Clinic - uteritt - träning

Idag har jag varit på Clinic för John Hickey. Jag har tidigare varit på två clinics för Jens Fredricson, samt Jan Brink. De två sistnämnda kom jag därifrån med massvis av inspiration och ett ordentligt sug att åka hem och och rida och prova allt på min häst. Dagens clinic gav tyvärr inte mig samma känsla tyvärr, tvärtom väldigt långt därifrån. Men så kan det vara, den var säkert jättebra för många andra som var där.
 
Red sedan ut en sväng på min egen plutta och vi red på vintervägarna som numera är mest is. Men vi körde på iallafall, och B var riktigt duktig. Idag övade vi först på övergångar. Vips, där kom det en galoppfattning. Ingen big deal. Hej hopp nu saktar vi av, inga konstigheter. Försöker att inte göra någon stor grej av allt för B, för hon blir så taggad och lättstressad. Men idag skötte hon sig riktigt bra! Hon var inte alls omöjlig att få tillbaka kommunikationen på efter galopp t.ex, hon var rätt lugn idag. Ett stort steg i rätt riktning. Jag kan tro att det har att göra med mitt lugn och konsekventa tänk, om att hon alltid ska vara lugn innan hon får göra något annat.
 
På hemvägen kände jag hur hon taggade till, och beslutade mig direkt för att köra galoppjobb istället för övergångar för då hade bägaren runnit över för henne, och det är ju onödigt när hon grejjat det så bra på bortavägen liksom. :-)

Övade tempoväxlingar i galoppen och hon var fin! Samlade upp, och längde ut, samlade upp och längde ut. Hon kan bli betydligt kvickare i reaktionerna, och även jag, men jag är jättenöjd. Duktig var hon. Och ingen stress hemöver sen heller, utan kunde faktiskt skritta på ja, halvlånga tyglar iallafall. Dutti tjej! <3
 
Tröttmössa. Invigde nya reflexskydden idag oxå, så skönt med dessa istället för att greja på med skydd + benreflexer. Smidighet gillas!

Min träning går jättebra oxå! Ända sen jag fick dedär slaget i fejjan att jag inte har några magmuskler kvar så körde jag igång då på kvällen med 100 situps, plankan 60 sek och 20 armhävningar. Detta gör jag morgon och kväll. Alltså 200 situps, plankan 2 min och 40 armhävningar. Jag utökar när det känns enkelt. Det går enklare och enklare. Så ibland blir det 20 extra situps eller 10 extra armhävningar osv. NO EXCUSES! Jag måste få mer styrka så jag orkar, eftersom att jag kräver att B ska orka.

Dressyr/jogg

Idag visste jag inte om B skulle vara tvungen att vila, eller om vi skulle rida en sväng. Tänkte att hon ev. var halt pga smällen hon fått på röva. Men hon var fräsch, och ömmade inte vilket hon gjorde igår. Så det var ju bra. Dock var hon väldigt svälld, så jag beslöt mig för skrittjobb och lite jogg. Det blåste storm så uteritt fanns inte på kartan. ;-)
 
B var fin! Vi tragglade på med sidvärts av olika slag. I början red vi på travbanan, och i skritten så började jag med tempoväxlingar, väldigt nyttigt och välbehövligt för oss. De gick faktiskt ganska bra.
 
Sedan red vi upp till planen och började rida skänkelvikning på volt. Hon tyckte jag var väldigt besvärlig, och det går inte helt okomplicerat, men det går. Jag är glad för dom steg som det funkar.
 
Sedan red jag lite trav som "belöning". Efter det fortsatte jag travjobba fast i skänkelvikningar på diagonalen. Det gick helt okej. :-)

Red några framdelsvändningar tills dom kändes okej, och sedan fick hon skritta. Avslutade nere på travbanan igen med bakdelsvändningar. Dom går verkligen att fila vidare på, för dom är inte nå vidare. Men hon försöker, och hon gjorde antydan att göra rätt så beröm och så avslut efter det. :-)
 
 

Bråkkärring!

Idag hade jag bestämt att B skulle få vila. Men jag plockade ändå in henne för att pyssla och mysa, göra övningarna och gå i backen (oxå en övning). Men direkt när jag hämtade henne i hagen så såg jag att något inte var helt 100. Hon la typ all vikt på frambenen, som att hon hade ont bak. Jag tänkte att det kanske var träningsvärk elr ngt.

Men när hon kom in så såg jag först en broddrispa på benet, och sedan ett sår högre upp. När jag gjort alla övningarna och pysslat, myst, klippt manen osv. och typ skulle ta ut henne, så upptäckte jag att hon hade världens lårkaka höger bak högt upp. Suck! Hon ömmade när jag tröck på den, och så var det ett hål i den = muskelbristning.

Så ja, inte konstigt att hon la vikten fram med andra ord. Men jag blir galen. Nu går Bella i flock, och det funkar bra. Hon står med alla och äter, alla äter med alla. Det är liksom inga direkta problem så. Dom har en stor hage och två matställen med fri tillgång på hö, så dom har alla förutsättningar. Dom behöver inte bråka.

Men Bella håller på och muckar med två st. Och inte på ett kaxigt vis, utan mer osäkert. Och så har hon svårt att ta när dom ska bestämma över henne, för det är hon inte van. Så om Mackan försöker flytta henne något steg så blir hon sur och typ vänder rumpan till, och ja, inte flyttar han sig, utan då kommer hans rumpa, och ja. Sen är det igång. Elr nä, nu lät de dramatiskt. Men iaf, dom lägger en spark lite då och då i luften sådär. Och uppenbarligen träffar dom ibland oxå.. Utifrån hur hon ser ut idag så har dom ju garanterat haft ett rejälare bråk.

Jag blir inte riktigt klok på varför hon håller på såhär. Hon har aldrig haft behov att "hävda sig" förr, hon haft funkat i flock utan problem. Men hon har aldrig haft någon över sig, direkt. Så nu när hon har dom som sätter emot lite (vilket är en 5-åring och en 7-åring), så tål hon inte riktigt det, men hon säger bara ifrån halvt liksom. Osäkert. Det ser ut som att dom är på samma nivå, samma rang, och inte kan komma överrens om vem som ska bestämma. Att dom har något otalt med varandra liksom.

Jag hoppas dom löser det så småningom..


 
 

Dressyr

Idag blev  det ett dressyrpass i paddocken, och B var superfin! Jag började skrittjobba med halter, där hon kändes jäkligt..... tråkig? Alltså det hände ingenting. Och jag kände mig helt värdelös. Har haft den känslan senaste passen, inte hela tiden, men bitvis. Där jag känner sån frustration och bara vill gå och grina, haha hua.. Men jag lät henne jogga istället en bit, och hon kändes väl helt okej.
 
Sedan kände jag att nä, jag måste göra nånting. Halter funkar inte idag, hur mkt jag än vill att det ska sitta så gör det inte det just nu. Så jag började rida framdelsvändningar, och det gick väldigt fort för henne att börja mjukna och bjuda fram till handen och komma mer mellan hand och skänkel. Fin var hon! Och jag är SÅ glad att jag kommit på att jag måste sluta klämma med underskänklarna, för nu har jag hittat tillbaka till ridningen där jag använder mest överskänklarna. Det känns toppen för mig som har ett ben kortare, då slipper det åka upp och spela allan med hälen i magen på polle.
 
Men i alla fall, när jag kände mig klar med framdelsvändningarna började vi trava, och hon var kalasfin. Jag gick ganska direkt in på skänkelvikningar på varje diagonal. Hon var fin! Dom är ju inte 100% liksom men hon försöker verkligen och hon ville verkligen, och jag exprimenterar med mina överlår, så ja, jag är nöjd. :-D Och jäklar vad hon frustade och hade sig, hon kom loss riktigt fint. Denhär hästen behöver verkligen sysselsättning. Det blir alldeles för mycket transportsträckor annars.
 
Sedan ur traven fattade jag galopp, helt utan problem. Och superfin i galoppen! Jag försökte sitta ner och jobba, och formade henne med överskänklarna. Började i höger varv, och där brukar jag annars bli ganska frustrerad för att jag inte får någon koll på mina hjälper då jag är sned, men som sagt när jag ger fan i underskänklarna så går det nästan som en dans.
 
Sedan trav innan ny galopp i vänster varv, och traven hittade hon ganska fort. Red in henne på skänkelvikning på diagonalen tills hon lugnat sig, vilket som sagt gick fort. Så fattade vi vänster galopp, lika fin där! Men lite trött. Rund och fin form där hon stretchade överlinjen fint.

Sedan bestämde jag mig för att travjobba lite i nedsittning, och sätta henne lite mer på bakdelen än vad jag gjort hittils. Det börjar bli dags nu. MEN, jag höll ju på att dö när jag insåg att jag fan inte kan sitta ner längre?! Jag har inga magmuskler. Fyfasen. Kände mig som en ... vante som bara flög omkring där uppe, medans lilla B gjorde sitt allra bästa ändå. Älskade fina häst. Jag red öppnor på långsidorna, och ja, hon hittade direkt till rörelsen fast vi inte gjort den på 4 månader typ. Jättefin puppilura. <3 Så ja, jag ska göra 200 situps om dagen framöver, med start IKVÄLL.

Jag som hade börjat tänka på att anmäla mig till lite träningar inom sisådär ett par veckor, men nä.. Jag kan verkligen inte visa mig ute på det sättet, haha. Tävla LA men kan inte sitta ner i traven. Nix. Nu ska här sättas muskler på slappmagen. (Y)
 

Synd att jag inte fotade hela henne, för hon var så himla fin i sin outfit idag. Mörklila schabrak med mörklila lindor, superfint!! Jag smälte....

Ridit två damer igen :-)

Red båda tjejerna idag igen. :-) Började med Bellan denna gång. Vi red ut en sväng, och planen var att plumsa lagomt i snö i skritt, och sedan jogga hemöver på bilvägarna. Men det blev inte så mycket jogging.... hon var nämligen rädd för allt, superspänd, halsen rakt upp, öronen rakt fram för att leta faror.  Det  gick inte att få kontant med na. Frustrationen var ett faktum. :'D Jag provade ALLT. Utan resultat. När hon gjorde minsta antydan till att slappna av, ja då var det över lika fort som det kom, för då såg hon nånting fruktansvärt (typ ett barn). Och så var det bara att börja om. Men tillslut gav jag upp helt enkelt och så fick hon skritta på lång tygel de sista 2 km hem. Provade lång tygel nån gång i mitten av passet men det funkade inte, det fixade hon inte. Annars hade hon fått vara redan då. Men det funkade alltså bra sista 2km, så hon fick powerwalka hem. (Y)
 
Sedan red jag H igen. Red på rundbanan även idag. Jag fortsatte med halt-jobbet, att rida en massa halter för att se att start och stopp funkar, vilket gick bra. Hon börjar lyssna mer och mer för sätet. Sedan följde jag upp framdelsvändningarna jag introducerade för henne igår, och det gick bättre idag. Hon blir lite i sin bubbla ibland att hon ska göra som HON vill, men det gick över. Man får liksom lirka lite med henne. Hon var duktig. :-)

Provade lite trav, men nä... den var inte bra, och jag kände inte att jag fixade att traggla med den. Så jag bestämde mig tidigt för att bara skritta och galoppera. Så jag började i höger varv, men då skulle hon inte ta galoppskänkeln. Då vände jag för jag kände att nej, jag är inte där, jag kan inte ta den diskussionen. Så jag vände och tog vänster galopp istället och hon var kanonfin!! Hon fick rulla på.
 
Sedan samma sak i höger varv, för jag återfick motivationen, och då på typ tredje försöket så tog hon höger galopp. Och den var lika fin! Samma där fick hon rulla på.

Jag hade kunnat sluta här, för hon var så fin. Och det är helt klart nånting som släppt, för hon har aldrig varit såhär fin i galoppen. Men, jag tänkte att jag tar två galopper till, en i vardera varv. Och det gjorde jag rätt i, fyfasen så fin hon var!

Hon var så lyhörd och fin, så jag testade att påverka henne lite. Jag red tempoväxlingar, minskade och ökade, ganska intensivt. Och hon var så himla duktig!! Hon bjöd på en riktigt trevlig ridkänsla. Äntligen börjar hon bli ridbar i galopp. :-D Det var liksom inga protester, ingenting. Hon kämpade på lilla tjejen..Supernöjd! Efter det saktade vi av till trav, som inte var räsertrav, utan ganska fin trav (ännu ett stort steg framåt), och så saktade vi av och så gick jag för hand med henne två varv runt banan.
 
 

Tur!

Ibland ska man ha tur å 😀 Var och köpte foder på Dilles, och köpte även två par benskydd med reflexer. Råkade då hitta en Hansbohals i svart, med fodring, i rätt storlek, på rean. Som jag sökt denna hals! På alla nätets sidor finns den ingenstans i rätt färg och storlek. Men nu har jag alltså hittat en här i närbutiken. I like. 👌
 
 

Två fina brudar!

Idag har jag ridit Heavenly och Bellan. Det var ett tag sedan jag red H, för hon har haft vintervila. Och innan dess red jag 1 gång, men då gick det inte superbra. Men nu var det alltså dags igen. Idag gick det kanonbra! Men det gör det oftast när jag är helt med liksom. ;-) Sinnesnärvaro är A och O.
 
Red på travbanan, och hade planerat att jobba i paddocken oxå. Men det blev endast travbanan. Red mycket skrittjobb, då jag blev inspirerad av mig själv och B igår då vi skrittjobbade så mycket. Det är så roligt! Man får sådan koll på alla delar, både på en själv och på hästen. Sedan blir dom så lösgjorda och lätta att ha att göra med i de högre gångarterna sen.
 
Började med halter direkt när jag tagit tyglarna. Gas och broms, oxå A och O. Där är jag lite slarvig ibland. H var väldigt duktig, hon brukar gå emot ganska mkt, men idag lyssnade hon bra på sätet. :-) Travade lite innan jag bestämde mig för att introducera framdelsvändningar,  alltså flytta bakdelen runt framdelen.

H har ganska svårt för att acceptera att flytta sig för tryck från ryggen, även ryggning. Rygga gör hon inte för ryttare i dagsläget. Men jag började alltså därför med att bara få henne att flytta ett steg i taget, så att hon skulle förstå vad jag menade. Sedan beröm och så fick hon gå framåt i trav som belöning. Sedan krävde jag mer och mer, alltså självklart i hennes takt, men tillslut så kunde hon byta varv genom en framdelsvändning. Superduktig!
 
Sedan fick hon galoppera i båda varven, och hon var kalasfin. Hon var rund, låg och taktmässig. Bitvis blev hon stark och försökte släppa arbetet, så några få diskussioner hade vi. Men överlag var hon jättefin och det hon presterade där är ett stort steg i rätt riktning.
 
Avslutade med skritt på lång tygel, för att sedan ta och korta upp den igen och kolla läget med framdelsvändningarna. Här var H lite... att hon ville göra som hon tyckte,(hon blir lätt så), men vi tragglade på lite, och på slutet fick vi två riktigt fina vändningar. :-) Så detta får smälta in nu till nästa gång.
 


Framdelsvändning. Är det bara jag som har så himla svårt att komma ihåg vad som är vad?! Jag tycker att det borde heta tvärtom. Att dehär ovan är en bakdelsvändning, därför att det är baken som vänder. Men det är tvärtom, med förklaringen att bakdelen vänder runt framdelen = framdelsvändning. Man vänder runt framdelen. Men jag får alltid fundera och googla när jag ska förklara vilken av vändningarna jag gjort.
 
Sedan var det Bellas tur. Jag hade lite planer för henne att först gå på grusvägarna (som numera är täckt av packad snö), för att sedan få galoppera upp i skogen på stigarna. Men det blev endast grusvägarna idag för det var en massa maskiner i skogen som arbetade, så det gick inte att komma förbi. Men skitsamma.

Bella var ganska tittig och spänd bitvis i början, och bitvis VÄLDIGT fin. När hon väl var spänd så var hon väldigt spänd, och jag fick släppa tygeln typ 3 ggr och låta henne bara vara, för jag kände att mitt tålamod tröt. Så plockade jag upp tygeln och började på nytt igen, med ny energi (Y). Och när hon väl var fin så var hon otroligt fin.

La in lite skritt-öppnor, och då blev det stor skillnad. Hon blev mer med, och det blev enklare att dels hitta till det bra, avspända läget, och dels blev hon mer lösgjord så hon blev ännu finare i traven sen.

På hemvägen så blev det faktiskt galopp, nästan ända längst bort i slutet av denna väg och hem. Hon brukar bli vansinnigt taggad här, så senast vi red här blev det i princip bara skritt. Men idag så hade hon lugnat ner sig, och hittade ett väldigt bra skrittläge. Så jag fattade galopp ur det, och hon var hur fin som helst! Lät henne brassa på lite, så länge hon galopperar med en bra takt och en mjukhet i kroppen så gör det mig ingenting att hon har lite kul. :-D Eller att vi har lite kul! Det är annat när hon spänner hela överlinjen och liksom är beredd att tvärnita när som helst för att hon är så spänd/rädd liksom. Men slappnar hon bara av hyffsat så får hon gasa på om hon vill. (Y) Vilket hon alltid vill!

Saktade av några ggr, och fattade ny galopp vid läge. Hon hade ovanligt lätt för att hitta rätt läge i skritt idag, så tidigt efter galoppen. Och sen var det bara att fatta ny. Superfina fattningar idag!

Ja idag har vi alltså njutit och haft väldigt kul jag och B. :-D
 
 

Dressyr

Idag blev det ett dressyrpass för Bellabus. Började på rundbanan med att skritta 2 varv, och sen tog jag tyglarna. Hade ingen direkt plan, men ganska snabbt bestämde jag mig för en massa massa skrittjobb. Red halter, och hon var inte alls med. Tillslut släppte hon till, och då började jag rida övergångar mellan skritt och trav. Superfina travfattningar, sämre avsaktningar.
 
Gick upp till planen och började skrittjobba henne. Konstaterade tidigt att vi inte hade någon vidare bra kommunikation idag, så jag började rida serpentiner och volt tillbaka osv. för att sysselsätta henne och att få henne att börja följa mina ben. MEN, jag kom på.. att fyfasen vad jag klämmer med benen! För ett tag sedan kom jag ju på att jag kanske borde börja använda benen, och det gav bra resultat, men nu måste jag istället börja tagga ner. Så detta pass gick mycket av fokuset på mig själv, att jag ska börja "viska" hjälperna istället för att skrika dom, som jag nu gör. Och det gav väldigt bra resultat, hon är ju väldigt känslig. Så nu ska jag lära mig att tona ner lite istället.
 
Jag red på volt, och när hon var fint i båda varven började jag rida skänkelvikning på volten. I början var det lite träligt, men det tog sig fort och jag hittade känslan i båda varven.
 
Joggade lite emellanåt, och hon var SUPERFIN!
 
Sen gick jag in på volten igen i skritt, elr jag red den som en fyrkant. Och så började jag flytta bakdelen i framdelsvändningar. Och i början tyckte hon det var besvärligt, men ju fler vi gjorde desto finare blev hon. Hon började bli lyhörd, tog halvhalterna, ja, hon kändes väldigt förberedd när vi skulle gå in i framdelsvändningen. Likadant i höger varv, och där var hon ännu enklare (trodde att det skulle vara tvärtom) att få runt. Superfin!!

I början av passet var hon nå otroligt bitig i högersidan, men detta skrittjobb lossade verkligen bra. Jag fattar inte varför jag inte är såhär noggrann oftare?! Det behövs verkligen och det är så himla nyttigt. Jag är nog rädd för att göra fel, elr så är jag lat och typ inte orkar för att hon är ju väldigt besvärlig i skritt till en början. Men nä, nu ska det bli ändring.
 
Jag provade en galopp i varje varv på slutet, och JÖSSES vad fin hon var! Började i högern, och den var skitfin verkligen. Och hon galopperade i en väldigt rund, låg form och bar sig själv. Kanonfin verkligen. Och när jag saktade av hittade hon fort en bra trav. Fantastiskt! :-)
 
 

Uteritt

Imorse 08.00 begav vi oss ut på en liten uteritt i kvarteret jag och B. Vi blev dock borta 1 timme ungefär ändå, den rundan brukar ta 40-50 min. Men hon var otroligt spänd och tittig idag igen, så vi hade en del diskussioner om huruvida vi skulle vara lugna och avspända eller om vi skulle bete oss som om det stod en puma runt varje hörn som bara väntade på att få sätta tänderna i oss.
 
Hon var väldigt trippig. Försökte lösa det med övergångar, sidvärts osv. Men hon kunde inte riktigt komma till ro idag. Fortsatte jogga hela vägen hem, och när vi kom till trottoaren fick hon pölsa i snön, och DÅ kom hon lös äntligen. Hon blev jättefin! Trampade på kanonbra i en låg och rund form. Sedan fortsatte vi ut på plana vägen igen och då fortsatte hon att vara fin. Travade ända in till stallplanen och hon följde kanonbra i svängarna osv.

Sen skrittade vi av två varv på travbanan. :-) Skönt att få avsluta ett pass på ett bra sätt.
 
Såhär laddad var B inför morgonpasset! ;)

Uteritt

Idag red vi ut en sväng på ca 1,5 timme. Det blev en massa skrittjobb därav tiden.. Hon var extremt spänd och tittig idag, så det blev mycket arbete med att få henne lugn, avspänd och svinga ryggen. Hon fick i princip inte gå fram förrän hon gjorde det. Hon var väldigt fin emellanåt! Men krävde mycket mycket ridning och påminnelser. Men ju längre tiden gick desto bättre gick det, desto snabbare hittar hon avspänningen som krävs innan hon får göra något annat. Hon börjar förstå vad jag fiskar efter. Att vi ska vara lugna. Helt lugna. Det ska inte vara någon grej av nånting, vi ska bara vara lugna. Sen kan vi göra vad som helst. (Y)
 
Var noga med att hon skulle behålla ryggsvinget även i trav och galopp. Tappade hon det så saktade vi av och började om. Det gav som sagt väldigt bra resultat. Kunde till och med få en lugn skritt direkt efter galopp typ, och det är ju ett enormt framsteg. :-) Hon blir ganska frustrerad av detta jobb, men hon börjar inse att det inte finns så mkt att stressa upp sig för, som hon tror.
 
 

TILL SALU

 
 
Dressyrschabrak Capriati vitt m. guldpasspoal. Full. 150:- inkl. frakt
Dressyrschabrak Scapa grått med ljusgråa detaljer. Full. 300:- inkl. frakt
Dressyrschabrak vitt Lamicell Royal, Full. 240:- inkl. frakt
Allroundschabrak Lamicell, grönt, Full. 240:- inkl. frakt
 
Nytt pannband strl Full. Svart läder, lila pärlor. 250:- inkl. frakt
Svart pannband x-full med vita/marinblåa pärlor. 200:- inkl frakt
Rakt pannband mörkbrunt läder, full, 120:- inkl. frakt.
 
Stalltäcke strl 145, men upplevs som 135-140cm. 200g fyllning. 180:- inkl. frakt.
Rambo Wug Medium, 200g fyllning. 1200:- inkl. frakt

I dagarna tre...

I måndags jobbade jag 8-21, plus att jag på natten fick nackspärr från helvetet, så Bella fick såklart vila... plus att mockningen osv fick jag leja bort. Åkte dit efter jobbet och gjorde en övning som hon ska göra när hon vilar. Hon ska gå i en backe med 20% lutning, och gå sakta sakta... och jag ska parera henne så att hon sätter benen inunder sig. Detta ska stärka henne. (Y)
 
På tisdagen, igår, jobbade jag 10-21 och jag hade planerat ridning innan jobbet. Dock så blev det andra bullar pga min nackspärr bl.a så jag gjorde alla övningar + backövningen då som jag gjorde i måndags.
 
Idag så har jag ridit runt travbanan i 1 timme och 15 minuter. Det är skrittjobbet som tar sådan tid.. Idag hade jag tålamod, jag var lugn och konsekvent nog för att jobba med hennes springighet när hon blir taggad. Vi började med skrittjobb ett bra tag, jag la in halter typ direkt, och det gav väldigt bra resultat. Sedan fick hon gå lite sidvärts osv. Men mest jobbar  vi väldigt basic med att jag ska kunna förändra utan att hon går emot eller går ur arbetet. Att jag ska kunna ställa henne utan problem åt båda hållen, och rakt fram. Att hon ska ta både inner- och ytterskänkel osv. När hon gör det så är hon ju hur fin som helst.
 
La in trav när det var läge för det. Hon var fin! Idag krävde jag konstant gung. Gung i ryggen och svikt i benen. Slutade hon att gunga, dvs när hon började spänna sig/springa iväg/titta på något etc. så blev det avsaktning till skritt, där jag oxå krävde gung, tills hon slappnade av och rörde ryggen igen. Då återupptog vi traven. Funkade fint!

La sedan in galopp. Började med höger, tog alla fattningar från skritt. Hon var rätt fin i höger. Jag får dock verkligen påminna mig själv att INTE nagga i innertygeln. Jag ska använda ytterhjälperna. Och då gick det bättre. Sen saktade jag av till trav, och då kommer problemen. Hon blir vråltaggad och bara trippar på som en symaskin. Men jag var som sagt lugn och konsekvent, och jobbade med att kunna påverka henne i båda sidorna tills hon började lugna sig och började använda kroppen ordentligt igen. Då fick hon sakta av till skritt, med samma krav. Och från skritt tog vi ny fattning.
 
Sen tog vi vänster varv, och där körde vi bara en galopp. För det räckte för henne, hon var lite trött då kände jag. Saktade av till trav, och kände att hon var närmare att hitta rätt läge i traven då, än från början. Så det är ju ett steg i rätt riktning. Det gick inte direkt snabbare att få henne dit, men utgångsläget var bättre. Så jag tror att om jag fortsätter vara konsekvent med detta så kommer hon att inse att det är enklare att slappna av på en gång.

Så jag är iallafall nöjd! :-) Alla pass är egentligen bra bara man har rätt sinnesnärvaro. Börjar jag att stressa upp mig eller irritera mig så kan jag ju inte rida ordentligt, fast jag kanske tror det då, men det blir inte samma sak som när man är helt närvarande liksom, och kan vara pedagogisk.
 
Å vad hon passar bra i sitt high function! Första ggn hon har det på sig sen jag köpte det för typ 3 månader sen. :-) Och pannbandet som vi fick i julklapp. Så fint!!

Dressyr (bilder)

Idag blev det dressyr, jag och Melina hade planerat fotografering. Som tur var fick vi väldigt fint väder! :-)
 
Bella var lite spänd idag, lite stressig oxå. I skritten till en början var hon helt i sin egna värld och inte alls med mig. Men när det kändes bra började vi jogga igång, och det var en del att jobba med. Red lite övergångar på serpentinbågar och där var hon jättefin! La in lite galopp när det passade, började med vänster galopp. Den var verkligen superfin! Kändes kanon. :-) Längde och kortade lite.
 
Sen blir hon så jädra taggad, och där har jag svårt för att få henne ur den stämningen.. Hon pinnar på som en symaskin och blir väldigt spänd, för hon vill galoppera mer.

Sedan körde vi höger, och den var oxå jättefin. Men jag har så sjukt svårt att rida den i höger varv, speciellt just nu då jag är sned och behöver gå till min sjukgymnast. Så det gör inte saken lättare liksom... Så det blir inte alls samma kvalité och känsla i galoppjobbet i höger varv som i vänster varv där jag har full kontroll. Men det är bara att kämpa på såklart.
 
Sedan travade vi av och så småningom skrittade av när hon slappnat  av tillräckligt i traven. :-)
 
Väldigt fina bilder idag!

Så knepigt....

....idag då jag hämtade B såg jag direkt att hon inte rörde sig som hon skulle. Ingen hälta, men precis som två ggr tidigare så går hon struttigt och med väldigt korta steg. Det var alltså tredje ggn idag som detta visade sig.
 
Jag tog in henne iallafall och gjorde alla övningar som massören visat mig att jag ska göra, och så stretchade jag alla fyra benen. Efter det, så var hon helt normal.... Så himla knäppt! Jag förstår ingenting. Dessa tre tillfällen har ingenting gemensamt, när detta visat sig. Ingenting. Och det har gått över på olika sätt. Men det är alltid exakt samma rörelsemönster och beteende från henne.
 
Så jag red ut en sväng på vägarna, och höll igång mycket i trav. Tempoväxlingar. Sedan tog vi lite galopp oxå. Hon var fin idag! Hon blir lite blockerad ibland, men det går över. Jag är nöjd. Och hon skrittade hur fint som helst.. Inge konstigheter.
 
Blir så brydd..
 
 
Skulle även fota lite porträtt på B idag, men när jag skulle börja fota så gick det inte.. för att minneskortet satt hemma i datorn. Andra ggn jag glömmer det nu. :o

Massage-guide! Del 4 (film)

Här kommer tredje och sista filmen. :-) Hoppas ni haft någon nytta av dessa filmer. För er som inte sett de föregående filmerna finns dom under kategorin ET/Massage.
Ridhuset

Idag hade jag planerat att rida en sväng, typ.. ute? Ja, jag hade ingen riktig plan. Men så kom AC och Flisa och skulle åka till färsta, så jag fick ett sug jag oxå så jag fick åka med. :-D Så jag och Bellan red i ridhuset idag alltså, för första ggn på ett bra tag. Det var lite snubbligt där i början för fröken, men det rättade till sig.
 
Hon var helt okej att rida idag. Rätt lugn och fin i skritten faktiskt. :-) Galoppen var hon väldigt stark och taggad i, så där fick jag inte riktigt kontakt med henne. Men det var ändå helt okej. :-)
 
 

Nytt pannband

Jag har ju blivit helt pannbandstokig, så nu har jag så många pannband att jag tappat kontrollen... känns det som. Haha. Så jag ska sälja minst 4 stycken. Jag klarar inte av att ha sådär mycket saker, för jag kommer aldrig hinna använda skiten.

Men iallafall, jag har köpt ett nytt idag. Men jag har bara svarta pannband, så nu tänkte jag unna mitt ena bruna träns ett nytt pannband. Jag har gjort om det och klippt bort käkremmen, så nu är det väldigt stilrent och fint. Dock så är det rödbrunt, och det är ju grymt svårt att hitta pannband i den färgen. Så jag googlade järnet igår, och hittade att Glen Gordons produkter är i rätt färg. Så jag kollade runt lite, och hittade ett. Men så kollade jag på fb-sidorna där det säljs hästutrustning, och då hittade jag exakt ett sånt som såldes i sundsvall. :-D Legat ute sen oktober. Glad jag blev då. :-D Så det har jag precis hämtat, och det var EXAKT rätt färg!

Wiho. :-)

Så snart kommer iaf ut en liten bloppis på pannband oxå. Ett slätt orginal-pannband från PS, ett helt nytt svängt med lila pärlor, ett svängt med marinblåa pärlor och ett mörkbrunt med varannan vit/varannan brun strasspärla. Så om ni är intresserade hör av er. :-)

 

Vila + massage

Idag blev det inte riktigt som planerat. Jag "råkade" sova till 10.40, och låg kvar i sängen till 11.15, efter att ha bestämt mig för att inte rida. Jag sover vanligtvis till 8-9 så jag tror jag behövde sova ur mig lite.
 
MassörJossan kom vid 13.30, och vi började med att kika på henne i rörelse. Det gör vi vantligtvis inte eftersom hon känner B så väl, men nu efter skadan ville hon såklart kolla på henne. Och ja, hon har en kraftig rörelsestörning v.bak, och blir även påverkad h.bak. Hon sätter ju i fötterna bra i marken så därför känns hon ju kalasfräsch, men det är innan själva isättandet, alltså hur hon rör benet, som felar. Vilket inte är konstigt med tanke på hur länge hon haft skadan.
 
Idag fick jag lära mig massor av nytt. Jossan har gått en ny utbildning och hade därför en del nya grejer att använda på B. Dock så fick jag göra en hel del själv, eftersom B är så speciell och gärna blir väldigt arg på andra människor som ska peta och ta på henne. Men det är ju bara lärorikt att jag får göra övningarna och hon säger hur jag ska göra.
 
Så nu har jag övningar jag ska göra varje dag för att få Bella att använda sitt v.bak normalt igen. Jag har, genom att massera den högra sidan, tagit bort det sekundära. Nu ska jag få jobba med vänstra sidan för att ta bort det preliminära. Hon sa även att om jag inte haft mina kunskaper och kunnat hålla efter så hade jag haft en häst som var helt skev idag, det såg alltså bättre ut än det hade kunnat göra. Så det var ju skönt.
 
De övningar jag ska göra är:

* Massera två muskelbristningar på h. sida
* Testa bäcken-funktionen genom att trycka på 3 punkter, på varje sida om korset. Dom punkterna ska göra att hästen svankar, vrider åt sidan, och krummar. Funkar inte någon punkt, så ska jag behandla genom att behålla trycket på den motsatta sidans punkt. Detta fick jag göra, och WOW vilken skillnad. På 30 sekunders behandling. Helt sjukt!
* "Svanka" och trycka. Det fanns två punkter på bukmuskulaturen (som gick upp på virveln) som jag behövde trycka på medans B svankar för att få det att lossa.
* Trycka in de två sista revbenen
* "Pressa" bogen. Här var ytterligare en grej jag blev sjukt imponerad av. Hon är ju lite svampig kring manken nu, lite uppdragen liksom. Och då har jag själv använt en övning som jag fått lära mig tidigare, men det har inte lossnat liksom. Nu fick jag lära mig en ny variant, och det hände hur mycket som helst när man använde dethär trycket med handflatorna, nedanför manken. Supercoolt!
 
Ja, vikten av att ha rätt hjälp är verkligen ENORM! Tänk om jag inte haft dessa kunskaper och tänk om jag skitit i att ta hjälp? Hon hade ju gått sönder på nolltid... Detta är verkligen guld värt. :-)

Travbanan

Idag fick jag äntligen rida efter två dagars vila. Jag började med att massera och grejja, och hon kändes fin! Det tar sig. :-) Sen red jag en sväng på travbanan i kanske 45 minuter.
 
Skrittjobbade en del i början, och hon är ju ganska tjaffsig. Därför att hon inte vill behöva bära, och göra saker långsamt, som jag vill. Då försöker hon hänga fram, och jag erbjuder inte det = hon blir frustrerad. Men jag är bara lugn och konsekvent. Idag blev jag dock irriterad, och hon blev desamma. Så efter en del jobb i trav (som ändå gick hyffsat bra) så fick hon fatta galopp och rulla lite. För när jag insåg att det inte kommer att funka när vi båda är griniga på varandra, så kändes det bättre att låta henne jobba av sig lite.
 
Så hon fick rulla på ett varv i höger galopp, och hon var jättefin! Riktigt fin kvalité på högergaloppen som annars är den klurigare med takten.
 
Sedan skritt- och travjobb igen, och hon kändes spänd och trippig. Hon blir kort i steget och släpper ryggen. Men jag jobbade på, sedan fick hon trava. Hon var superfin!! Kom till ett riktigt bra läge, och fattade vänster galopp ur det. Superfin fattning, och trevlig galopp! Sedan saktade hon av då jag bad om det, och kom tillbaka i en lång och låg form i trav, där hon längde steget. Massa beröm och så avslutade vi där. Äntligen fick jag smaka lite på det vi höll på att hitta till innan skadan.
 
Imorgon vet jag inte riktigt hur jag ska göra. Jag vill ju helst rida ut eller så, men känner mig ändå kluven om jag ska åka till ridhuset istället? Vi får se helt enkelt.. Vad jag vet är iallafall att vi får massör-besök på eftermiddagen. Spännande!
Hon ser dötrött ut... Kan lova att så inte var fallet. ;-D
 
Nu ser hon ut såhär iaf:

Så tanig hon är... :(

Gårdagen

Igår red jag ut en sväng i snöandet. :-) Det snöar typ non-stop här... Jag och Bella red längs vägarna, runt i området. Supermysigt! Jag red i alla gångarter. Hon blir väldigt taggad efter galopp, som vanligt, så där har vi fortf. mycket att jobba med. Jag behöver hitta ett effektivare sätt att få henne i jobb i traven efter galopp, hon blir så spänd och trippar på som en symaskin. I skritt har jag kommit på ett bra sätt att få henne att börja jobba, och ju mer konsekvent jag är så ju lättare har hon att hamna i det avspända läget. Men behöver hitta knapparna även i traven.
 
Nu vilar hon idag + imorgon då jag jobbar 8-21. Det blir perfekt med en tvådagars vila då hon galopperats två pass nu innan och ridits mer normalt. Men asså, hon blir ju inte ett dugg trött.. eller ens svettig. Hon har så bra grundkondis. Nu i veckan ska jag köra in henne till ridhuset tror jag, ska klura lite till. Jag blir ju nojig över underlaget, hon är ju van stenhårt underlag nu. Is och stenhård mark. Nu har det ju kommit snö, och då funderar jag.. Är det samma sak som typ ridhusunderlag? Alltså djupsnö, blir det typ samma påfrestning för kotorna som i ridhusunderlag?

För isåfall slipper jag ju åka in till ridhuset. Men är det mer påfrestande i ridhus (för kotor, ej för knän/styrkan), så känner jag att jag behöver åka in 1-2 ggr i veckan för att börja vänja henne vid sådant underlag igen. Men räcker det med snö så ja, då slipper jag ju som sagt..
 
 

Massage-guide! Del 3 (film)

Då kommer här film nummer 2, och inlägg 3 av massage-guiden. Jag re-postar inlägg från 2011 då jag spelade in videos på hur jag gör då jag masserar, då jag fick önskemål av en läsare att visa hur jag gör.

Denna video innehåller mycket. Visar allt utom det jag visade i första videon, och korset (som kommer i sista videon).
 


 
 

Första galoppen!

Idag blev det en tur längs "grusvägarna", som numera har packat snö på sig = perfekt underlag. Bella var lugn och fin på bortavägen, riktigt trevlig i traven. :-) Började lägga in lite  tempoväxlingar, och det var lite besvärligt tyckte B. Men mot slutet gick det bra.
 
Sedan på hemvägen hade jag tänkt en liten provgalopp, men hon var så grymt taggad så hon fick skritta en bra bit innan hon var redo för någon högre gångart än så. Hon var så pigg! Slog med huvudet, så pass att jag nog tänker rota fram martingalen om jag inte vill flyga av. För detdär kommer leda till stegringar, vet precis hur hon beter sig när hon blir frustrerad och har överskottsenergi.
 
Men iaf, när hon väl slappnade av bad jag om vänster galopp. Hon tog höger, så jag bröt av och skrittade ett tag till. För hon blev väldigt taggad. Sen provade jag be om vänster igen och då tog hon den, och hon var superfin! Lät henne bara vara, rulla på. En lite längre bit. Superhärligt! Och B vart så himla glad.
 
Sista biten hem ägnade vi åt skritt, och att försöka återfå lugnet. Hon vart såklart ännu mer pigg och taggad efter galoppen, men tillslut började hon koppla av lite. ;-)
 
Trött på ögat ;)
 
Har även byggt en liten thermobar idag att ha inomhus, då det fryser totalt sen vi drog om ventilationen i höstas hos oss. Så det ska bli spännande ikväll och se ifall det frusit nu under dagen/kvällen medans hästarna är ute.
 
 

Massage-guide! Del 2 (film)

Då kommer här film nummer 1. Där jag visar hur man masserar halsen under och över samt manken.

Vagga manen som jag gör där, det gör jag på hästar som är väldigt spänd. Dom börjar slappna av utav det, och då blir det lättare att komma åt och nypa halsmuskeln som gör att de sänker huvudet. Man kan även massera halsen med stora drag, med hela handen, om hästen är alldeles för spänd för att fixa "nypet".

Hästarna svarar alltid med att gäspa, slicka sig om munnen eller börjar tugga. Då är man rätt ute. Ibland tar det tid, men det är kvittot på att du lossat något.


Dressyr

Idag blev första dressyrpasset sen vi började sätta igång för 3 veckor sen. :-) Jag rider ungefär som när man värmer upp. Inge mer än så ännu. Och ingen galopp än.

B var jättefin! Finns inte så mkt att säga. :D

 

Massage-guide! Del 1

Det var en läsare som var lite nyfiken på hur jag gör när jag masserar B, och gärna ville att jag skulle filma och lägga ut. Men jag gjorde nämligen det för 5 år sedan, och jag kör samma övningar idag. Och nu har jag kollat igenom dom, och jag säger precis samma sak som jag skulle ha gjort nu. Så därför gör jag en re-post på dessa filmer, bilder och instruktioner som jag ger ut i dom gamla inläggen.

Jag älskar att massera hästar. Jag masserar alla hästar jag rider, känner igenom dom åtminstone. De grundläggande sakerna. Många, nästan alla är alldeles för spända. Massage gör så himla mycket, du får en så mycket mjukare häst. Och att t.ex kunna påverka hästen när den t.ex blir spänd på gången, genom att "nypa" den i halsmuskeln, det är ett jättebra sätt att få den avslappnad istället för fokuserad på annat. En avslappnad häst är ju så mycket enklare att jobba med. Och hjälper man den att slappna av från marken så kommer den ha enklare vid ridning oxå. Plus att du lär känna hästens muskler/kropp på ett bra sätt och märker om det sker några förändringar.

Så därför hoppas jag att detta inlägg och de kommande inom denna kategori kommer att gynna er och era hästar! :-)

Vi börjar med en bild, där jag målat musklerna som jag brukar fokusera mest på vanligtvis. Förklarar vad varje färg står för och hur man gör, nedan.
 
Svart: Långa halsmuskeln. Denhär övningen ska ALLA hästar gå att göra på. Går inte det, då är din häst spänd. Detta är ett jättebra knep för att lära din häst att slappna av. Jag tar ett grepp om muskeln längst ner där svarta strecket börjar, jag kniper runt muskeln tills B sänker halsen långt ner och slappnar av. Jag gungar då lös hela muskeln från början till slut. (Hästen lär sig detta fort, jag behöver bara närma mig så sänker B sin hals)

Gul: Bakom bogbladet ska du kunna föra in din hand, utan problem. På många hästar går inte det pga att de är alldeles för spända. Om du lär dig knepet på långa halsmuskeln, så kommer du ha lättare för att komma in bakom bogbladet.

Röd: Mankammen. Först så vaggar jag hela mankammen fram och tillbaka. Då utsöndras endorfiner och hästen förbereds för massagen. Sedan så trycker jag mankammen först mot mig, och sedan från mig. Med början i ena änden och slutet i andra änden. 3 gånger mot mig, 3 gånger från mig.

Rosa: Manken. B hade en liten reaktion strax bakom manken förut, pga träningsvärk. Lätt att se, då hästen vibrerar där då. Därför brukar jag stämma av ibland att allt är OK där. Jag tar handflatan och liksom stryker/trycker uppåt, med början e ena änden tills jag kommer till slutet. Det viktiga är att huden under det markerade rosa området rör sig i takt med mina strykningar uppåt.

Grön:
Ryggfiléerna. Där stryker jag med handflatan innan ridning, 20ggr ungefär. Musklerna ska vara mjuka, och när man stryker med handen så ska muskeln bullas upp framför handen.

Ljusblå: Korset/rumpan. Detta ställe är det jag fokuserar mest på just nu, på höger sida då hon använder den sidan lite för mycket just nu då hon avlastar den andra. Hon har en stor bulle på högra sidan som jag jobbar med så att den inte ska bli större.

När jag masserar korset så börjar jag med att "slå" på stället jag ska massera, alltså hela området. När jag slår (med knyten näve) så ger det impulser till muskeln att dra ihop sig, vilket gör att blodet pumpas ut fortare och muskeln blir alltså mjuk fortare. Jag använder dock numera spikmatta 20 min innan massagen. Sedan är det bara att klämma, trycka, dra, you name it! Det är bara att massera på, det är aldrig skadligt. Man kan prova sig fram. Längst ner på markeringen ljusblått så ligger det som en filé eller vad jag ska kalla det, och där trycker jag från sida till sida, eftersom att hela muskeln ovanför förflyttar sig när jag trycker. Vilket är uppmjukande. Sedan kör jag bara på!
Håller jag iordning på de yttre lagren utav dessa muskler så slipper jag att det gräver sig ner och blir ett problem.

Grå: Biceps-muskeln, om jag inte minns fel. Där kan dom få spänningar av åtsittande täcken eller av andra orsaker. Där masserar jag lite då och då, det var mest förut då hon var lite spänd där. Men jag brukar massera i förebyggande syfte ibland.

Vinröd: Där de två vinröda strecken är sätter jag mina fingrar och stryker/masserar neråt. Även på framsidan av benet gör jag likadant, syns ej på bild. Detta för att blodcirkulationen ner i benen blir bättre och minskar risken för senskador.

Lila: En del av magmusklerna. Där masserade jag mycket förut, men även nu ibland. Detta för att hon är grinig då jag spänner sadelgjorden/borstar där, vilket kan tyda på att det är lite spänt där. Har sett bra resultat av detta förr, när jag masserade där 2,5-5min på båda sidor innan sadling så var hon betydligt mindre grinig.

Hur ofta ska man massera? Ja, man kan massera precis hur mycket man vill egentligen. Allt beror på vilka muskler och hur pass spända dom är. För min del har det kommit och gått väldigt mycket vilka muskler som är i behov av massage och hur ofta jag ska massera. Det har Bellies ET och massör lärt mig genom deras besök här, eftersom de även ger hemläxor. Det man ska tänka på är att när man "slår" på korset så kan dom få träningsvärk om man gör det flera minuter, för oss brukar det räcka med 1 min så är hon uppvärmd. Men gör man närmare 4-5 min så bör man inte göra samma sak dagen efter.

Ett litet tips: Man kan slå på vilken muskel som helst för att öka blodcirkulationen (som jag skrev om övningen på korset/rumpan). Så är din häst väldigt spänd/hård i någon muskel och det känns lönlöst att massera, så prova slå ett par minuter och känn efter om muskeln blivit mjukare.

Som sagt snart kommer allt detta på film, där det syns tydligt hur man ska bära sig åt, då det kan vara svårt att förklara/förstå i skrift.

Dressyrjobb på travbanan

Idag efter jobbet ca 16 blev det lite dressyrjobb för Bella på travbanan. Det har äntligen kommit snö och blivit vinter här i Sundsvall oxå, så nu kan man rida på lite mer. Dock så behöver snön packas/sätta sig mer, för på vissa ställen är det halt under.

Skrittjobbade mycket. La in halter tidigt, för hon vill inte gärna göra halt. Så jag får verkligen jobba för att få henne mellan hjälperna. Jag jobbar då mycket med utåtställning, och även inåtställning, så att det hela tiden händer något. När det gick bra med halterna och hon var med mig, så la jag in skänkelvikningar på böjt spår. Gick bra! Sedan la jag in trav. Men nix, första traven kände jag direkt att hon inte var med mig. Hon bara sprang iväg. Så efter bara några meter fick hon sakta av till skritt och börja om. Mycket sidvärts blev det. Sedan satte jag igång i trav igen, och DÄR hade jag henne mellan hjälperna. Hon är så fantastiskt rolig att rida då! :-D Tog tre längre travsträckor, och hon var superfin. Blev lite på en gång, men då la jag in sidvärts i traven och då kom hon tillbaka och blev jättefin.

Provade täcket idag. Vad tycks? Jag vet inte själv. Det är som en öppning längs fram, och jag tror det kommer glida på B.. och trycka. Iofs är det inget täcke hon ska gå omkring i, utan åka transport i. Men funderar om det är mer värt att skicka tillbaka, och köpa ett Hansbo som jag letat så länge. Men, det kostar ju att returnera oxå. Så, ja. Svårt.


Har jag blivit för van att se detta, eller är det så att gallan faktiskt blivit mindre? Jag får för mig det. Hon belastar benet mer, gallan är mjukare och min magkänsla säger att den är mindre.
 
Någon skillnad?

Vildpuppan, besiktning och ihopsläpp

Imorse klev jag upp kl 7 för att åka till stallet och rida. Ville rida innan Hööks rea skulle börja, och sen skulle mitt släp + bil besiktas, och efter det skulle vi släppa ihop hästarna i stallet. Så, fullt upp med andra ord.
 
Eftersom vi fått ganska mkt snö, och B är helt van att gå på plant, hårt underlag, så tog jag bara en skrittur barbacka på ca 30 min. Men jag gick hem den sista biten för hon blev helt galen... Jag satt där med bettlöst, och hon fick bråttom på hemvägen. Så jag gjorde halvhalter och bad henne lugna sig och börja slappna av. Men då ruskade hon bara på huvvet. So far so good. Sedan blev det allt värre, hon tog tillfället i akt och körde ner huvvet för att sen börja småresa sig med framdelen. Så nä, då hoppade jag av helt enkelt. Haha. Jag vet ju precis vad hon kan få för sig när hon blir sådär. Hon blir som en tickande bomb, och ja, hennes konster är inte roliga när man sitter på. Speciellt inte barbacka med bettlöst träns, och samtidigt är det halt underlag.

Var sedan en sväng på Hööks-rean. Köpte två dressyrschabrak och ett pannband. Jättefina! Sen hämtade jag ut ett paket med ett stalltäcke som jag verkligen sett fram emot, för det var så himla fint. På bild. Ja. Och det var det enda... Det är en helt annan färg irl. :( Inte fint alls. Så jag vet inte hur jag ska göra nu med det.


Märkligt. Täcket blir tydligen mycket snyggare på bild! Haha. Ser ju grått ut på domhär bilderna jag tagit. Och i ljuset hemma.. Men i stallet såg det GRÖNT ut. ;o
På besiktningen gick både bil och släp rakt igenom. JIPPI! :-D

For sedan tillbaka till stallet med transporten. Svängde som vanligt ner bakom stallet och skulle upp igen, men när jag är påväg ner och precis börjat svänga så bara glider hela ekipaget rakt ner mot järnrörs-hagarna. Och jag hinner liksom se bilder passera där min bil blir helt jävla ihoptryckt, nä men, hur kul är det med bucklor liksom? Och inget kunde jag göra. Sitta och vänta, bromsa. Men den stannade PRECIS när huven touchade i järnröret. Herregud vilken jäkla tur! Jag hämtade hjälp, och vi kopplade lös släpet och vred bort det så att jag kunde backa och köra bort därifrån. Så det löste sig fint. En vit liten färgfläck på huven efter rörhagen var allt som blev. Jag tackar gudarna.

 
 
Sedan blev det ihopsläpp i hagen, och det gick så himla bra. :-) Det var två hästar där som B inte gått med förr. En 20-årig kallblodsvalack, där var det inga problem. Hon skrek mycket, men inga ben vevandes eller nånting. Inga rumpor. Nada. Sedan kom en 5-åring som är rätt kaxig. Mot honom slog hon med frambenen flera ggr medans hon skrek, och sedan såg jag henne backa mot honom och lägga bak öronen, men hon nöjde sig då han flyttade på sig. Så honom vill hon nog ha runt lillfingret. (Y)

Det bådar gott iallafall. Vi gjorde såhär för att Doreen och Bellie inte funkade bra tillsammans. Då tänkte vi att i flock borde det gå bättre. Men pga olika skäl har vi inte kunnat haft hästarna i flock på ett tag, men nu så tänkte vi prova. Och det verkar lovande iallafall. Känns toppen!

 

Gårdagen

Igår red jag ut på Bellabus. Vi tog en sväng på 40 min, en joggingtur runt området. Hon var jättefin! Verkligen härligt att kunna trava igen, och hon känns så himla fräsch. :-D
 
Håller även på att exprimentera med vilket bett hon gillar bäst. Under själva ridningen går hon bra på alla bett jag har, men hon vill ju inte gärna gapa när man ska tränsa alltid. Och nu har det blivit allt tydligare att med Sprenger-bettet så gapar hon direkt, men de andra betten så får jag hjälpa till att öppna munnen. Så jag ska exprimentera lite till så får vi se. ;-)
 
 
 
 

Ridning x2

Idag har jag ridit två fina hästar. Jag är väldigt förkyld, men det fick gå ändå. Blev desto värre ikväll, med magsjukevarning till och med. Men nu mår jag bättre helt plötsligt så jag hoppas inte det blir nå mer med det. Jag ska jobba 8-21 imorgon så det är bäst jag mår bra imornbitti.
 
Först ut var iallafall Bella. Hon fick ha spikmattan på 10-15 min medans jag masserade frampartiet. Det var nästan ingenting att ta där, så därför vart det bara 10-15 min med spikmattan. Tog skinkan ca 5 min och sen kändes det rätt bra. Så då sadlade jag och vi drog iväg. :-) Blev en tur längs vägarna idag, jogging på isen. Hon var jättefin! Fokus på att hon ska vara lugn, och en svingande rygg och sviktande bakben. Riktigt trevlig i traven.

På hemvägen blev hon himla taggad, så där fick jag kämpa på ett tag innan hon började slappna av i skritten. Men tillslut! Så blev hon jättefin, och då travade hon hur fint som helst, även på hemvägen. Jippi. :-) Annars blir hon lätt spänd och kort, mer trippig liksom.. Men skam den som ger sig. :-)
 
Luvan på idag då det både blåste rejält och så smälldes det fyrverkerier... Blir så fruktansvärt irriterad! Tänk på djuren... vilda som tama. Inomhus som utomhus.

Näst ut på tur var Mackan! En ny bekantskap. Han fick sig ett pass på travbanan då det var kolsvart och blåste, samt att folk fortfarande smällde raketer friskt... Men han skötte sig fint. :-) Han var väldigt trevlig! Riktigt mysig liten prick. Jag föll för honom. Red mycket skrittjobb på honom tills han var med mig, han var väldigt lyhörd och känslig. Förstod precis vad jag menade. Sedan joggade vi en del, och vilken härlig trav! Supermysig. :-)
 
 
 

RSS 2.0