Dressyr i ridhuset

Idag red vi ett katastrofalt dressyrpass i ridhuset. Hua! :O Bellas kroppsdelar var överallt och ingenstans.. bogar hit, bogar dit, bakdelen sladdade omkring osv. Och hon var otroligt spänd i hela kroppen, och rädd.. Rädd för ena sargen?! Ja jösses. ;-)
 
Jag skrittjobbade, och fick en rätt okej känsla i skritten. Gick in på sidvärts typ på en gång för hon bara stretar, och jag blir galen. Men sidvärts funkade alltså ganska bra.
 
Joggade sedan igång, men alltså, som sagt. Enormt spänd häst, hade henne inte mellan hjälperna för fem öre. Och det spelade liksom ingen roll hur jag försökte lösa det, hon var alldeles ... stressig i hjärnan liksom. Så jag fokuserade bara på att rida FRAMÅT, eftersom hon gick uppåt, och sladdade runt med bakdel och framdel. Provade skänkelvikningar, öppnor, volter.. Det måste ha sett förjävligt ut. Sa jag höger sa hon vänster, sa jag trav sa hon galopp, sa jag lite sa hon mycket. Ja, ni hajar..
 
Provade sedan galopp, och då släppte det lite. Där var hon jäkligt fin! Så jag passade på att öva samling några steg, och så sen fick hon ta större kliv och gå framåt, och så samla några steg osv. Det gav bra resultat.
 
I högervarvet jobbar jag vidare med att inte sitta och hålla i innertygeln, utan hon ska rakriktas via ytterhjälperna och innerskänkeln. Och där kom vi till riktigt bra jobb emellanåt. Så förhoppningsvis stärker hon sig av detta arbete och får lättare med detta.
 
Och en sak till jag ska lyfta B för, det är att skänkelvikningarna i början var faktiskt bra på så sätt att hon var RAK. Tror inte huvudet hamnade på sned en enda gång! Så helt kasst var det ju inte detta pass. ;-) Även om det var smått katastrofalt överlag..
 
Bellan i sitt nya täcke :-) Ett regntäcke med fleecefoder. Passade bra idag när hon var lite småfuktig under, strålande sol och plusgrader.

Gårdagen

Igårkväll fick Bella sig en skrittur runt rundbanan. Hade först planerat bettlöst och på lång tygel, men jag tänkte att det skulle vara bra med lite dressyr fast ett rent skrittpass. Så barbacka och med träns så gick vi ner till rundbanan. Red i 50 min, och det gick rätt bra. :-) Blandade hejvilt mellan öppnor, slutor, skänkelvikning, fram- och bakdelsvändningar. Hon var fin! Ju mer jag krumelurade desto finare och mer lyhörd blev hon.
 
Tänkte att detta pass skulle vara nyttigt inför morgondagens ridpass på färsta..
 
Formerna börjar ta sig igen ;)

Uteritt

Idag blev det en uteritt för B. Red bort mot ås-backen så hon fick klättra idag. Skrittade hela vägen bort, klättrade och sedan så skulle vi börja trava/galoppera. Men idag ville jag ha ryggen hennes med, och en låg och rund form. Men det tyckte inte lilla B. Hon tyckte det skulle vara mer fritt, som igår t.ex. Det passar henne bättre. ;-) Men jag var tjurig. Skritt tills hon var avspänd, och därefter travfattning. Men vi hann liksom inte trava mer än 3-4 steg så vart hon spänd och tappade fokus igen. Så sådär höll vi på... Tillslut efter typ halva passet kom hon tillbaka och började slappna av i traven. Därefter gav jag mig med övergångarna, och så fick hon galoppera lång och låg som avslut innan vi skrittade hemöver. Det gick väl helt okej. :-)
 

Imorgon blir det ett lugnt skrittpass. :-)

Dressyr på fin tjej

Idag for jag och Bellan över till ridhuset och red lite dressyr. Hon var fin! I början skrittjobbade vi en del, och där var hon inte speciellt fin först. Väldigt trutig, och slog med huvudet då jag bad om att hon skulle spänna av i överlinjen. Tragglade på ett tag och körde med att vänta ut, men tillslut fick jag hjälpa till och jucka fram rygg-svinget. Och det funkade direkt, hon svarade jättebra. Sen var det löst typ, då fattade hon vad jag sökte efter.
 
Joggade igång då med övergångar, jättefina sådana. Och trevlig trav. Idag var jag åter igen noga med att rida på yttertygeln och inte låta henne stödja sig på inner, för det betyder att hon inte behöver ta i så mycket.
 
Pga detta blev hon fort trött. Så hon fick skrittpausa medans jag klurade på dagens upplägg.
 
Valde travjobb, eftersom vi galopperar så mycket utomhus och på rundbanan osv, och där är traven oftast sämre så jag passar på att jobba trav i ridhuset.
 
Jag satt ner, typ andra ordentliga ridpasset. Gick asbra! Hon sprang först ganska mkt på rakt spår, när man vänder upp på medellinjen t.ex blir hon taggad och gasar på, men hon är ändå fin. Men jag var noga med att hon skulle ta båda skänklarna, och få sambandet bakifrån och fram, och hon vart asfin! Jag har helt klart hittat nya knappar. Denna tid hon varit skadad har jag ju hittat just denna ridning, där hon ska vänta och vara lugn innan något nytt sker, och ha med sig alla kroppsdelar. Men jag har ju inte kunnat testa den ordentligt med nedsittning osv. Men det händer grejjer!

Jag red skänkelvikningar (ovanligt va? ;)). Och red dom i nedsittning.  Det är bra att ha speglar att kika i för då kan jag göra om tills det blir rätt. Bella var duktig. :-) Och ju mer vi red desto mer lyhörd blev hon i transportsträckorna oxå. Annars blir hon lätt att hon tar egna initiativ, men nu var hon med mig. Superfin. Åh gud vilken härlig känsla detta är att vi börjar hitta formen igen. :-D
 
Sedan fattade jag galopp, och där var det väldigt basic, men ack så nyttigt arbete med att rida på yttertygeln. Hon bryter av självmant för att hon tycker att detta är så jobbigt, och jag har en häst som annars springer ifrån arbete. Men nu när hon inte kan det, när jag blir så stark i säte och sits, och hon inte har en hand att lägga sig i, ja då måste hon ta i, och då saktar hon av när det blir för jobbigt. Så vi red i båda varven på detta vis, och det gick super! Jag måste tvinga mig själv att lära mig detta så vi får ordning på högervarvet någon gång.
 
Sedan avtravning i lång och låg form. Superfin puppilur! Det börjar närma sig lektionsdags tror jag minsann.
 
 

Uteritt

Idag hade Bellan vårkänslor. Strålande sol, töande snö osv. :-) Vi red ut en sväng på grusvägarna, och hon var som sagt full i vårkänslor, så hon var lite spänd och taggad idag. Men hon var ändå fin. Jag hade tålamod och krävde att hon skulle vara lugn i skritt helt enkelt innan hon fick göra något annat.
 
Red tempoväxlingar i skritt och trav, och la sedan in övergångar. Hon hade rätt fin trav. Sen skrittade vi en bra bit bortöver innan vi vände, och då blev hon supertaggad. Jag tror vi kom ca 100m på en kvart, för jag tillät henne inte att gå fram om hon inte använde ryggen, och då blev hon frustrerad, spec. när hon inte hade en hand att lägga sig i och kunde därför inte bita tag i något bett heller. Utan vi gick i myrsteg tills hon började släppa på ryggen och röra sig genom kroppen.

Massvis av beröm när det släppte, och sedan galoppfattning. Där övade jag att rida på ytterhjälperna, det är strikt förbjudet att börja nagga i innertygeln, för då biter hon sig fast där direkt. Hon blir jättefin då jag rider för ytter. Red tempoväxlingar. Sen bytte vi till höger galopp, efter att ha skrittjobbat lite tills hon lugnat sig igen. Och det gick oxå bra.
 
Sedan skrittpaus innan hon fick galoppera en sträcka till i vardera galopp, och då fick hon mest rulla på. Och vilken power hon hade då! Hon trampade under sig riktigt bra. :-D Fina lilla B!
 
Imorgon ska vi in till ridhuset tänkte jag. :-)
 
 
 

Uteritt m sällskap

Idag red jag ut med Melina och Doreen. Vi red längs vägarna i 1,5 timme. Vi skrittade först kanske 30 min, sen klättrade  vi uppför en ganska brant backe. Därefter började vi jogga igång dom, tog även någon galopp. Sen mkt skritt igen innan vi tog trav en bra bit. :-) Sen var hästarna bra nöjda och svettiga, ja till och med Bellsan vart svettig, så då fick dom skritta resten av vägen hem.
 
Bella var verkligen astaggad idag. Vårkänslor kanske? Jag vet inte, men hon var riktigt på G och försökte verkligen göra som hon själv ville. ;-)
 
 

Bilderna..

Här kommer bilderna från förra söndagen då Victoria Mickelsson fotade mig och B då vi red på ängen. :-)

 

Gårdagen

Igår var det storm hos oss, och då rider ju inte jag ut i regel, så det fick bli ett pass på travbanan våran. Bellan var ganska spänd, och hästarna i hagarna var helt galna. Doreen hetsade upp B ganska rejält genom att galoppera mot henne i full fart, bocka, sparka bakut osv. Så ja, vi hade inte bästa förutsättningarna för ett bra pass.
 
Idag fick jag fokusera på skritt och galopp, där hon var påverkbar. Traven var lite katastrof idag så den struntade vi i. Skrittjobbade först, och hon var rätt tråkig liksom. Fokuserad på annat. Men vi jobbade på. La in galopp efter ett tag och då red jag med fokus på ytterhjälperna, elr ja det gjorde jag hela passet, och det är supernyttigt. Hon vill så gärna balansera upp sig i min innerhand, men jag erbjuer inte det stödet och då måste hon ta i med inner bak istället. Perfekt.
Red även tempoväxlingar i galoppen och dom gjorde hon jättebra i båda varven. Och fattningarna var oxå väldigt fina. Så nog fanns det en massa bra med detta pass oxå även om det var spänt och ofokuserat. ;-)
 
 

Dressyr i ridhuset

Idag for jag och Bellson över till ridhuset. Försöker göra det en gång i veckan nu så hon vänjer in sig på underlaget. :-) Hon blir lite knepig varje gång vi tränat där nu, hon får som myror i alla benen och kan inte stå stilla förrän vi kommit hem till stallgången. Jätteknepigt, har aldrig sett henne göra så förut. Vet inte om det är att hon blir ansträngd?
 
Hon var iaf superfin! I början i skritten var hon lite gapig och grejjade och ville inte riktigt slappna av, utan kändes lite småstressad. Men vi skrittade tills allt var lugnt och avspänt. Skrittade mycket halter, och sedan la jag in framdelsvändningar tills dom vart bra. Sedan bakdelsvändningar. Efter det joggade vi igång lite.
 
Kände först av med någon volt i varje varv, och så typ ett varv runt fyrkanten i varje varv. Sedan gick jag direkt in på att jobba skänkelvikning på diagonalen. Och då rider jag mot speglarna så jag kan korrigera vad jag gör fel. Och ja, det gick helt okej. Jag är nöjd, vi gör vårat bästa. :-) Bella kämpade på.
 
Sedan fattade jag galopp och hon var superfin! Jobbade mycket idag med att ha henne på ytterhjälperna i höger varv, för annars biter hon tag i högertygeln. Men jag erbjöd inte det, utan red henne på ytterhjälperna, och formade med innerskänkeln. Gick bra tillslut. Men i galoppen var hon som sagt fin. :-) Låg och rund form.
 
Samma i vänster varv, sedan fick hon pausa. Det hade gått en halvtimme då, varav 15-20 min var skritt.
 
Sedan tänkte jag att vi skulle jobba lite öppnor i trav. Så jag la mig på en rektangel framför spegeln så jag red åt båda hållen mot spegeln och kunde se hur det såg ut. I vänster varv flöt det på rätt bra, där har hon inga större problem. Men höger, där slog hon med huvudet och hade det jobbigt att sätta in höger bak under sig. Men vi tragglade på lite, och tillslut gick det okej där. Så då tänkte jag trava av, och gav henne lång tygel, men hon saktade av till skritt direkt och ba åååh vad skönt... så jag hoppade av och skrittade av henne för hand. Hon var superduktig!

Och jag satt ner idag när vi red öppnorna, och jag fick ju kämpa ordentligt med magmusklerna. Men hon visste direkt vad det handlade om. Hon bjöd på en riktigt trevlig trav med härligt framåtbjudning, och jag kunde liksom koncentrera mig på mitt. Hon bara kämpade på, så duktig. :-)
 
 

Nu börjar det likna något! Det börjar kännas alltmer som förr, när vi var i trim. Och hon orkar mer för varje gång. Duktig tjej idag 💜

Ett foto publicerat av @minfux Feb 19, 2016 kl. 6:32 PST


Skrittur på SUPERFIN brutta!

Ja, tänk att en skrittur kan lovordas på detta sätt. ;-) Men det är inte alltid så lätt att skritta på lång tygel ska ni veta. Bella har gjort sitt livs bästa pass på lång tygel, där hon hade en supertrevlig skritt i princip hela ridturen. Även hela hemvägen. Helt otroligt! Det var en kortare sträcka där hon började på att bli lite pinnig, men det släppte ganska omgående.
 
Ja, idag har jag alltså fått rida en barbackatur i skritt UTAN skavsår i röva. Ja, det är en vinst i sig!
 
 
 

Uteritt kondition

Idag fick jag min efterlängtade konditionsrunda på vägarna! Tog en annan sväng idag, som jag inte ridit på typ hela vintern. Supermysigt var det. Och Bella var pigg och glad.
 
Hon fick skritta länge, först på plan mark, sedan upp i skogen, där det oxå var ganska plant. Hade velat hon skulle pulsa lite, men det fick bli senare. ;-)

Joggade sedan igång henne när vi kom upp på vägen igen, och hon var så fin. Hon var pigg, och lite tittig, men jag hittade ett sätt att komma åt henne ändå. Hon svarade på mina hjälper, och då struntar jag helt och hållet i om hon är lite framför lod, så länge hon är med mig. Vilket hon var. Red lite tempoväxlingar, men hon var såklart inte helt igenom, men ändå fin. La in en galopp oxå och hon var fin.
 
Sen vände vi, och då travjobbade vi tempoväxlingar igen, och JÖSSES så fin hon blev!! Hon svävade fram lilla B. Helt fantastiskt fin.
 
Sedan gick vi in i skogen igen, och ner på en lägda där vi tog galopp. Supermysigt verkligen. Där fick hon pulsa lite. ;-)

Sedan joggade vi hemöver, och då försökte jag lägga ner henne. Hon var lite tjaffsig där. Avslutade med skritt lång och låg istället.
 
I förmiddags var Gunnar här och kollade tänderna på henne. Prima fin mun. Det känns alltid lika bra att hon inte har några bettrelaterade problem i sin mun. Han tog två hakar längst in på henne, och lite längs ena tandraden som var vass och hade skapat små sår. Dom kommer att läka utan problem. :-)
 
 

Tjejerna..

Idag var det dags att rida Heavenly igen. Hon fick sig ett pass på travbanan i det fantastiska vädret. Strålande sol som värmde så varmt trots att det var -7. Svettades som en tok.
 
Provade pelhambettet på H för att se om jag lättare fick igenom henne. Hon var jättefin! Började med tempoväxlingar i skritt, och där fick vi traggla lite innan det släppte. Jag väntade ut henne idag istället för att vara bestämd och pang på. Det funkade väldigt bra idag. Joggade sedan igång, men så fort hon tappade rygg saktade jag av till skritt igen och började om. Så det blev övergångar vi jobbade med. När hon blev mjuk och stadig i traven så la jag in tempoväxlingar, och hon var kanonfin. Svarade fint. Hon är väldigt härlig att rida när hon bjuder till och ryggen kommer upp och hon kan runda sig.
 
Sedan la jag in övergångar mellan trav och galopp, som är lite av en akilleshäl för henne. Hon faller ofta isär och hamnar i slängtrav efter galopp osv. Men nu var hon jättefin! Trevlig  form i galoppen, och hon kom rätt snabbt in i arbete igen i traven efter galoppen. Och fattningarna kämpade hon ordentligt med för att orka. Hon försökte verkligen. Som sagt hon var superfin.

 

Sedan var det Bellas tur. Hade tänkt ett konditionspass på vägarna, samma runda som sist jag red ut. Tänkte  ta revansch eftersom hon var så jobbigt då, och hade verkligen en bra känsla inför dagens pass. MEN, när jag skrittat ca en kvart så inser jag att nej, hon är precis lika trutig och spänd som senast, så jag vände och skrittade hem. Skrittade tempoväxlingar hela vägen, vilket var besvärligt. Men ibland släppte det och flöt på bra.

Red sedan på travbanan ett bra tag. Red skänkelvikning och slutor i skritt, och sedan galopperade jag en del i båda varven. Jag var jättenoga med att inte ha någon innertygel idag. Allt skulle ske för yttertygel/ytterskänkel och sedan bara möta upp med innerskänkeln, så att hon inte har en innertygel att hänga i. Det gick bra! Jag kom åt henne ordentligt för hon bröt av två ggr, och ja, hon fick kämpa på bra. I detta arbete red jag tempoväxlingar, ganska stora skillnader, och ja, det var bra för henne. :-)

Imorgon kommer tandis till B. Det är 1,5 år sedan sist. Hade en inbokad tid i höstas men då hon blev sparkad så sköt vi fram det. Men nu är det alltså dags, vilket känns bra. Sedan får vi se om jag åker in till Färsta eller hur jag gör.
 
Såhär ser hon ut i dagsläget lilla pullan :-)Dressyr + fotografering

Idag blev det fotografering som planerat. Bella var superfin! Trodde inte hon skulle vara det, för hon var himla trög och tråkig när jag skrittade fram henne. Jag trodde hon skulle vara supertung, som igår. Men jag sket i skrittjobbet idag och gick direkt in på trav och galopp, och hon var som sagt superfin. Hon var lätt och fin i munnen hela passet. Jag passade på att klämma in lite förvänd galopp idag, vilket hon gjorde utan problem. Hon orkar ju inte långa stunder, men jag introducerar lite mer krav i lagom takt så får det ta den tid det tar.
 
La även in skänkelvikningar och öppna, men skänkelvikningarna funkade inte alls idag, så dom kan vi glömma. Fick till någon bra öppna i varje varv, sedan fokuserade jag på galoppen istället. :-) Så mycket galopp idag blev det.
 
 

500 kg...

Idag red vi ut en sväng jag och B, på vägarna. Hade tänkt mig lite konditionsjobb med henne. Men det blev inte som jag tänkt mig. Idag hängde hon sig i bettet och la sitt huvud där så fick jag bära tyckte hon. Jag använde hela min verktygslåda men det var mission impossible idag. Beslöt mig för att galoppera på hemvägen iaf för lite naturlig bakbensaktivitet, och det gick okej. Det var ingen katastrof iaf.
 
Hon var riktigt besvärlig i munnen idag, herregud. Jag tror det har att göra med bettet. Har inte haft det raka bettet speciellt ofta nu, det har hänt någon gång på flera veckor typ. Och häromdagen hade jag det raka, och då kändes hon precis likadan som idag fast bara i början, det släppte sen. Idag var det samma känsla, fast det släppte aldrig. Hon var spänd och rädd så det var väl i kombination med det kanske.
 
Ska prova lägga undan det raka och bara ha hennes olika tredelade och se om hon blir normal igen. ;-) Imorgon ska vi ev. fota, jag och Melina. Men vi får se om jag orkar, för jag har blivit förkyld, och jag vet inte alls hur jag vaknar upp och mår imorgon..
 
 
Detta set säljes för 450:-. Storlek Full.

Dressyr i ridhuset

Red en väldigt fin Bella idag i ridhuset. Hon var inte alls lika stressad som hon var förra ggn, så jag antar att skrittjobbet då gjorde väldigt mycket nytta. Jag fortsatte i samma bana idag, och började med tempoväxlingar i skritt. Hon har inga problem att kräma på och gå i en fin ökad skritt, men när det ska kortas blir det protester. Och dom jobbar vi bort innan vi gör något annat. Hon ska gå och länga och korta utan protest. Och det gick tillslut. :-) Ryggade lite, red lite fram- och bakdelsvändningar. Inte många för dom funkade bra. Och så red jag skänkelvikning på volt och hon flyttade fint.
 
Joggade sedan igång, och hon var riktigt trevlig. Inte sådär tråkig och hängig i fram som hon varit, utan nu gick det att rida henne fram till handen. Hon var ju bra mer avspänd än senast så det kan ju bero på det oxå, att hon var mer mottaglig för mina hjälper nu. Jag varierade varv, red volter, skänkelvikning på volt, sen la jag in diagonala skänkelvikningar och dom gick jättebra! Kollade i spegeln direkt, och korrigerade. När jag börjar ta i tyglarna, det är då hennes huvve åker på snedden. Så jag korrigerade mig själv och provade mig fram, och vips hade jag en rak häst. Hon var jätteduktig. :-) Trevligt driv.
 
Där funderade jag på om jag skulle ge mig för dagen, då hon varit så fin. Men jag tänkte att vi kunde avsluta med lite galopp med ryggstretching, och så fick det bli istället.
 
Började i vänster varv, för jag kände idag att jag hade så dålig känsla i höger varv, och ville inleda med en bra galoppkänsla. Men hon vart jättetung fram, hon tyckte det blev lite jobbigt. Hon ville ju gå i ett friskare tempo, medans jag tänkte mer avslappning, stretcha, vara lugn. Så jag bara satt takten, och det tyckte ju hon var besvärligt så hon orkade inte riktigt ta i där. Men det gör ingenting.
 
Gick sedan över till höger varv, och ja jag hade som sagt svårt att få delarna på plats där idag. Men det var några moments där när jag red henne utifrån och in som jag fick bakdelen att spåra med framdelen. Och den känslan var ju härlig! Även här tyckte hon ju att det var jobbigt att behöva vara så lugn och bara lalla runt. Men när jag fått igenom henne hyffsat så lät jag henne galoppera med stora galoppsprång och mycket friskare tempo, som avslut. Hon verkade tycka det var skönt. :-) Näsan skulle kunna komma närmare backen, men hon har inte stretchat ut ryggen sådär på ett tag så det får vi jobba med.
 
Sen joggade vi av innan jag hoppade av och skrittade henne för hand.
 
 

Ridning x2

Idag var Bellabus först ut på tur. Vi tog en sväng på grusvägarna, och hon var superfin! Hade verkligen ryggen med sig idag. I början var hon lite seg i bakbenen, men det ordnade till sig. Red en del skritt, och så lite jogging. Superfin!! :-)

Sedan var det Heavenlys tur. Och maken till tjurigare häst har jag aldrig stött på. Idag var en sådan dag.. Hon blir helt inkörd på vad HON tkr, och det är nästan omöjligt att bryta. Grejen var att jag gick in med en lika tjurig inställning mot henne idag och tyckte att nu ska du faktiskt göra HALT, punkt slut. Men, det vet jag ju så väl att det inte funkar på henne.. Hon blir ju sju resor värre om man rider med minsta "jävlar anamma".

Idag funkade inte halter elr halvhalter övht. Efter ett tag provade jag istället sidvärts, där hon brukar protestera. Men icke, där flöt det på minsann. Jag blev ganska paff. Red skänkelvikning på böjt spår utan problem, så det var superkul! Men halterna? Nix, dom fick jag ge upp med.
 
Red sen ut på ängen och galopperade lite smått, och det gick väl ganska okej. Hon rullade på i ett bra tempo, men någon rygg eller bakben såg jag inte skymten av. Sedan gick vi tillbaka till travbanan och skrittjobbet.
Beslöt mig då för att verkligen fokusera på tempoväxlingar, där hon blir tvungen att minska för mitt säte. Där är hennes stora problem, hon vill inte lyssna på sätet. Så jag satte mig i en bra position, mjuknade i händerna och så drev jag henne fram med sätet samtidigt som jag bestämde takten i skritten, som skulle vara lugnare än den hon valde. Och det vart ramaskri, det var fruktansvärt tyckte H. Hon skruvade sig, vände sig, försökte springa iväg rakt fram. Men jag bara hade mjuka händer som jag höll framåt, och så fortsätter jag bara rida en tydlig skritt-takt med röva. Och tillslut minsann släppte det, och hon vart superfin! Hon gick att länga superfint, och ta tillbaka till lugnare steg med mer vilan på steget, bara med hjälp av sätet. Ibland gjorde hon till och med halt för att hon blev så uppmärksam på mina säteshjälper.

Så det var ju ett stort framsteg. Men ja, tjurskallig som få är hon allt den lilla bruna. :-) Nästa ridpass blir med pelhambettet för att se om jag lättare får igenom det jag vill då. Annars får det bli hackamoret igen, för när hon är på sånthär humör när hon bara biter tag i bettet och går sin väg, så blir det sådan hård kontakt. Då känns det bättre med bettlöst när hon är inne i en sån period.
 

Bellan vart riktigt skummig och fin runt läpparna under detta avslappnade och trevliga ridpass! :-D
Ja, denna puppilura är precis lika tjurig som söt!

Styrketräning

Idag skulle vi ha åkt in till Färsta, men igår så hörde jag av mig till en tjej som fotat i vårat stall, och undrade när hon kunde. Och hon kunde idag, så vi bokade in 11. Men eftersom det regnat hela natten tänkte jag att det borde vara skare på snön så vi avbokade. Runt 11 så åkte jag  till stallet, och tog in B, kopplade släpet och lastade bilen för att åka till Färsta. Men kunde inte släppa tanken på fotograferingen. Så jag kollade underlaget, vilket var bra. Så vi bokade om tiden till 13. :-D Så det blev många bud hit och dit idag. Men det blev alltså fotografering.
 
Började skritta på hård/plan mark i typ 15-18 min, och skrittjobbade henne med lite halter bl.a. La in lite jogging, och hon var fin.

Sen begav vi oss till ängen, och där kände jag direkt att det var jäkligt tungjobbat. Så jag la oss på en stor volt, så att hon fick trampa i samma spår hela tiden. Joggade ett par varv, sen blev det galopp ett par varv. Sen fick hon skritta i de hårdare skoterspåren som paus, och sen galopperade vi ett par varv till. Efter det gick jag ut på plant underlag igen och skrittade på lång tygel i 10 min så hon fick pusta.
 
Sen gjorde vi om samma sak. Trav ett par varv, sen ett par varv i vardera galopp. Sen var hon bra färdig lillskruttan.. Trots alla skrittpauser. Men hon var hur fin som helst! Jobbade på skitbra i galoppen, verkligen. Så jag förstår att det tog på.
 
Sedan skrittade jag av henne för hand ca 15 min, och så stretchade vi alla benen.
 
Efter det skulle hon skos, huga.... Supertrött och ska måsta lyfta benen igen liksom. ;-) Medans jag skjutsade hem fotografen (Victoria) så började hovis att sko då jag blev lite sen.  Han sa att detta är första ggn hon inte håller på och rycker och grejjar, ja de tro fasen de.. hon orkade väl inte. ;-)

Nä men, jag tror att hon kanske har lite träningsvärk imorgon. Så jag ska fundera hur jag ska lägga upp morgondagen. Sen max 1 gång i veckan i djupsnön såhär, det tar ju på att rida i tungjobbat underlag. Men tyckte ändå jag la upp det bra med mycket skrittpauser på skoterspåren, och en längre skrittpaus på isen. Och så väldigt korta (mellan 5-10 min MAX) intervaller i snön.
 
 

Vila

Idag fick det bli vilodag för Bellabus. Först var jag lur på om jag skulle rida runt travbanan och galoppera lite, men det var knappt en fjärdedel som var ridbar. Skittråkigt! Allt har tinat nu. Så det är slaskigt och isigt.
 
Så jag tog in henne och borstade och gjorde lite övningar med henne, gick i backen osv.
 
Hon mådde finfint. Imorgon åker vi in till ridhuset och fortsätter lugna lillhjärnan. ;-)
 
Hoppas verkligen min lilla atlet hittar tillbaka. <3

Skrittur

Idag blev det en skrittur barbacka i repgrimma för mig och B. Jag kände inte för att rida idag, men när jag kom att tänka på skritt i skogen barbacka så kändes det som en perfekt idé.
 
Från början var B rätt lugn och foglig, även på hemvägen. Helt klart hanterbart. När vi är ca 300 m hemifrån är det en traktor som river av ett jäkla ljud när den skrapar trottoarerna en bit bort, och ja, det var typ det värsta som kunde hända enligt B. Helt blockerad blev hon. Spänd som en fiolsträng, huvve rakt upp och ryggen stenhård. Frustrationen var ett faktum. Och ont i magen hade jag haft hela ridturen, och ville typ bara hem. Men vi tog oss igenom det oxå och sen fick hon gå ett varv runt travbanan och chilla ner när vi kom tillbaka.
 
Så det var väl en okej ridtur liksom, det hade ju kunnat vara mycket värre. ;-)
 
 
 

Dagens 👌

Ett filmklipp publicerat av @minfux Feb 6, 2016 kl. 12:55 PST


Dressyr i ridhuset

Idag for vi över till ridhuset en sväng jag och B. Det tog verkligen emot, för vi hade klarblå himmel och strålande sol, plus att jag blir lite nervös för att det är en massa som kommer se mig, haha. Så jag försökte hitta ursäkter till att stanna hemma. Men nej, jag måste börja vänja in henne vid underlaget nu igen om vi ska börja träna snart. Hon är van att gå på så hårt underlag nu.
 
Skrittjobbade hur mycket som helst. För B blir himla stressad i huvudet när vi är på färsta, elr ja, när vi åker iväg. När det inte är hemmaplan helt enkelt. Så hon är inte riktigt närvarande, hon tuggar (slår ihop tänderna) och så märker man att vid en halvhalt kan hon försöka fatta trav för hon tror hela tiden att hon ska vara steget för liksom.
 
Så ja, en massa massa skrittjobb för att coola ner hjärnan. Halter, utåt/inåtställning, framdelsvändningar, bakdelsvändningar. osv. Tills allt kändes bra. Då testade vi lite trav, men hon blir så jäkla hängig fram, hon tappar liksom all aktivitet. Det var som att hon hade kola i benen. Så efter lite funderande så tänkte jag äh, hon får väl trava på framåt istället då och så rider jag in på en övning så att hon automatiskt måste sätta under sig.
 
Sagt och gjort så red vi skänkelvikning på halva diagonalen, mot speglarna så jag kunde få hjälp där. Hon flyttar, men hon vinklar huvudet på snedden så hon slipper ta i med ytterbak. Så jag korrigerade med hjälp av speglarna, och hittade faktiskt ett bra läge med rakt huvud och ett flyt i skänkelvikningen. Ja, bara att träna vidare helt enkelt. Hon blev fin av detta jobb, mer lösgjord och började bära sig bättre.
 
Efteråt var hon irriterad och stod och stampade med benen i backen, hm... Undrar om det känns konstigt i v.bak efter skadan. Jaja, jag är uppmärksam iallafall så får vi se hur det utvecklar sig.
 
 
 
 

Konditionsrunda

Red en sväng mot hovberget med Bellabus idag. Jag var lite stressad och upp i varv så jag fick tänka till och försöka andas för att komma ner på jorden igen. Bella skötte sig otroligt bra trots förutsättningarna. Men min stress gick så småningom över. Men iaf, började med halter i skritt, och la sedan in övergångar mellan skritt och trav. La in någon galopp, gick helt okej men hon blev lätt spänd. Då saktade vi av och började om i skritt helt enkelt.
 
Så höll vi på, med en massa övergångar i alla gångarter. Och med fokus på avslappning och att hon ska ta för sig framåt med långa fina steg. Hon blir ju spänd, men som sagt då börjar vi om från skritt, och när vi fått tillbaka gunget så börjar vi trava/galoppera igen. Och det gick förvånansvärt fort att få tillbaka avslappningen idag. Det händer grejer. :-)

Sen kom vi till backen som leder upp till hovberget, och där var det galopp i valfritt tempo så länge hon inte överger mig där uppe. Och hon var rätt fin! Körde både höger och vänster galopp.

Sedan fick hon skritta på lång tygel innan vi vände. Då blev hon vråltaggad. Så en väldigt, väldigt lång bit skrittade vi myr-sakta, för jag bad om att hon skulle ha med sig ryggen om hon skulle gå på framåt. Och det var inte hon så sugen på, men jag bara fortsätter vara lugn och konsekvent. Och tillslut hittade hon gunget och då provade vi trava, det funkade dock inte, det blev mest spring. Tillslut fick vi till en fin trav, innan hon fick skritta med långa kliv nerförs tills vi kom ut på vägen igen.

Där körde vi igång i galopp igen, och jag är så sjukt imponerad över hur snabbt jag kunde fatta galopp på henne, då hon lugnade sig direkt när jag bad om det. Annars när vi kommer ut på vägen så taggar hon till som attan. Men nu börjar hon haja att hon inte får göra något kul om hon inte är avslappnad.

Så vi övade tempoväxlingar i galoppen, och hon var kalasfin!! Riktigt påverkbar både framåt och bakåt. Körde ett tag i varje varv, och sedan skritt på lång tygel hela vägen hem.

Är som sagt riktigt imponerad över lilla gumman idag. Visst stressar på och spänner sig, och jag behöver påminna henne väldigt mycket om att vara lugn, MEN det är ett enormt framsteg att hon så pass fort kommer ner i varv och hittar lugn och ro igen. Det tar sig verkligen. :-D

Luvan ska säljas för den är för liten. ;(

Dressyr på två damer

Idag var det dags för mig att rida lilla H igen. Jag tog ett pass på travbanan, men kände direkt att hon inte hade vaknat på rätt sida. Hon gick emot, vägrade göra halt, och hur många halter jag än gjorde så blev det inge bättre. Då vet man att hon är i sin egen lilla bubbla för dagen. Så jag försökte hitta alternativ. Provade framdelsvändningar, vilka faktiskt gick ganska bra. Sen fick hon jogga lite, därefter galopp. Fina fattningar!

Lite "tråkig" galopp idag, fick inte med bakdelen riktigt. Övade tempoväxlingar, men som sagt bakdelen var inte riktigt med.
Vilopaus och sen på't igen. Denna gång struntade jag helt i formen och bara kollade dit jag skulle och red så som jag tänkt mig, lite samlande, och så fram igen, lite samling, och så fram igen. Och denna gång gick det rätt okej. På slutet kom hon till detdär trevliga läget där hon rundar sig och bär sig själv. :-) Så det var ett bra avslut.
 
Idag provade jag även skänkelvikning på böjt spår, och fy gröne sa H. Det var inte skoj. ;-) Men vi fick några steg där hon flyttade, så då får man vara nöjd. Nu är det introducerat iallafall så kan det jobbas vidare på. På slutet fick jag ett riktigt ärligt försök av henne och då avslutade vi. Och även framdelsvändningarna vart bättre mot slutet.
 
 
 
Sedan var det Bellas tur. För henne hade jag planerat ett pass på plan. :-) Det gick bra! Helt okej iallafall. Började i skritt och att få henne mjuk i sidorna, att hon skulle svara på hjälperna och inte gå och mesa omkring. Gick rätt bra, hon var lugn. Men tappar lite rygg ibland. La in lite jogg emellanåt, med fortsatt arbete med att hon ska ta inner- och ytterhjälper. Hon är lite småstel men det var några dagar sedan jag lösgjorde nu.
 
Red fram- och bakdelsvändningar i skritt tills det satt, vilket faktiskt inte tog lång tid alls. Så det var super!

Sedan la jag in lite skänkelvikning i trav på diagonalen, och sedan på volten. Hon var lite slö i bakkärran så jag fick påminna om den. Annars gick det bra.

Galopperade lite oxå, och hon var väldigt lugn och fin. Hon bjöd på fina fattningar. Jobbade vidare med att kunna förändra, och att hon ska följa hela tiden. Just nu så blir hon lite "jaha, oj jag trodde vi skulle hitåt" istället för att lyssna på mig vart jag säger att vi ska. ;-) Här blev hon väldigt djup och lite hängig fram liksom, och jag fick svårt att få henne på bakdelen. Men lyckades genom att ta en halvhalt och sedan krama till med skänkeln, och så upprepa så några ggr. Då tog hon i mer. Det handlar nog både om brist på muskler hos henne, och brist på aktivare ridning från min sida. Jag gör ju så gott jag kan, verkligen, men det skulle behövas lite träningar nu för att komma igång mer.
 
Nu har det gått en vecka sen jag började träna mina magmuskler, och idag kunde jag redan rida mer normalt och sitta ner utan större problem. :-D
 
 

Uteritt m sällskap

Idag hade jag planerat dressyr för lilla B. Men Melina var där och skulle rida samtidigt som mig, så då fick det bli en uteritt tillsammans istället. Supermysigt! Det är skönt att släppa de största kraven och bara ha kul ibland, med någon annan. B tkr det är superskoj :D Och jag med! Vi joggade en hel del. I början var Bella väldigt spänd och stum i munnen, men det släppte ju längre vi red. Sedan galopperade vi en sträcka, och B fick galoppera på ordentligt, men fortf. med en rundhet och bärighet. Hon var fin där!
 
Sedan skrittade vi hemöver. :-) Imorgon får det bli dressyr. Jag ska även rida lilla H då. Längtar!
 
Detta fina schabrak+huva kom med posten idag. Så gulligt! :-D
 
 

RSS 2.0