Powerwalk

Idag var jag i valet och kvalet om jag skulle rida. Det passade bra med en vilodag, men jag var ändå halvt ridsugen. Jag tog iaf in B och började med att snygga till henne från all lera, lös päls osv. Sen fick hon massage i ca 30 min. Sedan bestämde jag mig för att gå en promenad med henne, och det blev en riktig PW! Herregud så hon pinnade på. Mina ben hann knappt med. Vi var ute i 35 min, men kan nog gissa att det var en 5 km iallafall.
 
Så, det har vi gjort idag. :-) Imorgon blir det ridning i nån form. ;>
 
 

Uteritt klättring

Red ut på Bellabus idag, vi tog en sväng bort mot klätterbackarna. Samma runda som häromdagen. :-) Men idag var hon betydligt mer avspänd, så idag joggade vi oxå. La in tempoväxlingar i skritten så att hon fick lära sig att vänta, och att ta förhållningen. Hon försökte verkligen, så jag är nöjd. :-) Sedan samma sak i traven, och bitvis hittade vi en rätt trevlig takt. Hon hade ryggen med sig bra idag.
 
Själva klättringen gick fint, jag behövde inte vara lika tydlig med hur jag vill att hon använder kroppen uppförs. Hon vill gärna spana på som en giraff och gå fort, men jag vill att hon sänker huvudet och lugnar sig så att hon får ta i lite. Gick bra.

Sedan på hemvägen blev det en annan femma, ungefär sista halvan hem. Hon vart så himla spänd och blockerad, rädd för rådjur, människor osv. Stannade för att spana, gick som en riktig giraff osv. ;-) Så det var bara att andas och räkna till 10.

På slutet slappnade hon av som tur var.
 
 

Dressyr

Idag fick Bella sig ett lugnt pass på banan hemma. Skrittade först två varv runt travbanan, och sedan körde vi igång i paddocken med lite skrittjobb. Denna gång gick jag inte på så bestämt och krävde formning direkt, utan jag red lite mer kravlöst. Började med att rida tempoväxlingar, men det blev en kamp varje gång det skulle minskas. Fick lägga volter då och stanna tills hon minskade och stannade kvar där, och tillslut gick det bra.

Då la jag in skänkelvikning på volt, och det gjorde hon superbra. Hon har aldrig gjort det så okomplicerat, så det kändes kanon. :-) Sedan frustade hon massor och kändes liksom färdig. Men hon fick pausa på lång tygel en stund, och sedan travade vi lite. La oss på en stor volt och övade tempoväxlingar. Hon var asfin! Riktigt riktigt trevlig takt i traven. :-D Så roligt! Sen saktade vi av till skritt och avslutade med  två varv på travbanan. Och Bella var mer än nöjd. :-)
 
 

Dagens dressyrpass

Idag for vi över till ridhuset för lite dressyr jag och B. I skritten började jag som vanligt att hitta läget och forma henne så hon  är med mig. Hon fortsatte att kicka emot högerskänkeln idag, riktigt irriterad.. Så jag fick tagga ner lite, och känna mig för vad hon klarade av. Tillslut började det släppa, jag kunde till och med rida skänkelvikning undan höger skänkel utan att hon blev så arg.
 
Joggade sedan igång, men hon känns väldigt spänd i kroppen. Stum. Vill inte riktigt komma till ro varken i munnen elr kroppen.
 
Hon fick många skrittpauser idag medans jag exprimenterade lite. Jag la in henne på öppnor i traven, och dom var så fina! Stadiga och enkla. Dom har verkligen blivit bra. :-)
 
Sedan galopperade vi lite, först i vänster varv, och då varvade jag mellan att samla på liten volt, till att låta henne gå på i längre språng på en stor volt. Jättefin! Men lång, jag får inte riktigt ihop henne. Likadant i höger varv.

Sedan fick hon trava av i lång och låg form.
 
Jag har bollat lite med våran tränare Gittan nu, och Bellan är förmodligen både öm i päls och muskler just nu, så vi avvaktar med träningar och hårdare arbete nu, och kör bara jogging både ute och på banan. Jag har även beställt B-vitamin nu så får vi se om det gör någon skillnad. Men det känns som en bra plan.
 
 

Gårdagens uteritt

Igår red jag ut en sväng med Melina. Vi tog en joggingsväng längs vägarna, och vi hade väldigt pigga och glada hästar idag. :-D Men ändå ganska lugna. Jag var imponerad över B, för hon kunde till och med galoppera med Doreen halvvägs bredvid B, utan att hon flippade. Annars får hon ju panik bara någon börjar komma nära henne i galopp, men nu brydde hon sig inte övht.

Hon var lugn som sagt, gick att påverka okej i traven osv. Hon känns dock lite tung. Men jag är ganska säker på att det har med pälseriet att göra.
 
 

Skrittur 1,5 h

Idag blev det en oplanerad skrittur med Bellabus. Jag hade tänkt mig en uteritt, med blandade gångarter och klättring. Men alltså, Bella var så sjukt spänd stackarn att det bara funkade att skritta. Jag försökte inte ens trava ett steg, för det hade aldrig gått. Jisses. Jobbade henne i klätterbackarna så hon naturligt fick använda kroppen utan att jag behövde kräva så mycket av henne. :-) Det blev en hel del halter och ryggningar oxå för att få uppmärksamhet från henne, för hon blockerade mig totalt ibland den lilla pullan. Det kommer lite stegringsförsök och frustrationer lite här och där, t.ex när hon ser något och hetsar upp sig, och jag säger nej. ;-) Så det är på den nivån just nu...
 
 

Ridhuset

Igår vilade B då jag jobbade dygn. :-) Idag for vi in till ridhuset för lite dressyr.
 
Började i skritt, och märkte ganska tidigt att hon var lite purken, precis som senast i paddocken. Och när jag bad om formning så började hon att bli riktigt sur, så jag var lite försiktig men fortsatte ändå. Sen började hon karatesparka när jag bad om aktivitet med inner bak?! Haha. Hon var så söt. Så jag lugnade mig lite med skänkeln, för faktum är att hon är öm i huden just nu så det är en mycket trolig orsak till detdär. Och så red jag vidare och fick liksom känna av var gränsen gick för henne.
 
Hon var fin! Joggade sedan igång, och med fokus på att bibehålla en bra takt och bra tramp. Så fort hon klev ur den takten så la jag en volt så hon fick hitta läget igen. Eller såklart vi. Det sitter ju inte i min benmärg ännu heller. ;-)
 
Sedan la jag in lite galopp, och hon var fin där oxå. Speciellt i vänstergaloppen. :-) Det gick fint att forma osv. Lite sämre i höger varv, men jag var inte på henne alltför mkt. Hon surade ingenting i trav eller galopp, så det var bra.
 
Sedan fick hon skrittpausa, medans jag funderade över dagens plan. Jag valde travjobb i öppnor, mot spegeln så att jag ser bristerna. Det gick superbra! Från början var hon väldigt spänd och började springa, och svår att få att runda sig. Men jag valde att traggla på litegrann för att se om hon skulle släppa till. Annars hade jag tänkt avbryta. Men hon kom loss och blev fin, så då red jag in i öppnorna vilka gick superbra! Hon var stadig och det kändes enkelt, hon körde inte upp huvudet en gång! Helt fantastiskt. :-D Första ggn det flytit på så bra. Sen behöver jag vara med lite mer, för ibland blev det lite halvvingligt. Men alltså, inte ens i närheten av hur det brukar vara. Dom var rätt raka, jämna och med stadig form, takt och tempo. Superbra. :-D Så efter det så tänkte jag ge henne lång tygel och trava av, men hon saktade av till skritt direkt. Så jag hoppade av och skrittade för hand.
 
Jag tror hon är dels öm i pälsen, eller det vet jag. Det märks när man borstar osv. Och dels så kanske hon är lite smått träningsöm i kroppen då hon jobbar på ett annat vis nu. Så vi tar det lugnt och repeterar bara ett tag. :-)

Kaos.... eller?

Idag red jag lite dressyr på B. Först på rundbanan, men där gick det bara att skritta för hon var helt ofokuserad och höll på att hetstugga och ha sig. Så nä, efter en del skrittande så gick jag upp på planen för att få lite arbete gjort.
 
Började med att forma i skritten, byta varv, ligga på en 8-volt, göra halt osv. Hon var fin! La sedan in trav, och samma där. Fokus på att hon ska jobba med bakbenen mer under sig, och inte bredda sig och springa. Det gick bra. Ju mer jag rider sådär desto mindre hjälper svarar hon för under passets gång.
 
Dagens plan var egentligen övergångar mellan trav och galopp, då övergången från galopp till trav är katastrof. Men alltså, jag fick stryka den planen efter att ha provat en galoppfattning. Hon tänkte inte framåt för fem öre. Öronen bak och stod emot nå förbaskat. Jisses. Frustrationen var ett faktum. Så jag andades lite och gick ner till trav, som faktiskt gick BRA! Så det får jag ju lov att lyfta. :-) Sedan efter det blev det bara skrittjobb, tills hon var normal igen. Hängde sig i bettet och hade sig innan, så det blev lite tragglande innan vi fick ordning på delarna igen.
 
Så ja, ett sådär pass. Man får se till att lyfta det bra helt enkelt. Igår var galoppen den bästa gångarten, idag den sämsta. Dock så var det inte väldigt oväntat, då B blir klaustrofobisk i våran paddock, så hon är nästan alltid sur i galoppen där. Idag var bara ena halvan ridbar, så ja. Det säger ju sig självt då att hon blir ännu mer klaustrofobisk då.

Gårdagen + idag

Igår fick Bella gå en uteritt längs vägarna. På bortavägen jobbade vi lite skritt- och travövergångar, och lite halter, ryggning osv. Hon var riktigt fin bitvis! Jag satt med ett stort leende på läpparna i traven för hon hade sån jäkla trevlig takt. Och tappade hon den så räddade jag situationen med en halt eller ryggning så var ryggen hennes igång igen.

Men på hemvägen, ja då vände lyckan! Haha. Då kom vårdampet. Vi blev omsprungen av en travhäst några ggr, elr ja, vi möttes. Men på hemvägen kom den bakifrån, och då var det kört. Bella körde med sina stegringshopp och hade sig. Och jag fick typ bara sitta lugnt och försöka lugna henne resten av vägen hem. Eftersom hon blev så taggad så la jag en galoppskänkel när hon var lite mer under kontroll, för att ge henne det hon ville, men under kontrollerade omständigheter. ;-)

Så ja, ett 50/50 pass.Idag så red vi på travbanan en sväng och körde dressyrjobb. Mycket skritt, skänkelvikning, framdelsvändning. Och så la jag in travövergångar, och hon var superfin! La sedan in galopp, i höger varv. Och jäklar... två superfina fattningar. Riktig power i dom. Och galoppen var superfin! Hon tappade det efter en bit, och blev lite springig, men ändå helt okej.

Bytte sedan varv, och hon var så taggad efter galoppen så hon fick skritta sig lugn. Sen begärde jag att hon skulle trava trevligt igen, och det hade hon så svårt för. Men tillslut fick vi till en riktigt trevlig trav, och ur den fattade jag vänster galopp. Kanonfin fattning även där! Och fin galopp med mycket rörelse. Jag stod i lättsits och lät henne rulla. Två galopper blev det i vänster varv.

Nöjd med pullan. :-) Något vi dock måste börja jobba med ordentligt är övergångarna från galopp till trav, dom är katastrof.

 

Gårdagen + idag

Igår red vi för en ny tränare. Marc. Jag har inte så mycket att säga om det, det var mest omvänt och konstigt för mig. Tvärtemot för hur jag rider annars. Fick heller inga direkta aha-upplevelser, så, efter lite överläggande med vänner och min ordinarie tränare, men framförallt min magkänsla, så kom jag fram till att jag inte kommer att rida för honom mer. Han tyckte iaf om Bella mycket, han tyckte om hennes galopp och han sa att hon lätt kommer kunna gå msv. Det vet jag ju redan, men det är alltid kul att höra det från en tränare.
 
Idag red vi ut en sväng, hon är ju fortf. pigg och ofokuserad så vårdampet fortsätter. Det blev mycket skrittjobb idag, lite övergångar mellan skritt och trav på asfalten. Det är ju så kasst underlag nu, snön smälte och nu är marken hård då det är minusgrader/nollan. Men variation skadar ju inte. Bitvis glimtade det till där och hon var riktigt fin, men fokuset är ju helt klart inte där det ska just nu. ;-)
 
 

Fin tjej!

Idag hade jag planerat att rida ut, men då det är världens storm här så avstod jag från det och red på hemmaplan istället.
 
När jag tog in B var hon väldigt spänd, stel och stum i ryggen och ja typ hela kroppen. Hon hade stått utan täcke i blåsten.  Det fixar hon inte, så nu har jag ändrat hennes täckesrutiner. Hon fick iaf börja med att stå med spikmattan på rygg och länd, och medans den verkade så masserade jag övriga kroppsdelar. Det blev nog en hel halvtimme hon fick ha mattan. Sen masserade jag rygg och röv, och det njöt hon av. :-)
 
Sen tog vi oss ett joggingpass i ler-snö-slasket. Hua vilket underlag. Men vissa delar var bättre än andra. Började rida på travbanan och skrittjobbade henne i skänkelvikningar på böjt spår, och sen gick vi över till framdelsvändningar. Hon var riktigt fin bitvis, men även störd av blåsten bitvis.
 
La sedan in jogg, och hon var superfin! Hon hade en härlig och lätt trav med rundad rygg. I like. :-) Så jag red lite övergångar, blandat med skänkelvikningarna och framdelsvändningarna, och det var en bra kombo. Hon har svårt att kliva in med v. bak i skänkelvikning, pga skadan då troligtvis, så vi töjde lite där.
 
Gick sedan upp på planen och stämde av att formningen fungerade, och hon var så himla fin. Mjuk, lätt, ja.. Det kändes så enkelt att få henne i den formningen. Superhärlig känsla verkligen. Så vi avslutade ganska omgående. Totalt red jag 35 minuter.
 
Känns som ett bra pass inför träning imorgon. :-)
 
 
Hur fasen kunde jag missa pannbandet som sitter helt på sniskan?! Haha. Jag rättar alltid till pannbandet när jag tränsar annars...

Gårdagen

Igår red jag ut en sväng på morgonen innan jag började jobba vid 10. Vi tog en joggingsväng längs vägarna. Hon har ju fortf. vårdamp så det går som det går. Men igår testade jag ett tips jag fick från min vän Sändry. Att rida henne i undertempo när hon blir så att hon ligger på. Och det funkade fasen super! Jag red henne i undertempo i skritten, och så sket jag i att ryggen inte var med. Och ur detta krävde jag en travfattning, och då vips poppade ryggen och allting. Sen att det försvann efter x antal meter, det är ju en annan femma. Men vi kom på ett sätt att kommunicera i kaoset. Sen fick vi börja om och göra om typ hela tiden, men ändå. :-) Så en helt okej ridtur. Hade önskat mer avslappning och en längre överlinje, men det är som det är.

Idag känner jag mig sjuk!? Skakig, yr och allmänt orkeslös. Suck. Jag som bokat in träning imorgon, jag hoppas inte jag blir värre tills dess. Och jag hoppas jag orkar rida idag för hon ska inte vila..

 

Dressyrträning FILMER

Denna vecka har schemat ändrats ganska mycket redan. Jag skulle rida lektion för G på torsdag, men igår fick jag en förfrågan om att rida för Marc på fredag, och då tyckte inte jag att det passade bra att rida torsdagen oxå. Så jag bytte till idag. Vi har alltså ridit för Gittan idag, och det gick super!
Började själv i skritt, och kände att det var ganska stretigt idag. Så jag la in skänkelvikning på volt, där jag fick traggla på lite tills hon faktiskt tog hjälpen och flyttade sig. Då började hon släppa lite. :-) Sen kom Gittan, och då jobbade vi framdelsvändningar, och jag upplevde fortf. att hon liksom blev stum och stretig, men så småningom kom hon loss. Och jag såklart. Man blir lätt fast i handen när hästen börjar greja.
 
Joggade sedan igång, försökte hitta formningen. Elr den hittar vi ju, äntligen, men det är ju ett evigt tragglande. Rätt vad det är slappnar jag av och då försvinner aktiviteten, så då är det bara att börja rida in bakbenen igen. Och så håller vi på. Det kändes iaf bra.
 
Sedan började vi jobba öppnor på långsidorna, och det gick helt okej. Hon var lite småsur idag Bella, kanske pga pälsen? Jag vet inte. Men hon var lite svår idag med tanke på att hon var spänd samtidigt som hon var ridbar, men ibland surade hon ihop osv. Det var en liten vågskål detdär.
 
Galoppen var TOPPEN! Riktigt fin kvalité. Och idag fortsatte vi att tänja lite, så hon fick gå på större på långsidorna, och korta sig på kortsidorna. Och gud så bra det gick idag, mkt bättre än sist. Hon faller inte isär lika mkt. Men upptagningarna behöver vi jobba massor på då hon blir lite stum.
 
Efter det fick det vara, hon fick skrittas av för hand och vi nöjde oss. :-) Så himla duktig tjej! Jag hade även mamma med mig idag som filmade och hjälpte till. Så snäll hon är. <3
 
 

Skrittur

Idag blev det en härlig skrittur ute i skogen för Bellabus och mig. :-) Det började väldigt bra med en härlig och lugn skritt. Skrittade upp i skogen, och efter ett tag hör vi en skoter ganska nära och den brassade på rejält så B vart ganska uppstressad. Vi stannade, och precis då så kom den runt hörnet framför oss. Och den gasade på som fasen, innan då, men stannade och stängde av den så vi kunde rida förbi. Men där satt jag barbacka och med repgrimma och med en häst som kändes som hon kunde börja skena vilken sekund som helst typ, haha. Jag vart asdarrig på benen efteråt..

På hemvägen gick det undan, hon blev ganska pigg, så jag fick gå in och berätta för henne hur vi skulle ha det. ;-) Överlag skötte hon sig dock över förväntan.

 
 

Bilderna på Ida och H

Besök hennes blogg HÄR.

 

En heldag i stallet :-)

Idag har det varit en riktig heldag i stallet. Började med att ta ut hästarna strax efter kl 6 imorse, mockade och gjorde klart åt B. For sedan hem och åt frukost och såg klart Peter Pan (jättebra film!). Sedan for jag upp till stallet igen vid 9 och red Quantas. Det var jättelängesen jag red honom. Jag använde mina nya verktyg, och det gick riktigt bra! Han protesterade en del för han är inte så genomriden på sista riden, så han tyckte det var besvärligt att jag kom in och ställde krav. Men vi körde lite jogging med fokus på inramning och formning. Han tyckte som sagt att detta var jobbigt så vi höll inte på mer än en halvtimme totalt. :-)
 
 

Sedan var det Bellas tur, och vi for in till ridhuset som planerat. Jag var väldigt taggad! Speciellt efter att ha ridit Quantas, för där trillade min polett ner ytterligare över hur jag behöver rida B. Det blev så tydligt när jag red honom. Men på B är det mer marginaler, och då kan det vara svårt att veta vad jag ska göra, men nu blev det alltså mycket klarare för mig hur jag ska göra.
 
Bella var fin! Jag jobbade jättemycket med forming idag. Att hon ska trampa under sig hela tiden. Så fort hon blir springig så är det lika med att hon breddar bakbenen, och då måste jag rida in dom igen. Så vi jobbade massor med det. Bellan blev därför trött redan efter värmning, när jag är sådär noga.

Efter en skrittpaus funderade jag hit och dit på vad jag skulle göra här näst. Hon var lite småspänd idag samtidigt som jag fick igenom henne ganska bra, så jag bestämde mig för att rida sidvärts så hon får tänka och använda hjärnan. Funkade perfekt! I början var det ganska stretigt, vingligt osv. Men ju fler öppnor vi red (vi red öppnor på långsidorna) så ju bättre blev det. Jag behöver inte använda mig av volter innan varje öppna nu heller, vi kan rida in direkt bara jag har henne med mig innan. Så det är kul!
 
Mitt i det jobbet så blev hon arg på mig, surade och la bak öronen. Och då fick jag analysera lite. Nu är jag bra på att rama in, forma osv. med benen, men jag kom på att jag slutat rida med rumpan. Jag sitter där helt stilla med bäckenet, så hur ska hon veta hur hon ska göra? Så jag fick slappna av i bäckenet och följa med, och jobba med magmusklerna. Och vips var den sura minen borta och vi samarbetade igen.
 
Sedan fattade jag höger galopp, och jädrar vad hon var fin! Hon var så med mig att jag inte visste vadfan jag skulle göra!? Haha. Hon och jag var ett. Och då är det lätt att man bara glassar omkring, så jag tänjde på gränsen lite. La henne i en större galopp med större språng, för då tappar vi lite känslan mellan hand och skänkel. Sen hittade vi tillbaka dit, och så tänjde vi lite till osv. Man måste ju det för att utvecklas. Jag vill ju att hon ska kunna länga med bibehållen feeling liksom. Inte tappa allt.

Men alltså, jag måste ju säga det, att högergaloppen har ju aldrig varit så fin som den är nu! Jösses. Helt plötsligt kan jag rida henne rakriktad, formad och ja.. hon känns bara helt med mig, i högern. Har aldrig haft den känslan och den ridbarheten i höger galopp.

Efter detta blev det skrittpaus, och jag funderade över hur jag skulle lägga upp resterande delen av passet. Först tänkte jag galoppera i andra varvet, men sen kände jag, nä, inge mer jobb. Så då tänkte jag att hon skulle få jogga av i vänster galopp, men sen kom jag på att nä. Vi joggar av enkelt, vanlig enkel trav, så hon får slappna av och coola ner lång och låg.
 
Hon var jättefin! Verkligen en härlig känsla. :-D
 Efter detta så fotade jag då Ida och Heavenly tränade. :-) Dom är så fina! Ida är en sån klok, ansvarstagande och insiktsfull tjej. Jag blir så imponerad. (Y) Bilder kommer i nästa inlägg.
 
Bonusbilder på en riktig livsnjutare!

Vårdampet fortsätter

Red ut en lugnare sväng idag med Bellabus, och hängde på det gjorde Ida och Heavenly. Vi joggade en sväng längs vägarna i skritt och trav. Pelhamet åkte på då jag vill kunna påverka lite bättre än vad jag kan nu då hon är helt i sin egna värld. ;-)

Jag har accepterat läget, att vårdampet är här för att stanna. Så det är bara att gilla läget liksom. En travsträcka idag var riktigt fin!! Så jag lever på den. ;-)

Imorgon ska vi in till ridhuset och träna ännu mer på formningen.
 
 

Träning

Idag red vi våran andra lektion efter detta lång halvår utan träning. Jösses! Haha. Det gick iaf kanon. Kurvan fortsätter uppåt. ;-) Nu hajar jag hur slarvig jag varit då jag fisridit. Jag har ju helt glömt av att forma henne ordentligt. Så idag jobbade vi massor av formning, och det gick som sagt superbra. Fick även jobba lite skänkelvikning på volt som gick över till framdelsvändningar. Gick fint!

Sedan galopperade vi, och då vart B trött av endast ena varvet. Samlade, och fick sedan rida på framåt ORDENTLIGT haha. Kändes som vi rejsade runt där, men absolut inte okontrollerat. Som sagt redan då så kände jag att B började bli lite lam, men hon kämpade såklart på skitbra. Och högergaloppen var kanonbra.

Sedan i vänster varv så bröt hon av, och bröt av och bröt av. Hugaliten. Jag fick rida arslet av mig och hon fick jobba arslet av sig. Vi jobbade samlande, och sen fick hon gå fram. Samlande arbetet skedde på en liten volt där jag skulle vända henne för ytter. Väldigt jobbigt enligt B.

Sen när jag travade av så kände jag hur mkt resultat formningen hade givit, för då räckte det att jag la om med innerskänkeln lite så rundade hon sig och lugnade sig framför allt. Jättehärlig känsla!

 

Mjukgörande

Imorse klev jag upp 6 och klädde på mig och for till stallet där jag tog ut hästarna. :-) Sen pysslade jag på lite, smörjde upp utrustningen osv.

Sen var jag i valet och kvalet om jag skulle rida. Jag börjar jobba 10.30 idag, och det är enda dagen jag jobbar denna vecka, alltså hade det passat utmärkt med vila. Men, med tanke på de två senaste passen där hon varit vild och galen och vi inte riktigt fått igenom nånting, och med tanke på att jag ska rida lektion imorgon, så beslöt jag mig för att rida ett mjukgörande skritt/travpass.

Började i skritt, och försökte hitta känslan Gittan försökte få mig att hitta. Det gick asbra! Poletten trillade ner på mig idag, nu hajar jag hur jag ska rida henne på volt osv för att få med mig alla delar. Red fram- och bakdelsvändningar och detta gick helt okej. La in några halter.

Sen travade vi typ 2 varv i varje varv, bara för att känna på läget. Och hon var fin. Låg och rund och hade ryggen med sig. Sen är det riktigt dåligt underlag i paddocken oxå så vi gav oss där.

Ett lugnt men ändå ganska effektivt pass på 30 min. Bra upplägg inför träningen imorgon. :-)

 
 

Uteritt...

Idag hade jag planerat ett lugnt joggingpass i lång och låg form längs vägarna. Men B hade andra planer. Hon är riktigt vårpigg just nu. Herregud, stressig och spänd och har så svårt att koncentrera sig.
 
I början så gjorde jag som jag gjort senaste passen, red på framåt. Men det funkade inte idag. Jag hade raka bettet, och nu kan jag konstatera att jag kommer att skrota det ett tag. Det är som natt och dag. Hon blir så tung på det raka, herregud. :o Hon lägger hela huvudet där och så håller hon fast där.
 
Men iallafall, det funkade inte att rida på framåt, så jag red halter och tänkte mer kontroll idag. Fokuserade på en linje och jobbade på rakriktningen. Pilligt värre.  Hon vart rätt fin, och då la jag in jogg. Tills hon tappade ryggen, då blev det skritt igen.
 
Tillslut blev hon fin i trav oxå. Men på hemvägen, då blev det andra bullar. Från början precis när vi vände blev jag förvånad för då var hon hyffsat lugn och hade ryggen med sig. Men sen spände hon till. Provade lite galopp, provade trav osv. Men nä, ingen höjdare idag. Jösses.
 
Sånahär pass.. ja.. det är liksom bara att "härda ut". Hästen ska röra på sig. Jag får skita i att det ska gå bra. För det gör det inte när hon är såhär.
 
 
Imorgon blir det vila, och på torsdag träning.

Uteritt på vårpigga pollar!

Idag red jag och Melina ut en sväng, vi red till Bullås och klättrade i skritt. På vägen dit så joggade vi en del, och Bellson var pigg. Men jag försökte tänka framåt, för hon var ju såklart rädd samtidigt och då behöver jag få henne att bjuda fram innan jag kan samla henne. Hon blev superfin där ett tag!
 
Sedan klättrade vi som sagt, i skritt, vilket var väldigt jobbigt enligt B. Men bra träning. :-)

Sen galopperade vi på hemvägen, men galoppen var ju katastrof idag mer elr mindre för båda hästarna, haha. Man får tänka på att dom är glada helt enkelt! Vild och galen, ja, men glada. :-D
 
Imorgon blir det ett lugnare joggpass där jag tänkte att hon ska få slappna av lite mer. ;-)
 
 

Uteritt kondition/klättring

Idag tog jag och Bella oss en riktigt härlig uteritt! Märkte redan i stallet att hon var på G. Hon vandrade fram, jag backade henne, hon vandrade, jag backade. Så höll vi på. Och hon står annars helt stilla.. Så hon har ju helt klart vårkänslor. ;-) Vart lite nojig över hur det skulle gå att rida ut på henne, sist var hon ju en trafikfara..
 
Det gick iaf superbra! Istället för att tänka vänta, och steg för steg, så tänkte jag idag FRAMÅT. För hon var så himla rädd idag, så hon gick och avvaktade. Så jag red FRAMÅT, och då blev hon superfin! Red övergångar mellan skritt och trav, och när hon började mjukna och bli trevlig så la jag in tempoväxlingar.
 
Därefter fick hon skritta i 10-15cm tösnö en bit, och sen skulle vi klättra i galoppbacken. Jag trodde den var plogad, men iofs så har det snöat inatt så dom hade inte hunnit det förstås. Så hon fick skritta hela backen upp, då det var nog så jobbigt.
 
 Sen hade jag planerat galopp på hemvägen, men det var inte läge. Hon vart lite upptrissad där av lite ljud från bl.a en traktor osv. Så fokus på att gå framåt, i skritt. Sedan när det var läge fick hon jogga en bit, och hon var superfin då verkligen. :-) Sen skritt sista biten hem.
 

Lektion för första ggn på ett halvår!

Ja som rubriken lyder, idag har jag och Bellan tränat för tränare för första ggn på 6 mån. Herregud. Vad tiden gått.. Men roligt var det! Känns skitkul att komma igång igen. Äntligen. Det var bästa Gittan vi red för.
 
Jag började skritta fram, och känna på henne lite. Samma sak som vanligt, hon stretar i början. Sen kom Gittan, och då berättade jag lite osv, och så började vi direkt. Gittan körde in oss på en övning direkt och helt plötsligt slutade allt stretande från Bs sida. Jag måste rida alla delar på plats, som jag tkr att jag gjort. Men jag har ju mesridit (mina egna ord). Gittan kräver mycket mer än så. ;-)
 
Sen jobbade vi i trav, först på stora volten för att få koll på alla delar. Få in hur jag ska rida henne i de båda varven. Jag har ridit med FÖR mycket yttertygel. Tänkt rätt, men bromsat för mkt i handen. Så nu ska jag lösa den biten med bara ytterskänkeln. Sen när allt flöt på så gick vi in och red öppnor på långsidorna, och det gick fasen asbra när jag koncentrerade mig. I början fesred jag, men sen skärpte jag till mig och det gick som sagt kanon. Jag brukar alltid behöva lägga volt i hörnet innan vi rider in i öppnan, men nu kunde jag skita i volterna och rida direkt in i öppnan och B var med mig. Superkul!
 
Sen galopperade vi på volt, och det var lite skönare för mig för jag behöver inte rida skiten ur mig då haha. Hon är ju så vansinnigt fin i vänster galopp. Det gick riktigt bra! Fick rida mindre volter i volten, och öva på att inte använda yttertygeln, utan ytterskänkeln, och tänka rund och framåt.
 
Gick sedan över till höger galopp, och gud vilken bra kvalité vi fick fram där. Jag har ju övat på det väldigt mkt, att rida henne för ytter, och det märktes verkligen att hon stärkts av det jobbet. Det kändes nästan lika bra som att rida i vänster varv. Förutom att hon blev stark, och jag hade mer i handen. Men helt naturligt eftersom det krävdes väldigt mycket av henne att utföra detdär jobbet.
 
Riktigt fin var hon! Och alla tre var nöjda. ;-)
 
 

Galen rödpuppa

Som jag skrev i tidigare inlägg blev det även dags för häst nr två, nämligen lilla Bella. ;-) Sedan förra galna passet i ridhuset, och det faktum att hon gick runt och visade ögonvitorna och hade DEN blicken idag redan när jag hämtade henne från hagen, så förstod jag vad jag hade att vänta. Att det blåste ute gjorde inte saken bättre.
 
Men jag tjurig som jag är skulle jag rida ut iallafall, hade en bra plan om att rida bort till bullås och jogga/galoppera påvägen dit, och så skrittklättra innan vi skulle trava/galoppera hemöver igen. Men efter ca 5 min längs vägen, i blåsten, så vände jag... Hon blir en trafikfara när hon är såhär explosiv. Full i energi hon inte vet vad hon ska göra av. Så jag ändrade planen till att jobba på travbanan istället.
 
Började med lite skritt, men tänkte att hon skulle få jogga igång tidigt pga all den energin. Men hon skötte sig inte alls i traven, hon spände sig och höll på. Så hon fick sakta av till skritt varje gång hon spände till. Tillslut började jag istället galoppera, och ja då går det bra att röra ryggen minsann! Jättefin takt osv. Första varvet vart hon spänd och rädd på kortsidorna, men det gick till sig.
 
Det blev bara galoppjobb idag, och avsaktning till skritt. Inga snygga avsaktningar för fem öre, för hon kunde absolut inte slappna av övht. Så hon fick skritta tills hon var lugn varje gång innan ny fattning. Jag fattade mycket förvänd galopp idag, och hon tog rätt galopp VARENDA gång! Duktig tjej liksom.
 
Och hon skötte sig jättebra. Red massa tempoväxlingar, där hon fick samla sig ganska rejält, och sedan galoppera på. Och så blandade vi detta med förvänd galopp på kortsidorna. Lite varvbyten osv. Även lite skrittpauser givetvis, sedan upptog vi galopparbetet igen.

Avslutade med låg och rund form där jag ville att hon skulle stretcha ryggen så mycket hon bara kunde. Det gick okej! Vi gjorde detta i höger varv, och då rinner hon ju iväg lite när jag får ordning på delarna, för att hon inte orkar. Men ändå helt okej.

Idag jobbade jag mycket med yttersidorna, som vanligt. Och i högervarvet fick jag till riktigt bra känsla bitvis, och ett tag där fick hon en riktigt bra högergalopp! Kändes nästan som vänster galopp. Så det börjar ta sig.

Imorgon ska vi rida första lektionen på ett helt halvår... :O
 
 Titt! Hon är ju hur nöjd som helst

Fullspäckad dag :-)

Imorse gick jag av mitt dygnspass 08.15, och direkt då så åkte jag hem och svirade om till ridkläder för att rida häst nr 1 för dagen, Heavenly. :-)

H bjöd på ett ganska trevligt ridpass utan större protester. I början i skritten tog det ett bra tag innan hon lät mig påverka henne, men det släppte. Sedan joggade vi igång, och då fortsatte jag med tempoväxlingar, och det gick bra. Hon var fin! Gillar att hon kan släppa till nu och använda hela kroppen när hon rör sig i traven, istället för att bli kort och stum som hon varit tidigare. Nu går hon att påverka.
 
La in lite galopp oxå, med fokus på rund och låg form och att hon skulle ha bogar och bakdel på plats. Det gick fint!

Några skrittpauser emellan, och efter denna uppvärmning hade jag tänkt mig lite programridning på planen. Men den var oplogad och ganska så mycket snö, så jag vill inte plåga ponnystackarn allt för hårt. Så jag red en kortare travdel ur LB:2an, och den tog vi om 3 ggr. Hon var väldigt duktig! Fin och rund trav, och bara jag gjorde rätt så formade hon sig kanon.
 
Hon fick skritta av efter detta. Ingen idé att pressa henne när det varit ett bra pass, med tanke på hur hon är den lilla fröken bestämd. ;-)

 
Efter detta så var det hem och duscha som gällde, och snygga till mig inför pass-fotografering nere på stan. Samt att jag skulle hämta två schabrak oxå på olika ställen.

Därefter hem och svira om till ridkläder igen för häst nr 2, och det kommer ett inlägg om det snart.

Nu sitter jag nyduschad igen och ska strax börja med maten då vi ska äta tillsammans med min familia. ;-) Sen får jag nog vila. <3 SKÖNT. :-D

RSS 2.0