Tränsfunderingar, köp + uteritt

Nu i ett par dagar har jag surfat runt och letat träns. Jag har ju kompromissat och har ett mörkbrunt med röd-tonad fodring, medans sadeln är som fodringen. Helst hade jag velat ha ett träns helt i sadelns färg. Sen har jag en dressyrsadel på G som råkar vara just samma färg, så jag ville ha nåt träns som jag, om dressyrsadeln passar -även kan ha till den. Och passar den inte så kan jag ha två att variera med till hoppsadeln. ;-)
 
Först var jag väldigt inne på ps-tränsen, och då Jump Off, High Function och Flat out. Sen har jag kikat på Hubertus, Cheval och Hööks bl.a. Men dom som var i rätt färg hade fel nosgrimma. Remont gillar hon inte, pullar funkar inte till dressyr, acheen vill jag bara ha en plattis om jag ska ha någon. Så det har hela  tiden återkommit till ps-tränsen. Var imorse väldigt säker på att jag skulle köpa mig ett!
 
* High Function - det mest dressyriga i min ögon av dessa tre. Jättesnyggt träns. Nackdelar- det enorma nackstycket som trycker på öronen. Kanonbra med fördelning av tryck, men på bilderna dom lagt ut ser man tydligt att öronen tyvärr inte går fria. Sen är det lite fel färg. Tyvärr.
 
* Flat out - jättesnyggt träns med attraktivt pris. Nackdel, jag gillar inte snabbhakar på tyglar och helst inte på sidostycken heller. Färgen stämmer inte helt överrens med sadeln. Annars riktigt läckert!
 
* Jump Off - det träns jag egentligen var/är mest sugen på, för det lever verkligen upp till hur dom marknadsför tränsen - som anatomiska. Det är egentligen det enda som är det. Det har samma funktion som micklem-tränsen, fast snyggare/sportigare, dock klumpigare version. Och så har dom exakt den färg jag behöver, rödbrun. Så det uppfyller alla mina krav nästan. Dock är priset en stor nackdel.
 
For ner till Equeen och skulle klämma o känna lite på ps-tränsen, o kika lite. Men nja, dom var ju stenhårda och verkade inte alls ha trevligt läder. Det var en dressyrmodell och så var det pearl shine-varianten med remont. För dom pengarna tkr jag det borde vara riktigt bra läder alltså, inte sämre än Hööks (vilka har bra läder)..
 
Hittade inget annat heller, antingen var det för smala nackstycken, eller så var det fel nosgrimma/för tjock nosgrimma, eller så var det mässingspännen. Inget som stämde till 100%.

For vidare till Grafströms, och när jag kikat in bland tränsen hittar jag mitt efterlängtade träns!!! Dåligt glad jag blev när jag hittade ett EXAKT som jag tänkt mig. :-D :-D Och prislappen var liksom fantastic! Det var ett Lippo, exakt rätt färg, sådär rödbrunt. Sen hade det jättebrett nackstycke, och helt platt nosgrimma. Snabbhakar på sidostycken, dock ej tyglar så det kan jag leva med.

Så det + tyglar fick följa med mig hem idag. Superkul!!

Bellson var jättefin i det. Hon har så knepigt huvud dock för jag får alltid göra nya hål nånstans, och på något ställe räcker det knappt till- typ. Men jag fick till det. Var liiite nervös att nackstycket skulle sitta för nära öronen som ps-tränsen, men det satt grymt bra. Några cm bakom öronen till o med. B verkade nöjd!


Gillar verkligen dedär mellanrummet mellan sidostycke och nosgrimma. Dock tror jag att jag måste köpa kandar-pannband för att få på det, då det är väldigt brett pga mellanrummet! :-) Alternativt bara fästa i ena remmen..


Helt fria öron <3

Brett bra nackstycke som sitter BAKOM öronen och inte frami och stör. ;-D Happyyy..

Tog en joggingrunda med henne efter att ha haft jagis 35 minuter i hagen. Denhär lilla vår-knäppen stavas nog egentligen brunst. Så det är bara att härda ut.. Jag red ganska kravlöst för det är ingen idé att göra nåt vettigt när hon springer runt som en spänd sträng och är rädd för allt. Hon var dock inte helt opåverkbar idag, så det var ju skönt att hon hade nån form av kontakt med verkligheten. ;-)

Hoppning (FILM)

Eftersom jag inte kan träna på torsdagsträningen denna vecka så tog jag och R och hoppade tillsammans i paddocken idag. :-) Hade tänkt mig serpentinbågar, och sen nånting på långsidorna. Det blev ett hinder per långsida, och 4 serpentinhinder. Detta blev en bana som vi hoppade på slutet.
 
Allt gick JÄTTEBRA idag! För båda två. Bellis var skitfin och ridbar. Fan vad ambitiös hon blir när det står hoppning på schemat! :-D Fina lilla tjejen. När det var dags för bana så skulle R filma mig, och jag blev lite nervös av nån anledning. Så första rundan red jag fel. Andra rundan red jag lite stressigt, och sista rundan red jag skitbra! :-D

Spola fram till 1 minut in i filmen så börjar den rätta banan där, och rids två ggr :-)

Klättring

Idag blev det två rundor med klättring för lilla B, och jogging däremellan. Första joggingrundan var bäst, även om hon inte är riktigt så påverkbar som jag vill ha henne. Inte i närheten faktiskt. ;-) Andra rundan var värre, och sen efter klättringarna red jag in på en skogsväg och tänkte jogga henne lite mer för att få henne att koppla av lite. Försökte vara väldigt konsekvent och tydlig i min ridning, och visst, bitvis blir hon avspänd och kommer inom ramen, men mest har svårt att fokusera på mig just nu, så jag vet inte om det gav så mkt ja.
 
Klättringarna gick skitbra iaf! Äntligen har hon börjat klättra med sänkt huvud... så himla skönt. Och så tar hon i, och jobbar. :-D Det har bara tagit 5,5 år för att det ska ske... ;-) Bättre sent än aldrig!
 
Imorn tar vi nya tag! Lutar åt ett dressyrpass, men vi får se!

Vila

Idag vilar Bellson. Det är fantastiskt väder så en uteritt hade inte entligen, men jag har jobbat natt i helgen två nätter så jag känner att det ändå skulle vara skönt att vila för min del. Sen har B gått hoppträning, dressyr och en 2-timmars konditionsritt tre dagar på raken. Så det blir perfekt för en vila för hennes del med. ;-)
 
Var iväg en sväng med Ordo-sadeln förut, till en tjej som skulle prova den på sin ponny. Det var såhäääär nära att dom köpte den... Den var för vid. Och dom trodde inte på padd. Så hade jag inte värmt om den till bredare hade dom köpt den! ;-) Men å andra sidan hade ju inte jag vetat om den skulle funka eller inte om jag inte värmt om den.
 
Har även fått ett erbjudande om ett byte... som jag klurar lite på. Jag har egentligen ingenting att förlora. Men det finns ett par saker med denna sadel som jag blivit erbjuden som kan vara nackdelar för mig. Men men, marknaden går lite trögt nu och egentligen förlorar jag inte på dethär eventuella bytet. Sitter och filar på ett kontrakt oxå då tjejen bor 80mil ifrån mig. Någon här som är bra på kontraktskrivning som kan tänka sig läsa kontraktet?
 
Ha en fin söndag!! :-D
 
 Till salu, 17" och xvid.  10.000:-

Uteritt kondition

Red ut idag på en längre tur på ca 2 timmar med AC och R. Jättetrevligt! Jag hade en sjukt taggad häst... sa jag trav så tog hon galopp, och hon gav sig inte, studsade på stället om det så krävdes haha. Och över en stock skulle hon inte kliva, utan då tog hon ett stillastående skutt. Och hon låg på som attan! ;-) Men de är okej.. Sen fick alla galoppera på raksträckan på 1km, och halva biten sträcka ut ordentligt! :-D UNDERBART.
 
Nöjda hästar o ryttare efteråt :-)
 
 

Hjälp till!

Idag är sista dagen att rösta på energichansen. Vi är otroligt tacksamma om ni kan rösta på Sundsvalls Fältrittklubb. Man kan lägga tre röster totalt, om dagen. Man kan trycka tre ggr direkt om man vill göra det.
 
HÄR trycker ni för att komma till bidragen! GULD VÄRT om ni vill rösta! <3 Tack på förhand!

Dressyr + sadelprovning

Hehe... ja, jag har provat en ny sadel idag. Fick låna en väns Prestige Hippo. Jag har varit inne på att köpa en Prestige igen, för min förra funkade jättebra med fårskinnspadd men jag var för tjurig och ville ha en sadel utan paddar. Nu har jag tänkt om! ;-) Trodde Hippon skulle vara för svängd, men den låg faktiskt ganska bra. Speciellt med fårskinnet. Red en timmes dressyrpass med nedsittning och sadeln låg lika bra som min förra även efter ridning. Måste vara nåt speciellt med Prestige ;-).... Och jag tyckte absolut den gick att rida i. Inte wow-känsla som med Luckyn, men ändå helt ridbar.
 
Ska få ha den imorgon oxå, det brukar ju kunna kännas annorlunda andra passet oftast. Vi får se.
 
Men den är inte till salu, men nu vet jag iaf att det finns hopp.
 
Bellson var fin under dagens pass. Började med att kontrollera hennes steg i skritten och att hon skulle vänta, och gick sen över till trav. Allt i serpentinbågar med övergång elr halt på medellinjen. Hon var lyhörd o fin. Sen galopperade vi stora volter i båda galopperna och hon hade dö-fina galopper! Även högern. Har fått lite mer verktyg av G för att få henne lika fin i högern.
 
Sen kom E och vi red igenom LB:2 "tillsammans". Elr typ varannan gång.. Jag red igenom det 3 ggr, och hon blir så vansinnigt taggad ibland, så de är lite svårt o reda ut. Och jag är så sjukt otränad! Men för att vara andra dressyrpasset på typ ett halvår haha, så är de helt klart godkänt!
 
Jag är nöjd! :-)

Före ridning:

Efter ridning:
 

Lillsnuttan...


FOTO: Catarina Kristmansson

Morris <3

Fick ett ryck och gick ut och fotade lilla Mojjsen förut <3
 
 
Har inte anpassat bildstorleken efter bloggen, så bildkvallan är lite försämrad då bilderna är ihoptryckta ;-)

Hoppträning

Torsdag och hoppträning som vanligt för mig och B. :-) Idag kände jag direkt på framridningen att hon var väldigt tung av sig, stark och ganska stel. Hon hade en sån dag liksom. Fick ta henne som hon var helt enkelt. :-) Träningen gick lite upp och ner idag, jag fick för mig nånstans där att jag inte kunde rida.. och jag slutade rida, B stannade och jag blev frustrerad. Tyckte jag mest satt där som en påse nötter, och visste inte hur jag skulle använda min kropp liksom. Vi kom fel, vi stoppade, jag red för mesigt, jag red på för många galoppsprång, handbroms i, gasen ur funktion (benen). Men sen efter lite mental-snack och en mängd positiva tankar så skärpte jag till mig och RED som jag skulle, och då funkade allt perfekt! Fick en jättebra sista runda. Så vi avslutade på topp! :-)
 
Ibland får jag en törn på självförtroendet men de e bara o försöka o komma igen. ;-)

Vår-knäpp

Har idag konstaterat att det är den årliga vår-knäppen som drabbat min lilla B. ;-) Varje år får hon en knäpp där hon är livrädd för det mesta, verkligen livrädd. Lilla fjanten. Hon har ju börjat stanna och vägra gå fram, och det är så hon brukar göra. Men idag visade hon verkligen att det var så fallet var.
 
För det första var hon sjukt spänd, gick inte att göra något vettigt. Travade en del för att få henne att slappna av, lite jogging, lite övergångar. Men nja. Det gick inte riktigt att få någon vettig kontakt med henne.
 
Sen kom vi till livsfaran... hon stannade och VÄGRADE gå fram. Fick hoppa av henne för att annars hade vi inte varit tillbaka än. Hoppa av och leda henne... Haha. Ja, då är de illa! För hon är inte ens en rädd häst i normala fall. Men iallafall, på tillbakavägen trodde jag hon skulle ha skärpt till sig.. men nä, och jag vägrade hoppa av. Så där stod vi, hon fastfryst eller backandes, och jag försökte med lite olika medel att få henne fram. Inget hjälper så jag får mest bara sitta där och vänta ut henne. Men tillslut så hittade jag nåt som funkade, nämligen backa. Så hon fick backa förbi faran. Förut när jag gjort så har hon blivit jättefrustrerad och rest sig, men inte idag. Så det var ju tur.
 
Red tillbaka igen och tänkte att hon minsann skulle skärpa till sig. Men nä, det var meningslöst. Hon var likadan. Hon till o med frustade sådär ashögt dom gör ibland när dom blir till sig o kvastar med svansen elr när dom blir typ rädda... Så jag accepterade läget och red hem (efter att vi gått tillbaka en gång till).. :-) Inte mkt o göra! Hon rår inte för det. Hur fjantig jag än tkr hon är så spelar det ingen roll.. Hon brukar lugna ner sig ju närmre sommarn vi kommer. På sommarn är hon helt perfekt i psyket.. :-)
 
Eldningsdag i stallet :-) elr ja, i hagen...

Pay and jump

Idag red jag och Bella en Pay and jump här på klubben, 80cm x2. Därför att då får vi vara inne på banan 2 ggr, B (och jag) hinner slappna av till andra rundan och ingenting har förändrats.
 
Hon var spänd, men inte så jättefarligt på framridningen. Red fram ute först, på vägarna. Sen kom vi till framhoppningsbanan och då blev hon mer spänd, som en fiolsträng. Hon hoppade räcket utan att titta, men oxern var superläskig tydligen. Men efter några ggr så slappnade hon av.
 
Inne på banan var hon tokspänd. Vi får inget samarbete och jag vet inte om hon kommer hoppa av stort, litet, stanna osv. Det är väldigt svårt att rida henne då. Så jag blev för hård i handen denna rundan. Fick två stopp men tog om hindren och hoppade dom andra ggn. Så de gick fint! Hon kom av stort på många hinder men runt kom vi.
 
Andra rundan gick ASBRA. Hon var fjäderlätt i munnen och jag hade henne mellan hand och skänkel så där kunde vi kommunicera. Inte helt 100 men nästan. :-) Ett missförstånd till ena hindret där jag ville hoppa av alldeles för stort! De bara blev... men hon tog ett extra och höll på riva men räddade upp situationen. <3
 
Jag e supernöjd med vår andra runda!! :)
 

Påskritt

Idag red jag och Bells iväg med ett gäng från Älva gård, på en påskritt. Vi red 2,5 timme. Endast skritt. :-) Jag satt barbacka med bettlöst då vi skulle fika halvvägs, och hästarna få beta. Hade supertrevligt!!
 
Bellie var dock allt annat än normal idag, haha. Huvva! Ville verkligen strypa henne. Hon var helknäpp. Hon var spänd kanske hela ridturen förutom 5 minuter sammanlagt. SJUKT spänd, rädd för allt, och så var hon helt i sin egna bubbla. Det var som hon inte ens märkte av att vi hade 5 andra hästar med oss. Blev hon rädd för nåt så fryste hon fast och sen backade hon rakt in i hästarna bakom oss. Bad jag om minsta lilla aktivitet bakifrån så vart hon skitknäpp och börja snurra med bakdelen och greja. Sen blev hon som en pansarvagn och lyssnade inte över huvudtaget när hon inte kände för det, utan bara plöjde fast jag bad om något. Så fick säga till henne på skarpen några ggr. Inte ens när vi hade fikapaus och det fanns GRÄS på backen kunde hon slappna av och äta. :S Och alldeles på slutet när vi var själva, höll de på gå riktigt illa.. för då står vi och väntar att en bil ska köra förbi oss, och så får hon en knäpp och ba tvärbackar rakt ut i vägen! Så bilen får vejja fort....och tur var väl det. Herregud... >.< Knäpphäst!
 
Nya tag imorn! ;>
 
 
 
 

UNDERBAR uteritt!

I förmiddags red jag och B ut på en alldeles fantastisk uteritt. Dels var det rena sommarvärmen, men sen var hon SÅ magiskt fin!! Lyssnade så jäkla bra på alla hjälper, både framåt o bakåt. Hade henne mellan hand och skänkel i princip hela ridturen. I början red jag massvis av skritt- och travövergångar som gick helt super. Sen upp i skogen körde vi galoppfattningar, en hel del. Och hon tog rätt galopp varenda gång! Sen travade vi lite tillbaka, och sen skrittpaus innan vi kom ut på vägen igen hemåt. Där körde vi galopp hela vägen hem. Det blev lite tempoväxlingar, men mest av allt bara njöt vi. Hon drog inte, ökade inte, ingen dragkamp. Fjäderlätt i munnen och skön kraft bakifrån bara rullade vi i en frisk UNDERBAR galopp på hemvägen. Jag bara log! Idag var vi ett. <3
 
En törstig brutta! <3

Hoppträning

Torsdag och hoppträning idag :-) Gick så sjukt bra idag!! Bellie var mycket ridbar ända från början till slut. Spände till litegrann vid vissa övningar och lite i början, men absolut hanterbart. Det ställdes fram en ny mur idag, och hon stannade på den några ggr. Den låg på en linje med ett hinder till fyra galoppsprång innan. Hon ville inte riktigt spänna av till dendär, så vi provade med fem galoppsprång emellan hindren istället. Först blev det kajko och vi hamnade konstigt och de blev kråkhopp. Sen sa G en väldigt enkel sak som att jag skulle räkna till fem galoppsprång, och vips så kommer vi skitbra på hindret! Och börjar slappna av båda två.
 
Vi hoppade på serpentinbågar idag, massvis av ggr. Och de gick bara bättre och bättre. Sista rundan kom vi helt perfekt på hindrena, för då hade jag hunnit fått in känslan.
 
Skitrolig träning!
 
Bellson efter träningen :-) Skönt att sommarpälsen är på G, hon blir typ inge svettig alls :-)
 

Sen såg hon sin chans då jag hade henne lös på gången som vanligt, och drog iväg på skoj!

Men det blev inte långvarigt utan hon kom ganska omgående när jag ropade och skramlade med mat ;-)

Klättring

Idag red jag och Bellson ut till klätterbacken. Påväg dit ca 15 min in i ridturen höll jag på att få mig min livs avramling, hahhaha! Vi kom i skogen på en slingrig stig, och strax innan vi kom fram till komposten som hon sett ett x antal ggr, så smäller hon ner framhovarna i backen, glor ner på ett träplank som att ögonen håller på poppa ut, och sen slänger hon sig 180 grader bakåt i all världens fart. Haha. Jag höll på dö!! Det var alltså ett plank som kommit dit, som endast syntes i profil (dvs inte alls), och när hon då såg från sidan att det var ett långt plank, höll hon på att dö. Haha!
 
Fortsatte till klätterbacken, joggade dit, och klättrade lång och låg upp. WIHO! Äntligen börjar B kunna klättra med sänkt hals istället för höjd hals och sänkt rygg pga hon är så tittig och får så bråttom. Men nu så tar de sig äntligen.

Tog två vändor, och sen red vi hemöver. Red in på en skogsväg och tog två galoppsträckor, och hon var jättefin! Kunde slappna av och hålla en lång och låg form och hade supertrevlig galopp i båda varven. Spänd och tittig bitvis men överlag fin!! :-) <3

TILL SALU

Dressyrsadel Ordo Equester Juno. Jätteskön sadel uttagen 2010. Mycket sparsamt använd, knappt något synbart slitage, varken på kåpan eller stropparna. Slät och fin i stoppningen. 17" och 34 i vidd, motsvarar ca xvid, och är ungefär 105-110 grader bred.Pris 10.000:-
 
 

Uteritt

Red en hemsk uteritt idag, haha. Jag var så jädra irriterad på min snedhet idag, måste ta mig till naprapaten. Hade dressyrsadeln för första ggn på kanske 3 veckor, och den avslöjar mina fel. Så jag störde mig SJUKT mkt på de. Och fick ha antingen för långa elr för korta läder. Gud. Och hästen spänd som en fiolsträng.

Blev en tur i alla gångarter där hon bara fick rulla på typ.... Och sadeln ska säljas. För den glider som jag vet inte vad. Suck. Jag GER UPP. Ja, jag ger faktiskt upp. Jag och Bella blir hoppekipage på heltid. ;-) Iallafall om man ska döma efter outfiten.
 
Ska bli SÅÅÅÅ skönt att slippa ångesten över dressyrsadel.... Och istället rida i den som jag ÄLSKAR, och som Bellis går bra i och den ligger kanon!
 
Kommer strax ett inlägg om att den ska säljas!
 

Vila

Idag vilar Bellson då jag jobbar helpass, alltså 13-timmars. :-) Tänkte även påminna om att ni kan rösta på Energichansen, 3 ggr om dagen. Jag lägger självklart mina röster på Sundsvalls Fältrittklubb som kämpar för bygget av ett nytt ridhus sedan ridtältet rasade för ett år sedan. Så rösta ni oxå!! :-)

Här nedan är bidraget:

Och HÄR kan ni gå in för att rösta. :-)

Tävling 90cm Timrå (FILM)

Idag var alltså årets första lokala tävling för mig och B, en 90cm bed. A. Jag var rätt chill men ändå lite nervös, men hanterbart. Jag har börjat hantera min nervositet och rädsla så jäkla bra nu. Jätteskönt! Och det kommer bara bli bättre. :-) Bellis var jättefin att rida fram, mjuk och fin, laddad och på, men som sagt ändå lyhörd. Hoppade fram på ett minihinder ute på framridningen och gud så fin hon var, på bakdelen, mjuk i munnen och helt mellan hjälperna. Jag tänkte yes, är hon såhär på banan kommer de gå vägen utan tvekan.
 
På framhoppningen kände jag hur spänd hon blev, och jag kämpade för att få en bra galopp men jag fick nöja mig med att rida på bara, och göra de bästa av situationen. Hon stannade en gång vardera på räcke/oxer, men jag bara tog om och hoppade båda tills det kändes bra. Tog inte många språng tills de kändes helt ok! Och det bästa av allt, inte ett uns av rädsla!! I vanliga fall har jag här blivit så rädd och nästan inte velat hoppa nå mer. Men jag har fått så himla bra verktyg på träningarna nu så jag vet hur jag ska göra.
 
Väl inne på banan - ännu mer spänd. Så jag försökte bara tänka så bra galopp som möjligt, mjuk hand och understödjande skänkel. Sen var det bara att rida på, och trycka av... inte bry mig så mycket. Vi kom till hinder nr 6 och då slog skitongen på en tvärnit, haha. Lillpuppan... Så, jag flög såklart av.
 
Jag är SKITNÖJD. Jag är så nöjd med min egen insats, och tkr jag gjorde mitt allra bästa, och även B. Det är nog inte lätt att vara sådär spänd, och rädd för hindren. Så kan det gå! Med fler tävlingar och rutin, och att B vänjer sig och blir trygg med mitt nya ridsätt, så kommer de bli jättebra. :-)

Spola till 0.40-0.50 så börjar det då :-)

Massage + skritt

I förmiddags for jag upp till B för en andra gång. Tog in henne och gick igenom henne med en massage-omgång, med fokus på bakdel. Och så "pressade" jag ut sittbenen på henne. Hon var nämligen lite spänd bak i rövva, så när man petade där så liksom röck hon lite. Så jag körde igenom henne där och sen var hon kanon. Sen pressade jag ut sittbenen och det tyckte hon var SÅÅÅ skönt. Den övningen fick jag göra för några år sedan då B hade gjort en slide-stop i hagen som gjort henne öm i baken, typ en muskelbristning. Det var på samma ställe idag så jag gjorde den övningen ifall att det skulle hjälpa något. Hon tyckte det var svinskönt och tröck tillbaka vilket de ska göra, och sen tuggade hon massor på båda sidorna = något släppte.
 
Hon tyckte det var riktigt skönt med en massageomgång, surade ingenting utan bara njöt faktiskt. Det är ovanligt!
 
Sen skrittade vi ut barbacka, och bort till paddocken så jag kunde rida några volter och bli av med mina hjärnspöken, haha. Hon var jättefin! Mjuk, reglerbar och lyhörd. Hade inga som helst problem att spåra och kliva på med sina bakben. Jättefin var hon. Enda ggn hon blev struttig är när hon blev spänd, och hittade nåt skoj att titta på. Som hon alltid varit. Så gårdagens fundering beror med största sannolikhet att det var hoppning, och då är hon alltid så förväntansfull, för hon vet verkligen när vi ska hoppa. ;-) Hon har ju svårt att uppföra sig emellanåt, hon blir stark och studsar och grejjar lite och vill liksom iväg. Så att börja skrittjobba henne då är liksom ingen idé, därav den struttiga skritten. Jag började känna efter för noga helt enkelt.
 
Red lite öppnor och lite skänkelvikning. Det är lite besvärligt med att göra skänkelvikning undan höger skänkel, men det har ju mkt med min ridkänsla att göra oxå för det varvet är mitt svåra varv och Bellas svåra varv så det har sin förklaring. Vi kämpar på! Och vi startar imorgon och gör det bästa vi kan... :-)

Fredag

Haft en bra start på fredagen med en PW/joggingtur. Nu när våren är här kommer även mitt motionssug smygandes och då är det bara att passa på. Har degat i soffan hela vintern så jag känner att jag vill GÖRA något nu. ;-) Tog en tur på ca 4,5 km och stannade till vid stallet och hälsade på Bellotrix. Gud vad hon är social lillpuppan. Jättemysig! Men mest vill hon att jag ska mysa med hennes rumpa.
 
Fortsatte sen vidare hemöver. :-) Är i en himlans massa funderingar nu gällande B. Hon har ju varit lite framtung och lite "tråkig" i gången vissa ridpass. Medans vissa har varit kanon. Men hon brukar väl inte vara riktigt såhär, så ofta. Och igår när hon kändes lite kackig i skritten i båda varven och inte bara höger. Dock fin i traven och galoppen. Men, jag tror inte hon är skadad på nåt sätt, däremot kanske hon har träningsvärk och är lite mör i rumpan. Hon har ju trots allt ridits med mycket fokus på rakriktning både utomhus och inomhus, och det har märkts på henne att hon tyckt det varit himla jobbigt, främst i galoppen. Sen har det släppt och hon har börjat arbetat på rätt bra. Sen, galoppfattningarna har blivit fantastiskt fina från traven, med bra framåtbjudning istället för att hon tänker uppåt. Så det är mycket bra som hänt, bra utveckling på många områden. Så jag tror och hoppas det bara är att hon är lite öm i bakdelen ibland. Därför är jag i valet och kvalet om jag ska starta imorgon eller inte. Tåls att funderas vidare på..
 
 

Hoppträning

Hoppträning idag, som vanligt på torsdagar. :-) Från början nojjade jag som fan för B var kackig i skritten i båda varven och inte bara höger. Och snabb i benen. Det är hon ju normalt oxå, men hon kändes ovanligt snabb i benen som att hon inte kunde sätta under riktigt. Bara i skritt.
 
Så halva passet gick, och jag grävde ner mig ännu mer, red som en kratta, ville grina, tänkte negativt. Men så hade vi en liten pratstund jag och G, och sen beslöt jag mig för att RIDA.
 
Och hästen går som en klocka! Sjukt trevlig galopp (de hade hon genom hela passet), med bra tryck och mjuk i munnen. Mellan hand och skänkel. Hoppade upp till 90cm, en svinrolig bana. Och det gick verkligen bra. Som sagt skitbra tryck i galoppen, och jättetrevlig på hinder. Första rundan vi hoppade banan var jag lite stressig, och så kom en mur och så ropar jag "Helvete Gunilla, det är ju en mur!!!" och självklart stoppar jag, hehe. Tar om ett par ggr och när jag slappnade av och höll om så hoppade hon galant.
 
Andra rundan var inga problem. Så jäkla bra känsla. :-) Fina B!

Kondition

Idag red jag och Bells ut längs vägarna och upp i skogen en sväng och körde kondition. Red i trav och galopp större delen av ridturen, som i övrigt bestod av tusen övergångar. Började med skritt- och travövergångar, och sedan blev det galopp-trav övergångar. Jättestolt över tösen som inte flippar ur efter galopp, och faktiskt kan lugna sig i traven efteråt. Från början i avsaktningen blir hon väldigt på, och stark som attan, men visar jag direkt var jag vill ha henne så kommer hon så småningom till ro och lugnar sig lite. Och hon kan liksom tagga ner. Förut kunde hon inte det, utan då var det fullt ös och snorstark hela vägen efter att vi galopperat typ. Och massa studs på stället, kast åt sidorna, hopp, stegringar. Men inte längre. :-) Vilket känns väldigt skönt. Det är nog för att både hon och jag håller på att landa lite. Inte göra nån stor grej av saker.
 
Efter några skrittpauser fortsatte vi hemöver och där blev det mer rulla på i galopp, men ändå med några övergångar till trav och sen byte av galopp. Hon var nöjd! Blev något för stark ibland på hemvägen i högergaloppen. I övrigt hade hon GRYM galopp idag, båda galopperna. Jättehärlig galopp verkligen. Taktfast, rund, på bakdelen och med härlig bjudning. Men som sagt på hemvägen föll hon isär lite och ökade tempot, så fick jobba lite små tempoväxlingar där.
 
Sen joggade vi hem i faktiskt ganska avslappnad trav! :-) HÄRLIGT. Hon e så duktig lillfröken. <3
 
 

Lång dag! :-)

Idag har varit en lång men härlig dag. Började med att åka till stallet vid halv 10, och rida ut Bellson på en klättertur varvat med jogging emellan klättringarna. :-) Klättrade två ggr i skrittbacken. Det är perfekt tkr jag! Då har hon fått röra på sig och ändå fått styrketräna lite. Hon skötte sig fint lilla Bellotrix.
 
Sedan var det hem fort, var hemma runt 12. Bakade och grejjade. Igårkväll förberedde jag tårtbotten med maräng, och kardemummakakor med vit choklad. Idag blev det kolakakor, chokladsnittar, vaniljbullar och morotskaka. Sen kom gänget och grattade mig. Men fy så mkt bakverk det finns kvar.. Måste ta upp lite till stallet tror jag, om jag inte vill rulla fram inom kort. Hehe.
 
Nu ska jag dimpa ner i soffan med min man och bara mysa till Biggest Loser, haha. Mitt favoritprogram! Finns då fasen inget som gör mig mer rörd än det programmet. :') Dom är så duktiga!!
 
Herreminje, 23 bast liksom.

Önskeinlägg

Ida: hej! är helt ny på din blogg och tänkte fråga lite saker då jag nämligen också rider en ridtravare :)
vad ger du för foder och hur mycket ?
hur har du fått henne så fin i kroppen och vad har du speciellt tränat på ?
skulle gärna vilja höra eran hela resa från början till slut i ett inlägg, och om du har redan svarat på något av det jag undrat så länka gärna det då, hehe ;)
svara gärna i ett inlägg! :)
 
Svar: Hej och välkommen! :-) I dagsläget äter Bellie 4 dl Muskel från Krafft, och 6 dl sojamjöl. Egentligen anges det i gram, men jag har inte i huvudet hur mycket i gram hon äter. Vad hon äter beror på vad höet innehåller, vad som fattas där och vilka komplement som kan passa. Så det varierar från år till år. Hon har alltid fri tillgång på analyserat hösilage, räknar med att hon äter mellan 13-18kg beroende på årstid osv.
 
Hur hon blivit så fin i kroppen är tack vare rätt träning och rätt foder. De första åren föll hon ur mycket, och olika tider på året. Men när jag började analysera höet och hålla koll på hur mkt av allt hon satte i sig, och vad just hon behövde, så har hon hållit sig fin året runt och inte fallit ur pga fodret en enda gång. Gällande träning så är mitt absolut bästa råd att träna för tränare. De ser liksom vad som behövs och vad som passar, om man hittar rätt tränare givetvis vilket är viktigt!
 
I övrigt tänker jag på att variera min ridning mycket. En vecka kan bestå av ett pass hoppning, dressyr, klättring, konditionspass, skrittur, joggingtur, vila. Det är väldigt olika, men styrketräning är bra för att träna upp bakkärran och ryggen på hästen. Så som klättring, offroad-ridning, studs/gymnastikhoppning, ridning i ändamålsenligt form. Tempoväxlingar och övergångar är super!
 
Våran resa är 6 år lång nästan, så det blir för mig lite svårt att komma ihåg år från år i ett enda inlägg. Däremot har jag en kategori som heter "Bellie förr", och där finns alltifrån bilder från då-nu, filmer, inlägg där jag berättar om hur vi haft det förr, om hur hon varit, osv. Så dit rekomenderar jag dig att klicka in dig om du vill läsa om våran resa! :-) Och är det något specifikt du undrar över så hör bara av dig.
 
 
 

Joggingtur

Bellson fick sig en joggingtur idag längs vägarna, lång och låg. Hon var jättefin på bortavägen. Red först skrittöppnor och slutor, och när hon blivit lyhörd körde vi igång trav. Hon var superfin, ett jättebra tryck i bakkärran och mjuk i munnen. Påverkbar. :-) Men när vi vände hemöver så blev det en annan femma, då försvann aktiviteten bak och hon blev tung fram för hon ville pinna på och springa a la symaskintrav. Så det blev massor av halvhalter och halv-övergångar, men nja... Blev väl inte sådär supermkt bättre. Men det gör inget, hon var ju fin på bortavägen iaf. ;-)
 
Imorgon blire vila, och jag ska baka MASSOR här hemma. :-D Fyller år snart så måste ladda upp!

FILM från dagens P&J

Första rundan:


Andra rundan, börjar 28 sek in i filmen:

Pay and Jump!

Idag var jag och Bellson iväg på Pay and Jump, 80cm x2. Jag var ganska cool igår, men imorse blev jag väldigt nervös i omgångar. Men när jag väl hämtat hästen och börjat göra iordning allt så började jag lugna ner mig. Kändes ganska bra!
 
Red fram utomhus på en väldigt taggad tjej. Hoppade sedan fram i grupp inomhus, på en ännu mer taggad tjej. Det kändes väldigt fort, men det går nog inte riktigt lika fort som jag tror. Det är mer att hon var spänd som en fiolsträng.
 
Detta fortsatte även när vi startade våra två rundor. Första rundan fick vi 2 stopp på en grind som var väldigt läskig, men kom sen över på tredje försöket efter att ha bett om att få lägga ner bakbommen. Det kändes även här som det gick svinfort, och som att hon fick kliva av SVINSTORT, men det syns inte riktigt på filmen utan varför jag får den känslan är mest troligt för att hon var otroligt spänd, och vi inte fick till något samarbete. Det var antingen av eller på. Fick inte dendär rytmen och känslan av att ha henne mellan hand och skänkel, utan hon var mkt spänd och sprang. Så jag tröck av, och testade ibland att lägga henne närmare hindret men då höll det på bli stopp istället = spänd häst.
 
Givetvis har jag mycket med detta att göra då jag såklart blir spänd och nervös, men jag tkr ändå jag höll mig ganska lugn och framförallt fokuserad! Är jättenöjd över mitt egna arbete, och att jag inte la ner bara för att hon stannade på grinden. Jag fortsatte och gav inte upp. Jag hade fokus på mina tre viktiga saker, dvs mjuk hand, skänklar om och drivning bakifrån för en bra rytm.  Så jag är väldigt nöjd! Bella gjorde även sitt arbete bra, hon gör ju vad jag säger. Hon rår inte för att hon blir sådär spänd, det är ju som sagt delvis jag, delvis situationen. Vi kräver mer rutin båda två. :-)

Hade bestämt mig för att stryka mig från Timrå efter dessa rundor, men nu känns det faktiskt som jag vill åka ändå. :-)
 
 

Hoppträning

Torsdag och hoppträning i vanlig ordning, och nu börjar vi komma in i detta. Har ju inte hopptränat regelbundet sen innan nyår. Det gick ASBRA idag igen!! Så jävla roligt. Vi hoppade nån grind, och två st två-kombinationer med sockerbit som första hinder. Sen höjdes det och hindrena blev större, varav ena grind och ena oxer. Jag blir som vanligt lite nervös då, men jag höll känslorna i styr, koncentrerade mig och gjorde min uppgift. Och det gick så vansinnigt bra! :-) Sjukt nöjd.
 
Sen kom vi till linjen, med 5 hinder och 1-2 galoppsprång emellan. Jag HATAR linjer. Vi behöver inte gå in nå närmre på detta egentligen, för jag ska fokusera på det bra och glömma det sämre. Men jag blev fullkomligt livrädd, darrade, skakade och mådde svindåligt. Detta kände B direkt och stannade på övningarna vi skulle rida precis innan linjen, och direkt komma på linjen efter. Så det blev bara tok. Men vi sänkte till minihöjd på slutet, och då tog vi det två ggr och då var jag inge rädd alls. Så vi avslutade kanonbra, och jag är fett nöjd med större delen av passet.
 
Jag får kanske se till att hoppa linjer en gång i veckan tills jag inte blir livrädd längre. ;-) jag är van att ramla av i mitten nånstans, vilket även hände idag. Landade dock på fötterna, oskadd. Men det sitter i mitt huvud. Och det är bara om det blir 60-70cm och uppåt. Lägre än det går det hur bra som helst. Men sen händer nåt i mitt huvud... Finns nog inget jag är så rädd för som linjer med fler än 3 hinder, och högre än 60cm.

Another one

Dessa få ord beskriver exakt vad jag vill komma fram till i mitt nyligen skrivna åsiktsinlägg. Han är grym Jens!

Och Fia, HÄR är länken till inlägget jag skrev efter att ha varit på en fantastisk clinic för Jens i november!! :-)

Klockren!

:-D

Dressyrträning

Var iväg på dressyrträning imorse på klubben. Premiärtur i nya transporten och jag satt med världens bredaste flin påväg dit, för gud så skön den var att köra, och B åkte precis som den prinsessa hon är! Kände knappt att jag hade ett helt ekipage där bak. Och Bellson då.. Jag skulle gå för att lasta henne i transporten, men när vi kommer mot rampen ser jag att jag glömt ta ner bakbommen. Så jag ber henne vänta och tar bort bommen, och medans jag gör det kommer hon glatt upp på rampen. Sen ber jag henne bara gå in och hon klampar in med stora bestämda steg! :-D Snacka om att hon gillar den. Hon är ju lättlastad i vanliga fall men nå ifrågasätter hon alltid. ;-) ... Men inte nu. Känns så himla bra med dehär köpet.
 
Gick jättebra på träningen! Vi var 5 st. Jag brukar inte rida dressyr i grupp, men kände att jag ville prova vara med på dehär morgonpasset som är varje onsdag, och jag fick ut tillräckligt av det för att vilja fortsätta. :-) B var fin, men blir springig emellanåt, när jag faller isär då främst och inte riktigt orkar hålla ihop min bålstabilitet = B faller oxå isär. När jag fick ordning på innerbak gick det jättebra. I galoppen var hon jättefin men hon orkade inte rakrikta sig riktigt, även om de blivit bättre sen jag fått koll på yttersidan nu. Vi red innanför spåret och hon kämpade på bra men jäklar vad jobbigt hon tkr det är att behöva bli så rak i kroppen. Men som sagt jag känner stor skillnad, för hon bröt inte av en enda gång och bytte heller inte galopp hit och dit.
 
Travade sedan av i någon slags töltpasstrav haha. Hon var alltså jättetrött i rumpen och orkade inte så mkt mer, så vi saktade av till skritt och skrittade avsuttet. <3

Just de, jag plågade mig med att rida utan stigbyglar HELA passet. Awesome!! Men det var inte så jobbigt som jag trodde. :o Jag har typ inte ens ont nånstans...
 
Lillpuppsen!
 
 

RSS 2.0