Uteritt

Red ut en längre tur idag på  1h och 45min. Den rundan som jag planerat att ta gick nämligen inte att rida hela vägen runt, vilket ledde till att jag fick vända och rida tillbaka. Det är helt sjukt vad lerigt och djupt det blir i dessa skogar när det är blött. Det går fasen inte att rida. :o Det är en stor nackdel, för jag älskar ju skogen!
 
Red skritt och trav, och hade sitsträning med mig själv idag. Att jag ska sitta på rumpan, dra in svansen, upp med bröstbenet och ha buren hand. När det sitter, så blir hästen superfin! I början är hon ju lite stretig, men bara jag sitter korrekt så hamnar hon i rätt form tillslut automatiskt, eftersom jag inte förändrar något i min sits när hon t.ex drar i tyglarna. Jag faller ju lätt fram då, så då åker jag fram o tbx och det blir allmänt ostabilt. Idag satt jag kvar i position, vilket betydde att när hon provat dra i tygeln ngn gång så slutade hon för hon märkte att inget hände. Så då blev hon fin istället. :-)
 
Fick hoppa av 2-3 ggr och hacka ur snöstyltor ur bakskorna oxå. Suck. :P På ett sätt hoppas jag att det kommer mycket mer snö snart, men för snöstyltornas skull så hoppas jag det kan vänta tills Bella fått snösulor bak oxå..

Uteritt

Blev en uteritt i mörkret och regnet ikväll. Red bort och joggade på travbanan, med övergångar och tempoväxlingar. Hade hackamoret. Det kändes okej ibland, men mest inte. Hon var liksom.... olydig. ;-) Och sen hade jag ridbyxor med ngt fruktansvärt bra gripp, så jag kunde inte rida ordentligt. Kändes hemskt. Ska sälja dom fort som attan. Aldrig mer grip. ;-) ... Så.. inte så jättebra förutsättningar för ett bra pass. Men röra på sig fick hon göra och det var faktiskt mitt mål efter två dagars dressyrlektioner.

Dressyrlektion

Idag var det dags för ännu en dressyrlektion för mig och Bellabus. Det gick så bra! Bella hade helt annat utgångsläge än igår. Hon var väldigt lugn, mjuk och följsam. Började med skänkelvikningar i skritt, och det gjorde hon suveränt. Mycket bättre än vanligt, dom var rätt jämna. När G kom så började jag jogga igång på 8an som vi red igår, och med ett avbrott i mitten av 8an. Bella var fin! Och jag var koncentrerad och kunde rida bättre idag eftersom vi tränade igår.
 
Fick sedan rida lite öppna, men det kändes inte helt bra, men vi fick ju till det idag. Jag såg ju att det blev bra. Men jag fick kämpa för att hitta rätt. Sitt ner på röva, led med inner, forma/böj för inner, sitta kvar på sittbenet, krama på ytter, rid mot ytter. Osv. Allt snurrar i skallen. Men tillslut fick vi till det, eller ja, rätt fort.  Det var lättast i höger varv idag, allt var det. Konstigt! Hon verkar ha bytt varv. ;-)
 
Sedan blev det lite galopp, och jäklar vilken galopp hon bjöd på. Började i höger varv, och den kändes så rund och stor motför vad den brukar. Den blir annars lite kantig och hon blir lite hämmad fram. Men nu tog hon i gosse. Superfin!! Fick öka/minska volten, och ja.. Hon var bara magisk.
 
Likadant i vänster varv, och hon var lika fin där. Så självbärig och fin!! Vet inte hur mkt beröm jag gav detta pass. Fina B <3
 

Dressyrlektion

Idag for jag och Bella över till Färsta för en dressyrlektion för bästa G. :-) Jag skrittade fram själv, men var rätt stressad så jag kände mig väldigt oorginaserad. Men B var lugn och fin, flyttade fint i framdelsvändningarna osv. så det gick ju bra ändå. Men gillar att ha en liten plan iaf, en övning eller en väg jag tänkt rida.
 
Joggade sedan igång, och hon kändes fin i början, men sen blev hon stressig i skallen. Precis då kom G, så vi fortsatte att värma med hennes hjälp. Jag fick hitta rätt på skänklarna, hålla om och använda dom mer. Vi gick in på en 8volt, och i början kändes det inge bra. Men ju fler ggr och ju mer noggrann jag blev så blev B väldigt fin! Hon började vänta, hon började mjukna och bli väldigt trevlig. Sedan fick jag gå ut på spåret igen och då blev hon sådär älgig igen, att hon bara ångar på utan att vänta. Så jag fick tänka öppna längs långsidan. Det SÖG idag. Det gick verkligen dåligt, jag kände mig helt värdelös. Fick inte alls till det..
 
När vi gett upp den biten, (när det gått hyffsat) så gick vi in på en stor volt och där fick jag jobba med henne. Jag kände att hon sprang, men det är inte att hon blir trippig nu, utan hon tar stora, fina kliv, det gör hon, men hon älgar liksom på.  Och det gör mig frustrerad, men Gittan hjälpte oss ur det väldigt bra. Jag bara koncentrerade mig på sitsen, G påminde mig om att sitta på rumpan, dra in svansen, och forma runt inner skänkel. Sedan fick jag rida tempominskningar/halvhalter, vilket så småningom gjorde att hon började vänta, och lugna sig. Istället för att vi hamnar i dragkamp, så smög vi liksom in denna övning som automatiskt gjorde henne mer lyhörd. Sedan fick vi blanda in lite galopp, och någon övergång osv. Och det gick väldigt bra, för jag hade dessa halvhalter/tempominskningar att luta mig på när hon sprang iväg efter galoppen, så det innerbar att det var lättare att få henne lugn igen. Det var ett väldigt nyttigt pass.
 
Lite likt en bergochdalbana var detta pass. ;-) Jag ska rida lektion imorgon oxå, och det ska bli spännande att se hur hon är då min lilla fis.
 
Min nya kavaj kom idag oxå, den var så fin! Rejäl och bra kvalité.. Och den satt bättre än min andra lila, som är lite för liten. ;-)
 

Skrittur

Ikväll blev det en skrittur på det isiga underlaget i mörkret. Barbacka och bettlöst.. Men skulle haft en halsring för bättre balans, haha. Jag börjar bli äldre, för jag blir allt fjantigare.. rädd för att ramla av osv.
 
Men Bella var go! Gick runt som en spårhund med nosen nere i backen och sniffade. Vi var ute i 45 minuter. Piggelin på hemvägen men lugnade sig efter en stund. :-)
 
Imorgon har Othilia henne, och sedan ska jag in till ridhuset ons och ev. tors.

Dressyr

Idag blev det en tur in till ridhuset idag igen, och som jag hoppades på så var Bullis betydligt mer ridbar idag. Så skönt! Skrittade först fram, och sedan började jag skrittjobba henne med att flytta bakdelen istället för att göra en hörnpassering. En framdelsvändning alltså. Ganska kravlöst. Men hon gjorde det bra. Joggade sedan igång, och jag kände direkt att jag hade lite mer att säga till om idag, så jag bad om en lugnare takt och jobbade med takten helt enkelt. La in volter, och såg till att hon inte skulle smygöka osv. Hon var fin! Väldigt trevlig.
 
Sedan gick jag över till att jobba övergångar mellan skritt och trav, och dom var oxå ganska bra. Och sedan gick jag över till galopp, och hon var väldigt fin här! Frustade och var allmänt nöjd. La inte lite övergångar till trav och ny fattning oxå, och det gick alldeles toppen. Lite spänd såklart i traven efter, så jag la en volt tills hon lugnade sig, och fattade därefter ny galopp. Hon var duktig!
 
Planen sedan var att travjobba henne på långsidorna med öppnor, och en del skänkelvikningar. Men då det kom in en ridskolegrupp då så fick jag lägga om planen. Jag hade då bara en tredjedel att rida på, och det blir ungefär som en fyrkant. Så jag valde att fortsätta jobba med övergångar nu när hon ändå var lugn och ridbar. Hon var så fin! Galoppen idag var verkligen kanon, hon satte sig på rumpan utan problem idag, och gjorde fina avsaktningar och galoppfattningar. Hon blev väldigt spänd i traven där emellan, och att bara rida på en volt hjälpte inte, så jag började flytta henne i volten istället, och då fick jag resultat. Så så fort hon började länga lite på steget och lugna sig så fattade jag ny galopp. Och detta upprepade vi tills det kändes bra i båda varven. Tills hon började tagga ner i traven. Sedan travade vi av lång och låg. Superfin tjej!! :-)
 
Imorgon blir det en mörk och isig uteritt efter jobbet.

Dressyr

Idag for vi in och red lite dressyr i ridhuset. Tänkte att det kunde vara bra med tanke på  att hon gått ganska lätt senaste dagarna pga underlaget ute.
 
Bella var väldigt pigg och springig idag, och kändes ganska lång i kroppen. Hon kändes okej i skritten. Vi gick sedan över till trav, och det var typ rally-trav. Jag försökte lugna henne osv. men hon är så svår när hon är såhär. Spänd och bara springer liksom. Jag provade lite övergångar, men det gav inte något resultat direkt. Övergick till skänkelvikningar, men hon bara sprang. Så jag provade att vara extremt tydlig, med ett tydligt stöd på ytter och så flytta för innerskänkel då, och då började hon lyssna. Då flyttade hon sig korrekt, och sedan blev hon lugnare ju fler ggr jag gjorde på detta sätt. Så det var ett stort plus att vi hittade någon form av samarbete där.
 
Sen skrittpaus innan galopp. Började då i vänster galopp, och hon var fin bitvis, men bitvis blev hon väldigt snabb. Jag gick över till förvänd galopp och hade samma tänk som för Gittan senast, att hon ska få galoppera på, och stretcha sidorna. Hon var rätt fin faktiskt! Varierade rättvänd och förvänd. Gick sedan över till höger och gjorde samma sak. Hade faktiskt bra utgångsläge i höger galopp, men fick ingen superkänsla sådär. När jag försökte lugna henne lite med sätet så bröt hon istället av. Hon är väldigt svår just nu känner jag. Men vi varierade rättvänd/förvänd här oxå och fick till hyffsat bra känsla.
 
Travade sedan av på lång tygel, och även här var det svårt att lugna takten.
 
Imorgon är jag sugen på att åka in en till sväng till ridhuset och se om passet gav resultat, så att jag isåfall kan jobba henne lite mer ordentligt.

Jogging

Idag red jag och Bella ut i mörkret, på isiga vägar. Hon var så fin! Jag kan leva länge på kvällens ridtur. Jag tkr ju det är så otroligt mysigt att rida i mörker, spec. på vintern när snön ändå lyser upp en del. Joggade först längs vägen, men det var endast en kortare bit som funkade för sen blev det asfalt. Så jag red runt inne på "byn" istället och joggade på gångvägen, och B ´var som sagt himla himla fin. Mjuk, trevlig, rund. Jag red henne med nytt bett idag, ett rakt äppel-fullcheek. Hon var iaf superfin idag så om det har med bettet elr bara dagsformen att göra vet inte jag. ;-)

Imorgon är det Othilias dag, och på fredag blir det troligtvis vila. Jag vill ha massa mer snö nu, för just nu har vi plusgrader så allt är påväg att regna bort. :( Skulle verkligen vilja ha minusgrader och snö. Blir så begränsat att träna utomhus nu..
 
 
Har även "råkat" beställa en ny tävlingskavaj. Alltså, jag har problem.. Haha. Nä men, denna har jag spanat på i 2 år, och nu hittade jag den till riktig dunderrea. Så jag kunde bara inte INTE slå till. Om jag inte gillar den kan jag alltid sälja liksom. ;-)
 
 

Galoppjobb i ösregnet

Jag ställde in dagens lektion pga dåligt väglag, ville inte vara ute och köra i detta väder. Ösregn och moddig snöslask på vägarna
 
Gick bort till grannens paddock, men red ett halvt varv innan jag insåg att underlaget inte var bra. Så jag red vidare bortöver till rundbanan, och där var det faktiskt helt okej underlag. Så jag började skrittjobba B där, men hon var ju så pigg och spänd. Ofokuserad. Jobbade med lite ställning osv. men hon bara tjaffsade i munnen. Bestämde mig för att prova rida henne rak bara, och då började det släppa. Men efter en stund funkade inte det heller. Provade lite jogg, men hon var så spänd.
 
Tänkte att okej, det kanske är en sådan dag när hon bara kan galoppera. Så jag provade galoppera i vänster varv, och det gick ju bättre än skritt och trav, men hon låt på väldigt mycket. Jag tycker inte om att ha en sån stark kontakt med hennes mun, så jag försökte såklart göra allt för att mjukna och lätta i handen. Jag red tempoväxlingar, och jag satt ner i sadeln. Hon var som sagt stark, men gjorde som jag bad om.
 
Bytte varv till höger, och där fick hon lite frispel, blev taggad osv. Och sen var hon så svår o rida i höger varv.. fick ingen bra känsla alls där, bara massa dragkamp. Så hon fick skritta en stund innan jag provade höger galopp i vänster varv, men det blev inge bättre. Fattade istället vänster galopp, och bestämde mig för att lätta lite i sitsen, och verkligen jobba henne runt inner skänkel. Och då släppte det äntligen! Hon blev superfin. Lugn, lyhörd för sätet och mjuk i munnen. Massa beröm fick hon. :-) Bröt av och gjorde samma sak i höger galopp, och det gick lika bra. Äntligen! Det är så skönt när det släpper och man kan samarbeta. Jag gjorde nog fel i att sitta så tungt i början där när hon var så taggad liksom, får prova att lätta i sitsen tidigare när hon är såhär. Men olika saker fungerar olika ggr, hon är så ojämn. Jag vet aldrig vad jag har att vänta mig.
 
Joggade sedan av henne ett halvt varv innan vi skrittade hem. :-)
 

Dressyrlektion

Igår vilade B, och idag blev det dressyrlektion för bästa Gittan.
 
Jag skrittade och travade fram först, och idag hade jag det raka bettet och nya tränset. Bella kändes mycket bättre redan i skritten, inge slängande med huvvet när jag bad om halt, utan lyssnade väldigt mkt bättre än annars. Joggade sedan igång en pigg häst med skritt- och travövergångar. Hon var som sagt pigg, men fin. Fick en bra känsla.
 
Sedan galopperade vi lite, och jag hade svårt att komma ner i sadeln idag, hittade aldrig riktigt känslan där. G kom precis, och då fick vi rida lite förvänd galopp oxå. Bella var fin, men som sagt jag hittade inte riktigt min känsla och balans i galoppen idag. Annars brukar det nästan vara enklast. Men men.
 
Efter skrittpaus körde vi i gång med galoppjobbet igen, och det var rättvänd vs förvänd galopp som vi fick köra idag. Bella tyckte det var himla jobbigt, men hon var som sagt fin. Jag fick öva på att rida med ben och säte, och få henne att jobba bakifrån och fram bättre, så jag inte börjar bromsa och påverkar hennes rörelse framåt genom handen.
 
Ett nyttigt pass för oss båda. B blev riktigt svettig, och det blir hon aldrig annars.
 
Om väglaget är bra imorgon ska vi träna ett pass till för Gittan, vilket jag hoppas på att det är. Det ska ev. regna sen och då är det nog kört, för det kommer vara snorhalt imorgon isf.
 
 

Uppdatering

I torsdags red jag ut på B i halsring igen, men det gick åt skogen, haha! Jösses. Hon var så pigg och spänd. Och jag körde skritt och trav, övergångar. Men det gick som sagt inge vidare, hon hade fullt fokus på annat så hon dundrade iväg i världens trav. Jag blev så frustrerad. Hade repgrimman på, så den använde jag på hemvägen. Då kunde vi kommunicera lite bättre. Men, inget ridpass jag lägger på minnet.
 
Igår så red jag ut i 85 minuter på snötäckta vägar och galopperade massor. Det var helt underbart! Det är livskvalité för mig. Den känslan får mig att känna att jag kan övervinna allt. Och Bella var ju superfin och lyhörd, men pigg och lite tittig, men det gör ingenting. Ju längre man ridit desto piggare (elr egentligen tröttare) blir hon, så hon är alltid bäst i början. Men hon gjorde helt okej övergångar till trav från galopp. Så jag är supernöjd!
 
Idag har Othilia ridit en sväng i skritt och trav. Det hade gått bra, B hade varit lyhörd, men pigg och glad som vanligt.

Imorgon blir det vila då jag jobbar 8-21.
 
 
 

Dressyr

Idag for jag över till ridhuset och trimmade lite själv. Jag testar att rida dressyr två dagar på raken nu, för att se om jag kan få ut mer av träningen plus få mer struktur på allt. Istället för att det ska bli så utspritt. Så går hon väldigt lösgörande pass 1, och sen lite mer krav och samling på pass 2.
 
Idag iaf så värmde jag i skritt genom att rida tempoväxlingar på medellinjen och välja varannat varv höger, varannat vänster. Hon var inte så fin här, stretade emot en hel del. Hon tar liksom tag i bettet och kör upp huvudet för att gå emot, när jag börjar bromsa med sätet. Suck. Men tillslut funkade det okej. Dock inte som jag hade velat. Varje gång jag bromsade stod hon emot.
 
Joggade igång med lite övergångar, och avsaktningarna var okej. Igångsättningarna mindre bra. Och hon kändes aldrig riktigt loss.. Så jag red in och red skänkelvikningar på halva ridbanan, och dom var däremot väldigt bra! Dom börjar bli alltmer jämna. Dom är ju bättre än dom nånsin varit så där är jag supernöjd.
 
Galopperade fram samma väg som skritten, fast höll mig på ena halvan bara. Hon var superfin i värmningsgaloppen! I båda varven. Gårdagens arbete gav resultat, och jag fortsatte tänka lätt på yttertygel i höger varv så att hon kommer runt och fram med yttersidan. Hon var som sagt superfin häst. Även i avbrotten som hon lydigt väntade på, och var lugn i traven efteråt. Stor eloge till henne där.
 
Sen skrittpaus, och sen äre typ kört.. som vanligt. Hon är så sjukt spänd när jag tar tyglarna igen, för att hon förväntar sig en massa.. Så när man fattar trav så är hon så spänd och springig och det är väldigt svårt att få henne att komma till arbete. Fick stanna på volten och försöka hitta känslan mellan hand och skänkel, och det gick okej tillslut. Sen började jag min tilltänkta övning, som började med öppna halva långsidan, galoppfattning, volt tillbaka och förvänd galopp i två av hörnen. Avbrott efter hörnet, stor volt och öppna på halva långsidan och så galoppfattning igen osv osv osv. Fattningarna var lite bättre idag än igår. Själva galoppen var fin! Hon var riktigt trevlig där. Men travarbetet däremellan, katastrof. Att hon inte bara slappnar av!? Det skulle vara så mycket lättare för alla om hon bara gjorde det.. Jag blir så frustrerad (såhär i efterhand).
 
Travade sedan av lång och låg, och i detta jobb var hon RIKTIGT trevlig igen.. Jösses. Min lilla jojo.

Dressyrlektion

Igår så red Othilia ut på Bella en sväng i alla gångarter, det hade gått bra, Bella var pigg men fin.
 
Idag så for jag över till Färsta och hade äntligen lyckats få en lektion för Gittan. Vanligtvis är det oftast att välja och vraka dag och tid för mig, men nu har vi verkligen inte lyckats förrän nu. Så det var skönt! Och välbehövligt. :-) Jag fick lära mig att hitta igen dom där så kallade benen igen. Jag skrittade fram först, och då red jag skänkelvikningar och tempoväxlingar, och det gick rätt bra. Joggade sedan igång när Gittan kom, och då red jag serpentiner, som övergick till typ en kvadratisk 8a, där jag längs spåret fick tänka öppna varje gång jag kom dit. Här så påminde G mig om att rida med vaderna och inte hamna i det att jag lägger till hälen liksom, och vilken skillnad. Att hitta en mjuk kontakt med vaden som hon lyssnar på. Jag fick ligga på en volt och förminska/förstora tills jag hittat känslan i båda varven. Bella vart mkt fin!
 
Sedan så fick jag rida öppnor längs långsidorna, med dehär vad-tänket. Samtidigt påminner jag mig själv hela tiden om att SITTA ner på rumpan och SLAPPNA AV. Det är den stora grejen just nu. Oavsett vad jag lär mig, om jag inte sitter ner på röven och slappnar av så blir det inge bra. Men när jag gör det, ja då kan jag göra vilken övning som helst. Jag är ju helt klart ngt på spåren. Superkul var det att rida när jag fick den känslan.
 
Sedan fick vi galoppera. Först på volt, och sen ut på fyrkantsspåret och tänka bibehållen takt. Bella var otroligt fin! Och jag fick tänka till ordentligt, sitt rumpan, slappna av, mjuk i handen. Jag börjar gärna att plocka med tyglarna och tar dom mot mig, men det fick jag låta bli idag. Och hon blev ju helt självbärig då, så jag måste få in mer säte och rumpa, och mer buren hand. Jag fick lägga små volter i volten, och tänka bibehållen takt där oxå. Supernyttigt verkligen. Sedan fick jag göra några övergångar, detta var i höger varv, för där blev galoppen så kantig. Och dåliga fattningar. En superbra sak som B gjorde var att när jag galopperat i vänster och saktade av så fick vi till superfin och trevlig trav utan stress. Men iaf, i höger galopp så fick jag typ bitvis släppa ytterstödet, för jag tar bort hennes rörelse när jag tar för mkt i ytter. Hon blev riktigt rund och fin, men framförallt självbärig i galoppen när jag slutade fingra på ytter.
 
Jag är sugen att träna imorgon med, men då funkar det såklart inte. Så jag klurar på om jag ska åka in själv och jobba vidare med vaderna och rumpan på mig, och sedan rida lite övergångar och jobba lite förvänd galopp.. Hade även tänkt ha en liten photoshoot, men Bella har inga sulor bak än, så hon får styltor.. Vi får se hur det blir.

Skrittur i nysnön

Det har kommit massa snö igår och inatt, äntligen! Så idag gav vi oss ut i skogen jag och B. Det fick bli barbacka och så testade vi halsring idag. Gick superbra. :-) Hon lyssnade till och med lite bättre.. Skrittade en ny sväng som jag inte utforskat tidigare, det var B som valde den. Sen fick hon bestämma hur vi skulle ta oss hem, för det kan hon bättre än mig. ;-) hem kom vi, och då hade vi varit ute i 75 minuter. :-)
 
 

Hello

Efter förra uppdateringen har hon vilat en dag, och i förrgår så red Othilia. Hon red ut och hon var nöjd med Bellabus. :-)
 
Igår så for jag och B in till Färsta för lite lösgörande ridning i form av olika sidvärts. Men så fort jag ens kom dit så skakade B, så hon var på sånt humör.. när jag satte upp så satte hon fart. Hon var så spänd och stressad, och benen trippade snabbt snabbt på henne. Jag vet inte riktigt vad det var, men jag försökte med en hel del olika metoder. Mycket skritt och mycket sidvärts, men nä.. hon kunde inte koppla av mentalt. Tillslut hittade jag ett sätt som funkade, att rida på ordentligt framåt på en 8-volt. Då började hon på att kunna slappna av. Sedan så fortsatte jag i galopp, och red som en fyrkant, och vände henne i hörnen. Hon var faktiskt fin i galoppen :-) Så efter det travade jag av henne, jag fick liksom nöja mig med att vi hittade avslappning och samarbete tillslut.
 
Idag så var vi iväg igen. Och med mycket bättre förutsättningar, Bella kändes lugn redan från start. Yes liksom! Jag red uppridningar i skritt, och tog varannat varv vänster och varannat höger. Så låg jag och rullade i skritt, med tempoväxlingar. Sedan övergick det till skritt- och travövergångar, för att sedan avslutade uppvärmningen med galopp, även den fick hon gå på medellinjen och varannat varv höger, varannat vänster. Hon vart väldigt lugn och fin av detta jobb. Hon bröt av några ggr själv, och då fick vi tillfälle att träna på att lugna oss i traven och göra nya fattningar.
 
Efter skrittpaus gick jag in på en övning som jag tänkte ut. Där jag kom i trav, fattade galopp på mitten av långsidan, vände i en volt tillbaka så att jag kom i förvänd galopp. Galopperade förvänd galopp genom två hörn, och sedan bröt jag av till trav på mitten av långsidan igen, la oss på en volt tills hon var lugn, och fattade sedan ny galopp och upprepade samma sak. Hon var fin! Hon var väldigt pigg och springig i traven, men ju fler ggr vi gjorde detta desto bättre blev det. På slutet så var hon rätt lugn faktiskt, så då valde jag att avsluta och trava av henne lång och låg. Det var svårt att få henne i en lugn takt idag, men helt okej.

RSS 2.0