Dagens dressyrpass

Igår så vilade Bella så det fanns inget att skriva om.
 
Idag så har vi båda fått jobba med dressyr i ridhuset. Red i 1h och 25 minuter. Först skrittade jag henne ett tag, och bara la små halvhalter, serpentinbågar, och tänkte på en mjuk hand som bara hjälpte henne att sträva framåt med nosen. Så småningom så började jag att forma henne lite i serpentinbågarna och lät henne vinkla om bak och bära sig lite mer. Hon var lite stretig bitvis.
 
Sedan joggade jag igång henne friskt och rätt kravlöst. Serpentinbågar, volter osv. Ganska enkelt och okomplicerat. Sedan gjorde jag några galoppfattningar, men hon var lite halvstel i galoppen, och blev lite stressig  i traven efter. Men det har ju varit bra mkt värre, så detta var egentligen en peace of cake. Jag fick se till att hitta mina ytterskänklar idag, och vända henne i volterna. Då fick jag ordning på grejerna, och vi kunde fatta ny galopp igen.
 
Skrittpaus, och sedan travjobbade jag henne i massa skänkelvikningar, varvbyten, volter osv. Hon var rätt trevlig, men överlag spänd och laddad. Det räknar jag med att hon kommer vara ett tag till, i ridhuset, tills hon insett att hon inte behöver vara det. ;-) Hon har redan gjort stora framsteg så jag tänker bara ha is i magen.
 
Avslutade med att rida förvänd galopp, samt tempoväxlingar i galopp. Hon var fin! Men hon tyckte det var jobbigt. ;-) Men kämpade på kanonbra. <3
 
Sen joggade vi av en stund i trav innan vi begav oss hemåt igen.

Helgens :)

Tors & fre så hade Bellabus vila, så då var det inget att skriva om.
 
Lördags: Idag så fick Bellabus jobba ordentligt då vi körde lite styrketräning i skogen i både uppförs- och nerförsbackar. På vägen dit så joggade vi fram på isen, med fokus att det skulle vara rätt okomplicerat. Bara låta henne trava på i en trevlig takt och inte störa henne. Det funkade superbra till en början. Sen blev hon laddad lilla fröken.. ;-) Vi red in på stigen som planerat, men den var inte så bra i underlaget så vi joggade vidare längs vägen tills vi kom till andra vägen upp mot skogen. Där fick hon galoppjobba, och så fortsatte vi långt långt upp i skogen. Massa galoppfattningar.
 
Till en början så hade jag ganska kort tygel, för hon var laddad och stark som fasen... Men kände tillslut att det inte funkade då hon blev för stark, så jag längde på tygeln och lät henne gå i en låg, rund form. Fick liksom tänka tvärtom mot för vad man vill när hästen blir stark. Det funkade väldigt bra! Bitvis var hon riktigt trevlig i galopparbetet när jag bara släppte på kontrollen.
 
Sedan på hemvägen fick vi till det riktigt bra med galoppen och bärigheten, förvånansvärt nog.. Annars blir hon ju bara mer och mer laddad och brukar inte kunna slappna av på hemvägen efter ett sånthär pass. Men det gäller väl att våga släppa på tyglarna helt enkelt..
 
Det blev skritt hela vägen hem igen, ingen avtravning, för hon var så laddad i skritten redan.. Kunde knappt skritta, det blev nån sorts blandning mellan skritt/pass/trav.. Så fult! xD
 Söndags: Världens mysigaste ridtur! Även idag blev det en sväng i skogen, men åt ett annat håll. Det blev lite kravlös jogging, för hon var så jädra pigg och glad! Hahha, jag bara satt och skrattade åt henne för hon var så söt... Och så snö ute, och strålande sol. Jag bara njöt!

Sen tog vi två galopper inne i skogen också, för jag riktigt kände på Bella hur hon ville ta galopp.. så jag lät henne, och det var såå mysigt! Och hon sprang med öronen spikrakt framåt och så glad och taggad. Och jag satt som sagt och skrattade/log hela turen typ.. Så söt! <3 Total lycka!

Dagarna 3

Måndags: Red ut en sväng på sätervägen och joggade i alla gångarter. Bella var väldigt pigg! Men hon var ändå påverkbar liksom, så jag bara red på. Red skänkelvikningar, formade, red mkt övergångar osv. Hon kändes trevlig trots att hon var pigg och spänd. :-)

Tisdags: Idag var planen att jag skulle rida en sväng i alla gångarter nere i Släda, men den packade snön där var inte tillräckligt tjock, så det gick bara att skritta.. brodden gick ner till stenhårda backen. Och så hände det en incident också som gjorde att jag som tappade suget... en kvinna gick framför mig med sina två hundar, varav den ena sliter sig, jag gör halt, hunden springer till Bellas bakben/mage, och jag hann inte ens blinka så flyger hunden iväg i snödrivan av att Bella sparkar iväg den. Och kärringen blev ju galen och började skylla på mig osv. Jag vet att jag var oskyldig, men jag tyckte väldigt synd om hunden. Hoppas att den klarade sig hel och välbehållen.
 
Det blev lite pölsande i djupsnön, och lite klättring istället. :-) Jo förresten, provade på lite trav på en annan väg, men Bella var liksom kaos i huvudet så jag avbröt och fortsatte skrittandet.

Onsdags: Idag blev det ännu en sväng på sätervägen där jag red i alla gångarter. Jag höll igång i mkt trav och galopp. Bella var väääldigt pigg även idag, men det var hanterbart. Men hon är inte så speciellt lätt just nu inte..

Update

Torsdags: Skrittade ut en sväng i mörkret tillsammans med M och hennes A. Supermysigt! Vi red bort till galoppbacken som är rätt brant som dom fick skrittjobba uppför. Båda tjejerna skötte sig super. Det är så roligt, för dom är typ likadana, haha.. Lika pigga, och liksom går bredvid varandra typ hela tiden. Annars är jag van att måsta vänta in och göra tusen halter oavsett vem jag rider med, för Bella är en riktig räser, och Alicia är likadan.
 
Fredags: Vila

Lördags: Idag så red vi ett ordentligare dressyrpass i ridhuset. Jag kände redan från början att Bella börjat coola ner ännu mer i detta ridhus, så skönt. Skrittjobbade lite i början, men där var hon rätt orolig i munnen osv. Men fick ordning på det rätt snabbt. Sedan joggade vi igång med serpentinbågar och tempoväxlingar. Här var hon jättefin! Sådär härligt rund i formen, framme till handen och bar sig själv helt och hållet. Supertrevlig.
 
La in lite galopp, och den var lite sisådär.
 
Skrittpaus, och så klev jag av och fixade med lite bommar på medellinjen.  La ut tre st på två ställen. Sedan när jag tog tyglarna så slog det  slint i Bellas huvud, för hon vart superstressig/taggad... och spänd. Alltså jättemkt, gick inte ens att kommunicera i skritt. Hon bara tuggade frenetiskt på bettet och stressade till rejält. Men jag skrittade vidare tills jag fått henne lite coolare, och då körde vi igång med nedsittning i trav och jobb över bommarna, volter, samt skänkelvikning. Hon blev lugnare ju mer vi red, det var bara för mig att ha is i magen och rida på, men med mycket ben. Fick verkligen rida hennes bakben till jobb, det blir så såna här ggr när hon är så spänd i skallen. :-) Tkr vi löste det bra, så jag är nöjd även om jag vill ha henne mer avspänd såklart.
 
Avslutade med övergångar mellan trav och galopp, och här var hon superfin i galoppen!! Hon orkade inte många övergångar, det blev 3 i höger varv och 2 i vänster. Men så himla fin. Tappade lite balans första travstegen efter övergången från galopp, men annars fin.

Gårdagens dressyr

Igår så var det dags för ett dressyrpass i ridhuset igen, och jag var förberedd på att Bella skulle vara spänd osv. som hon är i detta ridhus pga tidigare hoppträningar, så idag hade jag mycket lättare att hitta samarbete för oss. Jag fick tänka om helt, och istället för att göra som jag gjort senaste tiden, att mest låta henne gå på för egen motor och använda mycket halvhalter för att få henne att vänta mer, så fick jag idag leta reda på mina ben, och ha ordentligt med is i magen.
 
Jag började skrittjobba. Det var bommar utlagda två st i varje hörn innanför fyrkanten, som passager. Så jag började skritta runt den fyrkanten, och skrittade över bommarna. Hon var redan här betydligt lugnare än senast. Sedan la jag in en halt på varje långsida. Därefter började jag jobba med framdelsvändningar i hörnen, efter att jag gått igenom bom-passagen. När detta kändes bra så gjorde vi samma sak i trav, och här fick jag verkligen ha is i magen. Hon blev ju rätt taggad, och spänd, men jag bara fokuserade på att ha en stadig sits, en stadig hand, och var noga med rakriktningen. Hon fick flytta sig likt en framdelsvändning i traven i varje hörn, vilket var jobbigt för fröken, men gav ett väldigt bra resultat. Hon blev mjukare och mjukare, och började hitta motorn bak riktigt bra. Det är viktigt att lätta av i handen och låta henne trava på framåt emellanåt, och hon gav en såå bra känsla där.
 
Sedan red jag lite galopp- och travövergångar, vilket gick bra. Hon var riktigt trevlig i galoppen faktiskt, speciellt i jämförelse med förra passet..
 
Skrittpaus innan jag satte lite mer press på henne. Valde att leka runt med skänkelvikningar, och hade bommarna som riktmärken. Bella var fin! Mer jobb att få henne att arbeta undan vänster skänkel, men tillslut funkade det också. :-)
 
Avslutade med övergångar galopp/trav där hon var riktigt fin bitvis, och där det kändes som vi börjar hitta balansen in i travövergångarna.
 
Sen avtravning lång och låg men fokus på bibehållen takt och rytm. Fin tjej! <3

Update

 
 
 
 
 

Helgen

Igår så regnade det för fullt här, eller ja, fullt o fullt.. det öste inte ner direkt, men det regnade plus var hårt i backen.. Så skittrist väder helt enkelt. Nästan så mörkret är mysigare.. ;-) Så när jag var klar med allt jobb i stallet så åkte jag hem och kollade på lite serier, till ca 16.30.. Sen for jag upp till Bellabus och packade in henne i släpet för en tur till Färsta.
 
Vi red ett jobbigare dressyrpass, där Bella fick ta i lite. En del skrittjobb i början där jag stämde av gas/broms, och la in lite framdelsvändningar när hon blev stretig. När hon var fin så la jag in travjobb där jag förändrade ganska mycket, öka, korta, volt tillbaka, volt, snett igenom osv. Fokuserade på takt och balans. Lite halvstretigt, men ändå trevligt..
 
La sedan in galopp. Först var hon lite fyrtaktig, men det blir hon när jag sitter stilla där uppe och ber henne själv hålla igång motorn (jag håller på att sluta med mitt juckande när jag rider, haha). Men efter en stund blev hon mkt fin! Red en massa tempoväxlingar.
 
Efter skrittpaus så la jag in travjobb i form av öppnor på långsidorna, och det var lite halvknaggligt till en början.. Men sen blev det bara bättre och bättre. Undan höger skänkel flöt det på riktigt bra faktiskt, och när vi jobbat där ett tag så gick jag tillbaka till vänster som vi började med, och då gick det bra där med.
 
Sen efter ytterligare en skrittpaus så avslutade  vi med att jobba övergångar mellan trav och galopp. Hon var rätt fin! Hon faller isär lite och tappar balans i traven efter galoppen, men hon höll ihop första biten, och sen föll hon isär liksom. Men det blev bättre o bättre ju mer vi jobbade. :-)
 

 
Dagens ridtur blev en skrittur i skogen, i mörkret.. jag glömde pannlampan. Dehär var typ kvart över 3, så det var inte helt kolsvart, men ändå så man blev lite nojig, haha. Förr var jag ung och odödlig när jag red i kolsvarta skogar.. nu är jag minsann lite rädd iallafall.  Men överlevde det gjorde vi..
 
 

Kvällsritt

Kvällens pass fick bli en uteritt längs sätervägen. Helt perfekt underlag där så jag red i alla gångarter. :-) Bella var MAGISKT fin på bortavägen. Alltså så himla fin. Tog halvhalterna perfekt, och jag red varierat mellan mellantrav och arbetstrav, hon svarade så fint.
 
Sedan blev hon alltmer spänd och tittig där i mörkret, så då var hon inte lika lätt att kommunicera med. Men vi tragglade på.. Red sidvärts och försökte få henne avspänd. Gick bra bitvis, men sen spände hon till igen. Red galopp på hemvägen, och kom på att jag kunde ju faktiskt göra annat än att rida rakt fram i galoppen, vilket jag lätt fastnar i.. Men jag la in sidvärts för att få henne mer på bakdelen, och det funkade rätt bra i vänster galopp. Höger var det värre med, där hon bröt av var tredje språng för att hon var så tittig.. Så där avslutade jag med att vända henne mot bortåtvägen, och helt plötsligt kunde hon slappna av. Ja jösses.. Så vi avslutade bra.
 
 
 

Gårdagens dressyr

Igår så var det tänkt att Bella skulle vila, då jag hade massor att göra hemma, tvättstuga bl.a. Men då det visade sig vara mjukt i backen så kände jag att jag borde ta tillfället i akt och rida ett ordentligare pass. Så M hängde med mig bort till Ark, där vi trimmade våra små brudar.  ;-)
 
Jag började med skrittjobb en liten stund, och övergick sedan till travjobb. Fokus på takt och balans. Bella kändes lite stretig.. Tragglade på ett tag, och la sedan in galopp. Samma där, inte så mkt driv bak utan rätt flak och oengagerad bak.

Så jag lät henne skrittpausa, och sedan red jag lite i nedsittning. Och då släppte det, och hon blev jättefin. Jag la in oss på olika övningar så att vi hade ngt att fokusera på, och hon blev tvungen att sätta sig lite. Red skänkelvikningar i trav med olika tempon, och här var hon jättefin! Red även övergångar mellan trav och galopp, och hon gjorde dessa svinbra. Wiho! La in någon travlängning också, och samma där, fin tjej.  

Gårdagen + idag

Igår så blev det en tur på 60 min. Vi skrittade ut ca 40 min, och avslutade med tre varv på rundbanan i joggingtempo. Det var hårt, så det fick bli väldigt lätt arbete idag. Bella kändes rätt fin!
 
Idag så red vi bort till Ark, och red lite dressyrjobb i skritt. Det gick super! Vi är helt klart ngt på spåren. ;-) Red tempoväxlingar, mycket halvhalter för att stämma av, halter, fram- och bakdelsvändningar, skänkelvikningar, ja det mesta. Joggade sedan på ena långsidan som var mjuk, och hon var så fin! Sånt härligt gung efter det noggranna skrittjobbet. :-)
 
 

Byte av stall m.m

I helgen så har jag flyttat Bellabus till nytt stall. Tanken var ju att jag och min fina vän M skulle flytta tillsammans, men det tog en oväntad vändning och nu har hon inte längre sin fina häst kvar. :'( Jättejättetråkigt. Så samtidigt som jag glädjer mig över flytten är det ändå en del av mig som inte riktigt kan vara glad fullt ut.. Jag lider så med henne, att det behövde sluta på detta vis.
 
I lördags flyttade jag över henne till ett stall som ligger ca 1,3 km hemifrån mig. Så himla skönt! Men det är inte anledningen till flytten. Det är ridvägarna... Jag är så himla less på dom dåliga ridvägarna, och jag som älskar att rida ut! Så det har legat i mitt bakhuvud ett tag, dom tankarna om att byta stall. Men jag är sjukt kräsen så jag har tänkt att så bra jag har det nu får jag det inte igen. Men ridvägarna är en stor grej för mig som älskar att rida ut, och även de två paddockarna är ju under all kritik. Så i höst har ju jag åkt transport till en annan paddock för att kunna dressyra. Och det känns ju inte hållbart... Så av en slump så blev det nu såhär att jag delar stall med en gammal kär vän igen, som flyttat hem till Sundsvall efter att ha bott 5 mil härifrån, samt en till härlig tjej. 
 
Ihopsläppet kunde inte ha gått bättre. Nu går Bella med två tjejer, och jag inser ju att hon ska gå med ston.. Hon ska inte gå med valacker, speciellt inte med tanke på hur det gått med dom två senaste. Upplever att det aldrig blir riktig ro i hagen, då dom vallar henne, biter henne i rumpan, biter sönder täckena, plus att hon blir så himla brunstig, står o kissar, trycker upp sig.. Och dom blir hingstiga.
 
I lördags fick hon då vila, men hon rörde sig ju i hagen en del när hon släpptes ihop med A.
 
Igår så red jag och M ut på en joggingtur mot hovberget. Bella kändes rätt fin, men sen tyckte jag hon kändes ofräsch.. hon tappade även ena bakbenet flera ggr. Hon brukar tappa bakbenet, men inte sådär mycket. Så då skrittade vi ett tag, för att sedan prova känna på traven igen, och då kändes hon fräsch igen. Så, jag får hålla lite koll. Det är ju knöligt i hagen, plus halt ibland, och inge brodd än.. 
 
Idag ska jag ut på en sväng efter jobbet, om det inte är för halt. Bella skulle ha fått vinterskor idag, men hovis är skadad så det blir inge av.. 

Gårdagen + idag

Igårkväll så red jag ut en sväng på Bellabus i mörkret, som vanligt numera..  Vi red runt på byvägen fram och tillbaka lite här och där och red skritt- och travövergångar samt tempoväxlingar mellan arbetstrav och mellantrav.
 
Till en början var hon rätt trevlig, men sen blev hon lite dragig och hängig pga att hon var pigg och spänd. Inget konstigt mao.. Jag fick rida några extra svängar i trav tills det kändes bra igen. :-)
 

 
Idag tog vi ett joggingpass i paddocken. I skritten blev det fokus på tempoväxlingar och sidvärts. Hon var rätt medgörlig. Men en sak hon börjat med sen jag kom hem från cypern är att lägga tungan över bettet igen.. hm... hon har ju gjort så i perioder, utan att jag hittat orsaken. Men liksom, när jag ridit henne varm så slutar hon. Jag tror ju att det är för att komma undan hon gör så, när jag kommer åt henne. Och nu när jag fokuserar så mkt på takten, och en lätt hand där hon får bära sin egen hand, så blir det ju jobbigare för henne liksom. Jag får hålla lite koll.
 
Joggade igång i trav med mycket halvhalter. Jag har mkt fokus på balans och takt som sagt, så jag stämmer av med halvhalter ofta, och är noga med att hon inte får rinna iväg bara för att vi ändrar något, t.ex byter varv eller hamnar i sluttning nerförs elr så. Och detta är nog jobbigt för fröken. ;-)

La sedan in galopp, och hon var fantastiskt fin! Riktigt trevlig. Sedan avslutade vi med lite trav i ngt lägre och rundare form.
 
 
 

Long time no see

Den 21 okt åkte jag och E till Cypern en vecka, och under tiden hade Elin hand om Bellabus. :-) Så därför har det inte blivit någon uppdatering. Det blev en lugn vecka för Bellabus som gick några pass med skritt och trav, hon hade dock varit väldigt pigg.
 
Det är på instagram man kan följa oss när uppdateringen här tryter: minfux.
 

 
Sedan har jag hunnit rida två pass. I söndags då jag kom hem så blåste det storm, så då blev  det mys och massage med Bella. <3
 
På måndagen så tog vi oss en tur på 60 min, i mestadels skritt. Jobbade med halvhalter och tempoväxlingar. Sedan hörde jag något typ av morrande från åkern vi red bredvid, och det var kolsvart och som vanligt har jag ingen lampa. Så vände rätt fort och travade hemöver, haha.
 
I tisdags så red jag ett dressyrpass i stora paddocken, med fokus på takt och balans hos Bella. Och bra sits och mjuka händer från min sida. Hon var superfin! Vi fick till ett mkt bra jobb. Massa halvhalter och avstämningar. Jag kunde ha en mjuk, buren hand framför mig, och hon bar sig själv så fint!
 
Red ganska intensivt och i alla gångarter, men i joggingform. Ett mkt trevligt pass på Bellisen. <3
 
Igår så blev det att hon fick stå inne med spikmatta på korset, och i nacken. Sen blev det lite massage.
 
 
 
 

RSS 2.0