Lite update (SÅRBILDER)

Ja lite uppdatering är kanske på sin plats. :-) Jag och Bellan har gått promenader på 30-40 min sedan onsdags då vi var in till veterinären. Jag tittade på såret första gången i lördags då jag även la om bandaget för första gången. Det såg ganska äckligt ut då det är som ett hål rakt in.
 


På söndagen var hon svälld i hela benet då jag tog av bandaget. Höll på att analysera hit och dit. Var det för att vi slutat med metacamet på fredagen? Var det för att jag bandagerat om och lyckats få in skit i såret? Men sedan slog det mig att det nog var så att jag lindat för försiktigt motför vad veterinären gjorde. Så jag lindade hårdare, och dagen efter var benet mer normalt. :-)


Första promenaderna var som vanligt mysiga på bortavägen då hon slappnar av och vi bara går och myser. På hemvägen blir hon spänd som en fiolsträng och ska ha koll på ALLT, och jag får bromsa henne konstant. Men, i fredags fick vi sällskap på promenaden av R och Q som skulle powerwalka. B som är så pigg tänkte jag, det blir inga problem för oss att ta täten. Men hon hängde knappt med lilla B! Jag blev väldigt förvånad då hon gick och lunkade bakom mig. Jaja, det är väl för att vi har sällskap då antog jag.

Dagen efter provade jag att göra samma sak, fast vi var själva, dvs jag tog täten och gick på i ett friskt tempo. Och hon är precis likadan som dagen innan! Helt sjukt. :-D Vare sig det var bortaväg eller hemväg gick hon precis lika lugnt bakom mig och lunkade lågt med huvudet. Och nu har det gått fyra dagar och hon fortsätter briljera. Hon går med nästan sträckt grimskaft på hemväg, jag får alltså nästan släpa henne. ;-) Så jag NJUTER! Äntligen är det roligt att gå promenader med min räserräka. Hon behövde någon som tog täten från start helt enkelt. Ja, det har ju bara gått 7 år liksom, bättre sent än aldrig att komma på en sådan grej.

Duktig tjej på släp!
 
Släppte ut henne i större hage igår, hon blev glad och provade trava, men det gick inge bra alls så hon saktade av direkt. Hon haltade alltså.


Idag var vi på återbesök hos veterinären. Han rengjorde såret ordentligt och la om bandaget. Hon är fortfarande halt, så det tyder på en rejäl smäll. Hon ska fortsätta ha bandage tills såret blir mer läkt.
 
 

Höanalys

Idag, elr ja igår kanske jag ska säga, kom höanalysen jag skickade in i måndags. Jag skickar alltid till Agrilab, rekommenderas!
 
Det var rätt okej hösilage. Hade förväntat mig sämre. :-) Har suttit och räknat tidigare ikväll, åt B och åt H. Alla Bellas behov täcks (utom fosfor) av hösilaget, faktiskt. Dock är kvoten aningen låg på 4,5. Så jag funderar på hur jag ska göra. Det lutar åt 200gram soja, för då får jag upp kvoten till 5 iallafall. Och så tillsätta fosfor och selen. Men lägger jag till soja så ligger hon på ett överskott på protein, vilket visserligen inte varit någon fara förr.. Jag har haft henne ganska högt över tabellen för att hon tidigare haft problem att falla ur. Vilket inte är ett problem idag, utan snarare tvärtom. Hon upplevs ganska lättfödd numera.
 
Tänkte påminna er om att jag ju har kategorin "Räkna foderstat" som har hjälpt många att lära sig hur man räknar foderstater. Ta gärna hjälp av den om ni vill lära er att räkna. Det är inte så svårt  som man kan tro, ta steg för steg och hör av er om ni kör fast.

Jag blir lite brydd när folk köper allt som foderföretag säger, utan att ifrågasätta och vara kritiska, och alla dessa färdigfoder som finns som "täcker alla behov av näringsämnen och mineraler". Det finns inget sådant foder som kan generaliseras så. Och på sidor frågas det hit och dit, "vilket foder rekommenderar ni till min häst? osvosv". Och så har man inte en aning om vad man ger hästen övht. Vad man ska ge grundar sig helt och hållet på vad hästen får för grovfoder. Fast det är ju inte alltid så enkelt iofs, det är lätt att falla för sådant i foderdjungeln när man inte vet vad man ska välja.
 
Har man ingen analys men ändå vill komplettera med annat foder så gör man bäst i att hålla sig till grovfoder även där, lucern. Eftersom överskott från grovfoder är mindre farligt.
 
Här nedan går jag snabbt igenom de olika stegen. Och hur man räknar ut detta nedan kan ni alltså hitta under kategorin "Räkna foderstat". Bläddra ner till STEG 1 som är första inlägget.
 
Steg 1 - Räkna ut behovet
 
Först har jag räknat ut att B varje dag ska ha:
67 MJ
402 Smbrp
26,8g Kalcium
20,1g Fosfor
10,05g Magnesium
 
När jag vet detta, och jag vet/kan uppskatta hur mycket hon äter av fodret analysen avser, så räknar jag ut hur mycket hon får i sig.
 
Steg 2 - Hur mycket får hästen i sig?

Jag har räknat ut att Bella får i sig (via hösilaget):
94,5 MJ
420 Smbrp
45g Kalcium
15g Fosfor
13,5g Magnesium
 
Kvot Smbrp/MJ är 4,5 (önskvärd kvot 6)
Kvot Ca/P är 3 (önskvärd kvot är 1,2-1,9 men aldrig över 3)

När jag vet hur mycket hon har i behov, och jag vet hur mycket hon får i sig, så räknar jag ut överskott/underskott.

Steg 3 - Räkna ut underskott/överskott
 
27,5 MJ överskott
18g Smbrp överskott
18,2g Kalcium överskott
5,1g Fosfor underskott
3,45g Magnesium överskott
 
Så, hon har alltså överskott på allt utom fosfor. Överskott är inge farligt när det kommer ifrån grovfodret. Jag behöver alltså bara tillsätta 5,1 g fosfor för att täcka alla behov. MEN, en kvot på 4,5 är rätt lågt iallafall, därför kan jag välja att komplettera med mer protein för att få upp balansen. Eftersom jag inte vill ha upp energin nå högre så väljer jag ett foder med extremt hög kvot t.ex soja eller krafft muskel.
 
Till fosforen kommer jag i år att använda mig av Fosforbalans. Jag hade planer på att köpa Kraffts Miner Vit, men eftersom vi hade så hög kalciumhalt i år, och överskottet blir rätt högt för Bella, så väljer jag att inte tillsätta mer kalcium utan endast fosfor som är den faktiska bristen i år. Och självklart selen, som är så viktigt. Finns att köpa på apoteket (de beställer hem). SeleVitan granulat. Finns anvisningar på burken. Ges 1 gång i månaden.

Inte som planerat...

Igår skulle jag ju åka in till klubben och rida lektion. Men så blev det inte! Upptäckte en skada på hasspetsen, som inte såg alltför trevlig ut. Messade några vänner om råd, och sedan ringde jag kliniken för rådgivning. Fick skicka in bilder dit, och efter bedömning ville dom kika på såret ifall det skulle ha gått in till en led.
 
Så runt 15 var vi inne på kliniken, och for därifrån runt 17.15. Det blir ju så då man inte har en bokad tid. Men det var iaf ganska lugnt. Plåtar togs, och ingen fraktur elr spricka. Bara en rejäl smäll har hon fått. Hon har fått Metacam, är bandagerad och ska gå i sjukhage veckan ut.
 
Klockan är 03.32 och jag har varit vaken i en timme. Kattjäveln väckte mig som vanligt och nu kan jag inte sova för jag tänker på Bellan. Hon kunde knappt gå igår pga bandaget. Det sitter ju precis över hasspetsen, och hela benet är lindat. Tänk när hon böjer benet, det blir ju ett äckligt tryck över såret då. Jag blev ordinerad att dränka det i alsolsprit och sedan lägga på ett bandage över det bandage veterinären la. Men alltså, det gick inte. Hon kunde inte gå då. Så jag fick plocka av lindan.
 
Sedan på kvällen åkte jag upp igen och gav Metacam och gick ett varv runt travbanan. Men hon hade bra besvärligt. Hon tog tillslut ut steget som hon skulle, men kändes ändå trippig och snabb. Såg sedan att det hade töjt ut sig precis där skadan är, på hasspetsen. Usch, det måste göra jätteont att få värsta trycket där varje gång man rör sig.
 
Så det ligger jag och tänker på  nu. Och hur hon ska kunna ligga ner inatt? För då böjs ju benet verkligen extremt. Hon lär ju inte kunna ligga alls.

Så imornbitti (elr ja om 4 timmar) ska jag ringa och rådfråga. Har googlat nu inatt och hittat att det är bra att ha det bandagerat 3-5 dgr, precis som jag fått ordinerat. Att sår inte ska lufttorka som man trodde förr. Så jag vill ju ha det bandagerat, men inte om hon inte kan gå eller ligga. Funderar på att fråga om jag kan ha det öppet på dagen och lindat på natten. För hon kommer gå i sjukhage som sagt och där ligger hon inte, så skit kommer inte kunna komma in i såret.

Måndagen

Ja herreminje vad jag är dålig på detta. ;-) Men så kan det vara när man har annat för sig. I måndags fick Bella gå en skrittur efter räserturen i söndags. Tänkte att hon kanske skulle ha träningsvärk. Men nja... hon betedde sig inte så iallafall. Världens powerwalk drog hon till med, och jag åkte med, försökte andas så att jag skulle fortsätta vara avslappnad så att jag inte föll med i hennes hets-cirkel. ;-) Funkade bra! Lång tygel hela ritten. Ingen kanonskritt hela tiden, utan lite tripp blev det, men jag väntade ut henne och då kom hon tillbaka.
 
Igår vilade hon. Passade bra enligt hennes schema, och sen jobbade jag 8-21 oxå.

Idag ska vi iväg till klubben och rida lektion. KUL! :-)
 
 

Gårdagens långritt

Eller långritt och långritt.. Vi var ute ca 1h 45min. Jag var ganska omotiverad så jag hakade på Linnea och Emelie då dom skulle rida ut. De hade planerat att rida till klätterbacken, men L ångrade sig och ville rida på någon roligare tur. Så jag föreslog Grönviken, och så blev det.
 
Vi hade askul. Eller skräckblandad förtjusning, asså herregud. Tre travare på en travbana på 1km rakt fram. Alltså det bådar inte gott! Första sträckan neråt så travade vi, och det gick bra. Bella låg på en hel del, så jag ställde mig i lättsits och lät henne trava på lite mer. Då blev hon väldigt nöjd!

Sedan skulle vi galoppera tillbaka, och jösses. Bella drog iväg som en jävla avlöning och jag fick inte stopp! Hon brallade verkligen iväg, vilken kraft... Samtidigt som jag satt och asgarvade, och försökte hålla koll på dom bakom. Q som hoppar och far och studsar och har sig gjorde det inte lättare för mig att koncentrera mig. Hahaha!
 
Sedan skulle vi ta en sväng till, och eftersom dom vart så förbaskat taggade så bestämde vi oss för galopp ner, och trav upp. Galoppen ner gick jättebra! Bella var riktigt fin. :-D
 
Sedan skulle vi stå i lättsits och tänka lite monté, och se hur det gick. Ja, till en början stod B och studsade och skulle galoppera, taggad som fan. När jag fått henne i trav och hon började slappna av så körde vi, Linnea och Q hamnade bredvid oss. Och jag känner hur dom börjar öka farten, och precis då jag säger till Linnea att nu måste vi lugna dom lite, så drar B återigen iväg som en jäkla avlöning! Hahahaha. Asså, hon drog iväg med hästlängder. Och jag fick fan inte stopp, jag kände hur hon gick in i rollen som travhäst, breddade bakbenen och bara kämpade för att komma i mål så fort som möjligt. Och där satt jag och höll på att DÖ av skratt, samtidigt som jag var livrädd + höll på att kissa på mig! Och en bra bit bakom hör jag skrik och skratt och ser hur Q far omkring.

Ja asså.. Skräckblandad förtjusning helt enkelt. Hästarna tyckte ju dock det var kul! Alla lugnade sig efteråt även om de var taggade i skritten på hemvägen oxå. :-D
 
Idag ska B få skritta, för dom där musklerna hon använde igår, och den där farten.. lär nog ha gjort sitt. Lite skritt på detta och en vilodag imorgon gör nog susen. Sen känner jag mig sjuk idag nästan, så det passar bäst med en lugn skrittur barbacka.
 
 

Foto

Fotade I och H igår. :-) Blev väldigt nöjd! Visar några favoriter:
 
 

Uteritt

Idag har jag varit i valet och kvalet om jag ska rida, pga magvärk.. Så satans ont, och då blir jag alldeles orkeslös och irriterad på allt. Men efter att ha varit i stallet en stund, och regnet försvann samtidigt som solen började kika fram så kom ett ridsug fram. ;-)
 
Red ut en sväng på en grusväg och in i skogen. Jogging, avslappning och vänta stod på schemat. Jättefin var hon när hon slappnade av. Fick till riktigt trevliga igångsättningar till både trav och galopp. Ja, ett bra pass.
 
Står o steker pannkakor nu och ska precis skicka iväg ett sms om strykning inför imorgon. Jag är inte ett dugg tävlingssugen, pga många faktorer. Min magvärk, min omotivation att kliva upp, min omotivation att åka... och på detta en domare som jag inte gillar att rida för. Nä, det får bli en strykning för oss.
 
Hämtade ut mina Star Rider ridbyxor idag oxå. :-)

 
 

Dressyr

Idag red jag först Heavenly en liten stund, på slutet av Idas pass. Jag ska galoppjobba henne är det tänkt. Idag var det flera veckor sedan jag red henne senast, och jag var stressad. Och massa folk stod och kollade. Sedan är det lite problems med mitt humör just nu pga vissa skäl. Så känn ingen press liksom. ;-) Jag var lite opedagogisk mot H i början, och kände mig mest frustrerad över att jag inte kunde rida. Men jag började slappna av så småningom och då kunde vi få ut något vettigt av det hela. :-) Så det avslutades på ett bra vis. H var duktig, och hon kämpade rätt ordentligt för trött blev hon.
 
Sedan var det Bellas tur, och hon var smågrinig redan på gången. Men jag försökte hålla humöret uppe. Skrittjobbade henne rätt länge, hon var avslappnad men hon var inte på bakdelen. Jag red volter, volt tillbaka, bakdelsvändningar, halter osv. Bakdelsvändningar funkar super på henne. Dom var inte super, men dom blev bättre och bättre (ju bättre fokus jag hade).
 
Joggade sedan igång och började rida skänkelvikningar ganska omgående, och med fokus på att behålla lugnet och takten. Idag blev det fokus på att vänta, igen, för hon smygökar gärna hela tiden. Så jag försökte vara loss och gungig i kroppen själv, så att hon oxå blir det. Funkade väldigt bra! Precis då så skrämmer grannen mig och Bullan, så där var friden slut. Med tanke på mitt humör så vart jag så in åt helvete förbannad, och jag var fasen en millimeter från att göra bort mig totalt. Jag tyglade mig och andades, men av adrenalinkicken jag fick så fick vi skritta ett bra tag jag och B. Var alldeles skakig.
 
Men sen kom vi igång igen, och vi fortsatte på skänkelvikningarna. Efter dom så joggade jag fram i galopp, och hon var fan asfin! Jag red med sätet och försöker att länga ut tyglarna så hon får stretcha, och så erbjuder jag inget direkt stöd, samtidigt som jag rider takten med sätet, då blir hon verkligen tvungen att ta i. Jättefin var hon! Lite sämre i höger galopp, vi båda har svårast där. Men även den galoppen var bra och vi löste det.
 
Sedan skrittpaus innan vi började jobba. Då började jag rida travöppnor längs långsidorna, och hon var jättefin! Dom börjar sitta nu. Jag försöker träna på att rida in i öppnan utan att ta hjälp av volt innan. Ibland går det, ibland går det inte. Men det går ju! :-D
 
Ganska omgående fattade jag vänster galopp, och hon var så vansinnigt fin så efter första långsidan svängde jag volt tillbaka och red förvänd. Hon var kalasfin där oxå. När jag gick över till rättvänd så jag till att jag hade henne på plats och sedan gjorde jag en avsaktning till halt, men tydligen var hon inte riktigt med mig, så vi gjorde om. Och då fick vi till en fin halt.

Här var hon trött, försökte hänga i mig och frustade, tog tyglarna och hade sig (under skrittpausen). Men jag ville såklart köra höger galopp oxå. Hon var lite svag i den, men jag pushade henne och hjälpte henne så den blev okej. Red in i förvänd, och där var hon lite snabb i takten. Men hon gjorde så gott hon kunde. Sedan skulle jag förbereda henne att göra en avsaktning till halt, elr åtminstone skritt. Men det gick INTE. Jag kände att hon orkade inte, och jag fick henne inte på bakdelen tillräckligt. Så efter några försök bestämde jag mig för att strunta i det, och göra en fin avsaktning till trav istället, med efterföljande ny galoppskänkel. Detta gjorde hon UTMÄRKT! Jag är riktigt nöjd med det jobbet. Red öppna på långsidan i trav, och fattade höger galopp för höften, och hon gjorde det klockrent.

Sedan travade jag av en trött och nöjd tjej. Varför hon blir så trött av vad som kan tyckas så lite arbete, är för att när jag är så noggrann som detta pass, med hela värmningen osv. så innebär det att hon verkligen måste jobba hela tiden. Så då blir hon fortare trött helt enkelt. Hittade verkligen en asbra känsla i traven idag där jag red med rumpa och mage. Mitt problem är att jag inte släpper ner rumpan i sadeln ordentligt, utan sitter mer ovanpå. Det går inte att beskriva skillnaden som blir när jag gör rätt.
 
arkivbild
 

:-)

I förrgår vilade B då jag jobbade 8-21. Igår red Melina Bellie, ett joggingpass på plan. Jag jobbade 8-21 så jag hann givetvis inte rida. ;-)

Idag har det ösregnat hela dagen, så jag var ganska säker på att hon skulle få vila. Men vid 18 blev det uppehåll så jag for upp och tog en kortare sväng. Blev mest skritt, för både jag och B var lite stressad. Så kraven blev utefter det. Fokuserade på en svingande rygg idag. Och att när jag lägger på skänkeln ska hon inte bli trippig elr gå snabbare, utan ta längre kliv. Och det gick rätt bra. Det var rätt mkt tungan över bettet idag, hon stressade på med munnen idag. Dimma och lite blåst, då blir hon ofokuserad och tkr det är besvärligt att behöva göra som jag säger.
 
Mot slutet gick det bättre iaf, då blev hon lugnare i munnen och började slappna av på riktigt. Hon blir lätt lite lurig, hon kan tros slappna av, men så provar jag en halvhalt t.ex och så märker jag att hon är så långt ifrån att vara med mig, än vad jag skulle vilja. Men som sagt på slutet så släppte det. :-)
 
Imorgon blir det lite dressyr.

Ridning på två fina hästar!

Idag red jag ut en sväng på Bellabus, vi red mot hovberget. Bella var jättefin! Jag satt bara och log dom bitarna då hon var så fin. :-D Jättetrevlig! Och inte försökte hon desperat att hänga i mig heller, utan hon bar sig själv idag. Riktigt mjuk och fin, en trevlig form med gung i kroppen. I like! Och vilka travfattningar. Superfina. Jag var noggrann med att förbereda med halvhalt, och sen behöver jag bara vinkla höften så fattar hon trav. Och på hemvägen tog jag  två galopper, från trav, varav den ena var riktigt klockren fattning. :-) Jösses vad vi kan!
 

Sedan ville Melina att jag skulle rida Sopot idag, och det passade bra så det gjorde jag! Bestämde mig för att prova rida dressyr på honom, då jag bara ridit ut på honom förr.

Jag säger bara en sak, jag förstår dig Melina!! Jösses. Detdär är mycket ponny att rida. Jag joggade fram i alla gångarter, kände på honom lite, osv. Han trängde inåt i höger varv, så då fick han gå inåtställd på rakt spår tills han slutade tränga. Och det gick bra. När vi värmde i galopp höll jag på dö! Haha. Fasen vad det rörde sig. När jag ridit ut på honom har jag bara stått upp i princip, för att kunna rida fram han lite. Nu på banan så var han mycket mer framåt. Och jag satt ner, och jäklar vad jag fick kämpa för att hålla kvar röva i sadeln. Magmusklerna jobbade friskt kan jag lova. Och ändå kom jag inte ner ordentligt i sadeln.

Efter värmning fick han pusta, och sedan red jag igenom LB:3an med honom. Vilket gick bra. Men alltså, jag fick rida röven av mig. Vilken trav han har att sitta ner i. Man får jobba varje steg, det går inte att slappa. Man blir tvingad att kämpa kändes det som. Motför Bellie som lätt springer ifrån istället, så man kniper sig fast med benen och "fuskrider". Där får jag påminna mig själv hela tiden att använda magmusklerna. Men på Sopot vart jag tvingad. Jäklar vad jobbigt. Blev tvungen att rida lätt i mellantraven.

Galoppfattningarna hade vi problem med. Så jag fick prova mig fram lite. Gjorde om själva galoppmomentet i programmet innan jag gick vidare till nästa galopp, så att vi fick någon hyffsad fattning.

Sen efter programmet bestämde jag mig för att lägga mig på galoppövningen och rulla på, som inkluderar övergång till trav och ny fattning i nya varvet. Det gick kanon! Då hade vi fått lite koll på varandra och han fattade fina fattningar. Det gick superbra på slutet så då avslutade jag efter fina fattningar i båda varven.

Joggade av en trött och nöjd kille. ;-)
 
 

SÄLJES

Blått dressyrschabrak Full, 100:- SÅLT
Isabell Werth-set gammelrosa med vinröda kanter. Full. 150:-
Schockemöhle dressyrschabrak Full, 200:- SÅLT
Rosa Pop schabrak från Ps Of Sweden. Använt 1 gång, full. 300:-
Rosa Boots M, oanvända. 100:- SÅLDA
Capriati dressyrschabrak 17", använt fåtal ggr. Ska tvättas. 100:-

Detta finns oxå:
Bett tredelat m fasta ringar 95mm. 80:-
Ländtäcke marinblått m. röda kanter, full. 100:-
Back On Track stallbandage med kardborre strl M. 500:-


 

Tävling (gårdagen)

Igår bar det då iväg till Njurunda för tävling, med väldigt låga förhoppningar med tanke på senaste dagarnas ridpass. Och på gången när jag stod och knoppade så trodde jag hennes hjärta skulle hoppa ur, för det bultade så hårt så att det hördes och syntes, pga nånting hon var rädd för. Ja, ni hör ju. ;-) Inte så lovande.
 
Jag började rida fram inför LB:3an, och jag blev förvånad för hästen var fin! Hon var avspänd och ganska lätt att få eftergiven i skritten, och vidare i traven kändes hon trevlig. Ja, det kändes bra helt enkelt. Red ett tag i trav där med lösgörande, lite övergångar och en hel del skänkelvikningar som även dom kändes mkt bra. Galopperade fram, och även där kändes hon rätt fin. Hade lite svårt att stretcha ut överlinjen i höger varv, men gick helt okej. Vänster varv gick kanon.
 
Sedan gick jag ut i collectingring och red lite, och ja, hon var lite spänd där och tittig. Läskigt att gå förbi bokstäver osv. Och hon var inte riktigt med på noterna. Men jag red på tills det kändes okej. Sen kom jag in på banan och där var det tydligen ännu läskigare, speciellt ena långsidan. När vi red en volt mot den långsidan osv. så gjorde hon motstånd och var rädd den lilla mesen. ;-)
 
Så hur gick programridningen då? Jo, jag hade en rätt bra känsla iallafall. Det kändes bra, hon gjorde sitt bästa och jag mitt. Hon var spänd, det var hon verkligen, hon tittade och hon hade lite fuffens för sig. Hon tog endast två av fyra galoppfattningar på hjälpen, de andra två blev försenade. Pga att hon var så spänd då. Hon kändes även väldigt laddad, så jag fick liksom verkligen känna av när jag kunde inverka och när jag fick förbli passiv. Mellangångarterna kändes ganska dåliga, för jag kunde inte kräma på alls.

Men, jag var absolut nöjd när jag kom ut därifrån. :-) Vi landade på 62,nånting%. Så helt okej med tanke på den ritten. :-)


 
Sedan inför nästa start så skrittade jag 10 min och sen red jag aktivt i ca 15 min innan min tur. Jag red igenom lite förvänd, som inte kändes bra. Hon kändes ostadig och svag i den. Sedan red jag lite avsaktning till skritt, från galopp, och det gick helt okej. Det gäller dock att jag har henne på bakdelen innan. Hon blev väldigt laddad av att jag tränade på denna biten. Så hon bara sprang i traven sen, och varje kortsida ville hon gena i det kommande hörnet för hon förväntade sig galopp. Suck. ;-)

Så in på banan, och här var hon lika spänd som i första programmet. Och ännu mer laddad! Alltså så sjukt laddad. Och i varje hörn fick jag ta trängande tygeltag för att hon desperat försöker gena och gå på dubbla spår för att hon förväntar sig en galoppfattning vid närmsta bokstav. Och det är både två mellantraver och två skänkelvikningar innan galoppen här, så jag kunde inte alls rida som jag ville när jag skulle gå in på medellinjen eftersom hon var SÅ redo för galopp. Så jag fick mest vara passiv och känna av läget, ta det pö om pö hur mycket jag kunde lägga om skänkeln osv.
Skänkelvikningarna kändes helt okej, men bakdelen hamnade före undan höger skänkel. Skritten var fin! Hallelulja. Hon börjar äntligen hitta tillbaka till avspänning i skritten. Mer finns att önska, men det är på god väg.

Galopprogrammet, ja... Hon var inte riktigt med om jag säger så, laddad och i sin egna värld. Så jag fick vara övertydlig med vart vi skulle. Sen den förvända kändes fortf. inte bra, hon kändes svag och blev därför trippig. Fina övergångar dock. Sedan vänster galopp direkt från kortsidan, och så mellangaloppen på långsidan, här blev det katastrof. Hon blev överlycklig som fick brassa på lite, att jag fick inte tillbaka henne! Hon brukar lyssna jättebra här när jag för sätet ber henne att komma tillbaka, men nu gjorde hon inte det. Hon brassade vidare! Så jag fick ta tag i henne precis innan hörnet och så hela svängen in mot den förvända, herregud. :o Och hon kändes så känslig i det tillfället när jag slappnade av i armarna igen, för hon var liksom lite frustrerad där, så återigen fick jag bli passiv men ändå hålla igång den förvända.
 
Ja, sista galoppen var helt okej. Men hon föll isär i längningen. Och uppridningen var hon ojämn i, för hon ville springa, och jag bad henne lugna sig, och då blev det för mkt. Så fick rida på famåt igen då. Så lite av och på liksom. ;-)

Men även efter denna ritt var jag nöjd. Jag var lite less på mig själv som tog trängande tygeltagen där och även när jag blev tvungen att ta tag i henne efter mellangaloppen. Men hade jag inte gjort det hade hon ju sprungit än...

Iallafall så blev det personbästa i LA på 63,4% JÄTTEKUL! :-) Och vi fick massa beröm av de som var där, dom tyckte det såg kanon ut. Och det är ju så, att våran lägsta nivå har blivit ganska bra. Det är inte lika illa som det känns nu. Vi slutade på en tredje placering och fick en gul rosett. Grymt kul! :D
 

Lördagens uteritt

Ja jag har en del att uppdatera här o ta igen. ;-) Efter katastrofpasset på fredagen så tog vi oss en uteritt på lördagen, i skog och mark. Supermysigt! Det började väldigt bra, vi fick till två otroligt trevliga travsträckor där hon kändes så himla mjuk och fin. Jag bara satt med ett stort leende. Sedan började hon bli höstfnattig igen och vart spänd och skulle kika på allt osv. Så resten av ridturen var väl inte sådär supertrevlig. Men nu när jag vet att hon är som hon är just nu så var det såklart betydligt enklare att hantera det. Vi fick till några galopper oxå som var rätt trevliga, så allt var inte åt fanders på detta pass. :-) Tog det för vad det var.
 
Ingen katastrof med fux i rosa ju?! ;-)

:-)

 

KATASTROF

Alltså jösses. Jag har blivit så bortskämd med bra pass nu, så jag höll fasen på börja grina flera ggr idag under dagens pass för det gick så illa. Visst, jag hade inte en 100% bra sinnesstämning idag, men det hade inte spelat sån stor roll idag. Hästen var överallt och ingenstans, och hon höll inte ihop nånstans. Dålig takt, dåligt flyt, svarade segt på hjälperna, hängde i mig, blev så spänd att hon inte kunde galoppera, tittade på ALLT som hördes och syntes. Och inte syntes. Och jag tjurig som en iller tragglade och tragglade, bytte övning, andades, tog skrittpaus, bytte taktik. Allt. Inget gick bättre. Dock inte sämre heller, men det blev fasen inte bättre.
 
Ska jag vara lite positiv nu och lyfta fram något bra så hade hon vid uppvärmningen i traven väldigt enkelt att spåra och bära sig med sitt innerbak, utan att jag behövde påminna så mycket. Och det är nånting nytt, ett framsteg. Sedan flöt skänkelvikningarna på väldigt bra idag, med bättre takt och tempo än vanligt.
 
That's it!

Nu ska jag vräka i mig pasta och skinksås. Och sedan godis. Hörs hej!

Gårdagen

Igår tog jag och Bella en skrittur barbacka och i repgrimman. Vi var nog ute 1,5 timme i skog och mark. Jag fokuserade på andningen, och kunde därför rida henne på långa tyglar hela ritten. Hon blev dock struttig i steget ibland, men lugnade ner sig ganska så omgående iaf. Ingen katastrof, och enorm skillnad motför förr när jag låtit mig stressas upp av hennes brådis. ;-)
 
Idag vilar hon. Och ikväll ska hon börja sova inomhus på nätterna. :-)

Gårdagens träning

Ja, jag har bestämt mig för att skaffa ett liv nu igen och är därför lite trög med att uppdatera här. Det kommer när det kommer helt enkelt. Hälsan går först! :-)
 
Igår for vi in till klubben och tränade för bästa Gittan. Jag red fram först och hon skrittade på bra, det är verkligen något som släppt där nu. Men i början är hon lite för rak, och så blir hon så att så fort jag byter varv elr lägger en volt, ja ändrar något helt enkelt så börjar hon att smygöka. Så det får man ta igenom först liksom. Red några bakdelsvändningar som gick bra.

Joggade sedan igång, och hon var rätt fin. Helt okej. La in övergångar och dom var JÄTTEFINA!
 
Sedan joggade vi fram i galopp, och där blir hon lite för hög i formen så jag jobbar med att hon ska sänka sig mer och stretcha överlinjen. Och så jobbar jag mycket med min avslappning i bäckenet, och att jag ska sitta och rulla på hennes rygg liksom. Och då behöver jag inte ta något i tyglarna nästan.
 
Sedan pratade vi om vad vi skulle göra för dagen. Och jag ville kolla på galoppdelen i LB:3an. Så jag började galoppera, men kände att jag inte hade henne med mig. Men egentligen var det jag som inte var med, såklart. För när jag började slappna av i bäckenet och faktiskt följa hennes rörelser, då jäklar vart hon fin! Jösses. Så vi red lite övergångar där först, där vi fick hitta rätt i både trav och galopp. Och jäklar vad mina magmuskler fick jobba! Härlig känsla. Och vilken enorm skillnad när jag blir stel och spänd i bäckenet, o när jag slappnar av och ger efter. Magiskt.
 
Sedan gick vi in och rullade på galoppdelen i LB:3an, varv på varv. Det gick jättebra! Fick bra tips och stöd hur jag skulle rida henne. Jag måste verkligen ha henne mellan hjälperna för att övergången ska bli bra, för när hon är där, då jäklar är hon med på allt. Igångsättningen igen efter travövergången blir dock inte perfekt, då hon springer lite i traven. Och inte tar fattningen direkt på hjälpen. Men jag fick som sagt bra tips även där, så det blir nog fint!

Efter detta var B väldigt trött och nöjd, så vi joggade av. Ett kort men effektivt pass.
 
 

Gårdagens uteritt

Igår red jag ut på en väldigt duktig tjej! Vi red en sväng mot hovberget, och fortsatte jobba med att vänta. Att hon ska svinga ryggen och skritta med hela kroppen innan hon får trava. Och skritten var den bästa idag! Jösses. Nu börjar det gå att påverka henne mer och mer i skritten, och istället för att bli spänd och pinna på när jag lägger om skänkeln, så kan jag nu få henne att länga på steget istället. Wiho! Och vad snabbt det gick för henne att komma till avspänning efter trav idag, till och med efter galopp! Hallelulja. Nånting har släppt. :-)
 
Men, en sak jag fortf. funderar över är, hon ville inte svikta så bra i bakbenen idag. Hon travade på rätt okej, en bra joggtrav egentligen, hon smygökade inte, hon var eftergiven, MEN när jag ber henne ta i extra så gör hon inte det. Alltså samma tankebanor som jag haft nu sedan jag la om schemat för henne. Hon vill ha så mkt hjälp liksom. Men ja, jag fortsätter att rida så får vi se vart det bär.
 
Men, dethär var ju lätt bästa uteritten någonsin om man tänker på skritten. Helt fantastiskt!
 
Nu ska jag äta lunch och sedan bege mig upp till stallet och fara på  träning med B. :-D

Dressyr (fotografering)

Idag har jag och Melina fotat varandra då vi red dressyr. :-D Vi red på planen hemma, och där är B nästan alltid SUR av någon anledning. Vet inte om hon tkr det är trångt? Eller vad det kan vara. För så vet jag att hon varit förut när vi ridit på för liten plan. Det är som att hon känner sig instängd på något vis. Men men, fick göra det bästa av situationen.
 
Började i skritt, och hon kändes rätt mjuk och fin från start. La in några halter, och när de funkade bra fick hon göra en bakdelsvändning åt varje håll tills det blev bra. Joggade sedan igång, och hon är så knepig. För första stegen är hon så fin, sen så fort jag ändrar något t.ex varv, lägger en volt, formar mer i hörnet, osv. så blir hon "tjaffsig", och börjar fippla med tungan och streta och ha sig. Så man får verkligen rida, och förändra för att hon ska vänja sig, och vara noga med att rida takten.

När jag la in skänkevikningar började hon slappna av bättre, så kanske att det blir för tråkigt när jag bara rider runt runt? Vi kanske kommit till ett läge där hon behöver jobbas tidigare? Jag vet faktiskt inte. Som S säger, man kan ju analysera till dödagar. ;-)
 
Galopperade sedan fram, och där var hon JÄTTEFIN. Jag lyckades hålla mig ifrån tyglarna, och bara rida med sätet och höfterna, följa med i rörelserna och liksom känna ryggen höjas och att jag "rullar" ovanpå den. Ibland fick jag leda med tygeln för att visa vägen ytterligare. Vi tänker stretching, hon ska sträcka ut överlinjen och bibehålla en lugn takt. Jobbigt värre!

Skrittpaus innan vi började jobba lite smått. Hon kändes rätt nöjd efter värmningen, så jag tänkte inte köra så mycket mer. Men vi red lite skänkelvikningar och öppnor, för att känna på läget. Det var helt okej. La sedan in lite galopp från trav, och sedan ner till skritt/halt. Det är lite klurigt, för hon blir lite frustrerad när hon måste ta i. Hon vill liksom gärna maska och lägga sig i min hand, elr försöka iallafall, så jag får verkligen rida tills jag har henne på bakdelen innan jag kan sakta av till skritt eller halt. Och ändå blir det inte helt bra. Skulle behövt Marita nu! Hon gav oss väldigt bra guidning till avsaktning från galopp till halt.

Sedan i traven blev hon otroligt sur och frustrerad, och gick liksom inte fram. Och när jag försiktigt med höfterna bad henne gå på mer framåt så fattade hon istället galopp. Flera ggr. Så jag la henne i en öppna på volt istället, då lugnade hon ner sig. Och så fattade jag galoppen ur öppnan, och då blev det väldigt bra fattningar. :-) Gick sedan över till förvänd galopp för att känna på den, och den var bäst för dagen! Jag red ordentligt som G lärde mig förra lektionen, att verkligen inverka. Och hon var grymt fin!!

Jag blir ändå lite frustrerad jag med, när hon dels vill att jag bär henne, och dels så var hon så sur idag, och dessutom snubblade hon ett par ggr med frambenen idag. Jag blir ju direkt nojig och tänker att det kanske är något fel på henne. Men, jag håller ögonen öppna helt enkelt och är uppmärksam. Så märker jag ju tidigt om det är något. Surheten beror högst troligt på ridplanen eftersom hon brukar vara så där. Och det med att hon vill ha hjälp av mig tror jag är för att hon blir trött av att behöva bära sig själv på ett annat sätt nu, sen ca 2-3 v tillbaka. Som jag skrivit om tidigare så har jag ju lagt om hennes träning och nu använder hon sin kropp nästan 100% av ridpassen, motför ca 40-50% förut. Så det är ju inte konstigt egentligen om hon är lite matt.
 
Vi rider på och känner efter helt enkelt. :-)
 
 
 

Uteritt

Imorse red jag ut en sväng på en härlig morgontur på Bellabus. Elr hälften härlig åtminstone. ;-) Jag red en kortare sväng, och jag försökte ha fokus på lugn. Som vanligt. Att hon ska vänta i skritten innan hon får trava. Det var svårt idag. Först tog vi en trevlig travsträcka, men sen blev hon så spänd för det var diverse ljud och arbeten i området som hon tydligen var otroligt rädd för. Så jag blev prövad på tålamodet där, men sen släppte det faktiskt för henne och vi lyckades hitta till lite ryggsving och svikt i bakbena. ;-) Så då fick hon trava övergångar grusvägen hemöver. När hon tappade svinget och började spänna sig så red jag ännu tydligare travtakt, vilket hon inte kan med när hon är spänd så då saktar hon av, och så börjar vi om. Och hon kom till en rörlig skritt ganska på engång här, så nånting släppte helt klart efter halva ridturen. :-) SKÖNT!


Idag hämtade jag ut ett paket oxå från Ps Of Sweden. De hade 30% på alla schabrak, så jag och Melina tappade disciplinen helt och beställde varsitt pop-schabrak.
 

Dressyrträning

Idag for vi över till klubben och tränade för Gittan. Jag bad om att få träna på den förvända galoppen samt skänkelvikningar. Galoppen för att jag ville ha en liten check där om vi är rätt ute eller inte, och skänkelvikningen för att jag behöver lite mer guidning för att hitta rätt. Finns mycket att utveckla där.

Jag red fram en halvtimme först, med fri skritt 10 min, och sen jobbade jag henne ca 5 min. Det är fasen rekordsnabbt! Men hon var så avspänd och duktig så det behövdes inte mer. Joggade igång och försökte hitta detdär gunget i traven, och det hittar vi, men hon blir lätt springig och vill ifrån detdär gunget. Det är förmodligen ganska jobbigt. ;-) Jag la in lite övergångar osv för att hon skulle börja vänta igen, och så sökte vi upp gunget igen när hon var avspänd.

Joggade igång i galopp, och hon var lite kort i formen, jobbade med att försöka länga ut hennes överlinje. Och att inte ta så mycket i munnen, slappna av i bäckenet och rulla med. Och hon blev fin i båda galopperna tillslut. :-)

Sedan skrittpaus innan G kom in i bilden.

Jag sa som sagt vad jag ville jobba med, och när jag nämnde förvänd galopp så tyckte G att vi skulle jobba på volt med utåtställning där jag får vända framdelen med ytterskänkeln, och hålla kvar bakdelen på plats. Alltså, sist vi gjorde detta så höll jag på avlida för jag fick fasen inte till det. Så jag ba, NEJ. Tänkte jag. Och ja, vi fick ju traggla på, och jag fick stoppa upp och fråga och be om en mer noggrann förklaring. Och efter det så gick det bättre, och slutligen så hittade jag känslan. Hallelulja. Så nu vet jag vad jag letar efter iallafall! ;-) Sedan fick jag en till aha-känsla. För B vill ju gärna försöka springa iväg i övningar som är jobbiga, och då blir jag liksom bromsande och kniper med benen. Men idag hittade jag en känsla som fick henne att börja svikta och börja bära istället. Jag måste verkligen slappna av och komma ner i sadeln och jobba med magmusklerna, och rida takten. Så att hon får rätta sig liksom.

Sedan fick vi gå över i galopp. Galoppfattningarna tog hon för höften, men dom blev för uppåt. Hon måste ha mer framåtbjudning i själva fattningen. Så det får vi jobba med.

Sedan fick vi jobba lite galopp, öppna på långsidorna. Gick superbra i båda varven. Det funkade som sagt väldigt bra så vi fick gå över i förvänd och jobba, och jäklar vad jag fick rida! Inverka. Jag har nästan bara åkt, och underhållit. Men idag fick jag verktyg för att verkligen rida delarna på plats, och be henne ta längre steg i galoppen. Vi fick stanna på stora mittvolten och jobba takten, och få henne att stretcha ordentligt. Bra övning. Det blev några avbrott när jag slutade rida, så jag fick verkligen tänka på att RIDA.

Sedan jobbade vi skänkelvikning i trav efter skrittpaus. Bella var superladdad och fattade galopp två ggr, så hon var ganska spänd. Men vi red in i övningen så fick avslappningen komma av sig självt. Jag fick vara noga med att rida med mage och säte, som vanligt. Sedan fick jag tänka mycket mer framåt, och mer sidförande samtidigt, så att hon börjar stretcha sig. Då blev det springigt, men en sak i taget. När detta funkade i båda varven så fick vi  tänka lugnare takt, men samma steglängd. Och det gick! Så som jag sa, det finns mycket att utveckla i skänkelvikningarna. Jag har massor att lära. :-)

Sedan joggade jag av henne och hon var kanonfin och nöjd. :)

 

RSS 2.0