Dressyr

Dags för dressyr idag igen. Igår sa väderprognosen regn hela dagen idag, så planen var att åka in till klubben med B. Men det regnade så himla lite så jag bestämde mig fort för att inte åka nånstans, utan rida här hemma. Idag tog jag på vanliga bettet för att se om hon var likadan som i tisdags.
 
Började i skritt, och började direkt med halter typ varje bokstav längs fyrkanten. Hon var inte riktigt med där, men jag fortsatte jobba henne tills hon började svara korrekt. La in några bakdelsvändningar och dom gick bra. Provade jogga igång lite då, skulle jobba övergångar. Men hon blev så stressig i skritten efter avsaktningen, på liksom, så jag la om planen direkt och så fick hon rulla på istället. Direkt så kände jag att jag behövde rida henne framåt i en friskare trav för att hon skulle bli ärlig fram till handen. Så jag red framåt, och så fort hon började fundera och börja fippla så la jag en volt där hon blev tvungen att spåra = hon blev jättefin och kom till ro igen. Sådär höll jag på. Sedan red jag kors och tvärs, alla möjliga knepiga vägar. Från början blir hon så förvirrad, för hon är van att vi rider dom vanliga vägarna typ snett igenom, osv. Men nu så red jag från en bokstav till en annan helt i o-ordning, så hon blir tillslut tvungen att börja vänta och lyssna in mina signaler.
 
Sedan red jag in på diagonalerna och red skänkelvikningar med olika tvärning. Det gick helt okej. Vi hade kunnat ha mer flyt undan höger skänkel. Men som sagt ändå helt okej.
 
Skrittpaus innan galoppvärmning. Hon var fin i galoppen! Men hon hade ju sett en superläskig familj som gick förbi paddocken så hon blev okoncentrerad där ett tag. Men fick henne i arbete igen hyffsat enkelt. Fokus på stretching, lång överlinje. Gick in i förvänd oxå och töjde lite. Gick ganska bra, fick känna av när det var läge att bryta och gå in i rättvänd galopp igen. För dedär tyckte hon var väldigt jobbigt. Saktade av och red högergaloppen oxå, och den var rätt bra. Hon körde in rumpan mycket idag. Detdär nedrans högra bakbenet var rätt besvärligt att få med idag, i alla gångarter. 

Sedan var det dags för våran favoritövning, men vi varierade oss lite i den. Istället för att rida öppnorna på långsidorna ner, så red jag öppnorna i mitten på medellinjen. Så att jag skulle få en mer utmaning att hålla koll på yttersidan. Men alltså?! Även idag, nu tredje passet, så känns öppnorna lekande lätt. Asså, det känns som jag knappt behöver göra nånting?! Inte ens på rakt spår! Jag var säker på att nu får jag mig en utmaning här. Men visst, det enda var att hon blev lite vinglig, men det var inte mer än så. Och det kändes som hon fick ta i ordentligt, för när hon inte orkade mer, när vi hållit på ett tag, så kände jag att hon liksom ville sakta av. Och det fick hon. Så det kändes inte som hon fuskade genom att göra ut rumpan elr bogen, utan som att hon kämpade på. Men jag får helt enkelt stämma av med en tränare snart så jag vet om vi är på rätt spår. Men det tror jag faktiskt.

Ja iallafall så red vi ju då öppna på medellinjen ner, och sen skänkelvikning direkt från hörnet på diagonalen, och så öppna på medellinjen ner igen. Sådär rullade vi ett tag, men inte alltför länge. Det kändes ganska bra faktiskt, även skänkelvikningarna. Hon blir riktigt trevlig av denna övning.

Sedan var det dags för trav/galopp övergångar, så då la jag mig på en större volt. Hon tog rätt fina fattningar, men dom kan bli bättre. Hon var inte alls svår att få okej i traven nu, det gick ännu fortare idag faktiskt. Härlig känsla. Sedan skulle jag lägga in lite mellantrav oxå, men idag så fick hon hjärnsläpp och det blev plötsligt kärnfysik att blanda hejvilt. Så jag fick tillslut lägga henne i en mellantrav på diagonalen istället, och den gjorde hon sjukt bra. Efter det så körde jag bara trav/galopp övergångar, och la inte in mellantrav. Däremot mellangalopp, det funkade fint!

Hon kändes lite halvtrött i dehär arbetet, hon ville gärna maska i galoppen. Så jag bytte varv rätt fort och red lite övergångar i högergaloppen oxå. Där gick det riktigt bra idag! Är jättenöjd. :-)

Dagens pass var alltså väldigt bra. Men jag hade mycket i mitt huvud idag så jag tänkte lite för mycket, och då blir det lite kaos för mig. Men jag gjorde mitt bästa iallafall och är nöjd så långt. Jag kom på mig själv flera ggr med att sitta och knipa med benen och stödja i tyglarna, istället för att slappna av och rida med magen. Men det var ju tur att jag kom på det då så jag kunde korrigera. Men rätt vad det var så var jag tillbaka igen. Men, man har ju olika dagar helt enkelt. Och det var längesen jag red för någon nu. Dags snart. :-) Och en sak till, hon la inte tungan över alls idag när hon hade sitt ordinarie bett. Så jag tror sprenger-bettet får förbli ett uterittsbett.
 
 
 

Klättring

Ikväll blev det en riktig chilltur. Jag har precis kommit hem. Det har varit för varmt att rida förrän nu, sen hittade jag på en massa saker att göra förut. Jag börjar känna mig lite blobbig igen, och lite ur form. Så jag begav mig ut på en promenad/löprunda på 60 minuter. Det är så förbaskat skönt! Jag älskar att pressa mig själv, känslan efteråt, känslan när man får extra speed och det känns som om man kan springa hur långt som helst. Love it. Så varför gör jag det inte oftare? Nä jag sitter stilla i soffan och jäser.
 
Sedan hittade jag blåbär under löprundan, så jag blev tvungen att ta bilen upp och plocka lite. Fick ihop 1,5 liter. Det tog 2 timmar. Hehehe.
 
Sen var det alltså dags att rida. Jag och Bullan drog ut på en klättertur barbacka och i repgrimman. Jag var helt säker på att jag skulle komma hem med en sönderskavd stjärt. Men det slapp jag, wiho! Bella var nämligen inte alls så struttig som hon kan bli i skritten. Jag kunde ha långa tyglar på henne hela rundan, helt fantastiskt. Hon skötte sig kanon, skrittade med lågt huvud och svingande rygg. Om än fort, men det gör ingenting så länge hon slappnar av i kroppen.
 
När vi närmare oss betet igen så red jag och tänkte på hur himla fin hon varit och hur lugn hon varit för ovanlighetens skull, när hon helt ur ingenstans bara kastar sig 3-4 steg åt sidan = jag har inte en chans. Avramlingen var ett faktum. Det var två hundar som tittade fram bakom husknuten. Ja, jag har inte ramlat av på ett tag så det var väl dags. ;-)
 
Jag gjorde cheesecake förut, så nu ska jag ta fram den ur frysen och krossa lite daim + hä på lite nyplockade blåbär. Det ska nog gå ner det å! Trots att det är första ggn jag gör det. :-D
 
 
 

Dressyr

Idag hade jag först en plan på att rida en hel del förvänd galopp, och tänja lite på gränserna där. Prova tempoväxlingar och utåt/inåtställning för att töja och stretcha. Samt att jag hade tänkt mig lite travjobb i form av öppnor. Men, tanken på det kändes... tråkig? Alltså, jag kom på mig själv att alla pass går så bra nu delvis för att jag bara gör det som numera är enkelt och som känns bra. Så, jag bestämde mig. Jag ska rida nånting svårt idag helt enkelt. Så jag får jobba för det, och så att Bella får träna på något viktigt. :-)
 
Jag provade sprenger-bettet idag, första dressyrpasset. Tummen ner. Men vi experimenterar lite helt enkelt. Mer om det sedan, elr ni kommer tids nog förstå under passets gång här.
 
Började i skritt som vanligt, började direkt med halter för att få henne uppmärksam. Red volter, volt tillbaka, serpentiner. Mycket varierande vägar. Och så fokuserade jag på min egen kropp att jag skulle ge rätt signaler osv. I höger varv är det så klurigt, för det är bådas svåra sida. Jag måste även till min sjukgymnast och knäcka till mig så att mina ben blir lika långa igen, och höften kommer på rätt plats igen. Sånt påverkar mycket.
 
Iallafall så fipplade hon konstant med tungan. Hon la över den hela tiden. Jag gick på det I sagt till mig, hon spänner sig, så rid. Rid, och värm henne i alla gångarter så hon blir varm och tids nog slutar med fipplet. Det brukar funka bra. Men idag var hon liksom... hon ville koncentrera sig, men hon var rädd för allt. Buskage, fåglar, ljud, människor. Alltså hon flög i luften hur många gånger som helst. Så, när Bellie har koncentrationssvårigheter så börjar hon att lägga tungan över bettet helt enkelt. Just idag satt bettet längre ner än vanligt, vilket gjorde det ännu enklare för henne att göra så. Hur som.. Jag provade lite bakdelsvändningar, vilka gick jättebra!

Efter det så joggade jag igång henne och tänkte på en lugn takt. Hon hade jättetrevlig trav här, i början. Fipplandet med tungan fortsätter. Jag varierar tempo, vägar, rider volter, serpentiner. Rider en massa övergångar. Hon gör det rätt bra, och bitvis är hon väldigt fin. Sedan börjar hon fippla igen med tungan. Det kändes alltså inte bra rakt igenom.
 
Sedan joggade vi igång i galopp, där hon var jättefin! Hon hade en riktigt trevlig högergalopp idag, verkligen. Det var en sådan bra takt i galoppen idag. Provade några övergångar till trav, och ja som vanligt blir hon springig och svår att nå efter galopp. Vilket förövrigt var dagens svåra övning, övergångar mellan trav och galopp.

När vi hade värmt fick hon pusta såklart, och sedan var det dags för jobb. Jag började med travjobb, och hade tänkt mig öppnor på långsidorna och skänkelvikningar på diagonalen ner. I början kändes det bara kackigt.. hela värmningen kändes ju mer elr mindre kackig emellanåt, och det fortsatte. Jag saktade av till skritt och analyserade. Kom fram till att jag måste i dehär läget rida FRAM. För hästen går bara och fipplar med tungan och bjuder inte ärligt framåt, därav kommunikationsproblemen. Så, jag tillät ett högre tempo och så red vi på FRAMÅT. Och så red jag in i övningen öppnor/skänkelvikningar, och det gick kanon! Även idag kändes öppnorna så himla lätta. Alltså?! Gör jag rätt eller gör jag helt fel? Haha. Det brukar inte vara såhär enkelt. Skänkelvikningarna var super. Och jag var noga med att driva på henne så att hon bibehåll suget framåt till bettet, och inte började fippla.

Sedan började jag travjobba på stor volt, där jag övade på mellantrav. Så jag fick kräma på henne ordentligt, och sedan tog jag  tillbaka henne så att hon fick lugna sig igen. Så höll jag på. Detta gav bra resultat, för hon fick bra sug fram till handen och slutade nästan helt att fippla. Jättefin blev hon faktiskt. Ur detta så började jag öva på galoppfattningar, från trav, och ner till trav. Men i galoppen så övade jag mellangalopp/arbetsgalopp, och även där blev hon riktigt fin.

I avsaktningarna var jag noga med att våga rida på framåt. Även om det är vårat problem, hon springer och hon spänner sig. Men jag måste våga rida på framåt iallafall, för att hon inte ska känna sig frustrerad. För det är det jag tror är problemet. Hon blir frustrerad och jag bromsar. Iallafall, jag gick in i tempoväxlingarna på engång efter övergången, och det tog inte lång tid så var hon med mig i traven igen, och redo för ny fattning. Tror vi körde en 4-5 fattningar innan vi bytte varv till höger.

Samma arbete här, men här började hon maska och skulle gå i lägre form, osv. så jag fick vara noga med att sitta kvar på rumpan och uppmana henne till att ta i lite. Hon var fin! Hon blev ju bara finare och finare. Och det tog inte alls lång tid innan hon kom till jobb och avslappning i traven igen efter galopp. Jag avslutade med att prova en avsaktning på rakt spår, och det gjorde hon kanonbra. Hon kom in i en jättetrevlig trav direkt. :-D WIHO!

Det finns hopp för oss oxå. Och nu ska jag börja träna på det svåra helt enkelt. KUL!
 
arkivbild

Kondition/dressyr

Nu har jag nyss kommit hem från Bellan, står just nu och steker pannkakor. Passar skitbra att blogga medans man steker dom, för då blir inte väntan så lång serrni! ;-) Dom kan dock bli lite väl välgräddade dock så man får pass opp liksom.
 
Jag och Bellan tog en längre uteritt idag, vi var borta 1,5 timme. Elr ja, så jäkla lång tur var det ju inte. Men ändå längre än vad som är standard för oss. Det blev kondition och dressyr, och jag red på sprengerbettet idag igen. Andra ggn nu. Hon gick kanon på det idag med, herregud vilken skillnad det är. Om det är dagsform eller bett, ja.. Det får ju tiden utvisa. Men det är sannolikt bettet. :-)
 
Skrittade en bra bit tills vi kom in på grusvägen, där vi började jogga igång. Hela den biten fick hon gå övergångar mellan skritt och trav. Hon var bitvis väldigt fin! Hon slappnar av mycket bra på detta bett. Hon var dock ganska spänd och rädd bitvis, det var otroligt farliga blommor i vägkanterna på denna väg förstår ni. Bland annat. Sedan kom vi in till skogsvägen, och den går upp, ner, höger, vänster, stenigt, rötter, allt. Så den joggade vi uppför hela vägen, där fokus låg på att behålla den lugna takten för att stärka henne där då hon får gå både uppför/nerför vilket hon tkr e lite besvärligt för då måste hon givetvis ta i lite.
 
Sedan kom vi upp till skogen, och där skulle vi galoppera. Men jag gav upp efter typ två försök, för hon var så himla rädd för diverse buskage och grenar som stack ut. Herregud vilken fjantpuppa. ;-) Så hon fick skritta där uppe, tills vi vände och kom tillbaka till travstigen. Där travade vi nu nerför, och jag fick lov att hålla henne i ett lite friskare tempo, för hon var pigg/spänd, och krävde jag lugnare takt så tappade hon takten helt. Så jag fick styra om och köra lite friskare trav som sagt, och då blev hon jäkligt fin alltså!
 
Sedan kom vi ut på grusvägen igen och där fick hon galoppera. Vänster galopp först, och när jag kände att hon började spänna sig och bli rädd för ngt på sidan så satte jag mig ner och red jäklar anamma, så att hon inte skulle bryta av. Och då blev hon tvungen att samla upp sig, vilket medförde att hon började koncentrera sig, vilket i sin tur ledde till att jag kunde resa mig upp igen och länga ut samt runda henne i formen, vilket hon då tyckte var väldigt behagligt. Så hon var riktigt fin där oxå.

Sedan höger galopp, där var hon mer spänd. Det kom människor bl.a. Kan ni tänka er?! Människor liksom. Fick sakta av till trav oxå då vi fick möte, och då slappnade hon av fint. Så då fattade jag högern en gång till, galopperade 4 språng i avspänd galopp, och sedan saktade vi av igen. Sedan skritt hela vägen hem igen. :-)

 

Bilder

Ellinor var snäll och fotade oss idag, när vi red, både Melina och jag. :-)
 
 

Dressyr

Idag blev det ett dressyrpass igen för Bellabus. Hon var jättegrinig att pyssla med idag. Hon ville tjusa med grabbarna i hagen bredvid, vilket innerbar att hon började snurra runt på uppbindningsplatsen, och när jag lugnt bad henne flytta tillbaka sig så blev hon SÅ förnämnd. Alltså det var ungefär det värsta jag hade kunnat göra mot henne förstår ni. Sedan fortsatte det i samma riktning, en superarg puppa.
 
När jag hoppat upp på henne var hon het speedad. Hon typ sprang till paddocken. Och rädd var hon, jag skulle flytta min kameraväska 1 dm som hängde över min axel, och det var typ det läskigaste hon har varit med om.
 
Började sedan skrittjobba, och hon kändes spänd. Hon började fippla med tungan och grejja. Trodde det skulle ta lång tid att få loss henne i skritten, men faktiskt kom hon till arbete hyffsat fort. Så då joggade vi igång, och där var hon fin! En trevlig takt. Spänd bitvis, men jag bara red på och nonchalerade det, bara red mina vägar och ramade in henne så gott jag kunde. Red mycket skänkelvikningar, och dom var fan asbra! Wow. Hon börjar verkligen hitta flytet, samtidigt som hon behåller formen och känns loss i sidföringen. Jättehärlig känsla. :-) Hon har dock mkt svårare undan höger skänkel så där blir hon lite sur på mig när jag kräver mer tvärning.
 
Sedan joggade vi fram i galopp, och där var hon jättefin! Kom till fin avslappning i båda varven. Ja, kändes fin helt enkelt. :-)
 
Därefter skrittpaus innan vi började travjobba. Jag jobbade öppna på långsidan, volt i slutet av kortsidan och så ut i skänkelvikning på diagonalen. Och så ner i öppna på andra långsidan, volt på slutet av kortsidan och så skänkelvikning åt andra hållet på diagonalen. Så rullade vi på ett tag. Öppnorna kändes, enkla?! Dom kändes alldeles för enkla. För bra. Kan det vara så enkelt? Eller så var det att vi gjorde helt fel. Svårt att säga. Vi får se då vi tränar nästa gång om vi kan be om att få kika lite på öppnorna så vi får lite guidning där. Kan vara B som släppt en polett och därför bara flyter på, för det kändes som sagt alldeles för enkelt. :-D
 
Sedan galopperade vi lite, jobbade lite enkla byten. Dom första två var bra, men sedan blev hon spänd och förutsägande. Så då blev det lite kaos. Gick in i förvänd istället. Sen bad jag Ellinor att filma, och såklart så känns det ju inte helt hundra då. Men det är väl för att jag blev spänd delvis. Sen var B spänd för att vi nyss jobbade enkla byten, så då förväntade hon sig det på flera ställen, vilket gjorde att hon stod emot och blev sur. Men det gör såklart ingenting. Sedan la jag in någon övergång, men jag var lite för snabb tror jag, väntade inte ut henne. Behöver rida henne i en bättre galopp innan jag ger mig på en övergång till skritt, annars behöver jag använda handen och då har jag ridit fel in i övergången.
 
Sedan blev hon superstressad i skritten, så jag fick lugna ner henne ett tag innan vi körde nästa galopp. Höger. Den var iallafall jättefin! Den blir bättre och bättre. Försökte tänka att hon skulle lugna steget lite, och inte bli så pinnig. Det gick ganska bra, bitvis kändes det riktigt fint.
 
Sedan joggade jag av henne lång och låg, hon verkade väldigt nöjd för hon saktade av till skritt nästan direkt och sträckte ut sig ordentligt. Sedan sprang hon nästan hem, den lilla puppan. Så så jäkla trött var hon då inte. ;-)
 

Uteritt

Idag åkte jag upp till Bellson iklädd mjukisbyxor och foppatofflor, för en ridtur. ;-) En slapp ridtur mao. Jag for och hämtade Sprenger-bettet och  tänkte prova det utan bettplattor (då dom inte får plats).

Bella fick välja väg, och det bar av till klätterbacken. Så vi skrittade upp för den, och Bella var jättelugn. Sedan bestämde jag mig för att ta två vändor på grusvägen bredvid Säters ridhus, så jag började jogga henne där. Hon var fin! Kändes väldigt mjuk på dethär bettet, och inbjöd till att slappna av och arbeta i form utan att jag krävde det. Det är väldigt sällsynt på en uteritt.
 
Red lite övergångar och la in halt och ryggning oxå för hon blev lite väl stum bitvis. Sedan när vi vände och skulle tillbaka fattade jag galopp och hon fick rulla på. Fantastiskt!!! Det är så underbart. Sedan galopperade vi in hela vägen igen, och så tillbaka igen. Så tre galopprundor, med lite avbrott och byte av galopp inlagt. Jäklar vad taggad hon var! Haha. Hon tyckte oxå det var grymt kul.. När vi skrittat på lång tygel och jag skulle fatta en galopp så bara vinklade jag höften lite och hon gör världens galopp-gest där hon lättar enormt fram, och jag for bak. Haha. Sötpuppan!
 
Hon tog alla galopperna klockrent. :-) Måste säga att hon kändes otroligt trevlig på dehär bettet idag. Innan jag red iväg bestämde jag mig nästan för att sälja bettet för att det ser så kort ut. Men ett längre kan hon inte ha heller för då åker det omkring i munnen. Isåfall skulle jag köpa ett med fasta ringar i typ 0,5 cm större. Men asså, hon gick idag iallafall väldigt bra på bettet så jag ger det några pass. Det kändes som hon la tungan över några ggr, det kan hon ju göra i vanliga fall med. Men jag tror hon gillade bettet.
 

Hon fick inge skav alls. Hon brukar nästan alltid få nån form av skav elr skinnbortfall av bett med lösa ringar. Men inte idag. Peppar peppar

Haha hon ser oförskämt opeppad ut. Men det ändrades så fort jag klivit upp. Och hem kom en supernöjd och glad polle!
 

Gårdagen

Igårkväll så red Melina ut Bellsson i regnet. Hehehe. Jag hade två 12-timmars pass i början utav veckan så då fick jag hjälp av M. Hon ska hjälpa mig dom gånger det är lite körigt för mig, för jag ska helt enkelt stressa av lite nu. Det är slut med vardagsstressen jag pysslat med så länge, för den tog ut sin rätt innan min semester. Hur som helst så mår jag bättre än nånsin nu och det tänker jag fortsätta med. ;-)
 
Men men, det hade gått bra att rida men Bellson var PIGG som vanligt.
 
 

Dressyr på världens finaste tjej!

Ja, som rubriken lyder. Det är typ allt som behövs sägas. ;-) Men jag ska ta och förklara i detalj iallafall...
 
Började skrittjobba henne, och hon kändes tråkig, lite stum i munnen och ja... Inte så lovande. Men jag red på tills hon kom loss och kändes fin. Provade ett par bakdelsvändningar som gick suveränt. Sedan joggade jag igång en jättefin taktmässig tjej! Det märks verkligen att hon tagit åt sig av att vi nu rider i en lugnare takt där hon får lov att bära sig lite mer, istället för att springa. Men nu behöver jag typ inte påminna henne alls, hon tjuvökar inte alls så mycket som förut. Dvs innan två-dagarsträningen och två-veckors vilan.
 
Sedan joggade jag igång i galopp. Rund och låg. Hon var riktigt fin! Även här har hon kommit på grejen. Hon gillar att stretcha sådär.
 
Sedan travjobbade jag lite, lite allt möjligt. Lite volter, skänkelvikningar, serpentiner, övergångar. Hon kändes väldigt trevlig, det gick typ att göra vad som helst. Provade några öppnor oxå, och jag tror dom var helt okej. Fattade sedan galopp, direkt från trav, och hon satte fattningen. Alla fattningar idag satte hon, och i princip var hon med på alla övergångar upp till trav. Direkt. Hon är så duktig nu med att lyssna direkt på hjälpen. 
 
Som sagt så fattade jag galopp, och så gick jag ganska omgående in i förvänd galopp. Och ja, hon var riktigt fin. Har liksom inga ord. Hon kändes så mjuk och stadig. Tappar takten något språng där jag slutar rida, men annars är hon rätt självgående nu och bär sig riktigt trevligt i den förvända. Det har hänt grejjer med den.
 
Gjorde sedan ett enkelt byte och fattade höger galopp, vilket hon gjorde kanonbra utan stress. I höger förvänd var hon oxå väldigt fin! Hon bröt av en gång, men vi fattade bara ny vid tillfälle. Provade lite volter, och att ställa henne från galoppsidan för att stretcha lite, och hon kämpade på fint.
 
Ja, sedan travade jag av henne och hon var väldigt nöjd. Saktade av till skritt ganska omgående och då hoppade jag av.

Detta pass var riktigt kul! Det kändes som om jag hittade en bra ridning, och Bella var bara för trevlig. :-) Min fina lilla rödpuppa. Och vad hon snappat åt sig av I-träningen dedär två dagarna. Detta var ju första seriösa dressyrpasset sedan dom två träningarna, och B beter sig som om vi aldrig gjort annat.
 
Det jag tänker på då är alltså:

* Hon håller nu en lugnare takt samt smygökar nästan ingenting
* Hon förstår nu dehär med att stretcha ut överlinjen när vi rider fram, och rundar sig mer än gärna spec. i galopp
* Skänkelvikningarna har vi fått mycket bättre koll på nu, dehär med mycket vs. lite tvärning
* Övergångarna, med fokus på igångsättningarna, är mycket bättre. Hon är kvick och lyssnar i princip direkt..
 
Hon är så grym min häst. Hon suger åt sig av all träning som en svamp alltså. Det är sån stor skillnad att man inte kan tro att det kan ske av två träningarna. Två. Och sedan vila två veckor på det. Och sen kan hon allting som ingenting. Finaste lilla Bellson.
 
 
 FOTO: Melina Jäderblom
Hon fotade mig först, och sedan fotade jag henne och Sopot. :-D

Ridit Heavenly

Idag har jag ridit Heavenly igen. Red ett dressyrpass på henne på Ark. Skrittjobbade henne ett tag idag, la in halter osv. tills hon kändes fin. Sen joggade vi igång lite, och hon kändes fortsatt fin. Jag lät henne ha sin lugna takt idag, och låta henne jobba i den. I början då jag började rida henne hade hon så mkt go i sig, att jag bara fick lugna henne, och så var jag van vid att rida henne rätt mkt framåt. Men nu så har jag fått tänka om och rider henne i ett lugnare tempo som sagt där hon hinner med, och där hon får styrketräna på att bära sig.
 
Provade galopp i båda varven, och jag provade sitta ner. Hon höll på att dö. Haha stackarn. Så jag stod upp nästkommande galopper, och där jobbade jag bara fattningar. Så övergångar mellan trav och galopp, så att hon får stärka sig i dom bitarna. Både fattning och avsaktning. Jätteduktig var hon!

Sedan travade vi av lång och låg. Vi nöjde oss där då hon var så fin idag. :-)
 
arkivbild

Gårdagen

Igårkväll runt 19-tiden tog jag ut Bella på en uteritt. Iklädd foppatofflor så kände jag mig inte sådär superseriös, så det fick bli en rätt slapp tur, men där B ändå fick jobba. Alltså en klättertur. Joggade bort till klätterbacken där jag dock ändå var noga med att hon skulle lyssna på både förhållande och framåtdrivande hjälper (det senare är dock aldrig ett problem), så hon fick göra några halter och rygga ibland då hon bara tuffade på.
 
Sedan tog vi två superhärliga galopper där jag stod i fältsits och hon bara fick rulla på. Fantastiskt härlig känsla, ute på grusvägarna i skogen en skön sommarkväll. I LOVE.
 
Sedan klättrade vi hemöver i backarna i skritt. :-)
 
Idag vilar hon då jag jobbar 8-21 idag. Det är mitt första arbetspass sen semestern.
 
 

Joggingpass

Idag blev det lite paddock-jobb för Bella. Red upp då det var uppehåll med regnandet här, och vi klarade oss helt från regnet.
 
Idag var planen bara jogg. Som en uppvärmning bara. Och då hade jag Ingelas tips i bagaget, nämligen takten - att hon ska vänta mer och därmed behöva ta i lite mer än om hon får gå på i ett friskare tempo, samt så ska jag tänka rund. Väldigt rund. Och låg. Och få en lite ormig känsla, hon ska vara helt loss liksom.
 
Sedan har jag såklart kollat på youtube-videosar och googlat en del på bl.a sitsproblem osv. och där fått mig några tips och råd, som jag oxå hade i åtanke idag. T.ex mina ben som jag vill dra upp, elr knän, och då åker ju hela paketet upp alltså fot och häl. Och jag blir galen. Men nu idag så tänkte jag mycket på att slappna av i knäna och försöka svikta i fotlederna.
 
Iallafall, började skrittjobba henne vilket från början kändes väldigt stelt och oridet. Och jag kände mig, noobig? Det kändes som att jag inte visste hur man red. Men jag bara red på helt enkelt. Red lite halter, lite snirkliga vägar osv. La in mycket skänkelvikningar här, vilka jag inte brukar rida i skritt. Varför? För det är svårt har någon sagt till mig. Och det som är svårt det undviker man gärna. ;-) Så därför tänkte jag börja göra precis tvärtom, rida mycket skänkelvikningar även i skritt. Och det gick fasen jättebra idag. Ingelas förklaring för mig på hur skänkelvikningar kan ridas på olika sätt och med olika tvärning, och hur jag ska tänka osv. har fått poletten att trilla ner ytterligare minsann.
 
La in några ryggningar oxå och en del blev bra, en del blev sämre. Men oftast blir ryggningarna faktiskt bra. Sedan joggade jag igång en fin och taktmässig brutta. Det känns att hon har sugit åt sig av träningen innan vilan, och även jag såklart. För det är mycket lättare att komma dit nu, hon (och jag) vet vad det handlar om nu liksom. Så jag lyckades rida en bra takt, och rida henne i en hyffsat rund och låg form. Bitvis så blev det lite stretigt, men bara jag var aktiv och red så blev hon fin igen. La in skänelvikningar även i trav, och dom gick oxå jättebra. Hon börjar äntligen slappna av även i sidvärts, wiho. Vilket betyder att även jag börjar slappna av. Ja, det börjar släppa i skänkelvikningarna nu helt enkelt.
 
Sedan tog jag lite högergalopp, där jag var noga med fattningen, att hon ska ta den direkt. Och det gjorde hon. Fin fattning. Sedan rullade vi på, och med målet en RUND form. Stretching. Och hon fixade det lilla puppan, om än lite stretigt här och där. Hon försökte hitta något att kika på osv. men så fort jag fick henne attention så började hon slappna av igen. Så jag fick ner nosen i backen och jag bara satt och red med rumpan och bäckenet. Kändes kanon.

Sedan vänstergaloppen, den var ju ännu bättre. Riktigt trevlig galopp. Där förstärktes känslan av att sitta på en höjd rygg där hästen jobbar under en, och man bara underhåller med rumpa och ben när det behövs. Händerna gör liksom ingenting. Hon var jätteduktig lillpuppan.

Och sedan då vi saktar av så är jag noga med att hon ska komma tillbaka till en lugn trav och hitta den bra takten igen. Och det gjorde hon oxå bra.

Så ja, vi har vilat oss i form helt enkelt. Passet blev på 40 minuter.

arkivbild
 
Dagens puppson

Ridit Bullan!

Hihi. Ja, idag kom ridsuget in så efter 13 dagar av vila så tog jag ut Bellson på en uteritt i form av jogging i skritt och trav. Vi hade det ganska mysigt faktiskt! Och jag ställde en del krav, kändes som en sådan dag. Red henne först i skritten och kollade så att hon var med där, sedan övergick vi till trav. Hon hade rätt bra svikt i steget faktiskt från start. Red en hel del övergångar, för efter ett tag började hon smygöka och bli lite spänd, så då tog jag ner henne i skritt elr ryggade tills hon började lyssna igen. Jag var noga med bra övergångar, spec. igångsättningarna.
 
Hon blev livrädd för ett staket som satts upp på en tomt, som dom hunnit sätta upp nu under hennes vila. Jösses. Att ett staket kan verka så skräckinjagande. Haha. Men vi kom överlevande därifrån båda två.
 
Det var faktiskt en helt okej ridtur på en puppa som vilat i 2 veckor. Faktiskt över förväntan. :-)
 
 

Belissima

När jag var uppe hos Sandra och tränade så fick jag prova rida hennes Belissima. Jösses. Vad det rörde sig! Jag hade verkligen full sjå att sitta kvar över huvudtaget, speciellt i det tempo Sandra sa att jag skulle rida i. Jag tyckte det var bekvämt först, men det var visst slö-jogg med bakbenen hemma i stallet. Så jag fick kräma på lite och ja, jag satt löst... Kände mig galet ostadig! Haha. Men, det var en upplevelse. Jag är inte direkt van att det rör sig så värst. ;-)
 
Sen funderar jag Sändry, på om du och jag rider galet olika?! För både Doris och Belissima kändes typ likadana på ett vis, och dendär känslan av att jag inte kan rida dom. Men du gör det sjukt bra. Så det kanske beror på att vi rider så pass olika. Eller så är det bara så att det krävs fler ridpass för att hitta knapparna på pullorna dina, medans du är van dom. ;-)
 
 
Och här är Sandra och Belissima:
 
 

Effektiv dag ;-)

Idag bestämde jag mig för att skura ur Bellas box. Det tog väl en 2 timmar. Och när jag gjort iordning alla hinkar och tagit mina första borsttag på väggen så slår jag omkull hinkjäveln i golvet så den pajar helt, och allt vatten åkte ut. Där rök allt spån, typ. Närå, det gick bra. Jag överlevde. Jag tog nya tag. ;-) och klar blev jag, som sagt efter kanske 2 timmar. När jag börjat med nåt såntdär så kan jag inte sluta, jag MÅSTE göra klart. Annars kommer det liksom inte bli av.
 
Efter 2 borsttag....
 
 
Grisigt värre!
 
Två timmar senare efter ett jäkla skrubbande och hinkvis med vatten... ;-)
 


Var sedan ner till Bella en sväng med lite mat, tänkte börja vänja in henne på lite extrafoder nu. Men inte skulle hon ha nåt eller.... För att jag hade smugglat ner Selen i. Hon rynkade på näsan, flemade och åt sedan gräset istället. Suck. Jaja, jag får väl skita i Selenet då tills hon får normal fodergiva igen. Mupphäst.

Pyssel

Idag fick jag ett såntdär ryck och drog ut ALLT i mitt skåp i stallet, och gjorde om helt och hållet. Rensade bort skrot, och fotade grejjer jag ska sälja. Så nu jäklar är det ordning på torpet. ;-) Ska bara beställa lite mer krokar och lite smågrejer så är det klart sen. Ska fota då så får ni se. Tog dock ingen före-bild, men, ni lär ju överleva.
 
Jag vet inte om jag sagt det, men Bella har ju semester nu. Två veckor. :-) Så jag är där någon gång om dagen och kollar så allt står rätt till. Idag blev det lite mys och borstning.
 
 

Dressyr på Heavenly

Idag var det dags att rida H igen. Idag så var planen att jag skulle rida först, och sedan hennes lilla ryttare I. Jag kände direkt i skritten att hon var väldigt lugn idag. Först så när jag tog tyglarna så körde hon upp huvudet och kikade runt, men jag bara snirklade omkring och var tydlig med att rama in henne med benen, så slappnade hon av omgående. Hon var verkligen avspänd idag. Nästan lite seg, jag fick påminna henne om att gå framåt oxå. ;-)
 
Joggade igång och hon var lite spänd där först, men med ens man börjar rama in henne så blir hon väldigt fin. Red lite övergångar osv. Bestämde snabbt att inte jobba så länge då hon var så fin och hade ett sånt bra utgångsläge. Så jag galopperade lite i båda varven och tänkte stretching av ryggen, vilket hon svarade finfint på. :-)
 
Därefter fick I hoppa upp och så guidade jag henne till ungefär samma  tänk. Det viktigaste är ramen på denhär bruttan, yttersidan. Hon rinner iväg direkt annars. Men med ens man får koll på yttersidan blir hon jättefin.
 
Sedan for vi in till Bergsåker och vaccinerade henne, så nu blir det ingen ridning för mig förrän helgen igen. Iallafall på henne. :-)
 
Arkivbild
 

Söndags

Vi tar väl och smäller till med ett inlägg igen här, så jag kommer ikapp mig själv. ;-) Jag har ju semester och har som mål att chilla så mycket jag bara kan, ha så lite måsten som möjligt och bara .... mysa på! Så jag bloggar i tid och otid nu helt enkelt. När det passar.
 
Igår så var jag upp till Stöde och hjälpte Sandra med sin häst Ninni. Det är en knabstrupper av något slag, som hon precis köpt. Så jag skulle åka upp för att hjälpa henne, ge lite tips och råd osv.
 
Påväg till paddocken (2km) så var hon jätteseg, men bitvis fick hon upp eget driv. Men jag hade ju fått höra att det var en seg betongklump ungefär, så jag visste inte riktigt hur det skulle gå. Men, jag är kär! :-D Ninni var supertrevlig, men jag förstår problemet som S har. Att hon känns seg och inte går fram för egen maskin. Det gör hon om man inte rider aktivt varenda steg. Man behöver inte tjata och gnata, inte alls, men slutar jag att RIDA så slutar hon att engagera sig. I övrigt en jäkligt trevlig häst, i alla gångarter.

Jag kände först på henne i lite halter, för att se hur väl hon svarade för sätet. Sedan la jag in volter och serpentiner, 8 volter (som vanligt ;)), för att se hur hon svarade vid svängar osv. Hon var som sagt jättefin, inga konstigheter. Hon hade det lite jobbigare i höger varv, men hon kämpade på då jag bad henne om att gå rakriktad istället för att köra in högerbogen. Red lite övergångar oxå, som hon svarade fint på.

Sedan galopperade vi lite, och ja, haha. Jag visste inte om det var rätt galopp elr korsgalopp, för det var en känsla jag inte är van iallafall. Men det var rätt galopp hon tog, väldigt speciell. Men det är helt säkert en vanesak. Hon var iallafall trevlig även i galoppen, om än lite svagare såklart. I högern var det jobbigare, hon fattade rätt galopp direkt. Sedan då jag skulle fatta den igen så var hon lite trött, så då fick jag kämpa för att få fram en bra fattning igen. Därefter gav jag mig.

Sedan efter en skrittpaus så fick S hoppa upp, och jag guidade henne till att hitta rätt känsla där. Hon tyckte att hon hittade rätt bitvis, så nu har hon lite mer kött på benen när hon ska rida själv. Så ska jag komma och hjälpa henne lite mer ggr här framöver.
 
 

Lördags

I lördags så red jag Heavenly igen, den lilla ponnyn som jag skrivit om att jag ska hjälpa till med. Nu så står hon på bete bredvid min Bella, så det är en bit att rida för att komma till en ridbana nu. Så vi red upp till Alnö ridklubb med henne, för lite miljöträning och för att träna på att vara ensam osv.
 
I början var det en väldigt spänd och ofokuserad tjej jag hade att göra med. Hon gick runt och gnäggade och undrade vart alla hennes vänner var. Men jag började jogga igång ganska omgående för att hon skulle få fokus på annat. Först gick hon som sagt spänt och var inte alls med mig. Men ju mer jag red, desto bättre blev det. Så hon blev ju riktigt trevlig tillslut. Mycket övergångar mellan skritt och trav, samt serpentiner, 8 volter osv. Så att hon sätts i arbete hela tiden. Men denna ponny vill verkligen! Hon är så otroligt positiv och hon försöker allt vad hon kan fast att det är jobbigt.
 
Sedan var det dags för galopp, där hon har allra svårast. Eller, ekipaget (ponnyn och tjejen) har svårast för galoppen tillsammans, så tanken är att jag ska hjälpa henne att komma till jobb där. Och hon har två väldigt trevliga galopper, men hon är svag i dom. Speciellt i högern. Vi började med vänstern iallafall, och jag pressade henne lite mer än sist. Det gick bra! Hon är trevlig. Sedan tog vi högern, och ja, den gick oxå bra men hon faller mycket lättare isär här. Om jag ber om en lugnare takt så måste jag hjälpa henne ordentligt att orka där, för annars bryter hon av. Men vi hittade bra lägen. Jag började jobba lite fattningar i dehär varvet, för att stärka henne mer. Och hon är helt otrolig. Fastän att hon har så jobbigt i höger varv, så fattar hon ändå galopp på hjälpen, med bibehållen eftergift. Hon orkade bara ett par såna fattningar, sedan när jag skulle ta en till, så fattade hon vänster istället. Så jag fick jobba för att få en sista högerfattning. Och sedan gav vi oss.
 
 
 

Dressyrträning Dag 2 (fredags)

Ja, jag har en hel del inlägg att skriva, men vi börjar väl i ordning helt enkelt och då blir det om träningsdag 2 då vi var uppe hos Sändry och tränade.
 
Jag fick ju några läxor att tänka på till detta pass. Det var att rida Bella lite lugnare, så att hon får vänta mer, och så skulle jag rida henne mycket rundare i formen så att hon blir lite "ormig". Sen så skulle jag vara mer noggrann i övergångarna, med att hon ska svara direkt, och att jag ska förbereda bättre.
 
Så, jag värmde upp i alla gångarter och hade allt detta i åtanke. Det gick jättebra i skritt, trav och ena galoppen. Hon var ganska med mig, det kändes stor skillnad i övergångarna från gårdagen. Hon svarade direkt då jag bad om trav. Sedan när hon hade fått skritta en sväng och vi skulle ta andra galoppen, så blev det lite kaos i hjärnan på B. Hon blev stressad och det blev svårt att få henne att komma ner på jorden igen.
 
När hon var cool igen körde vi höger galopp, men den var sisådär. Fick ingen riktigt bra känsla, men jag avslutade när det kändes OK.
 
Sedan kom I och då började lektionen. Bella var fortf. väldigt springig här så jag kände en del frustration innan vi lyckades komma till arbete och rida bort stressen. Idag fick vi tänka skillnader och elasticitet. Bella är väldigt stadig i sin form och i sin takt, men hon är inte så värst elastisk. Så det fick vi träna på, skillnader. Länga, korta, osv.

Sedan fick vi träna på lite galopp, och att göra bra fattningar. Gick OK. Bella fick dock en fantastiskt fin högergalopp, jösses. :-) Och jag har det senaste börjat hitta hur jag ska rida henne i högern för att få högerbogen på plats och därmed få henne mer rakriktad. Och det är att använda ytterhjälperna mer, för då känner jag direkt när hon hamnar på plats. Och det fick I oss att tänka oxå, på samma vis. Så det gav Bella en mycket fin högergalopp. Även vänstern var bra.
 
Vi red lite skänkelvikningar som avslut, och det gick bra. Jag började känna skillnad nu, och nu vet jag mera vad jag gör. Nu kan jag välja svag elr stor tvärning, och jag vet hur jag ska korrigera osv.
 
Så jag är nöjd! :-)
 
 
 

Träningsdagar två ;-) (Dag 1) + Bildbomb

Igår (torsdag) så for jag och Bellan upp till Sändry och Doris i Härnösand för två träningsdagar (I var snäll och ställde upp). En favorit i repris med andra ord. ;-) Bellson får gå själv där uppe, i egen hage. Vi har gett upp att släppa ihop dom, för det är antingen den ena elr den andre som mobbar min lilla rödtott.  Men hon trivs så fint i egen hage så det är inga problem.
 
Dag 1 då, som var igår. Först red jag fram i alla gångarter, med start i skritt. Jag jobbade skritten länge, och den kändes bra ju längre jag red. Lite tung-grejjande från Bellas sida som gick över ganska snabbt dock. Joggade sedan igång, och hon var rätt fin. Kände på lite skänkelvikningar som kändes OK.
 
Sedan skulle I hjälpa oss, och vi fick fokusera på lugnare steg. B har stadig form och stadig takt, men nu så fick vi tänka lite elasticitet. I ville att jag skulle rida henne mycket rundare, i alla gångarter, i värmningen. Så jag fick börja med att "värma upp" på nytt, för att få in tänket. Jag tänker ju att jag vill ha henne rundare i värmningen vanligtvis oxå, men jag brukar inte lyckas superbra. Nu så skulle jag tänka lite "ormigt" och så, mjuk och rund form. Och så fick hon inte trava i det friska tempot vi ridit i nu ett tag, utan nu skulle det vilas ännu mer på steget samt stretchas samtidigt. Det gick bra, och jag hajjade var I ville komma. Samma i galoppen, och där blev hon otroligt rund och fin. Verkligen.
 
Sedan körde vi lite träningsridning, och då fick jag rida lite övergångar och grejja på lite, och vara noga med att B inte får smygöka. Och jag fick göra om flera övergångar, speciellt igångsättningar. Från skritt till trav t.ex, så är jag lite mesig och ber henne inte om att trava NU. Så jag fick "kicka igång" henne ett par ggr där, och det gav snabbt resultat. Och galoppfattningarna vet jag ju med mig oxå att jag slarvar med, så där fick jag oxå göra om, och förbereda ordentligt samt göra en bra fattning med gest. Jag skulle tänka att hon redan första steget ska gå lite samlat, så att hon inte ilar iväg första två sprången. Så att jag har henne med mig från språng ett.
 
Sedan körde vi lite skänkelvikningar, och jag berättade att jag fortfarande känner mig lite vilsen där. Så då satte vi oss ner och pratade och I förklarade vad det är som händer när jag gör si och så, och så fick jag rida skänkelvikningar och själv berätta om det var mycket eller lite tvärning, och sedan fick jag en uppgift att rida mycket elr lite, och så fick jag korrigera ev. fel. Och det gjorde mycket för mig, nu fick jag in känslan väldigt bra, för nu förklarade hon vad det är jag egentligen GÖR. Ja, lite svårt att förklara i skrift såhär. Men det blev mycket tydligare för mig iallafall. Undan vänster skänkel går det bäst, så där fick jag rida svagare tvärning, och undan höger skänkel går det trögare, så där fick jag jobba mer tvärning, som ju är jobbigare för B.
 
Därefter gav vi oss, med lite läxor inför nästa pass. Nämligen:

* Hitta den rundare formen i värmningen
* Hitta den lugnare takten i värmningen
* Var noggrann med igångsättningar, förbered
 
 
 

Uteritt + nytt bett

Idag kom Bellas nya bett, ett Sprenger Dynamic med lösa ringar. Jag har ju testat ett sådant förut fast en strl för stort, och hon kändes OK på det. Upplevde att hon mer än gärna gapade vid tränsning med det bettet.
 
Red ut en sväng idag med F och I. En liten joggingtur, en del trav och en galopp på ängen. Supermysigt! Bella var helt OK. Det kändes som hon tog ett väldans stöd idag, alltså för mycket. Men det är ju svårt att bedöma ett bett efter en enda uteritt liksom. Men det kändes ungefär som när jag rider på det raka, att hon hamnar lite på bogarna och blir "tråkig". Men jag ska känna lite mer på dethär bettet i lugn och ro senare. Först tänkte jag ta med det till Sändry i Härnta och ha det bettet ett utav passen. Men det känns dumt att prova något nytt när man ska träna.. Bättre att ta det jag vet var jag har henne med. Så så får det bli. Sedan ska Bella ha semester. :-)
 
Har smort upp lite utrustningoch gjort iordning lite inför morgondagen, för imorgon bär det av. Hihihi. Blir superkul det! ;-) Förhoppningsvis kommer en del bilder från passen oxå. Det har blivit väldigt dåligt med ridbilder här..
 
 

RSS 2.0