Klättring + photoshoot + shopping

I förmiddags red jag ut Bella på en sväng i finvädret. Hon var väldigt pigg och spänd idag lilljäntan. Jag lät henne hållas, bara njöt av vädret. Klättrade två ggr, och däremellan blev det trav. Efter de två rundorna körde jag lite galopper på stigen och på grusvägen, och där lite mer krav kom in. Hon ville automatiskt gå i den runda och låga formen vi jobbat med i helgen. Skitkul ju! :-) Men hon ville galoppera fort, så hon fick gå på i ett ganska friskt tempo.
 
Sedan på hemvägen var hon inte alls nå trött, inte en droppe svett heller. Så red in på en annan grusväg och travade/galopperade med mer krav. Det räckte att jag var tydlig och gav henne en ram att vara inom. De accepterade hon direkt och var jättetrevlig!! :-) Fina puppsen.
 
Sen direkt hem för min del, fixa mig, leta fram kläder osv. för en fotografering med Emmy Eriksson. For sedan upp till Bella igen och började fixa henne en gång till. Hon var verkligen INTE på nå fotohumör idag. Märkte direkt att hon var "loj" och inte alls så taggad som innan. Förmodligen för att jag ridit henne. ;-) Så hon var inte en lätt nöt att knäcka idag inte för Emmy! Men några bra bilder får vi allt hoppas de blev. :-D
 
 
Sedan ringde Hööks och berättade att mitt pannband kommit in och att jag kunde hämta det. Så for iväg nyss och hämtade det. (Y) Tidigare i veckan köpte jag min älskade Spooks-väst oxå. Invigde den idag, den var lika awesome som jag trodde/hört!! :-D
 

 

Promenad

Idag skulle B vila då jag jobbar 8-21. Men jag hann iväg till Bellson på rasten och tog en PW på 30 minuter. Hon var så duktig! Hon brukar alltid bli så himla spänd och rejsa på, gå om mig och jag får påminna henne hela tiden om hennes position. Men nä, inte idag. Hon gick så lungt och fint bredvid mig på både bortavägen och hemvägen. Så skönt!! :-) 
 
Imorgon blir det uteritt + photoshoot! ;-) Spännande...
 

Träning Ingela dag 2

Idag var det dags för andra träningen för Ingela i helgen. For upp till Kammartjärn vid 9-tiden. Sandra var först ut idag så jag hann chilla lite innan jag sadlade för att rida fram. :-)
 
Idag hade jag ett helt annat utgångsläge och tänk ifrån igår. Så jag började rida henne i en låg och rund form, och hon var helt med på noterna! Hon var spänd ändå, gick och munnade osv. Så Ingela sa att jag bara skulle fortsätta röra på henne, jogga på, och hon sa även att jag skulle galoppera. Jag galopperar aldrig när jag rider fram. Jag fick galoppera i en lugn galopp i en så rund form vi bara kunde. Och bara få B att gilla läget och verkligen slappna av. Fasen vad bra det gick!! Hon var helt med. Jättetrevlig. Jag ska tänka på att själv slappna av, och nästan bara åka med. Ta i när det behövs, men vara avslappnad.
 
Fick rida övergångar skritt/galopp där det passade. Efter övergång till skritt blir B överilad och spänd som attan, och jag blir spänd, börjar bromsa, ska bestämma allt från steg 1. Men det funkar inte. Så idag fick vi träna på att runda henne direkt i skritten, lätta på tyglarna och låta henne komma ner/fram och slappna av åter. När jag kommit på grejen gick de jättebra och hyffsat fort att komma till det läget.
 
Fattningarna var grymma idag. Jag red mer noggrant och förberedde dom. Och hon gjorde det så bra! :-)
 
Fick prova på att rida förvänd galopp från det i läget, där hon var så rund och fin i galoppen, och de gick awesome. I högergaloppen gick de bäst!! Senaste 2-3 ggna jag tränat har högergaloppen regerat! Vänstern som alltid är bäst annars är numera svårast för mig att rida i. Jag som haft sjuka problem att kunna rida i högern. Jätteskönt att det släppt! Iallafall, i den förvända i högern gick de som sagt jättebra. Sen när vi kom över till vänstern vart de svårare, och de blir tydligt hur hon faller isär i den galoppen nu. Den blir lite fyrtaktig och jag måste rida som attan med rövva för att få ordning på benen, vilket inte är de lättaste nu! ;-)
 
Gick sedan över till skänkelvikningarna så som dom ligger i LA:3an. I början blev jag frustrerad för jag inte fick till de, men när jag började fokusera på vägen så vips! Så satt dom! Det kändes bra. Nu fick jag in hur jag ska rida för att komma från punkt A till punkt B. Och inte vingla hit och dit eller hamna någon helt annanstans. Så lira vidare på detta i veckan så blire nog fint!

Sen hoppade jag av. Och Ingela frågade jaha, så du är klar nu du? ;) Haha. Det var bara att hoppa upp igen då vi skulle avsluta i galopp med en rund form. Gick ganska okej! Inte lika balanserat som i början, men hon var fin. Lilljäntan.
 
Så, dagens hemläxa: Galoppera mera!!
 
 

Shopping + smakprov! ;)

Idag var jag runt i Birsta och svirade omkring. Hann även åka in till Equeens i stan ca 10 min innan stängning... Skulle kolla på ridhandskar där, både till tävling och träning. Hann hitta ett par men dum jag var så köpte jag dom inte. Måste in på måndag och köpa dom! Det var till träning. Så jakten fortsätter efter tävlingshandskar. Dags att piffa till det lite nu! ;-)
 
For till Hööks och blev där ett tag. Köpte fyra damasker, lycka!! Har velat ha sånahär länge. :-D Sen provade jag en gudaskön Spooks-väst. En sådan måste jag ha! Men det är saftigt pris. Så jag får se hur det blir med den saken.

Beställde ett par Mountain Horse ridbyxor oxå, jeans-färgade blåa. Jättefina! Och två par ridstrumpor med ull-fot till hösten/vintern. De lär komma till veckan.

 


Smakprov på Doris och hennes mams!

 

Ingela-träning dag 1

Imorse var det dags att träna för Ingela. Hon kom ner i egen bil, och Sandra och Doris kom en stund senare. :-)
 
Bella var jättefin när jag började jogga fram själv. Sen när hon skrittat och jag skulle ta tyglarna igen började hon med o lägga tungan över bettet och skulle inte jobba i skritt osv. Så höjde ett hål. Sedan kom Ingela. Jag berättade allt som varit, och bl.a då tungproblemet. Hon sa direkt att det alltid är en anledning varför dom gör så, och absolut, i detta fall när det blir spänt/jobbigt. Men istället för att fortsätta rida på samma sätt, för nu har det blivit mycket tävlingsridning sedan jag hittade den trevliga traven och ridningen hos Maria Eriksson, så menar Ingela på att då är det dags att backa bandet.
 
Så vi körde reparering idag. Låta B komma fram och ner med nosen djupare, komma ner i en lägre form. Våga lägga i tyglarna och låta henne komma fram. Tänka LA/LA/LC, i varje steg typ. Så att hon emellanåt får möjlighet att slappna av ytterligare. Mycket bra tycker jag. Nu har jag fått ännu ett verktyg i lådan att använda mig av när B blir spänd och munnig. Back to basic.
 
Vi fick jobba galopp, och den var jättefin! Volt på varje kortsida, och innanför spåret på långsidorna. Fick göra några avsaktningar till halt. Gick bäst i höger varv. Högergaloppen vart jättefin!! Jisses. Sådär fin har den aldrig varit. Jag fick tänka på att lätta i inner, för den håller jag gärna i lite för mkt. Istället fick jag börja påverka yttersidan i högervarvet, för att få vänsterbogen på plats. Och låta innertygeln vara. Så det blir lite omställning, ytterligare ett verktyg i lådan.
 
Sedan gick vi in på skänkelvikningar, först längs långsidorna. Sen snett igenom. Gick jättebra!! Vi red inga tävlings-skänkelvikningar, för det var dumt att börja med tyckte Ingela. Det är därför det blir så hackigt jämt, för vi är kanske inte riktigt där än. Så lite svagare skänkelvikningar alltså. Men vi fick flyt!! Det flöt på och jag förstod vad jag gjorde, både jag och hästen hann med. Så det kändes som en mycket bra början. Att jobba kvalité istället för att bara göra.
 
Jag gillar min blandning av tränare. För alla har bra verktyg att ge mig, på väldigt olika sätt. Dom alla är varsin pusselbit känner jag. Grym kombo helt enkelt! :-D
 
Tusen tack till HANNA som fotade. <3 Gulljäntan. Själv fotade jag Sandra och Doris efter min lektion, och dom bilderna kommer upp när jag hunnit fixa dom.
 
Imorgon kör vi fortsättning, då på plats i Kammartjärn! ;-)

 

Flyt!

Idag när jag kom till stallet tog jag in Bellabus för ridning direkt. Kommer till att kratsa hovarna och ser att ena skon böjt sig utåt/neråt från hoven, och en söm är påväg att lossna. Suck, tänkte jag. Har två-dagars träning i helgen och det går ju inte med dendär skon! Fredag 16.45, vem skulle vilja komma ut och fixa det då? Ringde 2-3 st utan svar. Sen kom Melina, så jag frågade henne om nr till hennes hovis, och gissa? Hon skulle komma 17.00! Så där stod Bella redo på gången, och jag hade tur och fick hjälpt av hovisen som kom en kvart senare. DET kallar jag flyt! :-D
 
Skulle precis till att rida en härlig tur, det var varmt och skönt ute och härligt väder. Dock mörkt på himlen. Då öppnar sig himlen och världens skur + storm kommer. Jippi. Jag gav det en chans, men nä. 300m från stallet vände vi. Hon dansade runt på vägen, slängde ut arslet mot bilarna osv. Så, hade ingen lust att dö idag! Hon hatar regn, och droppen blev väl regn PLUS storm. Jag hatar storm. ;-)
 
Så ingen ridtur idag direkt. Men rört på sig hade hon nog gjort den lilla jäntan med tanke på den sneda skon + ett sår på ena bak. Hon och Quantas är bra på att leva rövare ibland, dom har så roligt! Huvva tänk de hästar som nästan aldrig får gå ute i hage? Nä, hon har det allt bra min lilla prinsessa. Levnadsglad och pigg! :-D
 
Arkivbild från betet i somras

Kvällstur

Var verkligen i valet och kvalet om jag skulle rida idag. Hade klätt av mig och myst ner mig i soffan, och det var regn och ruggigt kallt ute.... Men kunde ändå inte släppa tanken om att rida. Så jag drog tillslut upp och red ut en sväng på finaste Bellan. En joggingtur på ca 30 min blev det, med lite galopp. Hon var jättefin! Pigg och glad, men lyssnade fint. <3
 
Imorgon är det vila för jag jobbar hela dagen lång!

Ridning x2 (Ia-träning)

Imorse runt 7.45 bar det iväg för mig och Bella till Timrå för lite träning för Maria Eriksson. Bella var så sjukt nervös när hon skulle åka idag, att jag aldrig sett henne skaka sådär sjukt mkt. Hela huvudet o allting, när jag gav henne ett päron så ba vibrerade hela huvvet på na när hon försökte ta det. Ja, herregud vad nervös hon var. Hon blir sådär ibland, sällan, men det händer. Inte på sommarn. Det sker mest på hösten.
 
När vi kom fram var hon lugnare. Stod inte o skakade, utan käkade hö och verkade ändå rätt nöjd. :-)
 
Träningen gick super! Eller, det fanns ju en del som satt fast och som vi fick jobba extra med, som inte flöt så bra som skulle önskas. Men jag känner ändå att det var ett kanonpass. Bella har fått SÅ fin travtakt. I högervarvet var hon riktigt fin idag, faktiskt finare än vänstern, för där var hon lite krånglig lilla fröken..
 
Fick rida lite skänkelvikningar och få lite tips på hur jag ska göra där. Vi har ju svårt för dedär.. Undan vänster skänkel fick jag tänka utåtställd (alltså högerställd), bara för att få in dendär högerbogen hon gärna vill maska undan. Och det var en liten utmaning de! Vi tragglade inte ihjäl oss, utan några ggr så jag fick känna vad vi var ute efter. Så jag kan jobba vidare. :-) Undan höger skänkel går mkt bättre. Men de är bara några steg som blir bra, som jag får vara glad för och försöka komma ihåg till nästa gång. Vi tränar på!

Red lite förvänd idag. Vänster först, hon var trög! Kände att hon inte riktigt var framme för skänkeln i vänster galopp, så när jag kom in i den förvända bröt hon av. Sen fick vi fatta förvänd igen, och det trodde jag aldrig skulle gå. Men de gick på första försöket! :D Fick sen ligga på volten i förvänd, och då blev det överilat tempo. Fick även ställa henne åt höger, MYCKET, i den förvända. Även där för att få koll på högerbogen. Klurigt värre!

Högergaloppen då. Den var fin! Gick över till förvänd, och först blev de lite överilat men jag fick sätta tillbaka henne till hennes lugnare takt och tempo. Och då bröt hon av, och då när jag skulle fatta ny så fick hon flipp. Hon kunde bara fatta vänster. Så jag fick skritta henne lugn, och sedan rida 2m innanför spåret, och fatta där, och vips så tog hon förvänd högergalopp! :-) Det gäller att lirka... Och efter den, så jäklar vilken fin förvänd högergalopp hon bjöd på!! Riktigt stark och trevlig takt, och hon kändes väldigt bärig och stadig. :-D Efter det fick vi bryta av, och jogga. Lång och låg. Och få henne att sträcka ut. Fick jobba tills hon blev lugn och inte sprang så mkt i traven, utan vi fick avsluta när hon började bära sig igen och vila på steget.

Supernöjd!! :)
 
 
Sedan var det dags att rida Vitter. Ett kallblod i stallet. Supersöt! Red bort till paddocken och jobbade mycket i skritt. Har aldrig ridit en så envis häst nånsin! Som en tjurig liten shettis! ;-) Fick jobba och jobba för att få honom mellan skänkel och hand, och att övht gå på en volt utan att börja dra mot utgången eller börja köra ut bogar och bakdel för att han minsann inte kände för att göra si eller så. Envis kille som sagt! Men på slutet trillade poletten ner och han följde mina ben och vägar utan att börja bestämma. Så då avslutade vi där. Jag är nöjd! :-)
 

Othilia och Palle

Var ut till en kompis idag och fotade när hon red sin medryttarhäst. Superfina! Fick även hoppa upp och känna på honom, roligt!! En trevlig häst (med humör! ;)) .. och med potential. :-) Palle är en varmblodstravare.
 
 
 
 

Uteritt kondition

 
 
 
 

Utmaning av ödet! ;-)

Idag var jag supersugen att rida på bettlöst, och helt plötsligt blev jag så sugen på att rida barbacka. Men, då Bella skulle gå i alla gångarter kravlöst kände jag mig något tveksam och funderade både en och två ggr på hur tusan jag skulle göra. Det är galet nog att rida bettlöst på den vägen jag planerat då det är på den ängen hon blir så vansinnigt taggad, laddar, och gör lufthopp uppåt/framåt. Haha. Men, jag kände att äh, vi kör! Så barbacka och bettlöst begav vi oss iväg med fegsnöre runt halsen. Och världens glidigaste ridbyxor...
 
För skojs skull provade jag släppa tyglarna och bara rida på fegsnöret (halsring om man nu vill), och hästen lyssnar! Även från trav. Ganska fantastiskt. :-D
 
Kom fram till ängen, skulle trava men B fattar galopp. Äh tänkte jag, bäst jag låter henne galoppera. Hon lyssnade rätt fint! Kombinerade halsringen med tyglarna och höll i med varsin hand. Sen kom vi till stället hon får DAMP på, och idag var inget undantag. Känner hur hela hästen laddar, och jag försöker typ svänga för att komma in på volt. Men hon blir så laddad och rör jag en fena då så kör hon ett jävla race, så jag satt vackert och väntade ut henne... hon pep, och sen började hon trippa i sidled, ladda och tillslut kom de berömda lufthoppet upp och fram, två st blev det innan vi kom iväg i galopp. Gick ganska fort där, hon lyssnade inte så bra. Vilket jag inte förväntat mig då jag brukar ge henne fri hand där. ;-)
 
Hon saktade dock av med hjälp av halsringen, sjukt? Ja. :D Hon hade ju lugnat sig, men ändå. Sen kom vi på grusvägen som leder hemåt, och hon var fortsatt taggad. Hon fick ta högergalopp, men hon blev så på, så jag saktade av. Och då kom dampet fram igen. 2-3 lufthopp, jag bara satt och skrattade.. herregud. Hon är så söt!! Sen fick hon galoppsa sista biten av grusvägen, och där lyssnade hon jättebra. :-)
 
Myyyyystur!! :D
 
 
 

Dressyr

Red dressyr idag igen. Fortsättning på gårdagen, där jag red lite början till vägarna i LA:3an, red skänkelvikningarna och volten. Sen red jag förvänd galopp, men inte enligt programmet. Idag red jag travdelen för sig och galoppdelen för sig. Så först låg jag och rullade på travdelen (efter uppvärmning) så som den är. Skänkelvikningarna är lite trixiga, men de går framåt. Hon flyttar, sen far det nån bog elr bakdel hit och dit. Sen tvärar vi för mkt, för lite. osv. Vi behöver en jämnhet, ett flyt i det hela. Men det kommer! Tänk om man kunde sätta allt perfekt på en gång liksom. ;-) Vi har en början nu. :-)
 
Gick sedan över till galopparbetet. Först provade jag uppridningen i galopp, och sen halten i mitten. Båda varven två ggr. Gick jättebra! Absolut ingen katastrof. Visst finns det mkt att jobba med, men ja,  även där har vi en bra början. Hon behöver sitta ihop mer i avsaktningen, nu kör hon upp huvudet just i avsaktningen. Men sen äre lungt. Ingen stress heller! Shit, vad stolt jag blir ändå. Nu får jag påminna mig om vilka framsteg hon/vi faktiskt gör just nu, i stormfart. För nu börjar jag bli bortskämd och tänker inte lika väl på vilken otrolig resa vi gjort bara senaste månaderna.
 
Gick sedan över till att rida galoppdelen i LA:3an, och den red jag bara en gång för de gick jättebra. Var absolut ingen katastrof där heller. Hon blir taggad emellan galoppfattningarna, men hon var lydig och lyssnade bra! Det gick ännu bättre idag att svänga halvt igenom, hon rundade sig mer och var mer med liksom. Det är helt otroligt vad hon suger åt sig snabbt av träningen. :-)
 
Nu i tre dagar blir det lungt med vila och kravlösa uteritter. Bara mys! Så hon får ladda upp igen. Jag har hela TRE träningarna inbokade till veckan, så det gäller att varva vila/lungt emellan när det blir intensivt.
 

Tandkoll!

Klev upp strax innan 7 imorse, och gick ner till tvättstugan, slängde in två tvättmaskiner och gick sedan upp. E förväntades komma hem ca 7.30, så jag trodde såklart jag var själv. När jag kommit in genom dörrn höll jag fan på dö, haha, han skrämde livet ur mig! Han var inne på toan och påstår att han sagt Hej!, när jag inte svarade muppade han sig och gjorde ett ljud likt "MEMEMEMEMEMEMEME" med smurfröst. Jag skrek rakt ut! Hahahaha. Höll fan på dö. Men jag vaknade ju till iallafall!
 
For sedan upp till Bellotrix och tog in henne för att veterinären skulle komma. Det är första gången jag tar ut en veterinär för detta, men med en bra utbildning. Men annars är det ju som om det finns två sidor, vissa använder "tandraspare", och vissa "tandläkare". Jag har alltid använt raspare förr, men nu pga vissa skäl kände jag att jag ville prova något annat. Och då vi har en tandläkare här som är en av 22 st i Sverige som gått denhär utbildningen så kände jag att jag ville prova ta ut honom. :-)

Citerat från Svenska Hästtandvården:
"Därför tycker jag att du ska anlita någon av de veterinärer som gått igenom den treåriga påbyggnadsutbildningen i Sveriges Lantbruksuniversitets regi, under Ove Wattle och Torbjörn Lundströms ledning. Då vet du vad du får; professionalism, kompetens, helhetstänk, rådgivning, trygghet och självklart ansvarsförsäkring. I alla led."
 
Ja, hur som helst. B var jättefin i munnen! Hon hade två hakar längst bak, pga en tand i nedre käken som liksom buktar uppåt (för att käken svänger uppåt). Men slemhinnorna var jättefina, ljusrosa och inte ett enda sår. Det känns ju väldigt bra må jag säga. ;-) Länge leve Micklemträns! (Dock så har hon alltid varit fin i munnen, men ändå)
 
Skillnaden? Ja, jag har ju lovat fröken S en rejäl förklaring här, så here we go! Precis som jag hade förstått det så fokuserade han på det som verkligen behövdes fixas. Jag är van att bara för att hästen är vass, för det blir den efter 1 år, längs hela tandraden på kanten mot kindköttet, så raspas det ner och blir slätt och lent. Men det gjorde inte G. Han tog bara det nödvändiga, dvs de två hakar som blivit av de två uppåtstående tänderna i nedre tandraden, vilka han även slipade ner.

Sedan kollade han på framtänderna, och tog bort lite lite ojämnheter på de yttre tänderna. Inge stort. Jag frågade även om dehär med att raspa hela tandraden när det är vasst, och han sa att så länge hästen inte har några sår så är det bara bra om den får behålla den kanten för att kunna tugga maten mer ordentligt.
 
Så jag kommer definitivt fortsätta med honom till min häst när det är tandkoll. Istället för att få allt vasst bortraspat, så tas bara det som det blir problem av, dvs hakar el. dyligt. Inte bara för att.
 

Här är övre och nedre tandraden i kinden, och längst bak där ser man tanden som svänger upp i käken och orsakar att den övre tanden slipas ner och skapar haken som syns längst bak i övre raden.

Nu står hon inne och vilar tills det lugnande gått ut. Ska åka upp och ta ut henne strax! Sedan blir det ett dressyrpass igen. Fortsätter med gårdagens arbete med skänkelvikningar och förvända galoppen, men kommer rida som det är i LA:3an.

Dressyr :-D

Red dressyr idag på Bästa B! Jag var liite nervös idag, för vi skulle träna något som jag (elr vi tsm) haft svårt för, nämligen skänkelvikningar! Och så skulle vi träna förvänd galopp, som vi slarvat med på sistone.

Det gick jättebra idag! Helt klart över förväntan. Faktiskt så hade det inte kunnat gå bättre för dagen. :-) Verkligen flera steg i rätt riktning, och då är jag toknöjd. Och vad trevlig hon var idag snuttan. Hon börjar verkligen komma igenom i båda varven, och 10m-volterna sitter nästan som en smäck nu. Vad fantastiskt! :-D Det bara flöt på, i princip.
 
Sen låg jag och rullade på skänkelvikningar, och hallelulja! Äntligen känner jag att jag inte är ute och cyklar... utan vi är på helt rätt väg. Sen kanske det blir för mkt tvärning hit, någon bog dit, bakdel hit, men ja.. Hon flyttar, jag börjar få in känslan och sen äre bara att jobba vidare på detta! :-D
 
Den förvända då, den var toppen! Jag brukar vi rida som attan, men idag provade jag att chilla ner lite... och mest bara rida som vanligt, och de gick vägen. Hon behöver liiite mer fart, men inte lika överilat som förr, och hon faller inte isär heller. Kul!
 
Red ganska intensivt, men med 3-4 kortare skrittpauser. Hon skötte sig så himla bra så jag red inte länge på samma övning, och jag red inte så mycket uppvärmning utan jag gick ganska omgående på övningarna. :-)
 
Och vilken jäkla fin takt vi jobbat fram i traven nu. Jag bara... flyter fram! Svävar fram. Känns så sjukt kul. Detta är verkligen våran tid nu. Jag bara njuter. :-) Älskade vän <3 Och inte så mycket munnande idag. Lite smått, men hon la inte över tungan idag. Imorgon kommer tandis, just in case! Sen äre ju dags nu oxå för den årliga kollen. Det var det för ett halvår sen iofs! ;-)
 
 

Klättring

Red bort till klätterbacken med Bellabus idag. Hade sporrarna på (för andra ggn), men det var en dålig idé att ha dom på en uteritt. För jag rider ju inte lika seriöst då, så då blev det för seriöst först, så halvvägs la jag ner alla krav och lät henne lalla på. Och det blev mycket trevligare! Sen hade jag världens sämsta rid-dag oxå, för jag kände mig värdelös. Speciellt med sporrarna på. Jag blev spänd och jag vet inte hur fan jag ska använda dom! :-P Är så rädd att komma åt henne när jag inte "vill", och när jag väl "vill", så vet jag inte hur mkt jag ska vinkla foten för att de ska få effekt osv. Nä.. Jag gillar ju inte sådant, men ja.. det är kanske en träningsgrej! Jag ska prova ha dom för tränare så jag kan få hjälp om hur jag ska använda dom för att inte använda dom i onödan.. Och jag tappade liksom ridningen med rumpan och allting för jag var så fokuserad på fötterna. Så dom blev nertrampade hårt, och benen därmed spända och bla bla bla.
 
Ja, vilken trevlig ridtur. ;-) Haha. Nä, men B var pigg som attan och tittig, så hon funkade finfint efter att jag sänkt kraven till att hon ska lyssna på gas/broms. Klättrade 3 vändor, och joggade däremellan. Tog några galopper oxå, höger, superfina! Och även nån i vänstern.
 
Imorgon jobbar jag hela dagen så det blir vila för B.
 
Men gla tjej.....

Happiness!

Min och Bellas resa tillsammans är det bästa jag vet! Det är så roligt. Jag kunde inte ha tagit ett bättre beslut efter sista hopptävlingen i maj, att satsa på dressyren denna sommar. Jag har nog aldrig haft så roligt och varit så avslappnad i mitt hästägande och tillsammans med B som jag varit denna sommar, och är fortfarande. Jag slipper dendär ångesten och klumpen i magen varje gång jag ska hoppträna, och dendär fruktansvärda nervositeten och illamåendet inför en hopptävling, och känslan av misslyckande när jag ballar ur och inte fixar att stötta min häst.
 
Jag kunde inte ha haft en bättre inställning än i våras, att detta år så ska vi bara ha kul! Släppa på kraven och göra det som funkar för dagen, helt enligt Bellas dagsform. Det har verkligen gjort oss sjukt mer sammansvetsade än innan, och vi är så glada tillsammans nu! Och på träningarna gör vi framsteg efter framsteg. Tänk om jag lagt ner denna tid på dressyrlektioner tidigare, och inte typ... 10ggr om året?? Jaja, bättre sent än aldrig. :-D
 
 
 
 

Melina och Tille

Åkte och fotade Melina då hon skulle rida för Marianne förut idag. :-)
 
 

FILM (Dressyrtävling)


Dressyrtävling..

Idag var det då dags för dressyrtävling igen, hade tidig start (08.08) som nummer två. :-) Började rida fram på en ganska fin polle, tog fint stöd i skritt och trav. Sedan blev hon taggad, och är ju alltid lite mer spänd på tävling, så då började hon fippla som attan med bettet och ville inte lyssna, så då började hon lägga över tungan den lilla gossen.. Så jag provade höja bettet ett hål till, och då blev det bättre!

Galopperade, och hon kändes så trög i bakdelen. Haha. Hon kändes lite.. trött? Vilket hon absolut kan vara då hon börjat ta i med hela kroppen på ett annat sätt än tidigare. Men just då kände jag att jag skulle behövt ett par sporrar för att väcka upp henne lite, för hon var seg som kola för skänkeln.
 
Skrittade, och red in i collectingring. När jag blev inkallad till banan joggade jag omkring och såg till att hon var hyffsat genom och lydig för hjälperna. Hon var mer spänd där än framridningen så jag fick inte riktigt igenom henne. Men helt ok.
 
I programmet kändes hon fin! Hon var absolut inte slö, utan där brassade hon på bra i längningarna osv. Lydig var hon lilla prinsessan. Hon blev lite övertaggad ett par ggr, så i skritten t.ex försökte hon fatta trav. Och en galoppfattning blev något fördröjd. Sen sista travdelen innan uppridningen blir hon ju oxå så taggad, så den gick undan den. Haha. Men alltså, i övrigt en trevlig ritt. Jag fipplar lite för mkt med armarna, så det ska väl vara det jag är missnöjd med då.
 
Jag trodde helt klart vi skulle ligga ungefär på samma nivå som senaste tävlingarna. Eller, förresten! Det trodde jag inte med tanke på den som skulle döma. För hon dömde ner oss i somras (inte som enda ekipage, utan generellt), men jag tänkte att nu har det ju hänt så mycket med mig och B så hon kanske har ändrat uppfattning. Jo tjena, jag fick MYCKET mindre än i somras, och denna ritt var bra mkt bättre. Idag fick jag 57%. Det är fan skamligt! Var så jäkla irriterad när jag fick höra resultatet... Det är ingen MSV-klass dehär.. Det är LB! Sjukt många som låg under godkänt-gränsen.. Men då fick jag det bekräftat, att denna brutta rider inte jag för någe mer. :-) Nu behöver inte vi rutin mer, utan nu tävlar jag för förbättring.
 
 

Dressyr på pärlan!

Tänkte mig ett pass i paddocken idag där jag skulle rida igenom LB:2an som vi ska tävla imorgon. Började med att rida som en fyrkantig 8volt på hela paddocken, alltså ett moment i B:2an fast som jag red om och om igen. Hon var jättefin!! Trevlig redan i skritten. Sen jag höjde betten och spände nosgrimman ett hål hårdare (och då satt dom extremt löst i början, dom sitter fortf. löst), så tar hon numera riktigt bra stöd på bettet. Inge munnande! Någon gång ibland när hon blir taggad och det blir lite protester. Men i övrigt ingenting. :-D
 
La sedan in volter på de ställen där dom ligger i B:2an, och när jag ridit denna övning tills jag blev nöjd i båda varven fick hon pausa innan vi gick över till vänster galopp. Där låg jag och rullade på spåret, och la in volter där dom ligger i B:2an, samt en extra, stor volt på varje kortsida där hon ställdes utåt. Gick jättebra även här, hon var riktigt fin i vänstergaloppen. :-D Red tills jag fick igenom henne ordentligt. Mindre volter (10-15m) tkr hon är lite jobbigt, så jag får rida ordentligt. :-) Blir lätt lite slappt!

Paus innan högergaloppen. Den var inte lika bra som vänstern, och både B och jag maskar REJÄLT när vi kommer till högergaloppen. Så jag fick pusha på mig själv och B som fan för att få igenom det jag ville. Jag fick rida arslet av mig, driva med röven och forma som attan tills jag hade henne i det läge jag ville. Där hon väntade, där hon klev på med en rund och taktmässig galopp, och där hon inte kör ut röva så förbaskat. Haha. Det var massa jobb där, men som sagt på slutet fann vi en rätt bra känsla. Så där avslutade vi och skrittade hem. :-) Någon mer programridning blev det inte, för när man är sådär fin som Bellabus så behöver man inte jobba nå länge. :-D
 
Jag har även fått en helt ny ridkänsla. Har på något sätt lyckats få koll på mina fötter, och tår. Det känns iaf som om de pekar åt rätt håll nu, och att jag rider med vaderna istför att lägga in mkt häl. Ja... allt känns bara kanon! Vi utvecklas tametusan hela tiden. Det är så roligt!! Denna månad har jag ännu en Maria Eriksson-träning, samt två Ingela-träningar. Längtar!!
 
 

Crazy bitch! ;)

Red ut på Bellotix idag, på en mer aktivare tur. :-) Första fjärdelen gick de jättebra! Hon tog ett himla stöd på bettet, nästan lite för mkt, men det är okej nu för huvudsaken hon INTE knäpper av elr lägger över tungan. Det gick att ta i henne utan att hon gapade, utan hon behöll stödet och lyssnade. Hallelulja tänkte en annan..... men sen var det som om hon tappade hjärnan helt enkelt! Kommunikationen var bortblåst. Hon la tungan över ett par ggr, sen slutade hon med det, och var bara sjukt tjurig. Haha. Gjorde allt hon inte skulle. Det gick inte skritta, inte trava, inte galoppera. Så jag fick liksom bara.... göra en massa och hoppas det skulle släppa. Sket tillslut i traven och skrittade/galopperade, men hon var ju så vansinnigt taggad att hon fick blackouts ett par tre ggr och BARA kunde ta vänster galopp. Hon hade helt hakat upp sig på det.. jisses. Vilken puppa. Fick verkligen lirka för att hon skulle göra det jag sa.
 
Sista, absolut sista galoppen (fick tre högergalopper på raken och gav mig sedan) var jättebra! Så vi fick ett bra avslut. :-) Men skritten hetsar hon ju som fan i dock, och har sååå brådis. Men men, så kan de gå ibland!
 
Imorgon blire trimning i paddan, hoppas hon har laddat ur lite då..

Uteritt

Blev en senare tur för mig och Bells idag, så det blev reflexpremiär för fröken Bus. :-) Höjde upp bettet 1 hål, och spände 1 hål hårdare på nosgrimman. Kändes helt ok! och Bella la INTE tungan över bettet vid tränsning. :-D Utan hon började gäspa som en tok, som hon alltid gjorde förut innan jag sänkte bettet så mkt. Hallelulja. Tänk om det är så enkelt! Eventuellt att hon lyckades lägga över den nån gång under ridturen, men tror snabbt den kom tillbaka och hon tog stöd igen.
 
Iallafall, red mkt övergångar för det var en pigg och tittig polle jag hade. Det började mörkna så då är ju allt lite extra läskigt. De gick helt okej! :-) Tog ett par galopper oxå, men mest skritt och travövergångar samt jogging. Var ute 30-40 min, alltså en kort sväng. Men det räckte. :-) Imorgon blir det ännu en uteritt!

Nu föll de allt på plats!

Satt här och funderade på vad som kan ha gjort att min häst börjat lägga tungan över bettet de senaste 2-3 veckorna. Sitter och läser, och ser att många skriver att många ggr kan det ha att göra med att bettet sitter för långt ner. Då slår det mig... för någon månad sedan (vet att jag nämnde det här oxå) så sänkte jag betten på hennes träns hela TVÅ HÅL. Det är väldigt mycket! Varför jag gjorde så var för att hon alltid gäspat, varenda gång jag tränsat henne. Gäspat och gäspat, så man får stå och vänta tills hon är klar för att kunna spänna tränset.
 
Därför tänkte jag att det kanske satt för högt upp, och sänkte då först 1 hål. Märkte att hon fortsatte gäspa som attan, och provade sänka ett till. Hästen blev nöjd. Inge gäspande vid tränsning utan helt lugn i munnen. Funkade bra vid ridning etc. Sen har hon ju ALLTID varit munnig mer eller mindre, då främst när krav ställs. Så hela våren/sommaren har hon ju hållit på så, som vanligt. MEN en sak till, jag har senaste 1-2 månaderna lagt märke till att NÄR jag tränsar, så lägger hon tungan över bettet VARJE gång, och sen lägger hon tillbaka den. Men just vid tränsningen så över med tungan när bettet kommit in i munnen, och sen rättar hon det själv innan jag kan spänna nosgrimman.
 
Men nu slog det liksom mig att det måste ju nästan vara så att i dehär gapandet så har hon nu kommit på att det funkar att lägga tungan över, när betten är så lågt ner. Så jag ska höja dom till rätt hål igen (gjorde visserligen det igår och hon lyckades fippla över tungan ett par ggr iallafall, men jag får se över betthöjden och se om jag kan få bort den olaten).
 
Låter inte det rimligt?? Att det är så det gått till... Sen kommer tandis nästa vecka, så tänkte rida extra mkt bettlöst bara ifall att.

WOW!

Dressyrträning för Maria Eriksson idag. Jag började rida fram själv ute på plan, och jäklar vad fin sessan var! Blev helt chockad. Stadig, tog ut steget, tog stöd i bettet, tuggade/släppte inte bettet nånting. Fipplade inte med tungan. Inget munnande alltså. Fina halter med bibehållen form och fokus.
 
Jag hade en bra känsla inför träningen helt enkelt! Fick veta att vi skulle vara inne, och jag tänkte bara happ. Det kommer gå skit. För hon var hemsk att rida där sist, rädd och tittig för allt.
 
Väl där inne gick de väldigt bra! Jag berättade om Bellas munnande, för det började hon med DIREKT det ställdes krav. Då gick Ia och kollade, och som jag misstänkt så lägger hon tungan över bettet den lilla räbban. FAN liksom. Så hon snörade åt snokremmen och höjde bettet ett hål, och jag fick brustet mammahjärta! Haha. Huvva. Men, mönstret måste brytas. Denhär damen har kommit på sätt förr, för att komma undan, och det slutar hon inte med frivilligt. Så har hon väl kommit på detta så kommer det bara gå fortare o fortare för henne att göra så.
 
Iallafall, WOW vilket jäkla pass! Jag svävade på moln typ hela passet. Mina magmuskler jobbade flitigt, men i övrigt var det finfina hjälper som gällde. Behövde inte nöta eller kämpa nånting! Hon var så vansinnigt fin. Har aldrig känt en sån känsla förr. Kändes som att sitta på en riktig dressyrhäst (vilket jag inte gjort), haha! Helt sjukt. :-D Otroligt rund och fin form, lätt att böja/ställa, med på noterna, och vilken TRAV! Hon tog ut steget och ja.. svävade fram. Det var magiskt. Jag bara satt och log. :-) Galoppen var oxå fin! Vi strävade efter att hitta samma stadiga form där, och där fick hon kämpa lite mer, men det var absolut inga problem. Jättejättefin!
 
I avsaktningarna vill hon springa då det blir jobbigt, och då måste jag ta i henne lite mer och lirka lite för att få henne till korrekt arbete igen, och DÅ börjar hon fippla med munnen igen. Så det är bara när det krävs extra av henne, och det blir jobbigt, som hon försöker lägga tungan över.

Men.. ja.. jag ska kolla upp lite och se vad jag kan göra åt saken, och om jag nånsin kan få bort denhär fixidén...

Vila

Bellisen vilar idag. :-) Jag har jobbat första dagen på mitt nya (och första fasta) jobb, vilket gick skitbra. Jag trodde inte man kunde trivas så bra första dagen. Första kvarten! Underbart. :-) Det kommer bli så himla bra! Ser fram emot att lära känna alla.
 
Imorgon är det Maria "Ia"-träning igen, wiho! Äntligen. :-D

Sfrk 7 sept forts.

 

SFRK 7 sept

Fotade lite när jag var funktionär på ponnyhoppning idag på klubben. :-) Bilderna som visas här får användas fritt, så länge logan är kvar. Bilderna får ej beskäras eller förändras på något vis. Vill man köpa bilderna i orginalformat så får man göra det, kontakta mig isåfall.

 
 

Tävling

Idag var det då dags för tävling igen. Efter en vecka av sjukdom och legat i sängen/soffan hela dagarna i princip.. Inte alltför väl förberedd då vill säga. ;-) Hade med mig bästa Sandra idag, som jag hämtade upp efter vägen. (Y)
 
Framridningen var hon sjukt tjaffsig i munnen. Höll på greja med tungan, vägra göra som jag ville, så fort jag krävde något så stretade hon elr stannade för att slippa. Vi tragglade på en stund, och tillslut började hon lyssna. Då red jag övergångar skritt/trav/halt, och då gjorde hon jättefina halter, och började runda sig fint i svängarna. Tog sedan vänster galopp som hon var supernöjd i. Lugn och tillfreds, och påverkbar. Fin!
 
Red sen ner till collectingring och fortsatte. Där lugnade hon ner sig ytterligare och vart ganska så fin i skritten. Galopperade lite i höger varv och fick igenom henne hyffsat.
 
Väl i programmet gick det ganska bra. Jag känner ju att jag vill få igenom henne mer i sidorna, att hon ska slappna av lite mer, och lyssna lite bättre på vart vi faktiskt ska. Det blir att vi vinglar när vi ska rida på en linje, och då hamnar vi ju före/efter bokstäverna. Dock fick vi 7a på korrektheten så det verkade inte synas så väl! ;-)
 
Har kikat på ritten i efterhand på film, och den ser riktigt fin ut. Jisses, hon börjar ju tusan skritta normalt i mellanskritten oxå. Annars spänner hon ju upp sig som fan och trippar tills travfattningen efter ökade skritten. Men nu så längde hon på dom små bakbenen och klev på bättre. Är faktiskt jättenöjd med allt utifrån filmen. Som sagt, jag vill ju ha lite mer avslappning och sådant. Sen behöver jag kunna påverka henne lite bättre nu för att komma vidare, så jag ska börja ha sporrar ibland. Har provat en gång, och de tog hon väl. Men jag känner att något fattas nu när hon börjar bli så pass välriden. Hon tkr det är jobbigt och blir då lite trög för hjälperna ibland när jag vill att hon ska ta i liiite mer. Runda sig lite mer, flytta lite mer osv.

Ska även ringa vet. för tandkoll på måndag. Jag tror inte hennes tjaffsighet sitter i munnen. S gjorde det ganska uppenbart för mig att det nog är en tröskel vi håller på kliva över igen. Man får ju alltid nån form av bakslag, och detta är nog vårat. Hon testar.. Förut har hon ju bara struntat i hjälperna och blivit spänd och gått som hon vill, men nu när jag kommer åt henne så bra så kan hon inte göra så, och då tror jag hon provar göra på annat vis. Men jag rider igenom denna lilla storm så är vi nog snart back on track igen. :-)


Gårdagen + idag

Igår red M ut på lilla B. En uteritt med mestadels skritt men även lite trav. De hade gått jättebra! B hade varit pigg som vanligt, och lite spänd. Men ja, sån som hon är helt enkelt. :-) Det var första ggn hon red henne dessutom.
 
Idag kom bästa S och red min Bells. Ett dressyrpass. Bellie tyckte S var ganska så besvärlig. Hon tyckte hon hade kunnat fått ha det på sitt vis liksom. ;-) Det var kul att se någon annan rida henne. När dom galopperat en stund höll Sandras ögon på att poppa ut, och hon frågade "VAR DEDÄR GALOPP?" Hahaha. Jag som älskar Bellas galopp! Men visst, det såg lite kackigt ut. Första ggn hon rider henne, så det är ju liksom inte konstigt att hon inte vet var alla knappar finns. Sen är hon ju van sin lilla dorotea. ;-)
 
Är jättetacksam över den hjälp jag fått domhär två dagarna. Som det är nu känner jag mig faktiskt rätt pigg!! Får hoppas det inte slår tillbaka nu ikväll/inatt, för jag har ju legat i nu och smörjt utrustning, hämtat massa hö, förberett osv. Och jag har ju velat vila så mkt som möjligt så jag ska ha alla möjliga chanser att bli frisk tills imorgon. Så jag hoppas jag inte ansträngt mig för mkt. Jag satsar på att åka imorgon! :-)

Spännande!

Har precis skickat iväg dessa:
 
Tur det finns dom som ställer upp och hjälper till när man själv är sjuk. :-) Så ska jag passa på att vila allt jag kan och sedan SKA jag vara frisk till lördagmorgon. :-)

Jogging + galoppjobb

Tog mig i kragen och red idag.. hade längtat! Joggade ut en sväng först, där jag jobbade övergångar, lite ställning, sidvärts. De gick bra! Hon var helt okej, lite tittig, och lite tjaffsig i munnen. Höjde upp bettet ett hål, och då blev det bättre. Måste ringa tandis nu alltså. För att vara på den säkra sidan. :-)

Red sedan hemöver till travbanan där jag planerat galoppjobb. Fortsatte köra tempoväxlingar som sist, och jag anade att det skulle gett resultat sedan förra veckan, vilket det hade! Behövde bara köra hälften så länge som sist. I vänstervarvet var hon ganska tung, jag fick liksom bära henne. Fick henne inte att göra det. Men hon gjorde det hon skulle, men som sagt hon var ganska stark. Lite tittig oxå. Men jag blev nöjd ändå.
 
Gick över till höger, och de gick svinbra i det varvet!! :O Det gick mkt bättre där. Där bar hon sig, plus var jättelyhörd för tempoväxlingarna, även minskningarna. Hon var jättefin! Jättekonstigt att hon gick bättre i höger varv.. Men jag klagar inte! Finjäntan.
 
Jag mår ju dock som en påse skit nu. Imorse kände jag mig PIGG, och glad. Men, jag hade halsont var hes.. Och nu har jag ännu mer ont i halsen, och huvudvärken är tillbaka som ett brev på posten. Så det var ingen höjdaridé av mig att rida. Men, vad gör man? Hon kan ju inte stå hur mkt som helst när det är tävling i helgen. Hoppas gud nåde att jag inte behöver stryka mig därifrån...

Vila

Imorse for jag och E med bilarna till verkstaden för att lämna in min på service. Sen skjutsade han mig till jobbet.. jag kände redan påväg dit att jag egentligen inte var i nå skick att jobba. Men hade ingen feber så ville prova. Men när jag väl kom dit så tyckte C att jag inte skulle vara kvar, vilket egentligen även jag tyckte redan från början då jag jobbar med människor och det är inte bra att smitta ner dom då man jobbar väldigt nära. Så hem for jag. Och tur var det... för världens mest avskyvärda mensvärk slog till, och vägrade ge med sig. 2,5 timme satt jag, låg, krummade mig, hade så fruktansvärt ont non-stop. Skakade, kallsvettades, och tillslut kräktes jag... har aldrig haft så ont. Nära, men inte så ont.
 
Nu har det äntligen lagt sig och jag känner mig normal igen. Men är fort. förkyld, men känner mig ändå helt okej efter alla alvedon. Men jag blir hemma imorgon oxå för att vila upp mig, och sen kör jag igen. Då borde jag vara fit for fight. :-)
 
Bellson vilar såklart. Men det hade jag ändå planerat in på hennes schema så det kom ju väldigt lägligt då! :-)
 
Och min bil fick så mycket beröm som man kan tänka sig. Av en person som inte är för min typ av bil alls, Volvo V40. Den var i toppskick! Överallt. Fanns inte en pinal att gnälla på. Ingen pryl som behövde bytas eller ens började gå sönder. Helt i toppskick! :-D Så den blir nog att behålla ändå. Jag har varit inne på något "bättre". Men ja.. vi får se. ;-)
 
 Camilla Jeanson och Totte

Mer bilder, THF 31 aug

Här kommer lite från gårdagen (andra tävlingsdagen) :-) GUD vad jag älskar att fota skimlar!!
 
 

RSS 2.0