Dressyrlektion, duschning och skoning

Idag har det varit en lång dag för Bellabus. Hämtade henne på betet ca 10 imorse, för att åka upp till stallet och göra iordning henne för träning, och göra övningarna jag fick av Jossan igår. Bella njöt som tusan av massagen hon fick, så det var garanterat ngt som släppte. :-)
 
Jag började passet med skrittjobb. Först att hon skulle ställa sig på rakt spår, och sedan la jag in förhållningar, halter, uppridning på medellinjen, osv. Blandade lite. Sedan joggade jag igång henne lite. Hon kändes lite ostadig. I höger varv kändes hon finast, och i vänster varv lite stretig. Hon har alltså bytt bra sida, i vissa lägen. ;-) 
 
Jag red skänkelvikningar och det gick helt okej. Sedan kom Gittan och jag förklarade läget. Vi körde igång i trav, och red lite övergångar i serpentiner. Bella var superfin! Jag fick lära mig hur jag skulle få henne att sitta till lite mer på röva i igångsättningen till trav, så att hon inte skjuter ifrån så mycket. Utan bära sig bättre.

Sedan red vi öppnor på långsidorna, och dom var lite kluriga idag. Jag var trött, så fick rycka upp mig så jag kunde rida och inverka korrekt. Då gick det såklart mycket bättre. Sen fick jag stanna på en 8 volt och tänka diagonala hjälper i lösgörande syfte. Innerhanden leder och ytterskänkeln driver. B vart superfin och jag fick in en ny känsla.
 
Efter skrittpaus skulle vi galoppera, och jag bad om att få rida på diagonalen och göra övergång till trav och sedan ny fattning. Vi började på stor volt i mitten för att hitta ett bra läge. Hon kändes lite lång och lite tung fram, men Gittan guidade mig rätt så nu vet jag hur jag behöver göra när hon hamnar i det läget. Koppla på magmusklerna, använda buren hand framför mig, och bara mjukt rida henne mellan skänklarna. Superfin blev hon verkligen!!

Så jag började rida in på diagonalerna och göra en övergång innan x, och ny fattning innan spåret igen. Det gick så grymt bra!  Gud det känns så bra. Jag rider henne in i övergången vilket gör att jag kan sakta av vart som helst och hon är med mig. Och hon stressar inte iväg sen. Det är helt otroligt! Och hon väntar på nästa fattning ist för att gissa när hon ska ta den.
 
Så efter lite finjusteringar (typ att hon drar till vänster i diagonalen när jag kommer i vänster galopp) så kändes det riktigt riktigt bra, och då avslutade vi med en kort avtravning lång och låg.
 
 
Efter det for vi tillbaka till stallet och Bella fick ett bad från topp till tå. Vilket inte var så populärt, hehe. Hon gillar inte att duscha alls. Men det var nödvändigt. Hon blev schamponerad i Probs schampoo, som är bra mot flugfän och skit. Efteråt fick hon pälsglans i man och svans, och sedan sprayade jag in henne med flugmedel. Hon är så fräsch och fin nu. ;-)
 

Sen kom G och skodde henne så nu har hon fina fötter oxå. Det var nog på tiden, för efter träningen hade ena skon gått av på mitten (men den satt kvar på foten).
 
 

Betessläpp

 

En hårfin linje

Idag kom massör-Jossan ut för att checka av Bella igen. Senast hade hon ju en bäckenrotation som jag har fått jobba med varje dag i 3 veckor. Vi började med att longera. Där såg jag en tydlig förbättring, för hon var inte längre halt i höger varv. Jossan sa att rotationen var borta, superbra. Men, det såg inte bra ut. Elr, hon borde röra sig bättre med tanke på att rotationen är borta. Jossan hade svårt att avgöra om det var en "hälta" hon såg, eller en rörelsestörning. Det var liksom så pass i gränsen. Och Jossan är riktigt duktig.
 
Jag beskrev hur hon varit det senaste att rida, och Jossan sa att det kunde tyda på antingen en inflammation i en led, eller att hon är rörelsestörd av sin gamla skada, eller så kunde det vara ngt Jossan kunde åtgärda. Vi bestämde oss för att prova behandla. Blev hon inte bättre, alltså sämre eller ingen skillnad, så skickar hon in oss till PH vet direkt. Blev hon bättre så skulle det innebära att vi var rätt ute.
 
Det kändes alltså inte speciellt hoppfullt efter dendär checken. Men vi jobbade på, jag och Jossan. Jag får göra det mesta för B blir arg bara J lägger en hand på henne.
 
Tack och lov så började vi hitta lite reaktioner på B. Minns inte vad musklerna heter, men en stor och viktig muskel i rumpan är kort på B, vilket gör att hon har svårt att länga sin yttersida (i höger varv) och det gör henne kort i vänster bakben. Vi gick upp för att longera. Redan när jag skrittar rakt fram framför J så säger hon att det har hänt grejer, så det kändes ju bra. Sedan longerade vi, och det var bättre, tack och lov. :-D Så det finns ingen anledning att skicka mig till kliniken som hon ser ut nu. Hon är dessutom riktigt fin i kroppen, musklerna osv. Stadig och musklad där hon ska.
 
Så nu ska jag göra nya övningar innan varje ridpass, och hoppas vi kan hjälpa dendär muskeln att länga sig lite så B kan röra sig bättre med sitt vänstra bakben. Fortsättning följer om 3 veckor.

Dressyr

Imorse var det dags för dressyr igen. Jag hade planerat att rida igenom LB:2an, men det blev inte riktigt så. B var rätt fin idag, ganska ridbar. Speciellt i förhållande till senaste passet i den paddocken. ;-) Jösses.
 
Jag började med att ta igenom förhållningarna. När dom var okej gick vi in på öppnor i skritt, på långsidorna, och uppridning på medellinjen.
 
Gick över till trav och fortsatte jobba öppnorna på långsidorna och så uppridning på medellinjen. Hon var väldigt fin i detta jobb, hon trissade inte upp sig nånting alls över att ridas upp på medellinjen. Wow, tänk om hon börjar bli så van nu att det inte är en deal för henne. :-D Yey liksom. Red runt lite olika vägar sedan för att känna av läget, och hon var med mig. Hon var fin i båda varven.
 
Efter ett bra tags joggande så fick hon skrittpausa innan jag funderade på resterande uppgifter. Jag tänkte först travdelar av LB:2an, men jag ändrade mig och ville galoppera först.

När jag tog tyglarna blev hon väldigt spänd och tog inga förhållningar, så jag fick tänka öppnor hela tiden. Då lugnar hon sig och hamnar bättre mellan hand och skänkel. Men det tog ett tag innan hon var stadig där. Då fattade jag galopp, och så jobbade jag som en stor 8a över hela paddocken, där ena varvet var rättvänd galopp, och andra förvänd.
 
Började i höger galopp. Den förvända var lite trippig, men hon höll den och hon var fin när jag hittade knapparna. Ganska rund.
 
Sedan i rättvända galoppen i höger varv så fick jag tänka till ordentligt, vägleda mig själv för att rida in delarna där. För hon blir ju så att hon skjuter ut vänster bog, och då vill jag ta i inner tygel, men jag behöver komma ihåg ytter skänkel istället och tänka att hon ska runt och fram med sin vänstersida, och endast leda med inner tygel. Och när hon då vill parera genom att svänga för min innertygel, då kommer innerskänkeln och stöttar upp. Då blir det superbra! Så hon blev väldigt ridbar i högern. Det känns väldigt bra att jag lyckas hitta bra ridning för att kompensera upp problemen vi får i det svåra varvet.
 
Sedan körde vi vänster varv, och den förvända vänstergaloppen var riktigt fin! Stor och luftig, stadig. Trevligt. :-) Den rättvända fick jag jobba lite med. Även där måste jag komma ihåg mycket ytterskänkel, och även komma ihåg att leda för innertygel och stötta med innerskänkel.
 
Hon jobbade på fint, och jag  gjorde ju ett par avsaktningar här också, till SKRITT. :-D Och det gick så bra! Så jag avslutade där. Fuxhjärnan fick jobba idag och så även kroppen, så någonstans måste man nöja sig. Det blev alltså ingen programridning öht. Men det får bli en annan dag. ;-)
 
Påväg till paddan
 
Sedan släppte vi två superlyckliga hästar på bete. :-D Så underbart!
 

Uteritt på fin tjej!

Idag var ett ganska intressant pass. Jag var väntande och lyhörd, istället för att gå in och bestämma och få panik om inte allt är på plats liksom. Jag bestämde mig ganska fort för att det skulle bli en uteritt där vi tar igenom förhållningarna. Och idag när jag började ta förhållningarna så kände jag direkt att hon tappade takten istället och blev kort i steget, men istället för att bli en panikkärring, som Sandra säger, så blev jag inte det, utan jag sket i takten. Jag valde att bara jobba med förhållningen.
 
Ur denna kackiga, korta skritt så gjorde jag travfattningar, vilka var hur fina som helst! Traven efter var oxå fin. Tills hon spände till för mkt, och när hon släppte kontakten och inte tog förhållningen så red jag igenom den, ibland i fortsatt trav, ibland fick jag ta ner henne till skritt. Så första biten av passet red vi mest övergångar, och hon var väldigt rund och fin i formen i själva igångsättningarna och sekunderna efter. :-) Superduktig!
 
Sedan kom vi upp på vår lilla stig som är uppförs, den är slingrig, den svänger, ja, det är en superbra joggingsträcka tycker jag. Det gick jättebra. Jag fortsatte vara tydlig, och fortsatte att bara fokusera på förhållningarna.
 
När vi kom upp och skulle rida hemöver så fick hon lång tygel direkt, och hon går LUGNT. Elr, hon går taktmässigt och har hela kroppen med sig. Då kan man säga att arbetet gett resultat, för annars pinnar hon på som en stressad iller.
 
När jag tog tyglarna igen så hade jag planerat travjobb på vägen hem oxå, men hon var sugen på galopp, så jag tänkte why not. Så jag fattade, och hon var spänd, men jag fortsatte att bara tänka lugn, avslappning och förhållning.
 
Längs vägen så exprimenterade jag lite, och jag kom på att jag kan ju träna galoppfattningar från skritt. Övergångar mellan skritt och galopp. Samma här, så behöver jag inte få panik för att hon inte skrittar i en bra skritt. Jag provade att ignorera detta och fokusera på bra fattningar. Och bra fattningar tog hon, och hon tog nästan varenda en rätt. Hon fattade rättvänd som förvänd galopp. Hur duktig som helst! Inte en flipp alltså. Faktum är, att för varje galoppfattning jag gjorde, desto lugnare blev hon??! Desto rundare i formen blev hon i fattningen, desto lugnare takt hittade hon, och så småningom även en bättre rygg.
 
Det är ju helt otroligt! Avsaktningarna funkade dom oxå, inte perfekt, men alltså, dom funkade. Galet bra alltså. :-D Utan flipp.. utan stress... Kanske pga att jag var så lugn? Och så hade hon en bra dag såklart. Men detta var ett intressant pass. Jag ska bli bättre på att välja. Välja vad som för dagen kan passa, istället för att få panik när allt inte sitter ihop.
 
 

Dressyrjogg

Idag blev det då ett dressyrpass med fokus på lösgörande, hemma på planen. Började med att skritta henne ställd på rakt spår, och så la jag in förhållningar i skrittarbetet. Hon blev väldigt fin när förhållningarna gick igenom, och när jag kom ihåg ytterskänkeln. Den fick jag fortsätta jobba massor med idag. Jag som hade hittat ett sånt bra sätt att rida henne på, och så måste jag ändra på mig nu. Men antar att det kommer bli till det bättre sen, att detta bara är en pusselbit som ska på plats.
 
Red sedan skänkelvikningar i skritt. Och undan vänster skänkel går det riktigt bra, men höger, inte så bra. Hon blir väldigt stram i hela kroppen och det känns som hon inte kan utföra rörelsen nästan.
 
Joggade igång, och red skänkelvikningarna i trav, och det var samma känsla där. Bra undan vänster, sämre undan höger. Jag la tvärare skänkelvikningar undan vänster, medans jag red henne väldigt rakt undan höger skänkel. Så fick vi göra det bästa av situationen.
 
Efter skrittpaus hade jag planerat lite galopparbete, i form av momenten i nya LB:2an där man galopperar in på diagonalen, bryter av och fattar ny galopp. Men först ville jag känna på galopperna på volt och längs fyrkanten. Började i vänster varv, och det kändes lite kantigt, och lite tungt fram. Men jag bara fortsatte rida. Hon var rund och hon var lugn, så jag lät henne vara på det sättet. Lite tung fram och lite kantig. Samma i höger.
 
Sedan började jag med övergångarna på diagonalerna. Detta arbete gick verkligen över förväntan! Hon var väldigt duktig. Hon blev lite sur och tappade lite bjudning, men hon brassade inte iväg, utan hon travade helt okej och tog fattningarna då jag bad om det. Så, väldigt duktig tjej. Sen får vi fila på resten. Inte heller taggade hon igång när vi red upp på diagonalen, STORT framsteg. Hon fortsatte galoppera bra och väntade på mig. Av detta jobb blev galoppen av bättre kvalité.
 
På slutet joggade jag av henne lång och låg. Sedan avslutade vi där. Imorgon blir det en sväng i skogen.
 
 

Vila

Idag blev planerna ändrade för B. Det regnade och blåste och jag kände bara att nä, idag får bli vila. Jag har hållit på nere vid betet, och kört bort sopor osv hela dagen. Så det passade bra med en vilodag. For upp på kvällen ändå och skulle pyssla om henne i boxen, men hon ville gärna stå på gången så jag tog ut henne dit och myste på. Gjorde övningarna osv. Hon tuggade och smaskade och tyckte det var riktigt trevligt. MYS. <3
 
Imorgon blir det dressyr-jogging istället. Får se vart det blir beroende på väder.
 

Uteritt/intervallträning

Igår visste jag inte riktigt vad jag skulle hitta på med B. Det stod mellan vila och uteritt. Men sen blev jag sugen på att intervallträna, så jag bestämde mig för att först rida ut en halvtimme, och sedan köra intervallträning på grannens travbana. Den är väldigt fast och fin i underlaget.
 
Så först red jag ut i skritt och trav och jobbade med förhållningar. Hon var väldigt pigg och väldigt spänd, så idag bestämde jag mig för att ta igenom förhållningarna. Någon måtta får det vara. ;-) Men hon blev inte upprörd elr flippade, utan hon tog åt sig. Även om det krävdes många påminnelser.
 
Sedan kom vi till travbanan, och då körde vi direkt igång med 3 min galopp och 3 min skritt. Hon var väldigt spänd, hon har aldrig varit på den travbanan så det var väl inte konstigt. Men jag gav det en intervall i båda galopperna, för hon brukar slappna av sen. Och det gjorde hon. De sista två galoppintervallerna i vardera galopp var mkt bättre. Där började hon slappna av och kunde ta för sig mer, hitta en bättre takt osv. :-)
 
Hoppas värmen kommer snart så fröken B taggar ut lite... Hon är så jäkla på G. Ska ha koll på allt, spänd för allt, rädd för allt.  Samma visa varje år. ;-)
 
Idag tror jag att vi ska fara in till ridhuset för ett joggingpass med lösgörande, typ skänkelvikningar.
 
 
 
 

Produktutvärdering: Micklem Competition

 
 
 
Jag fick en förfrågan om att utvärdera mitt Micklemträns, så självklart gör jag det. Jag länkar till min första utvärdering av Micklem-tränset, som jag skrev 2012 när jag precis köpt mig ett. HÄR kan ni hitta till det inlägget.
 
Det jag kan lägga till i utvärderingen det är att jag har provat flertalet PS-träns, utan att få i närheten av samma nöjda häst som jag har i Micklem-tränset. Jag har provat Jump Off, Flying Change, High Function och High Jump. I alla träns utom High Jump upplevs hon ganska missnöjd faktiskt. High Jump är det som fungerar, och som är mest likt Micklem. Men inget klår Micklem.
 
Jag är alltså lika nöjd med mitt Micklem nu som då. Men nu, 4 år senare, gör det liksom ingen wow-skillnad. Jag kan ju rida henne på alla sorters träns, men Micklem är ändå det som funkar bäst.
 
Storleksmässigt är tränsen kända för att vara små i storlekarna. Så ligger man på en mellanstorlek så välj den större rekommenderar jag. Dock så töjer läder sig, så mitt träns är ganska uttöjt nu. Det är absolut inte för stort, det är väldigt lagom nu faktiskt för Bella. Från början upplevde jag det som litet, för jag fick ha på typ 1-2 hålet utifrån. Men nu spänner jag på 3-4 hålet utifrån. Alltså runt mitten.
 

Önskvärt hade varit att hissa upp nosgrimman ett hål på B, men det funkar inte på B då nedre remmen får helt fel vinkel.

Dressyrlektion

Imorse var det dags för dressyrlektion. :-) I början i skritten kändes B ganska lugn och harmonisk. Bra mkt bättre sinnesstämning än senaste dressyrpasset. När vi började jogga igång kändes hon dock ganska obalanserad, hon tog stora kliv, men hade liksom ingen balans. Så vi kom fram till att vi behövde stretcha yttersidan. Jag har lite glömt av ytterhjälperna då jag fokuserat så mycket på innerhjälperna, vändande innertygel och formande innerskänkel. Så idag fick jag rida med mycket ytterhjälper, och tänka att hon ska runt och fram med sin yttersida. Det blev mycket bättre då, hon kom i balans igen. Så det var ett bra jobb.
 
Sedan fick vi rida öppnor på långsidan (som vanligt ;)) för att peta in hennes innerbak, och samtidigt få henne att kliva på framåt. Det är en väldigt bra övning för henne, hon blir lösgjord och med mig. Hon var fin. Men det kändes som hon bytt bra sida?! Det var enklare i höger varv, för i vänster blev hon grinig och surade ihop, som hon gjort i höger varv. Så det var intressant.

Idag hittade jag en ny känsla där jag hade henne helt mellan ytter- och innerskänkel, verkligen mellan hjälperna. Och som Gittan beskrev det, minsta lilla man rubbar balansen genom att ta för mkt här eller där, så faller det. Och det var så tydligt. Jag fick koncentrera mig till max.
 
Sedan galopperade vi lite, och först var hon kantig i båda galopperna. Lugn, avspänd och trevlig, men lite kantig alltså fyrtaktnig. Så jag fick rida henne lite rundare, och komma ihåg min ytterskänkel. Hon blev jättefin verkligen! Och så fick vi rida övergångar till trav några ggr, och jösses, det gick så bra! Speciellt i höger varv. Hon brassade inte iväg. Bara en gång, men då krävdes bara lite vända framdelen innanför spåret så kom hon tillbaka.

Så efter det avslutade vi. <3 Kul att ni gillade bilderna jag la upp igår. Dom är helt fantastiska. :-D
 
 
 

Fantastiska bilder

Dessa bilder nedan är fotograferade av fantastiska Emmy Eriksson.

Besök hennes hemsida och instagram Emeriphotografy för ofattbart fina bilder.

 

Gårdagens kaos...

Igår var det dags för ett dressyrpass. Jag tänkte slipa lite på vägarna i dressyrprogrammen. Men redan innan jag kommit av gårdsplanen så flyger hon rakt upp i luften för att hon blev rädd... och så fortsatte turen mot alnö ridklubb. Tre ggr flög hon upp i luften.... blandat med att nervösbajsa.
 
Detta fortsatte i paddocken, och jag insåg ganska snart att detta blir ett rejält kaospass. Jag fick lägga om planen både en och två ggr. Ge långa tyglar, analysera, fundera. Hon var rädd för exakt allt. Hon hade fokus nån helt annanstans än med mig. Så jag beslöt mig för att köra enformigt. Hon behöver fyrkantigt och enformigt när hon är såhär.
 
Så jag började rida skänkelvikningar i skritt på varje diagonal. Det gick riktigt bra. Sedan fortsatte vi i trav, och det gick oxå ganska bra. Lite ofokuserat från båda, jag var inte heller i mitt bästa skick idag.
 
Tänkte att jag skulle prova lite galopp, för många ggr är det just galoppen som fungerar bäst även när hon är kaos. Men inte idag, provade en gång och det räckte. Det var väldigt spänt och inte alls ridbart. Så jag gav upp galoppen.

Då gick vi tillbaka till skänkelvikningarna och lekte med olika tvärningar och olika långa linjer. Och det gick bra. Vi fick ut ngt av passet trots allt. :-)
 
 

Gårdagen + idag

Igår var det vila och friskvård för Bellabus. Hon fick sig en genomgång med dels övningarna, dom dagliga jag gör, och så fick hon sig lite massage. Hon tuggade och svarade mkt bra. :-)
 
Imorse red vi ut en sväng på grusvägarna så hon fick jogga och sträcka ut på hårdare underlag. Hon gör fina igångsättningar till trav, men avsaktningarna kämpar vi på med. Hon blir så tvär och liksom faller ner på bogen och tvärstannar ungefär. Jag försöker få till en mjukare övergång där hon bär sig igenom den.
 
Efter en stund blev hon spänd och lite svårare att få balanserad, så jag red lite halv-övergångar, dvs hon tror att vi ska sakta av, men direkt då så ger jag signal att fortsätta trava. Hon blir ganska lyhörd till en början då jag gör såhär, men sen blir hon nonchalant och tkr liksom att Äh, vi ska ändå inte sakta av så jag lyssnar nog inte på den där förhållningen. ;-)
 
På hemvägen blev hon mer taggad, men jag krävde en bra takt och en balans om hon skulle få trava. Det var kämpigt tyckte B, när hon helst av allt bara ville springa. Jag satt kvar i min takt och red med sätet, och hon slog med huvudet och tyckte att hon skulle få gå lös på bogarna och bredda iväg med bakbenen. Haha. Men jag var konsekvent och det gick bra.
 
Ett helt okej pass. :-) Tror att det blir dressyr imorgon. Ska försöka lägga in så många pass som möjligt. Vi ska bli experter på uppridningar, diagonaler och även på att galoppera i den fina galoppen vi hittat. Men det kräver mycket aktiv ridning och hjärnaktivitet från min sida.
 
 
 

Dressyrlektion

Idag var det dags för dressyrlektion igen, och nu har det gått en vecka sen hon vaccinerades så idag körde vi som vanligt. :-) Det kändes så bra! Jag har blivit så aktiv och med, och det gör ju att B oxå blir det. Det är så roligt att rida just nu för det går bara framåt.
 
I början började jag med skritt, lite serpentiner, uppridning på medellinjen osv. Red henne ställd på rakt spår, hon kommer loss bra då. När G kom så började jag jogga igång och red samma vägar, och hon var som sagt fin. Jag rider i varje steg och det innebär ju att hon går i balans hela tiden, och när hon faller, ja då lägger jag en volt eller nyttjar ett hörn till att ta igenom henne igen, och så är hon back on track igen. Tillslut kommer detta bli lättare och lättare, för nu får jag jobba benen av mig haha.
 
Sedan började vi rida öppnor, och det gick superbra. Började i vänster varv för att inte göra henne upprörd genom att börja med höger som är svårast. När vi gick över till höger varv fick vi lite protester, så vi fick smyga fram öppnan. Sen måste jag verkligen lyckas att leda utåt/framåt med innerhanden i höger varv, för det blir lätt lite bakåt, även om jag aktivt påminner mig själv om att leda utåt. Jag måste kämpa ytterligare, för hon blir så hindrad minsta lilla jag börjar ta den tygeln bakåt. Tillslut fick vi till bra öppnor.
 
Sedan skrittjobbade vi slutor, och det tog lite tid innan vi fick koll på dom. Men tillslut så. :-) Sedan började vi galoppjobbet, och då började vi i vänster varv, och hon var så fin. Jösses. Jag verkligen red, och hon blir så vansinnigt fin då. Självbärig, mjuk som smör i munnen och sidorna osv. Bara jag använder mina ben och formar henne. Superfin. Fick göra avsaktning till skritt, och eftersom jag koncentrerade mig så gick det galant. Häftigt! Sedan ny fattning, och sen avsaktning till trav. Där blev det springigt så jag fick rida in i öppna. Bytte sedan varv till höger och fattade ny galopp ur öppna.
 
Superfin högergalopp, alltså shit. Den börjar kännas lika bra som vänstern, och jag börjar äntligen känna att jag kan RIDA den. Har annars mkt lättare för vänster varv, och ja, det har jag fortfarande, men jag är ngt på spåren.  Fick rida mkt med ytterskänkeln här för att få vänsterbogen på plats, och fortsätta tänka framåt/utåt med innertygeln för att hjälpa till att leda in framdelen. Men alltså, hur fin som helst. Och när jag gjorde avsaktningarna här blev dom riktigt bra, så detta ska vi jobba vidare med.
 
Vi gav oss här eftersom det gick så bra. <3

 

Uteritt (gårdagen)

(Skrevs igår men glömde publicera)
 
Idag blev det en uteritt i det otroligt ruggiga och tråkiga vädret. Jag var riktigt omotiverad, men det är bara att bita i det sura liksom.

Red en joggingsväng i området på ca 1 timme. Det gick bra. Första delen av passet var hon riktigt fin! Trevlig trav och lyssnade fint mellan hand och skänkel. Men sen blev hon väldigt spänd och svår att nå.
 
Ett helt okej pass. Jag menar, hon har gjort stora framsteg, elr gör, hela tiden. Jag har inte kunnat ha henne såhär bra mellan hand och skänkel på uteritter förr liksom, så även om det är små glimtar av det så händer det faktiskt grejer. :-) Så jag är nöjd!

Imorgon är det träningsdags. :-)
 
 

Gårdagen + idag

 
Då Melina inte hann rida igår så for jag dit efter jobbet för en liten kvällstur. Jag hade gjort klart allt annat på morgonen så som att beta henne, och göra övningarna, så endast ridningen stod på schemat. Först klev jag upp 05.30 för att göra allt innan jobbet, men nä, jag orkade bara inte. Så det kändes bättre att dela upp det.
 
Jag tog en tur i skogen, först skritt hela vägen dit. Sen jogging uppförs i skogen, och fyfasen vad hon var frän! Riktigt trevlig och taktmässig trav, och vilket ryggswing. Helt otroligt. Vi dansade fram. Och det var roligt att jag kunde ha henne så pass mellan hand och skänkel ute i skogen, annars är hennes fokus helt nån annanstans liksom. Så det var ett riktigt häftigt pass.
 
Vi skrittade hela vägen hem, då hon ju vaccinerades i fredags och inte får svettas ännu.
 
Säljer mitt High Function om någon är intresserad!

 
Idag så red vi bort till Alnö ridklubb och red lite programdelar. Eller programvägar snarare. Jag måste göra dom till en del av vardagen så fröken B inte blir alldeles till sig när vi kommer på tävling. Alldeles logiskt, elr hur? Men det blir lätt att man glömmer av det och bara harvar på längs spåret, volter och typ vända över ridbanan. Typ.
 
Idag tänkte jag reparera/jogg/chill, och att jag skulle vara jättenoga med att forma henne och verkligen rida varje steg. Det gick super! Jag är nöjd med min insats. Och även Bellas såklart. Jag red massa uppridningar, snett igenom osv. Sådant som hon går igång på. Och varje gång hon spänner till och förlorar kontakt med mig så lägger jag en volt och kommer igen. På så vis lär jag mig att reda ut problemen när hon blir spänd och snabb, och hon lär sig att känna trygghet i min ridning. Så det känns väldigt bra. Hon blev sur typ 2-3 ggr mot högerskänkeln, men bara så pass att hon la örona bak lite. Lite nojig blir man ju av att veta att hon är sned i bäckenet och liksom har lite svårare för sig i höger varv än hon borde, men jag följer Jossans anvisningar om att rida som vanligt.

Det blev skritt och trav idag, och vi avslutade alldeles lagom. Hon får ju som sagt inte jobbas svettig ännu så vi chillar ett par dgr till. Ska försöka få till träning på torsdag, då ska vi köra igång igen.
 

Gårdagen

Igår var det full rulle hela dagen. Elr hela helgen egentligen.. Igår blev det en kvällstur på Bella. Vi red ut i kvällssolen, i skogen. Supermysigt! Det blev skritt endast. Hon var så lugn och fin på bortavägen, och raka motsatsen på hemvägen. Jösses. Så då fick det bli skrittjobb i form av tempoväxlingar och halter.
 
Idag ska Melina rida om hon hinner.
 
 
 

Vila

Eftersom B vaccinerades igår blev det en vilodag idag, iallafall för henne. Jag var och byggde bete i 3 timmar förut, när suget föll in, lika bra att passa på då. ;-) Är helt skakig i händerna... Det var lite meckigt att få till övningarna på B idag eftersom mina händer/fingrar bara skakade, men jag fick till det. :-) Innan jag började med övningarna så stod hon med spikmattan på i 20 minuter, medans jag masserade frampartiet.
 
Sedan fick hon beta i typ 35 minuter.
 
Imorgon tänkte jag nog rida en sväng. :-)
 
 
 
 

Vaccination

Imorse for jag upp till B för att greja lite. Jag tog in henne och gjorde övningarna som jag fick av Jossan igår, och det gick så himla bra. En grej vi absolut inte fick göra igår, för att Jossan tagit första initiativet till det, var att trycka ner vänstra bäckenhalvan så att hon svankar med den. Det var helt omöjligt igår, men idag gick det problemfritt. Gjorde övningen ggr två, och när jag skulle prova en tredje gång blev hon arg, så då lät jag henne vara. Och gjorde en annan övning som ger samma effekt men man utför den på ett annat vis så att B inte blir sur.
 
Andra sidan gick oxå bra.

Sen till det här med att jobba funktionellt. Jag är så himla impad! Shit vad kul det är att pyssla med sånthär. Som jag skrev i förra inlägget så ser det ut som man bara står och håller handflatorna rakt upp och ner på hästen, men det händer så sjukt mkt i hästkroppen av så lite "doing". Hon började smaska och tugga direkt, helt otroligt alltså. Och jag lyckades med alla tre lägen (höger/vänster, framåt/bakåt och rotera).  Så det känns väldigt bra. Jag kommer veta att jag gör allt jag kan för att hon ska komma  tillbaka i rätt läge igen, och att jag fixar detta tills Jossan kommer inom 3 veckor. Så får vi se hur läget ser ut då.
 
Efteråt gick vi ut och gick i 15 min, sen betade hon i 30 min, och så gick vi hem i 15 min igen. När vi betade kom en amstaff utkutandes från skogen, alltså den kom typ flygandes i full kareta. Jag ba "lugn lugn lugn" till mig själv. Bella var superlugn, så det var bra. Den hängde där med oss ett tag, sen kom ägaren. Hunden var supersnäll så det var ju bra, och den var väldigt fascinerad av Bella.
 
Efter detta så lastade jag henne och åkte in till kliniken för vaccinering. Jag trodde att jag var två dagar sen denna gång, men när jag kollade i passet hos veterinären insåg jag att jag var tidig. Herregud när ska jag lära mig att faktiskt läsa i passet och inte leta blogginlägg hit och dit som jag skrivit, och utgå ifrån dom!? Jaja, hellre för tidigt då än för sent, som året innan. Haha.
 
Nu är det gjort iallafall. Influensa och botulism stod på agendan. Hon var som vanligt dramaqueen, och var som en riktig orm alltså när veterinären skulle sticka henne. Käftarna öppnades och hon bet mot mig flera ggr, men tack och lov hade hon inga planer på att faktiskt bita PÅ MIG. Vilket var tur för hon bet mot mitt huvve en gång så dregglet fastnade i håret. Jag tror hon bara vill visa sitt missnöje lilla pullan.
 
 

Bäckenrotation

Igår kom ET/massören Jossan ut till Bella, som planerat. Vi har ju haft två inbokade besök innan senast 3 veckorna, men J har varit sjuk. Så nu blev det äntligen av.
 
Det började inte så bra. Jag visade upp henne först, och bara av att skritta på rakt spår så såg Jossan att hon är helt skev i bäckenet. Vidare upp till volten där vi longerade, och där syntes en tydlig hälta i höger varv. Ungefär där rasade min värld. Nä då, riktigt så drastiskt var det inte. Jag var, liksom Jossan övertygad om att det inte var ngn ledhälta, utan allt pekade på det skeva bäckenet.
 
Så vi gick in för att behandla. Jag fick göra många av övningarna på B eftersom hon ibland inte låter Jossan göra vissa saker. Hon får för sig att det ska göra ont, och då räcker det med att J lägger en hand på henne så är det kört.

Det visade sig iallafall vara bäckenet som var problemet. Högra sidan är tiltad framåt neråt, och vänstra är bakåt uppåt. Detta har jag fått behandla förut, men då har det inte varit såhär illa. Men det känns ju bra att jag känner till övningarna sen tidigare och känner att jag fixar dom.
 
Jag fick även lära mig något som kallas att jobba funktionellt. Det var jag riktigt nojig över att jag inte skulle fixa, men det var hur lätt som helst. Och det ger en så stor verkan. Det ser ut som att man bara står och håller handflatorna på hästen,  typ som hokus pokus. Men riktigt så är det alltså inte. ;-)
 
Efter behandlingen gick vi upp för att kolla hur hon rörde sig. Stor skillnad. I princip felfri i vänster varv, och höger varv fortf. lite rörelsestörd. Men det kommer ta ett tag sa J.
 
I normala fall skulle hon komma tillbaka nu mellan 5-10 dgr, men vi bokade först om 18 dgr för hon tkr att jag gör ett sådant bra jobb. Det är ju alltid kul att höra. :-D Vi ska träna och fortsätta precis som vanligt för att stärka henne i det nya läget jag hjälper henne att komma till genom att göra dessa övningar varje dag.
 
Varför har bäckenet roterat då?! Jo, av yttre trauma. Att hon gått omkull i hagen eller rullat fast i boxen exempelvis. Och när hände det? Ja, det tyder på att det är nyligt, för alla kotor låg helt rätt i ryggen och hon var fin i muskulaturen.

Först tänkte jag att det borde ha kommit då hon började kicka, eftersom det är just höger bak hon kickat med, och det skulle stämma överrens med det sneda bäckenet. Men det var över 2 månader sen, och hon borde vara betydligt värre i kroppen än hon såg ut igår isåfall.

Sen kom jag på en sak idag, att för ca 1 vecka sen när jag kollade på henne i profil från v. sida, så såg jag att det inte såg ut som det brukar, hon var toppigare liksom. Jag minns att jag tänkte "Vad fasen har hon gjort? Varför ser hon ut sådär?" Det såg knepigt ut, men jag släppte det och tänkte inte mer på det. Och det skulle stämma överrens med vänstra bäckenhalvan som ju är  tiltad uppåt bakåt nu. Så, jag tror faktiskt att det skedde då, för 1 vecka sen. Att hon kickade vid ridning (jag skriver kickade för hon har varit klockren två senaste dressyrpassen) berodde troligen på pälsfällningen som var så jobbig.

Äventyr

Ikväll har vi varit på äventyr ner till stan, tillsammans med Emmy Eriksson. Det ska bli otroligt spännande att se resultatet! :-D
 
 

Dressyrlektion

Imorse var det dags för dressyrlektion igen. Då det är tävlingar på Färsta tis/ons denna vecka så satt dressyrstaketet uppe och klart med domartorn och allt, och vad passade inte bättre än att träna inne på dressyrbanan? Så bra!
 
Och det gick så himla bra idag. Vi red program och programdelar, och jag lyckas nu att rida ur spändheten när hon spänner till och springer. Det känns så himla bra. :-D Det ska bli så spännande att se var detta leder.
 
Fick en riktig aha-upplevelse idag. När jag ska vända upp på diagonalerna i trav elr galopp så börjar jag att bromsa, för jag är redan inställd på att hon inte kommer stanna när jag ber om det, eller så är jag inställd på att hon kommer springa iväg i en längning på eget bevåg. Men så kom jag i galopp och skulle göra avbrott och ny fattning på mitten, och G ber mig att istället för att bromsa så ska jag tänka lite mer driv, alltså hålla om lite mer med benen. Och WOW! Vilken skillnad. Vilken kvalité det blev på galoppen, och vad enkelt det blev att göra ett avbrott. :-D I love it! Ska sluta bromsa nu, lovar. ;-)
 
Fick även lägga in någon volt här och där när jag tappade henne, men det var ett riktigt bra pass.
 
 
 

Uteritt i sol och regn

Oj glömde publicera detta igår. ;-) Så det gäller alltså 10/5
 
Idag red jag ut på en vad jag trodde skulle bli en riktigt solig och härlig ridtur. Det började iallafall så. Strålande sol, och jag red i t-shirt och svettades. Jag jobbade Bella i skritt med förhållningar, och sedan la jag in övergångar och var noggrann med att ryggen skulle vara med. Hon var superfin! Sedan la jag även in tempoväxlingar, och hon var fin även där. Jag har börjat lyssna mer, och vara lite mer försiktig i mina hjälper. Som sagt, inte skrika och inte förvänta mig skrik. Utan faktiskt känna lite mer vad det är som händer, hur hon svarar och även om det är lite så är det ett svar. Hon var fin.
 
Sedan tog vi två galopper uppe i skogen, och det gick oxå bra. Iallafall när jag stod i lättsits, då kunde hon koppla av lite och lugna takten.
 
På hemvägen blev det skritt hela långa vägen hem. Det öste ner regn, och Bella var riktigt taggad. Så hon fick jobba i skritt, vilket hon tyckte var besvärligt bitvis. Så endast skritt när hon inte kan varva ner riktigt. :-)
 
Imorgon blir det träning. :-D

Gårdagen + idag

Igår så var jag så himla opeppad att rida, för jag var så trött. Men Melina ville rida ut med mig och då är det bara att ta chansen att haka på liksom, när man själv är omotiverad. Finns inge bättre än att bara haka på någon då. :-D Så vi red en sväng till klätterbacken, elr ja, två svängar. Endast skritt. Bella var helt i sin egna värld. Verkligen helt borta. Spänd som aldrig förr och helt okontaktbar i princip... Så på hemvägen fick hon gå bakom Rasmus röv och lugna ner sig lite. :-)
 
Idag vilar hon, och imorgon blir det en uteritt.
 

Dressyr

Idag blev det ett dressyrpass i det härliga vädret på en mycket fin tjej. Fast det var min förtjänst. ;-) Jag var aktiv hela tiden idag, precis som jag tänkt att jag ska bli bättre på. Och idag fick jag en riktig aha-upplevelse tack vare det. Jag har nu förstått hur grymt viktigt det är att jag rider B i varje steg. Annars blir jag passiv och låter henne falla ur ramen. Jag tänker balans. Jag måste rida henne till en balans, för när jag gör det, så kommer all energi bakifrån och hon och jag har som sytrådar mellan hand och mun.
 
När hon blir springig, så är hon ur balans. Då måste jag rida henne till balans, med mina ben, för då försvinner springet och mjukheten kommer åter. Upprepa upprepa upprepa. Tillslut kommer hon att kunna balansera sig själv, men just nu måste jag påminna henne åter och åter. Eller, påminna MIG. Jag har ju mesridit. Hon gör ju bara som hon blir tillsagd. Vare sig det är uppvärmning eller arbete måste jag hela tiden vara aktiv.
 
Jag började i skritt med att rida som i en fyrkant, och vända henne med ledande tygeltag, och på väg till nästa hörn gjorde vi en tempominskning, innan jag ställde inåt och förberedde nästa vändning. Noggranna hörnpasseringar, inget fusk. Fick jag inte igenom hörnet ordentligt la jag en volt och gjorde om. Sedan började jag kräva formning och balans i skritten, och det gick bra utan att hon kickade elr ngt. Lite irriterad i höger varv som vanligt, men inte nämnvärt.
 
Började sedan trava, mycket volter och varvbyten, några övergångar, och jag var väldigt noga med att RIDA in henne i nya varvet.
 
Efter skrittpaus körde vi lite mer travjobb, under nedsittning. Jag red igenom första travdelen i LB:2an. Det gick hur bra som helst! När jag inte fick igenom henne la jag en volt, men oftast fick jag igenom henne och hon var med mig. Det kommer bli hur bra som helst med lite träning. Sedan körde vi lite tempoväxlingar på stor volt i traven, där hon skulle minska och samla sig lite, och sedan gå på lite mer framåt. Det var kämpigt, men hon var så duktig! I höger varv är det svårast, hon har svårt att ta med sig inner bak. Så jag får kämpa rejält. Men det går bra.
 
Sedan galoppade vi, och hade samma tänk kvar. Balans. Är hon i balans är hon med mig, är hon i balans gör vi fina hörnpasseringar osv. Jättehärlig känsla verkligen. Jag saktade av till trav, och tänkte balans, aktivera, hon måste plocka in bakbenen för att kunna sluta springa, och det gick fort att få henne till en bra trav igen. Bytte varv och fattade ny galopp. Samma där, bröt av till trav och hon kom in i jobb hyffsat fort efteråt.
 
Travade sedan av lång och låg, och NOGGRANNT. Hon ska vara balanserad hela tiden.
 
Detta är såklart ovant för henne att jag är så himla noggrann, så vi avslutade här då hon skötte sig superbra.
 
Jag har länge tänkt att, t.ex när jag rider för G så går ju allt så himla bra. Oftast är vi runt fyrkantsspåret, eller på en volt och gör grundarbete så att jag ska hitta en bra ridning. Men jag har känt frustration när jag rider hemma och t.ex tränar på program, för då har allt varit bortblåst. Men jag har samtidigt inte velat säga till heller att jag vill rida programdelar, för jag får ju ut SÅ mycket av allt tragglande vi håller på med. Men, idag gick det ju verkligen upp för mig hur jag måste rida. Hon måste vara i balans hela tiden. Då spelar det ingen roll om vi ligger på en volt och jobbar, eller om vi rider ett program i alla gångarter.

Så detta ska bli väldigt kul att jobba vidare på. :-)
 
 

Gårdagen + idag

Igår red vi ut en sväng jag och Bella, en skogstur på 1 tim och 20 min. Superhärligt! Det blev mest skritt, men även två kortare travsträckor. Hon var väldigt, väldigt spänd. ;-) Hon såg skräcken i vitögat. Men hon var rätt okej ändå. Jag fick jobba med halvhalter på hemvägen. Och jag fick en liten aha-känsla där. Jag är alldeles för "skarp" när jag ber om ngt, alltså jag blir inte hårdhänt elr arg, men det är som att jag tror att jag behöver skrika till henne istället för att viska. Eller, snarare, jag tror att jag ska få ett skrik tillbaka, men jag får en viskning - som jag inte lyssnat till. Så jag övade mig på att lyssna på den viskningen jag får av henne, för den räcker gott och väl. Och med en mjukare och lyhördare ridning från min sida så blir hon bra mkt mer avspänd och med på noterna, än om jag kräver att hon ska "skrika" för att svara på min hjälp, för då blir hon bara stressig i munnen.
 
Rörigt inlägg. ;-)

Idag vilar hon.

Dressyrlektion + i förrgår

Idag var det dags för dressyrlektion igen. Jag älskar verkligen att rida för Gittan. Bella har känts knepig senaste passen, så jag förklarade det osv. Men det var knappt märkbart idag, för G ger mig så bra verktyg. Jag fick en bra aha-upplevelse idag när det kommer till att rida in bakbenet, jag vet ju hur jag brukar göra, men idag trillade det liksom ner ytterligare så att jag kommer dit lättare. Sen, måste jag verkligen bli noggrannare. Jag slarvar ganska mkt, och ofta. Jag måste rida varje steg. Så det ska jag bli bättre på.
 
Men, ngt är det som stör B. Eller så har hon fått en fixidé. Hon har fortsatt kicka mot högerskänkeln sen pälsfällningen då hon hamnade i en svacka, så antingen har hon med sig det i skallen eller så är det faktiskt ngt som stör henne. Hon var ganska extrem idag, riktigt irriterad. Började med att skritta, och jag fick rida skrittöppnor för att få höger bak på plats. Superjobbigt sa B.
 
Sen gick vi över till trav och fortsatte. Hon tänker liksom bakåt, och så blir hon sur när jag lägger till skänkeln. Vi fick sen gå över i vänster varv, och då flöt det på superbra. Och detta fick vi ta med oss över till höger varv igen, och då var hon fin!

Sedan galopperade vi, först på volt, och sen öppna på långsidorna. Gick betydligt bättre idag än sist! Hon är så duktig lilla B, så ambitiös. Men någon gång där så kickade hon t.o.m i galoppen.. Hm...
 
Sedan joggade vi av lång och låg, och jag fick vara noggrann med att rida henne varje steg även i avtravningen. Jag låter henne annars tippa både hit och dit.
 
Glad tjej...

 
I förrgår red jag ut tillsammans med Melina och hennes nya häst Rasmus. Det gick bra, Bella var stark och inte alltför bärig, men det får liksom gå när vi rider ut med sällskap. Poängen för mig med det är liksom att släppa lite på kraven och bara chilla lite. Och Bella tkr det är skoj liksom. Men helt bananas får hon såklart inte gå. ;-) Vi red i alla gångarter, och bäst gick det i galoppen.
 
Rasmus är den första häst Bella inte skrikit på när dom nosat, vad betyder det?? Hon var heller inte sur på han en enda gg under ridturen. :O Helt otroligt! Hoppas dom kommer att trivas tillsammans på betet i sommar..
 
 

Dressyr

Idag blev det dressyr för Bellabus. Hon var inte riktigt på topp idag heller... I förrgår då jag red dressyr var det ju dags att reparera, så idag hade jag samma tänk från början. Det funkade bra.
 
Sedan började jag ta igenom förhållningarna, för det var verkligen dags för ett sådant pass nu. Och det gick att ta igenom dom idag, tillslut släppte hon efter och lyssnade. Men hon blir bra tjaffsig i munnen alltså, vet inte riktigt vad det är med henne.
 
Började sedan jogga lite, och var noga med att fortsätta forma osv. Här var hon väldigt fin faktiskt. Red lite ur LB:2an, och sen lite skänkelvikningar, som tyvärr vart asdåliga för jag var liksom helt enkelt inte fokuserad..
 
Sedan red vi lite galopp, och vänstern kändes okej. Lite snabb, fick henne inte riktigt att lugna takten. Högern kändes först som en katastrof, fick inte henne att ta innerskänkeln öht. Hon vill verkligen skjuta ut höger bak utanför kroppen för att slippa använda det. Men tillslut fick jag faktiskt väldigt bra formning i högergaloppen, runt innerskänkeln. Så där blev jag väldigt nöjd med henne.
 
Efter en skrittpaus red jag lite skrittjobb igen, och då var vi nästan på ruta ett igen, för hon taggar igång och tror vi ska göra ngt annat. Men jag skrittjobbade tills hon var med mig igen, och därefter travjobb ur LB:2an. Det gick väldigt bra! Så efter första travdelen i programmet gav vi oss. Då svarade hon även bra i förhållningarna.
 
Imorgon är det träning som gäller, får se hur hon känns då. Känns hon fortsatt "trött" så får jag fundera på att varva ner igen. Hon klättrar ju uppåt i utvecklingen hela tiden, så det är inte konstigt om man måste backa lite.
Melina fotade oss under uppvärmningen. TACK :)
 
 

Reparera...

Idag var det mest kaos. Jag hade planerat ett lösgörande pass med mycket skritt. Så jag började skritta, och direkt då jag tog tyglarna tänkte jag att jag testar att kräva direkt. Så jag började forma, be henne ta skänkeln NU. Men hon blev bara sur, plus att det inte gav ngt. Så jag provade lite olika, de mesta ur verktygslådan. Halter, förhållningar, skänkelvikning, öppna osv. Men det kändes inte riktigt bra. Skritten var verkligen KASS idag. Ingen takt för fem öre. Små, korta, trippiga steg. Om det inte vore för att hon gick avspänt emellanåt skulle jag ha trott att detdär felet hon haft några ggr kommit tillbaka.
 
Jag provade lite framdelsvändningar och dom gick rätt okej. Sedan joggade jag igång henne lite genom att rida nya LB:2an, men bara jag vände upp på medellinjen började hon på att mixtra och greja själv. Så det var ganska spänt. Men ändå helt okej bitvis. Provade lite skänkelvikningar, och där var flytet bättre än det brukar.
 
Sedan skrittjobb igen efter paus, och nu var det sämre än innan. Kändes verkligen inte bra. Så jag funderade och funderade..
 
Beslöt mig för att testa galopp. Skulle det ha känts kaos så skulle jag ha avslutat helt, men nu kändes den bra. Jag bestämde mig för att lösgöra lite i förvänd galopp, i låg och rund form. Det gick väldigt bra! Jag tänkte reparera. Och hon kändes nöjd i galopp så vi fortsatte jobba så. Jag låg på en stor 8volt över hela ridbanan, där vi red rättvänd galopp i ena volten, och förvänd i andra. Och i den rättvända galoppen bad jag henne lugna takten, och vänta, vara avspänd, sträcka ut överlinjen och bara chilla utan spänning. Och i den förvända försökte jag hitta en bra känsla där jag stöttade henne och där hon fick ett bra flyt i en låg form.
 
Det gick som sagt väldigt bra. Körde sedan i höger varv, som var lite svårare att rida i. I den rättvända galoppen var det svårt att plocka in höger bak, och att få henne att lugna takten. Men när jag började tänka att vända in framdelen så blev det bättre, fick henne lite på plats då. I den förvända bröt hon av första ggn för jag red inte, men sen gick det bra. Hon blir lite hastig där, men helt okej.
Sedan avtravning med nosen nere i backen. :-) Så detta blev ett reparera pass. Bara chill, sträcka ut överlinjen och slappna av. Även om det tog tid att hitta dit.
 
 

RSS 2.0