Klättring

Imorse var det tänkt att jag och Bella skulle ta ett dressyrpass i paddan igen, men då det var minusgrader inatt for jag och kollade paddans skick först och det var fruset.. Så där sprack den planen. Funderade om jag skulle ta och åka över till klubben istället, men tillslut kom jag på att rida ut vore det bästa för dagen dels pga det underbara vädret, och att hon gick i paddan igår, så då kan det vara roligare att få ridas ut och ha lite kul för lilla Bellson. ;-)

Så vi red iväg mot klätterbacken idag. Blev lite jogging påväg dit, och Bella fick typ sköta sig själv. Jag passade på att ha balansövningar, haha... stå två sitta ett steg osv. Har ganska bra balans ändå. ;-) Sen fick jag styrke- och balansträning i klätterbacken oxå. Jag blir lätt baktung, så övar på att pressa upp mig med fötterna istället. Bella skötte sig bra idag. :-) Tog två vändor i backen. Oså jogging däremellan + på hemvägen.

Sedan har jag fått bytt till vinterdäck nu på både bil + transport, och imorgon får Bella vinterdojjor. Då är vi redo för vintern!! :-) Skönt. Alltid en stor ångest innan däckbytet är gjort...

 Stilig brud liksom!

Dressyrpass + nytt täcke

Hade planerat ett dressyrpass på Bellabus idag. Träna lite på våra svårigheter.. dvs skritta lungt och med eftergift, speciellt efter högre gångart. Samt framdelsvändningar stod på schemat. :-)

Det började inte så bra, för när jag hoppat av och skulle stänga grinden så släppte jag henne, vilket hon tog i tillfälle att dra iväg.. Haha. Så gjorde hon jämt förr, och nu har hon så jäkla mkt energi och är så tittig och spänd i allmänhet i allt mörker och kyla, så... det var dumt av mig att lita på dendära nu. ;-) Jag tänkte fan, jag kommer aldrig få fast henne. Hon kan springa 15-20 min.. Men som tur var så fick jag fatt henne redan efter ett par minuter.

Sedan.. ja... det behöver vi egentligen inte ta upp. Men jag fick lite problem om jag säger så. Och tänkte att nä, jag måste rida tillbaka. Men jag hittade en lösning i sista sek! Så det var lungt.

Ingen bra start alltså. Men till passet då. Jag började på en mindre fyrkant (där det inte var vattenpölar) med att rida en kvarts framdelsvändning i varje hörn. Detta gick bra väldigt fort, och när hon kändes fin i några st på raken och eftergiven i form osv. bytte vi varv. Gick lika bra där. Jag är imponerad! Trodde hon skulle vara betydlig mer "munnig"... I början var jag lite för rörlig i armarna, så jag fick hejda mig lite och tänka till. Därefter gick de mkt bättre. Och hon mjuknade och stretade ingenting. Dutti tjej liksom!

Sedan joggade jag henne i lite trav, trevlig var hon. Gick in på en stor 8-volt i mitten, och där la vi oss. Där började jag rida övergångar, först i trav/skritt. Hon är van att göra halt, för ja.. jag undviker skritten (mkt omedvetet) för att den är så krånglig. Så hon gör halt, men jag manade på och bad om skritt, och det är här problemet kommer. Hon blir så taggad på vad som ska komma härnäst.. att hon inte är närvarande i själva skritten. Men detta gick sjukt bra!! Jag vet att jag inte kan få allt direkt, så jag la kraven på en rimlig nivå. Men det gick riktigt bra. Arbetet på Ia-träningen har verkligen gjort sitt. Sedan blandade jag Ia-s lite hårdare ridning med konsekvens och tydlighet med små eftergifter, med Ingelas mjuka ledande tygeltag, stora eftergifter och Gittans flexande handleder. Allt detta ledde till att jag kunde vara mjuk i handen, tydlig, och hålla mina armar rörliga. Annars låser jag så lätt fast armarna och blir hård. Men detta var en supergrym kombination idag!

La in galopp, och hon var jättefin! Jag red en väldigt samlad galopp eftersom syftet var lite övergångar osv. så jag försökte vara noga att verkligen rida henne in i övergången. Det blev en två travsteg innan skritt, men det är okej. Det tog inte så värst lång tid för henne att komma till ro ändå. Några ggr tog det längre tid. Men hon går med eftergift nu, och hon lyssnar på min rumpa, MEN, här försöker hon finta mig. Nu har hon kommit på att ja, hon ska gå i eftergift, och lyssna på halvhalter osv. Men, det räcker ju inte riktigt där. ;-) Det tycker hon! Då började hon ta mini-mini-steg, och trippa fram istället. Men med en del arbete så gick hon att få att länga på steget och jobba igenom kroppen. Så ur den skritten fick hon nästa trav- eller galoppfattning.

Red inte länge alls med tanke på hur bra det gick. Joggade henne i serpentiner som avslut, oså fick hon gå ett varv i galopp på fyrkanten och tänka mer framåt. Hon var lite vinglig i joggen, men blev fin. Så jag är supernöjd. <3

Och en sak kom jag på, som jag måste skriva om (för egen del)... var att i måndags på träningen för Ia så hittade jag mina ytterhjälper bättre. Jag fick rida ett par m innanför spåret på volt, och verkligen vara noga med var vi skulle befinna oss. Så jag fick verkligen ordning på ytterhjälperna. Jag rider inte med ytterhjälper när jag rider längs spåret..... :O Bekvämlighet av både mig och polle. Men iaf, idag så fanns dom där och stöttade henne och gav mig en aktivare ridning. :-) Och Gittans flexande handleder.. Jisses, en sån liten grej .... så poff löses en massa problem! Eller ett STORT problem. Jag blir så stark i överarmarna och fixar inte att krama med bara fingrarna så bra... Så Gittan sa, flexa med handlederna såhär, oså typ skulle dom bukta utåt lite. Och vips så kunde inte mina armar spänna sig, och polle blev avspänd och glad! Så det använder jag varje gång nu när jag känner att jag låser mig fast. Funkar skitbra.


Bella checkar läget... Tar sig lite friheter helt enkelt....

Nya täcket.. ett Amigo Hero 50g. Lila med rosa detaljer. FINT! :-) Hoppas att det kommer passa även efter någon timme i hagen. Håll en tumme elr två kanske! ;D

Vila

Idag blev det bara mys, pyssel, frisering och en promenad för Bellabus. :-) Inte så bara kanske. Vi hade supertrevligt. Kapade halva manen, och någon cm på luggen. Sen fick hon massage, och så gjorde jag några övningar. Sedan blev det promenad på 20 min runt travbanan. Tkr det känns så drygt när dom står i lera hela dagarna, och inte rör sig mycket då... Då känns det bättre att åtminstone gå en promenad för att få igång cirkulationen i ben och kropp.
 
Imorgon blir det ridning, lutar åt ett dressyrpass. Vi har en del att träna på fröken B och jag.. :-)
 
 

Uteritt jogging

Idag blev det en skön uteritt för mig och Bella. 17 plusgrader!! Helt sjukt. Höll på svettas ihjäl i min fleecetröja. Men helt underbart. Red en sväng på grusvägen, mest skritt. Hade inte alltför höga krav, men jag ville ändå att hon skulle vänta i skritten innan hon fick göra något annat. Men lite på hennes villkor, jag försökte bara vara mjuk i armarna och krama med fingrarna och leda, ställa, och visa henne vad jag ville. De gick bra, hon var inte omöjlig idag. :-) Hon fick allt vänta och ta igenom skritten genom kroppen. Tog några travfattningar och där var hon väldigt trevlig. Avsaktningarna lite värre.
 
Hemvägen då blev hon såklart mer taggad, så då red jag lite bakdelen in, mot sluta. Och så red jag så ett bra tag innan hon var redo att få trava lite. I slutan för vänster skänkel (ytter) så kändes hon.. halt? Nämen hon hade  värsta problemen att länga ut sitt högra framben. Jag vet inte om det var för hon var spänd och liksom att hon blev extra struttig i det "varvet", men hon kändes verkligen knepig. Jag tragglade på och tillslut kom något mer avspänt steg. Men jag funderar om det är hennes high-heel som visar sig lite. Men tkr inte det bara borde visas i skritt, då hon inte haft problem med någon annan rörelse i trav/galopp. Jag får prova vidare. Kan vara något som behöver tas igenom oxå bara. :-) Hon har ju svårare med bakdelsvändning åt ena hållet oxå, kan vara samma.
 
Jaja, jag är nöjd!! :) Provade även hennes täcken som jag köpte igår, och de två jag fyndade ska lämnas tillbaka imorgon. Men det andra.. Tornado-täcket. Jag är SÅ nöjd!!! Äntligen. Det sitter sjukt jävla bra. Klämmer varken på bog/bringa eller på manke. Jippi. :-) Är så glad att jag fick chansen att prova den nyare varianten, annars hade jag aldrig provat det igen med tanke på hur det gråa täcket satt.
 
 

Dressyrlektion Maria Eriksson

Vilken dag! Fullproppad... Klev upp runt 7, är ledig men var pigg då. Gjorde mig klar vid 8, sen for jag till stallet, mockade och fixade. Sen direkt till Birsta till 10 då de öppnade. Fyndade ett Amigo fleece-täcke (som B förövrigt kunde tälta i) på Granngården. Sedan for jag till Hööks för att lämna tbx täcket jag köpt, och istället köpa ett Tornado med 100 gram. Fanns ett i rätt strl kvar. Jag har flyt! Sedan fick jag med mig ett vintertäcke och ett regntäcke (skal) till riktigt fyndpris. De sista i rätt storlek. :-D FLYT VARE HÄR!
 
Sen på driven och köpa lunch, oså direkt fara o hämta Bellan då tiden drog ihop sig.. Vi for sen ut till Timrå och tränade för Ia. När jag red fram kändes hon.... stum? Tung fram.. Oengagerad liksom. Lat. Så jag sa det till Ia. Vi fick rida en massa övergångar idag. Med samma arbete som jag och B gjorde igår med skritten, att hon SKA vara lugn och jobba i skritten innan hon får göra något annat. Vi red galopp/skritt/galopp/skritt. Bella har verkligen svårt för skritten. Hon blir så stressig... stretig i munnen... ja, sätter sig helt på tvären helt enkelt. Hon vill rusa, istället för o vila på steget och gå kvar med eftergift i nacken, och så blir hon så ivrig och vill så mycket.. därför är hon inte riktigt närvarande i skritten utan hela tiden går hon och förväntar sig vad som ska komma. 
 
Det var ett lite annorlunda sätt att få skritten lugn motför hur jag fått rida för Ingela exempelvis. För henne var det mjuka ledande tygeltag och massor av eftergift för att få B lugn, och så har jag ju ridit, men senaste ggna har det inte funkat.. hon har hittat utvägar och går istället helt ur form och hittar annat att fokusera på. Ia bad mig hålla kvar, krama med fingrarna och ja.. låta henne acceptera läget.  Hon var mer att vi skulle hitta takten direkt, nä men ganska så direkt efter avsaktning osv. Så ska hon kliva in i skrittjobbet. Det var himla besvärligt tyckte B.. Jisses. Att det kan vara så svårt att skritta. Men nu ska det hårdtränas på det. Hon behöver lära sig att gå med samma eftergift i skritten som i traven/galoppen.
 
Galoppen var förövrigt RIKTIGT trevlig idag! Och i vänster varv fick vi nog till dom finaste avsaktningarna till skritt vi nånsin gjort. Hon hade inga problem med det idag, i v. varv. Hon gick ner DIREKT till skritt. :-D Fyfasen vad roligt! I högervarvet blev det ett par travsteg innan skritten. Men iaf, ju mer vi jobbade med att hon skulle hitta formen i skritten innan hon fick göra annat, så ju snabbare hittade hon den.
 
I övrigt kändes hon.... vinglig?! idag.. Hon var inte riktigt sig själv. Det var bogar ut i båda varven, även högervarvet där hon brukar vara så fin. Men jag fick bra verktyg hur jag ska rida in bogar/bakdel, och låta eftergiften komma ännu mer bakifrån. Att jag får till min ridning och korrigerar hennes kroppsdelar gör att det blir rätt fram oxå. Men det är lätt att börja plocka en massa.
 
Jag är iaf nöjd! Det var ju inget kanonpass som vi haft typ alla pass för Ia. Men det var nyttig träning och den gav mycket. Bella var inte riktigt sig själv, men vi jobbar vidare på skritten. Här ska skrittas minsann!
 
 

SÄLJES, SÅLT

Bucas Freedom Turnout 150, strl 145cm. Perfekt övergångstäcke med 150 grams fyllning. 650:- inkl. hemkörning inom Sundsvall, Njurunda, Matfors osv. Eller fri frakt om det ska skickas. Använt 1 vecka, helt felfritt skick. Som nytt!

SÅLT
 


Passar även på att fråga om någon är intresserad av ett likadant fast rött med helhals, även 150gram på det. Finns INGENSTANS i Sverige, så innan jag skickar tillbaka det till Tyskland kanske det finns någon här som vill köpa det istället?

Travbanan

Idag blåste det lite, så jag red på travbanan idag. :-) Slängde på henne hoppsadeln och började jogga igång i alla gångarter. I galoppen la jag inte lite avsaktningar och varvbyten, samt var noga med att hitta en lugn skritt innan hon fick ny fattning. Sen tränade vi på dagens fokus, fram- och bakdelsvändningar. Först började vi med bakdelsvändningar, och de krävdes inte många förrän dom var bra. Hon ska ju vara kvar i formen oxå, förut har jag inte krävt det. Men nu ska hon vara eftergiven oxå för så pass långt har vi kommit att hon klarar av det. Red lite bakdelsvändningar, hittade en bra skritt emellan, la in en galopp här och där. Så hon fick variera. Och inte bara ridas vändningar, för det blir lite uttråkande för henne.
 
Sen blev det paus, sen körde vi igång med framdelsvändningar som är svårare. Jag tänkte lite fel i hjärnan först, så dom blev bakvända på nå vis. Men när jag kom på det och gjorde rätt istället blev det mycket enklare! Här är det mycket svårare med formen. Men jag la ner form-tänket och tänkte att vi bara skulle göra rörelsen rätt, för hon blev lite för ivrig och före mig, så hon påbörjade bakdelsvändningar och grejja med röva fast vi skulle flytta framdelen osv. Ambitiös som hon är, och lite ivrig o stressad sådär när hon inte vet vad som förväntas riktigt.
 
Så när jag rannsakat vad det var som egentligen hände med bakdelen osv, så hittade jag hur jag skulle göra och hur jag skulle använda ytterhjälperna för att hålla rumpan på plats i vändningen, och då gick de jättebra. Så jag avslutade ganska snart där. Det är en bra början. Detta är inget vi jobbar på nånsin.... Så det är dags nu, och detta var en bra början som sagt!
 
Arkivbild... men lite flipp bjöd hon på idag oxå! Helt plötsligt kunde hon inte galoppera i höger varv, nix, de gick inte sa hon.. O körde ut röva, började studsa, skulle inte bära sig. Tillslut fattade hon bara vänster, och hade sig. Haha. Jag var bara lugn och bad lungt om vad hon skulle göra, och tillslut fattade hon höger och galopperade jättetrevligt. Ja, det kan inte vara lätt att ha det sådär rörigt i lillhjärnan inte! som dendära rödingen har. <3

För jag har blivit bönhörd!

Hehehehehehehe. Blev desperat igår och skrev ut på Fejjan och frågade om jag kunde få låna någons Rambo-täcke och prova. Fick en massa svar, bl.a av en tjej med ett Amigo hero lite i strl 145cm. Jaja, tänkte jag, jag har ju velat prova Amigo i den storleken då mindre ej fungerat förut. Så kom hon idag, hade då plockat med sig flera täcken från hennes stallkamrater ( SJUKT SNÄLLT ), och då hade jag sån tur att det var ett Rhino, ett Rambo och ett Amigo. Och sen ett Hööks-täcke med halvhals och neoprenfodring vid bogar och manke. Ett sådant, som det sistnämnda, har jag provat från en i stallet, det gråa/vinröda jag la upp bild på i inlägget igår, och det satt ju som ni såg SKIT. Så jag tänkte nästan inte ens prova det hon hade med sig..
 
Men, tre av fyra täcken PASSADE! Haha. Här har jag provat täcken som en galning och så kommer hon med fyra täcken och tre passar... vilket flyt liksom. Det som inte passade var Rhino, det blev för smalt i bogen. Men Rambo och Amigot passade bra i bog och manke. DOCK så var Rambot sjukt stort på henne, längden var för lång, och gjordarna fästa så långt ner på täcket att dom inte gick att spänna kring hennes mage. Dom bara hängde en halvmeter nedanför.. Så frågan är liksom om det blir för trångt i bogen om jag går ner till 135? För tar jag 140 så känns det som det inte blir nån skillnad direkt. Eller så vare just den modellen av Rambo som var så. Men jag har hört att just Rambo är stora i strl.
 
Men nu har jag lite att välja på, till och med. Så jag har en plan! Tidigare idag beställde jag ett Amigo Bravo i strl 145 som jag vill prova om det sitter bättre än 140. Vilket det lär göra då dessa täcken gjorde det. *Hoppas*. Det är ett 250gram som blir vintertäcke isåfall. Sen tänkte jag köpte ett såntdär Hero Lite, men jag ska nog köpa det som innehåller 50gram fyllning. Känns bättre än att ha endast skaltäcke liksom. Sen ska jag nog köpa ett såntdär neoprentäcke från Hööks med 100gram fyllning. Blir ju helt perfekt!! Sen behöver hon inte ha täcke när det inte behövs heller. Jag har blivit lite fjollig med åren! ;-)
 
Så.... nu ska jag försöka sälja mitt nya Bucas, ska lämna tillbaka det ena (om det går), och dom två som kommer från Tyskland till veckan ska jag kolla hur krångligt det blir att skicka tillbaka dit. Annars får jag väl sälja dom oxå då. :-) Hoppas jag bara behöver sälja det jag har nu...
 
 

I'm going craaaazy!

And were on it again! Täckesjakt.. täckesprovning. Nu ikväll var jag i stallet i en timme för att prova lite täcken på B. Den timmen fick mig mer slut och utmattad i huvve än mina 12 timmar på jobbet idag. Jag blir fan galen! Hon får bli nakenfis i värsta fall, men man vill ju ALLTID ha täcke i nödvändigt väder så som storm och nederbörd. Suck.

Hade sett en stallkamrats täcke som hon köpt på Hööks, och tyckte det verkade så trevligt i passform osv. så jag köpte ett och provade idag. Katastrof. Verkade lovande, men så fort hon får röra på sig så ba... HEJDÅ! och så far det bakåt och stramar åt framtill. Provade även några täcken i stallet, men nä. Alla har samma "beteende", det ser ni på bilderna nedan. Det dras bak i manken. Och stramar därför åt i bogen.

Bucas och Amigo sitter bäst. Amigot sålde jag i somras för det satt inge bra alls då, men nu satt det mycket bättre. Millimetern bättre än Bucas-täcket. Jag tänker då när hon går, så känner jag hur det känns kring bogar och manke medans hon rör sig. Båda känns okej, men Bucas sitter åt lite mera. När jag hade min bogförlängare satt det ju grymt bra i bogen, men som jag skrev igår så stramade det i manken då istället. Vad är fel?! Nu har jag sytt till en ännu kortare bogförlängare, så det kanske blir ett lagom mellanting. Att det lättar i bogen men inte stramar så överjävligt i mankammen. Det är typ... mitt sista hopp? Jag har bara köpt Bucas-täcken för 3500:- och måste troligtvis sälja hela skiten. Känns jättebra. :-) Men, de är ju en småsak egentligen! Min häst lever och mår bra, det går bra nu... det är bara täcken. Nonsens. Eller? För mig är det en stor grej, jag vill ju som sagt ha täcke på stackarn när det är skitväder åtminstone. Och nu kan jag inte det förrän jag hittar en lösning, vilket verkar omöjligt!

Jag tänkte även... är jag för noga? Hittar jag fel som egentligen inte finns nu? Men, för det första ser jag i pälsen att det börjat ruggats på bogspetsen, och redan där tyder det ju på att täcket sitter för hårt. Sen så kände jag på hennes hagkompisar hur täckena på dom sitter, och dom sitter PERFEKT. Mjukt och skönt i manke och bog/bringa. Så, då fick jag klart för mig hur bra ett täcke SKA sitta. Och kan sitta. Och att det inte måste klämma antingen eller.

 
Haha jisses... vissa mer katastrofala än andra!

Täcken jag provat nyligen är:
* Hööks, flera modeller
* Shires typhoon halvhals
* Bucas Freedom
* Bucas Smartex
* Bucas Irish Turnout
* Amigo Bravo
* Hansbo, flera modeller
* Nisch, flera modeller
* Horze Avalanche Halvhals

Flera av domhär är för hästar som typ kallblod, grova hästar.. och vissa är för smalare hästar och bogar. INGET funkar ju??? Det som funkar bäst är ju dom för smalare bogar, dvs Amigo och Bucas Freedom. Men ändå för trångt.

Skulle vilja prova Rambo... men vägrar köpa ett innan jag får prova. Någon som har andra tips??

Hm....

Provade den ena bogförlängaren idag, och det såg väl bra ut. Åkte dit lite senare nu ikväll o kollade läget, och ja, inge bogtryck. Men var tror ni trycket hamnade istället? Manken! Såklart. Precis som jag anade... För alla täcken som jag provat som suttit bra i bogen har tryckt på manken, och tvärtom. Men det är väl så, nånstans måste trycket ta vägen? En häst som rör sig drar ju naturligt täcket/schabraket whatever bakåt... Som när man har täcke med täckgjord elr försöker sig rida med ett schabrak + täckgjord = allt glider bakåt. Iallafall på Bellson. Så, jag antar att trycket måste hamna nånstans... Och vad är värst liksom? Jag vet inte, men av nån anledning känns det som om manken är värst.

Iallafall.. for o köpte foder och pysslade på i stallet med det, och hittade även ett perfekt hönät! Jag har ju hållit på med diverse varianter utan framgång, men detta var precis vad jag sökte. Fyrkantigt nät med STORA maskor, och detta rymmer massvis. Hade dundrat på rejält med hö, och allt fick plats utan att jag behövde pressa. JIPPI. Får hoppas detta håller. Imorse hade hon vandaliserat hela alltet... Höpåsen låg på andra sidan boxen med tillhörande karbinhake som hon slitit sönder. :S Gosse.. hon var tydligen hungrig imorse.Red förut idag oxå. Sandra snackade om nån storm? Jag såg ingen storm. Förrän 10 minuter efter att vi ridit iväg.. Jisses. Jag som aldrig rider ut denhära i storm.. Spänd, galen, rädd för allt ,blåser upp sig, hoppar upp i luften o landar på alla fyra.. osv osv. Och där satt jag barbacka. Satt inte säkert, haha. Sen var hon svinpigg.. Herregud. Skulle skritta henne för tänkte att hon var trött efter igår, men nä. Hon skulle nog behövt ett pass på banan dendära. Men men.. Imorgon är det vila och på söndag uteritt!

Pyssel

Chansade och skrev ut på fejjan och undrade om någon hade slit- o slängtäcken som skulle kastas som jag kunde få ta rätt på, och det tog 1 minut så var det klart! Åkte och hämtade och har nu pysslat ihop 3 st chest-extenders. Dom finns att köpa från Bucas, i både denna variant som jag gjort fast utan ställbarhet, samt en annan variant. Men de finns inte att köpa här i Sverige (inte på nån webshop) så då hade jag behövt göra en extra beställning från Tyskland där jag köpte täckena, och det är det inte värt. Så jag tänkte att så svårt kan det inte vara att knåpa ihop ett par egna.
 
Här är resultatet: Blev en med resår, en kort med någon cm ställbarhet, samt en längre med mera ställbarhet. Blir spännande att se om det blir någon skillnad. Täcket sitter nämligen lite tajt över bogspetsarna ändå, så det blir lite ruggat hår vilket säkert annars kommer leda till skav. Så jag provar bredda bogen lite på täcket så får vi se. De täcken jag testat med bred bog har istället glidit bakåt och spänt åt ännu värre fram i. Vi får se imorgon som sagt! Spännande ska det bli. :-D
 
 

Dressyrlektion

Idag var det dags för dressyrlektion för Gittan igen. Bästa Gittan! Hon är så bra. Jag började med att värma själv i typ 20 minuter, i alla gångarter. B var fin! Gittan kom mot slutet och sa att det såg bra ut. Sedan körde vi igång. Vi tragglade vidare med skänkelvikningarna, och jag fick ytterligare hjälp på traven idag hur jag ska hitta rätt känsla. B börjar stärkas i dom, och hon börjar veta vad det är jag menar (fast jag knappt vet det själv!). Så vi hjälper varandra. Men det finns i speglar i ridhuset, och jävlar i min lilla låda hon gör ju riktiga skänkelvikningar! Haha. Fast vi behöver liksom finlira till dom så dom blir "perfekta". Högerbogen lever sitt egna liv, mina armar gör desamma och jag måste jobba med mitt framåttänk i rörelsen.
 
I början jobbade vi skänkelvikning längs långsidan, och där fick jag en riktig aha-upplevelse. När jag flyttar undan vänster vill jag liksom ställa så mkt till vänster att jag tappar hela hennes högersida, men när jag fick  tänka högerställning istället så BAM, där kom känslan, flytet.. :-D Visst har jag blivit tillsagd ett antal ggr att jobba högerställning när jag flyttar undan vänsterskänkel, men idag vare nåt som lossnade för oss iaf. :-)
 
Sen jobbade vi på diagonalen, och det var där jag fick se skänkelvikningarna i spegeln. :-D Det gick bra. Helt klart ett steg i rätt riktning för mig att hitta rätt.
 
I galoppen då, då var jäntan lite trött sen travarbetet så hon maskade lite (och jag med, haha)... och bröt av någon gång. Men jag fick peppa mig själv att RIDA ordentligt och inte glömma magen. Hjälpa henne. Sen gick vi över i förvänd, och de gick jättebra. Fick bra tips där hur jag ska gå vidare. Idag låg vi på volt i en balanserad, bärig förvänd galopp. Inte top notch, men väldigt bra. Det var ett tag där jag kände "Men? Är detta verkligen förvänd?", så det är ju ett väldigt bra kvitto. :-D I båda varven. Jag har lättare att rida henne korrekt i vänstergaloppen i förvänd. Hon bröt av ett par ggr, och stressade då upp sig den lilla puppan. Men hon lugnade sig fort. Vi fick till ett par fattningar i förvänd på rakt spår, de är super. För annars vill hon gärna ta den "rätta" galoppen.  När vi hade jobbat vänster förvänd på slutet, och kom över i rättvänd galopp. Jisses så fin och bärig den var! Vi bara svävade fram. Fina fina B.
 
Travade av låång och låg på en mycket nöjd häst! Och ryttare. :-) Jag hade sporrarna idag, och de funkar jättebra. Gittan sa oxå de att hon tror jag behöver kunna ge dedär lilla extra. Och det känner jag ju. Hela min sits och alltet blir mkt bättre när jag har sporrar för då tänker jag verkligen på hur jag sitter, och jag behöver inte sitta och nöta med hälen för att få respons. Det är sällan jag behöver lägga till dom, men dom är bra när de behövs. Och inte blir hon minsta lilla sur heller lilla B. Det är en förstärkning från min sida så jag kan förklara för henne vad jag vill, så nästa gång vi ska göra det går det liksom ännu bättre utan extra hjälp.
 
 

Uppe innan tuppen (Y)

Är ledig idag, men tog mig an ett utsläpp idag, så klev upp och åkte till stallet kl 5.30. Härligt! Det är så mysigt. :-) Sedan mockade jag och gjorde klart allt + grejade lite, och var hemma till 7 då jag hade tvättstuga.
 
Har suttit nu och kollat lite extra på Bellas foderstat. Analysen kom förra veckan, och då konstaterade jag att jag kunde fortsätta ge det jag gav (0,5 kg muskel), och bara tillsätta fosfor (och selen såklart) så var det klart. Simpelt liksom. Men Muskel är ju rätt dyrt, så jag tog och räknade på soja som jag oxå brukar ge. Det blev perfa! Kvoten höjdes, priset sänktes och alla näringsvärden täcks så jag behöver inte köpa ngt annat än Selen då. :-) Så 200g Muskel och 300g soja landade det hela på. Så ska åka och köpa foder idag åt lilla donnan. :-)

Idag hoppas jag även täckena kommer som jag beställt från Tyskland. Inge märkvärdiga elr så, det är Bucas Freedom, men det är ett 150g med hals som inte finns i Sverige, och så passade jag på att köpa ett 300g när jag ändå skulle beställa därifrån. Skulle ha köpt ett sånt i vilket fall, så då slog jag två flugor i en smäll. Så fattas bara skaltäcke nu, men det är ingen panik då det inte är läge för ett sånt förrän till våren.
 
 

Uteritt klättring

Red till klätterbacken idag på en spänd och pigg häst. Hon lyssnade ganska bra, men jag hade lite för mkt krav idag så det var inget bra pass. Hon la tungan över så fort jag bad om ngt som inte passade henne, och de var något så enkelt som att lugna sig lite, göra en halvhalt eller något annat simpelt. Blir snortokig på dedära. Jäkla häst som lär sig allt så fort, både positiva och negativa saker. Gosse....
 
Imorgon tar vi nya tag, de är träning för oss. Är sjukt opeppad, men de blir nog bra.

Dressyr i skogen (Y)

Imorse red jag ut Bella en sväng. Jag hade ingen plan, utan var allmänt omotiverad... kanske min höstdepp är påväg nu. Iallafall, det blev lite dressyrjobb. KUL. :-D Äntligen fungerar det igen. Elr det var kanske en engångsgrej, vad vet jag. Men i våras la jag ner dressyrjobbet på uteritterna och sänkte kraven och bara hade roligt med Bellisen. För det funkade inte då vi bara hade dragkamper och var oense. Men ju mer välriden hon blivit under detta halvår så ju bättre går det på uteritterna då hon mer naturligt jobbar rätt och lyssnar bättre.
 
Jag hade fokus på övergångar idag, tusentals. Först jobbade jag halter i skritten, sen travade vi och då fick hon gå halt/trav/halt/trav, och ibland skritt. Hon var fin! Sen när vi jobbat det ett bra tag så tog vi galopp, och tänkte jobba galopp/skritt/galopp/skritt, och de gick väldigt bra. Hon var väldigt lyhörd och med. Ibland blir hon tittig och hittar nåt hon bara mååste titta på och då försvinner liksom fokus, men hon var enkel att få tillbaka till arbetet.
 
Sen blev det en kort joggingpaus, och sen fortsatte vi med galoppjobbet vilket gick jättebra. Åh så stolt jag är över henne, hon stressar inte ens upp sig nämnvärt mellan galoppfattningarna längre. Att träna på galoppfattningar utomhus har bara varit att GLÖMMA förut. Nu tog det inte lång tid efter en avsaktning innan hon längde på steget i skritten och lugnade sig. Så jag kunde jobba ganska intensivt, bara några få skrittsteg oså ny fattning. osv. Mot slutet kom det in ett par tre travsteg emellan, så hon blev väl lite trött. Men avslutade efter en fin fattning, galopp och avsaktning, och sen fick hon galoppera resten av vägen och jag stod i lättsits. :-)
 
Sen skritt hemöver. Jättefin polle!
 
 

Bellabus!

Melina fotade kanske jordens snyggaste bilder på mig och Bella idag! Superduktig. :-D Så nu har jag redigerat dom och gjort dom klar.

Bella fick gå ett lättare pass på ängen. Hon var pigg och taggad, men jag hade inte så höga krav utan vi rullade på. :-)
 
 

Melina och Tille

Melina var gullig och fotade mig och B förut, så jag hängde med henne till paddocken och hjälpte henne bygga lite och fotade henne och Tille lite. :-D Här kommer lite bilder. Dock var det skymning på G så det blir inte så bra bilder då..
 
 

Caroline och Donna

 

Rastlös!

Sjukt rastlös är jag... och har varit. Runt 16 tog jag ett bad, och sen när jag väl låg där så blev jag så rastlös och stallsugen att jag for till stallet och pysslade lite och provade ytterligare ett täcke på B. Shires Typhoon. Jag tyckte inte det var någon hit! Men det var okej. Men då är hennes Bucas bättre, så det kändes ingen idé att köpa ett sånt.
 
Ska ju ha dubbla uppsättningar som jag alltid har av alla. Det känns nödvändigt med reserver. Men tror det blir ett 150 g med helhals om jag får tag på det. Det är ingen svensk butik som har det hemma, så håller på kolla upp om det går att tas hem eller om jag måste köpa från England.
 
Sen kom jag hem.. och runt 21 blev jag så rastlös igen. Så jag åkte upp till stallet ytterligare en gång, och smörjde upp hela min hopputrustning. Bytte lite schabrak, rensade lite. Fotade lite schabrak jag ska sälja. Men det var allt lite läskigt att vara där själv den tiden... var uppe på loftet, och så hör jag ljud från trappen. Kunde inte tänka mig någon häst få till dedär ljudet heller. Men men! Överlevde iaf. Höll mig till våran lilla sadelkammare resten av tiden. ;-) Sen pysslade jag om Bella, gav henne massage, rengjorde puppan, klippte svansen, borstade igenom na helt o hållet, sen lindade jag bakbenen. (Y) Hon var så nöjd så. <3
 
Domhär två täckena köpte jag iaf. Fina va?! :D

Dressyr

Imorse for jag och lämnade tillbaka Protector-täcket, och sedan for jag till Equeens där jag planerade att gå igenom ALLA Bucastäcken för att hitta rätt storlek haha. Igår kollade jag lite snabbt, men verkade inte finnas nånting. Och så gjorde jag, letade o letade... och längst under, på golvet låg tre undanlagda täcken, och de allra sista var rätt strl. :-D Sen hittade jag en påse med ett Bucas i, men inte Bucas påse utan en annan. Och jag hade sådan tur att det oxå var i rätt storlek. Typ dom enda. Trodde jag. Sen såg jag en låda mot lagret, och där låg visst flera i 145cm, fast i marinblått, den nya färgen. Så jag tog ett sånt i 150g. Sen tog jag ett lila halstäcke 300g.
 
Båda satt bra. Det blåa 150g satt bäst. Jiho! Det var jättestor skillnad motför hennes nuvarande på hur det låg an mot mankammen. Sedan provade jag det lila, och det var något trängre (vet inte om de är annorlunda i passform pga halsen), men det kändes helt okej. Hon får prova ha det i vinter så får vi se. Ingen panik iaf. Sedan så äre så att när hon rör sig i domhär täckena sitter dom jättebra. Hon behöver ha utan bogveck, för de är aldrig nåt med bogveck och massa spännen fram som suttit bra på henne, nånsin. Men när hon har utan bogveck så ligger täckena stilla, och även om dom sitter ... rätt så tight (inte FÖR tight) över bogen så kan hon ändå röra sig ordentligt. Det är som att täcket liksom "lyfter" när hon rör sig, och sitter bra.
 
Jaja, sen tränade vi lite dressyr jag och Bella. Började med jogging i trav, lite serpentiner och sådant. Hon blir lång i högersidan så jag red lite utåtställning och någon högervolt ibland för att få med den sidan. Sedan gick jag över till att jogga igång henne i galopp. Det tog ett tag innan hon slappnade av, och innan jag slappnade av och hittade rätt. Men hon var jättefin! Hade bra koll på alla delar. Vänstergaloppen var så jobbig i början, haha. Hon blev så fyrtaktig och jag fick verkligen ta i med mage och rumpa för att sitta kvar i sadeln, och hjälpa henne hitta takten. Sen gick de skitbra. :-)
 
Skrittpaus och sen körde vi galoppjobb. Förvänd galopp körde vi! Ganska mkt. Låg och rullade på en övning jag tänkt ut, och de gjorde hon så bra!! Sen gick vi över i höger galopp, och den var sämre idag i förvända, för jag fick liksom hjälpa henne mera i detta varvet. Hon bröt inte av en enda gång dock. Elr jo, när hon blev "rädd" för en grej, men de gills ju inte. ;-)
 
Sedan travjobbade jag lite på en stor volt, och gjorde en volt utåt på öppna sidan, och så gjorde jag  två halter och en ryggning på resten av volten. Hon var skitdryg i övergångarna, lyssnade inte alls. Så där fick vi jobba lite intensivare för att få igenom halvhalter och halter, och sen vart hon jättefin!! :-)
 
Avslutade med att träna på det vi fick i hemläxa nämligen flytta rumpna utåt på volten. Det är svårt tkr jag att få koll på alla delar, men jag tror minsann vi fick till några ganska bra steg där. :-)
 
Jag är supernöjd! Hon är så fin. Lugn... hon vilar på steget och även i skritten emellanåt. Inte alls lika stressig som hon varit. I traven var hon lite stressig efter galoppen, men efter en stunds arbete med det så lugnade hon sig. Sen måste jag påminna mig själv hela tiden att rida med MAGEN och röven. Inte spänna dom förbaskade benen... Det går mkt bättre då jag tar i med magmusklerna och följer med i rörelserna, istför o knipa mig fast.

Uteritt

Red ut på polle efter jobbet idag. Hon var fin! Taggad och pigg som vanligt. Men hon lyssnade bra. Jag hade inte så höga krav, men ändå att hon skulle vila på steget och ta i lite. Inte bara pinna på som en symaskin. Först red vi en runda rund kvarteret och joggade fram i trav och lite övergångar till skritt. Sen red vi in på en grusväg och körde galopp, hon fick galoppera fyra vändor. Första två vändorna blev mer kontroll och ordning på det hela, och de två sista vändorna stod jag i lättsits och hon fick bara rulla. Då var hon avspänd nog att få rulla på i ett friskt tempo. :-) Superhärligt!! Vi bara flög fram där i det sköna vädret.. sol... höst... love it!
 
Och täckesångesten fortsätter, huvva! Köpte ett Protector idag med halvhals, SKITFINT, men det satt kajko. Det var så lågt fram så hennes bogspetsar stack nästan fram. ;) Nästan. Nämen hua.
 
Min förhoppning är fortf. att Bucas Freedom ska funka i större storlek. Gör det inte det, så är jag inne på att köpa ett sådant med fast hals. För då blir ju inte dendär kanten som skär in i hennes mankam. Så, men frågan är ju hur det kommer sitta i övrigt då. Men det får man väl se. Problemet är att ingen butik här har hennes storlek... Men ska in igen och kolla en extra gång på storlekarna.

Utsläpp + täckesprovning

Imorse hade jag utsläpp, så for upp vid 6. Sedan provade jag en massa täcken på B, och provade om hennes nuvarande för en extra koll liksom. Men nä.... Jag provade då Bucas, Hansbo, märkeslösa, Horze och Nisch. Antingen så stramar dom i bogen, eller på mankammen. Antingen eller. Det som sitter absolut bäst är fortfarande Bucas Freedom. Det sitter jättebra förutom just att vid mankammen där hon musklat sig så skär det in. Suck.
 
Min förhoppning är att ett större Bucas Freedom ska funka. Sen är jag sugen på att prova något Shires, och Rambo utetäcke. Amigo kan hon ju absolut inte ha, det har jag provat flera ggr. Rambo flugtäcke också, men det är nog inte jämförbart med ett utetäcke. Dock vill jag prova ett först, för jag köper inte ett täcke för över 2000 spänn för att prova..
 
 

Täckesångest!

Idag har Bella vilat då jag har jobbat. Men jag var dit en sväng på rasten och kollade av hur ny-täcket suttit... SKIT! Kan jag tala om. Det sitter perfekt på gången. Men när hon rör sig = skit. Hon har alltid varit svår att hitta täcken till. Trodde verkligen på domhär täckena då dom funkar på många andra hästar. Smala som breda. Suck. Jaja.... Bara att tänka om. Ska skicka tillbaka ett möjligtvis två, och resten säljer jag. Av dom nya alltså.
 
Min plan nu var/är att köpa likadana Bucas som hon haft som alltid passat sjukt bra, dvs Bucas Freedom. Men jag provade dom ikväll, och visst, dom sitter absolut bäst av alla täcken jag provat. Gick med henne några hundra meter för att känna hur de känns kring bogarna. Det känns okej. Men det är inte helt luftigt liksom. När jag känner in handen så får jag ett lättare tryck, alltså väldigt lite tryck, men ändå. Så logiskt sett borde trycket vara nästintill obefintligt när handen inte är där.
 
Men nu velar jag om jag ska köpa 140 eller 145? Jag sålde ju iväg dom i 135, aldrig mer den storleken. Dom nuvarande är i 140. Och dom passar. Men frågan är om 145 gör att de blir lite rymligare i bogen? Eller så blir det tvärtom att halsskärningen blir för stor och täcket glider bak. Grejen är att jag beställt ett i 145 nu.... Och så ska jag köpa 1-2 st här i stan. Jag får nog satsa på att göra det i helgen, så jag kan prova och avgöra om hon ska ha 140 eller 145. Och så får jag ringa och byta strl innan de skickar det jag beställt.

Ikväll la jag även märke till att kanten på täckets skärning, den som ligger mot mankammen, ligger åt ganska hårt. :( Hennes övre halsmuskel har ju blivit MYCKET större än den varit innan.. Så det är givetvis därför. När hon har huvudet normal så sitter det åt där. Ja, kolla på bilden så ser ni att det fasen skär in. :( ÅH. Gode gud. Jag som till och med planerat klippa henne lite. Hon får nog bli mammut i år och gå utan täcke.
 
Suck. Denhär ångesten jag har nu är ju fasen i klass med sadelångesten.
 
 

Uteritt

Det blev en uteritt i eftermiddags för fröken Bus. Jag var inte på topp så vi skrittade mest, nästintill hela ridturen. På hemvägen blev hon så himla spänd och trippig, så då var jag tvungen att ta tyglarna och låta henne röra på sig lite i form av jogging. Blev lite övergångar. Hon lyssnade inte bra den lilla puppsnurran. Spänd och därmed svår att nå fram till. Ändå har hon blivit mer lyhörd på uteritterna. Men idag funkade knappt bromsen över huvudtaget. Men så kan det vara ibland! ;-)
 
Imorgon blir det vila då jag jobbar hela dagen.
 
Idag kom hennes nya täcken. Har sålt iväg hennes då de blivit för trånga, och köpt in lite nya då jag fått prova denna modell av en i stallet. Och det verkar lovande! Alla förutom helhalsen verkar perfekt på henne. Ska exprimentera lite med spännena där och se om vi kan få det att funka i bogen.

Just nu får jag inte in fler bilder än dessa två... så får ta de andra när de funkar! ;-)
 

Dressyrträning Maria "Ia" Eriksson (FILM)

Äntligen film igen! Från träning. Har inte sett en träningsfilm sen... juni? Nån gång.. Det är ju verkligen inte samma sak att se en tävlingsfilm liksom, med massa spänningar osv. Så nu var det dags. Snälla Sofia ställde upp och filmade oss ikväll, TUSEN TACK!
 
Gick jättebra att träna. Först red jag fram själv. Jag hade sporrar ikväll, ANDRA ggn i mitt liv jag rider med sporrar. Men idag kändes de riktigt bra. Ingen panik som sist, haha. Jag har senaste dagarna pratat med bl.a AC, och min sambo, om mina problem med benen/fötterna i ridningen, som pekar utåt och hälen uppåt. Men bara av några enkla tips och bara av att prata om problemet gör att man (jag iaf) blir mer uppmärksam på det. Så idag tyckte jag att jag hade riktigt bra koll på benen. Jag tänkte att jag skulle vrida om innanlåret liksom, och med tårna tänkte jag nästan lite.. inåt-tåning. Finns garanterat inget ord som heter så, men ni fattar nog! ;-) Så ja, ingen panik över att råka peta på donnan i onödan med sporren alltså. Och inge sur var na heller på dom, när jag väl använde dom.
 
Hon var iaf lite spänd när jag red fram, men fin. Lyhörd. Men som sagt hade velat ha lite mer rundning och avslappning. Men jag rörde på henne, massa trav och sen galopp. Så hon får röra på musklerna och komma loss i kroppen.
 
Sedan började vi passet, vilket gick super! Vi jobbade på att få hennes högerbog på plats, som vanligt. Red lite serpentiner, utåtställning osv. Sedan förvänd galopp och lite sånt. Nämnde även för Ia att vi (jag) suger på att rida tagen bak- /framdel på volt. Jag har aldrig fått till känslan, och jag tränar aldrig på sånt. Så idag fick vi prova på lite sånt igen, och jag började få in känslan om hur jag ska tänka och rida. Så det fick vi i hemläxa.
 
Jag var liiite mesig idag med benen och formningen av henne just för att sporrarna var på, lite svårt ibland att veta hur mkt jag ska ta i liksom. Så jag var lite försiktig idag, så en gång blev det avbrott i den förvända. Sen blev hon lite lång i den förvända galoppen, och lite snabb. Men det gör ju ingenting. :-) Jag är supernöjd med passet!Skillnad

Ja det har ju hänt en del med överlinjen sen ett halvår tillbaka! ;-) HAPPY :D

 
 
 
 
 

Uteritt

I förrmidags blev det en skön uteritt för mig och Bellabus längs grusvägar och upp i skogen! Supermysigt verkligen. Joggade henne och la in någon övergång då och då. Hon var fin. Jag krävde inte mycket, hon fick trava på. Men hon var trevlig iallafall. :-) På hemvägen la jag in galopp, och det gick sådär. Hon var ganska spänd, jag tog lite fattningar, och vissa ggr kunde hon fokusera och komma till avslappning i en låg och rund form. Då är hon supertrevlig. Men fokus låg lite här och där idag så hon spände till rätt vad det var, och då fick vi börja om helt enkelt. Hon var trevlig i sista galoppen. Vänstergaloppen är alltid bäst ute, det är där hon lättast kommer till ro.
 
Finpullan!
 
 
 

FILM

Här kommer filmen :) Tycker inte det ser så tokigt ut förutom just att hon är SÅ spänd...
 

Dressyrtävling

Ja hujedamej... var ska jag börja? Jo, jag önskar att min häst hade lite mindre skalle än vad hon har. Hon tänker så förbaskat mycket själv. Istället för att slappna av och vänta på vad som komma skall. Jag förstoooood att hon skulle ha kvar känslan efter LAn vi red sist inne på en tävlingsbana. Nu har det blivit nånting nytt, nu har vi lämnat tryggheten vi ridit hela sommaren (LB), och vips kan det hända massa skoj. Och då blir hon helt .... initiativrik. Ja, så kan man säga.
 
Red fram henne, och hon var rätt okej i traven. Lite spänd och svår att få igenom, och dedär jäkla munnandet och att hon försöker lägga över tungan. Fick hoppa av o snörpa åt ett hål. När jag sedan hoppade upp, då flippade hon! Då skulle hon galoppera. Och galoppera. Och galoppera. Hon blev precis som hon blir ute när hon blir taggad och vi har lite delade meningar. Så hon gjorde ett antal stegringar och slängde sig framåt samtidigt, för hon skulle minsann galoppera. Och visst, det var min plan, men absolut inte från det läget.

Skrittade henne lugn, vilket inte tog lång tid, och då jobbade vi lite galopp. Sen råkade hon sakta av, och vips blev hon supertaggad igen och började stegra/hoppa för hon väntade på nästa fattning.
 
Efter en del jobb så blev hon jättefin i galoppen. Avspänd, lugn, nöjd. Fin i munnen. Ja, superfin helt enkelt. Dendär långa och runda formen, i båda varven.
 
Sen när jag tänkte börja travjobba var hon som en fiolsträng. Direkt förväntade hon sig en massa, vilket ledde till att hon blev svår att påverka. Jag red lite uppridningar och halter på medellinjen, och i varje halt blev hon frustrerad och började backa. Och kul om hon skulle göra det inne på banan liksom. Jobbade i trav, lite volter och så för att få henne lugn, men nja. Det blev aldrig riktigt bra. Jag fick rida i ett undertempo för att ha henne lugn, jag kunde inte få ut steget på henne ordentligt för hon spände sig så. Och så fort jag svängde eller gjorde någon förändring så blev hon värre.
 
Tillslut blev hon okej, men absolut inte som hon ska. Och då var det dags att skynda iväg till ridhuset, där vi bara hann rida ca 2 minuter innan vi fick startsignal. Spänd som en fiolsträng kom vi in i ridhuset och inte hann jag få henne minsta avslappnad heller.
 
Ja, programmet då. Hade världens skitkänsla genom hela programmet, försökte få mig själv att tänka om, peppa mig själv osv. men det hjälpte inte. Hästen gick inte att påverka. Jag var faktiskt påväg att räcka upp handen och utgå. Så illa kändes det. Hon gick sina egna vägar och genade o hade sig... Och otroligt spänd. Hon gick faktiskt inte ens i form bitvis, helt över tygel.... Och inte kunde jag rida mellangångarterna normalt heller, för jag fick verkligen inte igång röva på henne.

Nä, inte våran dag idag.  59,nånting...%. Jippi. Var sjukt besviken när jag kom ut. Men nu har jag analyserat och tänkt om, och jag är jättenöjd för jag har en jättefin häst som gör sitt bästa. Hon har mycket skalle, och idag var det rörigt i den lilla hjärnan därinne... Inte hennes fel. Bara att träna vidare. Hon var precis likadan när vi nyss börjat rida LB:2, förutsägande och spänd för hon var exter över vad som komma skulle. Och nu när vi ridit LA:3 där det är mycket galopp, som hon älskar och som hon ofta blir spänd över, så är det bara att börja om... vi kommer måsta rida det programmet många många ggr nästa år innan hon kommer fixa att göra det avspänt. Så får jag nog ta att även LB-programmen kan komma att gå väldigt kackigt då hon ju som sagt tar över för mkt nu när vi provat på att vara utanför comfort-zonen.

Uteritt

Blev en uteritt imorse för Bellas del. Råkade rida åt fel håll, och eftersom dom gräver på våran väg så var det inte läge att vända och rida rätt väg. Så jag ändrade planen och red till en grusväg vi brukar jobba på. Hon fick röra på sig mycket idag, mycket trav och galopp typ hela tiden. Hon var så nedrans stark i början, jag fick kramp i mina överarmar. Då vet man att man använt FEL muskler. Jisses så stark hon var, hade hela hästen i armen. Men jag ville vara tydlig med henne och försöka rida lös henne därifrån, istället för att släppa kontakten helt (för det är alternativet) och så springer hon omkring och spänner sig med sänkt rygg och har varken koll på bak eller fram.
 
Men, hon var fin bitvis! Men på hemvägen blev hon taggad och då vill hon göra som hon vill, så då passade hon på att lägga tungan över bettet och vips så försvann all kontakt. Hoppade av och höjde bettet ett hål, och spände åt ett hål på nosgrimman. Det är inte kul att behöva göra så, men hon får bara inte göra så. Och hon gör ju det för att kontakten blir för hård, hon vill komma undan bettet. Vilket jag absolut förstår. Så jag jobbade massor med att reparera, som Ingela lärde mig. Och de hjälpte kanon, hon blev jättefin! Jag varvade trav och galopp, i galoppen fick hon mest ligga och rulla. Hon var så himla duktig och gick med nosen jättelågt, och en rund trevlig form. Där jag kunde släppa och ge eftergift på båda tyglarna. Får hela tiden jobba med att släppa på tyglarna, en tygel i taget, för att hon oxå ska våga slappna av och runda sig. Funkade som sagt super!
 
Så det känns ju bra att vi jobbade oss ur problemet med pigg, stark häst som tillslut blev mjuk och avspänd!

Bilder

Sandra Ström har fotat dessa vackra bilder från tävlingen i Delsbo!
 
 

Vila

Idag skulle Bella gå en joggingtur ute i skogen, och imorgon trimning inför lördagens tävling. Men, det regnade som fasen och hon hatar verkligen regn, så hon fick vila. Hon fick till och med gå in kl 18! ;-) Herreminje. Nöjd var hon iallafall. :-)
 
Så imorgon blir det en uteritt istället, så hon får komma ut lite oxå. :-) Sitter nu och ska beställa lite nya täcken då hon biffat till sig och inte kan ha sina täcken lika bra nu. :(
 
Mellangalopp i LA:3an

Dressyrlektion

Idag har jag ridit dressyrlektion för Gittan igen. Första ggn sen innan hennes semester i somras. Runt 11.30 lastade jag och for iväg i spöregnet, fyfasen vad det öser ner idag.. och blåser samtidigt. Tur jag skulle rida lektion idag, annars hade hon nog fått vila. ;-)
 
Det gick iaf jättebra! Började med att jogga igång henne i alla gångarterna, med lite stöttning från Gittan för att hitta rätt. Bella var fin, men det tog ett tag innan jag lyckades runda henne ordentligt. Och i vänstervarvet måste jag sluta ta i innertygel, för hon skjuter ut höger bog då. Måste rida henne mycket mer på ytterhjälperna där, så det fick vi kämpa på bra med. Högervarvet är super!
 
Vi gick in på skänkelvikningar längs långsidan, och volt i varje hörn, och försökte rida mkt tvärning för lösgöringens skull. Det gick okej. Jag tränar på för att hitta rätt känsla. Men jag mesrider mycket oxå, slappar med magmusklerna och liksom.. åker? Haha. Tror att det ska komma av sig själv typ. Men nä, det är inte enkelt att hålla reda på alla delar. Bara att träna vidare.
 
Sedan gick vi in på skänkelvikningar på diagonalen, och jag fick se i spegeln. Hon korsar ju benen tamefan! Haha. Men.. det känns inte så mycket? Men är kanske som Sandra säger, det ska inte kännas så mkt. Jag måste bara lära mig att hitta HUR det ska kännas när det är rätt. När man får koll på alla delar. För nu flyttar hon, hon skänkelviker, men formen måste bli bättre och jag måste sluta bromsa. Jag börjar bromsa så fort jag ber henne korsa. Så jag måste liksom hitta flytet i det hela.
 
Sedan blev det galoppjobb, förvänd. Gick SVINBRA! Efter travjobbet så hade hon en riktigt fin galopp mellan hjälperna. Så den förvända blev jättebra, och Gittan hjälpte mig att äntligen lyckas RIDA förvända galoppen. Förut har jag mest försökt pusha B att hålla galoppen, och liksom åkt med och bara låtit det bli som det blir, bara hon håller den. Men idag RED jag verkligen den förvända, i båda varven. Hon bröt av en enda gång, och vi red ganska mkt förvänd och rullade på i den utan att hon blev trött. För nu fick jag lära mig hur otroligt viktigt det är att jag underhåller henne och hjälper till med min ytterskänkel (som blir inner i förvända), för att hjälpa henne med takten och att orka hålla igång. Vilken otroligt skillnad det blev.
 
Sen avtravning lång och låg. Gick oxå super. :) Vad fin hon börjar bli stumpan. Gittan såg enorm skillnad, vi fick massa beröm. Det älskar jag och B! ;-)

Gud vad jag älskar min kombo av tränare. Har tre st, och alla är bra. Alla ser samma sak, men alla har olika väg dit. Men det är alltid någon av dom som får poletten att trilla ner för mig i olika moment. Det jag lär mig hos en, hjälper mig hos en annan att hitta rätt, som i sin tur hjälper mig vidare att steppa upp ytterligare. Det är en sån grym kombo jag hittat! :-D
 
 

Tidig ridtur!

Imorse klev jag upp 05.50 och åkte och tog ut hästar, mockade, pysslade och grejjade. Sedan vid 07.15 tog jag in Bella för en ridtur längs grusvägarna och upp i skogen. Höll igång i trav och galopp för det mesta. Hon är alltid så fin i början, avslappnad och taktmässig. Sen ba poff så blir hon spänd och tittig och då försvinner dendär fina fina takten och hon blir som förbytt. :-P
 
Fick erbjuda ett rejält stöd för att få henne på banan igen. Alternativet var att inte har någon kontakt alls, och då är det huvve upp, spänd rygg och ben överallt då faror lurar kring varje hörn. Så jag erbjöd ett större stöd och tydlig ram var jag ville ha henne, vilket gav väldigt bra resultat. Ju längre det gick, desto lugnare blev hon och desto mer började hon ta ut sitt steg igen och finna lite bättre takt. Tänkte även på det Ingela sagt om att tillåta henne att runda sig och att slappna av, och det gav oxå bra resultat.
 
Sen kom vi ut på grusvägen som leder hemöver igen, och då blev hon extra taggad. Travade men vi fick inte ut så mycket av det, så jag provade lite galopp, och kände direkt att det var läge att träna på lite samlad galopp. Hon blev nämligen rätt avspänd av det jobbet. Jag red galopp ner till skritt, och så ny fattning. Varierade galopper. Och här brukar ju min häst go bananas och bli helt tokig, men det blev hon inte en enda gång. Så vi jobbade den övningen ett tag, och hon var jättefin i båda galopperna. Visst skulle hon ha behövt runda sig lite ytterligare, men det var BRA. :-) Och det räcker långt!

Efter det tog jag trav resten av vägen för att hon skulle få gå på i en raskare fart och länga ut och runda formen. Trodde ju aldrig det skulle funka då hon blir dubbelt så taggad efter galopp, men tji fick jag! De gick jättebra. Hon fann dendär fina taktmässiga traven, och då kunde hon få gå på i ett bra raskt tempo. Så länge hon går i balans och inte tappar takt så är det helt okej att trava friskt! :-)
 
Nu ska jag strax åka upp till paddocken och rida en häst från stallet. Spännande!

Skrittur

Imorse tog jag och Bella en skrittur. :-) Barbacka och i repgrimma. Vi myste på och hon var så fantastisk <3. Tänk om hon kunde vara lika go på hemvägen. ;-) Men nä då äre fullt ös! Men hon var verkligen lyhörd ändå, för hon lyssnade så fort jag tog lite kontakt. Och en bra bit hemifrån kunde hon gå på lös tygel hem, skitkul. Det är nånting vi aldrig fixat under dessa 6 år, att skritta lungt på lång tygel på hemväg. Kanske ett par ggr om år. Men nu senaste veckan har det funkat några ggr. :-D Så det kanske börjar ta sig.
 
Mysigt hade vi iaf! Mötte 3 älgar. Först en ungkalv. Sen på hemvägen på samma ställe vare en mor och son. Eller dotter. Vem vet!
 

Tävling/Debut

Idag var det dags för tävling igen, sen senaste tävlingen som var en LB:2a och hamnade på 57%. Var lite smånervös idag, elr ganska mkt faktiskt. Men jag blir lite så på nya ställen, och detta var ett nytt ställe. Sen var jag helt själv, så jag kände mig lite som en utomjording. Haha närå inte riktigt. Men lite nervös blev jag allt! Plus att debuten i LA har legat och tryckt i mig och det har jag varit stressad/nervös över i ett par veckor.
 
Hur som helst. Bella var jättefin på framridningen till LB:2an, verkligen. Inne på banan, KANON! :-) Jag är jättenöjd med den fina ritten. Hon har aldrig varit sådär avslappnad inne på tävlingsbanan även om vi har en bit kvar. Sedan är jag jättenöjd med mina vägar och min fokus, för sådär raka linjer har vi aldrig ridit. Halterna var oxå kanon. Allt satt typ. Är jättenöjd med våran prestation. Hoppades verkligen domaren skulle tycka desamma! Och det gjorde hon. :-D Fick 65,83%!! Så himla roligt! Hamnade slutligen efter sista ekipaget på en fjärde plats och vi fick våran första rosett! Glada tjejer liksom.

 
Sedan kom Sandra och Doris med familj, så jag fick lite sällis! När det var dags att göra iordning oss för LA:3 började nerverna komma. På framridningen var jag spänd, och hästen lika så. Jag blev frustrerad och fick inte riktigt till det med förvända. Hon bröt av osv.  Jag kände herregud, vad gör vi här? Ännu en utomjordings-feeling. ;-)
 
Men inne på banan gick de super! Eller det beror på hur man ser det, haha. Det gick super för att vi gjorde allt som vi skulle, inga större missar. Men jag kände shit, herregud, haha, jag bara satt och log för ja... Hon var så vansinnigt LADDAD. Hon bara väntade på galoppskänkel. Jag fick sitta så stilla jag kunde med skänklarna och välja noga när jag kunde inverka och inte. Hon gick uppåt istället för framåt, och jag kan inte rida henne fram till handen när hon är sådär laddad. För hon tänker bara galopp. .Men iallafall, galoppmomenten gick ju desto bättre för då slappnade hon av minsann lilla jäntan. nöjd som hon då var.  Höll förvända galoppen osv. Lyssnade skitbra i övergångarna. Jag hade dock aldrig kunnat tro att vi skulle rida på godkänd %, men de gjorde vi. 62,14%. SUPERNÖJD!

Är riktigt stolt, för dom delarna så som galoppfattningarna, övergångarna, osv. funkade mkt bättre på tävlingsbanan än vad det gjort när jag tränat ibland. Så, de är ju verkligen toppen. :-D Min fina lilla B!
 
Båda klasserna gick överförväntan. Mer än jag hade hoppats på. :-)
 
 
 

Revansch!

Idag tog jag och Bella och red ett dressyrpass igen, och idag var hon back on track! Tack gode gud. :-) Hon var ganska fin faktiskt. Lugn, avslappnad, inge munnande. Trevlig form. Båda galopperna satt, men vänstern föll isär i början och blev lite fyrtaktig. Men efter några fattningar vart den riktigt fin i takten!! :-) Och hon var lugn emellan fattningarna. Gick iaf hyffsat fort att få na lugn.
 
Sen jobbade jag lite förvänd, och i vänstern bröt hon av 2 ggr. Men sen gick de fint! Red sen över till höger galopp och den satt kanon. Bröt av en gång. Men annars fin!
 
Red sedan några skänkelvikningar i trav, vilka gick okej. Jag behöver hjälp med att hitta känslan, vet inte om det är rätt det vi gör nu. Men men, vi gör det vi kan.
 
Sedan red jag igenom LA:3an och de gick super!! Har faktiskt ingenting att klaga på förutom det vanliga att hon blir spänd. Bästa B.
 

Arkivbild

Joggingtur

Tidigare idag var jag och Bella ut på en joggingtur längs grusvägarna. Jag hade inte stora krav. Det gick rätt bra! Red miljoner skritt- och travövergångar. Hon var rätt så fin. :-) Ingen katastrof. Provade en galoppfattning som var bra, men efter några språng spände hon till och då saktade jag av och fortsatte travjobbet. Gick helt okej. Spänt och springigt men fick till det bra på slutet. Och sista travbiten var verkligen jättebra! Trevlig takt, vila på steget, och ändå kunde vi trava på friskt. That feeling! ;-)
 
 

Fotografering

Dessa fina foton har Emmy Eriksson tagit. Jag behöver nog inte förklara hur nöjd jag är över dessa! :-D

 
 

Gårdagens dressyrpass

Jisses. Jag hade en plan om att jag skulle känna av henne i alla gångarter först, och sedan jobba vidare med att rulla på i galopp och hitta avslappningen och en rund form. Sedan gå vidare och jobba med lite programdelar. Jo tjena! Hon var KATASTROFAL i skritten och galoppen. Jag fick ta många djupa andetag, och efter 10 min i paddocken tänkte jag, nu får jag nog hoppa av och gå hem innan jag bryter ihop, haha. Eller så provar jag något helt annat.
 
Så jag tog trav och började travjobba, och det gjorde jag helt rätt i för det var det enda som fungerade idag. Och traven var inte bara bra, den var JÄTTEBRA! Jag hittade en väldigt trevlig ridning, och Bella var otroligt stadig och fin i en låg, rund form. Jag red travprogrammet i LA:3an och låg och rullade på det, och de gick jättebra. Skänkelvikningarna är väl ingen katastrof, men dom är inte riktigt bra heller. Jag jobbar fortfarande på att hitta känslan. Jag ska inte ha för höga krav, som det lätt blir. Så jag är nöjd med den biten ändå. Speciellt från höger. Men bäst hade varit om någon stod och guidade mig rätt. ;-) Såklart.. Men jag får träna vidare på att hitta rätt helt enkelt.
 
Provade sedan att galoppera igen, och jäklar vad jag fick rida. Hon hade noll framåtbjudning, var tokspänd, tittig (något skramlade i området hela passet) och nä.. Gosse vad hemskt det var. Jag kom till noll ridning, eftersom hon inte ens gick fram själv. Slappnade jag av minsta lilla i benen och satte mig för att jobba henne med sätet, så blev hon så sjukt fyrtaktig och saktade tillslut av. Jisses. :-P Haha.
 
Jag la ner det fort, och gick över till travjobbet igen. Hur fin som helst!! Så efter några minuters travjobb med skänkelvikningar så avslutade vi. Nöjda! Inte vet jag varför hon var sådär i galoppen och skritten, men en del satt nog i skallen, och en del kan nog ha suttit i kroppen. Lite trött i "galoppmusklerna" kanske? Vem vet. Idag ska hon joggas ute på grusvägarna.
 
Arkivbild från helgens bravader!

RSS 2.0