Ridning x2

Idag smsade Melina mig och frågade om jag kunde rida Sopot, vilket passade mig alldeles utmärkt då jag inte hade nånting att göra innan 17. Pysslade på i stallet, städade, packade hö och grejade. Sedan tog jag in Sopot. :-)
 
Har ju ridit honom 2 ggr förut, varav 1 gång på "riktigt". Så idag hade jag lite mer koll eftersom jag visste vad jag hade att vänta mig. Han är ju raka motsatsen till Bellabus, så jag får verkligen tänka om. ;-)
 
Idag så mötte jag han halvvägs, ist för att vilja ha det bara på mitt sätt. Så det gick mycket bättre än sist. :-) Skrittade fram han först, och nöjde mig med att han klev på lite lite bättre än det tempo han ville gå i. Sedan joggade vi igång med övergångar, och ist för att kräva att han skulle gå på mer framåt så lät jag honom trava i sitt tempo i värmningen. Och han kändes trevlig där.
 
Fortsatte senare med lite tempoväxlingar istället, där han fick gå först i sin takt och tempo, och sedan bad jag honom gå fram ordentligt så han får gå ur sin comfortzone lite oxå. Och det gick okej, jag fick jobba röven av mig och han oxå.
 
Sedan kom vi in på en väg där jag planerat galopp, så vi tog lite galopp och fortsatte med tempoväxlingarna. Här fick jag igång honom riktigt bra, med det sug framåt som jag söker. Så vi tog galopp den sträckan in, och sedan tillbaka. Han frustade och hade sig och kändes på G. (Y) Sedan skrittade vi hemöver, och han var nog bra nöjd och trött. ;-) Och jag med!
 
Ja ni ser ju.. lite trött på ögat ;)
 
Sedan var det Bellas tur, hon fick gå en annan runda. Mot hovberget ungefär. Den rundan som vi tog häromdagen när hon var så jäkla jobbig, och jag verkligen fick jobba på lugnet och tålamodet. För hon blev så stressig där. Så jag tog den rundan idag igen som sagt för att hon ska coola ner lite. Och det hade hon gjort! Hon var jättefin. Extremt stor skillnad motför sist. :-) Idag kunde vi trava en hel del för jag fick henne i en bra skritt ganska enkelt idag. Hon var lite svår sådär på hemvägen, men absolut inte omöjlig idag. Skönt! Det tar sig. Kunde till och med galoppera idag utan frispel där uppe i skogen, och det tar sig där oxå, att jag kan rida henne med bara säte och ben. Bromsar inget med handen nu för då blir hon spänd, och det vill vi ju inte.

Men, en sak, hon vill verkligen att jag ska hjälpa henne och bära upp henne. Så jag får be henne att bära sig själv liksom. Men hon brukar inte vara sådär. ;o Men jag tror det har att göra med att hon är lite småtrött i kroppen då hon under nu 2 veckor har fått använda kroppen rätt även på uteritterna, dvs i princip alla ridpass istför endast på banan. Även om det blivit mest skritt ute så tror jag det känns i kroppen på henne att hon får ta i och jobba mer nu. :-)
 
 
 
Ett schabrak m. luva kom idag oxå, gammelrosa med vinröd kant. SJUKT BESVIKEN! Det var så jäkla slitet. Nästan sop-varning på det. :( Blekt som attan och trasigt vid sadelgjorden. Luvan var dock som oanvänd. Men ja.. Vet inte hur jag ska göra med grejerna. Ville ju ha färgen liksom..
 
 

Dressyr (FILMER)

Idag red jag ett dressyrpass på planen i stallet. Från början då jag skrittade fram och började jobba henne fick hon det lite besvärligt för det var en ponny i paddocken som höll på att hoppträna, och Bella har inte varit i närheten av en hoppträning på över 1 år nu, och hon blir alltid lite stressad av sådant.
 
Men jag bara red och försökte få henne att vänta i skritten, vilket gick helt ok. Men fick henne inte riktigt på bakdelen för hon svarade inte så bra för sätet som jag vill. La in halter osv. men hon tog dom inte så superbra som sagt. Men tillslut helt okej. Red några bakdelsvändningar som gick fint!

Travade sedan igång och la in övergångar osv. Bad F att filma lite under värmningen, och det gjorde mig lite spänd. Men jag gjorde mitt bästa för att slappna av och vara så konstruktiv som möjligt mot B. Hon spände sig till och från, olika störningsmoment, ibland kände hon för att smygöka och då spänner hon till, och så blir hon lite ojämn. Men jag försökte bara vara konsekvent med att få in innerbak under henne för då hamnar hon på plats igen.
 
Joggade sedan igång i galopp, där hon var spänd i ryggen till en början. Rädd för lite allt möjligt och svårt att koppla av. Men hon blev jättefin tillslut i båda varven, där hon rundar sig, höjer ryggen och jag får henne helt på bakdelen. Supertrevlig. :-)

Skrittpaus innan travjobb. Hon kändes lite springig, så jag la in övergångar för att få igång bakdelen. För hon la sig i min hand. Men det blev bättre med lite övergångar, kicka igång bakdelen lite. Sedan la jag in öppnor på långsidan och skänkelvikningar snett igenom, och det gick fint! Öppnorna kändes bra, som sist för Gittan. :-D Vi verkar ha fått koll på dom, wiho. Bella tycker det är superjobbigt i högeröppna, men hon kämpar på fint. Det är bra för hennes innerbak dedär.

Sedan kom A, och då fick jag lite mer film då jag galopperade. I galoppen var hon fin! Jag hittade den bra känslan där hon spårar och bär sig, och där hon har med innerbak. MEN, ganska omgående börjar hon att dippa fram och vilja ha stöd från mig. Så jag får rida med uppresande tygeltag och mana henne att bära sig själv, ganska ofta. Vet inte riktigt varför hon gör så, men förmodligen för att vi verkligen börjar komma åt henne nu. Så jag får påminna henne ofta om att ta i med bakdelen och bära sig själv som sagt, men i övrigt var hon fin. La in några övergångar till skritt, men dom blir lite tvära, och så blir hon trippig i skritten. Men jag försöker vara noga med att hon ska skritta lugnt innan nästa fattning. Fattningarna var btw jättefina! Många av dom. Jag använde bara höften i fattningen och jösses vad bra hon svarar på det.

Sedan joggade jag av henne och där var hon superfin!! Sträckte verkligen ut överlinjen, och hon saktade av rätt så fort. Så tror hon var väldigt nöjd, och lite trött i ryggen. Lilla A fick skritta av henne. :-)
 

Vad bra det är att bli filmad.. Jösses vad jag tittar ner, skämmes!Fredagen

I fredags red jag och Bella ut en sväng, det var tänkt en kortare sväng för jag hade inte så mkt tid på mig då jag började jobba kl 10. 

Bella hade riktigt svårt att koppla av i skritten, och det var otroligt tålamodsprövande att sitta nästan 1 timme och bara få några få avspända skrittsteg som gick genom kroppen. Men jag lyckades. Det blev 3-4 kortare travbitar, efter att hon slappnat av i skritten givetvis, MEN vilken trav sen! Den var verkligen rörlig och hur trevlig som helst. Men som sagt det var korta bitar, sen gick hon tillbaka till spänn-mode. Och som sagt hon var otroligt svår att få att komma till avslappning, hon fick gå i myrsteg för att hon bara ökade takten och kortade stegen om jag släppte fram henne lite. Sista biten på 200m slappnade hon äntligen av och rörde sig genom kroppen.
 
Sånahär ggr, när det blir bakslag på något man jobbat framgångsrikt med, så blir jag så osäker. Osäker på om jag ska köra på i samma riktning, dvs fortsätta vara sådär lugn och konsekvent och bara vänta. Vänta ut henne. Eller om jag ska se det som att hon hittar sätt att "komma undan", för jag vet ju nu att hon kan, och det ganska snabbt oxå komma till ro, och då får jag lite panik och tror att jag måste hitta ett nytt sätt för att hon överlistat mig. Och då blir jag osäker, för vad ska jag prova nu?

Men, jag tror själv att det är alternativ nr 1 som gäller. Att jag bara ska fortsätta att vänta, vara lugn och vara konsekvent. Så kommer detta nog att lösa sig, med lite dalar och toppar däremellan.
 
Idag har hon vilat då jag jobbat hela dagen och kvällen. Imorgon kommer hon att gå ett pass på e.m. :-)

Träning för Gittan

Står och steker pannkakor och bloggar, och dansar, sjunger. Jag är asglad! Hihihi. På värsta bra humöret liksom. Och som jag sagt så många gånger förr så är det en perfekt kombo att steka pannkakor och blogga samtidigt, vem har tid att vänta på att pannkakorna ska bli redo att vändas på liksom, inte jag iallafall. ;-)

Idag red jag och Bella lektion för Gittan. Nu har ju vi ridit tre uteritter sedan tävlingen, och inget dressyrpass. Men hon har ju jobbat mycket bra ute i skog och mark. Hon var iaf kanonfin idag!
 
Började rida fram själv i 30 min, varav skritt 15-20 min. Jag har verkligen fått nya verktyg efter att ha ridit henne så lugnt och konsekvent i skogen, detta tog jag med mig in på banan och det blev mycket lättare att rida. Mycket mer säte, ben och i princip ingen hand. Blir lätt fast i handen annars. Men nu tänker jag reglering av takt och tempo med min rumpa, och vips trillar huvudet dit när hon är med. Hon la tungan över ibland, men jag ignorerar det och fortsätter rida med sätet så trillar tungan på plats när hon accepterar läget. Hon försöker ju smygöka och ändra på sig när jag ändrar något, väg el liknande. Men jag är bara fortsatt konsekvent och tillslut är hon där hon ska.
 
Joggade igång, och där ville hon ila iväg lite. Inte mycket, som hon brukar, men lite. Så jag jobbade lite skillnader. Bad henne vänta lite mer. La in volter, såg till att jag hade bogar och bakben på plats. Jag har ju fått så bra verktyg av Gittan till högervarvet, det går så mycket bättre nu. Hon blir nästan "tvingad" att spåra, så hon bygger muskler nu den lilla puppan.
 
Galopperade fram och försökte få bättre stretching i överlinjen, få henne att länga ut, vilket gick väldigt bra i båda varven. Jag tänker på en lätt hand, och att mitt bäcken ska rulla med ovanpå henne så att jag inte stoppar upp rörelsen med att jag sitter stelt i bäckenet. Stor skillnad. Hon var fin!
 
Sedan kom G och vi började lektionen.

Jag började i skritt, och jag var noga med att påverka henne. Inte sitta passivt och bara åka, utan verkligen rida in bakbenen och vara noga med takten precis som jag varit på uteritterna. Och vilken skillnad det blev. Fortsatte samma i traven och red lite övergångar oxå. Avsaktningarna kan bli lite tvära och hon tappar bjudning i själva övergången, så det jobbar vi på, att fortsätta framåt. Men numera kan jag faktiskt påverka skritten framåt och bakåt, samt steglängd. Helt otroligt. På EN vecka! Jösses. Så övergångarna var bra.

Sedan fick vi jobba öppnor, och asså.. WOW! Jag har verkligen fattat grejjen. En polett har trillat ner ordentligt. Jag fattar nu vikten av att ha henne MED MIG innan jag går in i en övning, elr helt enkelt, hela tiden. Så jag la som vanligt en volt i hörnet innan jag rider in i öppnan, och jag såg till att jag hade inner bak med. Och sen... var det bara att rida in i öppnan!! UTAN HANDBROMS. :-D Gittan sa direkt att wow, här har det hänt något! Och jag kände precis så. Nu rider jag öppnan för innerskänkeln, och händerna bara finns där. Ingen broms. Grymt kul alltså.

Höger varv är svårare, men vi grejjade det där oxå. Hon blir lite rak så jag fick rida ännu mer här. Jobbigt! Men jäklar så kul alltså. :-)

Sedan skrittpaus, och jag sa då att vi jobbar bara med en grej till sedan ger vi oss. Och då valde jag galopp. Och då fick jag rida lite övergångar mellan trav och galopp. Och i höger varv som jag började i, så fick jag rida öppna på volten, och i den skulle jag fatta galopp. Först så gjorde jag något konstigt och släppte allt i fattningen och klämde åt med skänklarna i fattningen. Så jag fick göra om, och då skulle jag rida öppnan, och tänka att jag ska rida kvar i öppnan i fattningen, och när jag gör fattningen ska jag BARA vinkla om höften. Och jäklar! Vad fina  fattningar, av att jag bara vinklar höften något framåt. Rörde inte skänkeln. Och vi fick en otroligt trevlig galopp där hon spårade.

Likadant i vänster varv, tänka öppna och fatta galopp med hjälp av tanken, bara vinkla höften någon centimeter. Helt otroligt bra gick detta. Så vi gjorde typ 3-4 fattningar i varje varv, sedan gav vi oss för dagen.

Ett riktigt givande pass och ett bevis på att poletten trillat ner på flera plan här. Och jag är så glad att uteritterna ger mig såna verktyg som jag kan använda inne på banan som hjälper mig.

Dressyr är verkligen underbart! Ju mer jag lär mig desto mer inser jag hur lite jag vet om dressyr. Tänk alla hoppryttare som beter sig som att dressyr är lika med att ratta runt på volter och styra runt utan hinder. Det är så grymt mycket mer.
 
 
Bilderna får Moränan stå för, för ovanlighetens skull..

Uteritt

Idag blev det en uteritt igen, en lite längre runda än vi tagit senaste ggna. Allt går ju mycket långsammare nu när jag fokuserar på lugn och avslappning, vilket innebär mycket skritt = längre tid. Så idag blev en liten utmaning både för B och mig. På bortavägen var hon verkligen kalasfin! Jag sitter numera med ett stort flin på läpparna då vi rider ut. :-D Det är så härligt!

Men på hemvägen blev det väldigt besvärligt för henne, och jag fick verkligen kämpa för att hålla mig lugn och andas ordentligt. Hon blev riktigt spänd och hade extremt svårt för att slappna av och skritta ordentligt, hon tog myrsteg, och så fort hon börjar gå för fort så kniper jag med rumpan och förhåller, vilket gör henne frustrerad. Och ibland så försöker hon "luras" att hon är avspänd, genom att kliva på, men ändå vara spänd och beredd på att vilken sekund som helst öka takten elr spänna till. Så hon är klurig den lilla puppan. Men jag var konsekvent och lugn, andades, och så löste det sig tillslut. :-) Jag bara väntar ut henne liksom. Jag är övertygad om att det kommer bli bättre även på hemvägen så småningom.
 
Till och med galoppen idag var lugn, och verkligen bakifrån och fram. Nu är det inte spänt och trippigt med benen som trumpinnar, utan nu är hon lugn och har en bra takt, och blir det för jobbigt springer hon inte utan då bryter hon av. Och det är helt okej, då börjar vi bara om. :-)

Hon var som sagt även fantastiskt fin på bortavägen, traven är supermysig. Jag kan rida med säte och ben, och behöver jag förhålla använder jag låren lite så lyssnar hon. Samt att hon var riktigt lyhörd i övergångarna, gjorde jättefina igångsättningar till trav idag.

Sinnesnärvaro...

Tänk vad djuren påverkas av våran sinnesstämning, mycket mer än vad iallafall jag, oftast tänker på.. Sedan någon vecka tillbaka har jag ju fokuserat stenhårt på att vara lugn själv, djupandas och låta allting ta tid med Bella. Inte stressa fram något. Främst på uteritterna där hon brukar vara otroligt spänd och rädd, och bli blockerad så jag inte kommer åt henne ibland. Men jag har ju själv varit spänd och stressad, för jag blir triggad av henne (omedvetet) när hon pinnar på för kung och fosterland, och så kommer frustration och irritation som ett brev på posten. Och då har vi ett moment 22.
 
Men nu, när jag slappnar av, har enormt tålamod och låter allt ta sin tid, så är hon en helt annan häst. För varje uteritt går det bara bättre och bättre, det är helt fantastiskt vilken skillnad det blivit på henne. Det går inte att beskriva.
 
Idag red vi bort till klätterbacken, och påvägen dit så joggade vi. Och då när jag tar tyglarna så får hon som vanligt vänta med trav tills hon skrittar bra, tills hon skrittar taktmässigt, avspänt och inte smygökar. Sedan får hon trava, och hon får trava tills jag vill sakta av eller tills hon börjar bli spänd. Då börjar vi om i skritt igen. Och det funkar så grymt bra. För varje gång blir det längre och längre stunder hon är avspänd, och det går snabbare och snabbare att få henne fin i skritten. I princip på en gång efter en avsaktning får jag henne i en avspänd skritt, alltså?! Det är helt galet. :-)
 
På hemvägen fick hon det otroligt jobbigt dock, då spände hon sig rejält och tyckte det var riktigt besvärligt att behöva slappna av. Men när hon gjorde det så påverkade jag henne lite, och sedan fick hon lång tygel resten av vägen.
 
Superfin tjej! Det blev plötsligt roligt att rida ut igen. :-D
 
 
 

Ridning x2

I f.m for jag iväg fort som attan till Granngården, för i fredags bestämde jag mig för att köpa en grimma jag sneglat på ett tag. En pistagegrön med beige foder. Jag var assugen på en HV Polo i samma färger, men den kostar 669:-. Och jag KAN bara inte tillåta mig att köpa en grimma för 700 spänn. Det är liksom way över gränsen. Så jag bestämde mig som sagt för att köpa den billigare på Granngården i samma färger. Så jag gick in på hemsidan, och då såg jag att dom hade satt ner hela den kollektionen på halva priset. Och igår hann jag inte in, så jag for som ett skott imorse (för den var helt slut på hemsidan), och fick mig en grimma. :-) Köpte även en flugluva och ett par handskar i samma färger.
 
 
 
Efter det for jag och red lilla Bullan. Hon fick ett joggingpass i skritt och trav längs grusvägarna, med fokus på en lugn och taktmässig skritt innan hon fick trava. Det gick väldigt bra! Hon håller även den trevliga taktmässiga traven allt längre bitar nu. Hon inser att hon inte behöver spänna sig och stressa upp sig för småsaker för då blir det skritt tills hon är lugn igen. Och jag stressar inte upp mig heller så hon känner liksom lugnet mer och mer. ;-) Är mycket nöjd med turen.
 
 
 
Sedan tog jag in Sopot för en ridtur. Han såg trött ut redan i hagen, och vi har riktigt varmt idag så det optimala hade ju varit att rida på kvällen. Men nu vart det såhär. ;-) Jag red honom samma sväng som B, men han var riktigt seg så jag fick verkligen jobba röven av mig för att få igång honom. Från början så fick jag variera mellan att han fick gå i sitt skrittempo, och sedan fick jag som jag ville. Så höll jag på då jag skrittade fram honom.
 
Sedan red jag en miljon övergångar mellan skritt och trav, med fokus på att han skulle svara direkt. Det gick helt okej. :-) La även in tempoväxlingar i traven för att få honom mer kvick.
 
Sedan på hemvägen fick han galoppera, han var fortf. seg så red på framåt ordentligt så han fick lite eget driv fram. Och då kändes det bra sedan när jag saktade av till trav, då hade han fått upp bjudningen. :-)

Har bara skrittat på honom en gång förut, så jag lär känna honom just nu.
 
 

Gårdagens tävling

Igår var det som sagt tävling, LB:2 och LA:3. Ny domare.
 
Hela dagen kändes Bella väldigt laddad. Ridbar, men jag behövde rida noggrannt och konsekvent för att få henne att gå kvar inom "ramen". Hon spände till rätt vad det var. Och så börjar jag känna av hennes High Heel igen, alltså att hon känns "halt" i skritten. I höger varv. Men P sa ju då att jag fick leva med en rörelsestörning där, men den försvann ju efter 6 mån då vi var in hos vet för sista gången för 2 år sedan.  Nu känner jag av den igen liksom. Men jag tror att det är för att jag ridit för G två ggr denna vecka och vi kom åt problem-sidan ordentligt, så jag tror hon är lite öm i någon muskel hon inte har behövt använda riktigt denna sommar.
 
Iallafall, framridningen inför LB:n kändes helt okej. Spänt som sagt men ändå ridbart, och hon brukar alltid bli bättre då man kommer in på banan. Numera alltså. ;-) Programmet red vi utan missar, det kändes jämnt och bra. Som sagt laddat, vilket gör att jag inte kan påverka henne så mycket som jag vill, utan jag får vara lite mer passiv. Men jag var nöjd! Trodde jag skulle hamna på en rätt bra procent. Men nix, det blev 57,167%. Helt galet lågt. Har kollat på protokollet om och om igen, men nej, jag kan inte ha förståelse för så många 4or och 5or på en jämn ritt utan missar.

 
Inför LA:n var hon lika laddad, men S tyckte hon såg ut att vara mer med mig. Men så kändes det inte. Hon lyssnade inte så bra så fick lägga in ryggningar och säga åt henne lite, för hon var väldigt seg ner i övergångarna. Skänkelvikningarna kändes ok. Förvända kändes hon lite svag i, hon ville liksom sakta av.
 
Väl inne på banan så red vi en bra ritt. Jag red lite dåliga vägar i travprogrammet kände jag, men annars kändes det okej. Hon tog två galopper på en mellantrav där, så den missen var stor. Skänkelvikningarna kändes jättebra, dom flöt och det kändes som bakdelen var med. Galopprogrammet kändes bra, hon höll takten i hela förvända. Ja, ett väl genomfört program kändes det som, fast med en laddad häst som sagt. Och ibland känns det som hon ska dö av om jag inte rider ordentligt, alltid i andra klassen. På nåt sätt känns det som tappar lite bjudning, men egentligen är det nog att hon går runt och gissar vad vi ska göra, till förbannelse. Alltså, när jag skulle länga dendär mellantraven så ba nä, då surar hon ihop och så börjar hon fatta galopp. Och i varje hörn får jag överdriva ställning för att förhindra att hon ska fatta galopp, för jag känner att nu tror hon att vi ska fatta galopp här. Jag får verkligen förekomma henne för att annars gissar hon och tror att hon vet vad vi ska göra.
Samma på uppridningen i denna klass, hon tänkte stanna långt innan vi skulle göra halt. Så fick verkligen hålla igång henne tills halten var där den skulle.

Iallafall så fick vi bättre procent här, 60,8%. Och det känns som en okej procent. Kikade på protokollet, och där fanns en enda 4a. Och den var HELT befogad. Det var under mellantraven då hon fattade galopp. Inga konstigheter. Men det fanns även en 3,5a där på halt-ryggning-trav. Vilken jag var ganska nöjd med. En för tidig halt och för få steg i ryggningen motiverade den 3,5an. Men men. Sedan var det någon femma här och där.


OBS, endast halva ritten

Men en sak jag är mycket stolt över är att vi fick hela nio st 7or i LA:n. Varav 7 st är i galopprogrammet. Vi inledde med en 6, och avslutade med en 6, men däremellan är sju st 7or i galopprogrammet. :-) Känns jättebra!

En annan rolig sak var att i fredags tränade vi för G, på travlängningarna, på att få henne att länga mer, springa mindre. Och den första längningen för dagen igår, i LB:n, så fick vi en 7a! Det har vi aldrig fått på en längning. Så det finns hopp även på den biten. :-D

Dressyrlektion

I förmiddags var jag och Bella iväg till klubben och red lektion för Gittan. Jag red först fram ca 30 min i alla gångarter, och idag hade vi ett betydligt bättre utgångsläge än sist. Jag skrittjobbade 15-20 minuter först, och försökte bara få henne att gå rakt på linjen. Hon vill gärna vingla runt och ha sig, så vi övade på att gå rakt fram helt enkelt. Och att få in halter med bibehållen rakriktning. Gick väl helt okej.
 
Sedan joggade vi igång, och som sagt hade vi ett bättre utgångsläge nu än senast, både jag och B hade smält det vi fick träna på sist, att vara lätt på yttertygel och rida mer med innerhjälper i höger varv t.e.x. Så det kändes bra.

Sedan galopperade vi, och hon var lugn, lite fyrtaktig dock. Men lät henne rulla lite innan det blev skrittpaus.

Idag bad jag om att få kolla på skritten, på längningarna eftersom dom slutat fungera på tävling. Så vi fick börja med att öka och minska skritten, vilket gick bra. Problemet är i höger varv, det blir grymt trippigt. Så jag fick träna på att släppa innertygeln i princip, och ha henne på ytter mer där. Det var väldigt tydligt att min högerhand hämmade hennes högra framben i skritten, så vi fick som sagt rida utan högerhand, lite överdrivet, tills B fattat vad vi ville.
 
Sedan fick jag rida övergångar mellan trav och skritt, och hitta en bra skritt direkt innan nästa travfattning. Efter lite tragglade fick vi till det bra. Fick prova länga henne snett igenom oxå, och ja.. det är klurigt som fasen. Vi fick till det mot slutet, men innan så blir hon väldigt trippig fram och vill inte riktigt slappna av. Hon går och gissar vad vi ska göra ungefär.

Sedan fick vi lägga oss på en volt och rida övergångarna skritt/trav i öppna, i höger varv. För att stretcha vänster yttersida. Det gick bra när jag väl fokuserade och fick till det. Men B surade på hon, hon tyckte det var väldigt jobbigt att behöva ta i med höger bak. ;-)

Sedan fick vi länga i trav, och det gick riktigt bra. Först lite springigt och jag hade för hög hand, när G bara kollade. Så vi fick tänka lite lägre hand och lite längre steg, och det blev kanonbra längningar.

Sedan gav vi oss för dagen, så inget galoppjobb. Vi ska ju tävla imorgon så vi ville inte köra slut på henne.
 
 

Uteritt

Idag har jag och Bellan ridit ut en sväng. Jag fortsätter på samma spår som jag jobbar med just nu, avslappning från min sida som därmed förs över till henne. Jag är spänd och stressad och min häst likaså, så nu försöker jag ändra sinnesstämning så att hon ska påverkas på ett bättre sätt. Och det har verkligen märkts stor skillnad.

Varför stressa med allt liksom? När jag tar tyglarna i skritt blir hon ofta på G och ligger på redan där, men nu kräver jag liksom att hon ska ta lugna, taktmässiga skrittsteg och inte smygöka. Och detta gör jag genom sätet, krama med röva och sen erbjuda ett mjukt stöd till bettet och dit får hon söka sig när hon hamnar rätt med kroppen. Det kommer automatiskt liksom. Det "enda" jag kräver är att hon ska vänta, vara lugn helt enkelt innan vi gör något annat t.ex går över till trav. Och även i traven så ska hon vänta och ta i, inte smygöka. Om hon börjar med det rider jag tydligare takt i lättridningen och då saktar hon självmant av när hon inte är redo. Och då börjar vi om i skritt igen.

Funkade rätt bra, men hon blir ju väldigt kort och spänd i skritten. Det gäller att jag slappnar av själv, och inte blir irriterad på henne. Jag måste djupandas och slappna av, och vara lugn och konsekvent. Då kommer hon tillslut oxå att bli det. Idag var det lite besvärligare för henne än det varit förut, att ta det lugnt. Så det blev mycket skritt idag. Men några galopper oxå, där jobbar jag med att slappna av i bäckenet och låta det rulla, och rida en tydlig takt. Då sänker hon sig och använder ryggen. Men så fort hon blir snabb eller försöker smygöka så rider jag ännu tydligare takt och då saktar hon av och så börjar vi om i skritt igen.

Så jag tror och hoppas att med tiden så kommer detta bara bli bättre och bättre. :-)


Det verkar även funka okej med hennes nya hagkompis. Han är verkligen förtjust i henne, står och gnäggar då jag tar in henne. Jag tror det var honom jag hörde när jag var ute och red oxå, haha, en bra bit ifrån stallet. Men, hon är ju inte lika förtjust i honom om man säger så. Men det känns som hon tkr det är helt okej iallafall.


Dressyrlektion

Wiho, idag har vi äntligen ridit för vår "ordinarie" veckotränare Gittan, efter ett semesteruppehåll. Gud så välbehövligt säger bara jag.
 
Jag värmde först i skritt och trav, och jag var lite smått nervös/stressad. Och Bellan likaså, fast värre. Asså hon var verkligen spänd. Skulle sedan prova galoppen, och hon bröt av pga hon var så spänd. Flera ggr. Så fick låta henne rulla på ordentligt, men det vart egentligen inge bättre. Så jag gav henne lång tygel och så surrade jag med Gittan om hur det gått i sommar och hur jag tänker osv.
 
Och sedan fick vi börja i skritt med öppna på långsidorna tills vi fick henne att gå rätt i den, och få tänka/fundera så hon börjar på slappna av. Fick rida 3-4 långsidor i båda varven. Sedan trav och göra samma sak, med en volt innan öppnan i hörnet. Och alltså shit vilken trav vi hittade. Först fick jag gå på volten några varv för att hitta rätt läge på henne, och i vänster varv så fick jag tänka lite mer ställning genom att försiktigt krama i mungipan, och samtidigt lägga om innerskänkeln så att hon rundade sig lite mer i innersidan. Sedan fick jag tänka mycket på att inte bli fast i ytterhanden, för jösses vad ytterhjälper jag rider med. Alldeles för mycket. Så jag måste börja slappna av där nu. En väg att komma dit var att tänka på att ytteraxeln ska något fram när jag rider på volt, det hjälpte mycket att tänka så.
 
I höger varv så brukar jag få försöka rida på ytter för jag trott att det varit problemet, och även blivit guidad dit och då har jag använt det som verktyg. Men knixet är att jag ska vända hennes framdel (vilket jag oxå kombinerat med att rida på ytter), men idag fick jag en helt annan känsla och förståelse för hur det är jag ska få henne på plats och att spåra. Jag vänder framdelen, slappnar av i yttertygeln och kramar om med innerskänkeln så att hon inte faller inåt eller svänger. Det gick verkligen asbra. Och hon fick en riktigt trevlig svävande trav där jag fick slappna av i armar och händer och inte göra så mycket. Forma med benen.

När det stämde så fick vi gå in och göra öppna på långsidorna där, och jäklar vilken skillnad! Idag red vi öppnan för innerskänkeln och i princip ingen tygel. Vilken känsla, det bara flöt liksom, ingen förändring i takt elr tempo. Det var en aha-upplevelse för mig. I vänster varv blev det svårare och då började jag ratta för mkt med tyglarna, så i det varvet fick jag kämpa lite extra för att få till det.

Sedan fick jag galoppera på stor volt, och bibehålla den ridningen. Att i höger varv leda in framdelen till bakdelen och runda innersidan, och i vänster varv slappna av i ytter och forma för inner. Sedan ville hon gärna dyka för att det blev jobbigt, men hon hade en fantastiskt fin galopp från start. Jag fick rida med mycket uppresande tygeltag idag för att få henne självbärig. Jag har burit omkring på henne omedvetet. Inte i den mån att hon liksom hänger i mig, men jag tar en sådan kontakt med yttertygeln att jag liksom bara hänger med i den och hjälper henne. Det ska jag inte göra alltså, mindre yttertygel nu.

Hon var iaf riktigt riktigt trevlig även i galopperna, och jag hittade känslan direkt efter arbetet i skritt/trav. :-)

På fredag kör vi träning igen innan tävlingen. Wiho!

Skrittur

Idag tog vi oss en skrittur jag och B, barbacka i repgrimma och foppatofflor. Så härligt! Jag fortsatte med arbetet med mitt eget lugn, avslappning och andning. Och vet ni? Jag red 75 minuter på lång tygel. Helt otroligt. Jag djupandades hela tiden, och någon sekund när jag spände mig då hon gick för fort så kände jag direkt hur hon ilade iväg ännu fortare. Så jag djupandades som sagt hela tiden, vilket ledde till att hon till och med gick och smaskade sig runt läpparna och tugga, för att visa avspänning. På hemvägen alltså. Det finns hopp! Det var ganska otroligt att se hur stor skillnad andningen och avslappningen kan göra.

Vanligtvis då hon ilar iväg och blir struttig i skritten så blir ju jag själv spänd, irriterad osv. kortar tyglarna och sedan får jag hålla in henne resten av passet. Har även testat att låta henne gå som hon vill, men då hamnar hon i nån slags passgång. Men idag då jag andades så funkade det alltså. :-D
 
 

Bella ska även få en ny hagkamrat. Känns lite vemodet och väldigt tråkigt att hon inte ska gå med sin kompis Q, men jag kan ju inte styra över andras beslut. Jag valde mellan ny kompis och fullgott med mat, eller att hon ska stå för många timmar på tom mage men ha sina gamla kompisar. För mig är valet självklart. Jag hoppas verkligen det funkar med den nya kompisen, annars blir det lite problem. >,<

Foto

Imorse var jag iväg på en fotografering. :-) Caroline och Donna.

 

Dressyr

Ikväll tog vi oss ett dressyrpass i paddocken jag och B. Jag hade fortsatt fokus på takten i alla gångarter, men främst skritten och traven, samt att hon ska vänta och att hon ska ta i. Det gick jäkligt bra idag, det känns som vi hittat rätt igen.
 
Jag började i skritt, och istället för att börja fippla runt och fokusera på eftergivenheten i halsen, så fokuserade jag bara på takten. Att hon ska gå i en lugn skritt, runda sig för innerskänkeln utan att rinna iväg. Så fort hon rundar sig så brukar hon försöka smygöka takten istället. Men jag var alltså supernoga med att hon skulle ha alla delar på plats, och då går hon ju i en jättetrevlig form. Alla halter satt utan problem, bakdelsvändningarna var oxå okej.
 
Joggade igång och red lite övergångar, jättefin tjej. Hon försökte såklart smygöka så jag fick vara övertydlig att rida lätt i en lugn och tydlig takt så att hon svingar ryggen och verkligen rör sig.
 
Joggade igång i galopp och hon kändes rätt fin, hon smygökade här och hon lyckades. Haha. Hon tyckte arbetet var förjäkla jobbigt, som egentligen är så kravlöst det kan bli, men inte om man är van att springa lite för fort så att man slipper att verkligen ta i. ;-) Så, i galoppen fick hon gå lite friskare, men ändå i en låg och rund form där jag försökte att bara rida med magen.
 
Efter det fick hon skrittpaus, och när jag skulle ta tyglarna körde hon ner nosen i sanden lite till, och ba Snällaaa, kan vi pausa liiiite till... Hon riktigt sträckte ut hela överlinjen så det tog bra på henne.

Jag tog iallafall tyglarna tids nog och körde igång med lite trav. Skänkelvikningar, vilket gick skitbra. Hon var väldigt fin! Jag fick vara noga att rida takten även här, så att hon inte rann iväg, men hon var så lyhörd och fin. Jättetrevlig. Så efter skänkelvikningarna så red jag LB:2ans travprogram, och efter det LA:3ans travprogram. Hon var ASFIN! Allt funkade. Volterna var hur fina som helst, hörnpasseringar, skänkelvikningar, längningar. Allt.

Så när jag ridit klart LA:3ans travdel så travade jag av henne låg och rund. Struntade i att jobba galopp för hon var så klockren. Fina fina B. <3
 
Före passet.. lagomt taggad.


Efter passet.. nöjd och glad!

Uteritt

Idag blev det ännu en uteritt, där jag fortsatte arbetet jag började med igår. Att hon ska vänta. Jag var lite sämre fokuserad idag men ändå helt ok, fick påminna mig själv att inte bli fast i handen idag.

Jag gjorde ju alltså som så att innan hon får trava elr galoppera så ska hon skritta taktmässigt och inte smygöka. Hon travade på väldigt trevligt! Hon "orkade" längre bitar idag i den traven.

Sedan när vi jobbat skritt/trav ett tag så kom vi in på en grusväg där jag planerat lite galopp, men hur mycket osv. berodde helt på hur hon skötte sig. Istället för att stå i lättsits så satt jag ner idag och hade kvar rumpan ordentligt i sadeln och slappnade av och red med magmusklerna. Hon tvärnitade några ggr för att bli rädd för några blompartier eller annat läskigt. Blandade in lite trav oxå. Gick fint. Hon började dock bli väldigt spänd här, så skrittbitarna tog allt längre tid innan hon väntade. Jag försöker bara vara lugn, konsekvent och stilla. Inte be om flera saker, utan be om en sak - och låta den ta sin tid, för den ska gå igenom innan jag ber om nästa.

På hemvägen hittade hon kanonfin galopp! Jag hittade den känslan som Ingela guidade mig till, när B galopperar med höjd rygg, sänkt nacke och jag verkligen känner hur jag sitter och rullar på hennes ryggmuskler. Hittade känslan i båda galoppera. Det är ju ett enormt framsteg, på en uteritt liksom.

Jag hade ju bestämt mig för att inte ha så mycket krav på uteritterna, men detta sätt känns som ett väldigt bra sätt eftersom jag inte kräver nån form i sig, jag bara kräver takten. Att hon ska röra sig avspänt i kroppen, och då hamnar hon i form och blir väldigt trevlig när jag får henne i rätt takt.

Hon har ju ändå varit otroligt spänd hela våren/sommaren och det fortsätter, att hon inte kan slappna av alls. Våra kravlösa uteritter med galopp t.ex, då vill ju jag att hon slappnar av även fast hon får bestämma en del själv. Men nu har det varit att hon tvärnitat var 10m och är på helspänn och beredd att slå på en tvärnit för att det kan komma något farligt runt varje hörn. Och det är ju inte kul för varken henne eller mig. Så jag provar nånting nytt helt enkelt och se om jag kan få henne till ro, även om det innebär att det ställs krav. Så länge hon inte blir frustrerad så att det går över gränsen för henne. :-)


 

Gårdagens uteritt + funderingar

Jag har haft en del funderingar på sistone, elr som jag egentligen alltid har. Jag rider ju för ganska många olika personer vilket har fungerat bra hittils, och de kan alla ge mig bra och värdefulla tips, annars skulle jag givetvis inte rida för dom. Men när det kommer till en sån gång när det krockar ganska hårt på hur jag ska rida B, så blir jag såklart fundersam. Jag går ofta på vad jag känner är rätt för stunden, för saker och ting kan ju ändras. Och man kan måsta prova något annat ibland, plocka fram verktygslådan så att säga.
 
Jag har ju som ni kanske läst ridit på framåt en hel del med B sista tiden för att hon började fippla så mycket med bettet igen, och liksom tänkte inte framåt. Och det funkade bra en stund, men nu så har jag tyckt att det bara blir springigt. Och då bollade jag lite med S, och hon fick mig på rätt spår igen. Bara för att de inte tänker framåt ska det inte gå fortare, vilket hon har helt rätt i. B behöver ta i mer igen.
 
Jag kollade på tränings-filmer från youtube, och jag saknar verkligen detdär gunget vi fick fram där hon rör sig med hela kroppen och verkligen vilar på steget och bär sig. Det har inte funnits där de senare ridpassen, för det går för fort för henne. Det tänket är för mig mer åt tävlingsridningshållet, att det ska vara friskare och "flashigare". Men för dens sakens skull inte springigt.
 
Så igår så tänkte jag tydlig takt, vila på steget, sving i ryggen och gung i bakbenen. Och jädrans så bra det kändes! Jag hittade rätt direkt, och B med. Det var ett joggingpass längs grusväg och upp i skogen med blandad terräng och uppförsbacke/nedförsbacke. Jag red övergångar i princip hela ridpasset, mellan skritt och trav. Bella var rätt lugn i början, så där var det rätt enkelt att få henne att skritta korrekt. För det hade jag som krav, en korrekt skritt där hon spänner av och tar ut steget, samt inte smygökar. För hon är ju så, hon vill hemskt gärna smygöka och försvinna iväg i spänning och titta på allting. Men nu var jag mycket konsekvent. Och för att få henne att skritta lugnt och slappna av så fokuserade jag väldigt mycket på mig själv, för när hon spänner sig och ilar iväg så gör jag exakt samma sak = varför vi oftast bara trampar i en cirkel. Men nu så slappnade jag av i hela kroppen, i varenda muskel, red takten i skritt och höll ett mjukt stöd i munnen på henne så fick hon hitta rätt själv.

Detta hjälpte verkligen. Utan "bråk" och frustration, utan för mkt rattande så satt jag bara stilla och avspänt och väntade in henne. Hjälpte henne genom att ställa åt något håll ibland för då kom hon lättare till ro.

När hon skrittade bra så fick hon trava, och jag var tydlig med att rida en lugn, tydlig takt med magmusklerna så att hon fick bära sig och inte rinna iväg. Det gick grymt bra! Så fort hon började spänna sig för att kika på något så kändes det direkt att hon tappade bakbenen och sviktandet, så då saktade jag av till skritt direkt för att börja om. När hon hade en trevlig skritt fick hon trava igen. Osv. Så höll vi på hela passet, med två avbrott på lång tygel.

Ett väldigt nyttigt pass för oss båda. :-)
 
 

Film (LA:3)
En röd rosett gav denna ritt på en speedad och väldigt laddad rödpuppa. <3

Gårdagens tävling

Igår tävlade jag och Bella i Jättendal. LB:2 och LA:3.
 
Red fram till LB:2an på en väldigt taggad brutta. Tänkte på att fortsätta rida henne framåt så att inte suget fram till handen försvinner och hon börjar fippla. Det gick ganska bra faktiskt, kändes helt okej i alla gångarter. Hittade en trevlig joggingform.
 
Sedan plockade jag upp henne litegrann och kände av lite programdelar innan jag gick ner till collectingring. Kände då att hon var väldigt laddad och fattade galopp på eget bevåg när vi endast skulle trava osv.

Red henne aktivt i skritt i collentingring, och sedan red jag så mycket jag hann inne på banan. Gick ganska bra. Ritten kändes helt okej, eller den kändes BRA. Jag var väldigt nöjd! En sen galoppfattning och en extra galoppfattning (där det var mellantrav) blev det, men inte mkt mer fel än så. Så jag trodde denna ritt skulle ge ganska bra poäng. Men det landade på 61,67%. Och jag är inte nöjd med dom procenterna längre. Inte i LB. Men jag är jättenöjd över min och polles insats, och DET är det viktiga. 8 plats av 14 starter.
 
Jag var riktigt sur och hade starka tankar på att stryka mig till LAn och åka hem. Men jag vände i tankebanorna och tänkte att nej, jag ska INTE vara den som ger upp. Så jag tänkte bara på't igen. Det är en bra erfarenhet för mig och B att vara ute så mkt som möjligt inne på banan. Och sedan hade jag ett grymt bra fokus inför denna klass, tänkte att nu lilla B, så är det jag som bestämmer. ;-) Inga egna initiativ nu tack.
 
Så jag red fram henne ganska intensivt, och bestämt/konsekvent så att jag fick henne med mig. Hon kändes dock lite trött i kroppen, det var som att hon inte riktigt hade orken att samla sig. Men vi gjorde det bästa av saken.
 
Kom in på banan och fortsatte rida henne konsekvent, och sedan körde vi igång. Jag var grymt fokuserad och jag är riktigt nöjd över min prestation på banan. Och såklart riktigt nöjd med polles prestation oxå. Jag såg att det dömdes rätt lågt, alla låg på 59-60%, även ritter jag tyckte såg bra ut. Och jag tänkte, med denhär ritten, om inte jag får över 60% nu så blir jag SKITSUR. Och jag fick 61,57% och med tanke på hur det dömdes så var jag jättenöjd med det.

Slutade på en fjärde placering och fick rosett. :-D Wiho! Så det vart jag superglad över, att det blev lite revansch i andra klassen. Jag förbättrade en hel del. Så, en bra tävlingsdag mao. Dock såg jag på filmen att det var väldigt springigt, jag skulle behöva rida henne mer bärigt. Men jag vet ju om det iaf. :-)

Lång dag!

Idag har varit en lång dag. Jobbade först, och sedan skulle Bellas skos. Sedan lägenhetsvisning kl 17, jag och E har kollat på en 3a. Vi har tackat ja, men det är ca 4 till som har det. Så vi vet inte alls hur det blir, jag ska ringa imorgon så jag vet om jag ska vara förväntansfull en vecka till eller om det är kört. ;-)
 
Sedan fick jag grymt ont i magen, och det regnade ut, så jag övervägde skarpt att strunta i att rida idag. Men jag la mig i ett varmt bad och då försvinner alltid värken. Och jag blev superpeppad på att rida där i badet, så jag klev upp och gjorde mig klar för stallet. Det hade nästan slutat regna då oxå.
 
Jag tog in Bella och började borsta av henne leran, smutsgrisen min. Sedan fick hon en helomgång med massage, från topp till tå ungefär. Det var väldigt längesen. Hon kändes riktigt fin! Och hon njöt faktiskt. Sedan gjorde jag några övningar på henne innan det var dags för sadling.
 
Vi tog en uteritt idag i alla gångarter. Och jag testade använda det knepet som jag använder i paddocken när hon blir stretig och tappar takt osv. för att jag kräver en lugn takt, jag red helt enkelt på FRAMÅT. Ordentligt. Då blir det som att hon slutar streta, hittar trevlig takt och kan jobba. Sedan jobbade jag galoppfattningar och övergångar till trav. Ganska mycket. Och hon klarade det galant! Om jag börjar bromsa och kräva en lugnare takt/mer samlad trav så blir det tjaffsigt direkt, så därför drev jag på in i övergången och fortsatte rida framåt. Och det blir en helt annan häst när jag gör så. Hon blir med mig!
 

 Så jag är jättenöjd med henne. :-) Sedan ställde jag henne i duschen och skrubbade henne från topp till då. Det brukar jag göra 2 ggr om året, men detta är första gången i år. Hon var smutsig som en gris. Men nu är hon riktigt ren och fin. :-) Hon fick på sig fleecetäcket och gick ut i hagen och åt mat, och medans hon torkade tog jag in Sopot. Melinas ponny.

Red ut på Sopot en sväng barbacka. Jag blev lite paff först när jag satt upp, haha, en känsla jag inte alls är van vid. Han kändes väldigt annorlunda mot för B. Och inte lika pigg skritt liksom. Jag är van att det går i räsetfart, men här kunde man sitta och njuta av livet typ. ;-) Han skvatt till 3 ggr, han är enögd så han ser inte något på vänster sida, så när det "hände" ngt på vänster sida vart han lite nojjig. Men sen slappnade han av direkt igen. Mysig liten pojke detdär. Ska bli spännande att rida han fler ggr.
 
 

Dressyr

Imorse blev det som planerat ett dressyrpass för B. I början var hon väldigt lång i kroppen och lite svår att få till arbete, hon började munna sig rätt ordentligt och lägga tungan över. Hon blir uttråkad i skritt samtidigt som hon är lite ovärmd, och då börjar hon att fippla då man ställer krav. Tillslut kunde jag göra bakdelsvändningar, och dom gjorde hon bra.
 
Sedan joggade jag igång henne, och munnandet fortsatt. Så jag red som I sa, att jag ska ha en mer energisk trav att jogga fram i. För nu när jag ridit henne i en lugnare trav med lugnare takt, som gått bra, så har det nu förändrats till att det är det läget hon VILL gå i, vilket gör att det blir oengagerat och hon suger inte framåt. Så jag fortsatte trava på i den friska traven och var noggrann med att hålla samma tempo i volterna också där hon annars vill lugna sig lite. Men hon fick ta i. I en rundad låg form.
 
Tillslut sög hon på riktigt fint framåt, så då var målet nått. Då gick det även att sakta av till skritt och hon var mycket mjukare i skritten nu än i början av passet.
 
Galopperade fram i båda varven och i högervarvet tänkte jag på att leda in framdelen så att bakdel och framdel spårar, för hon vill ju skjuta in baken i höger varv. Idag var det väldigt extremt och det tog tid att lossa henne, i alla gångarter.
 
Men hon skötte sig bra i galoppen, jag använde mig av det tänk som Isabelle lärde mig, och då kommer jag åt henne bra. Samtidigt i det jobbet ska hon gå på fram, och hon tkr jag är en riktig pain in the ass då. Men hon kämpar på i alla fall. ;-)
 
Pustpaus och sedan körde vi program. Min plan var att först rida båda travprogrammen i LB:2an och LA:3an, och sedan efter det rida galopprogrammen. Men, Bella var så SJUKT jäkla fin i traven, i båda programmen, men främst i det sista (LA) att jag struntade i galoppen. Jag hittade detdär trevliga friska tempot där vi bara flyter fram, med sytrådskänsla i handen, och där hästen bara dansar fram och är med på varenda grej. Enda som var halvkackigt var skänkelvikningarna, men vi hade inte  ridit några såna alls på värmningen så det var inte konstigt. I övrigt var hon så jäkla fin! Riktigt trevlig känsla. Så den känslan hoppas jag kunna lirka fram även på tävlingen.
 
På slutet kom hon även loss i kroppen och var riktigt trevlig även i högervarvet, höll bakdelen på plats och ställde sig riktigt trevligt i sidan utan problem.
 

Hemflyttning

Idag har jag ridit hem Bella från betet. Vi tog först en sväng bortöver Bullås och så skrittade vi upp för galoppbacken, och genom skogen där. Så vi var ute ca en timme iallafall innan vi kom fram till stallet. Bella var väldigt lugn idag. Hon blev lite hastig på slutet, men inget motför vad hon brukar.
 
Så nu står hon i sin vinterhage igen och äter lite hö samt pillar med gräset. Plockade tre stora buketter alsikeklöver därifrån oxå så hoppas hon klarar sig från fotosensibilitet. Det vore ju inte så trevligt...

Sedan smorde jag upp ALL utrustning. Hopputrustningen har ju blivit misshandlad nu i sommar, så det var verkligen läge nu. Annars är jag ganska noga med att smörja.. Men just på betet blir det dåligt med sånt. Men nu är allt skinande rent och fint.
 
Imorgonbitti kör vi ett joggingpass där jag planerar att rida igenom programdelarna för LB:2 och LA:3. För att känna att vi är "in the game" liksom. ;-) 

Bilder

FOTO: Caroline Mattsson

 

Dressyrlektion

Idag har jag och B ridit för Isabelle igen. Superkul! Jag lär mig många bra tips och trix av henne. Jag skrittade först fram själv, och B kändes väldigt lång i kroppen och lite stum i bettet. Jag red lite volter, serpentiner och la in halter tills hon kändes ok. Då la jag in bakdelsvändningar. Sedan kom Isabelle, och då bad jag henne kika på bakdelsvändningarna och se hur det ser ut. Dom åt höger var bra, men dom åt vänster var lite knepiga. Så det ska vi jobba vidare med. Vi gjorde några st, och jag fick några tips som jag ska tänka på till en början. Så får det komma lite av sig själv resten.
 
Sedan joggade vi igång. Och då tänkte jag upp med manken, i en låg och rundad form. Vi fick rida på, vad som kändes, ordentligt framåt. Inte springigare, men med mer energi. Jag hittade känslan hon försökte få fram. Jag har ju fått rida i lite "undertempo" i en rätt platt trav, men I tycker att hon hamnar på bogarna då och liksom bara blir låg i formen. Men jag skulle alltså rida henne i en låg, men rundad form och med mer energi. Det kändes väldigt bra!
 
Sedan in i galopp och jogga där oxå, samma tänk med formen. Började i högern, och där vill hon skjuta in rumpan hela tiden och inte ta stöd på ytter. Så där fick jag tänka öppna, och då blir B för samlad, så jag skulle rida i ett friskare tempo i det läget. Och jösses vad B tyckte det var jobbigt! Och jag med. Sedan fick vi gå in i förvänd, och tänka likadant där. Där kom jag åt henne mycket enklare för jag behövde göra mindre, eftersom staketet gjorde en del av jobbet. Hon bröt av några ggr, så vi kom verkligen åt henne där.
 
Samma i vänster galopp, och där gick det enklare på ett sätt, men på ett sätt inte. Hon var nog lite trött sen högergaloppen för jag fick kämpa för att hålla igång vänstern. Sen var det väldigt varmt ute oxå, och igår tog vi en nästan 2 timmar lång ritt, så det gjorde kanske sitt oxå. Men hon var trevlig iallafall.

Sedan fick jag rida igenom LA:3an som vi planerat att fokusera på. Fick rida igenom den helt utan att ta om något. Det gick bra och I var nöjd. Så vi behövde inte göra om något, men vi fick några tips iallafall.

Vi avslutade sedan med övergångar mellan trav och galopp. Här började B bli som "vanligt", lite springig efter galoppen. Men direkt då börjar jag bromsa och ratta för mycket, så då fick jag tänka som senast. Rid på framåt, sitt lugnt och stadigt med en lugn hand, så kommer hon in i det läget oxå. Det funkade verkligen GRYMT bra. Skillnaden var enorm, och det var bra för mig att få känna sådan markant skillnad, beroende på hur JAG  valde att tackla springandet. Tillslut sprang hon ingenting, utan blev riktigt riktigt fin. Fick knacka till henne en gång i varje varv när vi började med fattningarna, för hon tar dom för långsamt. Men hon tog resterande fattningar jättefint. På slutet red jag verkligen med magen, slutade hålla i munnen och knipa med benen, och då sa I att vi travade i den finaste trav hon sett oss i.

Och det var oxå bra för mig att höra, för fyfasen vad lat man är. Jag kommer ofta på mig själv att hålla ett stöd i munnen, och knipa med låren för att följa med i traven. Men när jag släpper munnen på henne och bara rider med sytrådar utan inverkan av hand, utan bara säte, och använder magmusklerna. Ja då jäklar blir hon trevlig. Jag ska bli i bättre form så att jag orkar rida bättre. 100 situps varje dag, och fortsättning av löpturerna. Jag har kommit igång med löpningen igen, så jag springer/joggar 2-3 gånger i veckan. Ska polle vara i toppform så behöver jag oxå det.

Långtur

Idag blev det en långtur för Bellan igen. Eller lång och lång, men 1 timme och 45 minuter iallafall i alla gångarter men mest galopp, får väl ändå räknas som en lite längre tur. ;-)
 
I början var hon rätt mjuk och helt okej, inga krav på form men hon travade på rätt trevligt iallafall. Sedan blev hon mer och mer spänd typ. Tog galopp uppför en brant backe och det gick kanon, hon flåsade på rätt bra när vi kommit upp för backen. Så hon fick skritta resten av vägen till Grönviken. Sedan tog vi fyra varv i galopp på en liten travbana, där jag satt ner och försökte få henne i den runda formen och krävde lite avslappning. Men det var lättare sagt än gjort. Bitvis gick det ok, men mest inte. Hon var spänd och tittig.

Red sedan vidare till raksträckan och där fick hon rulla på då jag stod i lättsits. Men något jag fokuserade mycket på idag var att få henne att ta stöd även på vänstertygeln, för hon hugger ju tag i högersidan och så håller hon där hela ridturen. Bekvämt tycker hon, så hon slipper jobba med höger bak. Så jag släppte typ högertygeln och bara håll i vänstern, vilket då ledde till att hon ställde sig till vänster, men för att kunna gå rakt fram så la jag om högerskänkeln och då blev hon rak och tog stöd på vänstern. Ibland behövde jag leda högerbogen tillrätta.
 
Det är väldigt svårt på en uteritt, att komma åt henne bra. Men ju mer jag jobbar med detdär så ju bättre lär det ju bli med styrkan i höger bak.
 
Sedan skrittade vi hela vägen hem, i en rallyfart. Hon hade så bråttom och var uppmärksam på allt annat förutom mig. ;-) Jösses. Slappna av, ta det lugnt? Vad är det liksom. Inget Bella har hört talas om.
 
Imorgon är det träning. Jag får vara glad att hon åtminstone kan fokusera när vi är inom fyra väggar/staket helt enkelt, och lägga fokus där.
 
 

Vila/Film från träning

Idag blev det vila för Bellson idag igen. Jag såg på schemat att det passade bra, för nu ska hon gå 6 dgr på raken då det är träning och tävling inplanerade här. Hon har även en sko där tåkappan är av, och en sko där ena sömmen fått sig en törn så den löper risk att fucka upp min plan här. I hope not! :o Jag brukar ha tur, peppar peppar, att hon behåller skorna trots såntdär. Hon ska skos på tisdag så jag hoppas verkligen hon behåller skorna, annars blir det krisigt.

Klippte ihop en film från träningen i måndags oxå. Tack L som filmade!

 
Fyndade en lädergrimma på Hööks häromdagen oxå, den satt fint på B. :-)
 
Rödpuppans favvo.. ;-)
 

Vila

Idag har Bellson vilat ute i regnet. Det är världens dimma här oxå. Ska snart åka upp och kolla hur hon har det, jag har jobbat från 8 imorse och slutar om 20 minuter. :-) Får hoppas hon överlevt regnet lilla rödpullan.
 
arkivbild på nöjd brutta!

Uteritt

Idag åkte repgrimman på och vi tog oss en uteritt i alla gångarter jag och B. Med sadel. Och jag hade foppatofflor. Det är så härligt, så fritt liksom. ;-) Bella var spänd som en fiolsträng hela ritten, men jag struntade i det. Red massa trav och galopp på ängar, på grusvägar osv. Hon fick bara rulla på. Hon får vara som hon är bara..
 
 

Lektion

Idag var det äntligen dags för dressyrlektion igen, efter typ 4-5 veckor utan tränare. Jag red för Isabelle idag, för andra gången. Jag hann skrittjobba klart innan hon kom, och precis börjat jogga igång. Vi fortsatte jobba i den låga formen, och hon kom med väldigt bra tips där. Istället för att tänka att huvudet ska längre ner i joggen, så ska jag tänka att lansmärket ska upp. Att hon ska runda sig där, så att hon lyfter i fronten fastän hon går i stretcharbete. Det tänket gjorde stor skillnad.
 
Sedan jobbade vi lite skänkelvikningar i den traven, och dom var asbra undan vänster skänkel. Vi börjar verkligen få pejl på dom nu. Undan höger skänkel är det svårare, så där fick vi korrigeringsrida lite. Det gav bra resultat. Fick typ släppa vänstertygeln och bara ta högern, och idag så fick vi lära oss att rida skänkelvikningen direkt från hörnet. Alltså inte vända upp först, utan 2-3 steg innan hörnpasseringen är slut så fick jag ställa utåt och börja leda in bogen och rida skänkelvikningen direkt. Det blev mycket enklare! Men varför jag fått rida tydligare med olika moment förut är ju för att jag inte haft riktig koll på hur jag ska rida skänkelvikningen osv. Men nu när vi kan, så kan vi avancera. Elr förenkla, för det var ju enklare.
 
Sedan galoppjogg i samma låga form. Och samma tänk, att lansmärket ska upp och hon ska rundas där. Sedan fick vi gå in och jobba skänkelvikning från hörnet in till X, sedan rakt fram i öppna. I vänsteröppnan var hon så jäkla fin! Vi har ju typ inte jobbat nånting just med galoppöppnor, men det kändes riktigt bra. Sedan fick vi tänka sluta istället för skänkelvikning in till X. Det blev lite svårare i detta varv.

Sedan bytte vi till höger varv, och där vart slutan väldigt enkel eftersom hon vill in med röva där. Och tvärtom så vart öppnan mycket svårare i detta varv. Men B jobbade på skitbra!

Sedan paus innan vi kollade på travjobb, och här bad jag om att få checka av öppnorna eftersom dom känts så himla enkla på sistone, och jag ville veta hur det egentligen var. Om det var rätt eller hur det var. Men vi var helt rätt ute! Bella var kanonfin. Och I sa precis det jag tänkte, i öppnorna blir hon lite långsam, men det får hon vara nu för vi är på en ny nivå nu, och då behöver vi inte avancera på en gång. Men i längden ska hon gå fram med mer energi i öppnan. Men nu gör hon dom i rätt tvärning och rätt böjning, för vad som passar oss nu.
 
Sedan bad jag om att få avsluta med trav- och galoppövergångar eftersom hon blir så stressad i traven och rinner iväg. Tror ni hon rann iväg? Nej! Inte en enda gång, haha. Hon var jättefin i övergångarna. Helt otroligt. Två pass har jag tränat på detta, och nu sätter hon det?! Hon är underbar. Det är säkert inte så för all framtid, det kommer säkert gå upp och ner detdär med övergångarna. Men vi är på riktigt god väg. Dock så kan galoppfattningarna bli bättre, dom blir lite sena. Och när jag ska göra om, så blir hon lite sur och för mkt uppåt/bakåt. Det behövs lite mer framåttänk där, så kommer dom bli super.

Jo, sedan fick vi göra ett enkelt byte oxå, och det vart PERFEKT. Så himla bra. Men vi gjorde bara ett, för att byta varv. Men det är bra för B att bara göra något åt gången, så att hon inte hinner stressa upp sig över vad vi nyss gjort.

Caroline kom och fotade så bilder kommer tids nog. :-)
 
 

SÖT!

 
Fick sötaste bilden på min rödpuppa nyss utav Melina som precis ridit henne. :'D
 
 

Gårdagen/Idag

Igår vilade Bellson. Jag skulle ha ridit på morgonen innan jobb, men det blev inte så. Jag ville sova vidare helt enkelt. ;-) Så idag så for jag iväg på rasten och red en sväng. Det var tänkt en skön slapp tur med galopp över ängarna osv. Och ja.. Det blev som det blev. Vi var ganska oense idag. Om hon ska gå en kravlös tur vill jag åtminstone att hon har lite gung i kroppen och att hon lyssnar på både framåtdrivande och förhållande hjälper. Men det ville hon inte idag. Hon var rädd, spänd och ångade på som ett ånglok. Så hon kändes liksom supertung fram, och då ville jag ju rida halvhalter och få henne med mig så att hon började svikta lite i bakbena. Men det tyckte inte hon.
 
Red massa övergångar men det hjälpte inte, det vart varken bra igångsättningar elr avsaktningar. Sedan blev det lite galopp på lägdan, och det var väl typ det som gick bra idag.
 
På hemvägen red jag serpentiner längs en bred grusväg, för att få henne med i sidorna. Snacka om att hon var spänd och okoncentrerad, det gick inte alls. Alltså, det gick en liten stund, sedan var hon lika spänd och okoncentrerad igen. Så när vi hållt på och tjaffsat ett tag fick jag nog, och tänkte till. Jag får backa bandet lite igen och låta henne bara vara när hon är såhär. Så på hemvägen så fick hon jogga precis hur hon ville, och jag krävde ingenting i princip. Och då blev vi helt plötsligt rätt samspelta, på sitt lilla vis. ;-) Inga bärande bakben och prydlig sits, men en lugn jogging som var hyffsat avspänd.
 
Jag hade lite för mkt krav idag helt enkelt motför vad hon klarade av. Är hon sådär i skallen är det bara att anpassa sig. Och kräva på banan istället, där jag kan ta igenom henne på ett helt annat sätt, och där hon kan koncentrera sig.
 
arkivbild på rödpuppan
 

RSS 2.0