Uteritt

Tänkte ta en lugn skritt- och travtur längs vägarna idag, då jag till min lycka såg att de "sladdat" dom. Och då blir det mjukt o bra underlag. :-) Men de blev tvärtom en ganska fartfylld tur i mestadels trav och galopp, för jag hade en sjukt laddad dam idag. Skritta var liksom inte på kartan. Inte på hemvägen iallafall.
 
I början i traven hittade vi en ganska trevlig takt och tempo, och hon var någorlunda fokuserad. Men minsta lilla som kommer upp, som hon ser, eller nånting plötsligt, får henne helt ur fokus. Haha. Hösten. Hon blir såhär varenda höst. Hennes hjärna går in i flip-mode. Och på sommaren i chill-mode. Dom 3 sommarmånaderna är dom bästa på hela året! Då har jag en någorlunda stabil häst, haha. Skämt å sido, jag tycker förstås om henne året runt, men om hon är en berg- och dalbana i vanliga fall så blir det tusen ggr värre på hösten. Hon blir tittig, spänd, lägger sig i min hand och vad jag än gör så hänger hon kvar. Släpper jag ja då jävlar bär de iväg.. och hon drar tyglarna ur handen, uppåt, nedåt, slänger med huvve, taktar. Jaja, bara att ta na som hon är! ;-)
 
Hur som helst, på hemvägen vart hon nå så sjukt spänd och taggad, att det inte gick att skritta, och skulle vi trava var hon spänd och laddade på som attan, sprang som om hon hade eld under hovarna. Så jag körde galopp typ hela vägen hem, men inte skulle hon slappna av för de heller.. Hon bjöd på en puppkross (iaf nära) ett par ggr då hon såg nånting svinläskigt och drog på en tvärnit. Men, ju mer vi galopperade ju mer började hon inse att det var skönare att slappna av. :-)
 
Körde lite tempoväxlingar i galoppen tills hon lyssnade i båda galopperna, och på slutet gick de skitbra. Fick dock vända och ta en sista galopp på bortavägen, då de inte funkade att galoppera hemåt sista sträckan. Undrade vilken gångart vi över huvudtaget tog oss fram i där ett tag.. Men när jag vände vart hon sjukt fin!! :-) Söta röda tösen...
 

Bellas outfit idag :-D


Dagens skräckinjagande soppåse!

<3

Utsläpp :-)

Har precis ätit min goa mannagrynsgröt, och ska ta å bege mig mot jobbet strax. :-) Hade utsläpp i stallet imorse, o de gick bara fint! Mockade o gjorde iordning på en gång. Skönt att ha det gjort. 12 min tog de mig att fixa allt åt henne, sjuuukt lättmockat med pellets. ;)
 
Blir ev. ridning sen, får se om de blir så eller om hon får stå. :-)

Dressyr

Idag fick Bellson gå ett riktigt dressyrpass. Jag hade velat säga att hon fick jobba ordentligt idag, men jag vet inte ja... inte en droppe svett när vi var klar! Men däremot hade hon nog fått jobba rejält i huvudet idag. :-) Och jag fick jobba som attan för hon är då inte lätt, speciellt inte just nu när hon är lite okoncentrerad. Hon höll på att balla ur idag, men jag fick verkligen smeka henne medhårs i de lägena och då kom vi till ett trevligt läge igen. :-)
 
Iallafall. Jag började med att skritta fram, (efter att hon haft jagis med mig i typ 20 min) och skrittjobba henne lite. Dagens fokus i uppvärmningen låg på att hitta dendär trevliga takten genom att verkligen rida ut i hörnen, inge genvägar alls. Utan rakt ut i hörnen. Sedan gjorde jag samma sak i trav och galopp. I traven red jag snett igenom efter kortsidorna. Gick jättebra! Tyckte hon travade på helt ok.
 
Galoppen var jättefin. Högergaloppen börjar bli riktigt fin nu oxå, men hon skjuter in bakdelen den lilla räkan. Så det får vi jobba på.
 
Efter uppvärmningen red jag serpentiner, med fortsatt fokus på rakt ut i hörnen (så i där blev det inte riktiga serpentinbågar), och så hade jag 3 travbommar på två ställen. Efter ett tag blev hon trevlig och lyhörd. I början var hon vinglig, skulle bestämma och gissa väg, takt och tempo och var allmänt i sin egna värld.
 
Sen galoppjobbade vi igen, och då red jag förvänd galopp, den övningen som My sagt att vi kan jobba med för att steppa upp lite. Red en volt i galopp tills den kändes bra, sen fortsatte jag ner till kortsidan och red snett igenom efter andra hörnpasseringen, och så fortsatte jag i förvänd galopp 2 bokstäver ner till hörnet där jag bröt av. Nån gång bröt hon av. Men jag kände att där var det lämpligt att bryta av, istället för att pressa henne ännu mer. Så jag är väldigt nöjd!
 
Nästa gång blir målet att ta oss till åtminstone mitten av kortsidan, så hon får göra en hörnpassering i förvänd galopp iallafall. Det gäller att inte kräva för mkt av denhär damen.

Galoppklättring

Idag fick B jobba på äset! ;) Red bort till Bullåsbacken och tog två rundor idag. Hon är så himla fin i galoppen! Får verkligen till en fin takt där, och hon blir inte kort och "racig".. utan hon lyssnar väldigt bra faktiskt. Och verkligen tar i. Traven får vi oxå till ganska bra taktmässigt. Skritten påvägen hem idag var magisk!! Jättefin takt, och vilket lugn. Hon blir ju annars kort och rusande på hemvägen, men inte idag. Får sänka kraven då och då eftersom hon är så tittig/spänd nu, och då kan hon inte fokusera på mig och då blir det kaos om jag kräver för mkt. Man får känna av hela tiden med denhär damen. Vad man kan kräva och inte och i vilka tillfällen.. Just nu är jag nöjd så länge hon lyssnar på det jag ber om, och sen får avslappningen komma när hon är där mentalt.

Imorgon kör vi ett lösgörande dressyrpass. Ska bli skoj! Ska fortsätta öva lite på den övningen G hade för oss i torsdags, på uppvärmningen. Vilken jädra trav min lilla polla fick! Aldrig känt dedär gunget som vi fick till då. :-D Fick verkligen mersmak. ;-)

Vila

Idag får lilla Bellson vila. Jag har varit iväg och köpt foder åt henne enligt hennes nya foderstat jag kokat ihop. ;-) Det blev Krafft muskel för henne då potatisproteinet var omöjligt att få tag på. Har även varit iväg och köpt pellets till boxen. Blev bauhaus, de är så smidigt där! Bara köra in, lasta in i bilen, betala å fara :-)
 
I helgen tror jag det blir två uteritter för henne, alt. ett dressyrpass. De kan behövas! Hon har inte blivit genomriden på länge nu. Men jag gillar inte att känna press, så vi gör de vi känner för. :-D

Hoppträning

Passar på att blogga medans jag steker lite pancakes. MUMS!

Hoppträning idag i vanlig ordning för G! Vi var två st idag. Asskönt! Hihi. Idag var hästen ASFIN. Vi red en förbannat bra travövning i början, där vi veeerkligen skulle rida ut i hörnet. Och gud så fin hon blev lilla B.
 
Vidare till hoppningen, som bestod av 3kombinationer och en 2kombination. Hujedamej. Jag som är livrädd för sånt! Men B var skitfin rent ut sagt. Hon var nästan för lydig, haha. Hon var tittig på ett hinder, ett helgrått. Det var som om hon hade svårt o uppfatta det. Hon var tittig varenda gång på det. Men hon hoppade kombinationer o allting på 80-90 cm. ASGLAD. :-) Trots en livrädd ryttare på ryggen som de första ggna hängde kvar i tyglar o bett o allting för vi kom in helt galet på vissa hinder, för stort, för nära. Jag var nervös och då började jag lägga mig i för mkt.
 
Men, hon hoppade allt! Med glädje. Och vad lugn hon var! När jag slappnade av på slutet och flöt med i flowet så kom vi asbra på allt och de gick super. :-D Hihi!!
 
Nu får jag svarta pannkakor.... så, ja lägger ner nu. :-D
 
 

PANGPRIS! ;-)

Wintec 500 CC NEW. Hoppsadel 17", svart järn medföljer samt sadelskydd. Utbytbara klossar fram- och bak.
 
NU 2500:-
 
 

Uteritt

Idag bar det av på en uteritt i hoppsadeln på fröken Bus. Red bort till galoppbacken som vi galopperade uppför en gång. :-) Gick bara bra. Bäst går det i backen, precis som sist. Hon är väldigt lydig i galoppen och hon drar inte på och älgar iväg utan att jobba, utan hon tar långa fina galoppsprång utan att bli springig. Red i skritt och trav på vägen dit, och där är hon väldigt stretig och hängig. Hon hänger sig fast, är spänd och tittig och så bär det av i en jäkla trav. Åtminstone om hon får bestämma. :-) Men jag får jobba som attan med att hålla en lugnare takt på henne.
 
Imorgon, hoppträning! :-D
 
 
Dagens Bella :-)

Vila

Idag vilar Bellson. :-) Var upp en sväng förut och borstade och grejjade, och så gick vi en promenad i skritt och trav för hand, typ 15 min. Mysigt! Hon är bra go min lilljänta :-D

Uteritt

Idag skulle Bellson vila. Mest pga vädret då de regnade. Men väl uppe i stallet kände jag sånt ridsug att jag var tvungen att sadla på, och på med regnkläder på både mig och häst, och ut på en tur. Supermysigt! Red skritt och trav, med fokus på avslappning och jogging. Gick väldigt bra. Hon är fortf. spänd och lite tittig, men kunde ändå komma till ro bitvis och var inte okontaktbar. :-) Då får man va nöjd! ;)

FILM :)Sista hindret tog vi om och hoppade :-)

Hopptävling

Ja.. vad ska man säga. ;) Som jag skrivit tusen ggr nu är B fortf. inne i sin spända och tittiga period. Lite höstkänslor sådär när de börjar bli friskt ute. Idag var inget undantag.
 
På framridningen var hon så jääädra laddad. Hon pinnade på där i världens symaskintrav och bara väntade på galoppskänkel, hur många volter och eftergifter jag än gav för att få henne lugn. I galoppjobbet var hon dock lugnare, men stark och på. Men gick iaf att jobba där. :-)
 
Hoppade fram, och jädrar vad hon laddade på lilla. Först titta som fan, men då manade jag på henne mer och då hoppade hon med skräckblandad förtjusning, ett jättehopp. Och nästkommande hopp såg likadana ut, och fan vad fort de gick! Fortsatte till räcket, där de fortf. gick superfort, men fick tips av Nina som funkade super. På oxern hoppade vi två ggr, kom asbra och känslan var kanon! Där gav vi oss.
 
Inne på banan så var jag rädd laddad, och red ganska bra. Hon stod emot på varenda hinder, tittade och tyckte alla var så läskiga. Jag höll om och red, men jag lättade inte i handen som jag behöver i dessa lägen när hon inte suger mot hindret själv, så de blev lite halv-stillastående hopp. På näst sista stannar hon, och jag andas och tar om de, stopp igen. Blev lite förbannad på mig själv och red ordentligt tredje ggn och de gick svinbra! Vidare mot sista hindret och hon stoppar. Jag tog om det, la på spö (för min egen del då jag inte fixade att övertyga henne på annat vis), och hon hoppade. :-)
 
Jag är ganska så nöjd! Jag har nya verktyg att använda mig av, jag är säkrare själv och jag gav inte upp för att hon stoppade. Så jag känner att jag tog ett steg framåt idag. Bells är som hon är just nu, och även om jag tkr jag red ganska bra så red jag inte tillräckligt övertygande. Men jag är som sagt nöjd, och så tar vi nya tag tills sista tävlingen för året som blir i oktober. :-)
 
Tusen tack till Linnea som var min hästskötare idag! <3
 
 

Gårdagen

Igår red jag ut med L och Q på en jättemysig uteritt. :-) Alla gångarter. Bellie skötte sig väldigt bra! Hon var väldigt fin i galopperna.
 
De hade kunnat sluta väldigt illa för Linnea dock, för när vi skulle hemåt så galopperade vi en sista sträcka, och jag var först. Hon var ganska långt bakom mig, men då börjar Q att dra med henne, och då går hackamoret sönder, så hon har iiiingenting att hålla i. Jag bara hör hur hon skriker bakom mig, så jag saktar in och hoppas på att Q gör desamma. Och på nåt vis så fick hon stopp på honom. Den stora bilvägen var ca 50 m framför oss..
 
Hur som helst, en trevlig ridtur! :-)
 
 
 

Vila

Idag blir det lite vila och återhämtning för fröken B. Har varit i stallet hela förmiddagen och bara myst på! Handlat lite skottkärror och sånt grejs som behövdes. Ätit en pizza å. ;) Tog in och myste med B, som BET MIG I SKALLEN. Den lilla saten.. Hon utmanar ödet. ;)
 
Nu har jag precis räknat klart 2 hästars foderbehov och foderstat, så roligt de är! Vilken skillnad de blir från häst till häst.. fast de käkar samma hösilage o mängd. Intressant. :-)
 
Trevlig helg på er! ;D
 
 

Sådär!

Nu har jag räknat behov åt 1 häst, foderstater åt 3. :-) I stallet. De är superkul! Och vad tiden dragit iväg... kl är 1. Och jag tänkte försöka åka till stallet runt 9-10 imorn. Kanske borde besöka john blund. :-) SEE YA!

Höanalys

Idag har våran höanalys kommit. Kan inte säga att jag är glad över resultatet direkt. ;) Ska genast sätta mig och räkna lite nu. Tycker faktiskt de är skoj! Men jag tror inte de blir extremt svårt o få ihop nåt trots värdena faktiskt. De löser sig. :-)
 
Glöm inte min kategori "Räkna Foderstat" ifall ni vill lära er!! :-) Och kom ihåg, de är bara att fråga om de är nåt ni funderar över.
http://minfux.blogg.se/category/rakna-foderstat.html

Hoppträning

Har hopptränat idag, som alltid på torsdagar. :-) Vi hade en "vikarie" idag i form av Elena Göransson. Gick asbra idag!! Verkligen. :-) Jag var inte riktigt på humör inför träningen, och var lite smått orolig för hur det skulle gå med tanke på hur spänd hon är just nu. Men inte spänd alls idag!! :-) Sjukt kul. Hon var väldigt lugn i skallen, men FYFAN VAD FORT DET GICK. Haha. Och hon var ändå taggad, för inför varje gång vi skulle fatta galopp stod hon och studsade på stället och småreste frambenen, och när jag gav galoppskänkel då for hon iväg, lyckligare än nånsin.
 
Första rundorna gick de som sagt sjukt fort, hon ba öste på. Haha. Men med en bra inställning och ändå avslappnad. Sen skulle vi hoppa 5,5an som avslut, men jag bad om att få hoppa banan igen eftersom hon behöver upprepning, och de blir då dumt att blanda in nya övningar innan hon kommit till sin rätt. Så vi hoppade banan igen, bättre än nånsin. Sjukt sug emot hindrena, bra rytm och lyhörd häst. Jättehärligt! Sista hindret kom vi lite tokigt, så de fick vi ta om 4-5 ggr för att få henne att landa i rätt galopp, då hon landar i kors. Bara på de hindret. Måste vara nåt jag gör... för hon landade i kors varenda gång. ;-)
 
Sjukt nöjd med träningen!

Uteritt på galen häst

Eller... egentligen var hon inte så galen. Till en början. Hon var faktiskt ganska fin idag! Fortfarande spänd och tittig, men ändå påverkbar. Hon gick att jobba och ställa, och grejja utan att hon hade något emot det. Man fick vara tydlig. :-) Men rätt trevlig, under omständigheterna. Red bort till galoppbacken och tog en vända upp, och hon skötte sig bättre än hon brukar till å med. Jättefin och lyssnade utan att börja smyga iväg och bli stark.
 
På hemvägen började hon på skynda sig som attan, och när vi red förbi en travhäst började hon bli på galen. Stressad, spänd som en bomb och typ "sprang" helt i sidled. Hon skärpte till sig och vi travade på. När vi kommit till sista grusvägen hem så tänkte jag ta lite galopp. DÅ slant det i skallen på fröken. Jag bad om vänster galopp från rakriktad häst, och fy gröne... vad stressad hon blev. Slängde sig, vägrade lyssna, stegrade flertalet ggr osv osv. Hon bara tog höger, och när jag saktar av och ber om vänster igen blir hon fullständigt out of her mind.
 
Provade vända om, och vad gör hon? Tar två klockrena vänsterfattningar, hur fina som helst. Tänkte ge mig där, men osmart som man är ibland så fortsatte jag på vägen hemåt igen. Fullkomligt galen. Igen. Ännu värre. Tillslut kom vi till en gräns när jag kände att ne, nu är det bara synd om henne. Så hon fick fatta den ifrån "böjt spår", vilket inte var nåra som helst problem. Men så fort jag rakriktade henne o bad om en v.fattning så gick hon bananas. Ibland blir jag inte klok på henne.
 
Nästan så jag undrar vart hon har ont. Men då hon tog rakriktade fattningar, klockrent, på bortavägen, så kan jag anta att det bara är en grej hon fick för sig. Såhär höll hon på flera ggr i veckan för ett par år sedan, om jag bad om fattningar på uteritterna. Det var som om hon fick en flashback..
 
Jaja, hur som helst. Sammanfattningsvis var det en bra uteritt, hon var som sagt rätt trevlig och påverkbar trots hur hon är just nu. Men sen kom flipmode. Nya tag imorgon! Då är det hoppträning.

Uteritt

Kände för en kravlös uteritt idag, så slängde på Bellie hoppsadeln och drog ut. :-) Gud vilken härlig känsla att sitta till häst igen! Efter en hel vilodag igår. Så det ska vara! :-D Hur som helst, i början traskade hon på i ett härligt tempo och jag bara njöt.
 
När jag börjat trava gick de utför, haha. Nämen, hon är ju inne i en hemskt spänd och tittig period nu, så man får verkligen rama in henne och driva henne framåt. Annars går hon som ett fyllo och ålar omkring, ökar farten, lägger sig i handen, tittar, fånar sig. Ja, allt! Men jag vet ju att hon är såhär just nu så jag gör ingen grej av det och bråkar inte med henne heller. Hon får gå som fröken struts med huvudet bland stjärnorna, så länge hon lyssnar.
 
Lyssna, ja.. de gör hon ju inte heller alltför bra. Haha. Och vilken grej hon gör av saker när det går "fel". Jag bad om vänster galoppfattning idag och det vart tydligen hel-kaos i lilla fuxhuvudet. Hon tog höger, höger och höger. Jag saktade av och försökte fatta ny. Hon blev så frustrerad. Och då ska hon uppåt, på bakbenen. Men jag lyckades undvika det till större delen. En gång for vi upp, men sen förekom jag henne innan hon lyckades. Iallafall, jag håller mig lugn och gör om tills hon tar rätt galopp. Och vips är hon ju supernöjd och som förbytt. Fux. Jag säger då de! ;-)
 
Red några till galoppfattningar, men hon kunde inte riktigt uppföra sig emellan dom. Och vänstern var tydligen jättejobbig att fatta alla ggr, eftersom hon skulle ta höger och sen stressa upp sig själv för att hon gjort fel. Fel att bara ta rätt från början, lyssna på vad jag ber om och inte gissa. Hon är bra på att gissa denhär bruttan... går och väntar på nånting och sen när jag ber om nåt, ja då gör hon det hon tror att vi ska. Charmig tjej! :-)
 
Nu har jag precis ätit en sjukt god middag bestående av korv och stuvade makaroner, dränkta i stuvning. MUMS! Snart, IDOL :D Mys för hela slanten ikväll!

Vila

Idag öser regnet ner, vilket är ganska passande då B har vilodag idag. :-) Var upp en sväng förut och fixade allt, samt tog in och pysslade om henne lite. Hade tänkt byta täcke oxå då jag förmodade att hon var dyngsur igenom, men icke. Så de täcket hänger med ett tag till :-)
Nu håller jag på göra dö-god köttfärssås med spaghetti, och så blire tv-mys hela kvällen lång! Med äppelpaj. Mmmm..

Mys :-)

Har bara myst på här hemma sen jag kom hem. Sov en timme i soffan förut oxå, de behövdes! Trött och huvudvärk hade jag, men de försvann. Kollade på Trollkarlen från Oz oxå, ASBRA film tycker jag :-D Rekomenderas!
 
Har precis kommit hem efter att ha varit uppe och kliat på Bellson lite. Kände att det var så längesen jag var hos henne så jag kände världens sug att åka upp ;) Älskade lilla häst.
 
Nu har jag skyndat mig o slängt ihop en paj i ugnen innan min kära E kommer hem. Han borde dock vara hemma nu.. Hm... slutar han 23 måntro. Hoppas inte!
 
 

Film (Tävlingen LB:3)

Här kommer då filmen :-) Kolla in första galoppfattningen, nååågot laddad... de syns att hon väntat på den fattningen. ;) Och avbrottet från vänster galopp till trav, så ser man att hon fattar höger galopp typ direkt. Lilla sötfisen. Hon är så förekommande ibland.. En ambitiös, positiv liten arbetsmyra. <3
 
 
Tack till My (elr Maja;)) som lånade ut sin hästskötare Maja för filmning! ;)

Tävling dressyr

Idag var det debut i LB:3 för mig och B, vilket alltid är lite extra nervöst. Men de gick bara fint! På framridningen var hon först lite tittig och okoncentrerad, men sen släppte det och hon blev en riktigt dröm att sitta på. Jättehärligt steg, lyssnade perfekt, allting satt. Skritt, trav och galopp samt allt däremellan.
 
Väl inne på banan blev hon (och jag) ganska spänd, och var därför inte riktigt framme för skänkeln. Så i början hade vi undertempo, och sen kom vi igång lite bättre. Men spänd var hon verkligen. Men det gör absolut ingenting för de gick superbra i övrigt! En liten miss som blev var att hon tog sista galoppfattningen (efter avbrott till trav) på egen hand, jag hade tänkt trava några steg till, men hon tog den nästan direkt efter jag brytit av till trav. Sötnöten. Sedan så tjuvtog hon en galoppfattning en gång där vi skulle trava. I övrigt kanon!
 
Vi red ihop 62,88% och en 7de plats av 19 startande. 4 placerade. Jag e supernöjd! Edit: 16 startande.
 
 

Trimmat

Idag har jag och B ridit ett jobbigt dressyrpass i paddocken, ganska länge. Men de behövdes! Hon är ju som jag sagt väldigt tittig och spänd just nu, och idag var inget undantag. Jag fick gott bita mig i läppen för att inte strypa henne några ggr.. haha. Fy så fjollig hon var. Långa tyglar och en andaspaus var lösningen för att jag inte skulle go bananas. Hon var livrädd för saker som inte fanns, och som fanns, som t.ex ett rådjur i skogen. Då var hela den änden av paddocken livsfarlig. Hon var spänd, gick inte framåt, bröt av.
 
Men, det var ett väldigt bra ridpass och jag är väldigt nöjd! :-D Tro det eller ej. Men vi tragglade på där i olika övningar, delar av programmet vi tävlar imorgon, och ju mer jag red desto mer avslappnad blev hon. Avslutade med att rida igenom programmet 2 ggr och de gick riktigt bra. De är nästan så att hon behöver vara lite "trött" för att prestera som bäst. Eller ordentligt genomriden helt enkelt. Så därför tror jag det blir en lite längre framridning imorgon. Å andra sidan kanske det inte behövs lika mkt imorgon eftersom jag tog igenom henne ordentligt idag. Vi får se!
 
Och jag har lärt mig nåt nytt, eller poletten har liksom trillat ner nu. De som båda G har tjatat på mig de senaste lektionerna, om att lätta på ytter. Hur tusan ska hon kunna ställa sig när jag drar i yttertygeln samtidigt som jag försöker ställa med inner. Då knycklar jag ju bara ihop henne liksom. Men nu lättar jag på ytter när jag ställer med inner och vips så kan ju hästen faktiskt länga sin yttersida. Klokt va?! Haha. Vi får till och med till högergaloppen! Så jäkla roligt! Jaja.. Allt med ridning låter ju så himla lätt men är desto svårare att utföra. ;) Men det tar sig må jag säga!
 
En harmonisk och nöjd polle efter dagens ridpass!

:-)

Sov ända till 10 idag, duktig jag är. ;) Det är så skönt att få sova ut nu när jag har mån-fre jobb och samma tider varje dag. :-) Hade bokat tvättstuga 11-14, så jag har precis blivit klar. Skönt! Ska fara upp till prinsessan och trimma henne lite, och smörja lite utrustning osv. En riktig mysdag!

PRISSÄNKT!

Superfin Wintec Jump NEW 17". Prissänkt till 2800:-!! Bortvräkes! Svart koppjärn och sadelöverdrag medföljer.

 

Uteritt

Red ut på Bellabus idag. Tog på hoppsadeln och red bort mot klätterbackarna. Hade ingenting planerat utan hennes dagsform fick avgöra. Det blev först lite skritt- och travövergångar, sen lite klättring i skritt, sedan liten travövergångar igen. De funkade ganska bra idag. Krävde ingen form eller så för hon var alldeles för spänd för det, men vilade bra på steget och uppförde sig, och då är jag nöjd. :-) På hemvägen skrittjobbade vi en massa, med övningar som liknade öppnor och slutor, samt allmänt en massa sidvärts. Jobbar mkt med att hon ska ta skänklarna och att jag ska hitta känslan.
 
Nöjd! Imorgon ska vi trimma. :-)

Svar på frågestunden

Jenny: Hur lasttränade du när du lärde B att gå in själv i transporten? Ge mig tips då jag vill att T ska gå in själv (hon är inte svårlastad när man går med henne in och en annan stänger bommen men jag vill kunna åka själv).
 
Jag var jättenoga med att när jag lastade henne så skulle hon gå in med bestämda kliv, efter mig, och inte tveka över huvudtaget. Så om det tog stopp i grimskaftet minsta lilla, när jag klev in i transporten, så gick jag ut (efter att ha lastat in henne) igen och tog om det hela tills hon följde mig tveklöst in.
 
Därefter började jag med att gå lika bestämt mot transporten med henne, men jag går på sidan av rampen och jag "skickar in" henne genom att följa med med handen så långt det går och smacka om det behövs. Ibland stannar hon, men då trycker jag lite lätt på ett ben (oftast bakben) så går hon in.
 
Patricia:
Varför har du stiglädren under kåpan?
Hur har du råd att köpa allting? t.ex sadlar, märkes saker?
Vad jobbar du med?
Hur länge har du ridit, och när köpte/fick du din häst?
Bor du nära stallet?
Hur tog du dig till stallet när du inte hade körkort?

Jag har det på dressyrsadeln för att det inte ska bli märken på sadeln. :-)
Jag jobbar....
....som aktivitetshandledare på en daglig verksamhet (just nu, annars som undersköterska på gruppboenden och dagliga verksamheter).
Jag har ridit sen jag var 15, dvs 7 år nu. Bellie köpte jag 2 år senare, då jag var 17 år.
Jag bor 1,5 km från stallet sen ett halvår tillbaka. Skönt!
Buss, och promenad. Ibland fick jag sjuts, och ibland liftade jag med andra som skulle till stallet. Men 90% bussåkning (då har jag haft 4 mil till stallet).

Lina:
Om Bellie hade haft obegränsat med kapacitet vilken gren skulle du vilja att det var i? Hoppning eller dressyr? =)

Hm... båda hade varit kul, men jag tror ändå jag säger dressyren. Båda hade nog varit lika roliga, så då får de faktum att jag tror hon skulle hålla längre fysiskt om jag red dressyr på hög nivå, än hoppning på hög nivå. :-)
 
Bettan:
Vad har du för långsiktiga "tävlingsmål" tillsammans med Bellie? Drömmer du om att rida någon viss klass i dressyr eller hoppa en viss höjd?

Kram på er! :-)

Jag är ju lite en sån som "lever i nuet", eller kortsiktigt åtminstone. Men mina mål är att jag ska våga rida 1m-klasser i hoppning, samt så ska vi tävla LA- dressyr nästa år. :-) Och målet är att rida på en godkänd procent.

Kram på dig Bettan!
 
Patricia:
När ska du svara på frågorna?
Hur kan du ha skänkeln så dära? Får du inte ont i fötterna?
Visiterar du din häst varje dag? Isf hur gör du och i vilken ordning?
 
Nu håller jag på att svara på frågorna. ;-)
Jag antar att du menar att jag trampar ner mycket? Nej jag får inte ont alls, där emot försöker jag jobba bort det så att foten blir mer vågrät eftersom jag spänner mina ben för att kunna ha fötterna sådär, vilket är en ovana.
Ja, till 99% iallafall. När jag borstar henne så går jag igenom henne varefter som jag borstar. Hela kroppen, samt benen.
 
Madeleine:
Vilka andra ridtravare skulle du vilja prova rida (dom som har bloggar alltså) och vilka andra ridtravar ryttare skulle få rida B? :)
 
Jag läser inte så många ridtravarbloggar, och har väl aldrig riktigt funderat på att vilja rida någon av dom. Men jag tycker det är en upplevelse att prova rida alla möjliga hästar. De ger alltid nån form av lärdom och erfarenhet. :-) Så mitt svar är väl egentligen alla ridtravare! Ingen särskild. :-)

Dom som får rida lilla B ska ha mitt fulla förtroende. Det är nog de viktigaste. :-)
 
Lina:
Hur ser du på att använda skydd? Har tänkt på att du ofta rider utan, inget illa menat absolut utan bara nyfikenhet! Även, vad har du för transportskydd?
Vad använder du för kamera? Tycker du alltid har så fina bilder :)
Vad skulle du säga är Bellies absolut bästa respektive sämsta egenskap?

Jag använder skydd när jag ska ut i skog och mark där det är massa rötter, stenar och sånt som de skulle kunna skada sig på. Dock slarvar jag med det. >,< Får bli bättre på det helt enkelt. Använder alltid skydd när jag hoppar. Aldrig när jag dressyrar (ibland lindor elr dressyrskydd för utseendets skull). Ser helt enkelt ingen mening med skydd om det inte finns skaderisk från yttre ting. :-)
 
Transportskydden jag har är ett par låga ifrån Bucas. UNDERBARA. Rekomenderas verkligen! Dom är sjukt följsamma och sitter där dom ska hela resan.

Jag har en Nikon D3000. Tack!

Bellies bästa egenskap är att hon är positiv till nästan allt! Den sämsta... att hon är så otroligt känslig (vilket kan vara både en fördel och nackdel).

Celina: När använder du benskydd?
Har du nån gång dom två senaste åren haft hjälptyglar på B?
 
När jag hoppar och när jag ska ut i skog och mark, t.ex vid klättring osv. :-)
Ja, martingal, som jag slutade med för kanske 1 år sen.
 

Hoppträning

Idag hade jag hoppträning för G i vanlig ordning. Jag fick en privatlektion idag då jag var den enda för dagen. :-P Jag klagar inte! Redan från början kände jag mig nervös och ofokuserad, och början av ridpasset blev därefter. Bellie var spänd och taggad, så hon sprang mest omkring. Haha. Men ne, ska inte vara orättvis, för hon var sjukt fin i galopparbetet! Lika fin i höger som vänster, inte illa.
 
Vi fortsatte träna på långa distanser, och rytm samt ett bra flyt. Jag är liksom lite under en inlärningsfas nu, eftersom jag är van att rida på lite annat sätt. Överlag så gick de bra! Jag blev lite för passiv och tog för givet att hon skulle hoppa, så då fick vi några stopp. Men vi kom igen och ju mer vi hoppade desto bättre gick det. När jag bestämde mig för vad jag ville, och när jag började rida henne med benen/forma henne och visa var jag ville ha henne, så gick de skitbra!
 
Bara träna vidare :-)

FRÅGESTUND :-)

Vi kör en frågestund då det står lite stilla på bloggen just nu! ;-) Svarar när de finns tillräckligt med frågor.
 
 

Skrittjobb

Idag var en uteritt på schemat. Jag hade mentalt förberett mig för en lite ofokuserad häst idag, som hon var i förrgår. Hon får ju sånahär perioder så jag antar att det var början på en sådan helt enkelt. Och när jag är förberedd går det ju så mycket bättre, för då är jag verkligen öppen för lösningar och tjurar inte på med vad jag tänkt att hon ska göra. Det ger absolut ingenting.
 
Hur som helst, de gick finfint! Blev dock bara skrittjobb idag, i mängder, eftersom hon var så spänd att hon aldrig hade klarat av att trava eller galoppera och samtidigt uppföra sig. Haha. Rödtotten. Så jag jobbade en massa med att hon skulle vänta, att hon skulle ställa sig/böja sig, ge efter i nacken. De gick väldigt bra. Så fort hon spände till och drog till med strutshalsen så gjorde jag halt, och hon fick inte börja skritta förrän hon gav eftergift igen.
 
Så småningom började jag med sidvärts. En form av öppnor och slutor. Vi har börjat nosa lite på sluta-rörelser, sen förra lektionen hos Gittan. Gick jättebra de med idag! Hon försöker verkligen förstå. Och jag försöker verkligen göra rätt, och inte tappa massa delar när jag håller på med något. Blir ju lätt så. Men jag tyckte jag fick till de väldigt bra.
 
Provade ta ett par varv i skritt på travbanan hemma i stallet för att se om hon kunde komma till mer arbetsro, men nä, hon var verkligen på sin vakt även där. Så idag blev de inge trav eller galopp för fröken Bus.
 
Imorgon är det hoppträning, intressant att se hur hon är då :-)

Vila

Idag var det vila för fröken Bus. Hon fick komma in och mysa, bli borstad och få massor med kärlek! Huvva. :-D Och kliad... åå vad hon blev kliad idag. Och så hon njöt! ;) Lillpuppan... <3
 
Hämtade även ut hennes Selen (som innehåller E-vitamin) idag. Det får hon eftersom hon inte äter något färdigfoder (som även behöver ges i rätt mängd för att täcka behovet). Nästa vecka ska analysen för höet skickas oxå, då jag fått ihop tillräckligt med höprover då. Ska bli mycket spännande!
 
 

Uteritt

Red en uteritt idag på en väldigt spänd Bellabus. Själv var jag sjukt trött och slut i huvudet så beslöt mig för att rida ganska kravlöst. Dock så funkade ju ingenting i princip, och hon funkade nästan bättre när jag krävde av henne. Men det ändrades efter en stund. ;) Hon var spänd, tittig, rädd, tung, bet sig fast i bettet och sprang. Tripp tripp. Ingen trevlig polle idag, haha. Men jag hade som sagt inte den bästa ridkänslan jag heller, så jag kunde säkert ha löst det bättre. Men vi höll oss lugna och sams, och de är väl huvudsaken. Nya tag nån annan dag. :)
 
Har även ställt in två träningar denna vecka. Jag stressar ihjäl mig inombords av att måsta ha ett schema, och att ha 4 tränings/tävlingstillfällen, och bara 2-3 dagar på mig att "göra vad jag vill" på, de funkar inte. Så, de räcker med två inbokade dagar i veckan så kan jag vara spontan och impulsiv som jag gillar, resten av dagarna.

Ponnyhoppning

Jobbade som funktionär 9-14 idag, och kameran hakade på :-) Är faktiskt väldigt nöjd med majoriteten av bilderna. :-) Pissdålig kvalla när dom laddas upp här dock...
 
 

Dressyr

Idag har jag och Bella genomfört ett kanonpass på banan. Dagens planer var att såklart fortsätta med att ha bogar och bakdel på plats. Vi red mycket volter, 10- och 15meters som det är i programmen vi rider. Dom sitter ganska mycket bättre nu, skulle vilja säga att dom är väldigt bra just nu. :-) Kan äntligen forma henne ganska bra i högervarvet.
 
I början i högergaloppen var de katastrof, fick henne inte alls att sträcka ut yttersidan och ställa inåt, utan de var nästan som om vi tippade inåt. Men efter lite uppvärmning och galoppjobb så kändes de faktiskt som jag fick henne att börja spåra.
 
Galoppjobbade i båda varven, galoppdelen ur LB:3an. Gick svinbra! Hon var så fin. Hon blir ju lite spänd efter ett avbrott till trav, men nu när jag kan rida henne mellan benen så kommer hon tillbaka ganska fint när jag formar till henne igen. Men vi fick till nåra fina fattningar och även bra avbrott!
 
Avslutade med att rida igenom programmet vilket gick kanonbra verkligen. Hon var jättefin! Helt klart godkänt. :-)
 
Till veckan blir det ganska intensivt för fröken B och mig. Tre träningar och en tävling. Däremellan får det bli kravlösa joggingpass och skrittpass.
 
Mån: Joggingtur el. skrittur
Tis: Dressyrträning för G.L
Ons: Joggingtur
Tors: Hoppträning för G.N
Fre: Skrittur/Skritt för hand/Vila
Lör: Dressyrträning för My
Sön: Tävling
 
 

L och Q

Hjälpte detta ekipage att hoppa idag. Slängde upp en lång linje, och 5,5an med travbom och sen galoppbom. Gick asbra för dom. :-)
 
 

Uteritt dressyr

Red ut på en fantastiskt fin Bellabus idag! Och nu behöver jag inte kämpa mig slut på att få ordning på dendär högerbogen som trycker, utan nu går de riktigt bra. Så få pass de behövdes för poletten o trilla ner. :-) Fina lilla häst! Skritt- och travjobbade henne först en hel del. Trav/halt/trav/halt, vilket gick svinbra. Fan vad fina avsaktningar och med bibehållen form. Bara jag faktiskt rider henne in i övergången och inte bara "drar stopp". Sen blev det lite tempoväxlingar och de gick fint.
 
På hemvägen stannade vi till på ängen och fortsatte arbetet med den förvända galoppen. Hon var lite lång i galoppen idag, men avslappnad och fin! Höll galopperna hela vägen. :-)
 
Suuuperfin polla!
 
 
 

Better late than never

Ja.... seg jag varit med dessa bilder. Men här kommer dom! De är från when harry met sally....... eller Bellie mötte Doris. De funkade inte sådär prima. Har inte sett Bellie så undvikande mot andra hästar >,< Så hon fick gå i egen hage efter dessa bilder togs typ. ;)
 
 

Äntligen fredag!

Ja, nu kan jag verkligen känna vad fredagsmys är. :-) Och helg.. nu blir helgerna guld värda då jag jobbar alla veckodagar. :-) Slutade 15 idag, perfekt på en fredag. Har haft en toppendag med härliga människor. Det går knappt en minut på jobbet utan att man får le ända in i själen. Så fina människor jag har att göra med.
 
Idag tror jag Bellis ska få vila. Men är inte helt 100 än. De är inplanerat vila, men faller suget in så blir de en ridtur. Hade utsläpp imorse 05.30, så mockade o fixade då. Har konstigt nog inte varit ett dugg trött.. Askonstigt. Med tanke på att jag kom i säng en timme senare igårkväll oxå, och jag var inte direkt i harmoni när jag la mig om man säger så. Men de tog mig väl 3 min att somna trots sinnesstämningen så det var väl tur då! ;D

Hoppträning

Idag hade jag hoppträning, och vi var bara två st. Egentligen skulle jag fått hoppa i en annan grupp idag då jag var själv i min grupp, men då frågade jag L om hon ville hoppa med mig och de ville hon. :-)
 
Gick asbra idag! De händer verkligen grejjer nu för mig och B. Jag har ju tre tränare, och alla tre, utan att ha nån form av samarbete, har höjt ribban för oss varje senaste pass för resp. tränare. Mer trav, mer tryck, mer bakdel. De är superkul. :-)
 
Vi red ganska enkla övningar idag, och jag hade en väldigt spänd häst ganska långt in på passet så vi fick rulla på och rulla på, på samma övning tills hon spände av. Och när hon gjorde det, så red vi några ggr till bara för att bli ännu mer trygga i det. Gick svinbra, och G säger att B börjar hoppa med mer tryck, och att hon hoppar med ganska mkt luft just nu mellan benen och hindret (förut hängde frambenen mycket). Idag fick vi en ny uppgift, eftersom jag går att påverka mer nu enligt G. Och de var att plocka upp huvudet på B, och mer tryck med bakdelen. Bellie går annars "på tygeln" mot hinder, och nu vill G att jag plockar upp huvudet så att hon ser hindret mycket tidigare och att vi därmed kan få bättre förutsättningar att komma rätt på hinder.
 
Ett bra ridpass helt enkelt. :-) Imorn tror jag hon ska få vila!
 

Wintec Jump 500 NEW

17", utbytbar bomvidd. Svart järn sitter i. Sadelöverdrag medföljer. :-) Nypris 6000:-, knappt använd. Pris 3500:-

Dressyr i skogen

Red ut idag med Bellotrix, med fortsatt fokus på bogar och bakdel. Gick jättebra! Man känner hur hon blir mer och mer lösgjord för varje pass, och vi börjar få ordning på alla kroppsdelar bättre o bättre. De krävs mindre hjälper, och både hon och jag blir starkare. Superkul! Började med skritt- och travövergångar, och övergick fort till trav- halt- trav.
 
Väl i skogen travade vi på och ställde hur än vägen svängde, och hon skulle följa med mig i svängarna. Gick bra. :-) Uppe på "vändstället" körde vi galoppjobb, vilket hon blev stressad i idag. Fick lite kaos i huvudet. Men inte mycket om man jämför med förut. Hon jobbar ganska lungt och avslappnat väl i galoppen, men där emellan blev hon lite stressad. Inför själva fattningen. Men de löste sig fint!
 
Avslutade med trav- halt- trav, och gud så bra de gick!! Skitfina avsaktningar! Hon brukar ju göra fina igångsättningar, o de gjorde hon. Men avsaktningarna är aldrig såhär fina som idag. :-) Svinnöjd! Jag pratade med tre clever personer igår, som jag har förtroende för, ang. dehär "nya sättet" att rida B på, då jag är lite osäker. Men de känns mkt bättre nu, efter att ha pratat lite. Jag måste ju våga tänja på gränserna för att komma nån vart, och jag märker ju att jag faktiskt kan kräva mer av lilla fuxfröken utan att hon går bananas. Hon gör sällan det nu. De är dags att kila ur vår komfort-zon!!
 
Idag satt även Bucas-täcket bättre, haha. :-P Så får se hur de är efter en dag i hagen. :-)

Hard work

Har rast på jobbet nu. Några timmar kvar :-) Har ju ett måndag-fredag-jobb nu, dagtid. Det har jag aldrig haft så de blir en erfarenhet de oxå. 3 månader har jag jobb, hallelulja så skönt! :-)

Ska hämta ut hoppsadeln jag köpt senare idag, o ev prova hoppträna i den imorn. Men den ska säljas som sagt. Vill ju dock testa den innan såklart nu när jag ändå äger den. ;) Är ni intresserad så hojta till! En Wintec Jump NEW, alltså den uppdaterade versionen av Wintecs hoppsadel.

Provade även nya täcket igår, men de gav inte ett bra första intryck i hur det satt på Bellis iaf. De verkar för trångt i bogen, suck. Men de löser sig väl på något vis.

Jaja, nu ska jag nog fortsätta o jobba så blire en uteritt m dressyr i skogen för Bellabus sen. Ska bli väldigt mysigt! :-D

Dressyr

Red ett dressyrpass på B idag, med myyycket skrittarbete. Fokus var att våga kräva, för jag är lite för slapp. Så idag krävde jag att hon skulle få med sig bogar och bakdel i allt vi gjorde, alla svängar, varvbyten. Allt. Inte lämna nåt till slumpen. Blir ju annars ganska slapp som sagt. Men nu är det ben, ben och massa ben som gäller. Vilket leder till att jag bara kan trava några meter innan jag måste sakta av då jag blir HELT slut. Så sjukt jobbigt. Sen blir jag kvar i hennes mun för mkt, och lite väl hård ibland. Men de är många delar som ska på plats, mkt att tänka på och när man fokuserar på en sak kommer man med en annan olat. Så får ständigt påminna mig. Slappna av, sluta trampa ner för mkt, slappna av i handen, titta vart jag ska, sitt rakt över hästen. osv osv osv.
 
Men ju mer jag nöter på och kräver att hon ska vara "på plats" inom ramen så ju lättare blir det ju, för ju mer förstår hon vad jag menar. Och ju mer får jag mina delar på plats.
 
Ska även ta bort mina knästöd från sadeln helt, då de funkade MKT bättre. Jag kniper mina knän och dom låser sig, så när jag tog bort stöden hade knäna ingenstans att knipa i. Så de blir nog super!
 
Såna här pass är inte direkt roliga, men behövliga. Jag tror att jag måste ta igenom dehär så hon blir lösgjord och ridbar helt enkelt, och ju mer jag gör de ju lättare kommer de bli.

Mrf Livesändning

Kollade precis in Matfors live-sändning från tävlingen igår. De såg ju asbra ut! Såg mkt bättre på denna film, i fullskärm, hur jag red. Jag tkr de såg kanon ut. Bara att jag ska andas lite mer och vänta in hindren. ;) Spola till 0.49 så är vi där ;)
 

Bucas Smartex Rain

Hämtade ut ett täcke åt B idag, ett jag köpt från Hästnet. :-) Superfint! Hoppas de sitter bra. De är ett regntäcke med fleecefoder, då hon inte har nåt sånt och de ofodrade blir för tunt.

 

Skrittur

Från tävling igår till skrittur barbacka i repgrimma idag. De är bra att man kan variera sig! ;-) Var väl ute 45 min nånting, uppe i skogen. B var lugn och fin! Blev lite snabbare på hemvägen bara men lyssnade ändå väldigt bra.
 
 

Tävling + film

Har jag nånsin nämnt att det svänger fort här!? ;) 07.55 ringde jag till sekretariatet (jag skulle ha åkt 07.15) och tänkte stryka mig. Då säger hon jag pratar med att underlaget är bra och att det inte är fullt av vattenpölar trots att regnet slått som spön i backen hela natten, och att jag kan komma ändå om jag vill. Så sagt och gjort, hon placerade mig längre bak i startlistan och jag gasa upp till stallet och slängde in B i transporten och for. Ringde Mallan och bad henne slänga sig i bilen o fara före mig så hon var redo att ta hand om B när vi kom fram.
 
08.57 fick jag SPRINGA banan, haha. Första start 9. Jag hade 23 framför mig, hade räknat på 30 min ungefär. Skyndade mig rida fram osv, allt kändes bra. Sen vart de dö-tid helt plötsligt, så jag hann slappna av. Men då hann jag även bli nervös, haha... Så när jag skulle in på banan var jag ganska så nervös!
 
Istället för att då bli hård i handen och backa av i hela min ridning när jag blir nervös, så bestämde jag mig för att göra precis tvärtom. Rida, hålla om och vara mjuk i handen. Jag gasade och tröck iväg henne för tidigt på några hinder, vilket resulterade i 2 riv. Men vi tog oss igenom med glädje och självförtroende vilket är de viktigaste i vårat fall. Andas får jag göra nästa gång!! ;)
 

BITTER

Idag är jag bitter. Jag skulle tävla idag, men efter att ha vaknat 89 ggr inatt pga totalt SPÖREGN så var jag inte sådär supersugen. Gav det en chans iaf och for upp till stallet, men beslöt mig för att stryka mig. Så sjukt tråkigt väder. Och jag vet ju att de kommer spricka upp och bli fint, men .... känns inte lockande att plaska runt i en sjöpaddock. Ne. Men bitter var ordet. Nu blire godis och film. Troligtvis kanske jag åker bort och kikar på tävlingen oxå.
 
 

RSS 2.0