KILL MEEE...

Nu ska jag klaga. Ligger i soffan och andas äntligen ut, har så vansinnigt ont i magen! Nedrans puppa. Mensvärk är fan det värsta jag vet. Klev upp kl 6 imorse och for till pollarna, so far so good. Sen vid 8 for jag till ridhuset, och innan jag hoppat upp kände jag att värken började komma, och jag tänkte NEJ!!!.... Men bara jag kommer igång och rider så brukar jag inte känna av ngt. Nu kom den till o från under passet, men klarade mig hyffsat ändå.
 
MEN SEN. Jisses. Och hade massor att göra innan jag kunde åka hem från stallet, tänkte nästan släppa allt och åka, men härdade ut. Hade tänkt tvätta nu 11-14, sen har jag inhandlat ingredienser (igår) för att göra 3 olika julbak inför kvällens julfest med stallet. Men jo tjena. Jag fick tappa upp ett kokhett bad, och har precis lagt mig i soffan och hoppas på att det ska gå över snart. För ska jag hinna med mig måste jag börja typ.. NU?! Så, jag är osäker på om det blir någon julfest för mig övht. Vi får se om jag orkar baka sen, för gör jag inte det, så åker jag inte på nån julfest tomhänt inte. Men men!

Nu har jag klagat klart. :-) Nu till ridpasset! Jag red skrittjobb först, samma som sist då jag ställer, leder och vänder. Fick jobba ett tag innan hon accepterade ställning på rakt spår. Gjorde sedan samma i traven där hon var fin. :-) Jobbade tills hon var lydig och uppmärksam. Gick sedan över till galopp, där hon oxå var jättefin. Fokus på avslappning och en rund, låg form. Och bara att vi ska slappna av. Gick super de. Men sen när jag saktade av var det värre, då var hon taggad och kunde inte varken skritta elr trava speciellt trevligt.
 
Bestämde ganska snart att det fick bli galoppjobb idag, förvänd. För dendär jäkla högerbogen måste vi få på plats igen. Sen i skritten var hon ju överjäklig, hon har inte lust att ta det lungt och länga sina steg och jobba, utan nä. Hon kör ut alla kroppsdelar åt alla möjliga håll och slänger med skallen så hon ska slippa. Roligare att galoppera ju! Gosse. Men iaf, det fick alltså bli förvänd galopp för dagen, för att få in bogarna på rätt plats, främst högerbogen. Inge läge för övergångar. Men de gick iaf JÄTTEBRA! Hon var kalasfin. Första ggn jag red förvänd nu efter vilan, och DEN har minsann stärkts enormt! Och hon har fattat grejen. Asfin var hon. :-) Hon bröt av 1 gång i varje varv, när jag slappnade av lite för mkt. Men i övrigt gick det kanon.
 

Skrittur

Blev som planerat en skrittur på Bellabus förut. Slängde på na reflexerna, centerhacket och hoppade upp barbacka. :-) Det var en pigg liten puppa idag... Från början är hon alltid så pass trevlig att hon ändå kan tänka sig att lyssna på säteshjälperna när jag vill göra halvhalt då jag tkr hon går för fort t.ex, men ju längre vi rider desto mer hinner hon spänna upp sig över så tillslut är hon så opåverkbar så jag blir galen. ;-) Nä, galen blir jag inte. Satt bara lungt och red mina halvhalter även med 500kg häst i tygeln, lyssna ska hon. Red lite ledande tygeltag och då blir det mkt halvhalter, tagande och givande, så då kommer hon lättare till att länga på steget och komma till eftergift. Men rätt vad det är kommer en bil eller en människa med reflexväst som man måste spana på! Jaja... ;-)

Imorgon blir det en tur till ridhuset så hon får gå ordentligt. (Y)

Skritt

Red ut och skrittade idag en sväng på ca 50 min. Barbacka i bettlösa tränset, mysigt! Pigg och glad polle. Höll på flyga av en gång oxå då hon slängde sig rätt vad det var för ett rådjur, haha. Klättrade en gång i klätterbacken, och sen var jag tvungen att rida tbx hem då jag skulle iväg till jobbet igen. Stenhårt i backen så nå mer än skritt funkar ej... Imorgon blir en vanlig skrittur.. :-)

Det finns hopp!

Imorse skulle jag iväg till ridhuset som jag skrev igår... men jag stötte inte bara på ett problem, utan tre! Jag blev verkligen prövad på mitt tålamod. ;-) Först så fick jag inte upp låset då det fryst, det klassiska problemet vintertid... stod och jävlades ett tag innan jag gick in och kokade vatten och hällde över. Problem ett löst.. Sen kom nästa, nämligen att när jag skulle hä på släpet på draget så ville inte ploppen ploppa upp, så det stod jag med en halvtimme!!! Jäkligt bra må jag säga, för att vara jag. Vanligtvis hade jag gett upp mycket tidigare än så. Men, när jag väl fått på draget och kopplat på allt och skulle i med elen, så funkar givetvis inte den. Hela vänstersidan är helt död. Jag som hämtade ut släpet från verkstaden i fredags.. pga just fel på elen på vänstersidan. SUCK.

Så jag åkte aldrig. Gick över till grannens ridhus och red ett pass. Och som rubriken lyder: det finns hopp! Bella var helt okej idag. Hon var munnig, gick och grejjade, men, hon köpte läget. Hon gick att jobba med. Från början tänkte jag köra framdelsvändningar i skritt, men kände direkt att det inte skulle funka. Så jag tänkte reparera, och red in på en övning Ingela lärde mig. Att jag ska rida på en fyrkant, och rakrikta på raksträckorna, och innan hörnet så ställer jag, och sen efter en stund så leder jag, och vänder över. Det blir mkt ta och ge (eftergift) i den övningen så hon kommer till ro bra där. Vilket hon gjorde även idag.
 
Traven var jättefin!! Jättefin takt. Hon tappade sig ibland, men vi hittade ett bra läge ganska fort igen. Red samma där, ställ, led och vänd över. Sedan joggades hon igång i galopp, lugnt tempo med fokus på avslappning. Hon var fin där med. Hyffsat rund och låg form. När jag var nöjd där så jobbade vi skänkelvikningar i trav längs långsidorna. Och det gick helt okej det oxå! Så jag är nöjd med dagen. Sket i att galoppjobba då hon var så duktig, och nånstans måste man nöja sig när det varit lite halvkackigt dagarna innan. ;-)
 

Uteritt/travbanan

Ikväll red jag Bella, först på en uteritt längs grusvägarna. Travade en hel del, övergångar. Hon var rätt fin, svarade bra på övergångarna. Fokuserade på att rida ordentligt med säte och rumpa, och det funkade väldigt bra. :-) Fina avsaktningar! På hemvägen taggade hon igång, så där blev traven med trippig och uppåt än framåt... Red lite skänkelvikningar och de gick rätt bra.
 
Sen körde vi galoppjobb på travbanan, men jag blir inte klok just nu.... Hon vill ha mig som ett femte ben som bär henne. Hon vill fasen inte jobba med rumpan... Joggade först igång henne i galoppen där jag fokuserade på att slappna av själv, så hon kan slappna av. Och det gör hon, men dyker med huvudet i min hand. Jag lättade varannan hand, och det blev bättre, men rätt vad det är så rusar hon då istället för hon "orkar" inte bära sig, och tar jag i henne då så är vi på ruta 1 igen med att jag bär henne.
 
Efter joggingen red jag övergångar galopp/skritt för att se vad som hände. Det som är bra, är att hon hittar snabbt en lugn skritt. MEN, hon vill inte jobba i skritten heller (ingenting ovanligt dock), och hon visar det tydligt. Iallafall, en lugn skritt.. sen ny fattning därifrån, vilket idag gick jättebra. Hur många övergångar jag än gjorde så gick det bra, annars brukar hon bli så stressad och taggad. Så det är ju väldigt positivt att hon hittat ett lugn emellan galopperna.
 
Men, nä.. hon vill liksom inte alls spåra elr jobba korrekt, utan titta på allt annat och fokusera på allt annat. Jag vet inte. Men jag kommer ihåg på en ia-träning då hon blev sådär, och då fick jag hjälp att rida loss henne, med hjälp av säte och ben, för att få henne att spåra igen. Och vara väldigt mjuk i handen. Men då jag rider på en travbana har jag inte samma möjligheter och det blir istället dragkamper....Men men.. På slutet blev hon fin, och då avslutade jag. Hoppade av och skrittade av avsuttet.
 
Imorgon far jag in till ridhuset och rider lite lösgörande, sidvärts, och ser vad som händer. Det KAN ju vara så att jag har för höga krav att hon ska gå likadant nu som innan vilan på 2 veckor. Förut har hon aldrig tappat nånting genom att vila, men nu när hon och jag börjat jobba på riktigt så kan det ju vara så att det tar några extra pass innan hon är där vi var innan? Jag vet inte. Sen sa ju MassörJossan oxå att dendär högerbogen kommer vara på vift nu när jag sätter igång henne igen.. Så det kanske inte är så konstigt ändå.

Pissväder

Gosse vilket väder vi haft idag, elr sen inatt. Storm och ett evigt regnande! Hade planer på ridhus idag, men klubben hade ridskola hela dagen, och ridhuset nästgårds har träningar hela kvällen. Så jag hade liksom ingenstans att rida förutom ute, och det kommer inte på fråga i detta väder. ;-) Visst skulle jag kunna masa mig ut, men Bella hatar regn, det går inte att få något vettigt gjort då. Hon går bara och böjer in hela huvudet och försöker söka skydd.. En vilodag idag satt inte helt fel det heller.
 
Var dit och pysslade med henne. Köpte en hals till täcket hennes så den fick hon inviga nu i eftermiddags. Så får hon det torrt och härligt där under när det är sånahär dagar. ;-) Nice!

Har nu även fått tag på Back on Track stallbandage till bra pris, nya, så det kommer bli jättebra. Hon är tjock som stubbar i bakbenen på morgnarna nu, och istället för att linda så blir det enklare med stallbandage helt enkelt. :-)
 
 

Felicia och Sparven

Fotade igår. :-)
 
 
 

Uteritt med bus!

Idag tänkte jag mig ett kravlöst pass ute, där hon skulle få galoppera på lägdorna. Men då jag kom till stallet kom jag på att jag lånat ut min hoppsadel, och jag hatar att rida ut i dressyrsadel. Men jag tänkte jaja, jag tar dressyrsadeln iaf. Men så blev jag så sjukt sugen att hoppa in i min overall och hoppa upp barbacka och busa till det. Så efter en stunds funderande, för det kändes inte helt självklart att galoppera barbacka på en överpigg fux, så kom jag fram till att det var det jag skulle göra! :-D
 
Från början fick hon trava då vi kom fram till ängarna, för att jag skulle se om jag hade någon kontroll övht. Och visst, det hade jag. Men hon var springig som attan, hon tyckte det var superkul ju. Men jag red lite övergångar först så att hon kom tillbaka mer och var med mig, och då när det kändes bättre så körde jag på med lite galopp. Och vilken glad fröken! Och vilken UNDERBAR galopp hon fått, ännu mer än vanligt.. Ashärlig att galoppera barbacka på, jisses. Men taggad blev hon den lilla puppan. Men istället för att korta tyglarna och kontrollera, så längde jag dom. För jag sitter jävligt löst om hon börjar med sina stegringshopp, och det funkade jättebra att göra så. Då hade hon inget att känna sig frustrerad över, även om hon fortsatte tagga på..
 
Men vi hade kul! :D Blev inge räser räser då underlaget kan vara lite slirigt där, men hon fick ändå galoppera på friskt. :-)
 
Sen var det taktande hela vägen hem..... -.-. Det var år sedan hon höll på så, haha. Sjukt taggad. Hon fick skritta något varv på travbanan hemma för att slappna av innan vi går in.
 
 

Ps Of Sweden träns SÄLJES

Full, svart. Jumo off. 1300 :- elr bud

Uteritt klättring

Just ja, kanske ska uppdatera här å! ;-D Hade jag glömt bort.. Red ut med Bellson i förrmiddags, elr imorse snarare. Runt 10-11. Fantastiskt väder!! Vi hade fått någon cm snö, så det var vitt och ljust överallt, och solen sken för ovanlighetens skull. Trist på underlaget bara.
 
Red bort till klätterbacken, och hon fick jogga på ängen påväg dit. I övrigt skritt. Hon skötte sig ganska bra. Men hon var ganska framtung.. Hon är super i början, men sen blir hon mer och mer pigg och spänd, och hittar grejjer att glo på och fjanta upp sig över. ;-) Tänk om hon kunde slappna av, lillpuppan. Det går ju så mycket lättare då. Hon blir så opåverkbar då hon blir spänd, elr det blir ju alla. Men ja. Det är sånt jag får ta, den kallare årstiden ja då är hon såhär. Inget att göra åt. Jag försökte hålla ritten kravlös, på hennes villkor. Så länge hon går i balans och inte börjar ila iväg i nån hets så är det okej.
 
Imorgon hade jag velat fara in till ridhuset och trimma lite, men det hinns inte med då det är fullt upp i ridhuset hela dagen och kvällen. Suck. Men kanske rider i ridhuset på gården bredvid en sväng istället, vi får se.
 
Igår hämtade jag hem min transport igen som varit på verkstaden. Nu är elen helt korrekt, och en ny vajjer ditsatt då vi ändå var in med den. Hade velat att dom skulle justera påskjutsbromsen oxå, men då fick jag veta att det krävs att vi byter ut vajrarna + eventuellt hela kitet där inne. Vilket blir en så trevlig summa som 7000:-! I värsta fall. Det vet man inte förrän man gått in där. Men..... jag tror jag får ta mitt förnuft tillfånga och åka in med den igen så får dom göra det dom behöver helt enkelt. Den är ju helt klart värd att kostas på, men inte är det någon rolig utgift inte. >.<
 

 
Tog lite bilder förut, och har inte hunnit redigera så dom kommer här all natural liksom. Och Bella, ja... tyvärr gjorde hon sig inte snyggare än såhär för dagen!

Dressyr + barnridning

Idag blev det ett dressyrpass med Bellabus. Fokus på avslappning, lite jogging typ. Bara basic. Det behövdes! Hon var lite seg i kroppen, och jag var iofs lite mesig jag oxå tills jag kom på att jag faktiskt måste rida för att det ska hända ngt. ;-)
 
Började att skrittjobba henne med framdelsvändningar, inge krav på form, endast att utföra rörelsen bra. Vilket hon fixade galant, och med tiden blev hon mer och mer avspänd. Gick då över till trav, där hon var fin, men blev snabbt lite tung och "slö" i bakdelen. Jag joggade på ett tag. Sedan märkte jag att vi behövde lägga fokus på övergångar, så då körde vi skritt/trav, med fokus på att hitta en lugn och bra skritt emellan traven. Detta gick jättebra. Hon var superfin i igångsättning/avsaktning. Sedan när vi jobbat ett tag började hon spänna sig och tagga till, så då red jag på ett tag till tills hon blev avspänd igen.

Därefter körde vi galopp, började med högern som jag trodde skulle vara katastrofal med tanke på hur den varit de två senaste passen, + att hon idag var lite småseg i kroppen. Men den var jättefin! Från början till slut. Superfin verkligen. :-) Och jag fick koll på mina ytterhjälper i svängar osv. Jag släpper gärna dom och tar stöd av staket.. Men nu har jag hittat igen dom. ;-)

Red lite övergångar i galoppen, elr två st. Hon hittade nästan rätt skritt direkt!! Vart superglad. SÅ duktig tjej liksom. <3 Sen, taggade hon till. I vänstervarvet var hon värre. Huvvaligen. Att det ska vara så himla svårt att skritta. Vänstergaloppen var dessutom rätt kass idag. Hon hade inte mycket driv i bakkärran där, utan jag fick bära henne, tyckte hon. La så småningom in övergångar till skritt, när det var läge, och avsaktningarna var bra! Men sen.. då taggade hon till. Det var rätt svårt att få henne att koppla av. Jisses. Så fort man kommer ner i skritt blir det heyy baberiba.. Bogar hit, bakdel dit, hon biter tag i bettet, skyndar sig osv. Men det är bara att vara lugn och konsekvent, jag får ställa jättemkt utåt vs inåt. Variera så, för att få bogarna på plats och få henne att spåra igen. Och när hon är lugn och länger steget så får hon ny galoppfattning. Fick iaf till två avsaktningar då hon hittade skritten rätt snabbt. :-) Får passa på att berömma massor då. Så kommer väl resten sen. Men det är verkligen dags nu att hon börjar acceptera hjälperna även i skritt.

Ingen tunga slängde utanför munnen idag iaf, de är gryyymt bra!

 


Sen fick hon vila i boxen 30 min när vi kom hem, för sen kom hennes lilla ryttare F och skulle rida. Så på med hoppsadeln och bettlösa så bar det iväg igen. GUD vad bra det gick idag!! :-D Bella var så nöjd och glad ända från stallgången, till uppsittningen och till ridningen. Jippi. :-)

 

Ridit Tilion

Idag har jag ridit Tilion, då Melina behövde en dag ledigt. Självklart tackade jag JA! :-D Han är så härlig. Jag tog ett pass på travbanan med honom idag. Det blev först en massa övergångar mellan skritt/trav. Vi fick till jättefina igångsättningar, men något trögare avsaktningar. Men han var riktigt fin i travjobbet! :-) Sen galopperade vi fram ett par varv i varje, där jag stod i lättsits. Sen fick han pusta.

Efter det blev det galoppjobb. Inte så mycket, inte så länge. Började i vänster varv, och nedrans vad stark han blev! Jisses. Det är bara till att få rumpan till en betongklump och rida för allt man är värd med mage och ass! Haha. Samtidigt som han blir superstark fram. Jobbade en del avsaktningar till trav, hitta balans, sen ner i skritt och därifrån ny fattning. Hade lite problem med fattningarna bitvis, men det tar sig nog när jag lär känna han mera. Men fattningarna var jättefina när han tog dom. :-)

I högergaloppen var han mer reglerbar, så där red jag typ bara ett varv. Tog en fattning till, och DÅ äntligen började han på bära sig själv, så efter några språng saktade jag av och sen fick han skritta av.

Jag är HELT slut! Haha. Armar, ben, mage. Hela kroppen. Det är enormt mycket häst att rida. Melina gör det superbra!! Och jag är inte alls van dendär kalibern av gångarter. Det är myyycket rörelse! Jag satt ner i travjobbet men jag fick fasen lägga in extra övergångar för min skull, för jag orkade inte sitta ner länge alls utan att falla isär. Fick jobba magmusklerna av mig. ;-)

Men det är superkul att rida honom, det är verkligen en häst i min smak. :-D

 
 

Uteritt

Idag blev det en uteritt för Bella på grusvägen. Hon var faktiskt bra trevlig ändå! Jag har ju inte så mycket krav på uteritterna nu, men ändå att hon ska ha en bra takt och gå i balans. Hon brukar vara trevlig första traven, men sedan brukar det gå utförs då hon blir mer och mer pigg. Men idag höll hon sig i skinnet hela bortavägen, hallelulja! Red lite övergångar och kände av skritten däremellan, var jag hade henne där. Hon var superduktig!! Hon hittade en lugn, trevlig takt i skritten väldigt fort. Vilket hon inte gjort tidigare, så vilan verkar än så länge ha gjort gott. :-)

Sedan på hemvägen blev det lite galopp, och vänstern var fin. Värre med högern. Den är snabb i takten och jag kan inte rida henne lika bra i den galoppen, så den är svårare att få till. Sen går hon ju på dubbla spår vilket jag tkr är svårt att korrigera på uteritt, spec. eftersom jag inte har så mycket krav på hennes form osv. Men, det gör inte så mycket. Hon får rulla på. :-) Hon hittar oftast avslappning och takt tillslut.
 
Var ute ca 45 min. :-) Det känns rätt kul att vara igång igen. :-D

Travbanan

Red idag, första ggn efter vilan förutom barbackaturer i skritt. :-) Tog några svängar på travbanan idag. Fick dock vända, rida runt, vända osv. då dom höll på gräva med grävmaskinerna igen. Men det gick bra det å! Bra att byta varv ofta. (Y) Red ca 30 minuter, max.

Började känna på henne lite smått i skritt, och det kändes okej. Tog lite trav, där fick jag vara tydlig och rida konsekvent med rumpan för att hjälpa henne till rätt takt. Hon ville förstås ligga i lite. Och när hon inte fick som hon ville började hon tjaffsa, och jag bara höll ett mjukt stöd och fjädrande fingrar, och höll om med ben och fortsatte rida takten med rumpan, och vips ser jag en tunga som är utanför munnen och slänger. Nedrans lilla gosse!! Blir galen. ;-) Hoppade av och spände nosgrimman ett hål, och sen var det bra. Hon konstrade litegrann efteråt, i skritten då, för har hon travat så måste hon ju få trava/galoppera resten av ridpasset?! Varför skritta liksom?! ;-) Nä, så skritta fick hon göra. Och vips så accepterade hon läget och hittade en lugn och trevlig skritt. Därifrån red jag lite övergångar. La även in galopp, och fattningarna var SUPER!! Jag stod i lättsits och hon fick rulla, typ ett varv i varje galopp.
 
Sen lite trav/skritt igen. Måste säga att det är nog både en och två poletter som trillat ner under vilan ändå. Hon var mer harmonisk på något vis, även om hon har sina ideér och åsikter och tycker att vi ska göra saker på hennes vis. Men t.ex efter trav/galopp hittade hon snabbt ett lugn i skritten, och längde på benen utan att springa iväg. Precis som vi eftersträvat. Så den biten, vilket var den jag hoppats på att hon skulle ha sugit till sig av, funkade super idag. Sen galoppfattningarna. Vanligtvis när jag ger galoppskänkel så är hon lite ouppmärksam, så nr 1 tar hon inte. Sen inför nr 2 brukar hon tagga igång och bli hög i formen osv. Men nu kunde hon slappna av i överlinjen och ta en harmonisk fattning. :-D Yey! Högergaloppen var dock lite snabb i takten idag, men ändå okej.
 
Imorgon tar vi nog en uteritt, då jag ska rida innan jobbet då det är ljust. :-)

Massagebehandling

Idag kom Bellas massör ut igen. Henne tar jag ut ca 2-3 ggr per år. Det beror på. Sist var i augusti om jag minns rätt. Såhär tätt brukar jag inte ta ut henne, speciellt inte när hon är så nedrans fin i kroppen som hon varit senaste ggna Jossan kommit, och främst i augusti då. Men dels hade jag bytt sadel nu, och det är alltid bra att få höra om hon ser ngn påverkan, positiv som negativ. Sen har hon ju haft denhär "svullnaden" jag upplevt vid manken. Och sen har det hänt så mycket i ridningen så det är bra att hon känner igenom henne så kan hon berätta om hon känner av ngn överansträngning eller dyligt.
 
Men, Bella var SVINFIN! Om möjligt ännu finare än i augusti. Det första Jossan sa var hur krallig hon blivit! :-D Och inte så lite heller. Och Bella skötte sig så bra idag, hon lät Jossan göra nästan allting. J sa att nånting har hänt invändigt på hästen oxå. Hon mår liksom bättre än någonsin min häst nu. Harmonisk inifrån och ut. Gällande manken var det som jag känt, lite ödem, men det var inge mer än vanligt. Dedär extra var musklerna hon satt. :-D Så det var ingen dålig grej alls! ;-)
 
Fick inga särskilda övningar, utan det vanliga som jag kan göra lite när jag känner att det behövs typ. Eller i förebyggande. Typ skaka manke, lossa bogar.. Höja ryggen.
 
Så, nu behövs det noginte tas ut någon massör på ett bra tag, i undantag för om jag känner någonting mysko såklart. Men hon blir tametusan bara finare och finare för varje gång..
Gårdagens <3

Skrittur

Idag blev det en skrittur på travbanan ca 20-30 min på min rast. Det var mörkt, och jag hade som sagt rast och därmed inte tid o hä på en massa reflexer och grejjer. :-) Bella var PIGG! Tror det är dags att börja rida ordentligt igen snart. Men grejen är att jag hade världens mardröm om hennes ben häromdagen. En dröm jag kunde koppla till känslor jag känt tidigare i samband med hennes skador, och därför kan inte jag släppa denhär känslan nu att hon är helt paj i benen.
 
Jag drömde att hon på böjprov fick en 1a, två 3or och en 4a på sina ben.... Det är ju typ utdömd. För jag vet ju att hon byggt om hela sin kropp och börjat jobba på ett helt annat vis senaste halvåret. Men, jag vet även att vi gjorde en bra övergång så att säga, då massör-Jossan varit ute hos oss och checkat läget ett par ggr så att allt varit i sin ordning.
 
Men, jag ska väl ta och släppa det, för det är säkerligen inga fel på fröken. :-) Jag som har slutat leta fel.. och så kommer en sånhär verklighetstrogen dröm.. >,<
 
På tal om Jossan så kommer hon imorgon för en check. Bella är "svullen" kring manken, så som hon blivit förr då hon varit uppdragen i manken. Därav har jag fått i uppgift att "skaka manke" som övningen kallas. Men det har jag gjort i flera veckor, och det har varit okej. Men nu så har den bullat upp sig rejält. :S Så Jossan ska få ta sig en check på bruttan min.
 
Dagens Bulla! Hon är fan rätt bitig asså. Och lite fet. ;-)

Promenad

Idag blev det en 40 minuters promenad på rasten för fröken Bellabus. :-) Gick bara fint! Hon är SÅ mkt trevligare att promenera med nu än förr om åren. ;-) Hon kanske börjar bli lite klokare med åren hon å!
 
 

Skritt

Tog en skrittur ute förut i lätt snöfall. Mysigt :-) Men huuu... Bella är så pigg. Första delen av ridturen var supermysig, men sen ba BAM så har hon så fruktansvärt bråttom och kan typ inte slappna av alls. Blir galen ja. Men jag hade en stor bunt med tålamod som räckte hela ridturen, bara att bita ihop liksom. ;-) Härdar ut tills hon ska börja ridas ordentligt igen och vi kan hålla igång i trav/galopp oxå. Då är hon ju betydligt trevligare! ;-)
 
Har lite grejjer till salu oxå:

"Klubbjacka" i bombermodell från Hööks. Brun Small. Fleecefodrad. 100:-
 
Bucas Shamrock Power (svettäcke) antibakteriellt stay-dry foder. 145cm. 400:-
 
Rider By Horse schabrak, dressyr. Grått med ljusblå kant. Full. 400:-
 
Samt två vita dressyrschabrak, oxå Full. 50:- och 200:-

Fleecetäcke marinblått från Hööks, 145cm. 150:-
 
Amigo Fleece cooler 145cm, avtagbara kryssgjordar. 145cm. 150:-

Ia-träning + barnridning

Idag var det dags för Ia-träning igen. Men eftersom min egen häst vilar, så fick jag låna Tilion av Melina. Sjukt snällt!! Och vilken häst. :-D :-D :-D Jag började med att rida fram i alla gångarter och känna på läget. Jag är inte van att sitta på en så stor häst, med så stora gångarter (främst galoppen). Tror han är över 170? ... Iallafall, jag kom tillrätta ganska fort på honom. Kopplade bort alla tankar, för jag tänker och känner efter för mycket ibland, och bara red på känslan. Och vad bra det blev! Kändes som att rida Bella fast i stort format. Han är precis som jag vill ha hästen. Mjuk i munnen, känslig, svarar bra för säte/ben. Supertrevlig helt enkelt. :-)
 
Fick jobba lite övergångar, Tille hade det jobbigt med galoppen. Eller VI. Haha. Jag flåsade på bra där, och fick pressa mig själv att jobba med röven och magen. Fyfasen vad jag fick ta i och sitta på röva för att hjälpa honom orka bära sig i en bra takt och form i galoppen. Traven var inga problem, där var han mycket stadig och trevlig. Bar sig själv. :-) Men ju mer vi jobbade med galoppen desto bättre blev det. Lättare i vänster galopp. Sen hade han samma problem som B, att han skjuter ut högerbogen. Så det gjorde ju saken enklare för mig som är van att jobba på det viset. ;-)
 
Hur som helst, supernöjd verkligen. Hoppas jag får möjlighet att rida honom fler ggr! :-D Gud det är inte ofta jag blir så kär i en häst, elr som jag hittar någon häst som jag hittar ridningen så bra på (som på min egna).

 
 
Sedan var det Bellas tur. F kom och red, och hade med sig en kompis. :-) Idag plockade jag fram lite hinkar som hon fick rida slalom igenom, och så fick hon vara noggrann med att gå på spåret och inte gena. Sen fick hon lära sig snett igenom idag, där jag lagt ut två bommar hon skulle rida igenom för att lättare hitta vägen. Och åt andra hållet snett igenom blev det två skrittbommar. Gick jättebra!
 
Bella var supersur på mig idag. Hon gillade inte att jag gick bredvid.... När F skulle hoppa upp kom hon med krokodilkäften mot mig och då fick hon en liten smäll... Sen skulle F rätta till sadeln och trampa åt ena hållet, och då höll jag på få mig ännu ett krokodilbett. Sen var hon sur resten av turen typ, när jag gick där bredvid. Haha. :-P Lillmuttan. Inte lätt att ha sådär mkt humör inte.
 

Yeeey :)

Idag gick jag promenad med Bellabus på rasten, ca 20-30 min nånting. :-) Hua vad hagarna är hemska nu.. lerig och jävlig. Hon ville inte gå in i hagen igen, men det var bara att tvinga ut henne. Hoppas det fryser på ordentligt och kommer snö snart..
 
Idag kom äntligen min hals till Bellas vintertäcke.. Jisses, jag har mailat som en dåre till företaget som är engelskt, och inte fått nå svar... Och ingen leveransbekräftelse, nada. Facebookat dom.. allt. Och så har jag endast två dagar på mig att ångra köpet av själva täcket som köptes på annan sida (för om halsen inte skulle komma/finnas så skulle jag ha köpt ett annat täcke), men så idag... äntligen kom den. :-D Inte för att jag väntat länge, men för att jag inte fått nån leveransbekräftelse eller svar på mina mail och meddelanden. Lite lätt panik. Men nu är täcket komplett! :-D
 
 
 
 

SÅLT

Amigo Wug Heavy 135cm utan svanslapp. Säljes i befintligt skick för 450:-!
 
 

Skrittur på travbanan

Idag gjorde jag och Bella något så roligt som att skritta runt travbanan.. runt runt runt. ;-) Nä, men det var faktiskt mysigt! Mörkt, och lamporna på granngårdarna lyste så mysigt. :-) Och Bella är ju så avslappnad på gården.. så hon är så rund och mjuk att sitta på, och går och strosar nere i backen. Annat äre i skogen, ja då blir hon hård som en planka och ska kolla på allt.
 
Hennes nya täcke. :-) Vi får se om det funkar! Spände om hennes tornado-täcke igår, och idag så när jag tog in henne såg jag att det suttit mkt bättre. Så hon får ha det så får jag se hur det beter sig. :-) Om skavet avtar..

Promenad

Blev en promenad idag, jag och E for upp och tog ut Bellisen. :-) Mys! Och jag får ett bryt snart.... Nu har hon börjat skava av pälsen av det nya fina Tornado-täcket från Hööks. SUCK! Det som verkade så bra. Har spänt om det nu så får vi se om den "inställningen" funkar bättre. Ja... Inte är det lätt. Vi får väl se vad som händer o sker....... :-)

Barnridning ;-)

Skrittade ut Bellabus förut ca 30 min, sen fick hon stå en halvtimme inne och vänta på sin lilla ryttare! :-) Hon skötte sig SÅ bra idag. Hon var mycket mer avspänd, lugn, och ja... harmonisk. Med F på. :-) Känns jättekul! Idag körde vi upprepning ett varv på travbanan först, och F började direkt med det hon lärde sig förra gången. Herregud så fort barn lär sig!! Hon kom ihåg typ allt. Sen gick vi upp på planen och så fick hon lära sig namnet på lite termer, så som volter, serpentiner osv, såna ord. Och så fick hon rida 8-volt och serpentiner. Och lägga in halter på bestämda platser. Och idag släppte jag alltså henne lös på banan, ganska direkt. :-D Gick så bra!


Skrittur

Jag har bestämt mig! Bella får sin vilovecka/veckor nu. :-) Det blir några skritturer i veckan, resten promenader och hagvistelse. Blir bra det. Idag när jag satt på hästryggen kändes det ännu mer rätt.. Herregud! Hon är spänd som en fiolsträng och sååå tittig och fjollig. Går fort som attan oxå. Men ändå så är det långt ifrån lika illa som förr om åren. Hon har en betydligt behagligare värsta nivå nu. ;-) Men jag håller mig nog till promenaderna kan jag tro.. Om hon ska vara sådär dryg.
 
Tog två varv på travbanan och då kopplade damen av, sänkte huvudet och svingade ryggen igen. Frustade och hade sig. Tror jag de när man gått i 110% spänning hela ridturen.

Innan jag red så fick hon massage, rumpmassage. Jag förstår inte varför hon är så sjukt spänd i rumpan. Så fort man kommer åt ca 1 dm från svansen och utåt på sidorna så spänner hon sig så, och börjar jag provocera stället så reser hon upp hela rumpan och ryggen. Så har fått massera nu ett par dgr samt göra lite övningar. Det släpper ju efter massage, då försvinner det helt. Hon kan ibland få sånahär tendenser, men inte såhär mycket som det varit nu. Sen är hon ju en väldigt spänd häst på vinterhalvåret, och det i kombo med kanske ett för tunt täcke kanske gör sitt oxå. Så nu plockade jag bort 50g'stäcket och så har hon kvar 100 grammet tills vidare, så får vi se hur rumpan beter sig kommande dagarna. Annars får Jossan komma ut. :-)
 
Imorgon kommer lilljäntan min och ska rida igen. Får hoppas Bella håller sig i skinnet helt enkelt! :-)
 
Idag kom Bullas regntäcke med hals som nu kommer användas först till våren. Ett Amigo. Satt jättebra! :-) Gjordarna kunde hon ha oxå utan att jag ska behöva klippa bort x antal decimeter och sy igen.. Det fick jag göra med fleecetäcket och 50g från Amigo. Fick klippa bort ca 40-50 cm på fleecet, och typ 20cm på 50gramstäcket. Men detta nya hade gjordarna i rätt längd.

Promenad + vintervila?

For iväg på rasten förut och gick en promenad med Bellabus på 40 minuter. Härligt! Och hon skötte sig så bra. Även på hemväg. Hon blir ju lite pigg osv. Men det är hanterbart och inte ens i närheten över hur hon var förut. :-) Lillsnuttan! Innan promenaden gjorde jag lite övningar på henne, och klippte ännu en decimeter av svansen.. m.m. 

Sen funderar jag om det är dags för hennes vintervila nu. Har känt ett par veckor nu att jag inte är så sugen, och att jag behöver en paus. Samt att jag känt att B behöver en paus. Det har varit så mycket nytt senaste halvåret, att ... det är dags nu för en paus. Det matas på nytt hela tiden.. och det funkar ju inte tycker jag. Inte utan paus. För någon av oss. Så, det lutar åt att det blir nu. Hon får ju alltid 1-3 veckor varje år, obestämt när... Men nu känns som läge. Jag får suga på den! ;-)
 
 

Pissväder

Jisses vilket väder! Har visserligen jobbat 8-21, men jag var till Bellson på min rast förut.. När det spöregnade, plus blev snöblandat när jag var där. Bella tog jag in, och hon frös.. pälsen stod rätt ut under täcket, men hon frös.. Så jag tog av det (50 g) och tog på ett dubbelt så tjockt. Sen gick vi ett varv runt travbanan efter lite borstning osv. och sen var det bra. :-) Då fick hon gå ut igen i ett varmt och skönt täcke. Hoppas hon höll sig varm tills insläppet ikväll..
 
Och nu har jag ÄNTLIGEN hittat en hals till hennes nya vintertäcke. Jag har letat igenom hela internet, hela världen..Haha. Och ÄNTLIGEN. :-) En sida som hade dom kvar... i rätt strl. Om det inte är så att jag får ett mail om att det tyvärr är slutsålt ändå. ;-) Förvånar mig ej! Men jag hoppas det finns. :-D

Imorgon blir det samma lika. Jobb 8-21, och en prommis med Bells på rasten! En lite längre än idag, om det är bättre väder vill säga.
 
 

Uteritt

Jag och Bella red ut en sväng förut. Tog en sväng på grusvägarna, och red lite längre där jag rider väldigt sällan. Red en massa övergångar. Skritt och trav först, med fokus på att hitta dendär bra takten i skritten. Det gick väldigt bra! La in lite galopp, och då blev hon lite mer taggad. Men det var hanterbart. På hemvägen däremot, snortaggad... visserligen på ett ställe hon brukar få galoppera osv på. Men jag gav mig inte, hon fick skritta tills hon hittade någorlunda takt, och sen la jag in lite trav. Men traven plockade jag bort efter en stund, för den gav ingenting. Så vi körde skritt och galopp. Men okej resultat. Hon var väldigt taggad i skritten.. Men lugnade sig ju längre hem vi kom. :-) Men det är ju enorm skillnad på bortaväg och hemväg. På bortavägen slappnar hon av på ett helt annat sätt, så där behöver jag inte kräva nånting mer än att hon ska lyssna på gas och broms. Ofta kan vi ligga och rulla i trav elr galopp och hon har en trevlig takt utan att jobba i form. Lite chill sådär. Men på hemväg, där äre korta trippiga steg, avknäppt nacke och allt vetegudarna. Hon sätter käppar i hjulen för sig dendär lilla skruttan. ;-) Men men! Bara att ha tålamod och jobba på. :-)
 
Nu blir det vila två dgr. Med promenader iaf med tanke på hur hagarna ser ut.. hua!

SÅLT

Bucas Freedom täcken strl 145cm. Helt nya och ouppackade!

Rött helhals 150 gram, det enda i Sverige. 1000:-

Grönt 300 gram. 800:-

Eller båda täckena för 1500:-!

 
 


 

Uteritt + barnridning

Idag var det planerat att min brorsdotter skulle komma och rida, som aldrig ridit förut och som är lite försiktig/blyg av sig. Då Bellan haft ett barn på ryggen en gång förut, och hon bara blev stressad, så har det inte känts som att Bellie är ett bra alternativ att sätta upp en helt ovan tjej på. Men idag var det dags, och därför red jag henne ut en tur för att iallafall få henne motionerad innan.
 
Red ut en sväng på 40 min, joggade och sedan körde vi två galopper. En i vardera. Det var nästan helt kravlöst idag, Bella var fin. Vi bara rullade på och hade mysigt tillsammans! Stod i lättsits i galopperna och hon fick bara rulla på. Fina Bellan. <3
 
Det gick jättebra med min brorsdotter oxå. Bella skötte sig jättebra! Jag är så stolt över henne. Hon blev inte alls som sist. Hon var mer avspänd nu. Hon blev lite spänd ibland och högg emot mig när jag la mig i, hon har ju sina ideér. Men efter en stund gick det bara bättre och bättre. Hon gillade läget och började slappna av riktigt bra. F fick styra, göra halt, sätta igång osv. helt själv sista varvet på travbanan. Och det funkade jättebra.

Avslappnad vare ja :)

Dressyr

Klev upp 05.40 imorse, och for och tog ut hästar. Mockade osv. sen for jag och Bella till klubbens ridhus runt 8 nån gång. Red ett dressyrpass där. Det var ett till ekipage där som tränade för en kvinna. Men iaf, Bella var fin! Började i skritt, och började då med framdelsvändningar, vilka gick bra nästan direkt för hon kände igen sig i förra passets arbete.
 
Gick sedan över till trav, där hon var fortsatt fin, men vi hade lite problem att få rätt på ytterbogen. Men efter lite jobb längs fyrkanten med utåtställning på kortsidorna och noggrann med att hon skulle vara rak på långsidorna så blev hon riktigt fin.
 
Jobbade sedan i galopp, jobbade tempoväxlingar som hon svarade jättebra på. Även på minskningarna. Visst önskas mycket mer, men hon var duktig!
 
Sedan gick vi över till travjobb, skänkelvikningar längs långsidan. Försöka hitta känslan, flytet, mjukhet i handen, ha koll på ytterbogen osv. De gick faktiskt bra. Jag är nöjd, jag hittade rätt flyt några ggr. Och resten var helt okej det oxå. Det är bra speglar där så man ser om hästen skjuter ut bog eller rumpa, viker näsan osv. I travjobbet var hon SUPERFIN i övrigt, helt med.. ytterbogen på plats, jättefin takt, jättefint flyt i traven. Riktigt trevlig! Och jag var noggrann. För mest är det ju mitt fel, jag förbereder inte så bra alltid, varken mig elr häst. Så när jag skärper mig och fokuserar på rätt saker blir det ju så mycket bättre.
 
Gick sedan över till galoppjobb, och där kände jag bara på henna i den förvända lite. För hon hade jobbat så bra, och vi hade ridit nästan 50 min då, så vi körde bara lite känna på-galopp. Den kändes fin. Hon var lite snabb i den förvända, men det fick hon vara med tanke på att hon nog var lite trött. Men jobbade med formningen och att rida henne ordentligt även i den förvända. Gick fint!
 
Hon gjorde några riktigt fina fattningar idag. Och fick några frispel oxå... herregud, haha. Ibland får hon flipp i hjärnan oså bara... nä... funkar ingenting i hennes värld. Så krävs det bara att man gör något annat några meter, och sen fortsätter igen på vad det var man skulle, och vips funkar det igen. Så blev hon livrädd för att hon skvätte upp ridhusbotten till läktaren så att det lät, och helt plötsligt kunde hon inte galoppera normalt utan var skräckslagen. Men sa till henne en gång (vilket jag inte brukar göra för det brukar ha motsatt effekt), men hon skärpte sig och blev lugn... konstigt nog. ;-)

FIN POLLE. Fick även en kommentar av hon som tränade där imorse.. Hon frågade vad det var för märkning på halsen.. Jag sa att det var en travare, alltså en frysmärkning. Hon sa att hon aldrig kunnat tro det... och sa fundersamt att hon rörde sig ju inte som en travare heller. Det är alltid skoj att få höra!! :-) För nä, det gör hon inte. Och vilket jobb det varit med denna tjej.. Det är roligt att kunna visa upp jobbet. (Y)

RSS 2.0