Dressyr

Idag var det dags för lite dressyr, för att upprepa övningarna som jag fick rida för Ingela. :-) Det gick väldigt upp och ner idag, där både B och jag blev lite frustrerad ibland. Men det släppte, och jag fick in känslan och förstod vad jag behövde göra för att det skulle bli bättre osv. Så jag är väldigt nöjd.
 
Började i skritt på volt och gjorde halt för sätet, inte ta tyglarna bakåt. Så jobbade vi i båda varven ett tag tills hon lyssnade bra. Fick lägga in någon ryggning oxå. Sedan la vi oss på fyrkanten och red bakdelsvändningar i hörnen, eller tanke mot det iallafall. Sedan gick vi över till trav och försökte hitta en lugn och bra takt, lite saktare än där hon vill ligga. Och samtidigt vända i hörnen. Och mellan hörnen skulle vi hinna med avsaktning och igångsättning oxå. Så det blir att man får vara med hela tiden. Det behöver jag! Slut på meseriet nu.
 
Bella var fin! Sedan fick hon pausa, och efter det körde vi lite nedsittning i trav och fortsatte att söka en lugnare takt, och så hade jag 5 bommar på medellinjen som hon fick trava över oxå. Och hon var superfin där. Hon är klockren över bommar denhär tjejen.
 
Jag fick ställa henne mkt inåt idag, även på rakt spår, för att hon blev så väldigt förekommande annars. När jag började ställa, ja då svängde hon. Så hon blev rak och stel och vi fick ingen koll på det hela, förrän jag började rida henne ställd även på raka spåret. Då blev hon fin och vi hittade rätt igen.
 
Sedan körde vi galopp, en i varje varv. Gick superbra!! Det tog en stund innan jag hittade rätt där oxå, för hon blev förekommande. Så jag fick börja vända henne tidigare än när hon trodde, så att hon blev mer med. Och det blev hon. Riktigt fin!! Och inga problem att hålla en samlad galopp. Jag är nog helt inne på Ingelas spår nu att hon behöver lösgöring, inte styrka. För orkar, det gör hon. :-)

Klättring

Idag blev det klättring på Bellabus. De vanliga backarna. Hon skötte sig bra. :-)

Gårdagens lektion

Igår red jag dressyrlektion för första ggn på typ 2-3 månader. Jag red för Ingela, som jag brukar rida för varje sommar uppe hos Sändry. ;-) Hon är så himla bra! Jag ska verkligen försöka rida för henne några fler ggr per år iallafall.
 
Jag fick öva på att rida mer med kroppen och sätet, än med händerna. Och den typen av ridning är ju jag för, men ibland glömmer man av sig och slarvar, och t.ex använder tygeln vid avsaktning istället för att vara noggrann och använda sätet istället. (Vilket jag såklart använder oxå) Så det var en mkt bra påminnelse. :-) Det var en nyttig övning vi fick göra, det var lite övergångar, och vända framdelen i hörnen istället för att göra en vanlig hörnpassering. Och så red vi 1m innanför spåret för att få lite mer koll på delarna.
 
Bella var superfin! Lektionen gick verkligen över förväntan. Det gick att jobba ganska mkt galopp. Mkt mer än vad jag gjort för jag har mesat på och tänkt att hon är trött eller något. Men det gick super. Och skritten på slutet var bra, så jag tror hon behöver börja komma igång i kroppen igen. Ingela såg ingenting konstigt eller ojämnt i rörelserna, och hon trodde det handlade om att B behöver bli mer lösgjord. Så, ja. Bara att träna vidare. :-)
 

Klättring

Idag blev det klättring för Bellabus. Vi var ute 1 timme. Först red vi bort till galoppbacken och skrittade uppför den, sen genom skogen och ner för en annan backe. Sedan upp för rätta klätterbacken, och så ner igen backen bredvid. :-) Gick super! <3

 

Film


Tömkörning

Idag fick Bellabus jobba på töm. Och idag stötte vi på lite patrull, så jag fick verkligen tänka till där ett tag. Perfekt! Precis vad jag behöver få göra.
 
Hon var supertrött idag, alltså lugn och sävlig under promenaden upp till stallet. Fick nästan släpa fram na, det händer ju extremt sällan. Men jag gjorde iordning henne och gick upp på planen. Hon var vääldigt lugn. Började i skritt, och den var RIKTIGT fin. La fram en bom på ena kortsidan då jag idag planerat galopp. Så den fick hon gå över, och hon är ju så fjantig. Första ggn försökte hon liksom vika av för att slippa gå över den, haha. Men sen var det inga problem. Förrän traven, då fick jag övertala henne att jo, där ska vi visst gå. Hon var superfin annars. :-)
 
Provade annan tömsättning idag. Hade tömmarna i de övre ringarna, men tyckte att hon blev så öppen i formen. Så jag provade ett annat tips jag fått, som liknar graman. Det är jag lite anti emot, men att testa skadar inte. Från början verkade det för skarpt för B, men sen vande hon/jag oss. Och då verkade det gå riktigt bra faktiskt. Men inte helt optimalt. Men det hjälpte mig att rama in henne, och jag fick en bättre kontakt.
 
Övade lite övergångar osv men hon var rätt trög, haha. Fick tjata på henne att komma igång i trav osv. Men det blev såklart bättre.
 
Sedan var det dags för "hindret" och galopp, och hon tog galoppen på första försöket. Kanonbra! Sen la jag till kommando "Galopp" och så smacka, över hindret. Så nästa gång får vi se om vi kan plocka bort hindret.
 
Hon blev först lite stressad när hon insåg att hon just hoppat ett "hinder", och galopperat. Så då fick jag lägga in volter där hon fick lugna sig innan vi gick vidare. Och hon blev fort lugn så det var inga problem. Sen försökte hon kila förbi hindret några ggr oxå, och två ggr vände hon sig och skulle byta håll. Ja, lite stress i fuxhjärnan helt enkelt. Men sen släppte det. :-) Hon var  väldigt duktig!
 
 

Pigg, fin och stadig på foten!

Det var dagens Bella det. Jag har ju grubblat en del sedan senaste passet när hon var så "trött" och snubblig osv. Och det har jag väl egentligen gjort efter alla pass. Vad klarar hon av, vad klarar hon inte av, blev hon trött nu? fick hon ont nu? tog det emot nu? behöver hon vila nu? Osv. Fast veterinären har ju sagt att så länge hon inte protesterar är det lugnt. Hon protesterade ju i våras vid de tillfällen där det tog i, så jag vet ju att hon säger till..
 
Men idag gjorde jag ett litet experiment. Jag tänkte verkligen känna efter och analysera hur hon betedde sig under dagens skogsdressyr, vs med hur hon beter sig på ridbana/travbana.
 
Så jag red på ganska intensivt idag. Vi var ute 1,5timme. Hon fick klättra, skrittjobba med tempoväxlingar och skänkelvikningar, hon fick jogga övergångar, och sedan joggade vi upp emot hovberget över stock och sten, rötter osv så hon fick öva sin koordination. Efter det red vi hemöver, och det blev nedför som hon fick jogga i tempoväxlingar. Lugnt nedför, och när det blev plant ökade jag traven. Sedan när vi kom ut på vägen igen körde vi galoppfattningar från skritt, som var superfina. Hon gjorde dom med riktig gest. Hon blev bara mjukare och lugnare ju fler galoppfattningar jag gjorde. Hon var riktigt fin. Och jag var noggrann. Halvhalterna skulle tas, inge mesridning eller fråga efter något halvdant. Utan tar hon inte halvhalten så håller jag tills den går igenom.
 
Det som händer är att visst, hon vill gå i låg form, men då istället för att följa med och hamna i framvikt själv och tycka synd om henne, så rätade jag på mig, satt på rumpan och red henne i det. Och hon vart superfin!
 
Och sen skrittade hon hem i hur fin skritt som helst... Så jaaa.... Jag tror min häst blir lite lat på bana. :-D Där kan jag jogga någon minut och sen tror hon att hon ska dö känns det som. Förmodligen så är det så att hon kör lite med mig eftersom jag blir såhär "ååh stackars, ja klart du ska vila" osv. ;-)
 
Så, idag är jag full av hopp! :-D
 
 
 

Trött och snubblig

Nu har ju Bella vilat i två dagar innan idag, så idag var det dags för ett pass igen. Tog ett pass på grannens travbana i alla gångarter. Hon var ganska snubblig, och blev fort trött. Kändes inte speciellt bra. Men alltså hon var ju fin ändå, trevlig trav, rundhet, takt osv. Men detdär snubblet och att hon blir så "trött" fort gillar jag inte.
 
Det skulle dock kunna vara så att vila mycket = dåligt? I detta fall. För sist, innan denna vilovecka (pga mycket jobb) så gick hon ju jättebra och då kände jag framsteg och hopp. Idag känner jag helt tvärtom. Men det skulle ju som sagt kunna vara så att hon behöver hållas igång. Tiden får utvisa helt enkelt.

Uteritt

Nu har Bella vilat i två dgr, så idag var det dags för ridning igen. Egentligen hade jag bestämt mig för att inte rida, för jag orkade inte, och sen kan jag bara rida 2 dgr denna vecka, så då tänkte jag att det var lika bra att hon fick vila helt. Men jag blev tillfrågad att rida ut med AK, och då tackade jag ja. Alltid enklare att få tummen ur när man får sällis. ;-)
 
Vi tog en sväng i alla gångarter till galoppbacken. B skötte sig bra, men blev stark emellanåt och lite taggad så att hon inte riktigt gick att nå så bra. Men en helt okej tur. :-)
 
Nu blir det vila två dgr igen då jag är utbeordrad på jobbet då vi inte har nå folk. Så på lördag blir det ridning nästa gång, förhoppningsvis.
 

Jag har även ridit lilla luddet idag. <3
 

Att mörka ner ett ljust läder

Det var en av läsarna som ville veta hur jag gjorde för att mörka ner mitt Ps-träns. Och det är kanske fler som vill veta, för det ville jag, men det fanns inte mycket bilder osv.
 
Först så tog jag olivolja, som vissa lädernissar rekommenderar. Strök på ett par lager och vart väldigt nöjd. Men sedan dagen efter då jag kom ut i dagsljus så var det inte så mörkt som jag trodde. Så då for jag och köpte Neatsfoot oil, alltså riktig läderolja. Och av den så strök jag på kanske 6-8 lager.
 
Jag stryker på oljan med en vanlig svamp. Ganska tjockt lager, och sedan får det ligga och suga in i lädret. Och när det torkat in så stryker jag på ett nytt lager osv. Och så håller jag på tills det är mörkt nog. Det blev som sagt kanske 6-8 ggr, och sedan gick jag ut med tränset i dagsljus och det var rätt nyans. Det är dock svårt att få rätt nyans på bilderna. När det är skugga så ser tränset mörkt och fint ut. Sedan ser det såklart ljusare ut i strålande solsken.
 
Men det är ändå mycket bättre än innan.
 

De två bilderna ovan är innan behandling.

De två bilderna ovan är efter ett par lager olivolja. Det blev ändå ganska stor förändring redan där.


Slutresultatet i skugga vs sol.

Hur det såg ut innan i solljus.

Tömkörning

Idag var det dags att prova tömkörning igen kände jag. Jag har såna skavsår i röven pga hennes skritt senaste dagarna, haha, så röven behövde vila. Och jag känner mig lite halvsjuk, så det passade liksom superbra med tömkörning idag. Jag var beredd på ifall hon skulle vara omöjlig, isåfall hade jag som plan att släppa henne lös och löslongera. Men serrni det behövdes inte! Hon var superfin. :-) Och jag tömkörde med mjuka hjälper och var verkligen koncentrerad för att se hur/när hon svarar, dvs hur mkt jag måste ta i osv. Typ ingenting idag. Hon var riktigt lyhörd, iallafall för avsaktning/halt och hur stora volter jag ville ha. Hon var lite halvtrög att sätta igång i trav tex. Men hon är lite trött just nu.

Supernöjd över puppan! Nu väntar en tvådagars vila. :-)
 

Klättring

Idag kom min brorsdotter och red en sväng på Quantas. Härligt och bra för mig att få motion. ;-) Efter det så var det Bellas tur, och hon fick sig en sväng i klätterbackarna. Först upp i galoppbacken, sen nerför branta Bullås-backen, och sedan upp igen i riktiga klätterbacken, och ner igen för backen som går till betet. :-) Hon skötte sig bra, men var jäkligt pigg, och rädd. Som vanligt numera.
 
 
 
Har även jobbat på att mörka ner ps-tränset, och nu verkar det som att jag fått fram rätt nyans. (Y) Får prova imorgon på Bellabus och se hur det ser ut på.

Lång dag i stallet :-D

Idag blev det en väldigt lång dag i stallet. Från 10.30-15 ungefär. :-) Först så fotade jag Ida och H, och herregud vad det hänt grejer. Ponnyn börjar röra sig! ;-)
 
 
Efter det så red jag Ludde, en ny ponny i stallet som C äger. Ludde behöver ridas igenom lite då och då, och tanken är att jag ska hjälpa till med detta. Jag tyckte om honom skarpt! Han svarade jättebra på min ridning och vi fick igenom målet fort. Att få igång motorn och få honom mer inramad, han blev superfin. Sedan fick C hoppa upp och känna hur det ska kännas. Hon var supernöjd! Så jag får nog fortsätta hjälpa till där. ;-)
 
 
Sedan var det dags för min egna puppilur. Hon fick sig ett pass på banan i stallet hon med, och C fotade oss. Bella var verkligen superfin idag! Från skritt till galopp, från början till slut. Jag red henne på det tvådelade anatomiska bettet och ja, hon verkar verkligen nöjd med detta. Sedan så hjälpte det nog att jag ridit Ludde innan, för jag tar alltid med mig något bra när jag ridit någon annans häst, och för över det till min egen. Jag kommer liksom på saker som jag kanske glömt bort att jag behöver tänka på.
 
Bella kändes riktigt stadig och fin, lugn och tillfreds i munnen osv. Vi red övergångar i början, och hon svarade så bra. Sedan joggade vi igång i lite galopp, och hon var fin. Sedan krävde jag lite mer idag, så vi travjobbade på volt och jobbade med att öka och minska volten. Hon tycker det är lite jobbigt, men kämpar på fint. Det som händer är att hon lägger sig i min hand och upplevs tycka det är lite jobbigt. Men hon är glad och hon fortsätter göra det jag ber om, så hon verkar ju nöjd ändå liksom.
 
Efter det så galopperade vi lite mer, denna gång i nedsittning. Och det kändes kanon! Den blev inte alls fyrtaktig som jag tyckt den blivit när jag suttit ner. Nä, hon var fin. Och extra cred ska hon ha för att hon är så duktig efter galoppen nu, hon hittar en rätt avspänd trav rätt fort nu. Det krävs någon påminnelse om att hon behöver ta halvhalterna, så kommer hon tillbaka till dendär trevliga traven.
 

En riktigt bra dag helt enkelt!

Gårdagens bad

Igår så red jag och Melina till Aldernäset och badade hästarna lite. Skämmes på mig som inte badat med B på 2 år. Så det var verkligen dags. Och förhoppningsvis hinner vi någon fler gång i år. Det är ju så bra träning.
 
Bella var väldigt tuff när vi väl kommit ner i vattnet. Innan vi kom ner så var det lite bökigt, för det fanns ingen strand, det var bara typ 2m hög vass som vi skulle igenom, och direkt efter den kom vattnet. Så det var Bella väldigt skeptisk till haha. Men när hon väl var i så var hon så tuff. Strosade omkring och höll på att leka med frambenet i vattnet osv. Efter att vi travat tre kortare sträckor så red vi hemöver, och då var Bella riktigt stark och taggad. Men hon lugnade ner sig ju närmare vi kom betet.

Sen fotade vi varandra litegranna. :-) Idag vilar hon. Jag har fyndat lite på Equeens och Hööks idag, ett baucherbett (tvådelat) åt B, och två ridhandskar åt mig. Och så ett pannband. Så bettet vill jag nog prova någon dag snarast. :-D
 
 
 

Uteritt

Idag tog jag och Bella en uteritt mot hovberget på ca 65 minuter. Hon var väldigt fin idag! Det blev mycket skritt. När vi kom fram till grusvägen jobbade vi massvis med övergångar mellan skritt och trav, och hon var så fin! Lyssnade verkligen bra både framåt och bakåt, och hon blev riktigt mjuk och fin att rida. Gud vad jag älskar att rida henne i den traven, den är så härlig att rida i. :-D
 
La sedan in lite mindre tempoväxlingar oxå vilket gick bra. På hemvägen tog vi några galoppfattningar, kanske 4 st, och det gick helt okej. Hon var så himla lugn i skritten däremellan så efter fyra galopper så gav jag mig. Hon fick skritta resten av vägen hem. Det är ovanligt att hon är sådär lugn. :-)
 
Provade nytt bett idag, 2-delat. Ett anatomiskt från Hööks, plus acavallo bettskivor. Hon verkade riktigt nöjd i munnen. När jag kikade in i munnen så såg det ut att ligga väldigt bra oxå.
 
 

Dressyr

Idag blev det lite dressyr på planen. Passade på när Erik kunde fota idag. Bellabus var lika rädd som hon varit senast veckan. Jösses.. höstdampet kom tidigt i år. Hon är helt livrädd för ena kortsidan i paddocken, så rädd att hon inte vet vad hon ska ta sig till. Så mycket av passet gick åt till att försöka få henne att slappna av. När hon väl gör det är hon ju riktigt fin! Älskar hennes trav som kommer fram då, den är så trevlig att jobba med.
 
Idag provade jag mig på lite förflyttningar. Jag ökade och minskade volten, för att se hur hon klarar det. Det blev lite snubbel med bakbenen första ggna, sen tyckte jag det flöt på faktiskt.
 
Provade även sitta ner i galoppen idag, men den kändes lite fyrtaktig då. Fick rida igång bakbenen på henne och då blev det bättre. :-)
 
 

Travbanan

Idag har Bella fått gå ett lite ordentligare pass. Först skrittade vi ut ca 30 min, och mot slutet där så tog jag tyglarna och jobbade lite tempoväxlingar, halt och rygga. Det gick fint! Sedan kom vi till grannens travbana som var målet för dagen. Så där körde vi först igång med lite skrittarbete, och sedan gick vi över till travjobb i form av tempoväxlingar. Hon var väldigt fin! Började i vänster varv, och jag jobbade på där några varv utan paus, och begärde att hon skulle vara mellan hand och skänkel. Hon var som sagt riktigt fin!

Sen fick hon paus, och direkt då så tar hon tyglarna och dyker ner och beter sig som att hon är världens tröttaste. Efter pausen körde vi igång med samma fast i höger varv, och hon var lika fin där! Mycket trevlig tjej. Jag kan liksom rida i evigheter när hon är sådär fin.
 
Skrittpaus igen, och samma är, ner med huvudet i backen och går i sakta skritt som att hon är världens tröttaste. Men så fort hon ser ngt "kul" eller tror vi ska gå hem, ja då kommer den bra skritten som ett brev på posten. Så jag vet inte riktigt hur trött hon är egentligen. ;-)
 
Avslutade med galopp. Först vänster galopp, och hon var riktigt pigg och glad. Jag gjorde samma här att jag övade tempoväxlingar och försökte få henne att vila på steget lite mer, och hon blir ju fantastiskt fin när vi kommer till det läget att hon väntar lite. Efter det, skrittpaus igen.
 
Och slutligen höger galopp några varv. Och där var hon oxå fin, men lite hastigare än hon brukar i höger varv. Men ändå en fin kvalité på galoppen. :-)

Sedan skrittade vi hemöver, och då gick hon riktigt sakta. Som en riktig snigel. Men hon står ännu på betet och ser inte det som hem riktigt, hon ser hem som att rida mot stallet. Så, det är lite svårt att avgöra om hon blir "trött" för att hon känner av sin skada, elr om hon blir "trött" för att hon är lite lat och tycker det är lite halvtråkigt att jobba på en och samma bana ett helt pass, eller om hon blir "trött" för att hon helt enkelt är lite betestrött. Hon blir ju inte såhär efter ett pass ute liksom, även om vi jobbat aktivt. ;-) Vi jobbar vidare och känner efter helt enkelt. :-)
 
Efteråt så provade jag ut sidepullet igen och hade gjort nya hål på det, och det blev jättebra. Nu ska jag bara kapa dom överflödiga remmarna.
 
 

Lång dag på betet :-)

Idag for jag till hästarna vid 12-tiden, och kom hem 16.40. Utan vatten eller nånting att äta, höll på törsta ihjäl på slutet haha.
 
Först red jag Bellabus, hon fick skrittjobba idag. Klätterbacken x2. Hon skötte sig fint! Jag provade bettlöst träns på henne idag, ett sidepull som jag fått låna inför köp. Det var väldigt stort i storleken så jag funderar vad som blir bäst, köpa ett mindre i Cob, eller göra nya hål plus klippa av remmarna på dethär. Det lutar åt det sistnämnda, är rädd att Cob blir för kort i remmen framtill. Bella har trots allt ganska stort huvud ändå.
 
 
Näste man ut var Q. Han fick sig först en uteritt, där vi skrittjobbade mycket med bl.a tempoväxlingar. Han behöver mycket uppvärmning innan han är redo att arbeta, men han blev fin mot slutet. Sedan red vi till grannens travbana och där jobbade vi lite mer. Där fick han gå övergångar mellan skritt och trav, och han var väldigt duktig! Han var fin lilla grabben. :-) Sedan skrittpaus innan vi avslutade med galopp i båda varven. Där fick han rulla på, och fokus var att få drivning bakifrån och fram. Jag fick driva på ordentligt första varvet, men sen fattade han och då gick han av sig själv nästkommande galopper. Duktig kille!
 
 
Sedan hörde min brorsdotter av sig och ville rida, så då kom hon och provred Quantas. Hon har bara ridit Bella förut, men Bella är ingen bra kandidat för barnridning/hantering. Hon är liksom en liten biaaatch. ;-) Så Quantas passade väldigt bra, fast han är större än B. Men han är ju 100 ggr snällare som jag sa till min brorsdotter. Bella är oxå snäll givetvis, men med en massa humör och åsikter. Så vi gick en sväng på ca 30 min och det gick super.
 
Duktiga hästar. <3
 
 

Gårdagens tömkörning

Ja jösses. Tredje dagen igår som Bellabus var så himla rädd för allt. Spänd, och rädd. Så vitögat syntes hela tiden... Och alla vet ju hur lätt det är att jobba med en häst som är rädd och spänd. Det går inte. Men jag försökte, bytte tömsättning, bytte övning, osv. Men nä, igår funkade ingenting. Jag borde ha insett det och släppt henne lös istället för att typ ha dragkamp. Så, då vet jag det till nästa gång. Är hon sådär så är det ingen mening att gå vidare.. bara släpp lös och låt henne vara.
 
Idag ska hon vila, sen får jag se hur hon är imorgon. Är hon fortsatt spänd och rädd så lägger jag upp en annan plan i form av löslongering, klättring och kravlösa uteritter.

RSS 2.0