Dressyr

Idag var det dags för ett dressyrpass i det fina höstvädret. :-) Provade en av de nya paddockarna, men jag var inte jätteimponerad. Tyckte underlaget bitvis var väldigt djupt, så jag tror jag ska prova den andra istället och isf välja att ta abonnemang på den.
 
Bella kändes rätt trött idag, vilket hon mkt väl kan vara efter gårdagens konditionspass, och inatt stod hon ute naken i regnet.. vaknade typ 02.45 och hörde att det regnade, fast det stod 0mm på smhi. Så jag övervägde starkt om jag skulle åka dit eller inte, men eftersom det var rätt varmt ute så fick det vara.. På morgonen hade det slutat regna och hon verkade nöjd enligt H. :-)
 
Så jag red inte så värst mkt programridning. Jag började i skritt på volt, och varierade att flytta bakdelen inåt vs utåt. Sedan joggade jag igång henne, och då joggade jag vägarna som dom går i programmet. Dom satt bra, jag kom ihåg dom och jag red varje steg.
 
Sedan provade jag öppna i båda varven, och i vänster varv kändes det bra direkt så gick över till höger varv, och där red jag två öppnor. Sedan frustade hon så nöjt som att hon hade behövt anstränga sig hur mkt som helst, haha. Så efter det körde vi lite galopp som den går i programmet, och det gick riktigt bra.

Liksom igår så var galoppen RIKTIGT fin. Jag har verkligen hittat en ny känsla och hon försöker verkligen, hon känns så grymt ambitiös nu, mer än vanligt. Hon har även varit på riktigt bra humör senaste veckan, och inte surat nånting. Båda galopperna var fina, men däremot var traven efteråt riktig katastrof. Men sen kände jag att hon blev lite stum i höger varv, ännu ett tecken på att hon blev trött på någe vis. Och inte riktigt var på topp idag. Så vi avslutade med jogging lång och låg. Vi övar vidare. Vi har ju hittat lite nytt läge i galoppen så det är ju inte så konstigt om hon inte orkar hålla ihop i traven efteråt, när jag tänker efter. ;-)

Långt mellan gångerna

Just nu är det lite långt mellan gångerna här känner jag. ;-) Men jag har massor att göra så jag tar det när jag har tid liksom.
 
I söndags åkte vi till Huli och red för bästa Ingela. Bella var riktigt trevlig med mkt bra utgångsläge. Vi jobbade med öppnor, och allmänt fokus på diagonala hjälper. Det gav mkt bra resultat. :-) Filmer finns på instagram: minfux
 
I måndags red jag ut för första ggn i nya stallet, så jag fick leta mig fram lite. Kom till några återvändsvägar, och fick vända, men hittade en bra slinga i skogen. Det blev mest skritt, men även lite jogging på en grusväg. Hon var pigg.
 
Igår så red jag samma slinga, men akivt, hon fick gå ett konditionspass där i skogen. Jag travade för det mesta, och red en hel del övergångar (som kommer naturligt iom att underlaget ändras). Hon var pigg, men fin. Jag begärde en lugnare trav med mer svikt i idag, istället för att rida så mkt framåt. Hon har börjat ta för sig lite för mkt framåt nu så det blir spring istället. Det gäller att hitta balansen. ;-) Sedan galoppjobbade vi uppe på grusvägen, och hon var riktigt fin!! Supertrevlig med en energisk och tretaktig galopp. Jag är så imponerad över högergaloppen, hur bra den var. Inget att klaga på. Hon behöver dock stärka sig, då hon faller isär när jag samlar henne. Men delvis är det även jag som måste hjälpa henne, för jag blir lätt lite passiv. Men nu måste jag hålla igång henne och rida henne in i samlingen.
 
Idag så ska jag prova paddocken vid stallet, och det står programdelar på schemat.

Flytt

Igår så flyttade jag Bella från betet till hennes nya stall. Jag har valt att flytta henne pga att jag inte längre trivdes i stallet. Jag har väldigt bra känsla inför denna flytt, och tror att det kommer att bli väldigt bra, då jag och stallägaren har väldigt lika tänk i det mesta hittils.
 
Jag hade brådis igår så B fick åka först, och sen tog jag 3 extra vändor och hämtade de mesta av sakerna. Jag vet inte hur jag ska få plats, jag behöver verkligen vara påhittig. ;-)
 
Idag så har Othilia, medryttaren ridit Bellabus. Hon hade varit väldigt spänd och PIGG. Men hon är ju väldigt spänd just nu och med mkt känslor i lillkroppen eftersom det är ett nytt ställe hon står på, och hon går själv för tillfället. Plus att hon och hennes blivande hagkamrat har fattat mycket tycke för varandra redan, står och tjusar från varsin ände av hagen. Så jag hoppas det kommer bli bra mellan dom när vi släpper ihop dom.
 
 

Update

Förra onsdagen flög jag till Spanien, och kom hem igårkväll. Så under tiden har bästa Othilia tagit hand om min fröken Bus. Othilia har varit medryttare på B förut, och är en vän till mig. Som tur är så ska hon fortsätta att vara medryttare på Bellabus nu, och det känns toppen. Hon är en av få som jag kan släppa ut på B utan gruva mig, så skönt!

Jag har inte ens träffat B sen innan jag åkte. :o Jag har jobbat 10-21 idag och det har helt enkelt inte funnits tid. Och så visste jag att Othilia tog väl hand om henne idag med, så det var ingen panik heller. Men imorgon ska jag pussa på min lilla tös, i mängder. Rida kommer jag dock inte göra förrän söndag.
 
 

Måndag/tisdag

Igår, måndags, så klättrade vi en sväng jag och B. Den svängen tar ca 1 timme. Uppför galoppbacken, ner för backen i skogen, och uppför klätterbacken. Och ner påvägen som leder till betet. Det gick bra! Bella klättrade på fint, inge hets. ;-) Men i övrigt är hon väldigt pigg nu.
 
 
 
Idag var det dags för lektion för Gittan igen. Det gick bra! Det var ett bra pass, men vi fick kämpa idag. Både jag och B. Bella slog emot skänkeln i skritten när vi red bakdelsvändningar, så det fick vi ta igenom. Men det går ju såklart inte att bli arg, utan bara konsekvent och rida igenom det. Jag fjäskade en hel del när hon var duktig under detta pass, och hon höll sig glad och trevlig! Sen fick vi börja jogga igång, efter skrittjobbet, och då ville G ha ännu mer energi, så jag fick rida mer framåt men alltså inte mer springigt. Utan mer energi, så att hon bjuder lika med båda bak.
 
Det var himla klurigt att få till i höger varv, för det känns alltid lite motigt där. Men Gittan gav sig inte, hon skulle ha bogar och bakdel på plats, så jag fick vända in o ut på mig själv för att lösa det, haha! Och när jag fattade, vilken känsla! Vilken SKILLNAD. Jag vet inte om jag någonsin upplevt det så ... komplett att rida i höger varv? Det kändes riktigt bra, nästan som vänster. Något släppte liksom.
 
Så efter det fick jag lägga in öppnor på öppna delen på volten, och det gick bra. Sedan var det dags för galopp, och där gjorde vi inget särskilt jobb mer än att försöka få henne att vänta lite mer. Och det var inga som helst problem. Inga protester i vare sig travöppnor eller i galoppen idag, så när hon är loss och igenom så är det inga problem. Protesterna idag var i skritt, när hon blev tvungen att göra som jag sa. Man får liksom lirka lite och fjäska lite för att nå dit då.
 
Ett bra pass!
 
 

SÄLJES

Säljer massa hästutrustning:
 
* 3delat eggbett 9,5cm. 80:-
* 2delat baucherbett 10,5cm. 100:-
 
* Fleecetäcke brunt m. stjärnor. 135cm. 50:-
* Sprillans nytt Hansbo Event Combo (100g med helhals) 135cm. 800:-
* Sprillans nytt Hansbo Event regntäcke. 135cm. 500:-
 
* Svart allroundschabrak med grå kant. Full. 80:-
* Vitt dressyrschabrak liten Full. 40:-
* Marinblått dressyrschabrak + huva. Full. 300:-
 
* Lila elastiska lindor. 100:-
* Bruna bakstrykkappor i läder stl Cob. 80:-
* Veredus hasskydd med magnet. L. 700:-
 
* Grimma limegrön med Mullemotiv. Full. 80:-
* Vinröd grimma från Rider By Horse, med matchande grimskaft. Full. 150:-
 
* Regnjacka vid med marinblått, reflexluva. 164cl. Passar en xs/s. 50:-
* Täckväst från Hööks, strl S. 100:-
* Limegrön softshelljacka med lila detaljer. 38 (som en 36-38). 50:-
* Mörkbruna oskodda ridbyxor 158/164cl. Passar en 34-36. 50:-

* Hackamoreskänklar vanliga, full. 50:-
* Wintec/Bates koppjärn vitt. 100:-
 
Bilder finns på allt, skriv här eller maila josefine.freed@hotmail.com. Allt kan skickas.
 
 

Söndag

Idag så har jag försökt att ta det lugnt och kurera mig lite för att jag inte ska bli sämre i förkylningen. Bestämde mig tidigt imorse för att inte rida eftersom jag känner mig så hängig. For dock upp till stallet och pysslade på lite, och sedan for jag ut till Njurunda för att kolla på Sandras två ritter. Åh så jag blir glad när jag ser dom. Dom red så lyckade ritter idag, jag blir så stolt så jag spricker. Måste alltid hålla mig för gråt när jag ser mina vänner lyckas på tävlingsbanan. :'D
 
Så... efter en vinst i MSV C för Sandra och hennes ridtravare, och en vansinnigt bra debut i MSV B:2 på 62,3% så kan jag lova att jag var ridsugen. Så det fick bli ändrade planer, suget fick gå före måendet idag. ;-)
 
Jag red ut en sväng och dressyrade genom skogen och längs vägarna, och Bella var vansinnigt fin idag. Riktigt trevlig energisk trav, lyhörd och fin. Hon blev ngt laddad efter galopp i skogen, så då fick vi skrittjobba ett tag. Sedan jogging nerför stigen mot vägen igen, och så galoppfattningar på grusvägen hem. Gick så himla bra. <3
 
Mår sämre nu men förhoppningsvis bättre imorgon.. ;-)
 
 
 

Jag kommer att explodera

Jag är så full i känslor nu. När jag tar ett beslut så inser jag oftast att shit, varför har jag inte gjort detta tidigare? Nu känns det precis så. För varje gång jag tänker på det, för varje dag som går så känner jag bara.... varför har jag låtit mig behandlas på detta vis? Det är inte förrän jag tagit besluten som jag låter dom sanna känslorna bubbla upp till ytan och komma upp på bordet. Det är då jag inser. Hur fasen har jag kunnat låta mig manipuleras på detta vis, så länge? Jag har ju alltid stått upp för vad jag tycker och vad som är rätt. Försökt få det bra för alla. Men när jag hela tiden målas ut som "problemet", så undrar man ju tillslut, är det mig det är fel på? Fast jag VET att så inte är fallet. Och nu menar jag såklart inte att jag är felfri. Men nej, jag är inte problemet. Problemet är när man är ett stort jäkla ego som bara ser till sitt egna, som bara ser till sitt eget bästa. Problemet är när man har tunnelseende och när man går över lik för att få som som man vill. När man är villig att manipulera alla omkring sig för att nå sitt mål.
 
Känslan när man försöker konfrontera någon och det enda man hör är suck och stön, samtidigt som personen försöker att vrida och vända på ALLT du säger, för att få det till DITT fel. Och nej, jag har inte på mig offerkoftan nu, jag bara häver ur mig bilden av det som skapats efter att ha pågått under en lång tid. Efter en lång tid så blir man tillslut lite hjärntvättad av en sån här person, vare sig man vill eller inte. Eller hjärntvättad är väl ett stark ord, lite missvisande oxå. Men man blir dränerad på energi. Man blir påverkad. Man lägger energin på saker man inte vill. Bara genom att vistas med en speciell person kan göra mig så matt, så matt. Att behöva höra allt skitsnack om andra. Att veta att när jag vänder ryggen till så är det mig det pratas om. Den stora bristen på sympati, den stora bristen på att kunna sätta sig in i en annans människas perspektiv. Alla har inte samma förutsättningar. Alla vill inte samma sak. Att ständigt bli förfrågad varför man gör si, eller så. Och kommer man med förslag och önskemål tar det tvärstopp. Om det inte är en i pakten som frågar förstås, då kan man tänja på alla regler. Man kan till och med skapa egna regler, ta egna beslut, fast man inte har rätten till det.
 
En del har varit kloka och lämnat för längesen. Men jag har stått ut, jag har kämpat. Men inte för min egen skull. Men nu är det dags att tänka på mig. Och det är snart över, och det kunde inte kännas bättre. Men frustrationen över att jag aldrig kommer att bli förstådd över hur jag tänker och känner, den måste jag försöka att släppa. För det är inte i mig problemet sitter.
 
Jag har exploderat, och det är så skönt.

Todays

Idag har jag känt mig sjuk och hängig. Men framförallt YR. Jag har haft sådan yrsel idag.. det har bara snurrat. Jag blir så om jag haft mycket stress inom mig, eller om jag är/ska bli sjuk. Så jag orkade inte rida idag. Dock så var jag i stallet och fick lite saker gjorda.
 
Melina red Bellabus idag, hon hade varit en surpuppa. Sällan. ;-) Lite skritt och trav ute blev det, alldeles lagom för B. Ungefär vad jag hade tänkt med henne.
 
Imorgon får vi se om hon får vila eller om jag orkar rida. Är sjukanmäld från jobbet, men ni vet hur det är, man får alltid ångest över om hästen står för mycket. Jaja, vi får se hur jag mår..

Gårdagens hästar

Igår så red jag två fina hästar, Bellan och Quantas. :-) Först ut var Bellabus. En uteritt i skogen varvat med frisk jogging på grusvägarna. Jag hade med mig Gittans tänk, att rida mer framåt med mer energi där hon ska ta i jämnt med båda bakbenen. Och det funkar bra på henne på så vis att hon är lugn i munnen, inge stret och inge grejjande med tungan hela tiden. Sen varvade vi med sidvärts främst i skritt. Hon var lite ofokuserad, men då drev jag på mer. För då får hon inte chansen att bli rädd och sakta in för att titta på något, utan jag fortsätter driva så hon måste hålla ett jämnt tempo hela tiden. Då slutar hon tillslut att vara så tittig.
 
Så det var ett bra pass. Jag är dock rädd att hon börjar springa om jag börjar rida såhär alltid, så jag får nog lov att variera lite. Hon är ju väldigt förekommande denna tjej, det märktes på slutet när hon tog tag i tempot själv, och då blir det ju mer spring än när jag ber henne gå på.
 
 
Sedan var det Quantas tur. Han fick gå samma sväng som B, men han fick öva på ställningen. Utåt, inåt, höger, vänster. Att bibehålla den tills jag säger annat. Och i detta red vi övergångar. Han har ju lite svårare för sig så det tar ett tag innan han kommer loss och blir mer medgörlig liksom. Men han kämpade på. :-) Jag har träningsvärk i benen idag dock, haha, dom får jobba ordentligt på denhär herren.
 
 

Lektion för G!

Idag har jag äntligen ridit lektion för G igen. Det är ju bra fantastiskt. Hon bara trollar med sitt spö så har man en häst som dansar fram, känns det som.
 
Jag började själv i skritt, och jag har ju bekrymat mig så himla mkt över att min häst är så tjaffsig i munnen, när jag ska göra halt bl.a. Men så funderade jag härom dagen, och jag VET ju vad som funkar?! Det är att rida sidvärts. Hon kommer loss jättebra av det. Så varför inte göra det liksom? Så jag gjorde det idag. Och det var klockrent. Hon kommer loss så bra, och hon är lugn i munnen, och när jag ridit skänkelvikningar och öppnor så att hon är med mig, så gör ju vi halt utan problem! Och utan stret. Skärpning Jossie. Du kan.
 
Så sedan kom G, och vi joggade igång. Hon tyckte direkt att jag red henne med för dålig energi, så jag fick börja med att tänka att jag ska rida högersidan framåt i båda varven. Först kändes det lite springigt, men jag vet var hon vill komma med det jobbet. B blev så fin! Hon släppte efter jättefint tillslut och hade trevlig svikt i steget. Vi fick rida öppnor då, och B var superfin!! Lite träligt i högervarvet, men vi fick till riktigt bra där tillslut oxå.
 
Sedan skrittpaus innan vi jobbade i nedsittning. Och wow, B var fin direkt jag tog tyglarna i skritt. Hon brukar bli så stretig. Men nix, hon var mjuk och fin. Så det var riktigt kul att arbetet gav sånt resultat. Sedan i traven var det bara wow, det bara flöt. Jag fick vända in framdelen och driva in innerbak ibland, för att påminna. Men hur fin som helst var hon!
 
Sedan i galopperna. Fin, men blev lite fyrtaktig efter en stund, så fick tänka mer drivning där oxå, och då blev hon superfin igen. Hon svarar så bra på arbetet.
 
 

Vila

Då jag jobbat 10-21, och idag 8 till imornbitti kl 8, så har Bella förstås vilat. :-) Det gör absolut ingenting om hon vilar 2-3 dagar i veckan när hon går på betet. Hon rör sig och vandrar så mkt där så det är inga problem. Annat blir det ju sen när hon ska in till höstleriga hagar, och stå på box nattetid. Men det dröjer förhoppningsvis hela september ut.
 
Det händer även lite grejer i Bellas liv, fast det vet hon inte om. ;-) Och såklart även i mitt liv. Jag ska gå ut med det sen, när allt är klart. Men just nu så känner jag bara att varför har jag inte gjort detta tidigare? Ju mer jag tänker på det desto friare känner jag mig, desto mer inser jag hur mycket energi jag egentligen låtit en del suga ur mig.
 
Imorgon ska jag rida lektion för bästa G igen. Det ska bli väldigt kul! Och spännande. Bella har ju vilat i två dagar som sagt så det kan ju gå hur som helst egentligen.
 

Lektion

Idag red vi lektion för en ny tränare B och jag. :-) Det fanns en del bra tips och råd som jag bär med mig. Sedan får vi se. Bella var väldigt munnig idag, och rädd.. och blev därmed spänd såklart. Jag fick rama in henne idag, inte vara lika mesig utan verkligen be henne att vara inom ramen, och inte falla fram med överlivet när hon drar i tyglarna osv. Jag fick jobba på att behålla sitsen i övergångarna, så att hon inte får möjligheten att bita tag i bettet och köra sitt race. Det var klurigt. För hon blir så spänd och kort i skritten liksom. Och när vi började kräva ja då kommer hon med tungan och lägger den över bettet och grejjar på i munnen.
 
Sen blev hon dock lugnare i munnen, och i galoppen var hon superfin!
 
Nästa vecka ska jag rida för min ordinarie tränare. :-)
 
 

Uteritt

Idag blev det en dressyrig uteritt på 1,5 timme. Vi fortsätter att träna på att jag ska rida med kroppen, sätet och låren, och inte händerna så mkt, och att Bella ska vara ställd åt rätt håll, och att hon ska ha en lite lugnare takt än hon väljer, så att hon får stärka sig. Hon var fin! Men typ första halvan av ridturen var hon väldigt tung i handen, och jag red en miljon övergångar och jag red hur många ryggningar som helst. Det funkade ju liksom för stunden, men direkt blev hon tung igen. Men jag lät henne vara, fortsatte med övergångarna och ryggningarna osv.
 
Sen på hemvägen körde vi galoppfattningar från skritt, och fokus på bra avsaktningar som ska ske när jag klämmer till med låren. Och vi övade på att förtydliga att tempoväxlingar sker med sätet, och halt och övergångar sker via att jag kniper med låren. Och det gick bra. :-) Jag har inte kört fast ännu. Jag trodde jag skulle stå helt handfallen efter lektionen för Ingela, att jag inte skulle lösa det på egen hand. Men det går bra än så länge peppar peppar. Hon var så fin i galoppen bitvis, hon glimtade till riktigt fint där ett tag. Och båda galopperna är bra, känns inge konstigt alls. Annars kan det kännas kajk med högergaloppen på uteritterna, men inte nu.
 
Imorgon ska jag prova en ny tränare. Det blir spännande! Hoppas hon går åt samma tänk. Jag behöver verkligen hjälp att få bort handbromsen.
 
 

RSS 2.0