FILMEN :)

 
"Fina lilla pullan! Upptäckte att hon inte var som hon skulle då jag skrittade fram, och upptäckte då ett sår i munnen på henne. Så jag fick plocka av bettet och fästa tyglarna i nosgrimman. Jag är supernöjd med passet, för hon försökte verkligen sitt yttersta! Och jag fick ett kvitto på att allt jobb lönat sig."

Dressyr på bettlöst träns

Idag for jag in till klubben för lite träning för bästa Gittan. Jag började skritta fram, och tog sedan tyglarna för skrittjobb. Men Bella la tungan över bettet hela tiden.. Vilket hon gjort litegrann de senaste två dagarna, och eftersom hon har en spänd/tittig/rädd period nu så tänkte jag att det är därför hon gör så. Hon höll ju på så i höstas då vi var i en period då vi skulle över en tröskel, och det blev jobbigt för B. Men det gick ju över.
 
Jag provade höja bettet först ett, sen två hål. Och snöra åt nosgrimman ett hål. Det var det som funkade i höstas för att ta itu med problemet och vi visste ju att hon inte hade några fysiska fel.
 
Men nä, hon kändes inte alls nöjd. Så jag kikade in i munnen, och ca 1-2 cm in från mungipan har huden slitits bort ca 1 cm... Så det svider säkert. Förmodligen har hon tuggat på någon pinne elr lyckats på nåt vis i hagen, för hon går i en skogsdunge nu sedan ett par veckor. Hon har aldrig nånsin haft ridrelaterade sår i munnen så jag har svårt att tro att det är något av betten.
 
Men valet stod alltså i att ringa G och avboka passet, eller prova med bettlöst. Jag körde på det sistnämnda, plockade bort bettet och satte tyglarna i nosgrimman. Jag red fram först i skritt, och helt plötsligt var hästen samarbetsvillig igen. Stackars lilla gumman. Hon försökte verkligen, och gjorde jättefina bakdelsvändningar osv. Sedan joggade vi igång vilket gick bra, och samma med galoppen.
 
Sedan kom G, och jag förklarade läget. Idag la vi oss på mittvolten, och jag fick rida en lugn skritt, hitta takten och sedan rida bakdelsvändningar. Gick skitbra! Sedan fick vi fatta trav och jobba på inner bakbenet. Gick oxå svinbra. Jag fick verkligen rida med kroppen idag, för nu kunde jag inte fuska med att tjuvhålla i något bett. Så det var bara till att fokusera på att rida.
 
Samma i galoppen, den var jättebra. Speciellt för att vara på bettlöst liksom. Jag får ju anstränga mig lite mer helt enkelt, vilket är precis vad jag behöver i mitt projekt om att sluta handrida och börja använda kroppen på heltid! ;-)

Så jag är grymt nöjd. Det finns filmer, på Gittans mobil, och på min tidslinje på fejjan. Men jag får dom inte därifrån, så jag ska filma med min mobil på dataskärmen så ska ni få se. :-)
 
 

Jogging travbanan

Ikväll fick Bellan sig en lugnare tur på travbanan. Redan igår bestämde jag att om hon är spänd som ett anus igen får hon gå på hemmaplan. Och det gjorde jag rätt i, för redan när jag tog in henne på gången var hon alldeles spänd och rädd för allt som lät och rörde sig utanför stallet. Jisses.
 
Hon skötte sig dock ganska bra då jag red, jag är iaf väldigt nöjd med henne. Hon var ju spänd och rädd men helt klart hanterbart. Det var mest ena kortsidan av travbanan som var läskig. Red först i skritt, red lite halter, ställning osv. Hon la tungan över bettet och tjaffsade på en stund, men det gav med sig. Joggade då igång henne lite, och körde ganska omgående igång med tempoväxlingar. Hon svarade asbra! Riktigt fin bitvis. Jag la även in mellantrav, och samma där superfin bitvis. Och svarar bra på minskningarna oxå.
 
Fattade galopp och red samma sak där, tempoväxlingar medans jag stod i lättsits. Hon svarade skitbra även här. I båda galopperna, båda varven. Jag kan be henne öka ganska rejält, och sedan ta tillbaka henne med sätet ganska omgående. Hon är så duktig lilla puppiluran! Imorgon blir det träning för Gittan.
 
<3

Dressyrpass på schizofren häst..

Ja vad ska man säga? Haha. Det var det mest knepiga dressyrpass jag någonsin varit med om på våran snart 7 åriga resa. Jösses liksom. Jag visste inte att en häst kunde vara så hemsk att rida, men samtidigt så sjukt fin. Men nu vet jag!
 
Det började redan då jag satt upp, första steget var spänt. Hela vägen till paddocken var hon spänd. Så jag tänkte, yes, vad bra att jag planerat in ett dressyrpass där hon ska få ta i. Det kommer göra henne avspänd.
 
Men tji fick jag. Bella var så sjukt spänd. Från början gick det ändå hyffsat att få henne att lugna sig i skritten, ställa, böja och göra volter. Det kändes som att det började gå åt rätt håll, men sen spände hon till igen och då var det liksom kört. Och fokus från henne låg på skogen bredvid paddocken, så den halvan av paddocken var liksom stirr-moment nummer ett.
 
Började jogga igång, för jag tänkte att nä, idag funkar det inte att kräva alltför mycket i skritten. Joggen var från början OK, men sen blev hon alltmer spänd. Speciellt på dendär läskiga halvan av paddocken. Alltså, hon var hemsk. Inga delar var på plats.
 
Så jag tänkte, jag måste göra nånting. Jag måste in på en övning, få något som jag kan fokusera stenhårt på så att hon följer med mig. Så jag gick in och red en liten del av LA:3ans travprogram, och rullade på i den övningen. Det var att rida skänkelvikning snett igenom till X, sedan en 10m volt, och så ut i andra varvet. Och så rullade jag på. Och det här är det knepiga, hon var SÅ JÄVLA FIN! Hon blev verkligen loss och fin av detta arbete, och skänkelvikningarna gick lika bra som förra gången, alltså har nånting släppt och vi är snäppet vidare i skänkelvikningarna. Kul! Och i volterna formar hon sig riktigt trevligt, även i höger varv som börjar bli riktigt bra.
 
Sedan fick hon ha en skrittpaus, och efter det tänkte jag försöka mig på galopp. Det kunde ju verkligen gå hur som helst. Iallafall, i skrittpausen så var det huvudet upp och ryggen ner. Och så vara så rädd man bara kan, och så spänd man bara kan. Så det blev inte långa skrittpauser då hon bara gick som en giraff helt enkelt. Så jag jobbade henne i skritt ett tag innan jag kände på galoppen.

Började i vänster, och det var väldigt spänt. Körde lite tempoväxlingar och volter, samt la in öppna på ena långsidan. Öppnan i vänster galopp gick så himla bra!! Alltså... what liksom?!

När jag bytte till höger varv så blev hon lite mer spänd. Hon hade i grunden en bra galopp, för jag har ju fått nya verktyg att rida henne med ytterhjälperna där. Så jag kommer åt henne bättre. Efter ett tag rundade hon sig bra runt innerskänkeln, men hon var ändå väldigt spänd och gick inte riktigt fram. Så jag fick mana på henne lite då och då. Försökte mig på öppnan även här, men det blev för jobbigt tyckte B. När hon gjort några steg i en OK öppna saktade jag av och gav mig.
 
Skrittpaus igen. Lika jäkla spänd. Och här kommer några drakfrustningar in! Ni vet när dom är så rädda elr uppspelta och så frustar dom HÖGT ur näsborrarna.... Ja, på den nivån var det.
 
Sedan bestämde jag mig för att prova det som jag hade planer för idag, nämligen galopp- skritt övergångar. Det brukar vara lite klurigt för oftast är hon spänd och saktar av till trav istället för skritt. Men vi har ju börjat lägga in detta arbete mer och mer och hon har gjort det bra, men ibland går det dåligt. Jag tänkte att jag testar, trots förutsättningarna idag.
 
Började på mittvolten i vänster galopp. Galopperade några varv tills jag hade henne på plats, för hon spände sig som fan när vi kom så att hon kunde se den läskiga paddock-delen. Men iallafall, hon var så JÄVLA FIN i detta arbete oxå. Hon saktade av till skritt, jättefint, VARENDA gång. Jag provade ett antal gånger och ja, klockren var hon! Jag får vara noga med att hon ska jobba i skritten emellan bara, att hon ska svinga rygg och spänna av i ryggen innan hon får galoppera igen. Men det går verkligen framåt även där. Hon blir mer och mer påverkbar.
 
Bytte varv till höger, och tänkte dehär kommer kanske inte gå. För i höger har hon ännu svårare att sakta av till skritt. Men vad händer? Jo, hon är lika klockren här!! Saktar av direkt till skritt, och har en jättefin och trevlig galopp där jag har henne på ytterhjälperna men formad med innerskänkeln. Jösses.
 
Sedan travade jag av, och där var hon oxå skitfin. Jag fattar ingenting?! Haha. Detta var det mest knepiga pass jag nånsin ridit...

Det var liksom en kombo av den mest spända häst, med ryggen sänkt, huvudet upp, livrädd, drak-frustningar, opåverkbar, och samtidigt, i dom övningarna som jag var seriös med för dagen, var hon så nedrans fin. Kanske finare än hon nånsin varit! Ja... Vad ska man säga. :-D Rödtottar!
 
Skräcken i vitögat....

Uteritt och start på projekt sluta handbromsa....

Idag blev det en härlig uteritt i det fantastiska vädret. Det var regn och dis på morgonen, men då det skulle klarna upp och bli soligt och varmt så väntade jag ett tag innan jag for upp till Bellson. Det gjorde jag rätt i för det var supervarmt och härligt. :-)

Gjorde först övningarna i vanlig ordning, och det går bra. Hon smaskar och har sig. Sedan red vi ut en sväng på grusvägarna. Skrittade först och gjorde lite tempoväxlingar för sätet. Jag har ju påbörjat projekt SLUTA HANDBROMSA. Så nu ska jag ge mig fasen på att klara det, och istället rida henne till arbete. Även ute. Inte att hon måste gå i värsta formen, men lyssna, det ska hon minsann göra. Började jogga igång när hon kändes bra, och hon är SÅ fin första 100 m, sen börjar hon att få syn på spännande saker osv. Men jag jobbade med tempoväxlingar även här, och noga då att jag inte får dra i henne. Jag får ta i henne om det behövs, men INTE fastna och bli hängande. Utan förhållning, OK, men inte bli dragandes och låta henne hänga i mina armar.
 
Sedan blev det en längre skrittpaus innan vi vände hemöver. Och hon brukar bli astaggad på just dehär stället då vi vänder, men idag fick jag na till och med att skritta hyffsat normalt. Då fattade vi trav och fortsatte med tempoväxlingar, det gick över förväntan. Sedan fick hon galoppera lite, och hon var asfin! Jag satt ner och hade ganska lång tygel, och ville att hon skulle runda sig lite i en lägre form, och ja. Hon var kanon! I båda galopperna faktiskt. Jättehärlig känsla. :-) Jag var noga med att inte sitta och tjuvbromsa här, vilket lätt kan hända i galoppen. Speciellt på hemväg. Men som sagt, gick toppen.
 
Imorgon blir det vila då jag jobbar långpass.
 
 
 

Dressyr

I förmiddags red jag och Bellan iväg till paddocken för lite dressyr. Med oss hade vi Melina som skulle fota lite. :-) Jag var därför liiiite nervös, elr ja, prestationsångest heter det visst. ;-) Det blir alltid lite annorlunda för mig när någon är med, när någon ser. Men så är det väl för dom flesta.
 
Började iaf i skritt som vanligt, hon var lite spänd. Men kom lös ganska bra ändå. Provade bakdelsvändningar men idag var dom katastrof.... det var någon som blev bra på slutet. Sedan joggade jag igång, och hon var rätt fin! Red lite tempoökningar på diagonalerna, och la in volter osv. Hon var fin!
 
Galopperade sedan i högern. Och själva galoppen i sig, kvalitén, var inte dålig. Men det var en dålig dag för galoppjobb.. Hon var rätt sur, och i varje hörn då jag bad henne ta i med sitt inner bak och runda sig runt innerskänkeln, så bytte hon galopp med frambenen.. Så jag fick bryta av och fatta ny massa gånger för att hon hade sina ideér.
 
Sedan skrittpaus innan vi red vänster galopp. Den bad jag Melina att filma, för den brukar alltid vara bättre och alltid vara BRA. Och det kunde ju vara kul att ha på film tänkte jag. Men jo tjena, den var inge vidare heller. Hon kändes spänd och kom aldrig till för att runda sig riktigt, och på filmen ser det tusan ut  som jag rider i slow motion. Det kanske jag gör. ;-) Gick över till förvänd, och här började hon krångla, hon bröt av och hade sig, men bara på ena delen av paddan där hon blev extra spänd för hon var rädd. Så jag gjorde om tills vi klarade den delen av paddocken och sedan skrittpaus.
 
Därefter körde vi lite travjobb, och då red jag skänkelvikningarna från LA:3an, till bokstaven X, och sen volten där efter, och sedan red jag ut i andra varvet och red om samma sak från andra hållet. Så rullade vi på. Och detta jobb gick SKITBRA! Efter någon minut kom jag på mig själv att sitta med handbromsen i konstant, och aldrig "bli klar" i handen. Så jag släppte bromsen och slappnade av i armarna, och började istället rida med magen. Och DÅ jäklar kom flytet, och takten, och känslan. Allt. Visst tappar jag lite kontroll och hon kan bli lite springig, men det löser vi med en volt, men INTE genom att dra i tyglarna. Och förresten, skänkelvikningarna kändes fan asbra idag! Har jag någon gång sagt det? Jag tror inte det. Det tar sig minsann. :-D
 
Dock måste det bli stenhård träning för min del när det gäller armar/händer/mage asså.... Jag var helt slut i magmusklerna efter 5 minuter på slutet av ett pass på ca 60 minuter. Liksom?! Jag måste komma  till ridning tidigare, och orka mer. Pressa mig mer. Blir så irriterad på mig själv. Nu blir det hårdträning av mig själv och min sits.
 
 

SÄLJES

RBH schabrak använt 1 gång. Dressyr, strl 16". Jag köper alltid 16" på dessa då dom är stora i storleken.
 
300:- POK
 
.
 Använt två ggr så i absolut nyskick. 16" . 300:-

Skrittur

Idag var det tänkt en mysig skrittur i skogen, men Bella hade andra planer... SUCK. Hon var hemsk! Höll på avlida. Fick sitta där och pina mig igenom dagens tur, en tur i skräckens tecken. Redan från start så gick hon som en palsternacka... asså hon skrittade knappt, tog myrsteg med bakbenen osv. Så jag tänkte att har hon inte slutat innan vi kommer fram till Ark så får hon släppas lös där och springa av sig. Och det fick hon göra oxå, MEN, hon joggade där i en tråkigare trav jag någonsin sett, runt runt i en cirkel på ena halvan av paddocken då andra halvan var alldeles för farlig. Livrädd tjej.
 
Sen beslutade jag mig ändå för att slutföra skritturen upp i skogen, och i början gick det OK, hon började lugna sig lite.. Men sen kom hon igång igen och alltså hon TÖLTADE fan hela vägen hem. Jag satt där uppe helt stilla, ingen rörelse eller något i ryggen. Och hade inget i tygeln. Jag orkade inte korrigera. Hade accepterat för längesen att det var en sådan dag. Men jag blir så sjukt irriterad. :o ....... Man kan väl fasen gå normalt och inte behöver man vara rädd för ALLT!? Om en fågel pep, ja då flög hon i luften, om en fågel flög iväg, ja då flög hon i luften, såg hon människor ja då blev hon så spänd att det inte fanns en mjuk del på kroppen på na....
 
Väl hemma igen fick hon skritta två varv runt banan för att åtminstone hitta skritten igen. Och det gick väl ok. Till och från var hon spänd. Och så frustade hon som en drake en gång oxå för det var så farligt.... Jösses.
 
Imorgon ska hon få JOBBA. :-)

Jogging på travbanan

Idag hade vi ännu mer blåst ute, och jag kände inte för att rida ut då. Så Bella fick gå på våran travbana idag, lite lägg jogging bara för att få sträcka ut efter gårdagens arbete.
 
Började med att skritta typ 4 varv för att hon skulle slappna av lite. Sen tog jag tyglarna och bad om jobb, och hon jobbade på fint! Snuttepullan. Körde igång i trav då jag var nöjd, och ja, det var ju inte den trevligaste takten direkt. Men helt okej. Jobbade tempoväxlingar och nöjde mig när hon svarade fint för sätet utan problem. Då fattade jag galopp (höger) och galopperade i lättsits. Superhärlig och fin galopp idag! Trots att jag stod upp, för högern brukar ju bli hemsk då. Men inte idag. Kalasfin, rund och härlig!
 
Skrittpaus och sedan samma sak i vänster varv. Travjobb med tempoväxlingar tills hon lyssnade, och sedan galopp i lättsits.
 
Ett ganska bra pass faktiskt. :-)

Gårdagen

Igår efter jobbet (elr utbildningen) så for jag till stallet lite snabbt och gjorde iordning B för lektion för bästa Gittan. For över till klubben och tränade en sväng med andra ord.
 
Det blåste, som vanligt nu för tiden. Och på uteplanen har hon inte varit sen i höstas, så jag undrade hur det skulle gå egentligen... Skrittade fram och bad om ställning/böjning, volter och halter som vanligt, tills hon kändes bra. Sedan ett par bakdelsvändningar, gick fint! Körde igång i trav på en spänd tjej. Körde lite övergångar med fokus på svingande rygg även i skritten. Gick väl OK, förutom att hon var så taggad i traven. La henne på en 8 volt och försökte hitta mer balans och bärighet i henne. Gick sådär.
 
Galopperade igång i vänster galopp, och jäklar vad laddad hon var! Jag lät henne galoppera på friskt, med lite tempoväxlingar och volter. Hon skötte sig rätt OK lilla Bullan.
 
Sedan skrittpaus innan jag körde igång i höger galopp, och asså.. jag vet inte vad som hände?! Men hon kändes så sjukt konstig. Spänd, och så undrade jag om hon endast hade 3 ben!? Kändes askonstigt. Och skulle jag lägga en volt så blev det typ katastrof, hon bara stod emot och ville inte slappna av och bära. Men jag red på, och försökte ändra tempo och lägga volter osv. längde tyglarna för att hon ska våga komma ner och slappna av. Så det blev lite bättre på slutet. Här ungefär kom G.
 
Gick och frågade hur tusan hon såg ut från marken, och ja, G tyckte hon var väldigt spänd.
 
Vi körde igång med travjobb, men vi fick ändra planen där för det passade inte att gå på volt och göra tempoväxlingar idag, utan vi körde igång med skänkelvikningar på lång diagonal istället. Gick ganska så bra faktiskt! Finner bättre flyt nu, och börjar smått hitta känslan. Men det är en bit kvar innan jag vet vad jag håller på med så att säga.
 
Sedan körde vi galoppjobb, först i vänster varv och på volt. Jag hade med mig Ia's tänk om att jag ska ha henne mer rak på yttertygel, och då påminde G mig om min ytterskänkel, och hon blev ASFIN lilla Bella. Kanonfin alltså.

Sedan över till höger galopp, och då hade jag med mig samma tänk där, med ytterskänkeln. Och asså.. jag har aldrig ridit henne så jäkla bra i höger galopp NÅGONSIN (känns som att jag skriver så jämt). Hon blev så jädrans fin, bärig och RAKRIKTAD för en gångs skull. Förbaskat fin. Hon började då att krypa ner i formen varpå G ber mig att rida med mer buren hand och hjälpa henne att orka. Och hon var så fin som sagt. Sedan bröt vi av, och Bella bara dog av till skritt.. och jag kände hur hennes rygg var SÅ trött. Vi höll inte ens på länge, men det var sjukt effektivt då vi kom åt hennes högra bakben sådär.
 
Så jag hoppade av och skrittade av henne för hand helt enkelt. Fina fina Bellis!
 
 

Vila x2

Igår och idag vilar Bellson då jag jobbar långpass, och för att det var tillfälle för en tvådagars vila. :-) Har varit där och pysslat om na samt gjort övningarna jag fått av massören. Och det funkar bra, hon smaskar och har sig så det är positivt.
 
Imorgon blir det nog uteritt, och lika torsdag. Men det beror på om det blir träning på fredag elr ej. Time will tell!

Att rida....

... eller att icke rida. Det är frågan. Det var min fråga idag iallafall! ;-) Efter att ha kikat på lite hoppträning ute i storm, och nästan blåst bort, så kände jag att NÄ. Polle får nog vila idag. For till stallet, mockade osv. och tog in henne för lite pyssel och övningar. Kände ett ridsug, men det stormade verkligen så nix, hon skulle få vila tänkte jag.
 
Kom hem, grejjade på hemma och hade mig. Och sen kom ett sånt ridsug... Och jag gav efter för det såhär på kvällskvisten, så jag och Bellabus tog oss ett lätt pass i paddocken i stallet.
 
Jag har ju varit sugen på att träna övergångar trav/galopp, så det fick bli dagens uppgift. Började i skritt som vanligt, med att få henne att ställa/böja sig åt det håll jag ber om, gå på volt utan att bli hastig eller förändra något, samt göra halter i bibehållen form hela vägen. Hon var kanonfin här efter en stund. Lyssnade fint! Så jag gjorde en halv bakdelsvändning i varje varv och eftersom hon klarade det galant så körde vi igång med lite jogg.
 
Hon var jättefin, men lite seg! Hon brukar aldrig vara seg. Nästan aldrig. Men jag joggade på, la in volter osv. Sedan började jag ganska omgående med övergångar till skritt, och fokus på en svingande rygg i skritten. Hon var rätt fin från start, men hon blev lite småspänd i ryggen så jag fick lossa henne innan hon fick komma fram i trav igen. Det gick hyffsat fort iallafall, så vi red väldigt trevliga övergångar.
 
Efter en liten stund la jag in galopp. Först fick hon rulla ett par varv på fyrkanten, med några volter inlagda för att checka läget. Hon var rätt fin. Men lite seg. Inte riktigt framme för skänkeln. Men jag orkade inte riktigt göra något åt det, för jag tänkte att jag kan ha lite nytta av det när vi ska köra övergångar. Att hon är lite seg alltså

Rätt omgående började jag med övergångarna mellan trav och galopp, och det gick fasen riktigt bra! Första ggna blev hon lite sådär springig som hon kan bli, men direkt så så antingen ställde jag henne utåt, la henne i en öppna eller så fick hon flytta lite sidvärts på volten, och efter bara några steg så kom hon tillbaka och blev lugn igen. I dehär läget var hon nästan lite för seg, och tappade takt nån gång till och med. Men det fick vara så.

Jag fortsatte, varierade höger/vänster galopp, bytte varv, la in någon volt osv. Och ja, hon tog det med ro minsann! När vi jobbat en liten stund så kom hennes taktmässiga trav fram, med mera tryck och framåtbjudning, samt sug till bettet. Och jag lyckades rida henne i det läget oxå. På slutet var hon riktigt fin!
 
Så jag är sjukt nöjd. Hon fick vara seg där större delen av passet, för jag vill inte vara och peta för mycket och be henne om mer kräm när jag ska öva på att hon ska våga vara avspänd och lugn liksom. Och det hör verkligen inte till det vanliga att jag ens behöver be om mer tryck. ;-) Så idag fick vara en sådan dag. Det kan bero på vädret bl.a, och så hade hon tjock bomull i örona.

Jag är dock inne i någon slags svacka, för det känns som min kropp inte lyder just nu när jag rider. Jag vet att jag kan, och hur man gör.. Men asså, jag lyckas inte?! Jag är lat, fast jag försöker pressa mig. Och jag hittar inte riktigt rätt läge där när jag ska rida henne med magmusklerna och hitta takten med henne. Men men, det är väl så ibland även för oss ryttare, att vi har sämre perioder. ;-) Bara att träna vidare...
 
 

Skrittur

Idag blev det en skrittur med Bellabus, i repgrimma. Red inte barbacka för hon fäller alldeles för mkt nu, och jag hade inte mina barbackabrallor på mig. Så det fick bli sadel utan stigbyglar helt enkelt. ;-)

Hon skötte sig fint! Halva ridturen bara myste vi, och sen drog det ihop sig för hemgång och då jäklar vart det fart på na... fick verkligen rida VARJE steg för att hon skulle hålla en lugnare takt. Sista biten mot hemvägen blev hon bättre och jag kunde sluta inverka på henne. Jösses.
 
Idag fyller hon hela 15 år min tös! Hihi.  Tiden går fort...
 
Dagens puppilur!

Imorgon vet jag inte ännu vad det blir... ska kolla in mitt jobbschema så får jag planera lite utefter det. Just det, kanske ska uppdatera om massörens besök igår oxå. Det gick helt ok, men jag är van att det inte är NÅNTING nu senaste 2 åren. Men nu var det litegranna, så jag har fått lite övningar. Inga svåra eller jobbiga så det är bra.

Dressyr på fin tjej!

I förmiddags red Bella och jag iväg mot Ark paddocken för lite dressyr i blåsten. Eftersom hon varit rätt tung de tre senaste passen så tänkte jag att, OM hon är det idag, så får det bli arbete anpassat för det, lite repareratänk. Och sedan kommer massören idag så då tänkte jag att om hon hittar något då så får Bella en kortare vila.
 
Men, idag var hon sig själv! Hon var jättefin. :-D

Började med att skritta, och i början var hon lite stum främst i halterna. Men helt OK i övrigt. Vi jobbade på tills det kändes bra i båda varven. Sedan gick vi in på stora mittvolten och red bakdelsvändningar, som även idag gick jättebra. Ska bli kul att stämma av med G sedan och se hur bra vi gör dom egentligen, och hur vi kan gå vidare för att få dom bättre.
 
Sedan joggade jag igång, och då red jag igenom LB:2ans travdel först, och sedan LA:3ans travdel. Gick skitbra! Hon var riktigt ridbar och formade sig kanon i volterna osv. I början var hon dock lite ostadig så jag la in lite volter och utåtställning innan vi körde igång programmen. Men det gick som sagt skitbra. Hon var riktigt med. I LA:3an gjorde hon halten och ryggningen kanon, och skänkelvikningarna helt OK. Den lilla bågen med förlängd tygel gick oxå kanon.
 
Sedan fick hon skritta innan vi körde lite galopp. Och då red jag först längs spåret där jag la in 10-15m volter, och hon var KALASFIN! Började i höger galopp och den var fasen riktigt bra idag. Hon formade sig fint i volterna och kändes mycket mer rakriktad än vanligt. Lyckades rida henne mot yttertygeln idag. När jag ridit 1-2 varv på fyrkanten så började jag jobba med lite förvänd galopp. Red in mitt över ridbanan och kom ut i förvänd galopp, red ett varv och sedan vände jag mitt över ridbanan igen och kom ut i rättvänd galopp. Så höll jag på några gånger. Hon var kanonfin. :-)

Bröt av till trav (jättefint avbrott) och fattade ny galopp, vänster. Gjorde samma arbete här, vilket gick bra. Men hon kändes lite svagare i den förvända där, så hon bröt av några gånger, men vi fattade bara ny.

Sedan travade vi av lång och låg, hon saktade av själv och var väldigt nöjd.

Jag avslutade här, så struntade vi i att jobba övergångar, för hon var så himla fin detta pass och då känns det onödigt att börja traggla med något annat. Vi kör lite övergångar nästa pass helt enkelt :-D
 
Nu ska jag snabba mig upp till stallet igen och ta in Bellabus så kommer massörJossan kl 14.
 
arkivbild

Uteritt på puppan

Idag blev det ännu en uteritt för Bellabus. Idag åkte bomullen in och luvan på. Men vet inte om det hjälpte så värst idag, för hon var asjobbig. Elr, egentligen inte sådär jobbig som hon KAN vara. Men jag var lättirriterad på det, så jag fick ta några djupa andetag där. ;-) Skrittade först en bra bit, sedan joggade vi en hel del. Massa olika underlag, uppförs, nerförs, svängar osv. Men lyssna spec. bra det gjorde hon inte..... La in halvhalter här och där för att göra någon form av förändring iaf. Sedan kom vi fram till klätterbacken, och den tog vi i skritt, sedan trav där det blev plant, och så galopp uppförs sista biten som inte är så brant. Bella tyckte det var kanonkul och tyckte inte vi skulle sakta av. Enough said.
 
Sedan joggade vi vidare hemöver, men vi red in på en grusväg närmare hemmet, och där fick hon först gå i höger galopp, som jag höll på störa ihjäl mig på för det känns som hon springer som en banan i den galoppen. Suck. Sedan vänster galopp på hemvägen och den kändes som vanligt mycket bättre! Jaja.... :-) Så kan det va.
 
Imorgon blir det lite trimning minsann så vi får koll på grejerna. Om jag har tillräckligt med tålamod och fokus tänkte jag träna på övergångar. Om inte, så får det bli något annat! ;-)

Uteritt

For iväg på långrasten idag och red en sväng. Det var tänkt en joggingtur på grusvägarna. Först red jag skritt- och travövergångar, och hon har så skön och trevlig trav i början. Med bra tryck, tempo och takt. Fast utan att jag kräver något speciellt mer än att hon ska lyssna då jag ber henne sakta av. Sedan gick det lite utför då hon blev mer spänd, så då lyssnade hon inte alls lika bra lilla fröken. Men vi fortsatte med övergångarna, och noggrann med att ryggen ska swinga innan hon får göra något annat än skritt.
 
Sedan red vi upp i skogen där hon fick gå i kravlös galopp där jag stod i lättsits. Supermysigt! Dock var hon rädd för lite ett och annat så jag fick mana på henne lite för att få fram henne. ;-) När vi sedan vände och skulle ner därifrån så var hon ju supertaggad, men jag försökte bara få henne hyffsat taktmässig i skritten istför att hon ska låsa sig och bli spänd. Gick väl sådär.
 
Sedan när vi kom ut på grusvägen igen så red jag trav i tempoväxlingar. Mellan typ tre olika "växlar". Hon fick gå i arbetstrav, lugnare trav och så mellantrav. Hon tyckte mellantraven var askul! Haha. Men hon lyssnade faktiskt hyffsat bra när jag tog tillbaka henne. Hon lyssnade bra för sätet samtidigt som jag fick ha en ordentligare kontakt med munnen. Men lyssna det gjorde hon! 
 
Sedan skrittade vi hem, en pigg och glad brutta! 
 
Imorgon blir det oxå en uteritt, planerar ev. lite klättring. 
 
 

Dressyr på bästa Bellan

Idag red jag och Bella bort till Ark och red dressyr i paddocken. Det blåste en del då vi red iväg så jag hade mina aningar om hur passet skulle bli. Vi har dessutom inte ridit där sedan i höstas nån gång. Men, jag hade fel! Hon var en dröm. Hon var kalasfin lilla Bellan.
 
Började med att plocka undan hinder efter alla RÖVHÅL som endast kan plocka fram hinder - ej undan. Jag blir så förbannad. Men iallafall, Bella fick en lång framskrittning innan jag körde igång. Då började vi som vanligt med att få ordning på skritten. Hon var till en början lite spänd och hängde ganska mycket i min hand, men ju mer jag red volter, halter osv. ju mer kom hon lös och började bära sig. När hon blev i det läget jag vill ha henne så la jag mig på en stor mittvolt där jag red bakdelsvändningar. Det gick bra! Jag avancerade lite idag och red hela varv, istället för ett halvt varv så att man byter varv. Och det gick helt okej. Hon var duktig.
 
Hon svingade ryggen väldigt bra i skritten idag, och varje gång hon blev låst i ryggen så rörde jag om lite i grytan som Ia tipsade mig om, och så kom ryggen tillbaka nästan direkt. Började då att jogga igång henne i trav, och hon var jäkligt fin! Trevlig takt, form, tempo. Hon var lydig. Jag red först travprogrammet i LB:2an, och det fixade hon galant. Jättefin. Sedan direkt red jag in på travprogrammet i LA:3an. Samma där var hon jättefin! Halten och ryggningen satt som en smäck. Längningarna var bra. Skänkelvikningarna lite sådär, sedan trodde hon att det var dags för travlängning när jag vände in på diagonalen för en skänkelvikning. Så där måste jag komma på hur jag ska rida henne för att hon ska bli mer förberedd för sidvärts.
 
Sedan fick hon pausa, och hon var så.... nöjd på nå vis. Hon blir ju rätt "trött" när hon fått använda kroppen ordentligt ända från skritten.

Sedan körde vi igång med lite travjobb bestående av öppna på långsidan, rida kortsidan, och sen snett igenom och skänkelvikning på diagonalen. Så blir det varannat varv. Hon var jättefin här oxå! Skänkelvikningarna är OK, vi börjar mer och mer hitta känslan tkr jag. Öppnorna gjorde hon rätt bra, hon försökte verkligen.

Sedan skrittpaus igen. Därefter galoppjobb i lagom mängd. Först fick hon gå längs fyrkanten ett varv med några volter inlagda, hon var jättefin i voltjobbet. Hon kändes lite halvtung fram dock så jag gav lite mer tygel och slappnade av i armar/händer samt gjorde överstrykningar på både inner- och yttertygel och så försökte jag verkligen rida med sätet. Det blev jättebra. Efter varvet på fyrkanten red jag en stor 8-volt över hela paddocken, så att hon gick rättvänd ena varvet, och sedan förvänd i andra. När jag red in och skulle göra varvbytet så försökte jag avancera lite genom att rida mer rätt över ridbanan istället för som en båge. Jäklar var duktig hon var!! Det var inga problem att svänga i förvänd så snävt, och den förvända blir bara bättre och bättre sedan Gittan gav mig mer verktyg för att vi skulle ta oss vidare i den. Nu ger jag henne inte lika mycket stöd och ram, utan nu får hon klara sig lite mer på egen hand. Jag kan lätta i båda tyglarna osv. och jag har i tanken att hon ska få plats med yttersidan. Den ska kunna ta för sig och verkligen galoppera. Och det gör hon skitbra bitvis.

Samma sak i höger varv och det gick lika bra. Fina fina B!

Sedan travade vi av en liten stund. Sen kändes det att hon var färdig. Hon blev knappt svettig, men det känns ändå att hon fått ta i och jobba. Så jag promenerade med henne hem så hon fick gå med ryggen ifred. :-)
 
 

Gårdagen

Igår vilade Bellan då jag jobbade 8-21, eller förresten så gick vi en promenad på 30 minuter på min rast. Det stormade rejält, så Bella gick FORT. Det blev en PW för oss båda.
 
Hon sköter sig väldigt bra även på hemvägen numera. Hon blir ju väldigt på, och jag har alltid gjort tusen halter och bett henne backa då när vi varit ute och gått och hon kommer för långt ifrån mig. Men jag har lessnat på det, och sista tiden har jag gått och hållit in henne bara med kort grimskaft. Men även det har jag lessnat på, så sist provade jag en grej som jag gjorde mycket förr när jag nyss hade fått henne, men som inte funkade alls då. Det är att svinga grimskaftet som i en cirkel när hon kommer för långt fram, så om hon inte själv backar av och chillar så får hon en snärt på mulen. Det funkar ASBRA nu. Andra gången jag provade det igår och hon svarar så bra. Det blir ingen stor grej av det, utan hon backar av och sen håller hon sig där ganska bra. Men jag får såklart påminna rätt så ofta, men det är inte så att hon blir upprörd eller så. :-)
 
Ikväll blir det dressyr efter jag slutat jobba. (Y)

Solorake

Idag har jag införskaffat mig en SoloRake, ett slags trimningsverktyg för manar/svansar osv. Jag började googla runt för jag kom på att jag måste göra nånting åt Bellas tjocka man i år. Hon har så tjock man på mitten så det är skitsvårt att knoppa henne på ett bra sätt. Det blir spretigt osv. Så jag hittade SoloRake och SoloComb och läste på om för- och nackdelar med båda. Det fick bli en SoloRake då jag vill tunna ur.

Läste dock att vissa är missnöjda för det blir som stubb på hästen efter ett tag, medans vissa inte märker av nånting konstigt ett spretigt. Så vi får helt enkelt se vad jag tycker om den efter några månader.

Jag började med svansen, och var rätt osäker på om jag skulle våga haha. Men det blev asbra! Det tog bara 4-5 drag så var den klar.

Manen är som sagt jättetjock så den fick jag hålla på med ett bra tag. Sen märkte jag att den skär inte, som jag förstod det som att den skulle göra? För jag såg rötterna på stråna och B var liiite irriterad där på slutet och ruskade lite på huvudet osv. Hon var inte arg eller så så jag tror inte hon "lider", mer irriterad för att det kanske kliade elr så.

Men resultatet blev jättebra iallafall. Jag tror jag ska prova knoppa innan jag gör mer. Den är fortf. lite tjockare ifrån mitten och uppåt, men som sagt jag ska prova knoppa och se hur det går. Sen kanske jag tar bort mer vid behov. ;-)


Das svans ;-)

Manen- FÖRE

Manen- EFTER

Som sagt det syns inte så mycket på bild men det känns och syns IRL :-D
 

Uteritt

Hade utsläpp imorse så for upp vid 6.30. Sedan runt 7.50 red jag ut en sväng på Bellan. Planen var en joggingtur i lång o låg form, men Bella hade andra planer. 
 
Skrittade först lite kravlösa skänkelvikningar vilket gick helt ok. Joggade sedan igång, och hon var asfin första stegen, sedan spände hon till. Red lite övergångar och hade i fokus en svingande rygg i skritt innan nästa travfattning. Det gick jättebra! I travjobbet försökte jag få henne rund och låg i formen men det gick åt skogen. Det brukar funka bra på henne att ställa henne åt olika håll med halvhalter emellan, men idag funkade det inte alls då hon var så spänd och fokuserad på massa annat.
 
Så det var inget toppenpass direkt. Ganska bråkigt pass. Skulle ha gett mig när jag insåg att hon inte släppte till över huvudtaget. Men men, nya tag till veckan! 
 
😀 

Dressyr

Idag blev det ett dressyrpass på lilla planen för Bellabus. Jag tänkte trimma lite programdelar/program. Började som vanligt med skritten och att få ordning på den. Det tog inte lång tid innan jag var nöjd, för hon lyssnade rätt så bra ända från att jag tog tyglarna. :-) Skrittade lite i båda varven, la in halter och volter. Ibland stressar hon iväg typ på långsidor osv. för hon tror det är dags för trav el dyligt. Så helt okomplicerad är hon ju inte. Men helt OK.
 
La sedan in bakdelsvändningar (tänk att jag ALLTID måste googla det ordet för att veta vad som är vad?!) och det gick SKITBRA!!! Lika som sist. Hon gör allting rätt känns det som, i vändningen. :-D Det har äntligen släppt. Så vi gjorde 3-4 st i varje varv, och sedan körde vi igång med trav.
 
Travjobbet bestod av travprogrammet i LA:3an, och det gick fasen svinbra. Jag red det bara en gång för hon gjorde allt typ klockrent. Jättefina längningar, halter, ryggningen, ja.. Allt. Skänkelvikningarna var OK.

Sedan galopperade vi fram lite, kände på henne något varv och la in någon volt här och där. Hon var med. Så jag la in lite förvänd bara för att känna på henne lite. Gick fint det oxå! Högergaloppen var dock... lite jobbig idag. Den var fin, men jag fick svårt att få henne på yttertygeln där. Men vi kämpade på och det kändes helt OK iallafall.
 
Efter pust så körde vi igång med lite galopp- och skrittövergångar på medellinjen. Så jag red ner till C i galopp, vände upp på medellinjen och gjorde halt i mitten så som i LA:3an. Första gångerna var hon lite spänd så hon saktade av till trav istället för skritt, men sedan fick vi till hyffsat bra avsaktningar. Innan hon fick fatta ny så fick vi kämpa med skritten för att få henne avspänd i ryggen. Varje gång blir hon spänd och låst i ryggen för att hon vill fatta ny galopp. Så det är traggling som gäller för att få henne att förstå att hon ska vara avspänd även i skritten.

Efter det jobbet så red jag galopprogrammet i LA:3an, och la in lite travjobb i avsaktningarna till trav, för att hon blev som en symaskin.. I övrigt var det bra. Längningarna var kanon, den förvända helt OK, och avsaktningarna PRIMA! Problemet kom ju något steg efter avsaktningarna då hon vill fatta ny galopp NU.

Sedan var jag i valet och kvalet om jag skulle trava av, eller rida hela LA:3an. Jag valde det sistnämnda. Det gick faktiskt jättebra! För att vara oss liksom. För att vara B. ;-) Det mesta gick bra, längningarna kanon, avsaktningar kanon. Skänkelvikningar OK, volter bra. Hon var med mig rätt bra i travdelarna. Men sen, efter galoppen så blir hon ju som vanligt taggad. Så jag la en volt innan nästa fattning för att få henne att varva ner litegrann iallafall. Så det gick helt OK. :-)

Jag kommer träna järnet på övergångar mellan galopp och trav framöver, så jag hittar mer verktyg för att få henne mellan hjälperna efter avsaktningen då hon kan bli riktigt spänd och bara springa som en tok...

Men jag är jättenöjd för hon gjorde ett kanonjobb! Hon är ju som hon är, det kommer vi inte ifrån. Lilla rödpuppan.
 
Fyndade två RBH schabrak idag oxå på Häst- och fritidsboden i Njurunda. Jag ÄLSKAR dessa schabrak, finns inga bättre. :-)

Uteritt

Idag blev det en uteritt i stormen, men i värmen! Underbart skönt ute, fläktade härligt. Bellas öron var proppade med bomull och så på med luvan så blev allt kanon. ;-) Jag tog först en runda med lite jogg, övergångar mellan skritt/trav. Sedan kom vi in till skogsvägen där jag planerat lite konditionsjobb blandat med dressyr.
 
Började en länga med travjobb, som bestod av tempoväxlingar mellan arbetstrav och mellantrav, vilket gick kanon! Visst gick hon inte i någon speciellt bra form, och hon var bra stark där första sträckan. Dock så längde hon jättefint och balanserat. Minskningarna var lite värre, men dom funkade väl OK. ;-)

Påväg tillbaka körde vi vänster galopp, där hon mest fick rulla på, men jag la in lite halvhalter för att göra någon form av förändring iaf. Hon var fin!
 
Sedan körde vi höger galopp tillbaka en länga, där jag körde tempoväxlingar. Det gick jättebra!! Hon brukar inte svara så bra för tempoväxlingar i höger galopp (för att jag rider sämre där), men idag fick vi till det minsann.
 
Påvägen ner igen så tänkte jag återuppta travjobbet med tempoväxlingar mellan arbetstrav och mellantrav, men efter en stund så fick jag lägga ner det arbetet för det funkade inte då hon var så taggad. Så jag ändrade till tempoväxlingar mellan arbetstrav och lite lugnare trav, och där kom hon tillbaka och blev rätt fin! Svarade mycket bättre på sätet och jag behövde inte ha lika mycket handbroms på henne. Så slutet gott allting gott. ;-)

Skrittade sedan hemöver. :-)

Måste ta och byta bort dehär raka bettet nu, som hon gång på gång blir så förbaskat tung på. Kanske ska prova novabett eller... så köper jag ett Sprenger som jag fick prova på na ett tag som funkade OK. (Y)
 

En fråga till Er!

Jag har en fråga till er som tävlar dressyr. Hur ofta tränar ni programdelar och/eller hela program? Det känns som jag tränar det alldeles för lite, motför vad jag skulle "behöva". Men samtidigt så låter jag ju mina tränare prioritera mina träningspass så som de behövs utföras utefter våran utvecklingskurva. Därav så ber jag aldrig om att få träna på exempelvis programridning, eftersom jag känner att det är viktigare att jag får allt annat på plats. Så tränar jag själv programdelar/program när tillfälle ges. Vilket inte blir så ofta som jag tror skulle behövas.
 
Så därför är jag nyfiken på hur andra gör?! :-D Så hur ofta rider ni program, ni som tävlar?
 
Bullan i LA:3 debuten

Dressyrlektion för Ia

Idag red jag och Bella för Maria Eriksson igen, första ggn på tre månader tror jag. Det gick jättebra! :-D I början fick jag skritta och hitta en bra skritt, sedan la vi in trav, och red övergångar mellan skritt/trav. Noga med att hitta skritten där efter traven igen. Fick bra tips att få henne till en lugn skritt igen, och det är att jag måste våga påverka henne. Jag blir så försiktig när hon spänner till, men jag ska störa hennes lilla bubbla och ställa utåt vs. inåt ganska kraftigt, och inte fastna utan vara alert i hjälperna. Det tog inte många ggr så hajade Bellan grejen och hittade en trevlig skritt där hon svingade ryggen istället för att låsa sig.
 
Fick rida lite öppnor i traven, vilka gick helt OK. Sedan la vi in galoppjobb, först på volt, och galoppen var skitfin idag! Började i högern. Sedan fick vi gå in i förvänd galopp, och den var kanon. :-D Jättefin. Sedan fick vi stanna på volt igen och där red vi skritt/galopp övergångar, och fortsätta att hitta skritten där emellan. Gick kanon.

Sedan gjorde vi samma sak i vänster varv, där var den förvända lite svagare, men ändå gick det väldigt bra. :-) Sedan så fick hon skritta på lång tygel, och då trodde jag vi var klar, när Ia säger att vi ska prova enkla byten eftersom hon gjort skrittövergångarna så himla bra.

Så vi gjorde dom som dom går i MSV C programmet, en gång i vardera varv först. GICK ASBRA! Jäklar vad fin hon var. Saktade av fint, skrittade, och fattade ny. Men sen mina vänner, skulle vi göra samma sak en gång till, och då har hon hajat grejen och "kan själv", så då ilade hon iväg lite i båda varven. Vi fick göra om en sista gång och då fick jag bromsa lite, och då blev det superbra igen.
 
En väldigt bra början med andra ord! :-D
 
 
 

Uteritt på SPÄND häst

Ja idag... jösses. Jag ville bara... äta upp min häst. :-) Aldrig mer att vi rider ut utan luva/bomull i blåst. Hon var så nedrans spänd bitvis, elr ja, större delen av ridturen. Det var längesen hon var så spänd. Jag joggade henne där underlaget tillät, och det gick bra för det mesta, men ibland inte alls. Hon fick skrittklättra idag, och det gjorde hon dock med bravur den lilla puppan. Sänkt huvud och höjd, avslappnad rygg. Det gillas att hon blivit så duktig på att klättra på rätt sätt nu. ;-) Men när vi var på hemvägen så blev hon ju hemsk att sitta på, stel som en planka och spänd från topp till då så typ inga av mina signaler gick fram. Fick stanna och rygga henne några ggr för att väcka upp henne på hjälperna lite.

Imorgon blir det träning, ska rida för Ia första ggn på typ tre månader. Blir spännande! :-D
 
arkivbild

:-D

Idag har jag varit effektiv! (Y) Klev upp 7.30 och började tvätta, var klar med tvätten efter 6 maskiner kl 11 i sista sekund. Runt 8.30 drog jag ut på en intervallträning med löpning, PW och klättring. Jättehärligt! Var ute en timme. Sedan ner i tvättstugan igen. Eftersom jag fyller år imorgon startade bullbaket ganska omgående, och samtidigt två sorters småkakor. :-D Tårtan ska jag göra imorgon för nu orkar jag inge mer. Jag röjde ur hela skafferiet från botten till toppen och rensade, slängde och städade ur, och så in med allt i ny ordning. Plus städat hemmet, plockat och grejat. Dock så kommer E få ta golv och dammtorka när han kommer hem, för nu gör inte jag mycket mer i hemmet idag. ;-) Elr jo matlagning lär det ju bli efter stallet.

Ja, se vad duktig jag är! Nä men, det känns jävligt bra. Nu är det mesta klart inför imorgon då jag får en massa främmande (hoppas jag? ;))....
 
Ska strax åka upp till Bellabus och rida ut en sväng. Hörs hej!

Dressyrpass

Idag red jag ett dressyrpass på Bella efter jobbet, i våran paddock i stallet. Jag hade skritt i huvudet, för som sagt så ska jag ta itu med den nu igen. Skrittade först två varv runt travbanan, och gick sedan upp och började jobba ganska snart i paddocken. Som vanligt hade hon sugit åt sig massor av förra gångens skrittjobb, så idag hade vi ett mycket mycket bättre utgångsläge.
 
Började i skritt på fyrkantsspåret, och hon gick direkt med eftergift och ställde sig fint i sidorna. Jag la in halter och volter som funkade OK. I volterna ökar hon takten lite och försöker springa iväg, men vi fick till bra volter oxå. Ibland spänner hon till och tror att vi ska trava, men hon är lätt att få på rätt spår igen.
 
Sedan provade jag bakdelsvändningar, dom brukar ju funka halvkasst. Men idag kändes det till och med bra!! Riktigt bra i båda varven, så jag red bara två st i varje varv och sedan var jag så nöjd. Hon var jätteduktig. Fasen vilken skillnad det blev då jag skrittjobbat henne så att hon tar förhållning/ställning innan vi börjar med sånthär.
 
Sedan joggade jag igång henne, hon var rätt fin! Kändes lite taggad, men jag red på. La in volter osv. bytte varv ofta, la in någon skrittövergång osv. Hon svarade bra. Hon blir ju dock lite taggad som sagt och då får det ta lite tid innan vi hittar skritten igen.
 
Sedan fattade jag galopp och galopperade, och hon var jättefin här oxå. La in volter och det gick bra. Hon fortsätter forma sig efter skänklarna där, så det känns kanon. I högervolterna var det lite svårare för henne dock, men helt OK.

Efter skrittpaus här så körde vi igång med travjobb. Lite skänkelvikning bara för att känna på henne. Och jag blev imponerad för det kändes BRA här oxå. Jag som kan vara ganska självkritisk och just i skänkelvikningar elr sidvärts över huvudtaget så har jag väldigt låga krav då jag annars blir besviken. Men idag kändes det till och med bra. :-D Så jag red inte alltför många. Undan vänster skänkel är svårast, så jag jobbade tills det kändes OK i den sidan oxå. Sen emellan så blev hon ju taggad, men jag la volt innan och försökte tänka på att rida med magmusklerna så blev det bra.

Sedan red jag igenom LB:2an. Det är dags nu när tävlingssäsongen sätter igång snart. Jag är alldeles för dålig på att rida igenom programmen. Jag behöver träna och ta igenom programdelar mer, så att det finns en chans att bli bra på tävling.

Hon var rätt fin då jag red igenom programmet. Mellantraven kändes ASBRA! Jag såg till att ha henne lite samlad innan, och sedan red jag mellantraven som när jag fick träna för G. Fasen vad bra den kändes, och så fin avsaktning. Som sagt hon skötte sig fint framtills efter skritten, då taggar hon till jävlar i min lilla låda. Så där började första momentet att ta igenom, nämligen övergången från mellanskritt till trav. Hon spänner till i hela kroppen, blir hög i formen och så fattar hon galopp just för att hon vet att galopp kommer strax efter hörnet. Så jag vände över ridbanan i trav och saktade av till skritt vid hörnet, och ny travfattning på rätt ställe, ända tills hon gjorde det bra. Därefter fick hon galoppfattning på rätt ställe. Galoppen var fin.

Nästa ställe vi fick stanna upp var ju då efter galoppen, avsaktningen var helt OK, och stegen efter. Men sedan taggade hon till inför nästa fattning, så jag la en volt/vände över ridbanan och så fattade vi galopp sedan, vilket gick mycket bättre. Sedan efter avsaktningen var hon såklart taggad, så jag fick lägga någon volt där oxå innan vi begav oss till andra mellantraven. Den var OK första stegen, sedan tog hon galopp. Men en lugn galopp och ingen panik när jag bad henne sakta av heller. Sedan gjorde vi halten, vilken gick bra.

Nästa del att jobba med blev travfattningen ur halten. Där spänner hon till i hela kroppen och pinnar iväg för allt hon är värd. Så det gjorde vi om ända tills hon fattade en lugn trav med bättre travtakt. Eller en OK travtakt. Och så vände vi upp och gjorde halten.

Jag är jättenöjd med passet. :-) Det var massor som var bra idag. Min lilla rödpuppa. <3
 
Bullan efter passet, hon fick gå lös i paddocken och skritta av sig själv medans jag tog in grejerna. ;-)

Snabbtur

Idag for jag upp till stallet kl 06.30 för att göra klart allt innan jobbet, så jag skulle hinna ut en sväng på min rast då jag jobbar helpass idag. Och vi hann ut på en sväng ca 30 min. Red på det raka bettet, för jag har upplevt att hon blir stum på det de senaste ggna jag haft det, och ja, så även idag. Så det har inte varit tillfälligheter med andra ord. Men jag red på, först skritt och skänkelvikningar som gick rätt bra faktiskt. Sedan joggade jag igång henne och red tempoväxlingar. Hon hade fin takt och kändes trevlig, fast hon lyssnade lite halvkackigt på tempominskningarna. Det blev dock bättre och bättre. :-)
 
När vi vände så fick hon galoppera på hemvägen, först högern där jag satt ner. Den var fin! Sedan körde vi vänstergalopp resten av biten, och den var kanonfin. Hon var mjuk och lätt i munnen.
 
Så det var ju skönt att hon fick komma ut en sväng i det sköna vädret. :-)

 

Dressyr, skrittpass

Imorse hade jag utsläpp så jag for upp vid 6.45. Pysslade på en del sedan och kl 9 rullade jag och Bellan iväg till Färsta för lite dressyr. SKRITT stod på schemat. Hon är så dryg i skritten nu fortfarande, suck.. Jag kom ju då på att jag för ett tag sedan tog igenom dendär förbaskade skritten. Det funkade bra, och det blev till och med riktigt bra tillslut. Men, så rann det ut i sanden och här är vi igen. Problemet är alltså att hon inte tycker om att skritta i form. Hon är ju fantastiskt fin i trav och galopp, spec. det sistnämnda. Men skritten, jösses, hon vill inte jobba i den. Varför göra det när man kan få springa i högre gångarter? ;-)

Iallafall, så har jag bestämt mig för att ta itu med den igen. För nu SKA den bli bra. Så jag började helt enkelt med att ligga längs fyrkantspåret, vänster varv, och bara be henne om att ställa sig till vänster och runda sig lite i formen. Utan att streta. Gjorde samma sak i höger varv, sedan började jag lägga in halter, där hon ska gå in i halten med bibehållen form, och samma sak när hon går ur halten. Sen provade jag variera mellan vänsterställd, rakställd och högerställd osv. Provade lägga in volter, byta varv med serpentiner osv.

Jag skrittade i 35-40 minuter innan jag la in trav. Hon är inte lätt. När det börjar gå bra i skritten så blir hon uttråkad och så börjar hon tjaffsa igen, och så får vi börja om. Och t.ex när jag tog av mig jackan och vi "pausade" någon minut, så var vi tillbaka på ruta ett igen då vi började för då trodde/tyckte hon att det var dags för trav. Så ja, nästan 40 minuter hann gå innan hon kändes OK och hon fick trava.

Joggade lite lätt, men hon kändes spänd och på, så jag la in övergångar i stället efter en stund. Och lika noga där, att hon får inte fatta trav igen förrän skritten är där jag hade henne i början av passet. Det var bra besvärligt tyckte B.

När jag kände mig hyffsat nöjd med det så red jag lite galopp i båda varven, på en JÄTTEFIN häst. Galoppen var otroligt fin idag. Både högern och vänstern. Men jag måste lära mig känna lite bättre, för på rutin så trycker jag tillbaka rumpan hennes i höger varv, för att jag är van att hon kör ut den. Men så kollar jag i speglarna och hon går ju så rakriktat man kan! Typ. Nä men, jag måste lära mig känna när det behövs och inte, att jag hjälper henne med rumpan. Sedan i vänstern, har jag fått för mig att jag ska trycka IN arslet hennes mot mitten?! Hallå... Hon går ju redan rakriktad där, så jag måste sluta få för mig saker.

Jag la in volter och kände av hur pass bra på hon lyssnade, och ja, det börjar bli riktigt bra i galoppen. Hon lyssnar mer och mer för mina ben och säte när jag ska lägga en volt t.ex, istället för förut när det blev som att jag nästan drog runt henne i volten i galoppen. Hon blir mer och mer följsam med andra ord.

Ja, av 60 minuter skrittade jag nog en 45 minuter iallafall. Hon var inte ett dugg trött fysiskt, men lilla hjärnan hade nog fått jobba på bra. ;-)


 Hon är bra fin i kroppen nu lilla madame <3

Uteritt

Imorse var jag superhurtig och tog mig en tokskön runda med powerwalk, jogging/löpning och klättring. Superskönt att träna ordentligt, jag saknar ju gruppträningen jag höll på med förut. Det finns helt enkelt inte tid för den. Därför ska jag försöka hålla igång med powerwalks och löpning så gott jag kan. Men det är ju sådär med motivationen ibland. Samma med kosten. Nu från och med idag så skärper jag kosten igen. ;-)

Jaja, nog om mig själv. Bellan fick sig en uteritt idag, med väldigt blandat underlag och övningar. Red lite tempoväxlingar i skritt innan hon fick jogga igång med lite trav. Hon var spänd men härlig! Känns som hon är enorm när hon är rädd för något samtidigt som hon travar haha.  Det var förbi kolonilotterna, där är hon alltid rädd. Men vi travar på, så får hon titta bäst hon vill bara hon lyssnar.

Sedan red vi till klätterbacken, och där skötte hon sig ASBRA. Hon gick med lågt huvud och höjd rygg, äntligen. Hon brukar ju annars klättra i backarna och samtidigt låtsas som hon är en giraff. Men inte idag minsann. :-)

Sedan när vi  var på hemvägen så svängde vi in på en grusväg där jag tänkte att hon skulle få rulla på lite, men det blev dressyrjobb istället. Inte någon fokus på form, men på tempo, takt och lydnad. Så fick huvudet komma när det ville. Först blev det lite galopp, höger, och jag kör nedsittning i högern nu för varför jag inte kan rida henne i den på uteritterna (när jag ofta står i lättsits) är för att hon skjuter mig till vänster och då har jag ingen chans. Så jag satt ner och då är hon mycket lättare att få på plats. Men jag kände att hon körde sitt egna race, så jag beslutade att vi skulle ta igenom övergångar till skritt. Så vi blandade galopp, skritt, halt och även rygga. För att få henne mer lyhörd. Första sträckan upp gick sådär. Ingen katastrof men hon lyssnade inte som hon ska heller. Hon var rätt spänd men jag längde tygeln och fick henne att runda sig rätt bra faktiskt.
 
Sedan när vi vände så körde vi travlängningar och så tillbaka till arbetstrav. Alltså tempoväxlingar. Gick asbra! Hon lyssnade kanon. Inte så bra som i ridhus förstås, men hon lyssnade på sätet och det är ju jättebra. Speciellt så pigg och het som hon kan bli.

Vi tog en sväng uppöver en gång till, med samma arbete. Galopp/skritt, och NU hade hon landat lite. De tre första avsaktningarna var kanon! Dom satte hon från galopp till skritt, jättebra. Sedan tror jag hon blev trött, för hur mkt jag än försökte hjälpa henne att hålla ihop hela övergången så föll hon ner i trav innan skritten. Men det var ingen panik-trav så det gjorde såklart ingenting. Sedan på hemvägen så körde vi tempoväxlingarna i trav igen. Och så skritt hela vägen hem.

Imorgon tror jag det blir vila för B då jag jobbar 8-21.
 
 

Dressyrlektion FILM

Idag var det dags för träning igen. Jag red fram i alla gångarter och Bella kändes rätt OK, men var lite munnig i skritt och trav. Galoppen var asfin! I båda varven. Jag kunde forma henne med innerskänkeln och lägga volter och hon var med mig hela vägen. Det är ett stort framsteg för oss, då hon annars spänner till, och när jag ska lägga en volt t.ex så är hon inte riktigt med med innerbak. Men nu så!

Sedan kom Gittan in, och då red vi först framdelsvändningar. Gick ganska bra. Hon blir svår i vänster varv dock, jag får henne inte att ställa sig så bra och så blir jag stum i handen. Men det gick ok ändå.
 
Sedan satte vi igång i trav, det kändes väl sådär. Fick ingen riktigt bra känsla idag och Bella var lite ostadig i formen och gick och munnade lite. Och jag var väl lite lat, för när jag väl kom på att använda magmusklerna vart det bättre. Dock ej helt bra idag. Så jag accepterade läget att idag var ingen dag på topp, och bet ihop och red utan att gnälla. ;-)
 
Fick rida skänkelvikningar, och dom kändes lite bättre än dom brukar för att nu blev inte jag så stum i handen som jag kan bli. Dock är dom ju inte alls BRA. Hon går ju ur formen osv. Ja, jag blir frustrerad nu när jag bara skriver om det... Det är våran svaga punkt alltså. Sidvärts med bibehållen form och takt. Öppnor går bra, efter en del jobb. Men skänkelvikningar... Nä. Jaja, bara att kämpa på.
 
Sedan red vi på volt, och det kändes BLÄ. Hon var spänd, lyssnade inte vidare bra osv. Men så började Gittan sätta oss i övergångar från skritt, till trav, till mellantrav, till arbetstrav, till skritt, till halt, osv. Och själva arbetet gick väl inge vidare, MEN det gav bra resultat. Vi fick börja rida travlängningar och sedan komma tillbaka till arbetstrav, och detta gick ASBRA. Speciellt i höger varv, för jag kunde rida helt med sätet där, även när jag skulle be henne komma tillbaka. Jösses! Det har väl typ aldrig hänt!? Så det var en riktigt härlig känsla.

Så vi avslutade ju iallafall på topp även om större delen av träningen inte var någon höjdare. ;-)


RSS 2.0