Gårdagen + idag

Igår så hoppade jag upp barbacka på Bella och tog på henne hackamoret, och red en skogstur på 1 timme. :-) Supermysigt!! Hon skötte sig bra, men var lite väl pigg ibland. Men gick ändå att påverka, och hon kunde ha lång tygel hela ridturen. Skönt!
 
Idag så hade jag planerat en bra uppvärmningsrunda, för att sedan galoppera i backar. Men det blev inte riktigt så.. Jag red fram i skritt och trav i kvarteret, och hon var jättefin! Speciellt när vi kom förbi stallet, då blir hon ju som en dröm.. Hon var riktigt trevlig i traven. Älskar den traven.
 
Men sen, när vi skulle galoppera osv så blev hon spänd och tittig osv. Nä, det var bara katastrof.. Och jag, tjurig som jag är, så skulle jag prova alla variationer för att få något att funka. Men nä, tillslut gav jag bara upp och skrittade hem. Hon skrittade dock trevligt så får väl försöka tänka på det positiva idag. ;-)

Bästa Bellan

Idag så red jag ut i det underbara vädret, minus blåsten. Det var strålande sol, I love! Och Bella var lika underbar och strålande. Skrittade först en 15 minuter en runda, för att sedan rulla på i trav ett tag och jobba med halvhalter och lite temposkillnader. Hon var väldigt trevlig! Rund, aktiv trav med bra gung.
 
Red sedan till travbanan och tog ett varv galopp i vardera varv. Även här var hon väldigt fin. :-) Hade önskat en rundare form i högergaloppen, men den var ändå bra. Bra takt och tryck i galoppen. I vänstern så låg hon på lite mer så där hade jag önskat lite mer lydighet, men hon var ändå fin. Helt okej. Man kan inte få allt. ;-)
 
Supernöjd med detta pass. Så får vi se imorgon om hon blivit någe varm i hoven igen eller om det är grönt. Hittils har hon varit superfin så hoppas det fortsätter så.

:-)

Onsdag: Vila pga snöstorm
 
Torsdag: Red ut en sväng, och skrittjobbade en del längs vägarna. Halter och tempoväxlingar, och hon var fin lilla damen. :-) Sedan joggade vi en sväng i kvarteret, och WOW så fin hon var. Hon är alltid så jäkla fin när hon gått lugnt/vilat... När hon fått smälta allt i kropp och knopp. Hon hade sånt trevligt gung i traven, och var rund och fin i formen, samtidigt som hon lyssnade både framåt och bakåt. Så fin! <3
 
Idag: Det blåste så himla mkt så var inte ridsugen öht... Så jag löslongerade lite i paddocken, mest i skritt. Tränade på skritt/halt. Och sedan la jag in trav, och så övergångar skritt/trav. Höll inte på länge då det var rätt halt. Sen idag så var hon lite distraherad av stormen, men ändå lugn och harmonisk liksom. Idag höll hon på och skulle vända sig mot mig hela tiden, så fick tänka på mitt kroppspråk och visa var jag ville ha henne. Hon brukar inte hålla på sådär, haha.. Sötpuppan! Sen brydde hon sig inte mkt om longerpisken jag använde, om jag petade med den hon ba "åh, vad är dehär.. *tittar nyfiket och nosar på den*.." Men det gick bra ändå. ;-) Är nöjd med lillfisen. <3

Peppar peppar så är hon fortf. fin i samtliga ben. I helgen ska jag rida lite mer och känna av läget.

Skritt

Igårmorse ringde jag till veterinären och rådfrågade ang. värmen i Bellas ben. Hon tyckte, att eftersom hästen inte blivit sämre av ridning, så skulle jag fortsätta att prova mig fram och se med t.ex voltarbete, om hon känns annorlunda eller om hon är som vanligt där. Om så, så kan det vara en blödning i hoven vilket tar några veckor att bli bra. Men känns hon ofräsch eller så så kan det kanske vara kotleden.
 
Bella vilade fre, lör och sön, och på lördagen for jag och panikköpte Back on track som hon haft på sig nattetid sedan dess. Söndag, måndag och idag tisdag har hon varit kanonfin i benen.. Intressant!
 
Igår så skrittade vi ut ca 35 minuter i området, och hon var väldigt trevlig. Hon gick på lång tygel, men hon hade en sån rörlig och pendlande rygg i skritten så hon var väldigt härlig att sitta på. :-)
 
Idag så skrittjobbade jag henne i paddocken, och la fram fyra bommar varav två upphöjda. Började med att skritta runt spåret, och fick ta tyglarna direkt då hon började ila fram, och det är halt just nu så då fick jag ta kontrollen direkt. Jag red lite vändningar till en början, där jag vände framdelen. Jag tänkte på det Gittan påminde mig om sist, att sitta bättre på vänster sittben och att dra tillbaka höger axel. Vilken skillnad! Mycket lättare att vända i höger varv genom att tänka på detta. Wiho.
 
Sedan la jag in halter.. Och sedan började jag skritta över bommarna, och sedan vända i en framdelsvändning och, och sedan en till. Sedan halt på långsidan. Och så hörnpassering, och sen hörnpassering igen och över bommarna. Haha bra förklaring. Det var iallafall en massa variationer och det var bra för puppi. Hon var duktig! Jag avslutade med att rida serpentinbågar åt ena hållet, och sen skänkelvikningar åt andra hållet, och fokuserade då på att använda höfter och säte, istället för ben. Gick fint! Supernöjd med detta pass.
 
 

Helg

Igår så funderade jag massor på dethär med Bellas varma ben.. Och jag kom då fram till att det blir ett besök hos farbror doktor för henne. Det har varit så till och från i ca 1 månad nu, och det känns helt enkelt inte bra för mig. Det är ju ett tecken på att det pågår en process där.. Så veterinären får utreda vad det kan tänkas vara.
 
Så nu lär hon vila hela helgen och tills vi får en tid. Alt. skrittpromenader.
 
Iallafall så har vi fått byta hösilage, och jag har hunnit få analysen nu. Det skiljer sig väldigt mycket mineralmässigt från det gamla, men proteinet och energin är ungefär likvärdiga. Alltså toppenbra! Men detta bekräftar ännu en gång hur viktigt det är med analys på grovfodret. I förra grovfodret var det brist på fosfor, så då fick jag tillsätta ganska mycket av det. Och i detta nya hö är det brist på kalcium istället, och fosforbehovet täcks. Så tänk om jag skulle fortsatt ge av den gamla foderstaten och struntat i att göra analys? Stor brist av kalcium och ett stort överskott på fosfor, det leder till att kroppen börjar äta av skelett och tänder, och hästen får benskörhet av kalciumbristen. Så har man ingen analys så är det bästa att INTE laborera med olika mineraler..
 
 

Skrittur med brudarna

Idag så skulle jag skritta ut med Othilia och Åke en sväng. Vi bestämde oss för en sväng i Ås-backen. Precis innan vi skulle iväg hörde Melina av sig och ville följa med. ;-) Så vi red bort till henne och skrittade ett varv där runt travbanan tills Melina var klar. Sen bar det av till Ås-backen. Jag red barbacka och med hackamore, och Bella skötte sig toppen! Lite smått arg på grabbarna ibland men det får man ju ta. ;-) Vi klättrade två omgångar, och var ute 1,5 timme. Vi som skulle ta en tur under en timme. Haha. Men inte för att det gjorde nånting. Vi hade maaassor att prata om. Väldigt trevligt! :-D

Gårdagen + idag

Igår så red Othilia Bellabus. Hon tog en sväng barbacka på henne, i mestadels skritt, men även lite trav. Hon gör det bra, haha. Jag tkr Bella är så ostabil att sitta på barbacka i trav..
 
Idag så tog vi en joggingtur med massa travjobb i kvarteret. I början så kändes hon inte alls rolig, utan väldigt spänd osv. Red med en hand först, och det gick faktiskt helt okej. Men när vi vände hemåt så blev hon så taggad.. Sedan kom vi ut på vägen, och då blev hon fin! Hon travade i en rätt trevlig trav. Skulle önska att hon väntade på steget lite till, men detta får duga på uteritt liksom. Jag red övergångar och tempoväxlingar. Så fort hon inte tog en halvhalt för sätet så fick hon göra halt och rygga så att hon började ta halvhalterna igen. Funkade bra, men fick upprepa och påminna henne rätt ofta. ;-)
 
Men en rätt bra uteritt överlag. Lillpullan. <3
 
 

Träning för Gittan

Idag var det äntligen dags att träna för Gittan igen. Haft uppehåll på nästan 3 månader pga personliga skäl, men nu var det alltså dags. Gittan hade varit på någon sits-kurs, så hon hade massa ny inspiration att ge, så vi exprimenterade lite med det, och det gav himla bra resultat. Jag älskar såna här lektioner, när det fokuseras på mig, för då hamnar hästen rätt tillslut liksom.
 
Jag fick göra massa halvhalter, och dessa fick jag göra genom att föra ihop skulderbladen. Svårt att förklara såhär som ni säkert förstår. Men det gjorde att hon började lyssna bättre och för mindre hjälper, och mina armar/axlar osv for inte omkring så mkt. Jag var mest stilla med armar och händer.

Sen fick jag rida med en hand säkert halva passet. Först i skritt, och då fick jag vända mycket, och fortsätta med halvhalterna med skuldrorna. Sedan fick jag testa samma sak i trav, och det gick förvånansvärt bra tillslut. Jag fick även tänka höger skuldra närmre ryggraden, eller axeln bakåt. För den axeln vrider jag så den åker fram. Det gjorde jättestor skillnad när jag fick koll på höger axel.
 
Sedan i höger varv så fick jag träna på att sitta ner på ytter sittben, för jag lyfter gärna det och "hänger" på min innersida. Och det är därför hästen ramlar åt höger, och så börjar jag fippla med högertygeln och det blir bara kaos. Men när jag satt kvar på ytter så gick hästen kvar på spåret oxå, utan att tippa omkring.
 
Jag fick även galoppera med en hand, och det gick väl lite väl fort. Det var vänster. Men fick fortsätta med halvhalterna och dom lyssnade hon på. Fick smyga in att rida med båda händerna till och från, men började jag dra i högertygeln så fick jag gå över till en hand igen. Och detta var så tydligt... Jag fick en riktig aha-upplevelse. Man behöver inte sitta och fippla så jädra mkt med armar och händer för att få något att hända, och detta blev så himla tydligt nu. När jag gick från att rida med en hand (och där med att tyglarna var samlade till en punkt) till att ta båda händerna och börja ratta omkring. Så jag fick tänka till ordentligt.
 
I slutet var hon förjäkla fin i båda galopperna! :-D Fina puppiluran. <3

Vila

Idag vilar pullan min. :-) Var dit och pysslade lite och bytte täcke på henne till hennes nya Amigo Bravo 100 gram, då det ska vara plusgrader från och med typ nu och hela veckan framåt.
 
Ska även ta och lägga en beställning från England nu då jag behöver en fårskinnspadd då hon har fått såna skav efter schabraken/sadlarna. Det blir så varje år, men nu har det blivit lite värre än vanligt. Så behöver ha ett fårskinn mot huden hennes och hoppas att det hjälper. :-) Sen ska jag köpa ett halstäcke till 100g täcket, och en liner. Så hoppas det kommer innan nästa helg.

Uteritt

Idag blev det en uteritt längs vägarna i det underbara vädret, igen. Love it! Bella var riktigt trevlig idag. Ja inte rakt igenom såklart, men det var ett bra pass där jag fick henne till bra arbete. Red först skritt- och travövergångar, och sedan blandade jag med tempoväxlingar i skritt, och en massa halter och även ryggning. Så fort hon inte tog halvhalten så fick hon göra halt och rygga, och sedan började vi om. Och detta hjälpte verkligen!
 
La sedan in galopp, och hon var så jäkla härlig. Älskar hennes galopp! Både vänster och höger var superhärlig. :-D

Sen på hemvägen så la jag in tempoväxlingar i trav, och gjorde samma där att om hon slutade ta halvhalt och komma tillbaka så fick hon göra halt och rygga. Det gav bra resultat och hon var väldigt trevlig i traven på hemvägen. :-) Så glad!
 
 

Ridhuset

Idag for jag och Bella in till ridhuset och mötte upp Malin och Melina. :-) Jag red ganska länge, typ 1 timme och 20 min kanske, men det gick inge vidare. Det var väldigt upp och ner, men mest ner. Hon blir så stark och tung och snabbt går det.. Vi stryker ett sträck över detta pass, orkar inte gå in mer ingående på det för det finns inte så mkt bra att skriva. Känns inge bra när hon inte är samarbetsvillig, och jag försöker allt möjligt för att det ska gå. Okej, jag ska lyfta fram en bra sak. På slutet så kröp hon ner i en låg och rund form i traven med en trevlig ryggverksamhet och kändes helt okej.

Uteritt i fantastiskt väder!

Idag blev det en härlig uteritt i det underbara vädret, strålande sol och vindstilla. Ganska kallt, men jag hade overallen och var uppvärmd sen innan, så jag svettades typ hela ridturen. Från början red jag bortöver i området, och skrittade fram.. Sen började jag med övergångar till halt, och sen skritt/trav.
 
Jag har fått lite inspiration så idag så red jag lite tydligare. Om hon inte lyssnade på säte, och jag behövde ta i tygeln, så var jag konsekvent med att om jag väl tar i tygeln ska hon stanna direkt. Annars så försöker jag stanna med sätet, och så håller jag mesigt i tygeln och liksom bara håller... Så nu var jag tydlig, och hon svarade väldigt bra på detta. :-)
 
Red sedan tempoväxlingar i trav, på hemvägen. Sen red vi förbi hemmet, och hon ville ju såklart gå hem, så här blev hon väldigt lugn och lyhörd, och lite gung började komma i traven. Hon kändes riktigt trevlig! Fortsatte med tempoväxlingar och hon lyssnade såå fint!
 
Sedan skrittpausade vi innan vi fortsatte, och då blev det övergångar mellan trav och galopp, och hon kändes helt okej! Lyssnade fint och hade trevlig galopp. Det blev en hel del uppförs i detta arbete, och då får jag lite hjälp med övergångarna i och med lutningen på vägen. I varje kurva gjorde vi övergång till trav och ny fattning i det nya "varvet". Sen på slutet blev hon extremt rund och djup i formen och stretchade hela överlinjen såå bra! Hon var väldigt duktig. Lugn och fin. :-)
 
Sen skrittade vi hemöver, svettiga och nöjda.
 
Imorgon skulle vi ha ridit lektion för Gittan, med Melina och Rasmus. Men det blev inställt. Men vi ska iallafall in och rida där en sväng. :-)

Skritt

Idag så skrittade jag ut Bella barbacka i hackamore, i skogen i typ 1,5 timme. Hon var superduktig idag! Pendlande bra skritt hela vägen, och jag kunde ha lång tygel överallt. Det gick fort ibland, men så länge hon skrittar rent och ser sig för och inte bara blir som en pansarvagn så är jag nöjd.
 
 

Löslongering

Idag fick det bli lite jobb från marken. Fortsatte i samma spår som förra ggn, som då var första ggn då jag löslongerade ordentligt, och introducerade galoppfattning. Men idag... idag kom fröken på att är man lös då kan man minsann skippa att lyssna på kommandon serrni! Då kan man trava i flashig travartrav från ena sidan till den andra så att morsan inte ens kommer åt en. Superbra. Så varje gång jag försökte få henne i galopp så smashade hon iväg i stor-trav till nästa kortsida. Den lille olydige damen. Från början fick jag någon fattning, och då fick hon massa beröm givetvis, men sen i höger varv så ville hon bara fatta korsgalopp, och jag ville se att hon kunde ta en ren fattning. Så jag tog longerpisken och la snöret bakpå henne i samband med fattning, och sen dess slutade hon att trava runt mig, och istället över hela banan.
 
Så efter mycket tragglande, där jag fick några vänsterfattningar, så slutade hon ta även vänster.. och bara flashade på i sin trav. Så jag gick då och hämtade longerlina istället. Började i höger varv, men nä.. ingen galopp. Bytte till vänster, och DÄR tog hon fattningarna. Äntligen! Detta är faktiskt första ggn hon på kommando tar galoppfattning från marken. Superstort framsteg. Hon tog två-tre st, och den sista så galopperade hon något varv till och med. Annars bryter hon efter 3 språng.
 
Men jag är fortf. så frustrerad över att hon inte tar höger... Jag får fortsätta traggla. Höger har ju alltid varit den svagaste, och jag behöver ju stötta henne mkt mer i det varvet när jag rider, och hjälpa henne med höger bak. Så jag hoppas det "bara" är en sån grej, att hon behöver stärkas i sig själv för att fixa höger. Så det inte är något fel på henne. Hon tog höger rätt två ggr, men jag får liksom "överraska" henne in i den. Hon tar den inte bara rakt upp och ner. Vi får göra det ifrån ett hörn liksom.
 
Tänkte fortsätta med detta jobb 1 gång i veckan. Har alltid undvikit longering, men nu känner jag att det vore bra att lära henne allt från marken oxå. Och se till att hon kan galoppera i egen balans utan att jag sitter där uppe och hjälper henne.

Rödpullan

Igår så hade jag planerat att åka till ridhuset, men då hon var lite varm i en hov så blev jag nojig och red ut en lättare sväng istället i alla gångarter. Hon var INTE rolig. Det var snö/regn och allmänt pissigt väder, och hon skulle kolla på allt. Hon var väldigt spänd så svårt att få något vettigt. Hon gick som inte att kommunicera med så bra. Traven är katastrof nu. Skritten däremot, och galoppen är bra. Skritten har vi börjat få väldigt trevlig gung i. Och galoppen är som sagt oxå rätt bra. Ett dåligt pass men man måste ju lyfta fram fördelarna ändå liksom. ;-)
 
Idag så var hon fin i alla benen, så red en längre tur längs vägarna. Hon var ganska upp och ner.. Ena stunden fin, sen alldeles spänd och okommunicerbar. Hon var rätt fin där ett tag där jag varierade mellan tempoväxlingar, skänkelvikningar och övergångar. Sen fick hon en längre skrittpaus, och sen tänkte jag rida samma arbete igen, och tänkte att hon borde göra detta ännu bättre när hon fått pausa en stund. Men nä, hjärnan var nån helt annanstans än med mig. Så jag gav upp en stund.. Sen kom vi in i skogen, och där fick hon rulla på i galopp, den var faktiskt rätt trevlig! Sedan provade jag trav igen på vägen hem, men alltså den är inte fin... *frustrationen*. Men men, bara att andas och LE. :-D Skrittade sen hemöver..
 
Upptäckte i stallet att hon tappat en sko på ridturen. Alltså!? Hur fan kunde jag inte märka det. xD Jag tog bilen och åkte en sväng och hittade den ca 30 min hemifrån, och där galopperade jag i höger galopp. Hon hade tappat skon vänster fram. Så det var ju lite spännande..
 
Hovis kommer på onsdag så det är bra. (Y)

Gårdagen

Igår så red jag en joggingsväng på 1 timme med Bellabus. Först längs rakbanan, där vi red fram i skritt och trav. Hon kändes helt okej. :-) Sedan galopperade vi 4 varv på rundbanan. Det gick oxå bra. Jag får verkligen se till att jobba med rumpan min bara för att rida takten, hon blir gärna snabb annars. Men som sagt hon var fin. 
 
Idag har hon vila, och imorgon ska vi ev. till ridhuset. Jag har äntligen stoppat om min dressyrsadel så jag  är så sugen på att prova den. :-D

Uteritt längs vägarna

Idag blev det en tur på 1 timme och 40 minuter längs vägarna. Superhärligt!! Red först fram i en ganska frisk trav där Bella själv fick välja tempo (till en viss gräns), och red lite övergångar till skritt. Så småningom la jag in galopp-övergångar, och hon var duktig! Så småningom så krävde jag lite mer, att hon skulle vara mellan hand och skänkel. För ibland blev hon lite för "het" och ilade iväg alldeles, så jag fick liksom "hallå, nu lyssnar vi!" och det gick superbra då. Fick till några riktigt trevliga övergångar mellan trav och galopp. Gud så fin hon kan vara.. Lillpuppan. Fina fattningar för små hjälper, och en lugn trav och en bra övergång där hon väntar.
 
Sedan jobbade vi med traven, tempoväxlingar där hon ska vänta på steget. Vi hittar ett bra läge, sen ökar jag steget lite, och sen faller allt när jag ska ta tillbaka. Eller ja inte allt såklart.. Men där har vi det stora problemet. Men det gick bra ändå, och även om vi fick kämpa lite för att få till det så fick vi till det tillslut. :-)
 
Supernöjd!! :) Såklart så tog vi en massa långa skrittpauser emellan arbetet.

Playdate!

Idag skulle jag jobba Bella i paddocken löst, så jag började med en promenad bortöver. Så gick jag förbi Melinas stall, och då jobbade hon Rasmus löst i paddocken. Så jag bjöd in mig och Bella och så fick dom leka tillsammans. ;-) Vi tänkte att dom skulle få hoppa lite, typ 50 cm. Men det tänkte inte dom.. Eller ja, inte Bellie. Dom såg ut att tycka det var superkul att finta oss och rejsa förbi oss när vi försökte rama in dom. Haha. Men vi fick några skutt iaf! Bäst går det när jag hoppar med B, då går det an. Men annars är det svårt att övertyga henne.
 
 

RSS 2.0