakbenen och jobbar på. Men mestadels så tycker hon om att maska på, och lägga vikten i min hand så hon kan springa utan att behöva jobba.
 
Idag provred jag en Wintec 500 NEW, dressyr. Jag är himla positivt överraskad! Riktigt trevlig sadel. Och den bästa överraskningen av alla fick jag när jag hoppade av, och såg/kände att den INTE glidit fram en millimeter! Tvärtom hade den glidit bak till rätt sadelläge (jag sadlar alltid liiite för långt fram då de ändå glider dit). Helt SJUKT?! Första sadeln i historien.. haha. Över 30 st har vi provat. Och nu har vi hittat en som ligger där den ska, vilket jag kan säga att jag trodde var omöjligt faktiskt. :o Jag drar slutsasen att det beror på att resten helt enkelt är för svängda. Även om de är lite... så måste de vara därför.
 

Ger först en hint av att ligga lite i bakvikt.


Samma här. Troligtvis för att jag sadlar lite för långt fram (då de ändå alltid glider dit)


När hon höjer ryggen ser den ut såhär. Batesen hon har lyfter mkt mer! Och då är den rakast av de jag provat tidigare


Såhär sitter jag i den :-)


Såhär fint ligger den efter ridning då den lagt sig i rätt sadelläge. :-)

Samma här. Funderar om den blir för lång på henne dock..
 

Söndag

Vilken dag :-) har precis kommit hem från stallet, och varit där sen 11... Lätt hänt! Har fått mig dagens träningspass iallafall, då jag högg ner och gjorde 14 st travbommar till vår travbana med en handsåg. Inte de lättaste. Fick lite assistans av L oxå, med ett par st. :-)
 
Red sen B på travbanan och invigde lite bommar, men det blev inte så mkt bomarbete för henne för hon ville verkligen inte lyssna idag. Inte på avsaktningar iallafall. Och det är sååå lockande att ta tag i henne och liksom, MEN STANNA DÅ..! Liksom, så enkelt som en halt? Och hon stretar emot allt hon kan tills hon går i så små små steg att hon måste stanna. Jävla tjurpuppa. Men jag vägrar dra i henne.
 
Just avsaktningar och halter blev inte särskilt bra idag, ens efter massa jobb, så de fick vara som det var. Men jag jobbade mkt sidvärts istället, vilket funkade desto bättre! :-) Tur nånting funkar när bromsen är ur funktion.
 
Premiärgalopperade idag oxå. Två galopper i vardera, på en superpigg och glad häst! Jag behövde inte ens dra för att få stopp på henne, utan jag gjorde som Jens på clinicen.. att rubba balansen lite genom att leka med vikthjälperna. Höger vänster höger vänster, och samtidigt ställa henne i samma riktning, för då var hon tvungen att bromsa. Så de funkade sjukt bra!! Slippa dragkamperna. Sen hade jag lite hans tänk att sätta hästen på bakdelen i galoppen, även om jag inte krävde så mkt, så fick de effekt iallafall. :-) hon till och med saktade av självmant, för de blev jobbigt. Inte illa för att vara en astaggad B!
 
Och för att inte tala om hur snabbt hon kom tillbaka till skrittjobbet och fokusen, efter galoppen. Helt galet egentligen, med tanke på hur stressad hon kan bli. Speciellt i en igångsättning. Men nä, dehär benjobbet jag gör på henne har grymt bra effekt. För nu betyder skänkeln inte bara galoppfattning eller öka, som den gjorde förut. Utan nu betyder skänkeln massor! Och hon lyssnar för det mesta.
 
Hon blir ganska nonchalant ibland. Om jag tex vill göra en framdels eller bakdelsvändning, ifrån stallet, ja då segar hon på och går emot för hon vill ju såklart inte bort från stallet. Så det går alltid bättre när jag vänder henne mot stallet. Jag ska tusan prova sporrar eller spö för att förtydliga att jag menar allvar även när vi ska bort ifrån stallet. ;)
 
Så, ja massa positivt idag!! :-) Trots den enorma frustrationen över att hon inte kan bemöda sig med att lyssna på en enkel grej som att göra halt när jag ber om det. Röda lilla sto.
 
Imorgon ska jag prova en ny sadel :-D fortsättning följer..

Clinic med Jens Fredricsson

Idag har jag och F varit på clinic på Näset, inför Jens Fredricsson. Säger bara en sak, vilken fantastisk ryttare! Jag är sjukt imponerad. En helt otroligt givande clinic. Han pratade PRECIS om det jag försöker jobba fram nu, en supermjuk hand och ridning bakifrån.
 
Han började med att prata om att man ALDRIG, aldrig, aldrig ska dra hästen i munnen. Någonsin. Han visade hur han istället, på en het häst, använde vikthjälperna och lekte med dom fram och tillbaka, ställde och grejade när hästen vart för laddad och ville fram för mkt, istället för att dra i den.
 
Han pratade massor om rakriktning oxå, och om t.ex hästen drar åt nåt håll så är den starkare i motsatt sidas bakben, för då är det de benet som skjuter på "för mkt" i jämförelse med det svaga benet. Så för att få det svaga benet att skjuta på lika mkt så måste man rida på framåt, i trav, så att hästen får sträcka ut ordentligt och ta i med båda bak.
 
Ja, de var massor han sa. Man ska aldrig låta hästen balansera sig i handen på ryttaren osv, och är den t.ex svagare i höger galopp så peppa det bakbenet att ta i lite extra genom att "reta" lite med innerskänkel och ställa inåt. Sen visade han på olika hästar hur han sätter dom på bakdelen i galoppen, innan de får rulla på. Så om hästen börjar dra iväg efter galoppfattning så sätter han dom på bakdelen så att de blir mera självbärig. Och man ska kunna släppa tygeln helt och hästen ska inte öka.
 
Han pratade även mkt om att ta sig från punkt A till B, aktivt, som Jan Brink pratade om tunnelseende på linjer och vägar. Inte slarva. Och en sak, man skulle i princip aldrig rida runt på spåret, utan 1 m innanför. Ridskolerännan som han kallade det. ;) Och det är ju väldigt sant.. Man åker ju bara runt då. Istället för att faktiskt få jobba hästen till rakriktning och balans genom att rida innanför, för då kan man inte slarva.
 
Och för att få en spänd häst avspänd... tydliga hjälper, stå för den hjälp man givit. Aldrig dra i munnen. Allt handlar om en bra och stark sits, stadga.
 
Dethär är ju rena rama grundridningen, och det borde ju vara självklart för många.. Men man (jag iaf) behöver sånahär reminders, för att öka förståelsen för effekten av det man gör.
 
Skitbra clinic verkligen! Är supertaggad för att träna :-D

Uteritt

Hallelulja! Idag/inatt har vi haft massa varmgrader vilket ledde till att marken tinat upp och det gick att rida ut. Red skritt- och travövergångar längs vägen, och lite öppnor/slutor samt halter. Gick bra, men hon var superpigg. Hade tänkt att fröken B skulle få galoppera idag, men det var inte riktigt läge för det, så laddad som hon var.
 
Fortsatte med att vara mjuk i handen och inte dra, hur lockande det än är. Hon vill verkligen att jag ska göra det oxå, för det blir ju bekvämt för henne att då få bita sig tag i bettet och köra sitt race. Slippa använda domdär små bakbenen. Så ju mer jag är lätt och mjuk i handen, men ändå lyckas få henne att utföra det jag ber om, desto mer kommer hon till mig och samarbetar, samt börjar arbeta med bakkärran. Upptäckte även att det funkade svinbra att rida in henne i något öppna-liknande i traven när hon for iväg, för då jäklar kom hon tillbaka, och jag kunde därefter sakta av - för sätet.
 
Jätteskoj att ha hittat en bättre ridning. Ska bli kul att se vad de kan bli av detta!

Det tar sig! + sadelprovning

Red på travbanan idag igen. Bäst att passa på, för snart går det inte att trava nånstans. Det är fortf. mjukt på en del av travbanan så vi kör på! :-) Red massvis av skrittjobb idag. Bakdelsvändningar, bakdelen in, bakdelen ut, och hon blev mjukare och mjukare ju mer vi gjorde. La även in massa halter. Jobbar vidare med min hand, mjuuuk och fin. Inte bli dragande eller hård. Hon är jätteduktig!
 
La in övergångar, trav och skritt. Och nu börjar fröken B bära sig, och vänta på mig. Det tar sig! Jättehärlig känsla. :-) Jag red bettlöst idag oxå.
 
Har provat två Isabell Werth idag oxå. Bara lagt på och hoppat upp i stallgången. De ska provridas i helgen. :-) Men den svarta är bra i balans osv, ligger bra på B tkr jag. Den kändes dock för stor i sitsen och även hård, och bred. Men svårt att säga när man inte ridit i den. Den bruna är mindre i sitsen, kändes skönare men ändå lite bred. Får se när jag ridit i den. Den ligger bra men är ngt för smal, så den ska ett vidare järn i. Den bruna är ca 8-10 år gammal, och den svarta är bara 5 år, så det är ganska stor skillnad på dom (hur bred kanal det är, hur bossorna är "stoppade" osv.)
 
Vore så himla bra om jag trivdes att rida i en sån, för jag vill verkligen ha en luftstoppad. Caprillin gillade jag verkligen men jag tror den kan bli för svängd. Jag ska få låna den igen, för att se en andra gång. Men isabellen ligger bättre på B...
 
 

Center-Hackamore

Red ut på en pigg tjej igår, en liten sväng. Sen fick hon ett dampanfall på hemvägen, steppa omkring och slängde sig. Haha. Galning. Red sen en halvtimme på travbanan, mest skritt men la in extra mkt travövergångar idag. Jobbar vidare med mjuk hand och inte dra eller fastna i handen vad jag än gör. Tillslut fick jag lite hopp om röda fröken! Hon vill gärna att jag tar i henne så hon får lägga sig och slipper använda baken så mkt, men hon blir tvingad att använda rumpen när jag inte ger henne stödet hon vill ha. :-) Sista traven tog hon i med rumpen och jobbade på trevligt! Så då bröt vi av och avslutade. Jag kan ju liksom inte kräva 100% såhär tidigt i igångsättningen.

 När man har tygeln som jag så blir det som ett sidepull/grimma. Alltså endast tryck på nosryggen. Har man den i det andra "hålet" så blir det lite hävstång. Och nedersta lilla hållet, lite mera hävstång. 

Travbanan

Red ett pass på travbanan idag. Den var hård mestadels runt hela, men en liten del av banan gick att trava på. Skrittjobbade, och fortsatte med att fokusera på att jag ska använda benen, och vara noggrann i min ridning, samt rida med supermjuk hand. De går jättebra! Hon svarar riktigt bra på dehär. Knepigt va? ;) Nä, men nu har vi möjlighet att ta nya tag och gå ifrån dendär ridningen som blivit...
 
I början i traven for hon iväg som skjuten ur en kanon, men efter några travfattningar började hon bära sig i övergången. Men efter det så tar hon över lite. På slutet gick de mkt bättre, förmodligen för att vi inte har dragkamper för att det ska bli skillnad, utan jag kramar mjukt och sitter tungt tills hon själv ger efter. :-)
 
Har köpt ett bettlöst träns oxå, ett särskilt. Tror inte så många sett det förut. Ska nog inviga det imorgon, fotar då och visar :-)

Friskförklarad

Ja, som rubriken lyder är nu B friskförklarad. :-) Så planen är att rida igång henne och köra på som vanligt. Superskönt!
 
Red ut en sväng efter klinikbesöket. Skrittade först ut en runda på 40 min, och i slutet av den så gick fröken B bananas!! Det jag väntat på... hon freakade ur. Det var en häst som kom ut från en gård typ 100m från oss, och jag kände hur galet laddad hon blev. Började smygtrava osv. Sen när vi kom närmre ja då jävlar började hon med något galoppliknande, steppande i sidledes mitt i vägen, i mörkret, vilket i sin tur skrämde upp den stackars hästen framför oss som börjar galoppera mitt i vägen.
 
Fick ut na på en äng, där det inte blev nå bättre, och jag kände hur sjukligt explosiv hon var. Hade jag börjat rida henne framåt i det läget hade hon banne mig skickat iväg mig som en avlöning. Så jag fick hoppa av och leda henne hem.
 
Red några varv runt travbanan och travade 4 ggr, mindre sträckor. Hon kändes superfräsch! Men bromsen var inte i bästa skicket.. ;-) Dock ingenting jag kräver i första traven på 3 veckor heller.

Skrittur

Vilken dag! Försov mig 2 timmar, vilket kaosade upp hela min dag. När jag väl var på jobbet, efter att ha haft utsläpp och grejjer först, så var jag så uppstressad att jag fick början till migränanfall.. så jag hann bara vara där 1 timme så fick jag fara hem och vila ut och lugna ner mig, för att det inte skulle bli värre. Var helt mosig i hjärnan och yr, kunde inte riktigt vara bland folk..
 
Har precis kommit hem efter en skrittur på fina lilla B, tsm med M och N. Det är ro för själen dedär. Krävde lite mera jobb av henne idag på hemvägen, bara för att testa, och de gick super. Hon är väldigt fin. Jag ber till högre makter att mirakel ska ske.. Jag vet inte vad jag gör annars.

Clinic med Jan Brink

Imorse for jag upp snabbt som attan och stressade på med stallsysslorna. Sen red jag ut på en finfin B! Något piggare idag, och fick för andra ggn lite smådamp. Får hon stå mycket länge till så kommer nog snart både den ena och den andra cirkuskonsten... ;-)
 
Sen for jag till clinic för Jan Brink, där 8 ekipage från LA till S.t Georg red för honom. Superkul och lärorikt! Egentligen inget nytt, men såntdär som man måste bli påmind om att få höra ibland, och SE med egna ögon. Lättare att ta in något då. :-) Mycket grunder. Noggrannhet, förberedelser, våga tänja på gränserna. Komfortzon, stretchzon, panikzon osv.
 
Lite smådrygt med en skadad häst så man inte kan fara hem å träna på detta bums.. :-)
 
 
Nu ska jag fara upp till stallet en tredje gång, för o kika på när Marc André Very rider en häst i vårat stall :-) Spännande!

Helg

Skönt med helg, så man kan rida medans det är ljust. :-) Tog oss en skrittur idag i vanlig ordning, vilket gick lika bra som vanligt. Hon är verkligen hur fin som helst.. Det brukar hon alltid vara efter en längre vila, och jag rider bäst då oxå. Sen kommer alla olater och grejjer (från min sida) tillbaka, och sen är de igång... ;-) Men nu så tar vi nya tag och försöker bibehålla detta.
 
Har precis ätit en sen lunch, elr tidig middag. Svingod kycklingpaj. :-) Men ikväll blire chicken terriyaki. Mums! Och så tänkte jag ta och baka lite. En sats småkakor som jag aldrig gjort förr, och så en mjuk kaka med nåt gott ovanpå. :-)
 

Frukost :-)

For på Hööks och köpte nya vinterskor, då mina är så jäkla slappa.. Kan inte gå med dom eller nånting, behöver mkt mer stadga. Och dessa var superhärliga! Rekomenderas. Visserligen har jag bara haft dom 1 dag, så det kan ju hända att de blir sämre.. Återstår att se.
 
 Bellson i sjukhagen, som hon trivs så galet bra i. Väldigt skönt må jag säga :-)

Skrittur

Har idag skrittat på Bellson igen, vilket gick super. Var ute mellan 30-40 min gissar jag. Hon är himla fin! Även på hemvägen. Hon är inte ett dugg jobbig. Inte ens lite. Lyssnar skitbra och är väldigt mjuk och lyhörd. :-) Och ändå har hon stått i 3 veckor liksom, i en sjukhage. Bortsett från promenader varje dag.
 
Längtar redan tills imorn!
 
Nu blire idol-mys med Morris och en godisskål. E jobbar till 23..
 
 

Hoppträning + skrittur

Hopptränade idag som vanligt. :-) Andra ggn på Mardi idag, och idag hittade jag massa nya knappar på honom, plus att jag skärpte till mig och red ordentligt. Dock så hade han en annan sadel idag som jag verkligen inte kunde rida i, huvva. Ska ta med mig min nästa gång o kolla om jag kan få ha den. :-)
 
Iallafall, de gick ganska bra och hoppa. Iallafall när jag red och inte var rädd. Det var inte högt idag alls, men han stannade på ett staket en gång, och då satte tankeverksamheten igång på högvarv och hjärnspökena tittade fram. Men som sagt, hittade nya knappar och fick flera aha-upplevelser, så bara att träna vidare. :-)
 
Idag har jag även ridit på min Fina B!! Det är verkligen nåt särskilt att sitta på sin egen häst. Dock så kändes hon som en liten speta idag, nu när jag ridit tre väldigt grova hästar, och en stor och maffig Mardi precis innan. Men ifrån honom hade jag med mig en bra ridkänsla, som innebär väldigt mjuk hand och massa ben istället, vilket jag överförde på B. Gick super. :-) Hon kändes fräsch.
 
Nu går det även att höja ryggen ASBRA på henne. Har tränat upp det nu, och med en hand kan man höja den till spikrakt läge. :-) Suuuperskönt!
 
 

Nytt....

Invigde idag det nya reflex-kitet jag köpte igår, pga att de rosa är värdelösa. Nu syns även Bellsson i mörkret! ;)

Nu har hon även svidat om till vinterskorna :-)

 

Bellotrix

Lilla Bellson sköter sig över förväntan i sin lilla sjukhage. Hon är faktiskt hur lugn som helst! Hon ser jättenöjd ut i sin lilla hage där. :-) Det är kanske skönt o slippa den flera dm djupa leran för ett tag.. plus att hon ser och har översikt över alla hästarna ifrån sin lilla hage, så någon nöd på henne är det då inte.
 
Nu har vi gått promenader och powerwalks varje dag i en vecka ungefär, mellan 45-60 min. Man får asbra motion av att ha en skadad häst. ;)
 
 

<3

 

L och Q

Lite bilder på dessa fina :-)
 
 

Bildbomb

Varit och kikat på ponnyhoppning idag med bästa L. :-) Man blir så taggad själv. Många fina ponnyer! Sen for vi vidare till stallet där de blev en liten fotografering för oss båda. Köpte världens snyggaste schabrak åt B på tävlingen, som jag vart tvärsugen att inviga med lite fotografering. Har nog aldrig blivit så kär i ett schabrak, var bara tvungen att slå till. B vart döfin i de! :-)
 
Efter det bar det iväg på en PW/skrittur för oss. :-) Härligt med sällis! Slippa gå själv.. B var lite lugnare oxå.
 
 

RSS 2.0