Gårdagen/Idag

Igår fick Bella vila, efter en del funderande hit och dit. Det pissregnade då jag var där, så jag tänkte att hon fick vila. Sen blev det uppehåll, men då var jag inställd på vila, så, så fick det bli. :-) Tog en promenad två varv runt travbanan med henne iaf.
 
Idag vilar hon helt då jag jobbar 8-21. Samma imorgon, men ska ev. dit på rasten elr så ska M rida henne. :-)
 
Vackerpullan min!

PICTURE OF THE YEAR

Stort tack till ALLA som röstade på min och Bellas bild i tävlingen Pic of the year. Vi vann nämligen!! Ingen är gladare än jag. :-D TUSEN TACK!

Klicka HÄR för att komma till Emmys fantastiska fotoblogg/hemsida! Tänk även på att ni själva kan vinna Pic of the year nästa gång om ni fotas utav Emmy. Fantastiskt fina priser. :-)
 

Lektion för G

Imorse var jag och Bella iväg till klubben och red dressyr för bästa Gittan. :-) Jag red fram ca 20 min först, och Bella var lite tråkig i traven. Inte riktigt med. Svår att runda osv. Tog sedan lite galopp och då blev det ändring, för där var hon jättefin. Iallafall i vänstern, för högern blev hon lite tung i.
 
Sen kom G och vi körde igång. Började i trav på volten, med att få henne att kliva in mer med innerbak. Tog ett tag, men tillslut trilla poletten ner. Fick öka och minska volten. Sedan fick vi rida skänkelvikningar varje snett igenom, vilket gick jättebra. Nu vågar jag säga att jag KAN rida en bra skänkelvikning. Vi börjar bli ganska så stadiga där, men det finns ändå en del att peta i såklart.
 
Sedan fick vi rida öppnor på långsidorna, och vilken skillnad det blivit på dom. Jisses. På bara ett par veckor. Nu vet jag ju vilken känsla jag ska sträva efter, vilket underlättar typ ALLT. Dock så vart hon lite trött vid det här laget B, så hon tappade takt och tempo. Fick hjälpa henne med volter lite här och där på långsidorna. Gick bra!
 
Sen fick vi skritta. Nosa på framdelsvändningar, riktiga! Haha. Jag har då inte gjort rätt om jag säger så. Så nu ska vi lära om och lära rätt. Fick några bra verktyg att jobba vidare med, och jag fick ett hum om vilken känslan jag ska sträva efter.
 
Därefter körde vi lite trav på volt, innan vi gick över till galopp. Vänster. Och GUD vad hon var fin! Fick rida med lite öppnatänk, utan att det skulle bli en öppna. Satan vilken balans och bärighet hon bjöd på där. En otroligt fin galopp. Det sa G flera ggr! :-D Och det kändes minst lika bra.
 
Därefter så dök Bella ner med skallen i backen i skritt och ba.... vart astrött, haha. Så vi sket helt enkelt i högergaloppen, för man såg på hela hästen att hon var klar. Hon var trött. Haha. Hon hade inte orkat nå mer så dumt att pressa då. ;-) Hon blir rätt trött av öppnorna vet jag, för hon måste vinkla om och ta i. Och så alla skänkelvikningar. Ja, sidvärts övht. Får träna mera på sånt så hon stärks och orkar mera. :-)

Är supernöjd!

Uteritt

Imorse red jag och Bella ut på en underbar tur i det fantastiska vintervädret. Snö överallt, strålande sol... I LOVE IT. Finns inget som klår att rida ut i sådant väder, på bästa lilla Bullan.
 
Hon var pigg och glad! Jag bestämde mig tidigt för att jobba henne lite mer idag. Började i skritten med fokus på stora temposkillnader. Struntade helt i formen, för hon är superpigg och man kan inte kräva så mkt av denhär damen på en uteritt. En sak i taget liksom. När vi ridit  så ett tag så kommer hon till avslappning av sig själv, och söker sig framåt nedåt.
 
Då började vi jogga lite, tempoväxlingar där med, men det gick inge vidare så red övergångar istället vilket gick mkt bättre. :-) Sedan skulle vi galoppera, och eftersom det fanns så mkt att titta på enligt B så gick hon som en struts, men det tycker inte jag är okej när vi ska galoppera. Så därför fick hon långa tyglar, för då slappnar hon lättare av, om hon tror att hon får fria tyglar liksom. Och därifrån fattade jag sedan galopp med bibehållet långa tyglar, för då har hon mkt lättare att stanna kvar i avspänning. Hon var rätt trevlig! Vänstergaloppe är ju dock tusen ggr roligare att rida i, jag kan rida mkt bättre. Men man måste såklart även träna högern lika mkt. ;-)

Nån gång där blev hon superspänd, så då gjorde vi annat, körde igång i trav istället. Övergångar, vilket funkade kanon. Hon travade på finfint. :-) Sedan lite mer tempoväxlingar.
 
Sedan vände vi och red hemåt, fortsatte med galopp/skritten vilket gick finfint. Herregud?! Min häst som blivit fullkomligt galen av att galopperas utomhus förut, och absolut inte kunnat skritta normalt efteråt... hon går nu på långa tyglar direkt efter? Älskade lilla häst. :-)

Sedan travjobbade vi en sväng till, innan hon fick galoppera uppför backen i valfritt tempo. Det uppskattades av lilla fröken, hon brassade på utav bara satan! :-D Halva backen upp saktade vi av och bytte till den andra galoppen, oså fortsatte vi. :-) Sen skritt resten av biten hem.

SUPERMYSIG tur. <3 Imorgon har jag bokat in en lektion för bästa G. Längtar! Vi kommer nog få jobba röva av oss både jag och B igen.
 
 

Mysmorgon!

 
Snart mot stallet!  😁

Köttbullen!

Idag körde jag och Melina lite fotografering. Blev jättefina bilder! Har precis suttit och redigerat allihopa.
 
Bella var pigg, men fin. Inte lika springig som hon brukar bli på ängar. Denna äng har vi aldrig ridit på så det kan vara därför. ;-) Hon tyckte det var ganska jobbigt, jag kände att hon fick ta i. Hon kämpade på bra, men blev lite stark emellanåt och försökte ta över lite. Men hon var fin, det kändes helt okej!
 

 

Uteritt kondition

Igår fick Bellabus vila, då jag jobbade och sedan skulle på julmiddag. Men idag drog vi ut en sväng på min rast, en liten konditionsrunda lite överallt. Det är ju perfekt underlag på vägarna nu, jippi!! Så vi joggade, red tempoväxlingar, övergångar. Jag varierade mycket. La in någon galopp här och där. Sedan då vi kom till ängen så ville jag känna av underlaget via trav först, och det var hårt under då snön inte fäst ännu. Så det fick förbli trav, men det tyckte inte B om.. Hon var supertaggad! Haha. Fattade galopp själv två ggr, försökte smygöka, osv. Allt för att få busa loss. Men hon fick trava. Tills vi kom till skoterspår, som jag normalt sett inte rider i, men nu är det lagom tjocklek så dom funkar att rida på.
 
Tog galopp på skoterspåret och sen fick hon rulla. Supermysigt! Hon fick galoppera på lite friskare. Hon längtar verkligen efter en räsergalopp nu, och jag med. Men det funkar inte med underlaget ännu. Men hyffsat bra tempo fick hon iaf gå i! Sen när vi vände och tog andra galoppen blev hon astaggad igen. Slår med huvve för att hon inte får rejsa. Jag bara är mjuk i handlederna och håller om med benen när hon försöker dra, och det gör henne lite smått frustrerad! ;-)

Sen körde vi travjobb igen på vägarna, övergångar och tempoväxlingar. Sedan galopperade vi igen, och då fick hon rulla. På slutet hittade vi en bra sträcka som hon fick sträcka loss lite på. :-) Och avslutade sedan med jogging längs vägen hem, i lång och låg form. Så gott det gick! :-) Lite pinnigt, men helt okej.
 
Jag ÄLSKAR vintern!! LÄTT bästa årstiden att ha häst på. <3 Det går att rida överallt typ. :-D

Julafton

I onsdags, på julaftonsmorgonen tog vi i stallet en supermysig julritt, som vi gör varje år! :-D Vi red nerför färjevägen och sen ner till vi, vidare förbi Ica, och sen gick vi in vid statoil. Sen förbi älva, och hemöver. :-) Supermysigt var det!!
Hoppas ni alla hade en bra julafton. Det hade jag!
 
 

RÖSTA PÅ OSS! :-D

Denna bild är med i en bildtävling på fotografen Emmy Erikssons hemsida. Ni får gärna gå in och rösta på bild nummer 5, som är nedanstående bild. Om ni anser att bilden är värd eran röst. Man kan rösta 3 ggr per ip-nummer. Jag och Bullan skulle bli väldigt glada för det! Tack på förhand! :-D

HÄR KOMMER NI TILL TÄVLINGEN.

 

Uteritt i snön

Idag blev det en uteritt för Bellabus. Hade tänkt rida till ängarna och galoppera, men då hon fick såna styltor styrde jag om planen och red på grusvägarna istället. Körde först lite jogging, trav med tempoväxlingar. Hon lyssnade bra framåt, men bakåt... Nej. Fortsatte lite i vänster galopp, där lyssnade hon asbra på tempoväxlingarna. Sen skritt innan vi vände hemåt igen. Taggad tjej... Red först lite trav, spänd trav. Sen skritt innan jag fattade galopp. Där körde vi tempoväxlingar, och hon lyssnade ganska bra faktiskt, men var inte ett dugg eftergiven utan gick som en struts och kikade runt. Så hon fick skritta sen ett tag, innan jag provade ny galopp där hon fick lov att vara lång och låg. De gick helt okej! :-) Stark som attan, men ja... Hon har hybris just nu. Bara att rida ut stormen och hoppas hon kommer till trevligare arbete snart. :-D

Gårdagens dressyrlektion

Igår for jag iväg i snöovädret med Bellan, till Timrå för lite Ia-träning. Hade med mig Flisa som sällis och kameraman, vilket underlättade enormt igår. :-)
 
Red fram först, och Bella var ganska lugn och avslappnad, men ändå lite  tung fram och svår att få igång bakkärran ordentligt på. Men hon var rätt okej i munnen, inte så tjaffsig. Red lite i alla gångarter vilket som sagt gick helt OK.
 
Sen körde vi igång träningen. Fick börja med att hitta en bra skritt, som vanligt. Och Bella är så JÄVLA tjurig.. Blir fasen galen på na (i mitt huvud). Hon envisas på varv efter varv efter varv med att gå emot bettet bara för att hon vill trava/galoppera. Tillslut när det gick okej, så fick vi börja trava. Vips så blir hon skitfin. Blir som en helt annan häst. Sen fick vi skritta igen, och vips så faller hon ur den trevliga eftergiften och går och stretar allt hon kan. Fick göra minismå volter, och där kom vi faktiskt åt henne. Där bjöd hon på eftergift, en rörlig rygg och längre steg. Hallelulja, ett sätt att komma åt henne på. Äntligen. :-)

Så vi fick jobba så lite i båda varven. Efter det red vi lite galopp, och sen förvänd galopp ett par varv. I varje galopp. Därefter travjobb igen, men där var B jättespringig och spänd. Och så skulle vi rida öppnor på långsidorna, men liksom, jag hade inte hästen med mig för fem öre. Sen fick jag lägga in volter inför varje öppna, och då kom jag på hur G sagt att jag ska rida henne, och då vips så började det likna något som kan kallas öppna. Då började hon på vinkla sig i bak, och bära lite ist för att bara springa. Så sista öppnorna vart jättebra. :-D Jag tänker för mkt, jag tänker alldeles för mkt tvärning. Så det blir för mycket av allt. Jag fick istället tänka endast ställning på spåret, och då rider vi fina öppnor.
 
Igår kände jag att den lektionen hade jag kunnat vara utan. Jag vet inte, men G är så sjukt mkt mer noggrann med att B ska jobba rätt, vinkla om och TA I. Och att hon ska vara med mig INNAN vi går in i en övning så som öppna. Och sen, rida runt i galopp och sen ett par varv i förvänd.. Ja... det fixar vi utan problem och det är inget som direkt ger oss något träningsmässigt? Så ja, jag vet inte hur jag ska göra. Ska nog stå på reservlistan nästa termin. Eller förhastar jag mig nu? Jag vet inte..
 

Uteritt på taggad brutta!

Red ut på Bellabus idag. Joggade och red övergångar/tempoväxlingar där underlaget tillät. Det är ganska bra underlag längs vägkanterna nu på vissa vägar. Bella var pigg.. men jag jobbade på med ben och sviktande handleder. Gittan lärde mig det med handlederna för några månader sedan, och då jag kom ihåg det funkade det skitbra. Men nu har det gått några veckor utan att jag kommit ihåg det, och då blir det istället att jag blir stark i händer/armar, när Bella blir det, och så fastnar vi i varandra. Men idag tänkte jag jättemkt på det, och då vips så slipper vi dendär hårda kontakten. Visst blir hon frustrerad när jag ber henne trampa på med bakbenen bättre, och samtidigt är mjuk i händer och handleder, för det betyder att hon inte blir erbjuden att bita tag i bettet och göra som hon vill. ;)

Red sen vidare till ängarna, och red fram och tillbaka två ggr. SNORTAGGAD häst. Hon fick först skritta tills det var ordning på na. ;-) Sen körde vi lite galopp, några höger och några vänster. Fram och tillbaka. Andra tillbakarundan var hon jättefin, började slappna av och bli mjuk i munnen. Men sen på hemvägen, jädrar alltså vad stark hon blev. Och när jag höll om med benen och mjuknade i handen blev hon förbannad och slängde upp skallen så hon skulle kunna få chansen att göra som hon ville. Den lilla puppan. ;-) Sedan joggade vi lite försiktigt påvägen hem så hon fick sträcka ut lite.

En mysig tur på taggad tjej. Idag var hon betydligt mer påverkbar än igår. Skönt! Imorgon är det lektion. :-D
 


KATASTROFIA

Herreminje. Tog och drog polle till ridhuset runt 13-tiden idag... Hon var lugn på gången, lugn att lasta, ta ut osv. Men, när vi kom in i ridhuset var hon asgrinig mot dom runtom. Det red omkring 2-3 st då vi kom, och jag ledde runt henne. Hon gick med bakåtstrukna öron och var så irriterad när dom red runt..
 
Jag red fram, men asså... Shit. Idag var inte våran dag. JESUS. Hon var så sjukt..... flippad? Det var år sedan hon var såhär. Sjukt spänd, stretig, stel. När jag skulle galoppera fram (i vänster galopp) så hänger hon i hela mig, och så kör hon in röva, och när jag ber henne peta in den och rakrikta sig, jamen då börjar hon byta galopp hejvilt, studsa, slänga sig, köra upp huvve.. ja allmänt flippad alltså. Efter lite tragglande gav jag upp och gav na lång tygel ett tag.
 
Tog upp jobbet igen och fokuserade då på lite trav istället. Men nä.. herregud. Hon tog bettet och sprang. Jag gick in på 8 volten jag fick rida för Gittan, och faktiskt hittade hon direkt dedär extra trampet med innerbak. Men, så fort vi gick ur dendär lilla 8 volten var det katastrof igen. Och så fort någon kom förbi eller det fanns annat kul att kolla på så gjorde hon det. Hon var liksom inte närvarande för fem öre.
 
Provade höger galopp, och faktiskt var den fin. Hon var fin. Jag red in i förvänd och rullade på lite, hon var fortsatt fin där. Denhär delen var i princip det enda bra på hela passet. Visst blev hon lite tung fram men inte farligt.
 
Gick sen över till att prova vänstern igen, men nä. Lika illa som i värmningen. Kör in rumpan, och när jag korrigerar så flippar hon. Provade volter, men nix. Hon bet tag i bettet och sprang. Kul tjej liksom.
 
Sedan travade jag av henne, och det gick helt okej. Hon var springig och blev spänd emellanåt, men bitvis var det okej.
 
Ja man måste ju som sagt ha pass som dessa också tyvärr! ;-) Hela hon var nog lite knepig idag, för när hon åkte transport och vi nästan var framme så gungar hon omkring så hela ekipaget rörde sig.. Och när jag lastat ur så visade hon ögonvitorna för fullt och stod på gången och höll koll på alla faror som finns ute. ;-)

Imorgon blir det uteritt, lite chill alltså. Sen på måndag blir det träning för Ia. Det blir bra det så vi får lite ordning och reda! :D

Morgonritt!

Imorse 7.20 stod Bella klar för en uteritt i snövädret. Så härligt! Tog en joggingtur på grusvägarna (som är täckta med is och lite snö nu), och det var supermysigt. Bella var väldigt pigg, men hon hittade idag en mer avspänd trav än hon brukar. Även på hemvägen. Det var inte symaskinsstuket.. Utan det var helt okej, och då är jag nöjd! Även om hon tkr saker och ting ska utföras på hennes vis. ;-) Gullan där...
 
Dagens Bulla :)


I förrgår <3

Gårdagen

Igår joggade jag ut Bella längs grusvägarna en sväng. Hade tur och det var tjock is på vägen där, yeey! Så hon fick röra sig i lite mera än skritt. :-) Hon var pigg och glad! Lite smådryg, men vad kan jag kräva liksom. Hon har bara skrittats ute senaste tiden.
 
Idag blir det vila (Y)

Lektion för G

Idag red jag lektion för Gittan, första ggn på bra länge. I alla fall 6 veckor.. Det var välbehövligt! Gittan går verkligen tillbaka till grunden, och är petnoga att det verkligen ska vara kvalité på det man utför. Jag har ridit mycket för Ia nu och där är det mer flashigt, tävlingsridning liksom. Så det blir jättebra att komma igång för G nu igen så jag får en bra blandning. :-D
 
Jag red först fram själv, och Bella var ganska spänd. Svårt att få lös henne i hals och bogar. När Gittan kom så red jag fram i galopp, och den gick faktiskt väldigt bra. Bella var fin!

Vi fick börja med att trava i en 8 volt, och vara noga med att hon ska kliva in under sig med inner bak. Det innebar minskat tempo för att hon skulle kunna balansera upp sig. Och vilken skillnad! Vilken balans hon fick. Och hon blev väldigt lösgjord av detta arbete. Vi hade svårast i vänster varv, men vi tragglade på och tillslut blev det lika bra där.
 
När det funkade fick vi rida som en rektangel, och på varje långsida fick vi rida öppnor. Det gick ganska bra. Fick bra vägledning på hur jag ska rida henne. Fick lägga volt inför varje öppna för att behålla ställning och böjning. I detta arbete skulle vi bibehålla den fina traven vi jobbat upp, där hon går i ett lugnare tempo och verkligen kliver in med inner bak. Och gud vad Bella vart trött! Hon tyckte detta arbete var riktigt jobbigt. Rena styrketräningen för henne. :-)

Vi gjorde detta i båda varven, och höger gick bäst. Så efter detta fick vi gå över i vänster varv igen och upprepa övningen, och då gick det mkt bättre i det varvet. :-)
 
Därefter fick hon pusta ett tag innan vi körde igång med lite galopp. När jag fått koll på alla delar på mittvolten, vilket inte tog lång tid, hon var fin, så fick jag tänka öppna på långsidan även i galopp. Här blev det jobbigt. Jag mesade mig och tog inte i med magen och hjälpte henne, och Bella bröt av ett par ggr. Så fick skärpa till mig och verkligen RIDA. Hjälpa henne igenom detta. Vi fick smakprov på hur det ska kännas. :-) Jag är nöjd!

Hon var verkligen dyngsur efter detta pass. Snacka om att hon fick jobba och ta i. ;-)
 
 

Dressyr i ridhuset

Idag skulle jag ju ha ridit lektion för G, men då hon igår bokade om så kör vi imorgon tisdag. Men jag for till ridhuset i alla fall och red henne en stund. Fokus för dagen var skritt/galopp övergångar, vilket passade utmärkt med tanke på att underlaget var rätt djupt.
 
Red fram i skritt först, red ledande tygeltag, red henne inåt/utåtställd tills hon accepterade läget. Fortsatte sedan i trav, en kanonfin trav! Började i höger varv. Red längs spåret idag, som en fyrkant. På ena långsidan fick hon gå inåtställd, på nästkommande kortsida tog jag igenom henne ännu mer i sidan, och långsida nr 2 fick hon gå rakriktad på. Kortsida nr 2 fick hon gå utåtställd på. Sådär red jag och jobbade henne tills hon var helt loss och fin. I höger varvet då var hon hur fin som helst i! Sög verkligen framåt lika mkt i båda sidorna så hade en supertrevlig kontakt med hennes mun.
 
Red sedan i vänster varv, där hon var lite vingligare och hade inte lika bra sug fram till handen. Hon hade även svår att komma lös på kortsidan då hon skulle gå utåtställd. Jobbigt att korta sin högra sida mao. Fick lägga in någon volt här tills hon slappnade av och gillade läget. Sen red vi på igen som vanligt. I rakriktningen i detta varv vek hon huvudet och var inte alls liksidig, så det jobbade vi på tills jag var nöjd och hon var rak. :-)
 
Därefter körde vi lite kort galoppvärmning. Innan jag fattat galopp var hon astaggad och liksom slutade lyssna helt, så då fick hon göra halt på Ia's vis, och inte gå fram förrän hon står med eftergift och avslappning i underhalsen. När hon gjorde det, så skrittade vi några steg och sen fick hon gå in i vänster galopp, och den var fantastiskt fin!! Hon var rund, bärande, på hjälperna.. Ja.. hon var jättefin. Jag rullade på, men ställde utåt på kortsidorna.
 
Tog sedan höger galopp, som inte var lika fin idag. Hon körde ut röva och jag hade problem med att få in den igen, samtidigt som jag hade problem med att fastna i innertygeln. Jaja, gjorde det bästa vi kunde innan hon fick pustpaus.
 
Gick sedan in på en stor 8-volt, där dagens övning skulle ske. Skrittade tills hon var där jag vill ha henne, och sen körde vi igång med galoppfattningar. Varannan höger, varannan vänster varv. I början var hon väldigt tjaffsig, och vi liksom fastnade i varandra då hon inte ville slappna av i skritten. Men jag provade mig fram och tillslut hittade jag mina ben igen, och då gick det betydligt lättare. Istället för att fastna i hand-ridningen när jag ska ställa, så la jag till skänkeln istället och då gick det såklart betydligt lättare. Då kunde jag mjukna i handen och hon mjuknade i munnen. Det gäller ju att jag lyckas rida in hennes kropp istället för att meka för mkt med händerna.
 
Men när jag fått pejl på det gick det SKITBRA. Jag la även in mycket ledande tygeltag och eftergifter så att hon fick möjlighet att länga halsen (reparera -tänk). Hon var jätteduktig!! Kom till ro hyffsat fort, och kunde snabbt fatta ny galopp igen. Sådär bra har det nog aldrig gått. Det tar sig verkligen! :-) Hon kunde till och med länga ordentligt på steget, slappna av i hela överlinjen och söka sig långt framåt/nedåt, och ändå behålla en lugn och bra skrittakt. Det är ju helt otroligt när jag tänker efter, hur hon kan gå så avslappnat när vi jobbar galoppfattningar. Så, jag är jättenöjd. Mot slutet var hon väldigt lyhörd och jag kunde byta varv, ställa hit och dit osv. utan att hon stressade upp sig för att något nytt hände.
 
Avslutade därefter med trav i lång och låg i ett friskt tempo. Hon var positiv och fin!! <3

Så imorgon kör vi in till klubben igen för lektion för bästa Gittan. :-) Ska bli mycket kul! Får se vad vi hittar på för någe.

Vila

Idag vilade Bullan. Jag var där en snabbis på rasten och mockade samt tittade till henne, och hennes balltramp. Hade tänkt linda över natten, men AC som hade insläpp tyckte inte det var nödvändigt då hon tog in henne. När jag kom idag såg det kanon ut, hela benet. Jag trodde det skulle vara som ett elefantben.. Jag har bara sett känsliga hästars sår på sista tiden, där benen svullnar upp av i princip ingenting... Men Bellas var fint och torrt, hon har så bra läkkött! Alltid haft. Rengjorde såret med mild tvål och vatten bara, och jag fick gnugga hur mkt jag ville utan att hon rörde ett öra..
 
Så imorgon far vi äntligen och tränar för bästa G! Ska bli skoj :D

Skrittur

Idag blev det en skrittur på rasten. Melina var i stallet och skulle ut med Tille, så först bestämde vi oss för att rida  tillsammans. Men då jag tagit in B och skulle känna på benen så var det ena bakbenet varmt ända ifrån "knäet" och ner. Hittade då ett balltramp, som hon troligtvis fick då jag hämtade henne då hon snubblade till med bakbenet då hon skulle backa och vända sig emot mig som kom. Så jag känner mig lite skyldig :O ...
 
Blev alltså bara en skrittur för oss då, en kortare runda. Jag red med Melina en bit, och ca 100m från stallet så stannar Tille till, och vi undrar varför.. Då låg det ett dött rådjur mitt på stigen, med uppäten mage och ögon. MYSIGT!
 
Bella skötte sig iaf super. Herregud, det finns hopp till å med för dendära att bli klokare med åren!! ;-) Hon var helt avspänd i ryggen även om hon var PIGG och gick fort, men kunde till och med ha lösa tyglar. Herregud detta är jag väldigt ovan vid. Jag bara njuter så länge det varar! :-D
 
 

Dressyr (Gårdagen)

Igår var jag och Bella in till ridhuset igen för lite dressyr. Hon var JÄTTEFIN! Började i skritt, och la in lite framdelsvändningar så småningom. Gick jättebra. Lite stretigt men det tar sig iaf. :-) Joggade sedan igång i friskt travtempo med trevlig takt. Var noga med att runda henne, och jobbade med lite repareratänk och ledande tygeltag. Superfin. :-) Sen la jag in övergångar, kanon även där. Gick att få lugn i skritten.
 
La in galopp, fin där oxå lilljäntan. :-) La in någon volt här och där för att kolla att jag hade rätt på alla delar. Hon fick galoppera i lite friskare tempo än våran vanliga uppvärmningsgalopp.
 
När hon pustat efter värmningen gick jag in på övningen jag fick rida för Ia, då jag fick rida öppna på spåret, och så in vid C/A och rida en likadan öppna fast utan hjälp av väggarna. Gick jättebra! Det är bra för att det finns speglar på klubben så man ser lättare och får lite hjälp hur man ska parera. Det är inte perfekt såklart, men nöjd är jag allt. Gjorde likadant i båda varven.
 
Sen gick jag in på skänkelvikningar från spåret in till medellinjen oså rakt fram sedan. Gick oxå bra! Lite svårare för vänster skänkel, men jag är nöjd. Bella gjorde sitt bästa, och jag mitt. :-) Bella kom loss så jäkla bra av dessa övningar, hon blev automatiskt mer samlad, hittade bättre takt, frustade och hade sig.

Här hade jag kunnat avsluta passet, men man måste ju tänja lite på gränserna ibland. Så vi körde lite galopp, bara känna av. Kände av rättvänd och förvänd i båda varven, den var lite sådär. Hon vart spänd för de höll på städa på läktaren osv. och ena delen av ridhuset var tydligen jättehemsk. Så som sagt, hon blev spänd och tittig. Tappade koncentrationen helt enkelt. Men då det gick hyffsat så avbröt vi. Hon var springig i traven efter, väldigt springig. Men vi hittade ganska rätt tillslut, och då fick hon trava av.
 
Är supernöjd!!

Klättring

Idag red jag ut på Bellabus med Rosie och Quantas. Vi red bort till den platta (och jäkligt branta) klätterbacken, och tog den uppåt två ggr, ner en gång. Gick jättebra! Bella var värre på bortavägen än hemvägen, haha helt sjukt. Blev återigen imponerad över henne på hemvägen. :-D Kunde rida med lösa tyglar igen, gaaalet liksom! :-D

Imorgon blir det en tripp till ridhuset för lite dressyr. :-) Skulle velat rida för G, men har inte fått nå svar så jag blir nog by myself! Känner dock att jag skulle behöva lite mera hjälp nu. Har kommit i en tvivelperiod typ, säkert för att jag ridit så mkt själv nu i 3 veckor sen efter vilan. Så behöver komma igång med veckoträningen nu igen.

Skrittur

Idag blev det en skrittur barbacka och bettlöst ute i mörkret och skogen. Red en sväng bort mot kyrkan och snurrade runt på stigarna där. Mörkt, men det var iaf lite frost på stigarna så nånting såg man iaf. Bella måste ha sett mer än mig, för hon är så nedrans duktig på att veta var hon sätter fötterna. Riktigt stadig på foten dendär ute i skogen. ;-)
 
Är även sjukt imponerad över hur avslappnad hon ändå var. Hon brukar ALLTID, den rundan speciellt, men annars nästan vart man än rider, spänna till på hemvägen och bli blockerad. Inte gå att påverka. Speciellt i mörker, kyla och bettlöst. Men inte nu, och inte de två senaste ggna jag ridit henne. Hon går ändå att påverka större delen av ridturen, med sätet. Hon svarar och slappnar av i ryggen och länger sina steg. Jippi! Annars går hon spänd som en planka och trippar på liksom. Så detta är rätt storslaget! ;-)  Faktiskt så hade jag henne på LÅNG tygel sista biten hem. Jag kunde knappt fatta det! :O
 
 

Åsiktsinlägg/Önskeinlägg

Evelina:
"Hej

Jag tycker att du verkar ha en jättefin relation med din häst och känns som ni verkligen har utvecklats ihop! Jag tänkte höra om du kan skriva lite om vad du tycker om NHE, frihetsdressyr, inget bett, lösdrift etc? Det finns ju många som anser att dagens ridsport är djurplågeri; tävlingar på högnivå, träning, bett osv. Hade varit kul att höra dina åsikter. :)"
 
Hej och tack!! :-) Absolut, here we go...
 
NHE? Jag vet inte vad det är, hittade inget på google heller. Menar du NH? Antar att du menar hela faderullan med NH, frihetsdressyr osv. I alla fall, jag tkr det är skitcoolt med alla som kommer sin häst så nära att den kan få den att utföra ganska svåra grejer (typ ligga, sitta, ha sin häst lös) helt fritt utan utrustning. Jag är väldigt imponerad!
 
Ifrån början då jag skaffade häst så var jag väldigt inne på att allt skulle vara så naturligt som möjligt. Jag tränade mycket "NH", hade hästen utan täcke året runt, osv. Jag ville att B skulle göra allt för att hon ville. Jag kämpade på, ville att hon skulle komma travandes till mig i hagen, ville att hon skulle VILJA vara med mig. Men sen lyckades jag inte med något av dedär, vilket gav mig sådan ångest. Jag ville också kunna ha min häst lös, jag ville också ha en sådan relation med min häst som jag såg att några få (typ bloggare) hade. Jag var noga med att hon skulle gå bakom mig, hon skulle stanna på sekunden, hon fick aldrig någonsin gå om mig. En promenad ute innebar tusen halter och ändå testade hon om och om igen. Det innebar alltså bara frustration och irritation från min sida att vara ute och gå med henne.

Sen började jag slappna av. Inte tänka så mycket. Inte bry mig så mycket om allt detdära som det "ska" vara. Jag släppte på reglerna. Blev mer avslappnad liksom. Hon får röra sig på gången, hon får ha huvudet före mig när vi är ute och går, hon behöver inte springa och möta mig i hagen. Vi har det bra ändå. Faktum är, att vi fick det så himla mkt bättre när jag gjorde denna ändring. Det är okej ändå.
 
Men i alla fall, jag är sjukt imponerad över folk som lyckas! Som lägger ner hela sin tid och energi på dom delarna.
 
Bettlöst vs bett.
Jag förstår att du menar den ständigt pågående debatten om bettlöst vs bett. Vi som rider med bett är djurplågare och skapar smärta och obehag för våra hästar. De som rider med bettlöst är mer naturliga och är snällare med sina hästar.
 
Jag har inte lagt så mycket energi på det. Alla får göra som dom vill. Jag rider med bett, men jag rider även bettlöst ibland. Skillnaden är stor. Jag kan inte alls påverka henne på samma sätt med bettlöst. Hon blir gärna tung och hänger sig i trycket över nosryggen. Det är svårare att ta ledande tygeltag, och ta igenom andra saker. Jag tycker inte bett i sig är något elakt, men jag tycker det är väldigt viktigt att det anpassas för varje häst. Vilket det tyvärr inte gör idag. Det är otroligt många hästar som går med för långa bett. Man ser hur det sticker ut någon cm, ibland flera, så fort ett ledande tygeltag tas. Det tycker jag är hemskt. Speciellt om bettet då är två- eller tredelat. Det betyder att det far omkring inne i munnen och skarvarna som betten har skapar ett stort obehag och många ggr säkert även skada i hästmunnen.
 
Sen väljer jag personligen de mest milda bett som finns, och som ligger på bästa möjliga sätt i hästmunnen. Tvådelat t.ex är något jag inte skulle använda. De allra flesta hästars gommar är så himla låga, att det knappt finns utrymme för ett bett. Dendär vassa kanten som blir av ett vinklat tvådelat blir inte särskilt trevlig i gommen på hästen. Speciellt INTE om det råkar vara någon eller några cm för stort, som sagt.
 
Så, summa summarum. Jag tycker inte bett i sig är dumt att använda, men många ggr används dem på dumma sätt. Det finns många otrevliga bett. Om man ska använda bett så använd det som är snällast möjligt, och rätt anpassat för varje individ, är min åsikt.
 
Annars så är jag för att det ska vara rätt naturligt för hästarna ändå, när det kommer till deras behov. Jag tycker ju att utevistelse är sjukt viktigt. Vi har ute våra hästar ca 12 timmar. Förut har jag haft henne på lösdrift, för ju mer utevistelse desto bättre. Första två åren gick min häst helt otäckad året runt, förutom vid nederbörd. Jag tyckte det var det enda rätta. Så skulle alla göra, för det var ju hästar vi hade att göra med. Dom tål. Men sedan blev jag rekomenderad av Bellas ET och massör att använda täcke på henne, och sen dess har jag gjort det. Hon sätter ingen päls att tala om på vintern, hon sätter ingen mindre päls nu än hon gjorde när hon gick utan täcke.

Samma där, så tycker jag att det varken eller om man har täcke eller inte, så länge det är anpassat efter hästens behov. Dock har jag sjukt svårt för täckade hästar sommartid osv. när man ser dom stå i sjuk värme och gassande sol, med täcke. Sånt är hemskt. Sedan har jag förstått att vissa slänger på hästarna 4-5 täcken, haha?! Alltså det är ju helt sjukt om man frågar mig.. Kan ju inte vara en enda häst som kan ha nytta av ngt dyligt.
 
 
Sedan maten, jag har alltid fri tillgång på foder till min häst. En viktig grej som många tyvärr glömmer, struntar i, eller inte vet.. är att hästens mage producerar magsyra HELA TIDEN, vilket innebär att den i princip måste ha mat HELA TIDEN. Helst ska det inte gå mer än 4 timmar mellan måltiderna för en häst, eftersom magsyran som är frätande rinner rakt ner i magsäcken och ger hästen magsår. Och samma med tuggbehovet. Hästen har ett tuggbehov på 18 timmar om dygnet, och det måste bli tillfredsställt. Det funkar då inte att ge hästen 6-7 kg per dygn, för det finns inte en chans i världen att tuggbehovet tillfredsställs då. Man kan dryga ut med halm om hästen blir tjock av mer hö.
 
 
Vad luddigt inlägget känns. Hoppas det är läsbart ändå. Men liksom, jag tycker inte någon av "världarna" är fel. Men det finns mycket som går fel till. Jag tänker så att om jag nu ska rida på min häst, som är så onaturligt, om jag nu ska ha bett på henne, sadel, träna henne, så försöker jag i alla fall använda det "snällaste". Jag använder gärna anatomisk utrustning, milda bett som jag skrev tidigare, osv. Jag rider bara för tränare som kan hjälpa mig på ett sätt som känns rätt emot hästen.
 
Sen ogillar jag skarpa bett, hjälptyglar, Pessoaselar, ja.. Allt som är genvägar. Jag tycker ändå nånstans att saker och ting ska vara så naturliga som de kan vara. Men sen köper jag absolut att skarpt bett kan behövas ibland, tillfälligt eller i vissa situationer. Men det finns så sjukt mkt felanvändning av bett och hjälptyglar, vilket är det jag menar när jag säger att jag ogillar det.
 
 

Träning för Maria Eriksson

Idag var det dags för dressyrlektion för Maria Ia Eriksson igen. Det var två månader sist Bella reds för henne, då jag hade Tilion förra ggn. :-) Jag började rida fram i alla gångarter själv, och Bella var spänd. Som igår. Galoppen var... knepig? Lite spänd, men liksom ändå mer rund än den brukar. Ja, ingen känsla jag kände igen i alla fall.
 
Förklarade läget för Ia, och så körde vi igång. Först skritt, att hitta rundheten och eftergiften. Att hon ska slappna av i undre halsmuskeln. Fick rida några halter osv. När hon var eftergiven körde vi igång i trav, och hon var tokfin! Efter några varv på volten fick jag rida öppna på långsidan, vända in vid C, rida en likadan öppna fast på medellinjen. Det gick fasen skitbra! Jag är ju fortf. lite osäker på hur alla olika sidvärts osv ska kännas, men vi fick bra guidning, och det kändes bra! Vi fick flyt, och idag var nästan första ggn Bella gått såhär stadigt i formen i en sidvärts. Annars slår hon sig gärna fri, spänner sig och endast flyttar sig utan att gå med eftergift. Men nu fick vi ihop alla delarna. Det var nyttigt att få rida på medellinjen utan vägg, så jag fick koll på ytterhjälperna i öppnan också.
 
Likadant i höger varv sedan, och de gick också fint! Bella har verkligen blivit duktig på sidvärts nu, hon förstår mer vad det handlar om och svarar därför väldigt mkt bättre nu. Jag börjar såklart också få mer koll. (Y)
 
Sedan blev det lite galopp i varje varv, rättvänd och sen förvänd. Den var jättefin och balanserad, avspänd. Ia såg stor skillnad motför förr! :-D Men den förvända är också ngt som blivit mkt bättre sen vilan, som jag skrivit förr.
 
Sen blev det lite travjobb på volten igen, hitta rätt på bakbenen och få henne att jobba igen (eftersom hon lätt blir taggad efter galopp). Men det gick mkt bra. Hon hade lätt för att hitta rätt igen. Sen la vi in skrittövergångar mitt i, och så fick hon jobba något varv i skritt tills hon var där vi ville ha henne igen.

Jag är jättenöjd! Bella var RIKTIGT fin idag. Hon kom loss ordentligt bra, började frusta massor där i mitten av passet. Riktigt loss och fin blev hon. :-)
 
 

Dressyr i ridhuset

Ja, vad ska man säga. ;) Red dressyr i ridhuset idag, på klubben. Bella var inte rolig idag.. Vet inte riktigt vad det berodde på, men hon var väldigt spänd och hade svårt att komma till ro. I alla fall i galoppen som brukar vara det enklaste för henne...

Skrittade fram först, och gjorde lite framdelsvändningar. Dom gick bra. Lite stretigt ibland men annars ok. Gick över till trav där hon var fin. Sen blev det lite överilat tempo, men jag red på och red volter, serpentiner, volt tillbaka osv. Och lite små tempoväxlingar. Hon var rätt så fin ändå.
 
Sen galoppen... Den var lite smått katastrof idag. Började med höger, och hon var så sjukt vinglig. Hon var inte alls med. Och så bad jag om en lugn och avspänd galopp, som vi brukar rida från början, typ jogginggalopp. Men nix, de gick inte. Hon saktade av, och sen flippade hon och skulle inte fatta ny galopp. Jisses. Men vi rullade på i högern där, i ett lite högre tempo. Kollade av volter osv. så att jag hade ytter med, men jag hade nog ingenting med idag! ...
 
Sen vänstern var något bättre. Hon vinglade inte omkring, men det var lite överilat tempo. Dagens övning skulle vara övergångar från galopp, till skritt. Men NÄ, inte läge för det.
 
La om planen och red travjobb, skänkelvikningar och volter, många varvbyten för att få koll på alla delar. Gick fint! Hon var lite springig bitvis, men kom fint till jobb ändå. Skänkelvikningarna.. Ja, jag var ganska ofokuserad. Elr fokuserad på fel grejer. Skulle behövt kolla mer dit jag skulle, o tänka mer flyt. Men det började byggas hinder och grejer så mina ridvägar vart urkassa. Men i alla fall, de gick bra! Sista skänkelvikningen undan vänster skänkel var fan asbra, jag hade bogen med till 100% och BRA flyt. :-D Den kändes awesome. Och om jag tkr den känns awesome måste den ha varit de eftersom jag knappt känner annars hur det är det ska kännas. Jippi! Och sen kände jag att vilan gjort gott för skänkelvikningarna också, för dom är mkt bättre nu än förr. :-D

Uteritt

Idag blev det en uteritt med Bellabus under min rast. Red ut bort mot klätterbacken, och joggade henne ett tag på ängen fram och tbx innan jag red vidare till klätterbacken. Hon skötte sig fint i traven, hon var laddad, men helt okej. På bortavägen var hon bra fin. :-) Sen klättrade vi en sväng endast, och de gick super. Hon gick med hyffsat sänkt huvud och höjd rygg. Det tar sig! Ju mer vi klättrar desto bättre får hon in snitsen helt enkelt. ;-) Det kommer bli en del klättring nu när det inte går att röra på hästarna så spec. mkt mer än i skritt.
 
Woho så fin bild. Jag dör. Foto: Emmy Eriksson

Dressyr på fin tjej!

Var och hämtade transporten från verkstaden imorse, så nu funkar äntligen lyset felfritt. Peppar peppar. :-D Nu har jag bokat tid för bromsrenovering oxå, om 2 v. Hoppas verkligen inte allt behöver bytas.. Fick ett prisförslag på vad det KAN kosta, men jag hoppas jag slipper den värsta kostnaden. (Y)

For sedan in till klubben med Bellabus, för lite dressyr. Hade tänkt blanda lite, rida fram i alla gångarter och känna på läget i övergångar/sidvärts osv. Sen galoppjobba både förvänd och övergångar. Började i skritten, och vad hon var fin!! När jag tar tyglarna i skritten brukar hon börja slå med skallen när jag ber henne gå långt och avspänd och ha med sig baken, men inte idag. Idag gick hon i en låg, rund form och lyssnade jättefint på mig. Jag red varvbyten, volter, och sen la jag in framdelsvändningar. Först från skritt, men dom funkade inte super, så jag provade göra ifrån halt, och det gick verkligen jättebra. :-D

Sen joggade jag igång henne, lång, låg och rund. Fan vad fin hon var! Jättetrevlig takt och tempo. Rund och fin. Helt med på noterna. Jag red varvbyten, volter, och sen började jag med övergångar. FAN vad fin hon var! Hon gick med lätthet kvar i eftergift i en lugn och taktmässig skritt. TJIHO!! Någon gång blev hon lite taggad men var inte svår att få på banan igen. Så himla duktig tjej. :-D Jättefina övergångar!

Gick sedan över i galopp, där planen var lite volter för att känna att hon var med och att jag hade koll på mina ytterhjälper. Satt som en smäck! Detta var vänstergaloppen. Hon var hur fin som helst. Och spårade bra. Det är så bra med speglar så man kan se sånt man inte känner så väl än. :-) Ganska omgående gick jag över till förvänd galopp, och då red jag in vid A(elr C), och så ut mot långsidan. Red igenom nästa kortsida, sen långsida, sen red jag en stor volt på kortsidan, och vände sedan över ridbanan och kom ut i rätt varv igen. Där gjorde jag en till volt, i rättvänd galopp, och sedan vände jag in vid A/C igen. Och red samma grej. Hon skötte sig så ENORMT bra! Hon var verkligen jätteduktig.
 
Sen fick hon pusta innan vi körde högergaloppen, samma övningar där. Hon var så fin!! Men jag maskar lite i högern, så jag fick skärpa till mig, och vad bra det blev då. :-D Hon var riktigt fin även i detta varv. Fina lilla B.

Jag hade tänkt rida galopp/halt övergångar efter detta jobb, men eftersom hon skötte sig så exemplariskt detta pass (och jag ändå fick henne lugn i skritt efter dom få galopperna jag red) så kände jag att det var läge att bryta. Det är ingen idé att börja nöta nöta när det går såhär bra. Då avslutar man i tid helt enkelt tycker jag. :-) Så vi får fila vidare på övergångarna nästa gång. Nu blev det ju några avsaktningar från galopp idag ändå, och det var inte svårt att få henne lugn efteråt. Även i traven efter galopp. Där var hon lite överilad, men gick att få lugn igen ganska omgående. Så hon skötte sig ju super även i dom svåra delarna. :-)

Sedan joggade jag av henne och hon DÖK ner med nosen i backen. Hon sprang i lite överilat tempo, men vi ratta runt där och red halvhalter och serpentiner och det var helt okej. Hon fick sträcka på benen och länga ut överlinjen och det var huvudsaken. Sen när jag skulle sakta av blev det typ en tvärnit, så hon var nog lite trött lillpuppan. Gick o väntade på att få avsluta. :-)
 
 

Vila

Idag blev det inte enligt planerna, då min transport inte blev klar idag som planerat. Så jag och E tog en hemmadag och städade, tvättade osv. sen for vi till Birsta och stan för lite ärenden. Bl.a köpte jag mig en ny mobil, då min badade igår, och visst, den funkar... Men Wifi-modulen är sönder. Och jag orkar liksom inte hålla på med ngt sånt o byta o grejja, när det är en så pass gammal mobil. Så det fick bli en ny. :-)

Så Bellson fick vila! Var dit ikväll och fixade åt henne. Värmen i benen var borta. Det var minimalt bak bara, men inge nämnvärt. Fram helt borta. :-) Skönt! Ska försöka åka in i ridhuset imorgon om jag hinner få transporten.

VILD TJEJ LIKSOM

Red ut på Bellabus idag. Mest skritt, men då kom fram till ängen så körde vi travjogg där det passade. Men satan vad pigg hon var! Hon grymtade som en GRIS när hon inte fick göra vad hon ville, så jag fick vara jävligt försiktig med skänklar osv. Fjäska som attan för att få henne på banan igen. ;-) Fick lägga in volter här och där för att hon så fort hon blev rakriktad skulle kasta sig iväg i galopp el liknande. Sen när hon blev riktigt frustrerad körde hon två stegrings-kast, varav ett jäkligt stort sådant så jag höll på flyga av. Just idag då jag inte hade någon mobil (den tog ett morgondopp i toan).... Lägligt liksom. Men, jag satt kvar och jag överlevde.
 
Red lite övergångar fram och tbx där på ängarna, och hon började lyssna hyffsat bra på slutet, och slappna av. Men så fort vi vände hemåt så taggade hon till och skulle dumma sig, fick ryta till åt na en gång där för man får inte bete sig hur som helst även om man är en röd tjej.
 
Skrittade sedan hemöver. Är väldigt imponerad över hur fin hon var i skritten hela vägen dit, och hela vägen hem. Hon brukar ju tagga igång där efter någon km hemifrån, och sen äre kört. Men idag tappade hon inte kontakten med mitt säte en enda gång, så jag kunde vara så mjuk i handen jag vill, då hon var mjuk i munnen och avspänd i överlinjen så hon blev aldrig sådär tung fram som hon blir när hon spänner till ryggen och biter tag i bettet. NICE liksom. :-)
 
Då hon var varm i två ben idag (innan ridning) så går hon nu lindad tills imorn, så får vi se. Är hon helt normal i benen så rider jag lite dressyr i ridhuset. Men återstår värmen så får vi chilla lite och avvakta. (Y)

Klättring

Idag blev det en klättertur barbacka på Bellabus, i bettlösa tränset. :-) Mysigt! Tog först en runda uppför vanliga klätterbacken, men då hon totalt sket i arbetet och kollade runt efter faror så syntes inte lyset av min pannlampa på stigen, utan hon hade huvve rakt upp och såg sig inte för för fem öre... så där rider jag inge mer i mörkret då jag inte vill att hon bryter bena av sig. Eller så får jag skaffa mig en rejäl pannlampa helt enkelt. Lånade en idag med galet dåligt lyse.
 
Så vi red runt igen och sen tog vi en annan klätterbacke, superbrant, men en bilväg, så helt plan. Hon tyckte det var jobbigt lillfisan. Tog den ner igen, och sen upp en sista gång. Hon flåsade fint! Men inge svett inte.. Joggade lite på vissa ställen på ängen där underlaget funkade. :-)
 
Bellson skötte sig rätt bra. Hon är ju pigg som fan.. Men sån är hon! Imorgon kör vi med sadel, oså blir det lite jogging på ängarna i alla gångarter om det går som enligt planen.

Dressyr

Idag for jag och Bella över till klubben för lite dressyr i ridhuset. Dagens fokus hade jag planerat att lägga på övergångar, galopp/skritt främst, och fortsätta nöta på att hon ska jobba i skritten emellan. Det passade bra idag för underlaget var lite djupt, och då passade det fint med ganska mkt skritt. Bella skötte sig bra! Passen blir bättre och bättre, men vi är inte där vi var innan vilan riktigt än. Men snart så. :-)

Började i skritt med att få henne rund och låg i formen, vilket hon inte var supersugen på då hon hade annat att fokusera/titta på. Men det gick helt okej! Något ofokuserad som sagt. Men ingen katastrof heller.  Travade igång, och hon hade en trevlig takt. Jag var sträng med att hon skulle fokusera hela tiden, för det var lite spring och sånt i dörrarna, och varje gång det hände ngt skulle hon vara där o kolla läget tyckte hon. Men nix, det fick hon inte. Hon fick fokusera. ;-) Koncentrera sig.... Och det gick bra. Joggade sedan fram i galopp oxå, den var jättefin!
 
När hon pustat så gick vi på galopp/skritt övergångarna direkt. Det gick faktiskt bra! Allt är ju relativt, men jag jämför såklart med oss själva. ;-) Hur det brukar gå. Hon var inte omöjlig att få i lugn och taktmässig skritt, så då är det bra. Hon blir så himla tjaffsig, typ två sekunder efter avsaktning. Då tycker hon att NU ska nästa fattning komma.. Och jag förstår henne, jag brukar inte ha krävt arbete i skritten, inte på samma sätt som i trav och galopp. Så det är ju inte konstigt att hon gör såhär. Nu kräver jag att hon ska JOBBA in i övergången, in i skritten, och fortsätta jobba i den. Det är på gång, det går definitivt framåt. :-) Det ska bli så skönt när hon chillar på en gång, och kan skritta normalt utan att gå och konstra med huvudet, gå emot handen och försöka köra sitt egna race. ;-) Jag försöker tänka att jag travar fast jag skrittar, alltså att jag ska hitta samma form och känsla i skritten.

Jag jobbade inget mer förutom detta arbete, litegranna i båda varven. Tills vi var nöjda liksom. Detta är ju mer jobb för huvudet, och då tkr jag det är bra att bryta när man fått igenom det man vill. Så det inte blir överkokning i hjärnan. Galoppen blev iaf otroligt fin efter nåra fattningar. :-D Skillnad på kvalitén. Den blev rundare och bärigare.
 
Finpullan. Imorgon blir det skritt ute :-)

SIHS!

Igår morse bar det iväg till Stockholm för Sweden International Horse Show, tillsammans med Sandra och hennes päron, samt våran tränare Ingela. :-D SUPERKUL! Sandra hade alltså med sig hennes fina Doris, som representanter för ridtravare. Det fanns ett evenemang som hette "Alla Sveriges hästraser", och då var varmblodstravare en av dom. Det gick iaf superbra! Det är mina absoluta förebilder dedär. Finfina ekipaget! :-)

Sedan gick vi på mässan några varv, men jag var fasen besviken. :o Jag höll på åka därifrån utan ett skit, men så på slutet gick jag och köpte ett par ridbrallor jag och S spanat på tidigare. Från Charlies monter, det var HorseLife byxor. Ljusgråa med mörkgrå skoning. Dom blev bra. Men liksom..... Jag var laddad för mer shopping då jag kom ner, men nä.. nada.. Men det var ju bra för plånboken iaf. :-)
 
Ja vi hade som sagt supertrevligt!! :-D :-D Och bilresan gick som på räls... massa surr, lussebullar, gotta... korvar.. vi hade allt! :-D
 

RSS 2.0