Uteritt

Red ut en sväng förut med Bellabus, till Bullås. Hon var rätt okej idag, skrittjobbade med lite öppnor och slutor, och av detta blev hon lite lydigare. Hon lyssnade fint för sätet i avsaktningar och igångsättningar. Tog någon galopp i galoppbacken också, den kändes fin och luftig, men dendär röva alltså... den bara far ut den. :o Försökte leda framdelen till bakdelen men det gick inge vidare.
 
Hur som helst, en bra uteritt där hon skrittade hyffsat lugnt hemöver. :-)
 
 

Dressyr (FILM)

Idag körde vi lite dressyr jag och Bella. Först skrittjobb, gick ganska bra. Eller hon var fin! Provade bakdelsvändning för att stämma av och dom gick bra. Joggade sedan igång en jäkligt fin häst, hon hade riktigt trevlig och taktmässig trav och var så mjuk och fin.
 
Sedan galoppjogg. Vänster först, den har hon enklare för. Hon var rätt OK där. Sedan högern, jösses vad hon vill gena i hörnen där. Så stannade i hörnet och provade vände henne runt med ytterskänkeln, och då hamnade bakdelen på plats då vi kom lagom till hörnet igen. Så det funkade rätt bra!
 
Sedan skrittpaus, och därefter blev hon så himla spänd. Jättejobbig faktiskt. Blev livrädd för en kråka som kraxade i ett träd, så hon kunde inte slappna av så länge han satt där. Hon gick emot och stretade rejält i skritten.  Men när vi fått iordning på karusellen gick vi in och red travarbete. Skänkelvikning på diagonalen och så öppna på långsidorna. Faktiskt så kändes detta arbete rätt OK! Speciellt öppnorna. Hon kom snabbt till arbete där, så jag höll inte på alltför länge.
 
Sedan skulle jag rida lite galopp. Men innan hon slappnade av alltså... Hon var superspänd. Men jag provade fatta galopp och red ngt enkelt byte, och första ggn gick väl OK. Men hon var som sagt spänd så hon körde upp huvudet direkt, och så ut med bakdelen och så ville hon gärna bestämma när nästa fattning skulle ske. Så hon väntade tyvärr inte så bra.
 
Red igenom LA:3an iaf, och ja.. Som vanligt så blir hon så sjukt koncentrerad när det väl gäller, haha. Jag vet inte om det är jag som utstrålar något? Men hon blir lydigare på ett vis, och springigare på ett vis. Avsaktningar, upptagningar och halter funkar skitbra i programmet. Men däremellan, efter galopp t.ex, så blir hon jättespringig, sedan genar hon rätt rejält i varje hörn. Hon körde även ut bakdelen här och där för att underlätta elr för att förekomma mig. Så det är lite både och dedär. Den förvända galoppen kändes kanonbra! Så det var kul. Och att avsaktningarna fungerar är ju ett stort framsteg. Även att upptagningen efter galopplängning går så bra, hon saktar inte av utan hon jobbar galoppen tills jag ber om en avsaktning.
 
Så, jag är väl lite less. Mest på att hon kör ut rumpan dvs på att jag inte lyckas rida henne till rakriktning, och less på att hon blir så stressig i programmen. Och min ridning, ja. Jag kände att jag red med lite för mkt hand idag, och jag försökte tänka på det men nä, jag hittade inte riktigt dendär sytrådskänslan då jag bara kan rida med sätet. Men, jag tror jag är för hård emot oss nu. Det går ju framåt mest hela tiden, och vi har gjort och gör en jäkla resa. Så jag ska nog helt enkelt fokusera på det som gick bra idag, och fortsätta träna både på mitt eget och fortsätta träna Bellan så att hon presterar lite bättre.
 
Men jag funderar, hur löser jag bäst dessa problem som uppstår i programmen? Jag tänker att det vore smart att rida programmet, och varje gång det uppstår ett problem, att hon genar i ett hörn eller att hon inte saktar av när hon ska, att jag då gör om det momentet tills det är så bra det kan bli? Så har jag ju gjort förut. Hur gör ni?

LA:3 travdelen:
 
LA:3 galoppdelen:

Uteritt

Ja Bullan fick sig en uteritt idag. Hon är fortfarande väldigt dryg.. Vårpigg, spänd och rädd. Ja. Jag körde en tur i alla gångarter, på grusvägarna först, och sedan upp i skogen. Varvade med övergångar, sidvärts, tempoväxlingar osv. Idag var hon väldigt tung. Hon tyckte jag skulle bära hennes huvud. Hur jag än bar mig åt så fick jag aldrig riktigt lös henne. Och värre blev hon. Hon kanske hade träningsvärk i röva, vem vet! Jag bara lät henne röra på sig och så fick det bli som det blev. Provade att vara helt kravlös men då hängde hon helt i armarna på mig, och släppte jag efter tygel, ja då blev det rally. Så. Idag var en sådan dag. ;-) Nya tag imorgon!
 
Tror att det blir dressyr imorgon e.m då jag slutat jobba. Alternativt på fredagmorgon innan jobbet, men troligtvis inte, för då kommer jag nog vara lite stressad... och det ska jag inte vara vid dressyrtrim. ;-)

Dressyrlektion + betesbygge

Imorse byggde jag och EM bete i ca två timmar. Jag var aspeppad! Vi hittade lite nya vägar att ta för att hägna in mer mark och därmed mer bete, så det pysslade jag med. Att sätta om stolpen. Tiden drog iväg och det var dags att käka lunch inför träningen för mig och B.
 
Jag skrittjobbade först, som vanligt, och jag hittar ett jäkligt trevligt läge där bitvis. Inte hela tiden, men det ploppar till fler och fler stunder då hon går så bra i skritten. Det är en superhärlig känsla! La in lite jogging här, och hon kändes... stel och lite tung, så efter en stund la jag in övergångar, och då blev det ordning på bakbenen igen. Jag försöker hela tiden tänka upp fram och under med bakdelen. Får en bättre ridkänsla då.
 
Joggade igång i höger galopp, och då kom G och instruerade lite. Bellan skjuter gärna in bakdelen i höger varv, och spårar inte korrekt. Så jag får ofta tänka öppna när jag jobbar henne i höger galopp. Det gick sådär, jag fick inte riktigt koll på mina ben idag. Så jag var väl inte alltför nöjd med detta arbete.
 
Skrittpaus innan travjobb, vi körde öppnor och skänkelvikningar om vartannat. Skänkelvikning på diagonalen och öppna ner på långsidan. Jag bestämde detta ;-) Behövde få träna lite sådanthär. Ju längre vi red desto bättre blev rörelserna. Problemet är att i sidvärts så stannar jag upp och slutar rida, så hästen tappar bjudningen och det blir inget bra av de hela. Men när jag får med mig ridningen med sätet och drivningen med magen så blir det mycket bättre. G sa att det var dom bästa skänkelvikningarna vi gjort nånsin, att dom var riktigt bra. Jag är fortfarande i det stadiet att jag tycker att vi inte kan göra skänkelvikning. Att jag inte vet hur det ska kännas osv. Men alltså, ja, det känns ju väldigt bra när det blir rätt. Men jag känner ändå att jag har svårt att komma till det läget liksom. Men det är bara att kämpa på.
 
Sedan bad jag om att få jobba uppridning, och vi hade sån tur för det var domarbord framme osv. då dom ridit  dressyr inför Färsta Cup igår, så då satt G där framme som en domare givetvis. ;-) Jag ville rida uppridningar för att jag är så dålig på att träna på det, och när vi väl gör det så blir B lite spänd, i traven. Och i galoppen så börjar hon vingla och undra vad vi ska göra egentligen. Och så spänner hon sig så att jag inte får riktig kontakt med henne.

Men, idag gick det GALANT! Traven var kanon, inga problem. Sedan körde vi galopp till skritt/halt, och första ggn så sa G åt mig att jag bara stannade för handen. Och det stämde. Så jag gjorde om, och RED med kroppen, och då blev det mycket bättre. Problem nr 2 då är att hon kör ut rumpan till höger så att hon ska slippa sätta under sig, så då jobbade vi med det, att jag skulle förekomma henne och vara beredd att rama in dendär bakdelen. Och det blev jättebra tillslut.
 
Så det var inga probem alls med uppridning i galopp, till halt. Nu när jag hittat dendär samlade galoppen där jag kan vara fjäderlätt i handen och ha henne framför och under mig, så är det liksom ingen konst att göra såna saker. Jättehärlig känsla! Dock så är det ju jag som måste komma ihåg att rida. Även i hörnpasseringar där hon gärna tippar, och genar för att slippa sätta under höger bak. Så det ska vi jobba vidare på.
 
Nöjd! :) Efter detta for jag till Ica och köpte godis, och sedan vidare till betet. Där var jag och grejjade till 20.00. Jösses! Tiden går fort. Och ändå ser det knappt ut som om jag gjort något. Jag har slitit och grejjat. Huggt ner buskar som var ivägen, satt i extra stolp, flyttat stolp från gammal dragning, och dragit om till större områden, dragit lite tråd, knytit upp, skarvat osv osv. Ja, jag har inte haft en lugn stund om man säger så. Känns skönt i kroppen.
 
Nu blir det soffan och pizza. Och så karrat då! ;)

Gårdagen

I helgen vilade Bellan då jag jobbade två långpass, och hon hade gått ganska intensivt med träningar, så vila passade fint!
 
Igår stod ju då uteritt på schemat, men jag var så grymt omotiverad.... Men ut skulle hon. Fick med mig AC som hade samma omotiverade känsla, haha. Så då passade det bra med en chilltur tillsammans. (Y) Vi red lite jogging, klättring i Bullås, osv. Mycket skritt. Vi tog oxå en galopp där Bellan fick bestämma lite själv, det var skoj. ;-)
 
Nä men Bella skötte sig rätt bra, hon hade taktmässig skritt nästan hela tiden, även på hemvägen, vilket gjorde mig väldigt förvånad. Det tillhör inte vanligheterna. ;-) Dock såg hon spöken hela tiden, alltså det var typ 5-6 ställen hon vägrade gå fram på... Jösses. Vilken mes. Så Bontan fick kliva in och gå före helt enkelt, för jag vill inte stå och tjaffsa mitt i vägen när hon börjar dansa runt i trafiken.
 
Men i övrigt gick det som sagt kanon. :-)
 
Nu ska jag åka upp till stallet och hämta skor, och sedan ska jag och EM åka ner och bygga beteshage. Efter det blir det dressyrlektion för G! :-D
 
Förra årets betessläpp. Bellan och Quantas, BFF's. <3

Dressyrlektion (FILM)

Idag har jag och Bellan skrittat iväg till Stall Hovberget och ridit lektion för Marita Lund igen. Jättekul! Från början var det väldigt spänt, för dels blåste det mycket påväg dit, så hon var rädd för lite allt möjligt. När vi kom fram till gården började hon vägra gå in dit, för hon har aldrig varit där och det var mkt grejer på gården som var farliga, enligt B. Så i början då vi väl kommit till ridplanen så var det lite spänt. Hon fick checka läget först, men sen ställde jag krav.
 
Jag var även lite spänd själv då jag hade publik idag, och då rider jag inte som jag ska. För jag tänker mig från ett publikperspektiv och fokuserar inte på ridningen i NUET. Men, det släppte så småningom och jag började jogga igång med övergångar. Dom var bra. Sedan kom M, och då körde vi igång lite galoppjogging med tempoväxlingar. B var rätt fin. Fick inte till högern sådär superbra, jag hade ingen superbra ridkänsla där. Men ändå helt ok. Bella gjorde som hon skulle.
 
Sedan gick vi in på travjobb, på volt. Tempoväxlingar. Först samla henne lite, och ur det, rida henne fram, och rida "upp" bogarna så att hon kommer in med bakbenen ännu mer. Gick jättebra, och jag fick känna skillnaden på när vi lyckades, och när hon bara sprang. En gång blev det att hon bara sprang, och skillnaden var tydlig.
 
Sedan gick vi in på skänkelvikning på diagonalen, och det kändes halvkackigt i början. Men när jag lade till engagemang och började rida med min mage och rumpa, ja då flöt det på minsann.
 
Sedan galoppjobb, på en volt. Vi fick prova någon övergång till skritt. Det blev trav. Jag red inte, glömde låren. Så vi gjorde om, och då red jag med låren i övergången och poff gick hon ner till skritt. Så dom ska jag komma ihåg minsann. ;-) Sedan fick vi minska volten, och mitt i det jobbet så fick vi börja med arbetspiruett! Det hade jag inte hört talas om, men jag bara red och gjorde som hon sa, och tydligen gjorde vi det bra. Detta var i höger varv. Jag kände ju när det blev rätt, och kändes bra. Och Bella... vad hon kämpar! Vilken fantastisk liten fröken hon är.
 
Sedan bytte vi varv och galopp, och gjorde samma sak i vänster varv. Den galoppen är verkligen FIN! Så jäkla fin 3-takt, och jag får en underbar känsla. Jag kan ha helt buren hand och jag har hästen under och framför mig. Men, här var det svårare att rida arbetspiruett, för hon ville inte gärna flytta in rumpan och trampa runt den. Där fick vi tänka lite större volt, för att hon skulle orka. Och hon kämpade så väl. Älskade häst.
 
M sa det på slutet, att det är precis en sådanhär häst man vill ha. Hennes inställning. GULD. <3 Hon fick iallafall avsluta efter detta, och skritta hemöver. Hon hade jobbat så bra.
 

Utforskartur ;-)

Idag slängde jag mig upp barbacka (inte bokstavligt talat slängde, no worries;)) och i repgrimma på Bellan. Vi begav oss ut i skogen och Bella fick välja stigar. Ofta då vi rider har ju jag en plan, och det händer rätt ofta att hon vill dra in på olika stigar. Så idag tänkte jag att hon skulle få göra det. Bestämma, och utforska. Det uppskattade hon! Och jag. Vi hade supermysigt, tills hon fick fnatt och började gå svinfort och vart spänd. Då var hon inte populär. Men 2/3 av ridturen var ju trevlig iallafall! ;-)
 
Sedan på hemvägen hoppade vi över ett dike, haha. Det var bara att ta mantag och hoppas jag fick sitta kvar. ;-) Och det fick jag, full i skratt. :-D
 
Imorgon ska vi rida lektion för Marita igen! Spännande. :-D
 
 

Uteritt

Imorse blev det en uteritt för Bellan, lite jogging. Elr ganska mkt jogging. Det blev tempoväxlingar och övergångar i skritt och trav. Det gick ganska bra. Jag använde låren och magen då jag skulle minska/sakta av, och det svarade hon väldigt bra på. Hon var dock väldigt på i handen idag, och jag försökte få henne att bära sig själv men det gick inte så bra. När jag red henne lite i sidvärts, då slutade hon hänga. Så jag fick lägga in lite sidvärts då och då emellan, för hon ville gärna att jag skulle bära hennes huvud idag. Men i övrigt svarade hon väldigt bra. Red arbetstrav/mellantrav på hemvägen. :-)
Nu ska jag iväg och jobba hela dagen o kvällen. :-)

Dressyrlektion

Idag har jag ridit dressyrlektion för Gittan. Jag började själv i skritt, och red volter, serpentiner, varvbyten, halter osv. tills hon var fin. Joggade sedan igång, och kände att hon tyckte jag skulle bära hennes huvud idag. Jag försökte lösa det med att rida lite olika vägar, volter osv. Men det gick inte så jag la ner det ganska snabbt och började rida övergångar till skritt, och hade i åtanke vad M lärde mig om hur jag skulle rida in bakbenen i övergången. Det gick väldigt bra! Bella slutade hänga mig, och helt plötsligt hade jag hela hästen framför och under mig! Jättehärlig känsla.
 
Galopperade fram i vänster galopp, och här var hon lite.. trött kanske? Hon vart lätt fyrtaktig om inte jag hjälpte henne ordentligt med sätet. La in volter osv. men det blev inte bättre. Så jag la in tempoväxlingar, och då kom skillnaden. Då började hon lyssna mer och började bära sig bättre på egen hand.
 
Sen kom G, så vi körde i gång efter en kort skrittpaus. Började i trav på volt, fick rida lite temposkillnader och fortsätta öva med att rida med lår och mage, och det gick bra. Sedan fick jag minska volten, och få med inner bakben. Och jag kämpade och hade mig. Sen kom jag att tänka på hur M sa att jag skulle tänka, och då helt plötsligt säger G "RÄTT!", så då fick jag verkligen en liten aha-upplevelse på hur stor skillnad det kan göra av att man får höra samma sak - på ett annat vis. G vill att jag driver in höger bak (om det är inner), och ramar om yttersidan så att hon inte rinner iväg med bogen. M sa att jag skulle tänka att jag satt på hästens svansrot, och att jag hade framdelen framför och under mig. Jag skulle tänka att bogarna skulle upp. Och när jag som sagt provade tänka på det, ja då helt plötsligt föll ju inner bak på plats, och yttersidan blev inramad.
 
Sedan jobbade vi i galopp. Och här har det skett en sådan enorm förändring, att jag knappt hinner med. Jag får inte längre ta henne i munnen. Inte ta tyglarna bakåt. Jag har ridit med en hel del inramning och stöttning förut, mer eller mindre, men nu .. nu är det sytrådar. Verkligen. Nu kan jag ha en buren hand, framför mig, och jag pushas att tänka att jag ska ha hästen framför mig. Och hon bara bär sig! Med hur mjuk kontakt som helst. När jag råkade ta handen emot mig så blev B direkt låst i sina framben och jag blev påmind om att fortsätta slappna av i armarna/händerna och endast rida med säte. Och hon blir så jäkla lyhörd då! Nu kliver jag över till en ny nivå där jag kan inverka på ett helt annat sätt. Jag måste lära mig hur lite elr hur mkt jag egentligen behöver ta i. Som jag har skrivit för någon dag sedan så måste jag backa av lite och inte "attackera" Bella med mina hjälper, utan.. hon är så känslig så jag behöver inte göra så mycket för att det ska hända något.

Ja hon var helt fantastiskt fin helt enkelt. Sedan fick vi jobba ganska mycket förvänd galopp idag, jobba med att jag ska rida henne lika bra i förvänd, och att även när vi vänder över ridbanan i förvänd så ska hon fortsätta galoppera med bra takt och få möjlighet att röra sin yttersida runt sin innersida, ordentligt. Så jag fick fortsätta jobba med att inte vara i tyglarna och pilla, försöka stödja elr försöka hjälpa, utan bara finnas där och göra resten med säte och ben. Och det gick väldigt bra!

I höger galopp så bröt hon av flera ggr i den förvända, för hon blev såklart trött, och jag hittade inte riktigt hur mkt jag skulle hjälpa henne. Men tillslut fick vi till det!

Sedan avtravning i en jättetrevlig trav med rund och låg form.

Jösses vad roligt det är att rida! Och de två senaste passen har hon blivit så LUGN!? Jag förstår inte. Men det är helt underbart att kunna sakta av från galopp, hon saktar av precis då jag ber om det genom att knipa med rumpan, och sedan kan hon gå in i en lugn och taktmässig trav! Amazing. Några ggr blir hon springig, men ändå, att det finns gånger då hon är lugn och travar taktmässigt. Det är ett rejält framsteg. Och skritten blir hon lättare och lättare att reglera och att få ryggen att svinga, så att hon inte låser sig som hon annars gör.
 
 

Uteritt

Idag blev det en uteritt på ca 40 min. Ganska lungt, men med trav där det gick. Hon var PIGG som ett anus. Spänd. Så jag fick allt lägga mig i en del för att hon inte skulle bära iväg alldeles...  Jag orkade ingenting seriöst idag då jag är hängig.
 
På hemvägen fick hon galoppera på en äng, SUPERMYSIGT! :-) Sedan trava på grusvägen hemöver. Där red jag lite tempoväxlingar, och det gick helt ok. :-)
 
Imorgon har jag en lektion inbokad, men vi får se hur jag mår. Jag har ont i magen och känner mig febrig. Så vi får se om jag åker elr om jag får ställa in.

Hästar är individer

När jag började med hästar 2006, alltså 9 år sedan, så ville jag lära mig ALLT. Gärna på engång. Väldigt ambitiös. Jag ville ta hand om min häst på allra bästa sätt, och på det naturligaste sättet (utan att gå över gränsen). Jag läste på, jag frågade, jag ville lära mig. Och allt jag lärde mig, var rätt, för alla, både människor och hästar. Och de som gjorde på annat vis gjorde fel.
 
Första åren så ville jag ha hästen utan täcke, under alla omständigheter förutom vid nederbörd. Hästar ska gå utan täcke, det är djur. Utedjur. De är tåliga och de sätter päls som klarar av klimat ner mot -40. Så var det bara. Så vintertid då vi hade ner mot -25 stod min häst utan täcke. Jag tyckte folk var löjliga som hade täcken på deras hästar, dom har ju päls? Och just det. Halstäcken. Om jag tyckte folk var löjliga som täckade sina hästar med täcke på kroppen, så var det ingenting motför vad jag ansåg om dom som täckade med halstäcke dessutom. För hästen utsöndrar ingen värme från halsen och behöver inte hålla den varm för att hålla kroppen varm. Så aldrig att jag någonsin skulle fjanta på med halstäcke på min tåliga, långhåriga lilla mammut som pallar klimat ner till -40.
 
2008/2009
 
Skarpa bett skulle jag aldrig rida på. Aldrig. Allt ska komma från bra grundridning, allt. Det fanns inga undantag, blir hästen het i hoppning - rid mer dressyr. Blir hästen het på uteritt - rid mer dressyr. Det fanns inget annat. Alla hästar ska gå på milda bett, i alla discipliner, under alla omständigheter.
 
 
Sporrar. Gud förbjude! Kan du inte rida din häst utan sporrar så kan du inte rida. Elitryttarna borde jobba tvärtom, att försöka göra allt de kan, fast utan sporrar, för du vill ju ha hästen så känslig som möjligt i dressyr. Fusk. Nä, inga sporrar skulle i närheten av min häst, någonsin.
 
 
 
På 9 år har jag lärt mig mycket. En sak jag lärt mig är att alla gör olika. Vi tycker olika, tänker olika och gör olika. Och det måste man få göra. Så länge inte en häst far illa så bryr jag mig inte ett dugg om hur den sköts, rids, täckas eller vad den får för foder. Det finns viktigare saker att lägga energin på, och vill man hjälpa hästar i nöd så finns det olika "föreningar" att stötta.

9 år senare så är jag nog min värsta mardröm för 9 år sedan. För jag täckar, ganska så ofta. Hela vintrarna, varje dag. Men med tjocklek anpassat till tempratur givetvis, och daglig koll att det inte är för varmt. Och, tro det eller ej, men jag föll även för halstäcke så småningom. För jag vet hur mycket min häst hatar regn, står med huvudet mellan benen och bara "pinas". Hon rids inte ens i sådant ösregn, för hon hatar det. Så därför har hon halstäcke, för jag vet ju att det får henne att må ännu bättre. Hur lite hon än rent praktiskt BEHÖVER halstäcket. Sedan är det rätt skönt att ta in och pyssla om en torr häst oxå. Varför hon har täcke övht är för att hon blir både kall och stel i ryggen av att stå ute naken i nederbörd. Vintertid blir hon stel i ryggen och både hennes ET och massör har varmt rekomenderat mig att använda täcke till hennes rygg (som absolut inte är en problemrygg).

 
Skarpa bett. Ja tillslut föll jag även i den fällan. Efter 5 års kämpande i hoppningen med en toktaggad, het häst som gjorde mer vad hon själv tyckte än vad jag sa, så stoppade jag in ett pelham i munnen. Resultatet? Jag fick en helt ny häst att jobba med i hoppningen. Vi blev ett team, vi hittade så mycket mer känsla och samarbete. Och efter några veckor kunde jag slopa pelhamet och byta tillbaka till hennes tredelade, och rida med samma kontroll och känsla. Tänka sig, skarpa bett behöver inte vara katastrof. Det kan behövas i vissa situationer. Och givetvis har jag åsikter iallafall, men det som ändrats är att jag helt och hållet köper att i situationer kan det behövas skarpare bett. Jag kommer dock aldrig köpa att en häst måste ridas med hävstång för att "gå bra" i dressyr, för att den så kallat inte trivs på något annat. Och jag tycker fortfarande att gagbett (hissbett) är ett rent helvete att stoppa i en hästmun, det har ingenting där att göra. Men det är en annan diskussion.

 
Sporrar, ja. För ca 3 mån (?) sedan så började jag rida med sporrar. För jag har ridit dressyr helhjärtat sedan förra året i maj, och där emellan har det hänt så grymt mycket. Hästen har byggt om sig, hon har blivit starkare i sin kropp, jag har lärt mig rida på ett annat vis, jag har börjat rida med benen (jag har knappt tagit i henne förut med benen). Osv. Vilket leder till att jag behöver komma åt henne lite extra ibland, för det blir givetvis jobbigt för henne att behöva använda kroppen så noggrannt, utan att kunna springa ifrån arbetet, vilket kan leda till lite seghet i vissa situationer och då behöva en liten påminnelse. Sporren inverkar ju inte så ofta, utan då det behövs. I början var jag livrädd, första passet. Det var under uppsikt av tränare, det var en av mina tränare som tyckte det var dags. Men efter första passet blev jag trygg och bekväm med tanken av sporrar, och har alltid sporrar på dressyrträningar nu. 

 
Hjälptyglar kommer jag knappt ta upp här, för jag tkr fortfarande som jag alltid gjort, att man börjar i helt fel ände när man använder hjälptyglar. Det är helt enkelt i 90% av fallen helt obefogat att använda hjälptyglar, enligt mig. Jag syftar allra främst på de som faktiskt inte lärt sig att rida en häst bakifrån och fram, för dom har ingenting med en hjälptygel att göra. Och tyvärr så ses det alltför ofta, speciellt bland travare tyvärr. Det hör ihop med okunnighet så hela ordet hjälptygel ger mig bara negativa vibbar.
 
Iallafall. Vad ville jag få ut av detta inlägg? Jo, jag ville så ett frö hos er som ännu inte kommit till det stadiet att, alla som inte gör som du, gör inte fel. Och jag vill även visa förståelse, för jag har själv varit där. Dragit alla över en kam pga oerfarenhet. Och jag märker att en del kommentarer som kommer in på min blogg, dock extremt sällan, lyser igenom av oerfarenhet, då man väljer att döma mig pga vissa val jag gör med min häst. Det gör inte mig personligen ett dugg, jag tänker bara att "jaja, hen kommer att förstå en vacker dag... bla bla bla..." Jag har själv varit 15 år och tyckt och tänkt om allt alla väljer att göra eller att inte göra.
 
Om det är något man behöver vara i hästvärlden så är det öppen, för allt är inte svart och vitt. Det finns så många grånyanser däremellan. Och våga prova! Våga misslyckas. Våga lyckas. Din häst kommer inte att gå sönder. Så länge du har ett sunt förnuft och självinsikt så är det inte mycket som kan gå fel. Som jag sa, hästar är individer. Precis som vi!

PUSS!
 
 

LYRISK! :-D

Idag var min prinsessa så himla himla fin. Hon hade en riktigt bra dag! Jag som var nervös inför träningen då det var första ggn med ny tränare, och då vill man ju helst kunna visa upp polles bästa sida liksom.
 
Jag började skritta själv, och red lite volter, serpentiner, la in någon halt osv. Det gick rätt bra. Hon var lite okänslig för halterna i början, men jag tog igenom dom och sen var det bra sen. Lägligt då så kom Marita, som hon heter, och då pratade vi lite och jag berättade lite om oss.
 
Sedan körde jag igång med jogging. M tyckte det såg bra ut, jag fick lite tips och råd. Bella var verkligen jättefin! Jag berättade att vi haft problem med skritten, så vi fick rida trav- skritt övergångar. Dom var jättefina. Jag fick tips på hur jag skulle rida in hästen i övergången, för annars blir det så tvärt och B blir "flack". Så jag fick lära mig att rida in henne i övergången så bakbenen följer med in i skritten. Gick bra!
 
Sedan joggade vi igång med lite galopp, den var oxå bra. La in någon volt, och så fick vi rida tempoväxlingar. Hon var jäkligt fin här alltså. Och otroligt känslig. Alltså, nu måste jag verkligen börja backa av med hjälperna. Börja gå mer på känsla och tanke, än teknik. För nu börjar hon bli så pass känslig att jag knappt behöver göra något för att det ska ske något. Så jag kom på mig själv flera ggr och blev påmind av M att bara räta upp mig då jag ville ha tempominskning. Jag behöver inte göra så mkt för hon är så känslig. Hon svarade jättebra både bakåt och framåt, i båda varven.
 
Skrittpaus innan vi körde igång med lite travjobb med nedsittning. Jag hade ganska svårt med nedsittningen idag för jag har fokuserat så himla mycket på mina ben. Långa fina ben och nedsläppta knän = så att fötterna och hälarna hamnar där dom ska. Så jag måste fortsätta öva in känslan. Jag red lite volter och varvbyten osv och så fick vi rida tempoväxlingar i traven. Komma tillbaka lite och sedan fram igen. Jag har svårt att hänga med när vi ökar traven, men det är bara att träna vidare.

Sedan gick vi in på skänkelvikningar på diagonalerna, och här fick vi jobba på lite annat vis än vi fått göra för andra tränare. Och det var bra. Jag fick tänka diagonala hjälper, att jag i skänkelvikning undan höger skänkel skulle tänka höger bakben till vänster tygel, att avståndet där ska kortas för i dåläget var det avståndet lite för långt = sladdande bakdel. Det hjälpte mig mycket att tänka så. Jag fick tips om att rida korrekt tekniskt, som vi gjorde då, och varva mellan att rida skänkelvikningen mer framåt så att hon får en bättre takt och schwung. Så kan man kombinera dessa sedan.
 
Vi fick galoppera sedan. Vi låg på stora mittvolten och fick börja med tempoväxlingar, Bella var döfin! Sedan fick jag flytta in henne till en mindre volt, och träna samlad galopp, riktig styrketräning. Hon var riktigt fin, och vi hittade en astrevlig samlad galopp som jag nog inte känt förut. M bad mig hålla den galoppen och rida ut till en större volt igen, men som sagt bibehålla den samlade galoppen. Och så bad hon mig bara sådär, att göra en övergång till skritt. Och jag gjorde som jag brukar, att klämma med röva och vara beredd att hålla om med benen ifall hon spänner till och rinner iväg i skritt. MEN, det tog tametusan nästan tvärnit! Haha. Jag vart så jäkla chockad. Behövde inte ta i tygeln ett smack, jag hann nästan bara klämma skinkorna så gjorde hon nästan halt. Jösses. Och då sa M, att har jag dendär samlade galoppen så är det ingen konst att göra en skrittövergång.
 
Efter det så gjorde vi samma i höger varv, och sedan gå ut till stora spåret. Och sen lägga in enkelt byte när det var läge, ur dendär samlade galoppen. Och de gick jättebra! Första ggn blev det två travsteg, men sedan gjorde jag om och då blev det bara skritt, och ett bra enkelt byte. Och vi fick rulla på och rida enkla byten ett tag, men B blir ju lite taggad och förutsägbar, så hon kom inte riktigt ner i skritt direkt på slutet, men det gjorde absolut ingenting. Hon var inte i närheten så taggad/förutsägbar som hon KAN bli. Hon var riktigt fin alltså.

Sedan la vi ner henne i galopp, och slutligen trav i en rund och låg form.

Jag är supernöjd! Och en sak till, jag vet inte om jag nämnt det här på bloggen. Men för typ en vecka sedan så hade Bellas päls skavts bort lite av höger sporre, dvs det ben som jag har svårt att hålla styr på. Alltså den hälen åker ofta upp. Dock så var hon askänslig i pälsen just då, så jag kunde nypa bort en stor tuss päls med fingrarna hur enkelt som helst. Så jag har INTE suttit och misshandlat min häst med sporren. ;-) MEN, jag blev ändå såhär.. att jag KAN INTE fortsätta rida med häl-jäveln på det viset. Så jag kollade på bilder på hur jag red, filmer osv. Sedan kollade jag på andra, och så läste jag, googlade om tips och råd osv.

Och det hjälpte mig att tänka att knäna ska ner. Att man hela tiden tänker på avspända knän som ska neråt. För att anledningen till att hälen åker upp är för att man börjar dra upp lår/knä. Så jag fokuserade på detta och det gav resultat sist jag red.

Idag hade jag hunnit läsa lite om att man ska rida med lår/knä, och jag tänkte stenhårt på det idag, och jäklar vad det gav resultat. Jag var nog inte uppe med hälen en gång! Och vilken känsla att kunna forma henne i volter osv med knäet/låret?! Och benet i bibehållen position. Jag är ... in chock. Haha. Jag lär mig bara mer och mer, det blir roligare och roligare. :-D

 

Dressyrig uteritt samt aldrig mera hönät

Idag blev det ännu en dressyrig uteritt för Bellabus. Jag ville som sagt ha henne någorlunda jobbad genom kroppen inför lektionen imorgon, så vi inte kommer dit som ett fiolsträngs-ekipage. ;-)
 
Det gick rätt okej idag. Hon hade inte så mkt emot att jobba, även om jag fick påminna henne väldigt ofta. Blir det för mkt tjaffs så lägger jag om passet till kravlöst, men det behövdes alltså inte idag.
 
Började med travjobb, lite övergångar, halter och någon ryggning när hon inte lyssnade så bra. La in lite tempoväxlingar. Bitvis fin. :-) Kom sedan till en lång skogsstig med rötter, svängar, uppåt, neråt. Så vi joggade uppför hela den, och hon var bitvis fin där oxå. Försökte runda henne, men hon blev lite för på ibland och lite spänd. Men bitvis bra.
 
Uppe i skogen körde vi fortsatt travjobb en bit, sedan vände vi och körde galoppfattningar och så ner till skritt. Det gick faktiskt helt okej! Visst blev hon spänd i skritten, men hon var tusan inte svår att få att svinga ryggen igen. Ganska fantastiskt för att vara B. Fina fattningar.

Sedan joggade vi hela vägen ner igen för skogsstigen, där jag tänkte ännu mer rundad form. Gick fint bitvis. Däremellan spände hon till.
 
Sen på hemvägen jobbade vi lite mera galoppfattningar, vilket gick helt ok. :-) Ingen katastrof idag inte.


 
Och.. mina vänner. För ca 2v sen började vi med stormaskiga hönät till B och Q ute i hagen eftersom dom inte fixar att ha hö på backen. Och redan efter en f.m så kände jag stora skillnader i hennes nacke. Jag är van att massera hennes nacke och vet precis hur hon ska kännas. Det där var inte rätt. Men, jag tänkte att jag ger det en chans ifall det var av något annat hon hade sådär, för en förmiddag liksom!? ...

Idag skulle jag prova känna igenom henne ordentligt, och det tog nog inte mer än två sekunder innan katastrofen var ett faktum. Jösses vad hennes nacke är kaos just nu... Tre stora bullar på varje sida, och stenhård på ett ställe. Hon tyckte det var riktigt obehaglig, och jag kände flera knutor på henne vilka hon reagerade på så fort jag tröck.... Så hönäten är borttagna pronto, och jag ska massera massor. Så får vi se om jag får bort detta. Annars får Bellas massör komma ut och hjälpa mig att reparera dehär... Jag har varit i kontakt med henne, och hon sa att jag ska se en förbättring inom 2 veckor nu. Annars ska hon komma ut.

Jag visste givetvis riskerna med hönät, riskerna att hästarna får spänningar. Det är ju allmänt känt nu, och i princip varenda ET/massör osv. hittar spända nackar på hästar som går på hönät, och man rekomenderas att inte använda hönät. Men jag tänkte ge det ett försök. Och nu är jag en egen erfarenhet rikare.
 

Vila igår

Igår blev det vila för Bellan då jag inte kände mig helt kry. Orkade inte rida helt enkelt.
 
Idag ska jag ut en sväng, tänkte lägga in lite dressyr beroende på hur Bellsons dagsform är. Hon ska ju ridas lektion imorgon så jag vill ha henne någorlunda arbetad i kroppen. 
 
Jag har precis blivit människa igen efter att ha legat med fruktansvärd smärta i en äggstock sen kl 9.. Alltså över tre timmar. Trodde jag skulle avlida där ett tag. Men nu börjar jag känna mig normal igen som sagt.. Så jag ska ta och äta lunch nu och sedan bege mig till Bellson om jag får fortsätta vara smärtfri. 👍

Uteritt

Idag blev det en uteritt i stormen för lilla B. Jag kände för att dressyra lite så det gjorde jag! ;-) I början fick hon gå övergångar mellan skritt, trav, halt och ryggning. För hon lyssnade inge vidare, så ryggningarna gjorde susen. Dessutom var dom jäkligt bra!
 
La in lite mellantrav och provade nedsittning, tränade på att hitta känslan. När jag slappnar av och typ sitter lite bakåt, och rider med magmusklerna, då går det! Annars blir det knip med knäna och skumpigt i mellantraven. Får ta och träna lite på detta varje dag så jag får in bättre känsla.
 
Sedan kom vi till galoppbacken, men där fick hon skritta. Sedan då det började bli lite plant, så provade jag ett enkelt byte. Och det gick bra! Vart jätteglad över puppsnurran. Fattade först höger galopp ur en sluta, jättefin fattning, sedan saktade jag av till skritt, och hon blev lite hög i formen och spänd, men slappnade av på någon sekund, och då fattade jag vänster galopp. Kanonbra. :-)

Fortsatte med lite skrittjobb ett tag med öppnor, slutor och skänkelvikningar, mest för att få henne att slappna av, för vid dehär laget var hon väääldigt spänd och ofokuserad. Och jo minsann, fattade sedan trav och visst hade jag fått lite mer svikt i bakbenen på lilla rödpuppan.
 
Sedan skritt hemöver.
 
På söndag har jag bokat tid för träning för en ny tränare, vilket ska bli väldigt spännande. :-D Längtar!!
 
 

FIN TJEJ!

Då Bella vaccinerades i måndags så ska hon bara gå enklare pass nu till ungefär helgen, då hon inte får svettas på ca en vecka. Så jag planerade lite jogg idag, men jag var sugen på ett pass på ridbanan iallafall, för jag har läst runt och blivit aspeppad på att träna ännu mera. ;-) Jag skrittade först ut, och sedan tillbaka mot stallet som uppvärmning. Hon vart jättedryg då jag vände hemåt, hur spänd som helst. Och lyssnade illa. Så jag red tusen halter och passade på att renodla hjälperna gas och broms, och det gav tusan resultat trots att vi fortf. var på hemväg. ;-)

Red sedan upp till våran paddock, och började skrittjobba. Hon kändes fin! La in volter, halter osv. Provade bakdelsvändningar och dom var kanon. Sedan joggade jag igång henne, och direkt red jag upp på medellinjen och la in volter, hörnpasseringar, varvbyten osv. väldigt intensivt. Dock så vart hon väldigt tung, och ville gärna att jag skulle bära hennes huvud. Men serdu det går inte. Så jag försökte rida lös det med domdär volterna och varvbytena, men det gick inge vidare. Så jag la in övergångar istället, till skritt. Och var noggrann med en lugn skritt däremellan. Jättefin var hon i detta jobb! Det tog inte lång tid så började hon bära sig själv. Övergångarna var fina både avsaktning och igångsättning.

Jag la faktiskt in galopp här emellan, någon långsida här och där. Och hon imponerar tametusan ordentligt ibland, för hon blev inte ett dugg stressad! Hon bara fattade galopp, galopperade lungt och i rund form, och saktade av direkt när jag bad om det, till en lugn och fin trav. :S Haha. Fina fina B. Tänk om det alltid kunde vara såhär simpelt att rida galoppövergångar. ;-) Hon var så avspänd och lyhörd. Jag red alltså ganska så intensivt (inte hårt) mellan skritt, trav, galopp, volt, varvbyte, osv. Och ändå höll hon sig riktigt på mattan. :-)

Avslutade ganska omgående eftersom hon inte får direkt ansträngas. Men jag ville bara rida mer och mer!


 
Välförtjänt eftermiddagsfika!

Dressyr

Idag red jag lite dressyr på Bellabus igen. Hon var ganska ojämn. Stundtals väldigt fin, och stundtals väldigt dryg. Vi hade en älg ca 15 m utanför paddocken som vi hade sällskap av större delen av passet, så den delen av paddocken där älgen stod utanför, var ju såklart extremt farlig. Så hon var ganska distraherad. ;-)
 
Jag började i skritt med tydliga hörnpasseringar, la in volter och lite halter. Även en del serpentiner. Halterna var katastrof, så dom lät jag vara och fokuserade på annat eftersom hon var så ojämn. Men hon var rätt fin i skritten faktiskt! Och idag hade jag stort fokus på 1. Att rida med sätet, att energin liksom ska ges från mitt säte, och 2. att min högra häl ska hålla sig nere, och att jag inte ska låsa knäna. Det gick väldigt bra, är nöjd med min prestation.
 
Började jogga igång, och hon var ganska ojämn här oxå. Ena stunden fin, och lyssnade bra för sätet och benen. Formade sig bra i volter och hörn. Men rätt vad det var så kom hon på dendär älgen och då vart hon en fiolsträng igen. Och så höll vi på, Bella och jag.
 
Jag bestämde mig rätt omgående att börja med en övning istället för att "bara rida runt", för bådas skull, för eftersom hon var så dryg så blev jag irriterad och ja då hamnar man i en ond spiral. Bättre att ha en övning att fokusera på då. Och det gjorde jag rätt i. ;-) Jag red skänkelvikning in från första bokstaven efter kortsidan, in till X, la en volt till det håll jag kom ifrån, sedan öppna ner till hörnet igen och så skänkelvikning från första bokstaven från andra änden av kortsidan. Så jag rullade på så, och hon blev jättefin! Från början fick jag kämpa rejält för hon var spänd och svajig, men sen blev hon jättefin och lyhörd och jag behövde inte rida arslet av mig för att få henne dit jag ville.
 
Provade vänster galopp. Katastrof. La ner det. Provade höger för skojs skull, för den brukar ju vara ännu sämre än vänster. Men nix, den var fin! Hon hade lite dålig bjudning, men hon var fint formad efter min innerskänkel, och jag kunde sitta med hälen i en korrekt position (HALLELULJA!). Jag varierade mycket mellan rättvänd och förvänd galopp, och emellanåt la jag in ett par språng i en snabbare galopp. Hon var jättefin!! Hon hade nog behövt lite mer bjudning, men jag hade varken fysisk elr psykisk ork. Jag lät henne vara som hon var, hon jobbade ju på bra iallafall och gjorde alla tekniska bitar bra, som annars kan faila när det istället går lite fortare.

Sedan fattade jag vänster galopp igen och provade samma jobb där. Hon hade svårt för vänstern idag, jättekonstigt. Hon var fyrtaktig och orkade knappt hålla ett språng på egen hand alltså. Jag fick rida som fasen. Annars bröt hon av. Jag la in lite förvänd oså som jag gjorde i högern, och det gick faktiskt bra bara jag hjälpte henne ordentligt med takten, med säte och magen. Avslutade då hon kändes fin.

Avslutade med att rida igenom LB:2an. Och detta var lite kul, för älgen var vid C, vilket betyder att man måste rida mot C när man börjar rida programmet. Och under hela passet har hon fått typ panik när jag styrt mot C, men just nu när jag skulle rida program, och hon kände det då vi gjorde en uppridning, så var hon så grymt fokuserad! Stod i form i halten till och med. Hon var riktigt koncentrerad, jag tror inte jag riktigt känt den känslan förut när jag ridit program. Så hon gjorde ju ett jättebra jobb. Jag däremot, är jag inte så nöjd med. Alltså, jag faller isär direkt. Det är längningarna jag tycker är jobbiga. Jag kan inte rida dom. :S Inte när dom kommer sådär hipp som happ som i programridning. Och så ska man snabbt tillbaka till arbetstrav och hitta den känslan igen osv.

Efter sista mellangaloppen vart hon superspringig inför mellantraven på kommande långsida. Så där la jag volter tills det kändes bra. Men faktiskt så skötte hon sig riktigt bra bortsett från detta, hon var rätt enkel att få tillbaka i balans, och få bra hörnpasseringar osv. Sedan på slutet var älg-hörnet läskigt igen så från hörnet innan halten fick jag rida om typ 3-4 gånger innan hon lyssnade på mig. Jo förrästen, det var inte älgen då, det var ett äldre par med en hund som gjorde henne så rädd denna gång. ;-)

Avslutade med travjogging i serpentiner i låg och rund form. JÄTTEFIN var hon här!
 
 

Dä gick åt skogen dehäran!

Igår skulle jag och Bellan tävla. Första starten på säsongen, och sedan skulle det bara rulla på tävling efter tävling vecka efter vecka ända tills i mitten av juni. Till 7 juni hade jag 6 tävlingar planerade. Jag var SÅ taggad inför denna säsong, riktigt taggad.
 
Jag klev upp kl 4, for upp till stallet 4.20 och tog ut hästarna och fixade iordning allt. Bellan fick fina knoppar och kritvita ben, och vi for sedan och plockade upp mor min. Väl framme så gick vi för att startanmäla, då jag först får höra "Men hon är ju inte vaccinerad 2015?" Jooo, hon fick vaccin 5 januari. Visade botulism-anteckningarna för där stod det 5 januari 2015. Men då visar det sig att vet. skrivit fel på hästinfluensan, 2014 ist för 2015. So far so good. Det kan ju enkelt rättas till liksom. Men så börjar hon kolla noggrannare på den sprutan från 2013, och då räknar hon dagarna till 5 januari 2015. 23 dagar. Det får gå 21 dagar över tiden.
 
Jag tänkte att något måste vara fel, jag bara VET ju att jag räknade det till 18 dagar och att jag var så glad att jag hann få ut vet. innan tiden gick ut. Jag bara visste det. Men faktum är att det stod den 13 dec, och inte den 18 dec som jag visste. Så jag ringde hem till E, och ja. Tyvärr så stämde det även enligt fakturan hemma. Så jag har alltså utgått från ett datum då jag bokade tid för ny vaccinering i januari, men från fel datum. Suck. Så två dagar över tiden gick det alltså, och därför får inte jag starta.
 
Så nu har jag strykit mig från 6 tävlingar. SEX!!! Jättebra tävlingar som jag verkligen hade sett fram emot. Men, det är mitt egna misstag som jag nu får äta upp. Inte mycket att göra åt, men visst är det synd.
 
Jag får ju ännu mer tid på mig att träna järnet nu så jag får se det på det sättet. ;-)
 


På eftermiddagen efter att ha legat hemma i soffan och kollat på film samt sovit, så kände jag att jag måste ut och rida en sväng. Det regnade, men inte mycket. Jag red ut med en liten tjej ifrån stallet, och vi red ut en sväng, 1 timme, i alla gångarter. Gick fint! Jag fick dock skämmas lite över B i början, för hon börjar tvärnita på vägen och vägra gå fram för hon var så rädd för något, och börjar steppa omkring då det kommer bilar osv. Så jag fick hoppa av ganska omgående. Och så har vi med oss ett ekipage som är helt nya för varandra och inte vet hur ponnyn är att rida ut på riktigt osv. Men som tur var så blev den inte påverkad av lilla B.
 
Resten av ridturen gick fint! Hon var pigg som attan, men det gick som sagt bra. Vi klättrade lite i bullås så de fick jobba lite. Joggade en hel del oxå, och tog två galopper. Supermysigt!
 


Nu ska jag strax upp och rida en sväng, jag tror det blir ett pass i paddocken där vi fortsätter träna hörnpasseringar och programdelar. Sedan far jag in till kliniken med henne på drop-in vaccinering.

Jogging

Idag stod jogging på schemat, och först tänkte jag skritta ut ca 25 min, och kanske travjogga lite, och köra resten på travbanan hemma i stallet. Men så kom jag på att jag kunde svänga in på en galoppväg istället, MEN så blev det inte. Bella var sådär spänd och dryg idag igen, så jag följde första planen och skrittade ut en sväng först. Joggade sedan på hemvägen, på en fiolsträng som bara hade en enda växel, och det var fort.
 
Red sedan på travbanan, började i vänster varv med några varv i trav och jobbade tempoväxlingar. Hon kändes inte helt hundra. Hon lyssnade inte superbra. Fattade galopp när det kändes som läge för det, och hon fick rulla på, varv efter varv. Hon kändes lite spänd och hon lyssnade inte superbra här heller. Ingen katastrof, men inte så att jag hade henne helt på bakdelen.
 
Skrittpaus och sedan bytte jag varv till höger. Red inte mycket trav där för det behövdes inte, hon lyssnade fint i början. Men sen tappade vi bakkärran och hon kändes lite trött. Fattade galopp och tog ett par varv och red lite tempoväxlingar. Samma där så var hon inte helt hundra men ändå helt OK.
 
Troligtvis hade hon lite träningsvärk från gårdagens trimpass helt enkelt. Ingenting att brusa upp sig över utan idag var det som det var helt enkelt. :-)
 
 

Trim-pass

Ändrade om lite på schemat och det fick därför bli ett trimpass idag, där hon skulle ridas igenom ordentligt. Sagt och gjort! ;-)
 
Började i skritt, först längs fyrkantspåret där jag la in volter osv. Men märkte att det inte funkade optimalt idag då hon var tittig och lite rädd för olika ljud och rörelser, så jag tänkte att jag måste ändra lite, och göra något. Så hon fick gå in på rätt små serpentinbågar, och då äntligen kom hon lös typ på en gång och hittade fokuset. Hon blev jättefin, så därefter fattade jag trav och travade igång.
 
Fokus idag var hörnpasseringar och volter, samt att INGA vägar ska slarvas med, och inga vägar ska lämnas åt slumpen. Allt ska ridas igenom, väl. Och det tycker jag att jag lyckades väldigt bra med idag. Bella tyckte det var hemskt besvärligt första ggna, att behöva ta ut hörnen så mycket, och behöva sätta inner bak under sig lite extra. Men därefter, jäklar vad hon var fin! Fantastiskt fin alltså. Jag varierade i massor, men var supernoga med vägarna. La in volter, hörnpasseringar, varvbyten, vända rakt över, mellantrav, arbetstrav. Och tillslut hade jag en häst som lyssnade på minsta lilla. Hon var så himla fin.
 
Skrittpaus, och sedan galoppvärmning. Hon fick börja med att rulla, och hitta balansen i volter längs spåret, samt ta ut hörnen ordentligt. Det tyckte hon var besvärligt. Så några små protester blev, men jag red på som vanligt. Sedan red jag in i förvänd galopp, och den kändes lite svag, för jag fick hjälpa henne liksom. Eller så är det jag som slutar rida? Kan vara så oxå. För jag får påminna mig själv hela tiden om att röra bäckenet med hennes rörelser, för jag blir lätt helt stilla med bäckenet och då tappar hon allt typ.
 
Sedan skrittpaus innan höger galopp. Här hade massor släppt, för hon var jättefin i högern. Hon gjorde hörnpasseringarna kanon, kämpade verkligen! :-D Volterna är lite besvärligare här, för jag har svårt att forma henne i innersidan här, och ha henne på yttertygeln. Men jag kämpade på, och fick till det bitvis. Hon var iaf jättefin, för även här kunde jag korta och länga henne för sätet. Det brukar vara svårt i höger varv, men idag gick det.
 
Sedan skrittpaus igen innan jag tänkte avsluta med galopp/skritt och galopp/halt på medellinjen. Uppridning alltså. Jag är jätteslarvig med att rida uppridningar, för det gör jag ALDRIG. :o Så då är det inte konstigt att Bella blir väldigt vinglig, lite spänd för att hon inte vet vad som förväntas osv. Så jag ska börja rida sånt mer helt enkelt. Men det gick helt OK. Avsaktningarna från galopp till skritt/halt var inte bra idag, men det gjorde ingenting för detta var på slutet av passet, hon var lite trött osv. Och allt annat var så himla bra. Så jag gav mig ganska omgående när jag var hyffsat nöjd.
 
Hon var väldigt duktig idag! Hittade till en lugn skritt väldigt fort efter ett avbrott osv. vilket kan vara lite besvärligt. Jag är väldigt nöjd med min egen prestation idag oxå, verkligen. Jag red inte med mycket hand utan jag tänkte på att magen, rumpan och benen skulle sköta jobbet. Det är en härlig känsla när det funkar. Nu ska det bara jobbas ännu mer galopp så jag får henne på ytterhjälperna lite mer där, samt mer träning på uppridningar i både trav och galopp så polle inte blir så vilsen när vi väl ska göra det. ;-)
 
Förresten jag köpte ett nytt bett idag oxå som jag red på. Ett likadant som hon har men ett större, för jag har funderat och jag tror hon tycker bettet är lite litet, och hon har ingenting att "spela på". Med tanke på dagens ridpass får jag väl säga att det större bettet fick mer än godkänt. ;-)
 
 

Uteritt på fin tjej

Nu börjar äntligen min lilla häst bli sig själv igen. ;-) Red ut ikväll i det fantastiska vädret, och hade en riktigt mysig uteritt längs grusvägarna. I alla gångarter. Körde först övergångar, och de gick riktigt bra. Var noggrann med att hon skulle hitta svingande rygg i skritten innan hon fick trava eller galoppera.
 
På hemvägen blev hon taggad, men samma där, när hon svingar ryggen, då kommer en högre gångart. Hon skötte sig riktigt bra. Hon var lite rädd ibland men helt klart hanterbart. Hon slappnar av i kroppen på ett annat vis nu, det är ett lugn i kroppen på henne. Jätteskönt, för oss båda.
 
Så det kändes riktigt bra idag! :-D Imorgon blir det vila och skoning då jag jobbar 8-21.
 
 

Nyhetens behag...

Ja, idag var det dags för dressyrlektion igen. Jag ville ha det bettlösa för att vara på den säkra sidan så jag kan rida med bett i helgen. Det är inget sår nu, det är knappt så man ser vart det varit ens. Men jag vill som sagt rida några dagar extra med bettlöst ifall att.
 
Jag började rida fram själv, skrittjobb först, och sedan travjobb där jag red igenom lite programdelar. Hon var JÄTTEFIN i detta jobb. Kändes riktigt trevlig, och jag var noggrann med min ridning och noggrann med vägarna osv. Volter och hörnpassingarna slarvas oftast med, så vi jobbade med sådant. Gick som sagt kanon.
 
Sedan skulle jag galoppera, fattade vänster galopp. Och här började kaoset. Hon var fyrtaktig, saktade av, och hade sig. Jag bad om bättre hörnpasseringar och därmed bättre kliv med inner bak, men det gillades inte alls. Nä, hon kändes hemsk helt enkelt. Låg på fram och jag fick na inte riktigt på bakdelen.
 
Sen kom G, och vi körde igång. Jag kan väl egentligen bara sammanfatta och säga att dagens pass var KATASTROF. Vi stryker ett sträck över detta, och imorgon återgår jag till bett igen. Tacka gudarna för det. Förra veckans dressyrpass på bettlöst var liksom nyhetens behag helt enkelt. Men, jag ska variera mera helt klart. Men denna tjej ska inte gå på bettlöst på heltid, hujedamej.
 
 

Uteritt

Idag blev det en lugnare uteritt för Bellabus, och idag kom jag hem med en mycket trevligare känsla än igår. För idag var hon tio gånger lugnare än hon varit det senaste. SKÖNT. Visst är hon superpigg och på, lite rädd och spänd, men när kroppen är hyffsat avspänd så att hon iaf svingar ryggen och lyssnar på mina hjälper, då är jag mer än nöjd. :-) Så idag var en bra dag. Det behövdes efter gårdagens frustration.
 
Provknoppade oxå för att se att skillsen fanns kvar, och så provade jag göra fler knoppar än jag brukar. Det blev bra! Nu ska jag bara införskaffa hårgelé som jag fått tips om, så jag kan få ner domdär förbaskade stråna som sticker upp. Någon som har annat bra tips?
 
 

Wake me up when maj ends... :)

Min häst är HEMSK just nu. Gud, jag tror jag får nåt fel alltså. Hon blir såhär varje vår. Och nu har hon väl varit så i ca 1-2 veckor, på uteritterna då. Idag skulle jag rida ut en sväng, och ja... Hon är spänd som en fiolsträng och rädd för ALLT. Alltså hon är så rädd så rädd. Och därför blir hon helt okontaktbar, och då är det ju skitbra att rida på ett centerhackamore. Jättebra. Verkligen. Jag kan typ inte påverka henne ett skit.
 
Så jag började rida halter, ryggningar osv. Och ja, det funkar EN övergång efter, sedan är hon där igen. Att hon inte lyssnar för fem öre. Hon bara kör på som en jäkla pansarvagn.
 
Jag provade typ allt. Att bara låta henne vara, det går inte... hon kör upp huvve, ner med ryggen och så springer hon. Svarar inte på en halvhalt, ännu värre när det ska saktas av. Lägger sitt huvud i hacket och därmed i mina armar. Gullig tjej.
 
Kom in på en grusväg och tänkte mig att hon skulle få jobba av sig lite, kanske att det skulle funka att hon fick springa av sig i trav/galopp? Hon fick köra galoppfattningar. Eftersom hon inte lyssnar när jag har kontakt med henne i tyglarna, så fick hon gå på långa tyglar och fatta galopp därifrån. Sedan stod jag i lättsits och lät henne vara. Men liksom, hur bra känns det när hon galopperar med huvve rakt upp och tokspänd rygg? Känns ju inge bra alls. Försökte påverka genom att rida tempoväxlingar, men nja. Det funkade väl inte sådär superbra med tanke på att hästätande fåglar lurade runt varje hörna.
 
Körde två vändor alltså fyra sträckor i galopp, men hästen blev nog bara värre och värre. La in halter, ryggningar. Då protesterar hon med att stegra för hon blir frustrerad. Och avsaktningar fanns liksom inte på kartan?! Jag blev snortokig. Fick ta i med ren styrka för att make a point. Fast någon poäng landade inte hos henne iallafall.
 
På slutet tog jag en vända alltså två sträckor i trav, och så tänkte jag, men häng då.. Häng i armarna på mig. Så jag gav henne ett enormt stöd, och en stadig ram. Ja visst, då kan vi svinga ryggen minsann och hitta lite takt och svikt i bakbena. Men, jag fick kramp i mina armar. Skönt? Och hur skönt är det då för hästen, om jag får kramp i mina armar, hur känns det i hennes nosrygg då? Iallafall, jag fortsatte rida så de två sträckorna, med enormt stöd och en jäkla fyrkantig ram. Hon rörde ju ryggen då, och slappnade av lite i kroppen.
 
Men vad är bäst? Det är ju pest eller kolera. När jag kom hem så såg jag att hon var alldeles röd i huden under där hackamoret hade suttit. Ja, det känns ju bra att jag framkallat rodnad av att ha ridit med för stort stöd. Men det förstår man ju nästan med tanke på hur mina armar kändes.

Så, jag har andats lite nu och analyserat klart. Tänkt på hur jag ska göra, för hon är ju inte alls ridbar på uteritter just nu, men samtidigt vägrar jag att utesluta dom.
 
Men, jag kommer rida ut, men mest klättring osv. så hon får jobba automatiskt utan att jag behöver lägga mig i. Sen kommer hon få springa bäst fan hon vill, så får jag stå ut. Jag får sakta av då det behövs, typ för att undvika att bli överkörd och dyligt. Men i övrigt får hon fria tyglar, för jag orkar verkligen inte bråka. Det kommer ingenting gott ur det, för hon går verkligen inte att påverka. Men jag säger det igen, uteritterna är verkligen piss just nu. Dom är inte roliga för mig, och inte för hästen. För även om hon får fria tyglar är det inte kul för henne, för hon är ju så jävla rädd så det finns inte. Hon går ju inte ens fram i trav elr galopp för det är något livshotande bakom varje buske. Tvärnit i galopp är inte ovanligt just nu....   Tänk att hon blir såhär varje vår. Och jag blir lika jäkla irriterad.
 
GUD HJÄLPE MIG :)

Vila

Idag vilar Bellan då jag jobbar 8-21, sen passade det väldigt bra med tanke på hur hon gått i veckan oxå. Imorgon blir det dock en joggingtur en sväng på min rast, då jag ska mocka och fixa allt annat imornbitti då jag tar ut hästarna innan jobbet. Blir perfekt det!
 
Har precis beställt en skitsnygg pikétröja inför vår/sommar. Jag blev helt kär när jag såg den, men den verkade vara slutsåld typ överallt. Men poff så hittade jag typ tre butiker som hade den inne. Så nu hoppas jag att det lagersaldot stämde från den butik jag köpte av, så jag får den så snart som möjligt. :-D
 

Så härlig färg! Såg att dom hade en tävlingskavaj (tror jag?) i samma färg. Grymt snyggt hade det varit! Börjar få liiiite second thoughts about min lila nya kavaj. :o

Uteritt klättring

Idag stod en uteritt på schemat, och det fick bli lite klättring blandat med jogging och ett par galopper. La in lite tempoväxlingar och övergångar.

Bella skötte sig rätt OK. Jag är ju inte superglad över att behöva rida på centerhacket, för jag har helt enkelt mindre chans att påverka henne på uteritter då hon är nog så spänd. Men jag red på med ben och säte och det gick som sagt helt OK, jag är noga med att inte fastna med handen i tygeln utan jag fokuserar på att slappna av i armarna och bara rida med kroppen.

Ja, en helt ok uteritt helt enkelt. Lite mer svikt i bakbenen hade dock inte skadat. ;-) Såret btw... det såg mycket bättre ut idag, redan! Så jag tror det var rätt så färskt igår faktiskt. Eftersom det hänt såhär mycket på ett dygn bara. Så jag hoppas verkligen det är läkt om en vecka då vi ska tävla. Jag har läst på google och enligt den info jag hittade så kan det ta typ ett halvår- till ett år för ett sånthär sår att läka helt. :O

 

RSS 2.0