Bullipuppan <3

 

Dressyr

Idag blev det ett dressyrpass på mkt fin tjej! Men, fortfarande trött och seg. Så jag får verkligen rida igång henne, blir helt svettig haha. Bästa Melina fotade. <3
 
Började med att rida fram i alla gångarter med övergångar, halvhalter, volter, serpentiner osv. Hon kändes fin, men jag får ju driva henne framåt så hon kommer igång bak. Trav- och galoppövergångar funkar ju skitbra nu, för vanligtvis blir hon för snabb emellan dom, men nu behövs dom liksom för att hon ska bjuda till lite mer. ;)
 
Sedan jobbade jag i trav med att öka och minska volten, och hon var superfin här.. alltså, detta är min absoluta favoritövning, men ändå har jag inte gjort den på månader?? Varför inte liksom? Hon blir så fin i detta jobb.
 
Sedan jobbade jag lite tempoväxlingar i galopp på volt, och även här MYCKET fin i vänster galopp. Höger var det lite värre med, jag fick inte riktigt in högerbogen, men man kan inte alltid få allt. Dock ser det mkt bättre ut på film än jag trodde. ;-) Jag är iaf supernöjd med superpuppan idag!
 
Imorgon blir det en lugn uteritt för Bella med Elin. Hon ska få rida ut på henne utan annat hästsällskap för att få se att hon kan sköta sig ute oxå. ;-)
 
 
 
 

Uteritt + rundbanan

Idag så red jag ut Bella en sväng. Först skritt såklart, sedan joggade vi övergångar. Från början var hon så seg, men så fort vi kommit typ en bit hemifrån så taggade hon igång. Hon var inte jätterolig, men det gick ändå helt okej. Jag lät henne vara mest i värmningen. Sedan satte jag lite mer krav på henne och då blev hon väldigt trevlig! Riktigt härligt gung i ryggen. :-)
 
Vi red vidare mot rundbanan där jag galoppjobbade henne med tempoväxlingar. Blev först ca 3 varv i vänster galopp tills det kändes bra. Hon var väldigt lydig, men lite spänd. På slutet kom hon loss jättefint i ryggen och blev superhärlig att sitta på. Skrittpaus innan varvbyte. Sedan höger varv, och då var hon lite mer tittig, och jag har ju svårare att rida i höger varv med, men vi fick till det väääldigt bra efter ngt varv. :-) Supertrevlig liten tjej!
 
Imorgon kommer lite nya ridbilder om allt går som det ska. ;-)

Gårdagen

Igårmorse så åkte jag och handlade virke för att bygga en höbinge. Jag fick ett ryck häromdagen då jag såg en bild på en, och blev så sugen att göra en. Vi behöver ju en inför i höst, för annars går så mkt hö till spillo, och det är ju väldigt dyrt att köpa en ny.. Och att typ bara ha en låda med pallkragar t.ex funkar nog inte så bra för Bella för det får inte plats så mkt, och så rivs det ut... 

Så jag for och kapade dessa hos min plastpappa, sedan åkte jag till stallet och började bygget. Jag hann klart med allt utom att lägga på plasttaket, för jag skulle iväg. Men det ska jag göra klart idag (om min nackspärr släpper), så ska ni få se bilder på bygget sen. :-D
 
På kvällen så tog jag och Bella en uteritt. Supermysigt! Skrittade fram ganska länge, och joggade sedan igång henne på en grusväg. Först rena övergångar mellan skritt och trav, där hon var fin. Sedan red jag lite halvövergångar, dvs att hon nästan får gå ner i skritt, men just då så sätter vi igång framåt i trav igen. Hon var fin här oxå, väldigt trevlig idag.
 
Sedan vände vi, och då blir hon alltid extra taggad, men det gick rätt bra ändå. Red lite tempoväxlingar här.
 
Skrittade sedan vidare till en annan väg, där vi jobbade med övergångar mellan skritt, halt, trav och ryggning för att få henne mer aktiv. För hon gick typ och sov här efter skrittpausen. Men hon blev väldigt trevlig och aktiv av detta jobb.
 
Sedan blev det lite galopp på ängen som avslut, lite förvänd galopp oxå. Hon var fin!
 
Skrittade sedan hemöver.
 
 
 

Gårdagen

Igårkväll så tog jag en sväng på Rasmus, och Elin red på Bella. Hon som ska börja rida henne. :-) Detta var andra ggn så då visade jag henne lite ridvägar och så fick hon prova rida ut på henne. Men dock så blir ju Bella inte så värst trevlig när man har sällskap på ridturen, så hon var rätt taggad och olydig med Elin. Men det är ju bra att hon får känna på den sidan med. ;-) Vi joggade uppe i skogen och hon fick känna på henne där, och sedan red vi till rundbanan så hon fick känna på henne där i galopp osv. Själv red jag som sagt Rasmus och han var ju tvärtom, väldigt trevlig med sällskap. :-D
 
 

Bella and her homies

 

Rasmus och Bella

Tisdag: Idag så blev det vila. Bella fick åka till stallet för att få nya skor. Det har bara gått 6 v sen senast, men hovarna växer mer på sommaren och skorna slits ju desto mer. Så det var lika bra.
 


Onsdag: Idag, elr ikväll så red jag både Bella och Rasmus. Först ut var Bellabus, och hon fick en uteritt på 1,5 timme. Vi red upp mot kyrkan och runt där. Det blev jogging där underlaget tillät. På bortavägen var hon väldigt seg och okänslig för typ allt?! Hon svarade typ inte på nånting. Kändes som en tjock ponny bara. Så hon fick vara så. På hemvägen blev det annat, så då passade jag på att jobba henne lite. Det gick helt okej, lite taggad och så, men jag red igenom henne med lite skänkelvikningar i skritt och trav tills det gick bra. :-)
 
Rasmus fick gå ett pass på rundbanan. Första passet gick inte så värst bra, närmare katastrof faktiskt. Han var väldigt ofokuserad så jag tänkte att jag rider på lite frisk framåt och rider övergångar så att han börjar koncentrera sig. Men nä, han älgade iväg och var inte kontaktbar direkt. Så jag gav skrittpaus och sedan ändrade jag taktik. Började rida halvhalter och såg till att han verkligen tog dom, och sedan stor eftergift så att han fick bära sig själv. Han blev superfin! I detta läge kunde jag börja rida han framåt igen och han låg kvar i en trevlig form med härligt gung i ryggen. La in övergångar till galopp och han var fortsatt trevlig. Så härligt känsla!
 


Torsdag: Ikväll så var det dags för båda hästarna igen. Rasmus var först ut. Vi red upp till paddocken och tänkte rida lite dressyr, och använda lite tips från Melina. ;-) Jag red en massa halter och tempoväxlingar i skritt för att få hans fokus, och det funkade bra bitvis. Sedan satte jag igång i trav, och han kändes rätt trevlig första stegen, sen började han titta på annat. Och så kändes han typ ridpasset igenom, väldigt av och på. Vi hittade till arbete några steg, och sen föll han ur ramen och hittade på annat. Så jag kände mig HELT värdelös som ryttare, som inte ens kan få hästen att slappna av. Så antingen gör jag ngt helt galet fel på honom, eller så var han extra tittig och ofokuserad idag.
 
Bellabus fick även hon gå ett pass i paddocken. Hon var jättefin min älskade lilla häst! Vilken kärlek jag känner till denna röda lilla tjej. Iallafall, jag fortsätter att tänka på att hon ska ridas framåt så att hon får bära sig själv, så hon inte lägger sig i handen och vill ha mitt stöd. Hon får gå själv. Hon svarade jättebra för alla hjälper, hon gjorde allt jag bad om. Men hon var TRÖTT. Vilket hon varit hela tiden på betet. Lite isär liksom.. orkar inte sätta ihop sig. Så jag fick verkligen motivera henne att orka.

Först red jag massa skänkelvikningar i skritt, sedan joggade vi igång i trav och där la jag in volter, övergångar m.m. Sedan la jag in galoppövergångar, och hon är så duktig! Hon är så lugn in i traven efter galoppen. Men det är väl för att hon är trött, haha. Till hösten kommer väl rallykalle tillbaka..
 
Jag testade sätta ihop henne lite mer i galopp, på volt, där jag red henne framåt ordentligt men liksom uppåt, inge spring, utan på bakdelen och så med power framåt. Hon var riktigt läcker där faktiskt! Kändes som svävmomentet blev längre än det brukar.
 
Dehär med att hon är trött.. ja.. Förra betesperioden var ju exakt likadan. Det var då jag trodde ngt var fel, och det var då som Per ultraljudade den sneda senan (9 månader efter skadetillfället) och konstaterade att där var en senskada, då alltså 9 mån gammal. Och därför trodde jag hon var så "trött" och isär i kroppen. Men nu är det samma sak, under samma period på året, så jag får väl se hur det blir till höst, om hon vaknar till igen som senast. Jag skulle tro det.
 
Jag analyserade även knäppandet i hasen igår, och det är INTE i varje steg som jag trott. Det är typ i 8 steg, sedan 5 steg paus, sen 6 steg knak, och 3 steg paus. Och det är mer uppförs, och mindre nerförs. Jag känner mig inte så panikartad längre, och funderar på att avvakta tills hästen faktiskt visar någon form av missnöje. Hon är ju rätt bra på att protestera om man kräver ngt som hon ogillar. Just nu är hon ju helt fräsch i sin gång, och hon är glad och positiv rakt igenom.

Update

Lördags: Idag så provred en kompis till mig Bellabus. Jag är ju såå nojig och noga med min häst, så det är inte lätt att hitta någon som gör det bra tkr jag. Jag har liksom mina två brudar Melina och Othilia som jag skulle slänga upp alla dagar i veckan, men sen är jag så kinkig.. Jag la ju ut annons om medrytteri för ett tag sedan på fb, men har ju knappt fått några svar. Hade ju en som provred som hade rätt tänk osv men som ej hört av sig mer. Men så nämnde jag för min kompis att jag söker, och hon har ridit förr. Senast för 2 år sen. Ridskola och sen hos en familj där hon hjälpte till. Men liksom, vad är oddsen att det ska bli bra?
 
Iallafall, det blev SÅ bra! Hon red Bella jättebra, och jag är sjukt imponerad över det speciellt eftersom hon haft uppehåll på 2 år. Så.. det kunde liksom inte ha gått bättre. Bella såg nöjd ut. :-) Så förhoppnningsvis vill hon bli medryttare, vi ska prova några ggr till.

Söndags: Vila

Måndags: Igår så red jag ut Bella en sväng i skogen, med övergångar mellan skritt och trav. Hon var väldigt trevlig! Mjuk i munnen och väldigt lyhörd för sätet, som hon varit senaste passen. Och jag fortsätter att tänka framåt med bakbenen så att hon lättar fram. Funkar super! Sedan red jag till rundbanan och jobbade ganska mycket galopp där. Först trav- och galoppövergångar, som bara fungerar bättre och bättre. Och sedan blev det tempoväxlingar där hon fick galoppera på rejält, och sedan komma tillbaka. Hon var fin! Hon bröt av några ggr i vänster varv för där blev det jobbigt tydligen, men hon kämpade på bra. <3 Svettiga och nöjda skrittade vi hemöver.

Idag: Vila + skoning
 
Sedan har jag funderat en hel del sedan igår. I våras började det knaka i Bellas vänstra bakben. Först så tänkte jag att det är pga åldern, att det börjar knäppa i lederna osv. Inget konstigt. Men jag tyckte ändå det var konstigt att det var samma ben och allt hela tiden. Men jag har gett glukosamin i några veckor nu, och ändå är det inge bättre alls. Det är likadant hela tiden, oavsett.. Det knäpper rätt högt, och i samma rörelse. Det ÄR ju något som skaver. Frågan är liksom vad..

Så nu har jag bestämt mig för att åka och kolla upp detta, så att det inte är ngt allvarligt som kommer bli sämre. Men jag rider som vanligt eftersom är fräsch och trevlig att rida, så får vi se sen. Bara att hålla tummarna på att det är ngt ofarligt.

Dagens

Idag red jag ut Bellabus på en konditionssväng på 1,5 timme. Vi skrittade först fram kanske 20 minuter, sedan joggade vi igång på grusvägen med övergångar och fri form//tempo. Hon var väldigt fin! Älskar när hon bjuder på denna känsla. Så härlig trav. Efter en stund satte jag ihop henne med i övergångarna så att hon fick ta i lite mer med bakbenen. Därefter skrittpaus.
 
Sedan kom vi till stigen upp mot hovberget, och den sluttar ju uppförs, så där joggade vi åter igen övergångar mellan skritt och trav. Hon var fin, men fick ta igenom lite halvhalter här då hon rann iväg lite ibland.
 
När vi kom upp till vägen i skogen så tog jag två galopper, och hon var väldigt fin här oxå. Red på framåt ordentligt och hon hade trevligt sug fram. Helt okej övergångar ner till trav oxå.
 
Sedan skrittade vi hela vägen nerförs, så vi kom ut på hemvägen igen. Då taggade hon igång. Jag provade två galopper men gav sedan upp och joggade i trav istället och försökte hitta ett lugn och att hon skulle vänta. Tillslut hittade vi detta efter några halter och ryggningar, och då avslutade vi och skrittade hemöver.
 
 
 
 

Uppdatering =)

Fyfasen så tråkig blogg jag har. x'D Men, jag dokumenterar för egen skull... ni får följa mig på instagram om ni vill se lite roligare saker. Minfux.
 
I lör och sön vilade Bellabus. Sedan i måndags så red jag en långtur på 2 timmar till Grönviken med henne. Supermysigt! Hon fick galoppjobba på rakbanan där, och jäklar vad den hade blivit brant..?? Eller så minns jag den annorlunda bara. Så Bella fick jobba ordentligt. ;-)
 
Igår så red jag ett joggingpass först 20 min ute, sen 20 min i paddocken där jag joggade övergångar mellan trav och galopp. SUPERFIN! Hon var så himla fin. Jag fokuserade på framåtbjudningen, och hon var helt lugn och stilla i munnen. Jag har lite glömt av framåtbjudningen det senaste. Så nu är det den som står i fokus. Alltid är det något man glömmer. ;-)
 
Idag återstår att se hur det blir. Antingen vila eller ett pass ikväll.

Uppdatering

Just nu går Bella varannan dag då jag håller på och renoverar hästtransporten. :-) Så igår så vilade hon. Dagen innan det, dvs i fredags, så gick hon ett pass. Först skrittade vi fram 20 min, sen joggade jag henne på grusvägarna, och hon var supertrevlig! Hon hade en väldigt taktmässig och trevlig trav med härligt gung.
 
Sedan skrittade vi vidare bort mot rundbanan där vi galopperade lite, och då red jag lite övergångar och tempoväxlingar, samt att jag verkligen stretchade ut och "provocerade" yttersidan i höger varv. Hon var väldigt fin här oxå, trevlig galopp. Först var hon tittig, när jag krävde lite, men sedan fick jag henne att fokusera, och det var då som hon var väldigt fin. :-)
 
Skrittade sedan hemöver.
 

Igårkväll ca 23 så red jag finaste Rasmus. Vi red upp till paddocken och red lite dressyr. I början var han så himla tittig och ofokuserad, kände mig som en riktig nybörjare. Jag red övergångar, volter, inget funkade först.. Men sen la jag in galopp, och då vart han superfin! Så jag red övergångar mellan trav och galopp, och då släppte det helt. Han blev supertrevlig! Avslutade sedan i en lång och låg form. Finaste Rasmus. <3
 
 

Dressyr + funderingar..

Idag blev det ett dressyrpass för fröken Bus. Från början skrittjobbade jag en del, och fokuserade på att rida mycket med säte och mindre med handen. Hon svarade väldigt bra, och blev fin.
 
Sedan kändes hon ba oengagerad, så då fick jag börja aktivera henne ordentligt med övergångar, ryggning, mellantrav osv. Verkligen rida henne framåt så bjudningen kommer fram. Då blev hon rätt så fin.
 
Sedan jobbade jag i nedsittning med övergångar mellan trav och galopp, samt att hitta en bra trav efter galoppen, och red även lite förvänd galopp. Hon var väldigt fin i detta arbete, men hon släppte liksom bettet...? Men kroppen var superbra.
 
Sedan när vi skulle skritta hem så kändes hon lite halt, och det gjorde hon senast oxå. Men denna gång var det tydligt några steg. Sen ingenting typ. Så jag ledde henne hem. Provade trava oxå men hon ser kalasfräsch ut.
 
Jag och Bella har ju haft 9 år tillsammans, och hunnit vara med om en hel del.. Och vi har en historia med just detta. Hälta i skritt efter ridpass på volt. Det som hittades då var en inflammation i slemsäcken, så först trodde man att det var svaret. Men det blev inge bättre när inflammationen behandlades, och då upptäcktes att hon hade High Heel på vänster fram. Alla ridproblem stämde överrens med detta oxå.
 
Så hon fortsatte vara halt efter ridpass på volt i ca 1 år framåt, ENDAST i skritt. Jag red hopplektioner på detta vis. Det kan ju låta helt galet i vissa öron, men ni har inte hela historien och jag orkar liksom inte skriva ut hela min veterinärs och mina resonemang här. Iallafall.. sedan försvann detta, och det har inte kommit tillbaka.
 
Det som var min egen spekulation varför det kom just då, och inte tidigare om hon nu haft High Heel hela livet, var att vi hade precis då hittat nytt ridsätt som innebar att Bella var tvungen att använda vänster fram korrekt (som hon har svårt för) vilket hon inte behövt göra innan, och att hon nu använde nya muskler och att jag kom åt henne på ett sätt hon inte var van. Hon var van att ha ett försvar mot att slippa använda vänster fram korrekt, och när det släppte så kom denna "hälta". Det var iaf min teori.
 
Man skulle kunna säga att det är på samma sätt nu. Vi har hittat ny ridning sedan i mars, och hon får lov att jobba runt med vänster fram som hon har väldigt svårt med, då jag kommit på hur jag ska få henne till det arbetet. Så, jag känner mig inte dödsorolig. Faktiskt. Jag som förr fick panik för lite och ingenting och besökte kliniken för minsta lilla. Men, jag tror jag får gå med vändande post om jag kommer in och säger att hon är halt efter träningspass i skritt, och bara en stund.. Jag har liksom ingenting att visa upp.
 
Så jag kommer rida på som vanligt, och är det något så lär det visa sig. Jag känner efter helt enkelt.

Update

I fredags vilade B.
 
I lördags så hade jag ut en tjej som provred Bella för att bli ev. medryttare. Hon var väldigt lugn och mjuk, och Bella var nöjd. Hon behöver hitta fler knappar så därför tänkte jag att hon får rida lektion för mig några ggr så får vi se sedan.
 
I söndags vilade B.
 
I måndags så red jag och Melina ut på två galningar i regnet. ;-) Taggade och muppiga.. Jag försökte galoppjobba Bella med övergångar osv. men hon var på en annan planet. På slutet gick det bra, då jag la in skänkelvikning från sida till sida i galoppen. Då började hon chilla ner.
 
Igår så vilade hon.
 
Idag så ska jag dressyrjobba henne tänkte jag.

RSS 2.0