Klättring

Kul med respons på åsiktsinlägget! Lite intressant att det bara är dom som håller med som stigit fram... Kan ju hoppas att det är av en positiv anledning! (Kanske resterande fått sig en tankeställare ;))
 
Jag red ut på Bellotrix alldeles nyss. En lerig och hårig liten puppa hon är, så det tog ett tag att borsta bort allt. Tacka vet jag Magic Brush. Dags för nya, ska kolla om nån fler i stallet är sugen så kan man dela. Har liksom inge behov av 3 st... Iallafall, vi red till klätterbacken och klättrade 2 vändor. Joggade påvägen dit, och hon kändes mjuk och fin! Hon är så pigg min lilla tjej.. har alltid lite åsikter om hur tempot ska vara. Men med halvhalter och lite ställning hit och dit, samt mindre tempoväxlingar så blir hon mindre springig lilla fröken.
 
Väl i klätterbacken skötte hon sig super. Och i alla snubbel-situationer..  Vanligtvis så har Bellie en enda lösning på allt som är svårt, jobbigt, avancerat.. nämligen SPRING! Men nu om vi kommer till en stig med massa nedfallna träd eller rötter, som man kanske måste titta och fundera vart man ska sätta fötterna, så gör hon faktiskt det nu. Och det har kommit NU. :-) Annars så kommer vi till en situation typ där det ligger ett nedfallet träd, o strax bakom ligger ett till, eller typ när man ska in i ridhuset är det en JÄTTEHÖG kant, men man kan gå emellan den och dörrkarmen, men B... hon liksom "Jahapp, vad ska jag göra nu, nämen, oj, hur ska jag lösa detta, oj, herregud, jamen, jamen, jag SPRINGER!!". Och så springer hon igenom skiten och snubblar med noll koll. Men det verkar alltså som vi fått ett slut på detta! ;-) Haha. Känns lite säkrare för mig oxå...
 
Iallafall, så brukar jag rida hela klätterbacken upp, och sen ner en liten bit för där rider jag in i skogen på en "stig", sen rider jag runt och så tar jag klätterbacken igen. För det blir en lagom sväng. Då kan man klättra, rida på stigen, jogga hela vägen fram till backen, och så klättra igen. Men, nu råkade vi stöta på en gubbe i skogen som höll på såga ner o elda lite träd. Och han hävdade att jag inte fick rida där, för då kommer jag ut på en tomt. Nä, sa jag. Jag brukar rida så jag kommer ut där nere, och så pekar jag. Man är inte ens nära att rida ut på tomten. "Jaha, men du måste respektera vad jag säger" "Du får inte rida där det är sådd mark.... och inte på denhär stigen". Nehe??? Okej. "Så du kan hälsa dina vänner det". Aa... mm.. Lär ju hända. Varför i hela fridens namn ska jag inte kunna rida på en SKOGSVÄG?! Jag hatar dårar som inte kan tänka på nån annan än sig själv. Det är förfan en skog jag rider i. Allemansrätten. Heard of it? Jag jiddrade inte emot något, för det känns ju tråkigt att bli ovänner. Men jag kommer absolut fortsätta rida där. Det är en SKOG. Och möter jag han igen så ska jag ifrågasätta varför den vägen är så speciell och om han har någon skälig anledning till att inte hästar ska gå där. Den är varken söndertrampad eller känslig på annat vis.. En helt jäkla vanlig skogsväg.
 
Dagens Bellotrix... Nä nu ska jag ta och laga lite spaghetti m. köttfärssås, och sen baka tekakor + en minisats med morotskaka till mig och E. ;-) Hehehe. Tydligen mitt fel att han blir fet..? Förstår inte hur han menar då. ;-)

Olika sätt...

Det finns två ridtravargrupper på FB, en skapad av mig, och en ytterligare.
 
Man märker att det finns ungefär två sidor av "folk" där. Givetvis finns det många olika sätt och metoder däremellan som folk använder sig av, men generellt ser man vilka som är för en viss typ av ridning och vilka som är för en annan typ av ridning.
 
Självklart gör alla som de vill, i de flesta fall. När man ska säga ifrån är när hästen inte behandlas väl. Många videos som läggs upp i dessa grupper är på just hästar som inte behandlas väl. Och det värsta är att den som rider, och till och med tränaren till ekipaget, står fast vid att det är en bra, givande metod som de står för. Det kan då handla om en häst man ser springa runt på en volt, som slänger med huvudet, har sänkt rygg och är fullkomligt på framdelen. För att motverka detta slängande och ryckande med huvudet så rycker ryttaren tillbaka, och ofta på tränarens order. Man ser breda, sågande händer och även rena RYCK i hästens mun i samband med att hästen rycker.
 
Man får kritik för detta, och då hävdar man att det är så man gör. Sätter hårt mot hårt. Hästen behöver ju lära sig. Den är ouppfostrad, ett dåligt beteende. Man får inte låta den göra som den vill. Därför rycker man tillbaka.
 
Vet ni varför? För att det "funkar". För hästen lättar i framdelen och man kan ju till och med ha lösa tyglar. Hallå?? Ser inte vi andra att hästen faktiskt rids bakifrån och fram? Fast..... så är det ju inte. En häst som bär sig på bakdelen och blir lätt i framdelen är INTE synonymt med en häst som knäpper av i nacken, sänker ryggen och släpper bettet för att den inte vill ha fler ryck och slit i sin mun. En häst kan man inte få bakifrån och fram genom att dra i munnen.
 
Men denna ridning är alltså dessa personer nöjda med, och anser shysst emot hästen för hästen måste uppfostras och sättas på plats. Och tränaren har ju oftast en stor påverkan, som tyvärr dessa personer ser upp till. Själv skulle jag tagit hästen och aldrig mer betalat en krona för den typen av problemlösning. Den ÄR inte shysst emot hästen och kommer aldrig någonsin vara försvarbar. Aldrig.
 
Jag undrar vart respekten och ödmjukheten finns för hästen? Min häst är iallafall min bästa vän, och en individ som ska respekteras och behandlas lika väl som alla andra individer. Min häst är ingen slav, för det är vad hästen blir om man har inställningen att hästen ska sättas på plats, hästen ska lyda och hästen ska göra som man säger.... annars.... Tycker det är en förjävlig inställning rent ut sagt, fy!
 
Och varför är man så rädd för konstruktiv kritik? Om man nu är säker på sitt tillvägagångssätt, och har en plan med sin tränare exempelvis, då kan man även sortera den kritik man inte gillar. Ingen av dessa två ridtravargrupper accepterar mobbning eller rena påhopp. Det är alltså tipsen och råden som folk är så rädda för, och hävdar att de inte vågar lägga upp videos pga att de skulle bli sågade. Var finns viljan att lära? Att bli bättre? Att kanske se saker från en annan synvinkel?! Tips och råd är ALDRIG dåligt. Men man får själv välja vad som är värt att ta åt sig av.
 
Om en hel drös av människor ger (shysst) kritik som är riktad mot samma sak, exempelvis på en film där ryttaren kraftigt sågar sin häst i munnen, börjar man inte fundera då...? Om man kanske inte är riktigt shysst med sin häst, om det kanske finns snällare metoder att tillgå, att man kanske inte behöver använda sig av taskig ridning? Man kanske skulle ta och byta tränare? Allt en tränare säger är inte lag.
 
Det finns tusen olika sätt att lösa problem, lika många som de finns tränare. Det är upp till var och en att hitta någon som funkar, men för mig ringer varningsklockorna högt om någon ber mig använda våld och taskiga metoder för att få ordning på min häst. Jag vill ge henne vägledning och hjälpa henne i rätt riktning på ett bestämt men rättvist sätt, som får henne att gilla läget och arbeta i harmoni. Som får henne att tycka det är roligt att vara till lags. Givetvis är det inget fel att tillrättavisa en häst om situationen kräver det. Men jag tror inte det finns en häst som mår bra av att bli sågad i munnen på detta vis, eller bli tvingad att göra på ett visst sätt.
 
Man har tappat respekten och viljan att samarbeta, att vara ett team med sin häst.
 
Vägen med B har varit allt annat än lätt. Men aldrig någonsin har jag velat ta en genväg till något, aldrig. Att ge hästen och en själv tid och tålamod, samt rätt träning, är A och O för att få ett fint samarbete. Oavsett hur lång tid det tar. Och kom ihåg, om hästen inte vill samarbeta är det DU som ryttare som misslyckats, och du som ryttare som måste hitta vägar och lösningar för att du ska lära dig rida din häst på bästa sätt. Det är inte hästen som är dum, det är inte hästen som gör fel, det är din uppgift att lösa problemen på ett ödmjukt och respektfullt sätt. Ingenting löses med våld och frustration.
 
Inget är svartvitt och alla gör misstag. Men jag tror ni förstår vart jag vill komma...

Före- och efterfilmer DEL 1 (dressyr)

På frågestunden för ett tag sedan önskade en läsare att jag skulle visa före- och efterfilmer på mig och B. Hela min youtube-kanal finns att tillgå, där det finns filmer redan från 2008 och tills idag 2014. Här har jag valt ut några klipp när vi rider dressyr, så gör jag ett till inlägg med hopp-filmer.

Andra galoppförsöket, September -08:


Februari- 09. Haft henne 7 månader:


Här hade flera poletter trillat ner, och jag hade fått lite koll på framåt/nedåt-sökning, Juli-09:


Nu tar vi ett stort hopp till 2013, så får ni kika alla mellanting på tuben själva, då det blir så rörigt annars! ;-)
 
Dressyrlektion, galoppfilm, Juli- 13
 
Alla gångarter, Juli-13

Jag hade ridit i 2 år när jag köpte B, en helt outbildad travhäst. Inte det smartaste valet, men klart det bästa köpet jag gjort! <3 Ingen kommer lära mig så mycket som hon gjort och fortfarande gör.

Underbar dag!

Märkte precis att gårdagens inlägg inte blivit publicerat så därför kom det upp nu istället. ;-)
 
Idag fick Bella gå en skrittur barbacka. Hon skulle ha vilat, men eftersom jag ska iväg på skoj imornbitti så ska hon få vila imorn istället. Jag jobbar kväll både idag och imorn och därför hinner jag inte med både och.
 
Var iaf dö-mysigt idag. Gud vad varmt och skönt vi har det. Redan imorse vid 8 när jag klev upp, så var det 5-6 plusgrader. Lovely. Vi tog en timmes skritt i skogarna, så hon fick lyfta på benen och grejja. Hon var först jättelugn men sen knäppte det till och hon blev fullkomligt livrädd för något, då hennes hjärta slog så hårt att det var påväg ut. ;-) Men det var mitt på ett kalhygge, solen sken och jag såg ingenting röra sig eller nåt. Så ja, man undrar vad som pågår i dendär hjärnan ibland. Men vi fortsatte, hon mesade på ibland men de är bara för henne att traska på. ;-)

Godmorgon fredag! :D

Hade ställt larmet på 05.30 imorse, bara för att få ut hästarna så tidigt som möjligt. Jag är ledig idag, men solen går upp halv 6- 6, och då tkr jag dom gott kan få vara ute. :-) Katten väckte mig dock 05.20, så det var bara att kliva upp och fodra honom och sen släppa ut honom för annars håller han inte truten den lille gossen. ;-)

Passade på att städa mitt skåp, och rensa bort massa vinterkläder. Så nu är det fint där igen!
 
Tänkte B skulle få gå en skrittur eller ett kortare joggingpass idag, bara få sträcka ut lång och låg. Men vi får se hur det blir. Nu så har jag precis slängt in två maskiner, tänkte ta mig lite god frukost och mysa ner mig i soffan innan det är dags att hänga tvätten och slänga in två nya maskiner. Älskar att vara igång tidigt! Man missar ingenting då. :-D
 
 

Hoppträning

Idag var det hoppträning och peppar peppar lyckades jag ännu en gång behålla en bra och positiv inställning, samt att ta saker som de kommer! :-) Gick fint idag. I början var det lite småkackigt, lite knepigt med avstånd osv. Sen gick de bättre! Hoppade vattenmatta och grind, utan stopp alls. Det blir lite att jag hetsar på första ggn, men sen kan jag slappna av och då blir de bättre och bättre.
 
Hon blev dock lite backande i framåtbjudningen efter ett tag, hon liksom kom inte riktigt fram till handen. Men när jag skärpte mig och red bättre så blev även den biten bättre. Men hon sög inte riktigt tag i jobbet idag som hon brukar, även om hon var väldigt pigg och framåt! Hon var lite spänd. Så hoppen blev lite knepiga.
 
Jag hoppas det är pga träningsvärk, och för att hon vart lite trött i bakkärran på slutet. Lillpuppan. <3
 
Blev årets första betning idag :-) Jag såg att hon var sugen och började gå emot kanterna idag, så när vi skrittat av så fick hon gå och beta typ 10-15 minuter. De uppskattades! Även om det inte är så grönt ännu.. ;-)

Uteritt

Red ut på Bellson nu på e.m, fortfarande med skinande sol och underbart väder! Vi red bort till klätterbacken, joggade lite påvägen dit. Väldigt kravlöst, bara att gas och broms funkade. Hon jobbade på fint i backen. Hon har annars haft stora tendenser att rusa, så jag fått hålla i henne typ hela tiden, vilket inte är meningen då de håller balansen med halsen och behöver den fri vid klättring. Men numera går de riktigt bra och jag kan ge henne fritt ansvar! :-)
 
Joggade lite hemöver, och sen red vi in på en grusväg där jag red lite galopp på henne. Till skillnad motför gårdagen då vi körde mycket övergångar, så fick hon idag bara rulla på. Började med vänstern och den var jättefin! Hon ser lite spöken här och där så rätt vad det är blir det ett avbryt för att hon ser nån läskig snöhög elr nåt. Haha. Men i övrigt gick de väldigt bra. :-) Tog högergaloppen på tillbakavägen, men den var lite kackig och hon lägger in en högre växel så jag får verkligen jobba med att sitta ordentligt på henne och försöka reglera tempot med rumpan.
 
Övergångarna till trav gick helt ok, jag får ju ta i henne lite granna främst i övergången för att visa var jag vill ha henne och att det inte är okej att bara rusa iväg i slängtrav, för orkar, de gör hon. Men hon tar det chill, blir inte upprörd elr stressad utan mer trygg för att jag visar henne sakligt och tydligt hur det ska vara. Och så lättar jag direkt hon svarar. Och när hon är lugn så rakriktar jag och fortsätter hon vara lugn då så kommer en ny fattning. De verkar funka väldigt bra.
 
Det är nånting som hänt, nåt bra. Jag är ganska säker på att det är för att vi nu tar dagarna som de kommer, och gör det vi känner för. Och har B en dålig dag, elr om jag har det, så lägger vi om planerna till något som passar för dagen. Och vi har roligt! Är hon inte på humör för ett dressyrpass längs vägarna utan är spänd, tittig och okoncentrerad så kanske jag kör lite galoppjobb i lättsits för att hon bara ska få rulla på och komma loss lite, för så småningom kommer avslappningen. Men förut hade jag kanske tjurat till och försökt med alla medel att få henne att göra som jag ville. Men jag ser ingen anledning till det mer, för det skapar bara frustration och spänning mellan oss och vi blir ovänner och passet avslutas med en dålig känsla. Istället släpper vi kraven, har kul och avslutar passet vänner och med en härlig känsla av samarbete. <3

Uteritt + provlastning

Red ut idag på en mycket fin Bellabus! Tänkte rida upp till masten vid hovberget, men jag red inte ända vägen dit för det var bättre underlag längs vägarna. Red allt möjligt idag, i hoppsadeln. Min älskade hoppsadel. Den sviker aldrig! :-D Den är to die for. Iallafall. Började rida skrittöppnor och slutor, och de går bara bättre och bättre. Fina B.
 
Sen joggade jag fram med övergångar tills hon lyssnade riktigt riktigt fint även på avsaktningarna. Kände ett jättetrevligt sug i tygeln på lilla fröken. Uppe i skogen tog vi några galopper, och hon var supertrevlig även där. Hon blir lite stark och spänd ibland och därmed funkar inte halvhalter och broms lika bra.
 
Red sedan längs vägarna igen och la in en massa skänkelvikningar i både skritt och trav. Sen på hemvägen la jag in galoppfattningar från trav, och avsaktningar till trav. En bra bit. De gick väldigt bra! Eftersom jag inte gör någon grej av det hela, utan bara är övertydlig med var jag vill ha henne efter galopp, och i vilket tempo, så kokar hon inte över längre. Hon blir väldigt speedad och taggad, men inte omöjlig. Jag ber henne om ställning höger vs vänster och formar hennes bogar så hon blir "på plats" inom ramen. Och det gör henne lugn. Så varje gång hon blev lugn la jag en ny fattning. Hon tar jättefina fattningar från traven numera, när vi börjat jobba med galopp från trav. Hon behåller bjudningen och tänker inte uppåt, som förut.
 
Jättehärlig tur verkligen! Och B var väldigt nöjd. <3

 
Sen lastade jag henne i nya släpet, och först fick hon lukta lite. Kika lite. Och sen tog jag nåt steg med henne in och så gick hon in utan problem resten själv. Hon verkade trivas väldigt bra! Hon tyckte den var inbjudande och intressant. KUL :)

Händeserik ridtur!

Jag och L tog en kvällstur nyss, i kolsvarta mörkret. Vi red i skogarna, och hoppades hästarna skulle se lite bättre än oss, vilket dom gjorde! :-) Men när vi börjar närma oss havet, och rider rakt ner mot en strand, så ser vi nånting (utan att säga något till varandra) som är stort, brett, och står på alla fyra. Försökte verkligen verkligen få det till en älg, eller lodjur, eller extremt stor lurvig hund... men nej. Det var en björn. Och innan jag hunnit säga nånting säger Linnea att hon tror att det är en björn. Hon såg ögonen på den när den kollade mot oss. Och vi är helt säkra på att det var en björn. Fyfan :o Benen blev spaghetti..... Och Ls häst reagerade ganska tidigt, och hans hjärta slog så hårt så Linnea kände o hörde det.. Och Bells blev spänd som en fiolsträng.
 
Vi fortsatte förbi stranden och bort från vad vi är helt säkra på var en björn vi precis sett, och fortsatte ridturen. Hästarna fick klättra för brantaste Bullåsbacken, och sen red vi vägen hem. Jag som alltid tar skogen, oavsett... Jag kan ju säga att jag inte kommer rida nå mer i kolsvarta mörkret ensam igen. Jag som inte brukar ha problem att bege mig ut själv heller. Men nu. :o Gosse.. Dom dricker ju från bäckar björnar, och det ligger en bäck precis bredvid där han var.
 
Ska åka dit imorn och kolla efter ev. spår :-D Spännande! Idag blev de ingen provlastning, för jag skulle ha gjort det på f.m och sen jobbat från 15 och hela kvällen, men jag blev inringd på dags-jobb imorse och slutade därför 16. Sen kikade jag på hoppträning för Björn Carlsson, och sen blev de så mörkt och dags för ridturen med Linnea.. Så de får bli imorn!

Nytt!

Min nya transport! Me likeee. Är jättenöjd. Hämtat den nu ikv:-) Kanske tar nya kort imorn o ev en provtur med Bellson. 

Uteritt kondition

Blev en tur på 1,5 timme idag i skogen och längs vägarna. Höll igång så mkt som möjligt, först med skritt- och travövergångar och sen la jag in galopp. Försökte bara "hoppsan nu blev de galopp", så de inte blir nån grej av det. Och sen sakta av och rida vidare. Har ju lagt in galoppfattningar från trav nu, och jag har även börjat jobba henne i trav efter galopp. Annars har hon ju fått frispel men nu går de ganska bra. Bara jag inte gör nån grej av de utan fortsätter vara konsekvent och visa henne var jag vill ha henne. Då blir hon tillslut trygg och nöjd.
 
Hon är lite tittig och fokuserad på allt omkring, samtidigt som hon gör sitt bästa med att lyssna på mig. Men jag fortsätter vara tydlig och konsekvent för när hon trillar inom ramen jag vill ha henne i så blir hon jättefin och nöjd.
 
Sadeln... ja. Vad säger man. ;-) Idag kortade jag lädren och vips kunde jag rida som en normal människa igen. Haha. Äntligen. Men, jag provade jobba henne i nedsittning idag och hon var jättefin, gjorde fina skänkelvikningar och grejer, men den gör precis som Wintec NEW när jag hade en smalare bomvidd i den, dvs. den glider fram ordentligt. När jag sitter ner och jobbar i trav, och i galopp. Suck. Precis samma. Och eftersom jag första ggn jag la på den nya, konstaterade att den ger tryck på ställen som alla tyder på att den är något för smal och skulle behövt vidgas, så är jag nu inne på att göra det ändå. Det SER bra ut när jag sitter i den, men eftersom den glider så pass så är det inte bra. Hon dör inte av lite testing, hon är mjuk och fin i ryggmuskulaturen och jag känner henne utan och innan. Så vi provar vidare. Men idag, tvärtom motför igår, så lutar det åt att vidga den iallafall. Magkänslan har sagt så hela tiden.
 
Men vafan, haha.. De såg mycket värre ut IRL. ;-)

FOTO

Fotade lite i hagen idag, och det var tre små livsnjutare som fastnade på bild :)
 
 
 
 
 

Uteritt i skogen

Vilket otroligt väder vi haft idag. På min enda lediga dag :-) Underbart! Strålande sol och massa plusgrader. Höll på svettas ihjäl i min fleece-jacka på uteritten idag.
 
Tog på dressyrsadeln o begav oss ut i skogarna idag. De stormade lite så vi höll oss liksom i skogen, så slapp vi vara på vägen och fara omkring. ;-) B skötte sig väldigt bra trots stormen. Hon hade fokus lite här och där, men hon försökte verkligen göra sitt bästa iallafall. Hon har en väldigt trevlig takt i traven nu när vi börjar få koll på bogarna, bakdelen och liksom hela grejen med att rida hästen på ytterhjälperna för att få den rak. Går riktigt bra. :-)
 
Galopperade lite på hemvägen, och jag upplever att hela sadeln åker fram då... Men sen när jag saktat av och kollar läget så är den inte alls framflyttad? Utan då ligger den på plats. Mysko. Är ju lite lur om jag behöver vidga den lite, men nej.. jag avvaktar ett tag och ser. Fick se bilder på hur jag satt i den idag, och jag håller verkligen med G att istället för att ligga i bakvikt så ser den nästan ut att ligga i framvikt då jag sätter mig i sadeln. Så det skulle isåfall bli ännu värre med vidgning. Sen så red jag med sjukt löst spänd gjord idag, den glappade... Så jag får nog prova spänna den normalt och sen rida på. Hon var dessutom väldigt spänd i galoppen så det gjorde sitt. Och jag är sjukt sned just nu vilket gör att jag inte kan sitta korrekt, och får jättesvårt att sitta upprätt med överlivet och jag liksom klämmer mig fast med benen runt sadeln.
 
Så vi får se! ;-)

Har även varit på stan idag med mor min och uträttat lite ärenden, shoppat lite samt förberett för ett större köp som går i lås på söndag. Mer om det då. Jag är SÅÅÅÅ exited!! Ska bli sjukt kul :D
 
Får jag bara ordning på min sneda kropp, och får styrka i bålen så tror jag de blir kalas :-) Att vidga den när det ser ut på dehär viset när jag sitter i, som är de viktiga, tror jag bara är dumt..

Hoppträning

Hoppträningen idag var grym!! Som alla vet sitter de allra mesta i ryttarens huvud, och idag var min hjärna helt i rätt riktning! Hade fokus på rätt saker så att säga. ;-) Så idag var vi uppe i våran tävlingshöjd o lite till, på 90-1m. Helt utan problem. Såhär ska jag fortsätta :-D Hittade även tekniken hur jag ska rida henne på ett hinder som hon (JAG) är lite rädd för, i detta fall en mur. Fan vad nice liksom. :-D Gick awesooome!
 
Tyvärr ingen film!
 
En nöjd, svettig pärla! :-D

Klättring

Idag blev det klättring för första ggn på superlänge, kanske 6 månader? Åtminstone 5... Tog två vändor och de räckte gott o väl för henne då hon blev lite svettig på halsen och vid sadelgjorden lite. :-)
 
Hon var jättefin! Red massor av öppnor idag, åt båda hållen. Och hon var jättefin och lyhörd. <3
 
 
 

Hoppning (film)

Hoppade lite idag igen. Samma övningar som på träningen. Jisses... hon var inte mindre turbo idag än i torsdags vilket var min förhoppning. Och jag hamnar i ett läge där jag vill kontrollera för mkt så det blir kaos. Men på slutet skärpte jag till mig o då fick vi en jättefin runda! Film på den kommer här..
 

Uteritt jogging

Idag blev de en uteritt längs vägarna med dressyrsadeln. Jag älskar min nya sadel! Bellson var fin! Men seg. Haha? Jätteknepigt. Men på bortavägen så fick vi verkligen till takten, och jag fortsätter rida med mina nya verktyg jag fick på Gunillas lektion. Dom får henne verkligen inramad och hon blir trygg och tillfreds då. Det är bra för mig att ta till när det kokar över i skallen på henne.
 
Iallafall fick vi till en bra takt,men hon tyckte visst det var jobbigt för hon liksom blev skitseg flera ggr. Haha. Det är inte varje dag liksom. ;-) Men sen på hemvägen blev hon lite mer laddad! Där red jag galopp- och travövergångar. Ja, ni hörde rätt! Jag brukar nästan aldrig rida det för hon blir så överladdad och jag får henne inte lugn i traven efteråt. Men nu så med mina nya verktyg så gick de suveränt. Jättekul verkligen! Hon blir lugn ganska snart, men hon ligger på ganska mkt vilket gör att jag får vara jättetydlig med var jag vill ha henne. Så jag använder ganska mkt mer hand än vad jag egentligen vill, men så länge jag känner att vi har en bra sinnesstämning båda två och att det ger något, vilket jag känner att det gör, så är det okej. Jag får vara övertydlig helt enkelt, för när hon trillar dit till rätt läge så blir hon trygg och så tillfreds. Så vi red ganska många galoppfattningar och inte flippade hon ur alls.
 
På hemvägen var hon lite tjurig madame och skulle inte ställa åt höger, utan bara vänster som är lättast. Så jag red över på vänster sida och tog hjälp av diket, och ställde höger. Hon ville hemskt gärna bestämma men tillslut så fick jag igenom ställningen även där. Och då jobbade vi galoppfattningar i höger "varv". :-)
 
Jag känner mig nöjd och detta var ett bra ridpass! :-) Imorgon tror jag vi rider lite dressyr på banan, och jobbar ännu mera på att få koll på alla delar på både henne och mig.
 
Har även lyckats med ett sätt att få schabraken på plats! SNORDRA stropparna, haha. :-D
 

Hoppträning

Hopptränade idag, och det gick väl som det gick. ;-) Hade en supertaggad brutta som inte riktigt kom till ro idag utan var väldigt spänd hela tiden. Hon var pigg och på, men stressad. Och jag fick inte riktigt till det,  det blev lite av och på. Hittade inte riktigt dedär flytet. På slutet hittade vi flyt bitvis. :-) Men så är det! Idag var vi inte på topp. Hon behöver hoppa lite oftare för nu har jag bara hoppat med 2 veckors mellanrum för Monia, och inget mer. Så de e klart hon e råtaggad när vi väl ska hoppa då.
 
Nya tag nästa vecka!

Kondition i skogen!

Red ut på en mycket fin Bellabus förut. Red massor i trav och galopp, och fortsätter tänka på det G sagt till mig. Tänker supermkt på min sits, att jag ska sitta på rumpan ordentligt. Och så tänker jag på hur jag ska rida henne för att få bogar osv på plats. Går skitbra!! :-) Hon blir riktigt fin efter ett tag. Red i snö, så hon fick jobba, i galopp, och uppförs.. nerförs.. Men mest var det lera vi red i. Lervägar, både blöta och tilltorkade. Jättehärligt hur som helst! Hon var hur fin som helst på hemvägen oxå, supermjuk i munnen och jäklar vad hon trampade på lilla fröken. :-D
 
 


En sak till som de blivit skillnad på är att jag sänkt bettet hela 2 hål på båda tränsen, och jag har en mycket mer nöjd och tillfreds häst!! :-) Märks speciellt vid tränsning. Hon vänder inte bort huvudet, och hon har slutat gäspa/gapa vid tränsning som hon ALLTID gjorde förut. Varenda gång. Nu smaskar hon lite ett par ggr och sen stänger hon munnen. Så de är superkul att se skillnad, att hon trivs bättre med bettet "hängandes". :-)

Uteritt

Bellson fick gå en uteritt med jogging idag. Hon var jättefin! Kändes att hon var genomriden efter gårdagen. :-) Hon var väldigt lyhörd och fin, försökte verkligen. Och jag hade Gs röst i mitt huvud hela tiden om att sitta tillbaka, komma tillbaka med axlarna och sitta på rumpan. O de funkade mkt bra! Nu blir de hårdträning för mig på den fronten. Inge mer bekvämlighetssits.
 
Provade en Sensation G4 idag men B verkligen AVSKYDDE den redan på gången. Hon var riktigt upprörd. Provsatt den men hon var jätteelak. :o Sen gav den ingen mankfrihet alls utan klämde, så de var inte alls bekvämt för lilla B. Så den ratade vi direkt.
 
La på Junon och red ut i den istället. Provade nedsittning idag, och de funkade fint! Jag  trodde den hade glidit fram när jag suttit ner, men de hade den inte som tur var. Jag tror minsann jag slår till! De "värsta" som kan hända är att jag får värma om den till vidare. Värre om den inte hade gått att ändra bommen på.
 
 

TILL SALU


Scapa strl Full, 200:-


Allroundschabrak strl Full, 80:-


Allroundschabrak 16" men stort i strl 50:-


Dressyrschabrak Full 50:-Allroundschabrak 16" stort i strl, passar 17". 80:-
 
Gult med brun kant, Global, strl Full. Ej nytt, men mycket lite använt. Nyskick! 200:-
 
Brunt supersnyggt shockemöhle, Strl Full 200:-
 

Svar på frågestunden

Här kommer svaren från frågestunden som startades förra veckan :-)
 
Caroline: Vad kom Per fram till angående Bellie? :) Lite nyfiken :)
 
Svar: Jag har valt att inte gå ut med det i bloggen av olika skäl, tyvärr. Men hon kommer alltså funka som vanligt som hon alltid gjort. :-)
 
Celina: Har du tänkt att tävla något?
 
Svar: Ja, vi kommer att fortsätta tävla om och när vi känner för det. :-)
 
SofiaKänner du någonsin suget efter att äga/ha en "färdigutbildad" häst som det bara är att rida utan att man måste tänka på att utbilda vidare? Eller tycker du typ att hela nöjet ligger i att utbilda och se framstegen, att få göra jobbet själv rättare sagt?
 
Svar: Nej faktiskt inte. Det är klart de är bra att rida en färdigutbildad mellan varven, för att känna på. Men jag känner inget sug att själv ha en sådan häst. Jag älskar att jag och B har så mycket kvar att ge! Så mycket kvar att lära oss, träna på, jobba med, kämpa med. Det är liksom hela tjusningen för mig! :-) Att få utvecklas med henne.
 
Mia: Kan du inte lägga ut före och nu filmer? Samt berätta hur länge du haft b och vad hon kunde innan hon kom till dig :)
 
Svar: Jag fixar filmer i ett separat inlägg! :-) Jag har haft Bellie i 5,5 år nu, och när jag köpte henne kunde hon ingenting ridmässigt, inte galoppskänkel, inge sidvärts osv. Hon var travtränad och montériden samt motionsriden i skog och mark.
 
Isabelle: Hur lång är du och hur stor är B? Hur ser planeringen ut nu för B? Och vad är dina hästmål nu under våren, om du har några? :D
 
Svar: Jag är 164 cm, och Bellson är 152cm hög. :-) Planerna är att fortsätta träna och utvecklas, och så småningom, om vi känner för det, komma ut på lite tävlingar igen. Mitt mål för i år är att ha så roligt vi bara kan, och att bara göra sånt vi känner för. :-D

Marica: Varför blev det just en ridtravare för dig?
Har du något favorit märke på utrustning så som schabrak, sadlar tex?
Vad är det bästa och minde bra hos din häst?
Har du några tips på hur man kan börja träna samlad galopp på en ridtravare?
Vad är dina mål med din ridning och vad är dina mål med B?
 
Svar: För det var en häst jag skulle ha möjlighet att köpa loss om jag ville, som 17-årig student. :-)
 
Jag gillar Schockemöhles schabrak mycket, och även Rider By Horse. Överlag så gillar jag schabrak som har en funktions-insida, såntdär ventilerande andas-material. Älskar verkligen sånt! Schabraken blir sällan smutsiga, och det känns verkligen hur bra andasfunktionen är när hästarna blir svettiga.

Det bästa är att hon är positiv till nästan allt. Man kan hitta på vad som helst och hon är alltid pigg och glad! Sen har hon en enormt stor personlighet, och hon får mig att hitta nya bra sidor hos mig själv.
Mindre bra.. ja, sånthär tycker jag är svårt att ta fram. Finns för- och nackdelar liksom.

Jag skulle kunna säga att mindre bra är att hon svänger så mycket i humör, man vet aldrig vad man har att vänta. En annan grej är att hon är väldigt känslig och oförlåtande t.ex om man hoppar hinder och ryttaren inte är helt med. En annan är att hon tycker t.ex inte om barn, hon har svårt för om andra börjar röra på henne och peta på henne osv. Hon kan hugga mot folk och nypas om dom går förbi. Men alla dessa saker (ja förutom att hon kan vara otrevlig mot andra människor ibland), gör ju henne till den hon är. Och så finns det fördelar med att hon är så känslig som hon är, och att hon är som en berg- och dalbana i humöret. Det är inget jag skulle vilja byta bort. Det är allt detta som gör henne till just Bellie. <3
 
För att rida samlad galopp, på vilken häst som helst så krävs styrka. Mitt tips är att bygg upp hästen ordentligt med klättring, ridning i ändamålsenlig form, variera, rid övergångar, tempoväxlingar. Allt som stärker upp bakdelen. Galoppfattningar e supernyttigt! Hoppa studs. Låt det ta tid. Ha gärna med en tränare som hela tiden hjälper er trappa upp nivån (eller gå tillbaka några steg), de är många bitar som behöver falla på plats. :-)

Mina mål. Ja, jag vill fortsätta utvecklas och träna. Bli bättre. För jag tycker det är kul att förbättra. Jag behöver bli mjukare i mina händer, och rida ännu mer med säte och vikthjälper. Så det vill jag bli bättre på. Det är ett mål. :-) Mina mål med B, är som sagt att utvecklas och träna mera. Se vart det bär liksom. Jag har ingen specifik nivå jag vill nå nu utan jag vill bara ha så roligt som möjligt med min häst och göra ridpassen så bra som möjligt för varje dag.
 
 
 

FILMER :)

Lägger upp tre filmer från passet idag :-) Den första är från början då vi tragglade på och inte hade hittat rätt känsla riktigt. De två nedre är från slutet där de kändes väldigt bra och att vi hade kommit loss och jag hade hittat bättre sits och känsla, och därav föll B på plats bättre!
 
Klipp 1:Oså klipp 2 och 3 som är mot slutet: 
Nu var det ju superlängesen jag visade nåt seriöst från dressyren. Sen har ju jag och B nästan bara ridit i skog och mark och därav har jag hunnit med lite olater och blivit lite svagare i min bål osv! ;-) ... Men jag tycker ändå det är stor skillnad på pollen!
 

Dressyrlektion

För första ggn på kanske ett halvår har jag och Bellson ridit en dressyrlektion för G. Jättehärligt! Gick verkligen SJUKT bra idag. Helt underbart. :-) Jag red i Junon, och jag bara älskar den. Hästen kändes väldigt fin och vi kom till en väldigt trevlig ridning. Vi jobbade bara i trav idag, först serpentiner och sen red vi på fyrkanten, la en volt på varje långsida, och före och efter volten på långsidan så red vi öppnor. Fick träna på att hålla koll på hennes bogar i båda varven, och få henne att spåra och sätta under sitt innerbak och bära, få alla delar på plats liksom.
 
Jag fick träna supermkt på att räta på mig, sätta mig på rumpan. Skulle varit intressant att veta hur många ggr G fick upprepa sig, haha! Men jävlar vad bra de kändes när jag fick alla mina delar på plats, och därmed hästens alla delar. Sjukt härlig känsla!
 
Gällande sadeln så kändes den suverän. Och den hade legat bra efter ridning oxå, inte glidit fram på bogen. Och schabraket var till o med på plats. G godkände sadeln och tyckte jag skulle slå till. Så de lutar verkligen dit! :-D Ska bara prova en Sensation G4 som jag har hemma nu, och jag tror inte så mkt på den, så när jag kan utesluta den så köper jag Junon. :-D Troligtvis!
 
Här kommer några skärmdumpar tills filmerna är uppladdade. :-) ....
 
 
 

Vilken kontrast.. ;-)

Ja, madame kan hon. Idag var hon ungefär raka motsatsen från igår. Kände direkt att hon var mjuk och fin i munnen och ridbar redan från start. Hon hamnade i vissa lägen där hon blev tung, stark och ofokuserad och därmed struntade i mina hjälper, så jag fick faktiskt säga ifrån ordentligt några ggr och det gav resultat! Gångerna efteråt blev hon lyhörd och fin. Idag kunde hon ta en sådan tillsägelse (den gick ut på att lyssna HÄR OCH NU, och inte 30 m senare, segdra, ta bettet och strunta i mig), för de är inte alltid hon kan ta det. Men idag brydde hon sig inte utan hon lyssnade o tog till sig den. :-)
 
Så bitvis var hon himla fin! Jag kämpade på med min sits och mitt för korta högerben (måste till nappis igen), men hade de varit på plats så hade jag kunnat rida henne ännu finare.
 
Galoppen idag var to die for! Fyfasen vad fin hon var. Började i höger varv och den var suverän, lika jäkla fin som vänstern. :-D Hon jobbade i en jättetrevlig, låg och rund form oxå. Sån härlig känsla, hon var verkligen under och framför mig. Fokuserade mycket på avsaktningarna, vilka vart väldigt bra! Men hon ångade iväg litegranna efteråt och då fick jag ta tag i henne igen. För då tar hon bettet och kör sitt race. Skulle vilja sakta av till skritt direkt, men det orkar varken jag eller hon. Jag tänkte försöka komma i form så jag orkar rida. ;-) Kan ju vara en fördel!
 
Ja hon var iaf hur fin som helst i galoppen som sagt. Magisk känsla. Galoppfattningarna var bra även dom, och nu har jag börjat lägga in dom ifrån trav oxå, utan att hon går bananas. Ryggningarna idag var kanon! Dom brukar faktiskt nästan aldrig vara bra, för hon släpper kontakten och springer bakåt. Istället för att låta sig ridas bakåt steg för steg. Idag var hon super. :-)
 
Så jag är nöjd! Det är inte kul att behöva ta tag i henne men å andra sidan, det funkade ju idag. Hon tog åt sig och blev lyhörd, och hon vart inte påverkad i lilla hjärnan. Mer än att hon blev lugn och harmonisk när de sen funkade som de skulle. :-)
 
Red i bomlösa Innovan idag. Det står nästan mellan den och Juno. Jag ska försöka väga för- och nackdelar men det lutar åt Juno. Dom är precis likadana att rida i, så min ridkänsla är densamma i båda. Jättesköna! Juno glider dock mindre än Innovan, som faktiskt gled fram så att det störde idag. Plus låg an ganska hårt när den glidit fram. Juno glider inte fram på själva bogbladet utan precis vid kanten liksom, så den ligger liksom bättre på plats efter ridning. Den går att värma om. Innovan kan man byta järn på själv = fördel. Men, vi får se. Imorn äre dressyrlektion och jag tänkte ha Junon.
 

Före ridning

Efter ridning. Schabraket hade glidit mindre idag, skönt. :-) Men istället gled hela alltet fram och la sig på bogbladet. Och sadelgjorden drogs därmed fram till armbågen.
 

Och här har vi Junon :)

Tegelstenen...

Idag hade jag och B ett hemskt ridpass! Ridpasset var liksom en enda stor dragkamp. Mycket givande. Not. Red först ut ca 20 min och joggade lite, sen red jag på banan och tänkte hon skulle få gå ordentligt. Men hon var liksom hur tung som helst och de gick verkligen inte få henne på bakdelen alls idag. En betongklump.... Provade allt. De enda som var bra idag var galoppfattningarna, dom var väldigt bra. Efter att jag försökt rida henne i alla gångarter o provat de mesta fick jag inse att det var bäst att ge upp, och bara skrittjobba och avsluta.
 
Så skrittjobbade ett bra tag men hon kom tyvärr inte lös där heller.. Hon blev lite känsligare och flyttade fint bitvis, men någon bakdelsaktivitet ville hon inte bjuda på. Nepp jag skulle bära hela henne idag! Varenda sekund.
 
Jaja, nya tag imorn!! ;-)
 

Före

Efter. Provade ett mer stadigt schabrak idag o de gjorde ju sitt! :-) Jag är nyfiken på vad som händer om sadeln vidgas till rätt bomvidd..

Provridning av sadel

Valde då att provrida i Ordon. Tog ett pass runt travbanan. Redan efter en kvarts varv i skritt så hade schabraket gjort sig osynligt där under sadeln framtill. *Suck*. Beslöt mig för att fortsätta rida. Sadeln upplevdes ha glidit kanske 1 cm fram, som ungefär där Prestige-sadeln la sig. Dvs inte farligt långt fram alls. Skillnaden är att Ordon ligger mjukt och behagligt längs bossan, och klämmer ingenting. Medans mitt problem ofta varit att sadlarna legat an för hårt upptill. Därför fortsatte jag att rida och se vad som hände.
 
Hästen var fin! Hon rörde sig trevligt. Visst hon har ju sina små fixideér, men hon ville göra rätt och vara till lags. Iallafall efter halva passet och framåt. Hon är ju ganska "oriden" just nu, inte ridit ett rejält dressyrpass på jättelänge, utan endast utomhus rakt fram, och då blir inte kraven desamma även om jag rider dressyr där. Hon funkar inte riktigt så. ;-)
 
Hur som helst, red i alla gångarter men mest trav. Fokus på att hon skulle vänta, och börja bära istället för att springa. Så hon får gå i ett litet undertempo (motför vad hon brukar), och sen när hon väntar och börjar vinkla bakbenen så får hon gå på framåt några steg.
 
Tog galopp ett par varv i varje galopp, och hon var JÄTTEFIN! Hon var nonchalant i början, men sen blev hon jättefin som sagt. Även i högervarvet. Jag lyckades även sitta kvar på höger sittben och hålla mitt högerben ganska bra på plats, och hon lyssnade skitbra när jag bad henne flytta tillbaka rumpan och rakrikta sig. Hon försökte verkligen! Flyttade även på framdelen och rättade den efter bakdelen, och även de gick fint! Tillslut bröt hon faktiskt av självmant = kvitto på att jag kommit åt henne. Annars studsar hon gärna på i dö-dagar och galopperar saktare och saktare bara för att få galoppera, när jag ber om avsaktning el liknande.
 
Iallafall... vad händer när jag hoppar av och kollar sadeln? Jo, sadelkräket ligger på plats! Precis där den ska. Bakom bogbladet. Precis där jag vill ha den. What the fuck liksom!? Medans schabraket ligger halvvägs på arslet.

Min första tanke är att gångarterna spelar in, hur hon rör sig i dom. Men å andra sidan har det aldrig påverkat någon sadel övht förut... Min andra tanke är att eftersom den ju är för smal, och ger ett större tryck nertill, att det är därför den ålar bak schabraket. Att det ev. blir bättre om sadeln är i rätt vidd.

Så det finns en möjlighet att den passar. Ska spåna vidare på detta. Jag är KÄR. Och hästen gick bra, var känslig och lyhörd för sätet och benen!!! Och den låg bra efter ridning. Detta känns positivt. Men det finns som sagt några frågetecken!
 
Före

Efter.. Hej kom å hjälp mig! :-) Såhär vill de allra flesta sadlar göra med schabraken. Vare sig dom är för vida elr för smala. Eller i balans.

Provat 4 sadlar (LÅNGT inlägg!)

Ikväll har Bellson fått stå ut med 1 timmes sadelutprovning. ;-) Tänkte rada upp dom här nedan, skriva om dom och visa bilder samt skriva under hur jag tkr det ser ut. Kan även säga att jag hittat en sadel som iaf passar MIG som handen i handsken. Me fucking love! Mer om det i nästa inlägg.
 
Ordo Equester Juno 17" 33
 

Här ger den något ökat tryck nertill.. vilket tyder på en för smal sadel som behöver komma ner upptill

Här ser det på bilden ganska balanserat ut, men live så syns det att tyngdpunkten behöver komma fram lite


Bakifrån, i jämförelse med Tekna som var väldigt takformad så ligger denna mkt bättre


Med schabrak. Ser även här ganska bra ut, men som sagt live så ser man att den är ngt smal

Detta är allt som händer när hon höjer ryggen = den glappar inte
 
Först ut var Ordon. Jag har haft en Tekna som liknar denna väldigt mycket. Den hade ungefär samma passform, men denna låg väldigt bra på hennes rygg (Tekna var ngt för svängd när hon höjde ryggen). Denna låg kvar på ryggen även när hon höjde ryggen. Den är något för smal. Dels ligger den minimalt i bakvikt, men bossan gav ngt ökat tryck längst bak = för smal, samt att bossan framtill längs vulstrena gav något ökat tryck nertill = för smal sadel.
 

 
Globus Clic 17" 38


Denna låg an för mkt upptill, med ett för högt tryck. Särskilt vid provsittning

I profil..


Platta bossor..

Med schabrak..

Globus Clic har jag alltid tyckt verkar vara en mycket knepig sadel att passa ut. Den ligger knepigt på varenda häst tycker jag, och B var inget undantag. Först så tycker jag att tyngdpunkten hamnar jättelångt bak, men samtidigt tycker jag att den ser ut att tippa fram enormt. Samtidigt så tycker jag den ser rätt balanserad ut! Haha. Så, den gör mig inte särskilt klok. ;-) Jag sattes dock inte i stolsits eller för långt bak, utan de kändes som jag fick en ganska bra sits i den. Har svårt för o avgöra om den är värd att provrida? Måste höra med mina sadelgurus!
 

Wellington Elite 17" fit 5

 En något för vid sadel. Ser ut att ligga ganska så balanserat, men upplevs ngt för vid


Denna ligger som min Prestige gjorde baktill, dvs ligger an för dåligt = när hon höjer ryggen glappar det


Med schabrak..

Med padd.. Tyngdpunkten är densamma, det behövs en höjning fram för att få den bättre i balans. Denna låg och klämde för mkt upptill, dock ej med padd för då kom den upp från ryggen
Wellington låg helt ok, men för vid. Den tippar något fram och lägger sig för hårt framtill. Med padden kommer sadeln upp, då den lyfts, och trycket försvinner. Men tyngdpunkten förblir densamma och den behöver därför komma upp fram. Denna var lite bred att sitta i, men ska provridas!
 

 
Santa Cruz Arthur 17" xvid

 Framifrån.. jämnt tryck om jag minns rätt.


Tyngdpunkten långt bak då sadeln tippade bakåt


Bossan lyfter från ryggen vid höjning....

Lyfter från ryggen och ligger upplevs ligga i bakvikt.
 
Sist ut var Santa Cruzen som jag trodde minst på efter att ha sett IRL, och mycket riktigt. Den låg bara helt fel. Fel sadel för henne. Och jag satt inte alls bra. Hamnade direkt i stolsits och benen hamnade heeelt kajko mot knästöden. Huvva! Haha.

Tänkte det kanske kunde vara kul och lärorikt om jag lägger upp det på detta sätt!! :-) Och detta är min uppfattning och kunskap som jag delar med mig av, och jag rådgör alltid med duktiga personer som jag litar på när det kommer till sånthär. För att dubbelkolla, lära mig mer och reda ut ev. frågetecken. Men så har jag varit intresserad av och hållit på och provat sadlar i 6,5 år, och hunnit lära mig en hel del!

Sadelprovning + provridning

Provred sadeln idag, Batesen. Den är ingenting för mig tyvärr! För bred. Och den låg verkligen inte lika bra på B som min nuvarande. Dock så gled den inte fram, (skrittade dock endast) och de är ju ovanligt. :-) Men de gör desamma för jag trivdes inte i den.
 

Innan ridning, bakvikt trots vidaste järnet

Efter ridning i skritt 10 min....
 
Vidare till nästa som jag provade för någon vecka sen, en bomlös Maxflex. Den är för vid i nuläget, ganska mkt, men jag paddade upp med två svampar som fick upp sadeln lite. Men när jag ridit klart hade den tippat framåt nåt så jävulskt. Så jag ska nog köpa ett koppjärn som är i rätt strl och be om att få prova sadeln med det helt enkelt. Så får jag isåfall beställa en sådan om det visar sig passa. Den var nämligen väldigt skön! Dock så kunde jag inte rida alls idag, dels på ett humör som är väldigt... oberäkneligt? Kan bli svinglad, asledsen elr arg på en sekund. Så jag satt mest och bet ihop och hade superlåga krav. Jag kunde dessutom inte rida helt bra i sadeln då stiglädren var antingen för korta elr för långa (långt glapp emellan hålen). Valde dom längre och kunde på hemvägen faktiskt trava utan att jag satt framåtlutad i obalans.
 
B var VÄLDIGT lyhörd i denna sadel. Vet inte om de är hennes dagsform elr om de var sadeln som gjorde det. Ska bli spännande att utforska den mer. Tänk om de kan vara nåt för oss liksom. Vore super!! :-) Den hade inte glidit fram så värst, men allt är relativt. Så perfekt som Wintecen ligger före och efter ridning lär jag ju aldrig mer hitta någon som ligger. Vi får se! Imorn ska jag hämta ytterligare 3 sadlar för provning.
 

Innan ridning. Sadeln ligger i bra balans.


Provisoriskt sätt att padda upp..

Sista bilden.. Schabraket är draget bakåt och bildar en bubbla på samma sätt de allra flesta dressyrsadlar orsakar på B. Hm..... Den ligger även i extrem framvikt då svamparna sjunkit ihop så mkt.
 
Denna låg dock med helt jämnt tryck både före, under och efter ridning, längs bossan. Inge ojämnheter alls. DET är sällsynt. Sadlarna orsakar oftast mer tryck längst upp på B, oavsett bomvidd. Så även Batesen.

Sadelprovning :-)

La på en Bates NEW Dressage på B idag. Har lagt på en tidigare oxå, en 16,5". Denna är större och jag tkr den ligger bättre. Men är lite kluven och de finns en del frågetecken. Ska provridas imorgon! ;-)
 
 
 
De två senare är när jag höjer ryggen på henne :-)

Mysmoränan!

Dagens lilla moräna! Han har skött sig mycket bra idag. ;-) Förmodligen för att han var ute från 16.00 igår till 07.00 imorse.. Sköönt! Då kan han varva ner här hemma och slappna av och sluta skrika efter mig hela dagarna. Den lille gossen. Han är ju fruktansvärt go!!


Kikar hästhoppning ;-)

Bloggar o läser bloggar... :-)

Har precis kikat klart på ponnyakuten, som är så bra! Jag tkr bara de blir bättre o bättre för varje år. Synd att det ska lägga ner. Jaja.. Är även sjukt bloggsugen! Nåt riktigt saftigt åsiktsinlägg eller nåt. Men jag har idétorka så det lär ej bli av. Vi får se! ;-) Kikar även på Talang just nu, de är repris.. har precis gråtit en skvätt till dendär Jon! Huvva. Är man någe känslig elr. :-)

FRÅGESTUND :-)

Vi kör igång en frågestund! Avslutas när det kommit in en del frågor :-)
 
 

Skrittur

Vilken tossig liten rackare jag hade idag. Och det kunde man se redan på gången, hur hon skulle vara att sitta på idag. Barbacka med centerhacket.. ;-) Skojigt värre. Hon var så himla spänd och tittig idag, och 3 ggr höll hon nästan på ramla över sina egna ben när hon blev livrädd för två kvistar som bröts av i skogen, och en fågel som flög ut från skogen. Farliga saker de finns alltså. Så hon gick omkring som en giraff mestadels och jag bara åkte med.. Hon blev tvungen att lyssna ibland på någon halt här och där, och jisses vad okänslig hon var. Är inte så mkt o göra när hon är på dehär humöret. ;-) Dessutom känner jag mig trött, hängig och orkeslös..
 
Så nu ska jag lägga mig i soffan och kika film resten av denna söndag. Laga lite mat senare men sen står inget mer på agendan! :-D

Monia-träning (film)

Idag har jag och B varit iväg och tränat för Monia. Jag är sjukt nöjd! Från början satt ridningen kvar från sist, att jag var spänd och höll lite för mkt osådär pga att hon var så pigg och lite spänd. Men när vi fick bukt på det (genom att jag mjuknar i handen och sitter på rumpan) så gick de skitbra! :-)
 
Är verkligen jättenöjd med dagen. Å de finns massor jag skulle vilja skriva om men avstår av div. skäl. Men de känns väldigt lovande med lilla B!! Vi är helt inne på rätt spår om man säger så!
 

RSS 2.0