Bra resultat

I förrgår skrev jag ju om att jag hittat ännu fler metoder för att få spänningen höger bak att släppa, då hon tuggade, gäspade och slickade sig massor om munnen. Igår då jag kom dit hade det verkligen gett resultat! Stora resultat. Hon var inte ens hälften så spänd på låret som tidigare, och hon stod emellanåt rakt med kroppen. Jag fick dock inte massera igår, för hon var väldigt tydlig med att det gjorde ont. Så hon fick nog någon form av träningsvärk då jag gick på så intensivt dagen innan.
 
Imorse bestämde jag mig dock för att massera lite lätt. Hon var ganska sur, men jag masserade lättare. Jag vill ändå få bort dethär så fort som möjligt, och känner att jag behöver jobba med det nästan varje dag iallafall. Och jag fick lös massor även idag. Hon tuggade, gäspade i mängder (varvat med att försöka äta upp mig). Det är så skönt att se att det ger resultat. :-)
 
Såret blir mindre för varje dag som går. Peppar peppar. Jag vågar inte ropa hej än men jäklar vad det händer grejer för varje dag.
 

Kollade igenom gamla bilder och hittade dessa... Känns ju lite bättre då iallafall när jag ser vad som hänt, även om det tar tid. (Y)

 
Klippte ihop detta:

 

Dagens flickor :-)

Idag nöjde jag mig med två hästar, då vi har regn och rusk. Bellie och H. Idag kunde jag dessutom ägna all den tid jag ville på dom, vilket jag gillar att göra. Jag tycker inte om att skynda mig med hästarna, utan jag vill massera och grejja innan så jag vet att de är avspända i sina kroppar innan sadel och utrustning ska på. Så Sparven fick vila idag, och kommer att få gå imorgon istället.
 
Först ut idag var Heavenly. Red ut på henne ca 40 min först. Och det var kul! Hon var pigg och glad. Vi hade en del diskussioner där i början bara. Hon är lite otålig och tycker inte om att stå stilla eller göra halt. Men när det är bilar inblandade, ja, då är det ord och inga visor från min sida. Hon skärpte till sig ganska omgående. När hon började dansa omkring när jag ville göra halt så fick hon gå tillbaka i en volt och sedan göra halt på samma ställe som jag planerat för gången innan. Och det funkar väldigt bra på denna tjej.
 
Sedan joggade vi igång lite, och hon var jättefin! Vi red lite övergångar osv. :-) Sedan på hemvägen började hon bli lite otålig och tyckte att nu är det hennes tur att få bestämma. Så hon började gå på som en ångvält där, så jag stannade och tog diskussionen med henne igen. La henne på volt och körde lite utåt/inåtställning tills hon tog hjälperna. Då red vi rakt fram igen. Och om hon ångade iväg igen, ja då var det volt igen som gällde. Hon blev jättefin tillslut. :-)

Avslutade med galoppjobb på travbanan, med lite högre krav än vanligt. Nu har jag ju ridit henne på hackamoret några gånger och vet hur hon fungerar. Hon dyker gärna, och blir lite lat efter ett tag. Jag brukar dessutom alltid stå i lättsits i galoppen, för att hjälpa henne att runda sig och stretcha ut ryggen. Men det gör hon ju så bra nu med råge, så jag tänkte att då sitter jag ner istället, så har hon inte samma möjligheter att dra ner huvudet och hänga sig och sedan öka växeln mer och mer.

Och det funkade jättebra! Jag fick rida arslet av mig, och ibland lyckades hon dra iväg, men stundtals fick jag en jäkligt bra känsla. Precis där hon ska vara just nu. En rund, bärig galopp med mjuk kontakt via tygeln. Så det var ett väldigt nyttigt pass dethär.

Jag stretchade henne efteråt då hon säkert kommer ha lite träningsvärk imorgon.

 


Sedan var det då Bellas tur. Jag började knåda och massera lite på henne, känna av läget för dagen osv. Idag hittade jag ännu fler metoder att använda på det stället där hon är så spänd. Det gav jättemycket!  Hon tuggade och gäspade i massor. Varvat med att vilja äta upp mig typ. Men jag gör det på hennes villkor. Sedan tog vi en promenad, innan vi fortsatte med massagen. Jag försöker vara där och jobba så mycket som möjligt mellan de andra momenten. Allt för att hon ska  vänja in sig och stå normalt igen, och inte som en banan. Och ja, det ger verkligen resultat. Hon står mycket bättre nu. Avslutade med stretching och Dr Schaettes liniment.

Sen invigde jag ett täcke jag fyndat oxå. Får se om hon kan ha det eller om det ger skav, för Rhino ska ju vara lite mindre i bogen än Rambo. Och hon har ju ett Rambo som sitter bra i bogen. Men vi får som sagt se. :-)

Såret då, ja.. Idag var det dränkt i var igen. Gegga. Men, det hade krympit ännu mer idag. Så det går ju framåt hela tiden. Bortsett från att det börjat gegga igen då. Märkligt...
 
 

Gårdagen

Igår hade jag verkligen fullt upp. Jag hade hand om tre hästar som skulle motionera på ett eller annat vis. ;-) Jag började med B som skulle skos kl 10.15. Innan det mockade jag och gjort klart allt åt alla. Bella hade det jobbigt när hovis skodde fram. Bak var bara att glömma. Hon är för spänd fortfarande i högersidan, så hon vill stå på ett visst sätt med det benet vilket leder till att det inte går att sko vänster bak. Och heller inte höger bak eftersom det bara funkar att stretcha bak det benet en stund. Så hovis återkommer när det passar oss. Jag skruvade i traktbrodd iallafall så hon iaf inte behöver slira omkring.
 
Sedan fick hon massage. Och i fredags kom jag på hur jag skulle jobba för att få spänningen att släppa. Den spänning som gör att hon står som en banan med ryggraden. Det finns ju en liten  "muskel" elr vad det är, nedanför virveln lite på insidan till, som man kan klämma på för att hjälpa hästen att få bort ev. träningsvärk när dom gått hårt. Och den brukar jag jobba med just när B gått hårt. Men eftersom det är i det området hon är så jäkla spänd i nu, så testade jag att använda mig av den lilla klämningen. Och vad händer? Jo hon ställer sig rakt! Hela ryggraden ba for till rätt ställe igen. Helt magiskt. Så jag jobbade med det, och passade på att massera där hon har strängar, medans jag höll på den lilla bullen. Det släppte massor. Jag masserade även lite kring det stället, och även då släppte det en del. Sedan lägger jag på Dr Schaettes liniment. Och så får hon sig en promenad innan såromläggningen. Jag stretchar även h.bak efter promenaden.Sedan var det Heavenlys tur ut. Jag hade lite kort om tid så jag hann inte göra så mycket mer än att borsta lite snabbt och på med sadeln. Hon var lite spänd kring sadelgjorden så jag masserade ca 5 min, men det hade behövts lite till. Men vi red en sväng på travbanan iaf. Ca 50 min. Mycket skrittjobb, men även trav och galopp. 30% av vår travbana går (igår iaf) att rida på i högre gångart än skritt, som tur är. Heavenly var jättefin! Men hon blev lite tung på hackamoret. Då får jag rida ännu bättre så att jag plockar in domdär bakbenen som hon sackar lite med.

 


Sedan var det Sparvens tur. Sparven har jag aldrig ridit förr, men idag var det alltså dags. Hon var väldigt speciell att sitta på, och att rida. Hon fick oxå en tur på travbanan, med fokus på att länga steg och överlinje. Hon blev gärna lite kort, som en boll liksom. Men det gick bara fint! Trevlig ponny med bra inställning. :-)
 
 

:-)

Det fortsätter att gå framåt, peppar peppar. Imorse då jag kom till stallet såg jag att bandaget glidit ner, och när jag kollade läget hade det inte runnit nånting. Sjukt bra! Tog bort bandaget och såg att det var en liten liten fläck med gegga, alltså minimal jämfört med vad som har varit.. Så det går verkligen framåt nu.
 
Promenerade 15-20 min, och sedan stretchade jag henne lite innan jag tvättade rent såret. Såret hade hunnit torka till idag, och jag var i valet och kvalet om jag skulle börja störa det eller om jag skulle låta det vara. Men jag beslutade för att röja upp det igen för att jag vill vara 100% på att ingången till såret läker inifrån och ut ordentligt innan jag stänger igen såret igen. Så jag gjorde samma procedur som vanligt, men Bella var grymt besvärad.. Hon tyckte det sved satan idag. Jag tror det kan vara för att svallköttet börjar lägga sig, och det kanske är känsel i det köttet som nu syns. Svallköttet har dom ju ingen känsel i. Men nu så reagerade hon som sagt ganska starkt.
 
Imorgon ska jag dit efter jobbet ca 16. :-) Hoppas på att det läkt ännu mer då. Jag ska ev. rida Doreen oxå, det skulle vara kul. Men jag har en del att stå i.
 
Sedan i helgen fre-sön har jag hand om Sparven och Heavenly. Sparven har jag aldrig ridit, så det ska bli väldigt kul och spännande. Ska rida henne tre dagar. Och H får gå två dagar med mig. Så rida får jag ju iallafall göra. :-D
 
Sen har jag världens täckes-mani nu. Jag får ju lätt mani på saker.. Och nu är det täcken. Jag satt uppe till halv 1 inatt och letade ett specifikt täcke. Beställde det idag. Och nu har jag ångrat mig... Jag i ett nötskal. Så vi får se hur det slutar helt enkelt. ;-)
 
arkivbild på bells under igångsättning
 
 

Det går framåt..

Ja, det går sakta men säkert framåt. Såret krymper för var dag. Idag var det inte ens geggigt då jag plockade av bandaget. DET är ett stort framsteg. Peppar peppar. Hoppas att det fortsätter gå åt det hållet så jag kan släppa såret en gång för alla. Fokus behövs på det övriga nu. Masserade igenom henne ikväll och hon svarade fint, promenerade 20 min och provade även lite stretching. Det händer inte så mkt, hon ser lika skev ut. Men jag ser nu var det största problemet sitter, och det är nog på högersidan, bukmuskulaturen och bak på låret. Hon är ju så uppdragen där då hon är överansträngd i den muskulaturen. Och det vill liksom inte släppa. När det släpper tror jag hon slutar se ut som en banan i kroppen.
 
Har stadig kontakt med både massör och vet, så det känns bra. :-)
 
 

TILL SALU

Novabett 10,5cm. Mätt till 10cm. Använt 2 ggr så i nyskick. 170:- inkl. frakt.
 
 
Rambo Wug Medium, 200g utetäcke med rejält yttertyg. I mycket bra skick, bortsett från en proffsig lagning några cm vid manken. I övrigt kanonskick, inte mkt använt. Strl 145cm. 1400:- inkl. frakt.
 
 

Progress... + ridning av D

Faktiskt så går det nu äntligen framåt. Från och med i förrgår så började jag äntligen se att det händer något med såret. Så för varje dag nu går det sakta men säkert framåt i sårläkningen. Än så länge. Det varar fortfarande dock.
 
Var i kontakt med massören igår, och förklarade på vilket sätt och vart hon är spänd. Och jag fick mycket bra svar, tips och råd. Jag ska fortsätta promenera, massera där det känns lämpligt, dvs inte där hon är som en sträng och har ont, för jag får inte släppa på för mycket. Då kommer hon inte kunna gå sen. Och så kan jag smörja liniment på vissa delar, inte allt, men lite i taget, för att få henne varm och go där. Och så täcka henne varm. Hellre för varm än för kall i dehär läget.
 
Så idag gick vi en sväng på 10 min, och hon rör sig helt okej. I höger varv blir hon lite kort i steget v.bak och h.fram, i vissa moment typ sväng. Men rakt fram går rätt bra.
 
Sedan la jag om såret, och la på ett 300g täcke. La ut en massa mat och fixade nytt vatten, och ny hink. Då hinken gått sönder. Suck. Tror jag ska flytta henne i ordinarie hagen snart. Avvaktar några dagar till.
 
Idag hade jag fått i uppdrag av Melina att rida hennes nya häst Doreen. Ska jag vara ärlig trodde jag inte hon var en häst jag skulle falla för, men hon fick mig på fall direkt. :'D Innan ridning fick hon 15 min massage, som hon uppskattade. Sedan red vi ca 50 min på travbanan idag. Mycket skrittjobb, med fokus på lång och låg, rund form. La in en del halter med fokus på bibehållen form in i halten, hon ville gärna släppa ryggen då man bad om halvhalt. Så det fick vi fila lite på. Gick bra. :-)

Sen var det 30% av banan som var ridbar i högre gångarter än skritt, så där körde vi lite travjobb. Hon var så fin!! Jag är helt kär. Jättehärligt svävande steg, och så trevlig häst. Glad och positiv. Ett par ggr så släppte hon rygg och bakben och då blir hon helt tom i handen och svarar inte på skänkel, men då bad jag henne ta i mer med bakbenen och så fick hon längre tygel så hon fick sänka sig och komma igång med ryggen igen. Det gick fort över. Och då fick hon trava igen. Jättefin verkligen.

En gång så nockade hon mig rakt på hakan/läppen, för hon drog en tvärvändning helt från ingenstans, haha. Sen höll hon på krypa ur skinnet ett par ggr för det bl.a knakade i ett träd. Men i övrigt kanonfin. Jag är jättenöjd! Rider henne gärna fler ggr. :D

En bild på Melina och Doreen när jag fotade dom för några veckor sen. :-)

Update (Varning! Sårbilder)

Idag har hon fått sista pencillin-givan. För varje dag har hon rört sig bättre och bättre. Jag masserar varje dag i princip, och sträckningen i framdelen, när jag masserar där så börjar hon gäspa direkt. Slicka sig om munnen, gapa, slänga ut tungan osv. Hon svarar verkligen jättebra där. Framdelen är helt bra nu från sträckningen. Bakdelen däremot, vänster bak rättare sagt, strular fortf.
 
Hon har ju varit rejält halt, men som sagt för var dag ser det bättre ut. Igår gick hon helt rent rakt fram, men att vända sig var fortf. besvärligt. Idag vänder hon mkt bättre, och kan hålla upp benet ordentligt när man kratsar hoven osv. Men, hon är diagonalhalt idag.  Vänster bak och höger fram. Upplevde att det blev bättre när vi promenerat en stund. Vi promenerar varje dag ca 15-20 min. På bortavägen var hon tydligt halt diagonalt, men sen på hemvägen tyckte jag det blev bättre.
 
Känns inte roligt med tanke på att hon avlastar sin kropp från det onda, vilket leder till spänningar och värk på andra ställen. Livrädd för såntdär. Kollar man på henne bakifrån är hon fortf. helt skev.
 
När hon rör sig korrekt och allt verkar vara som det ska, ska Jossan få komma och ge en ordentligt omgång. :-) Så jag vet att allt är grönt sen..
 
Såret då. Det är inte bra. Långt ifrån. Det bokstavligt talat rinner ur såret. Gul genomskinlig vätska. Det blir långa var-trådar och massa gegg.. Vad tusan ska man göra?? Vet. har sagt nu att jag ska lägga om bandaget varenda dag så länge det vätskar. Och det lär ju dröja ett tag, för det vill verkligen inte läka. Funderar på att ta ut någon som kan lasra såret, då jag läst om goda resultat. Men det kostar ju det oxå, och det lär ju inte räcka med ett besök. Ja jag får klura helt enkelt.
 
 

När man inte trodde att det kunde bli värre..

Dags för en update. Har inte orkat uppdatera. Bröt ihop i torsdags för jag blev så less på allt, och många känslor som kom ut då.. Då min Bella inte mår så väldigt bra. Efter onsdagens inlägg då jag var så less på att B var ofräsch igen har det hänt en hel del.
 
I torsdags tog jag in henne och visiterade innan en promenad, och märker en stor bulle bak på rumpan. Känner lite på den och känner ett hål, suck. En till muskelbristning. Ju längre det går (jag ringde massören och surrade) desto mer ser jag att hon avlastar och inte vill stå på vänster bak. Som om det inte var nog med första sträckningen som hon fortf. lider av och avlastar?

 
Jag tempar, och hon har feber. Hon har aldrig haft feber. Men nu så har hon det.
 
Slänger en titt på såret, som inte ser bra ut. Jag hade ju låtit det vara i 2 dagar för att testa att inte riva upp skorpan varje dag, då svallköttet liksom börjat krypa inöver. Så jag bestämde mig för att tvätta av och kolla läget. B tyckte det gjorde svinont att jag bara sköljde såret.. När jag fått rent ser jag att det en knöl på sidan av såret, alldeles bredvid. Där hon ömmar något så förbannat. Jag provade trycka på den och då sipprade det ut var ur såret... Infektion. Feber. Ja. Ett plus ett liksom.

 
Ringde kliniken och rådfrågade, och fick en tid på fredagmorgonen 8.00. Just för att såret inte gett med sig på 7 veckor. Samtidigt ska jag liksom kunna förklara varför hästen ser ut som Agda 87 och knappt kan gå normalt.
 
Både vid insläppet torsdagkväll, utsläppet och insläppet på fredagen så fick jag samtal om hur otroligt halt hon var. Och ja, på kliniken så var hon 3-4 gradigt halt i skritten pga muskelbristningen på rumpan, samtidigt som hon kämpar med sträckningen som hämmar henne fram. Vi fick gå flera gånger på gången för att se om det lättade av, och det gjorde det. Annars sa vet. att då hade det varit något betydligt mer än bara en muskelbristning.

Musklerna släppte han och sa att dom läker, precis som massören sagt. Och så spolade han rent såret ordentligt, ultraljudade vilket såg fint ut. Sedan las det alsolbandage som hon ska stå med nu ett tag igen. Och så pencillin 5 dgr framöver.

Redan idag lördag såg hon betydligt bättre ut vid utsläpp, och även då jag kom i förmiddags för att promenera. Och med det menar jag att hon inte försöker hoppa på 3 ben. Hon ser alltså allt annat än fräsch ut... Sen är hon helt skev i kroppen. Eftersom hon avlastar v. fram, armbågen där, och trycker ut högersidan. Sen avlastar hon ju v.bak nu oxå. Så ja.. Hela hästen är helt skev. :-(

 
 
Efter två doser lugnande, brems OCH assisterande personal som fick kramphålla benet, så fick vet. äntligen tvätta rent såret..

Kvällens fröken när jag kom för att ge medicin. Det fick bli liggande medicinintag ikväll. :-) Sen reste hon sig upp då jag var klar, och det såg inte lätt ut.. :-( Jag lider verkligen med henne. Lilla fröken min. <3 Visst har hon fina plankor på väggarna? För att hon ska komma upp ifall hon rullar fast...

Less..

Idag då jag plockade in B för en ridtur så såg jag direkt att hon inte var bra. Hon gick långsamt och såg hämmad ut i framdelen. Tog in henne och kollade igenom henne. Ödemet såg bättre ut idag. Kände efter hur hon kändes, hon ömmar nu igen på den sträckta muskeln. Så kanske att det är pga traven igår. Jag masserade hela den stora muskeln som är sträckt, och jag kom åt en hel del. Hon stod och gäspade och konstrade med huvudet, slängde ut tungan, gapade, smaskade. Ja väldigt tydligt helt enkelt att det var bra med massagen där.
 
Tänkte att hon skulle se bättre ut efter det, men icke. Hon gick lika dåligt. Tog en promenad i 20 min, och det vart inge bättre.
 
Så jag är inte superglad direkt.
 
Sedan var jag supertaggad att rida Heavenly, men hon hade en riktigt dålig dag. Jag fick analysera, ändra, prova något annat osv. för det kändes som om ingenting funkade. Skrittade och galopperade bara idag. Och jag pressade henne rejält i galoppen, för jag skulle ha ut ett samarbete innan vi la av för dagen. Och tillslut började poletten trilla ner och hon började ta i med bakbenen och runda sig. Så förhoppningsvis har hon smält detta till nästa gång och det går säkert bättre då. :-)
 
 

Måndag & tisdag

Efter att Bellan verkade ha sträckt sig i söndags så tog vi en skrittur på måndagen, och då rörde hon sig helt normalt. Verkligen superskönt. Vi skrittade ut barbacka då jag inte ville ha sadelgjord på henne då hon fortf. ömmade lite då jag tröck på muskeln hon sträckt. Vi skrittade ut i mörkret med Melina och Doreen, i 1,5 timme. Det var supermysigt! Älskar att bara chilla med repgrimman och barbacka.. och så med sällskap så man bara kan slappna av och åka med.
 
Sedan idag (tisdag) då jag skulle göra iordning B för ridtur, så märker jag att det dallrar under magen på henne på den sidan där hon sträckt sig. En vätskeansamling hade uppkommit. Suckande ringde jag massören igen och frågade om råd. Jag skulle röra på henne i den form som funkar. Har hon ont kan jag inte rida osv. Men B ömmade ingenting idag direkt, så jag provade sadla henne vilket gick jättebra. Jag sadlade längre bak än vanligt idag för att komma så långt ifrån den ömmande punkten (som inte ömmar längre) så möjligt. Hon reagerade inte nånting vid ödemet heller.
 
Så vi red ut längs grusvägarna i mörkret och joggade lite idag. Det blev mest skritt, och då med fokus på svingande rygg. Direkt när hon poppar ryggen så blir hon så fin, hon väntar och hon tar varje halvhalt och varje vink när jag ber henne om något. Dock så var ju fokus lite här och var idag, så jag fick påminna henne ofta om var hon skulle vara. Jag jobbar mycket med att hon ska bibehålla den låga formen och inte krypa upp så ofta. Det ger resultat.
 
Joggade först två sträckor, men kände att hon inte var helt 100, och hon saktade mer än gärna av. Så då lät jag henne skritta ett tag till, och så vände vi hemöver och skrittade första biten. Sedan testade jag lite jogging igen och då kändes hon fräschare. Hon var fin! Men jag tror det tog i lite i och med sträckningen. Men vi tog det lugnt som sagt.

När vi kom tillbaka hade ödemet flyttat på sig och var som en knöl framför gjorden istället.
 
Nu har jag precis suttit och räknat ett gäng foderstater som sysselsättning då jag jobbar min andra natt. Inte så mycket att göra här mao. ;-) Imorgon blir det ridning av H och B. Det ska bli väldigt kul! Jag är dock lite smått stressad för jag ska dels hinna sova, och sen ska jag och E ut och äta på restaurang då vi firar 10 år tillsammans imorgon. Hihi. <3 Men det ska jag nog hinna med. Planering kallas det tror jag.
 
På vänstra halvan där är det alldeles dallrigt..

Bells inför dagens joggingtur <3

Här har ödemet flyttat sig..
Har aldrig någonsin sett såhär höga siffror?! Ever.. Och detta är ett hösilage?! Helt galet. Alltså 112 gram protein per kg foder? Låter helt otroligt. Och kolla mineralsiffrorna?! Helt galet.. Hm....

Behöver du hjälp med foderstat?

Hästfolk! Om ni behöver hjälp med att räkna ut hästens näringsbehov, tyda foderanalyser och göra en balanserad foderstat. Maila mig! Jag kommer ha mycket tid över nu i dagarna två. Jag gör detta gratis.
 
Josefine.freed@hotmail.com

Ridning av H och sträckning...

Imorse kl 10 så var det dags att rida Heavenly igen. Jag satt upp och skrittade två varv runt travbanan, och sedan gick vi upp till paddocken och började jobba. Började såklart i skritt, och jag skrittjobbade ett bra tag. Idag ställde jag högre krav på henne, det är dags nu. Så för att få henne mer lösgjord så red jag mycket utåt/inåtställning och var noga med att hon skulle ta hjälperna utan att protestera. För så fort man ändrar något så börjar H att konstra. Men det var ingen katastrof idag, hon börjar vänja sig vid att det är bekvämare att slappna av och följa instruktioner istället för att ta saken i egna händer. ;-)
 
När jag kunde ställa, böja, vända och ha mig utan att hon gick bananas så började jag med halter. H är väldigt svår att göra halt på. Man måste typ dra stopp på henne. Så jag var helt enkelt extremt noggrann. Jag började med en halvhalt, och förberedde för halt. Men direkt då jag känner att hon biter tag i bettet och drar upp huvudet så fick hon gå fram igen och hitta rygg och bakben. Så höll vi på tills poletten trillade ner, och då fick vi en jättefin halt med bibehållen form.
 
Joggade sedan igång, och red med mycket ytterhjälper. Några få steg föll hon på plats, men i övrigt kändes hon lite "loj" och opåverkbar i traven. Så efter en stund bestämde jag mig för att galoppera igång henne lite istället.
 
Fortsatte med att vända henne för ytterhjälper, och verkligen rida den väg som JAG kollar ut. Då kör hon in rumpan för att slippa spåra, och då leder jag in framdelen så att hon måste spåra. Och då känner man hur hon tar i och försöker, men så brister orken och hon saktar av. Så jag fick hjälpa henne lite extra för att orka lite lagomt. Sedan fick hon skrittpaus ett tag, för att sedan galoppjobba lite mer.
 
Började med högergaloppen, och hon börjar lyssna rätt så fint. Vände för ytter och ledde med inner, så pass att jag kände att hon började ta i lite med bakbenen iaf, sen får formen komma när hon orkar. Bytte sedan varv, och där bad jag henne ta i lite mer, att hon fick anstränga sig lite helt enkelt. Och då började hon runda sin överlinje och hamna i det läge som jag eftersträvar. Jättefin! Så då bröt vi av och avslutade passet.
 

Sedan var det dags för min egna tjej. När jag hämtade henne i hagen var hon lite loj, gick sakta, och tog inte ut stegen. Magkänslan sa, nu är nånting fel. Men jag tänkte att hon var trött elr något, så jag gjorde henne fin med lindor och grejjer för att vi skulle bli fotade av Melina. Men direkt när jag hoppat upp så kände jag NEJ, hon är inte fräsch. Hon bara struttade liksom. Hoppade av och ledde henne. Hon hade exakt samma symtom.

Det kändes EXAKT som i somras då vi i panik åkte in till kliniken med misstanke om fång eller korsförlamning, med tanke på rörelsemönstret. Så eftersom jag redan varit med om detta så har jag nu is i magen. Förra ggn hittades ingenting. Hon vaccinerades/vilade dagen innan, och dagen innan det gick hon ett kanonbra dressyrpass. Samma dag som det hände så gick det över av sig själv, när vi kom hem från kliniken var hon helt normal. Dagen därpå red jag utan problem.

Jag kände igenom musklerna för att se om jag hittade något där. Och ja, det gjorde jag. Ungefär där sadelgjorden ska ligga (det förklarar varför hon var extra arg idag när jag petade på henne), så har hon en liten bulle, och där reagerar hon ganska skarpt. Hon blir arg och hon krampar i musklerna omkring bullen. Så det var ju skönt att hitta någon form av koppling till dethär knepiga rörelsemönstret. Och då kände jag att detta är ett fall för Jossan, Bellas massör.

Så jag skickade film och förklarade läget, och nu har jag precis pratat med henne. Hon säger att det låter som en typisk sträckning. Denna årstid med leriga hagar osv. är standard med sträckningar, och precis på det stället där hon ömmar och hur hon står med armbågen utåt från kroppen, kunde kopplas till en sträckning. Så jag ska avvakta och se om hon blir bättre helt enkelt.

Så det känns ju helt okej. :-)

Ida och H

Här kommer några bilder på Ida och Heavenly från idag, tyvärr med urkass kvalité..
 
 

LÖRDAG

Imorse klev jag upp 6.30 för jag skulle köra Ida och Heavenly till tävling imorse. Det gick bara bra, de var jätteduktiga! :-)
 
Sedan for jag till stallet, och regnet öste ner så jag kände inte för att rida alls. Så B fick en vilodag idag. Malin kom ner idag för att få lite sadelhjälp av experten själv liksom. ;-) ..... Hon provred min sadel och det verkade lovande. Hon har samma problem som mig med att alla sadlar glider fram, oavsett modell, vidd och allt. Men det gjorde inte denna. Problemet är väl bara att den verkar vara unik och inte går att få tag på riktigt så lätt.
 
Sen skickade M upp mig på Fisen. Jag kunde bara inte tacka nej. Det var så längesen jag red henne, hon är så trevlig, och jag har utvecklats mycket så det är intressant att se vad för nya verktyg man kan plocka fram och prova. Det var roligt att rida henne igen. Malin har gjort ett dunderjobb med henne. :-)
 

 
Titt så tjusiga!
 
Sedan fotade Mallan mig
 
Sen nu ikväll fick jag ett riktigt ryck runt 19.30, att åka upp och mocka hagen i mörkret. Fick leta reda på en pannlampa för att övht se backen. Haha. Hittade bara fyra högar och sen var det roliga slut. Smörjde lite grejjer i stallet, och sen kom Melina. Och vi blev kvar i 2 timmar. Så nu har jag nyss landat i soffan med en kladdkakemuffins (som blev rätt okej ändå) och varm choklad. MUMS :D

Starrider tights

Lovade en läsare att utvärdera mina Star Rider-ridleggings efter några veckor då jag hunnit använda och tvätta dom lite. Så här kommer den utvärderingen.
 
Jag nästan bokstavligt talat bor i mina ridleggings när jag är i stallet. Förut hade jag alltid ridbyxor med helskoning, men nu ligger dom mest och dammar. Förutom när jag trimmar i dressyrsadeln, då behöver jag greppet. Men ska jag till stallet åker ridleggingsen på direkt, och varje gång jag ska rida i hoppsadeln så får dom sitta på. Jag ÄLSKAR dom. Dom är så otroligt sköna.
 
Det är tjock och rejäl kvalité på dom, dom sitter perfekt på kroppen och är väldigt stretchiga. Jag har normalt 38 på ridbyxor, och valde 36 på dessa. Det är nästan så att jag tror att jag skulle kunna ha en 34. Dels är dom ju väldigt stretchiga, sen upplever jag att ju mer jag använt dom desto lättare går dom ut sig och blir lösa efter tvätt. Alltså inte för lösa, men ändå så att man måste dra upp dom då och då. Så velar ni mellan två storlekar så ta den mindre.

Sen silikonet är inte så greppvänligt tyvärr. Dock så ska dom ha gjort om silikonet nu i efterhand och det ska ge bättre grepp. Jag åker mest omkring i mina tyvärr så ett dressyrpass skulle det inte fungera att ha dom byxorna för mig.
 
Men dom får iallafall 4 av 5 i betyg från mig. Jag älskar dom! Men silikonet hade kunnat vara bättre + större område t.ex på rumpan där man har kontakt med sadeln.
 
 

Dressyr på en fantastisk tjej!

Idag blev det dressyr i dimman och mörkret för mig och B. Jag tände ju såklart lamporna, men ändå. ;-) Började med att skritta fram på travbanan, och gick i funderingar om jag skulle börja med att jobba henne där, för att det går bättre där. Men då tänkte jag, varför går det bättre där? Jo för jag rider antagligen bättre där. Så jag ska rida henne lika bra i paddocken helt enkelt.
 
Så gick jag upp dit och började skrittjobba. Och från början så red jag 2m innanför spåret och såg till att jag hade henne med mig, så att hon inte vinglade på och hade sig. Och jag var noga med att hon var eftergiven både för inner och ytterskänkel. När hon inte var det, så ställde jag henne utåt och red henne utifrån och in. Om hon var sträv i yttersidan. Och blev hon stram i innersidan så la jag en volt med innerställning som fokus. Förut har jag inte haft samma insikt, i hur viktigt det är. Eller snarare, hur jag ska göra. Hur jag ska gå tillväga. Men nu så har jag ju kommit på det, och kommit på hur otroligt noggrann jag måste vara. Och inte bara prova ge en hjälp, och så konstatera att det inte gick. Utan nu ger jag en hjälp, och kräver att den ska gå igenom innan jag gör något annat.
 
Sedan travade vi lite övergångar, och med fokus på bibehållen takt, rundhet och låga form. Även efter avsaktning till skritt. Jag fick ofta påminna henne om yttersidan genom att rida henne utåtställd. När hon släpper är hon som en dröm!! Går att påverka med minimala hjälper. Och sådan här skritt som hon hade detta pass, från början till slut, det har hon aldrig haft på en ridbana såhär. Och en insikt jag fick var att, när tänker innersida/yttersida, och att hon ska svara där, så hamnar hon automatiskt i en taktmässig skritt där hon går att påverka. Istället för att jag ska börja bromsa och be henne vänta så mkt, så kom det liksom automatiskt.
 
Sedan la jag in tempoväxlingar i trav, och det tyckte hon var jobbigt. Jag kräver oxå nu att hon ska bära sig, inte springa på sådär friskt som i början då jag satte igång henne. Utan nu får hon bära sig mer, vilket gör henne trött lite fortare. Men hon gjorde sitt bästa, och det var där ett tag där jag kunde påverka henne riktigt trevligt i tempoväxlingarna. Fantastisk känsla! Provade skänkelvikning undan vänster skänkel, och jag bara satt och gapade! Sådant flyt har vi aldrig haft i en skänkelvikning. Takt, flyt, form, allt.... det satt! Provade en undan höger skänkel men där var det besvärligare.

Körde lite galopp med samma tänk. Kände mig tvungen att börja i vänster eftersom jag har enklare där, och jag behövde få in galoppkänslan. Idag fick hon sätta sig lite på röva i galoppen oxå, inte bara dundra fram liksom. Och jag bibehöll tänket om att rida henne utifrån och in, och så fort hon inte tog ytterhjälpen så ställde jag utåt och flyttade framdelen längs voltspåret. Ja, det var sjukt effektivt och hon vart vansinnigt fin.

Sedan skulle jag göra samma i höger galopp, och ja..Jag satt bara och log! WOW! Fick samma kvalité på högern som hon har i vänstergaloppen. Jösses!! Av att jag rider och formar henne ordentligt. Den känslan har jag hittat till förr, men den har varit sällsynt. Nu jäklar. Nu har jag kommit på något. :-D Nu händer det grejer!
 
Nu har svallköttet äntligen börjat dra sig tillbaka, 4-5 dagar senare...

Klättring

Imorse 07.15 hoppade jag upp på B, och vi begav oss bort till klätterbacken. Hon skötte sig kanonfint idag! Det är så himla härligt att jag hittat hur jag ska rida henne ute för att hon ska vara lugn och avspänd. I like!
 
I början var hon ganska spänd och tittig, men jag krävde att hon skulle ha rygg och bakben med sig innan det blev trav. Och första travsvängen fick hon trava på i ett friskt tempo, superhärligt var det verkligen. Jag påverkade henne inte särskilt mycket här.

Sedan klättrade vi upp en sväng, och hon flåsar litegrann så man märker ju att hon inte är i 100% form ännu. Sedan gick vi runt igen, och joggade samma sväng. Denna gång fick hon gå tempoväxlingar, och satan så fin hon blev. Att kunna ändra tempo och takt med bara sätet, både framåt och bakåt, på en ÄNG.. ja det är helt otroligt! En sån härlig känsla.
 
Sedan klättrade vi andra rundan upp, och då vart det lite mer flåsande. Men inge superflåsigt, hon har ju bra kondition. :-) Hon blir inte ens svettig.. Hon svettas typ aldrig.
 
När jag kom tillbaka hade hon lite fukt under sadelgjorden, that's it. Det är jäkligt skönt att slippa klippa. :-)

Sen tvättade jag såret och la på lotagen. Måste säga att det inte hänt supermkt på dessa 3 dagar med lotagen... Får hoppas det ger sig snart. Är måttligt less. Och dendär piphasen hon utvecklat.... :'o

Träns från PS

Emelia efterfrågade ett inlägg om vilka PS-träns jag testat och vad jag tyckte om dom. Så här kommer det. :-)
 
Först ut är Jump Off. Jag tyckte det satt bra bortsett från nedre snokremmen då Bella har så långt mellan mungipa och kindben, så snokremmarna tenderar att hamna mitt på bettet istället för nedanför. Dock så upplvde jag henne aldrig särskilt tillfreds i detta träns, så jag sålde det ganska snart. Hon gick helt enkelt bättre på sitt smidiga Micklemträns. Jag upplevde Jump Off som ganska klumpigt.

 

 
När High Jump kom ut tyckte jag att det var det fulaste träns jag sett. Men mina ögon vande sig och tillslut tyckte jag det var riktigt snyggt. Så jag beställde hem ett, med förhoppningen om att detta skulle sitta bättre än Jump Off-tränset. Jag gillar ju starkt funktionen på både Jump Off, High Jump och Bellas Micklem-träns. Alla tre har likadant utformade nosgrimmor, som undviker tryck på känsliga områden.

High Jump motsvarade mina förväntningar i och med den otroligt ställbara nosgrimman som går att anpassa på alla möjliga sätt. Det finns nog inte en häst som den inte går att passa in på. Så det är en stor fördel när man har en häst med lite speciellt huvud.

Jag är jättenöjd med mitt High Jump. Det sitter bra på alla sätt och vis. Vaggorna har jag klippt bort på tyglarna eftersom gummiband fördröjer eftergift och timing.
 
Ja ni ser ju skillnaden på Jump Off och High Jumps passform på min hästs huvud. :-)Sedan ville jag återigen ha ett PS-träns till dressyren. Beställde då ett Passage Revolution då de hade utförsäljning på dessa. Jag lämnade in hos skomakaren och fixade om kandaret till ett träns. Nosgrimman satt helt okej på B och det såg ganska bra ut. Men hon la tungan över extremt mycket med detta träns, och jag kände att jag aldrig riktigt fick till det med passformen där. Sen hade jag ingen möjlighet att ha snokrem alls, och det ville jag gärna ha om det skulle behövas.

Så efter en kort tid så sålde jag detta träns.

 


Nu har jag återigen kommit på att jag vill ha ett PS-träns i dressyren. Så jag har fått provat ett High Function, och blivit kär! Jag tycker Bella klär jättefint i det tränset, och passformen var väldigt bra på henne. Så jag söker med ljus och lykta efter ett High Function, svart i strl Full. Så är det någon av er som har ett liggandes så hojta till! 

Mums!

Vilket tycker ni hon passar bäst i? :D

Jogg på travbanan

Idag blev det lite arbete på travbanan för B och mig. Mestadels skritt, för hon måste lära sig att varva ner och slappna av. Även när vi blandar in andra gångarter. Men jag har verkligen kommit något på spåren nu, för jag har en annan ridning än innan vilan. Polett efter polett trillar ner. Vila är inte bara bra för hästen, utan även ryttaren. Jag har blivit snabbare i hjälpgivningen. Jag har tenderat att liksom bli fast i hjälpen, vare sig det är skänkel eller tygeltag. Och liksom kräver ingen respons. Nu kräver jag respons, och jag tillåter inte mig själv att bli fast. Dvs jag erbjuder henne ingen hand att hänga sig i osv.
 
Hon blir extremt fin när hon kommer till det läget där hon slappnar av, svingar rygg och tar ut steget. Och hon var rätt enkel att få dit idag. I början var hon lite upp och ner i formen, men det jobbade vi bort så att hon blev mer stadig i en rund och låg form, även om jag ändrar något. Och det gick väldigt bra. La in framdelsvändningar och halter, och red inåt/utåtställning. Hon var fin! Men lite tjaffsig ibland, men jag bara väntar ut henne och rider på som vanligt. I och med att jag inte fastnar i handen, utan kramar/mjuknar av direkt så leder det till att hon söker den eftergiften och kommer lättare till ro, för hon har inget att "bråka" med eller hänga sig på.
 
Fortsatt arbete i trav, att hon ska bibehålla en rund och låg form, och inte springa så mycket utan bära sig mer. La i tempoväxlingar oxå. I början var hon lite ostadig, hon går bra fram, men där nånstans släpper hon sambandet och går inte att få tillbaka på ett bra sätt. Men det tog inte lång tid förrän jag hade henne helt mellan hand och skänkel. Jättefin blev hon! Jag kunde påverka framåt och bakåt med minimala hjälper. Så fin. :-)
 
Sedan tog jag en galopp i varje varv, från skritt, i bibehållen rund form. Och KLOCKRENA fattningar! Allt för att jag är noggrann både med henne och mig. Fattningen gjorde jag genom att tänka galopp, och använda mig av att föra höften lite framåt. Klockrent tog hon galoppen. Och utan att slå med huvudet i fattningen. Jösses.

Hon var rätt lång i kroppen i galoppen, orkade inte riktigt hålla ihop. Jag stod i lättsits och lät henne rulla, och försökte påverka henne litegrann iaf, att be henne vila lite mer på steget. Gick sådär, men jag hade inga större krav heller. Hon behöver få komma igång i kroppen lite till innan jag kan kräva mer bärighet i galoppen. Det känns så väl att hon inte orkar.
 
 
 
 

Uteritt

Red ut en sväng på en fin tjej idag. Red bort i skogen och skrittade en hel del, men la in trav oxå där det var underlag för det. Joggade en del på grusvägen hem oxå.
 
I början var hon lite stel, stretig osv. Men jag hade ryggsving i fokus. Först så började jag försöka hitta läget genom att låta henne kliva på ordentligt framåt och samtidigt ha ryggen med sig, och ja, det funkade delvis. Hon blev lite för på ibland och då tappar hon ryggen eftersom hon spänner sig. Så när jag provat det ett tag så bytte jag och provade vänta-metoden. Där hon inte får gå fram om hon inte länger stegen, och slutar gå emot handen. Så då gör jag halvhalter tills hon börjar länga steget, då ger jag eftergift, vilket hon söker, så då börjar hon att slappna av och söka sig till handen. Och så slappnar jag av i mitt bäcken så att hon börjar svinga ryggen och får med bakbenen. Detta funkade mkt bättre. Hon var verkligen med mig.
 
Hon var jättetrevlig! I traven ilade hon iväg lite så jag fick lägga in övergångar. Jag vill ha lite mer svikt nu även i traven, så satte lite högre krav på den biten. Och det gick helt okej. :-)

Red på novabettet för andra ggn. Första ggn verkade hon inte så förtjust i det, men idag var det inga problem. Dock så ska jag köpa ett större, för detta är lite för litet.
 
Bella "ler" för att få bananas. ;-)


Nu krånglar såret på nytt.. Igår så hade skorpan åkt av, så det  såg lite mysko ut igårkväll. Lite geggigt osv. Jag tvättade och lät det vara, men tänkte ha stenkoll så det inte blir svallkött.

Idag märkte jag att det såg större ut, så var tvungen att tvätta av det ordentligt för att se. Och ja, nu har det börjat växa svallkött igen. Så jag har lagt på lotagen nu så får vi se imorgon. Det ska väck. :-)

RSS 2.0