Bellas foderstat äntligen klar!

Ja, som rubriken lyder. Nu har jag räknat om hennes foderstat så mineralerna inte ligger på sånt himla överskott. Plus att hon nu får extra för pälsfällningen. Kom ihåg att det är protein hästen behöver extra av under pälsfällnings- och pälssättningsperioderna, då det går åt mycket protein till att sätta päls. :-) Så nu kommer hon att äta ca 400gram sojamjöl + 250gram Muskel. Och så månadsdosen av den viktiga mineralen Selen, i vanlig ordning.
 
Vill även påminna om att ni kan lära er räkna ut hästens foderbehov, läsa av höanalysen och se vad hästen får i sig, samt se vad som fattas i foderstaten, under min kategori "Räkna foderstat". Även om ni försökt förr och tyckt det varit krångligt, försök igen! Tryck på länken och prova er fram. En sak i taget. Många har lärt sig via mitt sätt att förklara, som annars inte alls förstått. Så prova ni oxå! Det ÄR superkul att kunna själv, och man får kontroll över vad hästen sätter i sig.
 
Tänk på att har man ingen analys, utan mixar hit och dit så kan det bli väldigt fel. Många ger mineraltillskott hit och dit "ifall att", vilket kan göra mer skada än nytta eftersom den ena mineralen kan slå ut den andra och upptagningsförmågan går förlorad. Det är mycket viktigt att balansen mellan Kalcium och Fosfor är som den ska. Och balansen mellan protein och energi är även den viktig. Därför är det inte bra att chansa på vad hästen kan behöva. Höet kan likagärna innehålla 3 MJ per kg foder, liksom 9 MJ per kg foder. Och det kan innehålla så lågt som 20 smbrp (smältbart råprotein) per kg foder liksom det kan innehålla 60 smbrp. Då kan ni ju tänka er hur det blir om man hejvilt börjar chansa.
 

Kommentarer
Postat av: Hanna

Jag är en av dom som följt din guide och faktiskt fattat, så det är verkligen superbra att du tagit dig tiden att lägga upp den :) problemet jag har är att min ena häst är väldigt bukig men i övrigt i normalhull och endast promenadrids, att försöka få till en foderstat för att få bort hennes mage är inte det lättaste. Sedan är hon 23 också så man vill ju gärna få i henne en del protein så hon inte tappar hullet i övrigt...ja du hör ju vilka problem jag har :)

Svar: Härligt att höra! Oftast har hästen brist på just protein om den har stor buk o tunnare överlinje så de kanske kan vara en ide att öka proteinet i förhållande till energin? Är kvoten bra i dagsläget? :)
Josefine Fred

2014-02-14 @ 11:57:37
URL: http://hmlpettersson.wordpress.com
Postat av: Ellen

Jag har hästskötarexamen den 20 mars och just nu håller vi på att räkna ut foderstater, verkligen intressant och lärorikt !!:D ska absolut ta och titta under kategorin räkna ut din foderstat!:)

Svar: Visst är det!! Kul :-) Ja gör gärna det!
Josefine Fred

2014-02-14 @ 13:57:50
URL: http://jagellens.blogg.se
Postat av: Ann

Kul! Är "bara" medryttare så jag har så dålig koll på sånt där men skulle gärna vilja lära mig för den dagen jag fixar egen :)

2014-02-14 @ 14:12:50
URL: http://borrowedhearts.blogg.se
Postat av: Hanna

Sv: Kvoten är 7,3 i dagsläget. I dagsläget käkar hon 9,5 kg hösilage + 5 dl lucern och ca 2 dl havre/dag så det är ju isf om jag ska öka på hösilagegivan mer kanske.

Svar: Jag tkr ju att man i högsta möjliga mån ska låta hästarna äta så mkt de vill, så jag hade absolut ökat på hösilaget. Jag tkr alla ggr att man hellre ska täcka behoven med grovfoder först och främst. :-)
Kvoten är låg så proteinet behöver komma upp om du upplever henne bukig tror jag. :-) Men prova fodra med mer hösilage/fri tillgång om du kan o kolla hur mkt av behoven som täcks då. :-)
Josefine Fred

2014-02-14 @ 17:59:58
URL: http://hmlpettersson.wordpress.com
Postat av: Hanna

Sv; hade visst tittat på de gamla analyspapprena. kvoten är 4,7 och inte 7,3. :)

2014-02-14 @ 18:08:51
URL: http://hmlpettersson.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0