Sadlar som glider

Sadlar som glider framåt/bakåt eller åt annat håll ligger helt enkelt inte bra. Så är det bara. Oavsett hur mycket man hävdar att man minsann har en utprovad sadel. En utprovad sadel behöver inte betyda att den ligger bra.

En sadel som glider framåt ligger oftast i bakvikt och är för smal, varav den pressas fram eftersom ryttaren sätts på bakre delen av sadeln. En sadel som glider bakåt är oftast för bred, då ryttaren hamnar mest på framvalvet och pressar sadeln bakåt.

Blev påmind nu
idag om att många bara slänger dit en gelpadd för att sadeln ska stanna kvar. Men har ni tänkt på hur det borde kännas i ryggen för hästen, när den har en padd som kämpar emot trycket av en sadel som vill glida iväg för att den ligger illa? Hua. Kan absolut inte vara skönt. Tycker det är helt galet att man tar till gelpadd (och även svanskappa för den delen) för att hålla sadeln på plats. Är folk så himla lata och ointresserade av att bry sig om att hitta rätt sadel?

Jag har varit med om båda delarna, eftersom jag har en häst som kan vara speciell att hitta sadel till. Speciellt dressyrsadlar gled framåt på min häst. Har även haft en för vid som gled bakåt hur mycket som helst. Skulle jag då slängt under en gelpad? En brösta? En svanskappa? Nej! Verkligen inte. Istället letar jag tills jag hittar en som ligger i balans, och därmed inte glider någonstans.

Den enda gång
en pad över huvudtaget kan vara OK i mina ögon är om hästen för tillfället är omusklad och har en sadel som då blir något för vid. Alt. vid hoppning om man har en mattes-pad, som höjer sadeln istför att pressa ihop allt. Men även där ska rätt stoppning fördela trycket helt utmärkt. "Behöver" man padd så har man på tok för hård stoppning som sagt tidigare.

Kommentarer
Postat av: beatrice

Bra inlägg!

Du verkar kunna mycket om sadlar, om hur dom ska ligga på en häst osv. kan du inte skriva om vad man som ryttare ska tänka på när man provrider en sadel, alltså nu menar jag inte hur den passar hästen utan ryttaren med! (:

2010-12-25 @ 18:18:52
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Q med ridtravare i fokus!

Jag håller med dig..En sadel som passar ligger STILL Och glider inte åt något håll.Jag precis som du blir beklämd när folk tar till både titt och datt i stället för att faktiskt hitta en sadel som verkligen passar hästen.

*Q i sadelträsket IGEN! stön

2010-12-25 @ 18:29:24
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se
Postat av: Jenny

Hur tycker du man ska gör om man har en häst som är så tjock att sadeln glider fram? Ingen svanskappa då heller?

2010-12-25 @ 19:16:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0