Inte som planerat..

Idag så blev det så att jag tog semester från jobbet för att hinna med mig ordentligt, hade en hel del att göra. Bland annat köpa foder och städa. Sen skulle jag rida två pollar, Bella och Rasmus. :-)
 
Så jag for först till Bella, och under två dagar nu så har hon varit vårtrött på något vis. Hon ville inte komma i hagen, och i ridningen har hon känts framtung och som att hon inte riktigt orkar använda bakkärran.  Och sedan har hon varit en krokodil på gången när man spänt sadelgjorden t.ex. Så ganska tydligt att det är något med andra ord. Hon känner nog av pälsfällningen skulle jag tro. Men iallafall....
 
Hon ville inte komma idag heller, så hon, Åke och  Trinda drog igång bus. Så jag började filma, och 1 minut gick, och de hade superkul.. Sen rätt vad det var så började Åke att jaga Bellie och hugga emot henne, och tränga in henne i hörn/mot kanterna osv. Och detta beteende har jag inte sett han använda på Bellie förut.. Pratade med grannarna och de hade inte heller sett det. Men det kändes inte bra, så jag ställde henne själv. Men å andra sidan blir jag så jäkla delad, för sekunden efter står dom och snuttar på varandra och har det såå trevligt. Och dom två står alltid tillsammans i hagen, i stort sett.. Den tredje hästen är liksom som det tredje hjulet. Det är Åke och Bellie som gäller. Men ändå har han detta beteende tydligen.. Och det känns inte bra. Men det vi märkt är att han blir knepig när hon brunstar, och då biter han henne i röven rätt mkt. Men han har aldrig jagat henne som idag.
 
Hade en planerad skogstur i skritt barbacka för Bellie, men när hon kom in hade hon dessutom dragit av sig en sko. Så jag gick 10 minuter med henne för att varva ner kroppen hennes. Sedan fick hon beta, och gå in i sin hage.
 
 
Därefter gick jag över till Rasmus och tog mig en uteritt på honom. Han är speciell, och jag tycker om den lille mannen. Vi red ut 1h och 25 minuter. Först skrittade vi i skogen och försökte få honom att ta kliven framåt istället för uppåt, och slappna av lite bättre. Sedan travade vi uppför hela hartungvägen (på sidan av vägen), och där la jag in halvhalter och halv-övergångar till skritt. Han skötte sig helt okej, och kändes rätt trevlig på slutet av vägen.
 
Sen skrittade vi ner till en rundbana där vi stannade och galoppjobbade. Först två varv i höger, där han var rätt spänd och låg på, och det var svårt att stanna han. Det var som att han stängde av liksom.. Sen bytte jag till vänster varv, och då var han superfin! Rund, lång och låg och bar sig själv. Men sen fick han fnatt och brassade in i sin egen värld igen så jag knappt fick stopp. Så jag la in en massa ryggningar och övergångar så att han skulle börja lyssna. Men andra och tredje varvet i vänster blev han bara värre o värre... Så jag provade byta till höger varv igen, och då var han lugn och trevlig igen. Så avslutade och skrittade hem efter det. :-)

Uppdatering

Jösses så många pass jag hoppat över att uppdatera om nu. Tiden bara springer iväg.
 
I söndags fick B gå på promenad med mig på ca 45min, mys! Vi stannade och hon fick beta lite gräs också, som hon längtat!
 
I måndags blev det en uteritt med skritt och trav, lite jogg bara med tempoväxlingar, halvhalter, övergångar osv. Hon var rätt spänd, så inget superpass. Men ändå okej. ;-)
 
I tisdags blev det vila och massage pga vädret..
 
Igår red jag ut i alla gångarter, och hon var väldigt fin faktiskt! Tittig och lite spänd, och rädd, men kunde jobba väldigt trevligt i alla fall.
 
Idag ska vi åka in till Färsta och rida lite programdelar tänkte jag. :-)

Dressyrlektion

Idag for jag iväg till Färsta och red för Marita igen. Superbra träning som vanligt! =) Hade med mig mamma som sällskap och kamerakvinna, så jag skulle få lite nytt film-material.
 
Bella var fin idag, men jag får kämpa lite för att få ordning på allt nu. Jag kan inte längre bara glida på domhär halvhalterna, utan nu krävs lite mer. Men Bella är så ambitiös och gör sitt allra bästa hela tiden. Så jag är supernöjd! :-) Fick rida serpentiner med övergångar på medellinjen, som slutligen blev halter. Sedan fick jag rida skänkelvikning längs långsidorna med motsatt ställning så att det blev sluta-tänk. Det tyckte fröken B var jobbigt, och även jag. Så det fick vi kämpa med. Bra träning.
 
Sedan jobbade vi med lite mellantrav, hur jag ska rida innan, under och efter. Oxå mkt bra träning.
 
Sedan galoppjoggade jag henne där hon kändes väldigt fin. Och efter en skrittpaus så tränade vi galopp, och att jag ska kunna rida ner den i en halt/skritt. Det var rätt mkt jobb, för jag tappar min sits. När jag slutar sitta på rumpan så faller jag fram och Bella likaså. Så jag fick jobba mycket med min sits, och samtidigt hålla igång hästen, och samtidigt ja.. allt.. Så på filmen ser det verkligen ut som jag juckar som en galning, haha. Men på slutet syns det att jag hittade känslan, så jag får liksom ha lite tålamod även med mig själv. ;-)
 
Detta var alltså ett riktigt träningspass, inget glidarpass. Men ett pass där Bella ger och ger och ger. <3
 

Dressyr

Idag for jag och Bella över till Färsta, och Ellinor var snäll och kom och fotade oss. :-) Kul med lite nya bilder!
 
Jag sa redan från början att jag inte förväntade mig nå stordåd idag eftersom vi inte ridit på plan alls på hela vintern, och det finns mkt att kika på där..
 
Hon var väldigt trevlig att rida fram, fick henne avspänd och loss i sidorna. :-) Båda galopperna kändes super! Hon var lite spänd och rädd för ett hörn bara.
 
Sen åkte Ellinor hem, och då skulle jag börja träna programdelar med B. Hon blev rätt spänd, så fick jobba mkt med att hitta lugnet igen och hitta kommunikationen. Sen kom en till häst in i paddocken och då blev hon ännu värre.. Tänkte att nu är det kört. Men så hittade jag rätt på innerskänkeln och tänkte mer forma, och då trillade poletten ner. Hon blev svinfin! Så då red jag igenom galoppdelen i LA:3an, med förvänd. Bella var så fin! Men lite halvtrött efter att hon gått runt och varit så spänd innan.
 
Travade av lång, låg och rund. Så fin tjej. <3
 
 

Kondition

Idag blev det ett konditionspass på en spänd och okoncentrerad häst. Så, inget superpass alls.. Känslan var inte speciellt bra överlag. Men, det fanns några riktigt goa bitar även under detta pass. ;-)
 
Började med att skritta- och trava fram ca 30-40 minuter ute, där jag red sidvärts, halvhalter, övergångar, halter, ryggningar. Men hon kändes redan från början väldigt hängig fram, hon höll ett stadigt tag om bettet som jag fick försöka rida loss så gott jag kunde. När jag lät henne gå på mera framåt så blev det bättre. Men hon lyssnade inte speciellt bra på varken halvhalter eller halter idag. Men bitvis fin.
 
Stannade på rakbanan för galoppjobb, och först körde jag galopp- travövergångar, och det gick superbra två ggr. Sen fick hon fnatt och bara sprang i traven... Så insåg rätt snart att nä, det blir skritt/galopp. Och det gick bättre. I själva galoppen var hon väldigt väldigt fin faktiskt! Låg och rund, i båda galopperna. Jag ställde åt båda hållen och hon var följsam. Förutom när hon blev spänd, men det var inte många ggr (i galoppen). :-) Så jag får liksom plocka ur go-bitarna. ;-)
 
Travade av påvägen hem, tills hon kändes trevlig. Därefter skrittade vi av.. Imorgon är det planerat dressyr för fröken, tänkte rida igenom lite programdelar.

Skritt

Idag blev den en skrittur barbacka och bettlöst på ca 1 timme. Det  gick superbra och Bullan var trevlig. Som jag älskar denna tjej! <3
 
Imorgon blir det vila.

Dressyrlektion

Jag red för Marita imorse. :-) OMG vilket pass! Jag svävar på moln. Mitt nya tänk ger resultat hela tiden, med halvhalterna.. Bella var så fin redan från start idag, och jag kände att wow, nu kan jag använda ännu mindre hjälper. Hon bara dansar omkring. Red lite stora volter, serpentiner, övergångar, tempoväxlingar i början. Sedan fick hon rulla på i galopp när jag stod i lättsits. Superfin tjej. Det jag behöver tänka på är det vanliga att få in högerbogen, och att sitta ner bättre i sadeln.
 
Efter skrittpaus så red vi galoppjobb. Först rättvänd galopp tills allt kändes bra och jag hade henne mellan hjälperna. Först glömde jag halvhalterna och då rinner hon iväg och blir lite tung fram, men när jag kom ihåg dessa så blev det helt annat. Och då började vi jobba förvänd galopp, och så låg vi och rullade på en övning som inkluderar både förvänd och rättvänd galopp. Och Bella bara briljerade!! Herregud så fin hon var, och jag var noga med halvhalter hela tiden och hon bar sig så jädra bra, och väntade så bra. :-D
 
Så efter vi tragglat detta ett tag i båda varven så fick hon trava av lång och låg. Ett riktigt superpass!!

Dagens

Jösses vilken LÅNG fredag. :'D Kl 10 åkte jag till stallet som planerat och röjde med Helene. I sju !!! timmar höll vi på.. Från 10-17 så städade och röjde vi non-stop, med ett korv-stopp på 10 minuter. Helt galet. Så jag var ju rätt trött och orkade inte direkt rida efter detta arbetspass. ;-)
 
Men jag kunde bara inte släppa tanken på ridning när jag kom hem.. Jag kände att jag liksom måste jobba henne lite mer, nu har hon gått lugnt, vilat, jobbats från marken, ridits ut med sällskap, och ridits av min medryttare. Och då är det som jag inte får riktig kontroll över henne, haha. :-P
 
Så jag åkte dit igen runt 19 och red ut längs vägarna, ett dressyr-jogg-pass. Superbra! Elr super och super. Det var egentligen inget extremt bra pass liksom, men alla pass är så jäkla bra just nu oavsett vad.. För hon har liksom steppat upp och blivit bättre även i det som brukar kunna vara lite sämre. Så just nu är det så roligt att rida!
 
Red en massa övergångar, halvhalter, halter och ryggning. Beroende på hur hon svarade. T.ex på hemvägen så fick det bli trav, halt, rygga, eller trav, skritt, halt, rygga. Hon kom igång kanonfint med ryggen, trots att det var hemväg. Lång och fin hals oxå. På bortavägen var hon trevlig från start, även i skritt. Lyhörd och trevlig.
 
Så jag är supernöjd :-) Imorgon rider Othilia, och på söndag hoppas jag på att det blir lektion.

Gårdagen

Igår var det först tänkt att jag och Melina skulle till Färsta och rida.. Men när jag åkte hem från jobbet så vräkte snön ner, och då blir det inget bra pass liksom.. Kändes onödigt att åka dit. Men sen slutade det snöa efter en timme, och då blev jag sugen att åka igen, men det skulle bli så sent så vi sket i det.
 
Tog ett pass i paddocken hemma istället. Det var inget toppenpass, men jag är SÅ nöjd! Alltså, om detta inte är ett toppenpass, hur är då ett toppenpass? Bella var alltså SÅ duktig, och vi bara fortsätter utvecklas.
 
Jag red först lite sidvärts i skritt, och sedan började jag jogga igång henne enligt travprogrammen i LB:1 och LA:1, med lite ändringar typ övergångar osv. Kände att det kändes lite trögt i traven, och att hon var lite tung fram, och insåg då att jag måste rida mer framåt så att hon får igång motorn. För nu blev det sådär att hon väntar nästan lite för mkt, att det blir soppatorsk. Så när jag red framåt gick det bättre.
 
Sedan i galoppen var hon fin, det tar ngt varv innan jag hittar ordning på allt.. Med sits,skänklar, inramning och allt ni vet. Men högern, jösses vad fin hon blir där när allt blir rätt. Såhär bra har den aldrig varit. Så himla kul! Jag passade på att rida lite övergångar här mellan trav och galopp som vi har svårt för. Hon blir spänd när hon kommit ner i trav efter galopp, men då red jag henne framåt, och var supernoga med eftergiften. För rider jag henne framåt och behåller kontakten som den är, så lägger hon sig i handen och springer. Men ger jag henne tygeln och rider framåt så ger jag henne ansvar, och ber henne bära sig själv, och då gör hon det. Och därefter kan vi fatta ny galopp. Så får vi bara ordning på dedär så kommer det nog gå bättre och bättre. Så himla kul. :-) Vill bara träna mer och mer.
 
Joggade sedan av lite lång och låg innan vi skrittade ut som avskrittning.

Tisdag + onsdag

I tisdags red Othilia ut Bellabus en sväng i skritt och trav. En pigg och tittig häst men ändå duktig. :-)

Igår så red jag och Bella ut med Melina och Rasmus, och vi red en sväng först mot aldernäset där vi joggade fram hästarna. Sedan jobbade vi lite galopp på rakbanan. Bella var ju lite i sin egna värld som hon brukar när vi rider ut med andra. Så hon är lite på bogarna och får inte riktigt igång ryggsvinget när vi rider fram. Sedan jobbade vi galopp på rakbanan och då blev hon ganska frustrerad lilla damen, men jobbade ändå på riktigt bra när hon slappnade av. Hon var duktig! Med tanke på att Rasmus också var på rakbanan.. Så hon skötte sig utmärkt med tanke på vad man kan förvänta sig. ;-)
 
Idag ska jag och Melina åka in till Färsta för lite dressyr så vi får lite ordning på torpet. :-)

Söndag + måndag

I söndags så var jag inte ridsugen alls. Så jag drog med mig sambon, och så tog vi en promenad med Bellabus, och avslutade i paddocken med lite löslongering i skritt och trav. Bella var duktig! Och hon såg riktigt bra ut i båda varven. :-D Annars ser hon alltid så kackig ut i höger varv, men inte idag. Det känns ju riktigt positivt. :-)
 
Blev lite foton på finaste fuxen <3
 
Igår fick hon vila då det var riktigt pissväder, regn och storm...

 

Fre/Lör

I fredags hade Othilia Bellabus, och de red ut ca 1 timme i skritt och trav. Bella var pigg men hade varit väldigt lyhörd och trevlig ändå. :-D
 
I lördags for jag in till Färsta och red dressyr själv i ridhuset. Jag hade tänkt mig programridning, men det var 2m på varje sida som var dränkt i vatten, så det blev 4 m kortare än normalt, och lite snirkliga vägar. Men jag red iallafall programdelarna, men fick ju lägga dom lite annorlunda för att få plats. Red mest ur LA:1an. Bella var fruktansvärt fin!! Red fram med det vanliga tänket. Enkla, tydliga hjälper som jag får att gå igenom tills hon svarat. Idag provade jag sitta ner för första ggn på grymt länge, och wow!! Oftast när jag sätter mig ner tkr jag hon lägger i en extra växel och försvinner från mig, men nu hade jag kvar henne mellan hjälperna och i dehär tänket att hon ska svara på varje hjälp, och hon var såå fin! Vi svävade fram. Sån härlig känsla.
 
Jag kunde öka på traven utan att hon sprang iväg.. De kändes underbart. Och galoppen, både höger och vänster var nästan lika bra!! Helt galet. Och det kändes typ som om jag satt INUTI henne.. alltså det var en ny känsla för mig, vi var verkligen ett. Hon lyssnade grymt bra. :-D
 
 

Tis och Ons

I tisdags så red jag och Bellabus ut med Melina och Rasmus, supermysigt! Melina visade en ny väg till en strand som vi red runt lite på. Jag joggade lite där i alla gångarter och Bella var spänd men skötte sig fint i alla fall.
 
Igår, onsdag, så red jag ut ca 1 timme. Först red jag fram på grusvägar och Bella hade en fantastiskt trevlig trav! Härligt gung i hela kroppen. På hela bortavägen var hon trevlig. Sedan när jag vände så la hon sig på bogarna direkt och släppte ryggen, för att hon blev taggad. Så då la jag in mer övergångar, ryggning och halvhalter så att hon fick jobba lite bättre iaf.
 
Sedan stannade vi på rakbanan och galoppjobbade. Hon var väldigt tung och tråkig i munnen idag i det jobbet, och bitvis även i skritt och trav. Så det var liksom inget superpass, vi hade en del diskussioner.. Men ett helt okej pass liksom. ;-) Hon kan inte alltid vara på topp..

Helgen

Dags att uppdatera lite ang. helgen. :-) Bellabus har skött sig utmärkt!
 
I lördags så hade jag planerat lite galoppjobb inför söndagens lektion, så att hon fick jobba både huvud och kropp lite. Jag hade planerat rundbanan, men den var stängd, så det fick bli rakbanan. Och det är alltså tredje ggn jag galoppjobbar henne på rakbanan sen vi flyttade hit i oktober, och nu.. vilket skillnad! Hon kunde till och med skritta bra emellan galopperna, och trots att hon taggade till så var hon betydligt lugnare än föregående pass där. Och hon lugnade sig mkt snabbare. Så vi fick till en väldigt trevlig galopp! :-) Sedan travade vi hemöver, och skrittade av hemma runt stallet.
 

 
På söndagen, igår, så var det dags för dressyrlektion för Marita igen. Så himla kul att komma igång igen. Bella var så jädra fin! Jag fokuserar fortf. på dessa halvhalter, och att vara tydlig. Att har jag bett om något så tar jag igenom det konsekvent. Jag bad om att få rida travprogrammet i LA:1an, och kika på lite förvänd galopp.
 
Så vi började med travprogrammet som innehåller 10m- volter, skänkelvikning, längning av form på längre tygel, typ. Så vi började med att upprepa volt- och skänkelvikningsdelen tills den satt bra. Jag fick bra hjälp med skänkelvikningarna, och att komma ihåg halvhalterna innan hörnen osv. Jag blir lätt så "stressig" när det händer mycket, som i ett program, att jag glömmer halvhalterna. Men det blev superbra när jag kom ihåg dessa.
 
Sedan övade vi på dendär delen där man länger formen, och jag fick hjälp med hur jag ska rida henne där för att hon inte ska dyka ner liksom. Det kändes bra.
 
Sedan kikade vi på galoppen, började med höger, men struntade i förvända då jag kände att vi behövde ligga på stor volt först för att få koll på delarna. Bella hade en riktigt trevlig galopp! Och så småningom fick vi till bra 10m- volter, och så fick vi öka/minska volten lite. Bella var så så fin, och bar sig väldigt trevligt. Hon blir så otroligt ambitiös i galoppjobbet så hon sätter sig nästan lite för mycket.
 
Sedan samma sak i vänster varv, och lika fin där! Så underbart bra pass. :-D

RSS 2.0