Bates Innova

Idag har jag provat en Bates Innova på Bellie. Jag har gjort det en gång förut, men den var sprillans så jag kunde inte prova ordentligt.
 
Denna låg förvånansvärt bra. Jag hade xvid järnet i, och då blev den i lite framvikt. Jag tror att med vid-järnet så kommer den i mer balans, och blir även rakare bak. Tycker dock inte den är så värst svängd. Det är ju dessutom luftstoppning och då måste man sitta i sadeln för att den ska fördela luften korrekt.
 
Jag red bara en kortis på 15 minuter för att känna av. Jag fick ha två hål längre än vanligt på mina stigläder, och det är helt omöjligt att ens ha ett hål längre i min sadel för då far benen omkring. Jag provade trava lite i både lättridning och nedsittning och man satt ju där man satt. Man fick bra hjälp i traven. Dock så är den ju lite bred att sitta i, men inte så gräsligt som jag fått för mig. Men stöden tycker jag är alldeles för stora för min smak, för jag kunde inte ens röra mig i sadeln. Annars mjuk och trevlig. Så gillar man skruvstädskänsla så köp! ;-)
 
 

Morris n Nolan

Jag provade en sadel för skojs skull som var lånad på prov i stallet. Jag har aldrig provat en MN men alltid velat, så nu har jag fått göra det oxå. Denna var för smal. Låg i hyffsat okej balans, men den kom inte ner framtill på henne, så lite bakvikt blev det. Jag provsatt den på gången men kände direkt att den var för bred för mig, så jag provred aldrig. Det var liksom ingen idé. Jag är för känslig för breda sitsar. Och min skulle ju på omstoppning men det är lättare sagt än gjort att få en ny tid där. Förhoppningsvis blir det i slutet av veckan som kommer..
 
Detta är en 17" och 31 i bomvidd.
 
 

Dagarna två :)

Igår så hade jag tänkt träna kondition på rundbanan, men då Bella var lite varm i en hov då så blir jag ju lite nojig och vill inte kräva något med mig som belastning på henne. Så istället så fick hon jobba själv. Vi tog en promenad på 40 minuter först, innan vi gick in till paddocken där jag provade att löslongera henne för första ggn mer ordentligt. Det var väldigt kul! Från början så segade B runt och tyckte det var dö-tråkigt, och det gjorde jag med först, men när jag istället gjorde rörelserna MED henne blev det genast mer tryck i damen.
 
Detta var så roligt! Jag fick känsla över hur jag ska använda mitt kroppsspråk bättre. Vi fick faktiskt till och med galoppfattningar idag, för första ggn på kommando från backen. Coolt! ;-) Hon är rätt travsäker från marken så det har jag aldrig fått till. Men jag har inte jobbat något med det heller för att jag inte "kan". Men nu så gick det alltså om jag var lugn och konsekvent och hade tålamod. Och hon började studsa efter att hon fattat galopp och busade till det lite, haha. :-) Hon fick massa massa beröm. Så detta ska vi definitivt jobba vidare med. Sedan skrittade vi ut en sväng till innan hon fick gå ut i hagen igen.
 
 

Idag så blev det kondition på rundbanan. Först så red vi ut längs vägarna och värmde upp i skritt och trav. Bella var okej till en början, men sedan eskalerade det och hon tappade all fokus. Inget fungerade, huua. Haha. Så jag red som planerat bort till rundbanan och körde igång med galopp. Och där låg fokus på lugn, taktmässig galopp där HON ska bära sig. Alltså jag försökte jobba med att jag inte ska bli kvar i tyglarna och bromsa henne, utan jag skulle använda mitt säte till att rida takten, och med mjuka typ lösa tyglar för att hon skulle få bära sig själv. Det gick bra! Körde två varv i höger, ett varv i vänster. Och sen upprepade jag det. Så sex varv totalt. Hon var duktig! Men lika pigg på hemvägen som innan... Hon stod dock och gäspade på stallgången så trött blev hon allt även om hon inte visar det så väl.
 
 

Update

I förrgår vilade båda hästarna. Igår red Othilia Bellie en uteritt på 50 min i alla gångarter. Bella hade varit väldigt pigg, men trevlig överlag. :-) Rasmus var varm i ett ben så han fick vila.
 
Idag så har jag ridit Bella en sväng på 1,5 timme. Först lite pulsning i snön, och sen jogging i trav med övergångar och tempoväxlingar på PIGG tjej. I tempoväxlingarna var hon så fin! Fick till en riktigt bra takt där. Jobbar mycket med takten just nu. Sedan plumsade vi påvägen hem igen. Vi fick skäll av en markägare idag igen, jösses vad arga dom verkar här på ön. Haha. Jaja...
 
Rasmus fick vila då jag inte hann, men Melina kommer hem idag så förhoppningsvis får han lite motion ändå. ;-)
 
 
Idag hämtade jag även ut en sadel jag köpt på chansning, en Bates Caprilli dressyr. Men den var i riktigt risigt skick, blev otroligt besviken. Skador som inte nämnts, och den var extremt sliten. Den skulle vara i fint skick. Man ba.. Okej. Svaret jag fick var "Du har köpt en begagnad sadel!" Jaha? Ska man räkna med att den ska vara totalt misskött och sliten då eller? Samt ha skador man inte blivit upplyst om? Ja det finns folk till allt. Synd att man inte kan lita på dom..  Iallafall, den åkte tillbaka fort som fasen till ombudet igen. Dendär skulle jag aldrig fått igen pengarna för om jag skulle sälja själv.

Ridning av två :-)

Bella var först ut idag, och för henne hade jag planerat ett dressyrpass i paddocken, med framridning ute på vägarna. Började då alltså att skritta bortöver på en väldigt lugn häst, hon gick nästan för mesigt. Tog sedan tyglarna och märkte att hon kändes väldigt lyhörd. Joggade igång och samma där, mycket trevlig trav och lyhörd var hon. Hallelulja! Trodde jag skulle ha massa att jobba med idag. Red övergångar först, mellan skritt och trav. Hon blev lite het ibland, men då fick jag göra halt och rygga för att påminna henne om att lyssna.
 
Sedan övergick vi till tempoväxlingar i trav, och hon var kalasfin! Tänkte nästan avsluta ridturen efter detta, men så blev hon lite på G igen så jag bestämde mig för att gå in till paddocken en sväng.
 
Det var väldigt dåligt underlag, så jag travjobbade 10 minuter i paddocken. Red halva volter och hade fokus på takten. Takt takt takt. Bibehållen takt. Och Bella var faktiskt jätteduktig!
 
Sedan skrittade vi av. :-)
 
 
 

 
Rasmus fick sig en 2 timmar lång uteritt med Othilia och Åke. Vi skrittade först en längre sväng och utforskade en väg vi hittade, in i skogen, men det var kasst underlag så vi trodde vi skulle dö där ett tag. Haha. Nä då, men nästan. Så vi vände och red ut på storvägen igen. Och då joggade vi hästarna till och från, och Rasmus kändes fin när han slappnade av, vilket var när Åke var före eller bredvid Rasmus. Var han först var det värre. Men sedan funkade även det! Sedan skrittade vi igenom skogen för att komma hem. Blev en del pulsande i snö, så mycket skritt idag.
 
 

Kondition

Idag så var Bella först ut. Det blåste ute så jag hade låga förväntningar över vad hon kunde bjuda på. Jag provade rida längs vägarna och hade som reservplan att rida bort till travbanorna om hon skulle vara odräglig. Och ja, det var hon minst sagt. Från början var hon rätt lugn, och när jag travade första sträckan var hon väldigt trevlig! Sen fick hon nån knäpp i fuxhjärnan och helt plötsligt fungerade ingenting. Hon bara trippade på och var allmänt i sin egna värld, hon gick inte alls att kommunicera med. Så jag valde att vända, lät henne trava på i det tempo hon ville (vilket var rally-trav haha) en kortare sträcka, och sedan "skrittade" i hemöver. Med "skrittade" menar jag någon sorts tölt/grisepass whatever.. Det var inte skritt. Så på den nivån var det alltså. Jag hade sån frustration i kroppen att jag inte visste om jag skulle skratta eller gråta. Men hon fick gå på lång tygel i sin trevliga påhittiga gångart medan jag andades och räknade till 10 några ggr.
 
Sedan red vi alltså förbi hemmet och vidare bort till travbanan. Där fick Bella jobba galopp, två varv i höger och ett varv i vänster. Detta upprepade vi två ggr, så sex varv totalt. Jag är väldigt nöjd med detta jobb! Från första början i galopp så var hon spänd och gick inte helt ärligt fram, men det tog inte lång tid förrän hon blev fin. Jag fokuserade på att hon skulle bära sig själv, jag skulle inte sitta och ha handbromsen i och vara som ett femte ben. Jag försökte vara mjuk och "slapp" i kontakten, medans jag med sätet valde takten (wow, värsta rimmet!). Hon var faktiskt riktigt fin i höger galopp bitvis, den blir bara bättre och bättre.
 
Däremot var hon som skjuten ur en kanon i vänstergaloppen, så den var faktist sämst idag. Men den var ju helt okej ändå, jag fick ju berätta för henne att vi skulle ta det chill och att jag bara ville ha en taktmässig, rund, lugn galopp.
 
Sedan skrittade jag av en svetttig brutta, vilket inte händer ofta.. Att hon svettas alltså. Men det var ju en del spänningar med idag så det berodde säkerligen på det. Sen var det förstås säkert lite jobbigt oxå i och med att travbanan inte är plan, den är uppför/nerför. Jag gillar den!
 


Rasmus fick idag motionera sig själv i paddocken, och det är han inte sen med att göra. Man behöver nästan bara släppa honom.. Prata lite "busigt" eller trampa med ett par små snabba steg mot honom så brassar han iväg. Så gullig kille!
 
 

Denhär killen vet hur man rör sig 👌👌

Ett filmklipp publicerat av Josefine Freéd (@minfux) Jan 23, 2017 kl. 7:22 PST


Ridning x2

Idag var Bella och jag ut på en skogstur i 1 timme. Hon fick plumsa i snön på lång tygel. Hon var nästan för lugn på bortavägen, men på hemvägen då jäklar vart det fart på fuxen. Men det roliga är att jag hade ingen aning om att jag var påväg hem, för jag tog en stig jag inte ridit på förut, och vi red o red o red.. Och jag tänkte snart måste jag ju vara på andra sidan ön? Så kommer vi fram till några hus, och när jag kollar noga så ser jag ju att jag typ är hemma! Jag var på den vägen som jag kom ifrån, hahaha.. Så jag har ridit på den vägen ett bra tag utan att fatta det. Jag blev helt mind-fucked.
 

 
Sedan var det Rasmus tur. Provade rida ut på honom och det gick fint! Han gick fram för egen motor, men blev rädd några ggr. Slängde sig bakåt 2 ggr. Men annars gick det bra. Skrittade först bortåt till stornäset, och sedan stannade vi på rakbanan och tog den bort och hem en gång, med skänkelvikning i skritt och trav, och sedan tempoväxlingar i trav. Han blir lätt att han spänner till sig, och då blir han så stooor.. Om lilla Bella spänner sig händer det liksom inte så mkt, men när Rasmus gör det så far man som en vante där uppe. Men när han slappnar av blir han så härlig! Han gjorde iaf ett superbra jobb idag som gick emot sina rädslor. ;-)
 
 

Ridning av Rasmus

Idag så har jag ridit Rasmus. Har ridit honom en gång förut för kanske ett halvår sen. Han har lite problem med att ridas ut själv, så som framskrittning så valde jag att skritta runt i området vilket gick bra. Sedan jobbade vi på rundbanan i alla gångarter. Började med skritt- och travövergångar, och han var väldigt spänd till en början. Men efter ngt varv började han slappna av, och jag började hitta knapparna. När det funkade bra och han började slappna av mer så gick jag över till tempoväxlingar, det var kul sa Rasmus! Lite svår att få tillbaka där, men åter igen jag behöver hitta fler knappar på honom.
 
Sedan galopperade vi lite och la in övergångar till trav. Jag lyckades inte rida ihop honom i övergången, men alla fattningarna var super! Behövde typ bara tänka galopp så tog han rätt galopp. Han blev lite stark i galoppen, men såklart är det även jag som tappar benen och behöver hitta knapparna på honom, men på slutet så gick han i en otroligt trevlig, rund galopp med utsträckt överlinje utan minsta tyngd i tygeln. Så där avslutade vi och skrittade av i området.
 
Han är magisk när han slappnar av! Så härlig liten kille. :-D
 
 
 
Bella har gått 4 dgr i rad lite halvt jobbiga pass, så hon fick faktiskt vila idag. Imorgon ska hon gå, antingen med mig eller Othilia.

Dressyr

Idag så red jag först ut på vägarna och red fram. Skrittade ett tag först såklart, och när jag tog tyglarna insåg jag att det inte skulle gå att jobba speciellt mycket i skritt, då hon vart väldigt tittig och spänd. Så jag körde igång med övergångar mellan skritt och trav, och hon var rätt trevlig där! Kände att gårdagens jobb lönat sig, för hon väntade betydligt bättre idag, även om hon såklart försökte smygöka ibland.
 
När vi red mot hemmet igen så blev hon piggare och tyckte jag var väldigt besvärlig som skulle bestämma, så då övergick jag till att jobba tempoväxlingar mellan arbetstrav och mellantrav, och där var hon riktigt fin emellanåt! Blev lite stark ibland och slutade lyssna, men la in någon ryggning och sen blev hon fin igen. På slutet lyssnade hon riktigt fint!
 
Gick sedan in i paddocken och jobbade med en övning jag tänkt ut. Skänkelvikning på medellinjen i trav, sedan galoppfattning, en 20-m volt på kortsidan och avbrott till trav i volten. Sedan skänkelvikning till medellinjen, och sen skänkelvikning tillbaka till spåret igen. Och vid nästa långsida skänkelvikning hela vägen och sedan galoppfattning m. volt igen.
 
Gjorde detta två ggr i höger varv och en gång i höger varv, nå mer behövdes inte! Hon var så duktig, lugn och bra gung, och högergaloppen var trevlig! Såklart även vänster, men den är ju alltid bäst. Särskilt glad är jag över hur fina avbrott vi fick till idag, från galopp till trav. Hon satt ihop hela vägen och tog riktigt fin och taktmässig trav efteråt. Jippi!! Det går framåt med jäntan. <3
 
Från och med imorgon är jag hästvakt åt Rasmus en vecka, så då kommer update om båda hästarna. :-)
 
 

Vänta

Idag blev det ett dressyrpass för fröken. Det handlade om att hon skulle VÄNTA, och därav jobbade vi med takten idag. Först skrittade jag ut i området, och sedan började jag med tempoväxlingar runt gården, i skritt, där jag skulle bestämma varje steg hon tog. Hon är en som väldigt gärna smyg-ökar, hela tiden. Så idag så var jag väldigt konsekvent med att JAG skulle bestämma takten. Så när hon lyssnade fint och fick till en skritt med gung, och i lugn takt, så fick hon gå på framåt igen. Och så höll vi på tills det kändes bra.
 
Sedan gick vi in till paddocken och red lite framdelsvändningar i hörnen, och på raksträckorna så fick hon fortsätta att vänta, och inte rinna iväg. När detta satt fint så började jag trava lite på långsidorna, och hon hade otroligt fint gung i traven, och en underbar takt. Samma där så jobbade jag hårt för att sitta i en lugnare travtakt så att hon inte skulle öka iväg.
 
Sedan la jag in galopp, och samma där, en lugn takt. La in lite övergångar här, och hon blev ju lite till sig såklart så detdär trevliga gunget i traven försvann, men då la jag in henne på volter och red lätt lugnt tills hon kom tillbaka. Så det funkade väldigt bra! Jag är nöjd med dagens ridpass. Det var bra för hjärnan hennes att få träna på att vänta, och hålla en tydligare takt.
 
Har saknat denna typ av dressyrarbete, som jag inte jobbat med på typ 3 veckor. Men nu kände jag att motivationen kom tillbaka, så imorgon funderar jag på att åka in till ridhuset och jobba med lite mer lösgörande.

Dagarna 3..

I måndags så gick Bella bara på en promenad med mig på 40 min då jag inte kände mig pepp för ridning. Hon skötte sig väldigt bra! Lugn och fin. :-)
 
I  tisdags så red vi ut på en skogstur på 1,5 timme med Othilia och Åke. Vi skrittade först en bra bit i skogen, uppförs, så de fick jobba naturligt. Sen joggade vi på vägarna påvägen hem. Bella var rätt olydig och taggad, så jag fick bara låta henne hållas. Men jag är ändå nöjd, ingen katastrof liksom. Och jag vet ju om att hon blir taggad när vi har sällskap.
 
Igår så red vi ut med Melina och Rasmus, på en konditionsrunda på 1,5 timme. Efter skritten joggade vi igång en bra bit, jag la in en massa halvhalter och fokuserade på att rida lätt lugnare själv så att hon blev lugnare, och det gick bra. Hon var mycket mer ridbar idag.
 
Sen körde vi igång i galopp och låg och rullade, och jag är väldigt imponerad över B. Vi galopperade jämsides utan problem! Det var en gång när hon blev tävlingsinriktad och blev nå vansinnigt stark, men sen gick det över. Jag är väldigt nöjd. :-) Sista 20-30 min blev det skritt hemöver.. på fortsatt pigg rödpuppa!
 
 
Idag vet jag inte riktigt vad vi ska hitta på.. Är sugen på ett dressyrpass, men funderar på om hon ska skritta istället efter gårdagen? Eller ett mjukgörande dressyrpass, hm...

Uteritt

Idag hade jag lite beslutsångest över vad jag och B skulle hitta på. Efter gårdagens pass tänkte jag att hon kanske behövde ta det lite chill. Men jag beslöt mig för att rida längs vägarna iallafall. Bella var väldigt pigg och glad, så det fick bli en runda på 1,5 timme med mycket trav och galopp. Men såklart även massa skritt.
 
Det var helt underbart! Lagom temp på ca -6, solen sken och snön gnistrade. I love it!! Började jogga fram, ganska länge, och då jobbade jag med att JAG skulle styra takten med hjälp av mitt säte. Att rida lätt saktare än Bellie travar helt enkelt. För hon blir ju gärna skjuten ur en kanon och ba åh, shit ska vi trava, kul! Och så bestämmer hon takten. Men hon svarade fint på detta, men det gällde att vara konsekvent.
 
När vi travat ett tag och hon kändes redo började vi med lite galopp, och sen körde vi massvis med galoppfattningar från trav, avsaktningar till trav, och så ny galoppfattning osv. Övergångar i trav och galopp helt enkelt. Och som bekant har vi ju inte fixat detta förr, och helst inte "utmanat ödet" heller för hon har blivit så stressig i skallen och kan inte koncentrera sig sen. Men som jag skrivit nu ett tag, kanske 2 månader, så har detta börjat fungera. Och det är SÅ kul!! Och ju fler övergångar jag gjorde desto finare blev hon. Visst, hon är rätt obalanserad i själva avbrottet från galopp, men jag gör det jag kan för att rida henne in hela vägen, men just att hon är lugn i hjärnan gör ju att jag kan jobba med detta allt mer så att hon kan stärka sig.
 
Sedan skrittade vi sista 30 min hem, men hon var så himla pigg så jag hade lätt kunnat fortsätta tills sista 10-15 minutrarna hem.
 
Slingan gick från Näset, till Eriksdal, Hovid, Nacka, Pottäng, Hörningsholm och så Näset igen. Så det blev en bra sväng, den var minst 1,5 mil.
 

Egobomb.

 

Bellisbus!

Idag red jag först ut på vägarna för att rida fram i skritt och trav, och Bella var rätt trevlig! Ganska bra gung i traven till en början. Sen kom vi nära kossorna och då vände det, då blev hon spänd och muppig. Fick rida tempoväxlingar i trav där hon fick gå ganska friskt framåt för att sedan ta halvhalterna och samla sig några steg, och det funkade, hon blev mer lyhörd av detta.
 
Sen mötte vi upp Melina i paddocken då hon skulle fota oss. Underlaget var rätt hårt så det blev ett styrkepass idag, inte det lättaste tyckte B. Men vi red kanske 20 min där med skrittpauser utanför paddocken, så hon överlevde iaf. ;-) Det gick BARA att galoppera. Traven var hur spänd som helst så det var ingen idé, hon var så taggad. Hon visade även lite bus-hopp och grejer som hon pysslade med förr om åren.. Vad har hänt?! Har hon blivit ung igen? Min lilla blivande 17-åring.  Förresten något jag ska lyfta för idag är högergaloppen! Jag lyckades få fatt på yttersidan och fick därför henne att spåra, kändes riktigt bra.
 
Sedan joggade jag av ute på vägarna igen, och hon var spänd till en början men sen började hon slappna av och stretcha ut överlinjen.
 
Helt okej pass.
 
 
 

Fotografering

Idag skulle jag och Melina fota nya ridbilder, men jag hann bara fota henne typ 10 minuter innan vi insåg att underlaget var för dåligt. Vi har tösnö idag så det blev värsta styltorna som gjorde att det blev halt under snön. Så, för min del blev det ingen ridning alls. Men jag skulle ha provat om det inte vore för att B var rätt varm i ett ben, hon hade nog redan slirat till i hagen. Så med henne körde vi lite porträttfoton. :-)
 
 

Ihopsläpp

Jag har inte visat er bilder från ihopsläppet i stallet. Det kom ett ponnysto till stallet för några veckor sen, och nu har vi alltså släppt in henne med Bellie och Åke. Det gick hur bra som helst! Så skönt. :-)
 
 

Skrittur med finsällis!

Idag skrittade vi ut på en liten upptäcksfärd med Melina och Rasmus. Vi får nog utforska vidare för vi fick vända och rida samma väg tillbaka. ;-) Bulls skötte sig fint! Hon var rätt lugn. Gick på lång tygel och trampade på i pudersnön.
 
Imorgon blir det lite jogging i paddocken då jag och Melina ska fota varandra. KUL!
 
 

Gårdagen + idag

Igår så tog jag mig ett pass runt vägarna på ön igen, men tyvärr var dom skrapade så nära backen att det inte gick att rulla på. SUCK! Fast jag förstår ju varför, dom är inte direkt till för att vi ryttare ska kunna konditionsträna. ;-)
 
Bella var superfin i början, jag skrittjobbade henne mycket. Tempoväxlingar, och sedan skänkelvikningar. Hon fick ett himla trevligt gung i ryggen. I like. :-) Sedan klättrade vi uppför ås-backen, och när vi kommit upp därifrån red jag lite skritt- och travövergångar. Det var tyvärr inte långa sträckor jag kunde trava, det blev långa skrittsträckor emellan övergångarna. När underlaget blivit lite bättre så red jag skritt/galopp, för att få jobba lite galoppfattningar. Avsaktningarna där var faktiskt helt okej till en början. Överlag detta pass var hon stark och på, och då skulle jag ju verkligen vilja blåsa ur henne... Så när underlaget blev bra så slutade jag försöka kontrollera henne för hon lyssnade inte ändå, så hon fick jobba i en mellantrav, och därifrån ta förhållningar, och då gick dom äntligen igenom.
 
Skrittade sedan hemöver. Inget toppenpass. Det som var bra var skrittjobbet, och några av avsaktningarna från höger galopp som annars är så dåliga, var bra.
 
 

Idag så hade jag tänkt rida bort till ängarna och jobba lite i snön. Så jag red bortöver och började jobba skritt och travövergångar, som gick väldigt bra idag! Hallelulja. Hästen hade fått tillbaka koncentrationen. Ju fler övergångar vi gjorde desto mer bad jag henne att sätta sig lite extra i övergången till trav, och hon blev riktigt fin. Började jobba lång och låg och stretcha ut ryggen.

Sen red jag in mot aldernäset och jobbade samma arbete där, fin var hon! Ängarna tyckte jag dock var för hårda under, då snön inte satt sig. Så jag vände och red hemöver, men stannade på rundbanan. Där körde jag ett varv i vänster galopp, och OJ så fin hon var!! Så himla trevlig. Rund, lyhörd.. mjuk.. Ja, jag bara älskar hennes vänstergalopp.
 
Sen kom två travhästar och körde där så då kände jag ba NEJ, jag som ville jobba vidare. Men jag red till den andra rundbanan istället, och jobbade klart där. Hon fick gå två varv i höger galopp, och hon kändes rätt fin faktiskt. Den har blivit bättre. Jag kom på mig själv att måsta rida mer på ytterhjälperna, och leda mer för inner, istället för att bli dragande i innersidan. Då blev det bättre! Sedan körde jag ett varv i vänster galopp, och sedan två varv i höger galopp. Då var fröken trött. Men det är bra, för hon behövde få arbeta ordentligt. Lite svettig blev hon iaf.. bak vid virveln och lite framför sadelgjorden.
 
Sen travade jag av henne ett varv, och där tappade hon lite takt och sprang mest, men när vi kom närmare hem så travade hon supertrevligt med gung i lång och låg form. Sen skrittade vi 10-15 min innan vi gick in i stallet. Duktig tjej idag!
 
 

KALLT

Igår när det hade kommit så mycket snö (HALLELULJA!!!) så passade jag på att rida ett konditionspass längs vägarna. Red rätt långt, men höll igång i alla gångarter. Och blandade, och la in ganska mycket galoppfattningar och avsaktningar, och hon var så duktig. Alltså detta har ju alltid varit ett problem för oss, att hon blir så trippig efter galopp, men det går desto fler ridpass nu när hon glimtar till och slappnar av hyffsat i traven efter galopp. Me like! Dock var hon väldigt laddad och stark igår, och låg på som attan fram. Men hon är ju glad i snön och har väl en del energi hon behöver göra utlopp för. Men nå tröttare efter passet var hon då rakt inte, haha.. Efter 1,5 timme var hon lika pigg. Men det slog mig hur stora framsteg hon gör.. Sista 20-30 min så skrittade jag hem på lång tygel. Visserligen i världens snabbaste skritt, men så länge det är skritt är jag så nöjd. Förr så har inte det gått, hon har grisepassat/töltat fram.. Fina muppan.
 
Idag så skulle jag ta med mig häst och sadel och åka 12 mil nordväst för en omstoppning, men ca 1/4 av vägen så insåg jag att nä, jag gör inte detta.. jag riskerar inte min häst för detta.. Det var så halt och slirigt med min bil, så magkänslan sa bara NEJ. Så vi vände och åkte hem istället.. Så får sadelmakaren komma hem till oss istället framöver.
 
Imorgon blir det ett ridpass, men vet inte ännu vad jag ska göra. Eventuellt åka in till ridhuset en sväng. Jag avvaktar med att träna i snön, eftersom det är omställning nog för henne att ha det djupa underlaget i hagen. Så ett ridhuspass skulle nog sitta fint. Kan behöva lossa på damen och stretcha överlinjen lite.

2 days

Igår så fick Bellabus vila. Hon ville komma till mig i hagen igår igen, så nu är hon normal igen. Jiho! Men som sagt hon fick vila iallafall. :-)
 
Idag så red vi ut i snöstormen.. Jösses.. miss här-kommer-alla-känslorna-på-en-och-samma-gång.. Hon var helvild! Glad, pigg, taggad, spänd, rädd... Det var ett katastrofpass, men jag var bara lugn och gjorde det bästa av situationen och då känns det inte så katastrofalt iallafall. Red lite övergångar till en början, och där jag fokuserade på lugn trav. Hon ville gärna skjuta iväg som skjuten ur en kanon. Sen kom vi ner till ängen och då var det en fyrhjuling längre bort som gjorde henne väldigt tittig och misstänksam. Så när jag ridit en vända på ängen och skulle tillbaka blev hon HELVILD! Alltså hon skulle galoppera, hon skulle iväg.. Men jag böjde ju hennes huvud och då började hon springa på tvären istället, och jag fick vara supernoga med att inte låta henne på rak hals, för jag kände hur sjukt laddad hon var.. Hon hade dragit på stört. Längesen hon var så galen. xD
 
Sen fick hon skritta på lång tygel.. "skritta". Det var nån form av grisepass dedär. Hualigen.. Sen joggade jag hela vägen hem med tempoväxlingar. Jag hade ju väldigt mkt i handen, men på hemvägen började hon lätta fram och faktiskt lyssna på mina förhållningar. Så det kändes helt okej ändå.
 
OCH ÄNTLIGEN HAR VI FÅTT SNÖ! Hallelulja :-D Imorgon är jag egentligen sugen på att åka in till ridhuset, men det lär ju vara bra underlag ute och då vill jag såklart rida ut. Jag håller det öppet så får vi se.
 
Och förresten, jag hade ju bestämt mig för att köpa Ordo Equester-sadeln, och jag hade fört över pengar och allt.. Men så fick jag bara en grymt dålig magkänsla, och började granska stillbilder på hur jag satt, samt rådgjorde med mina små gurus.. Och NÄ, jag fick lov att avbryta betalningen. Jag sitter verkligen inte snyggt i sadeln, hur skön den än är.. Jämförde med bilder på när jag sitter i gamla sadeln, och där sitter jag så jäkla bra. Så nä, ska jag byta så ska det inte bli till det sämre såklart.
 
 

Gårdagens (FILM) + idag

Igår for jag och Melina in till ridhuset med hästarna våra. Jag ville provrida Ordon ordentligt en gång till, och bli filmad. Bella var rätt spänd, det var tre andra hästar i ridhuset så det påverkade.. Jag red mkt sidvärts, men hon var väldigt stretig och slog en del med huvudet. Red igång med lite övergångar och serpentinbågar, volter osv. och hon var rätt så fin här, hittade en trevlig takt. Men ändå inte helt lösgjord liksom..
 
Sedan lät jag henne galoppera medan jag stod i lättsits, och då red jag lite tempoväxlingar. Där var hon fin som alltid. Tycker hon är finast i galoppen just nu, senaste tiden.. Där är hon fin oavsett.
 
Efter skrittpaus bestämde jag mig för att jobba med något enkelt och tydligt, alltså inte en massa olika vägar och förändringar, eftersom hon hade lite kaos i skallen. Så jag la mig på 20m- volten och minskade/ökade volten, och då äntligen blev hon stadig i formen och hyffsat avspänd. Sedan galopperade vi lite oxå, och hon var fin! Högergaloppen kändes bra. :-) Jiho.
 
Sen avtravning, men då hade hon taggat till igen.. Så ja.. inte helt avspänd och lösgjord just nu. Men, så kan det ju vara ibland. Sen ville hon inte komma in till mig i hagen denna dag, och det lyssnar jag ju på, men behövde verkligen provrida sadeln..
 

Idag så skrittade jag ut strax över timmen med Helene och Åke, Bellas hagkompis. Det var supermysigt! Satt barbacka och med hackamore. Bella ville inte komma i hagen idag heller, så en skrittur passade perfekt. Imorgon ska jag umgås och mysa med henne, speciellt om hon inte vill komma i hagen. Då blir det troligtvis vila från motion. Hon går inte ifrån mig många ggr per år, så när hon väl gör det så tar jag det som ett tecken på att hon känner av nånting. Så då blir det chill och vila. ;-)
 
 

RSS 2.0