Uteritt

Idag hade jag, liksom igår, en spänd och rädd tjej. Jösses, haha. Varför är hon så rädd ibland? Fjollpuppan. Så jag fick anpassa ridningen lite efter det. Idag varvade vi skritt på lång tygel över stock och sten i skogen, med att rida övergångar på grusvägen. Hon var fin! Trots omständigheterna liksom. Jag var beredd på hur hon var, och därför gick det bra. Var imponerad över hur lugn trav vi ändå hittade efter galoppen. Mitt fokus nu är att hon ska gå fram ordentligt med motorn bak. Så fort hon blir munnig elr tjaffsig så lägger jag på ben så försvinner det. Jag är noga med en bra takt i alla gångarterna, då blir hon lugnare att ha att göra med. :-)

Ett bra pass! Imorgon ska hon få gå på töm. :-)
 
arkivbild

Travbanan

Ikväll så tog vi oss ett pass på grannens travbana jag och B. Red lite mer ordentligt idag än vad jag gjort, och det gick bra. Hon var dock väldigt rädd på ena kortsidan, så där kunde vi varken trava eller galoppera. Det var superspänd skritt som gällde, hon vågade knappt gå fram. Samma visa varv efter varv, det blev nästan värre och värre. Haha. Jaja.. Så kan det vara. Om vi bortser från det läskiga så var hon riktigt fin när hon släppte det och kunde koppla av. Jättefin trav och härlig känsla där hon var mellan hand och skänkel.
 
I galoppen fick hon rulla på, och jag lekte med ställningen lite. Högergaloppen är verkligen fin. Vänstern var lite snabb, men ändå inte så jag tror att det var pga att hon hade ont elr så. Jag bad henne lugna sig och då blev hon finare! Vi låg och rullade på så ett tag. Sedan efter det avslutade vi och vi skrittade hemöver. :-) Inget superpass, men helt okej. Hon var ju rädd, så vad kan man göra åt saken. ;-)
 
Jag har ju bytt koppjärn i sadeln, och det känns verkligen skillnad för mig. :-) Super!

Tömkörning

Ikväll så red jag upp Bella till stallet och fixade iordning henne för lite tömkörning. Idag är tredje passet sen jag började, och det gick så bra. Jag började längs fyrkanten och övade in halterna, och övergångar mellan skritt och trav. Och hela tiden så övar jag på att få in känslan, känna efter hur mkt jag ska ta i tömmarna osv. Hur mkt stöd hon behöver för att hålla sig på spåret, svänga där jag vill osv. Det som är svårast för B är ju samma som i ridningen, nämligen att sakta av eller att göra halt. Då blir hon liksom lite dryg och fortsätter ändå, så jag fick vara bestämd med henne i början. Och om hon inte gjorde halt när jag bad om det fick hon backa. Men det är ju även så att jag måste bli bättre med att göra halvhalt innan osv, och inte bara säga kommandot och tro att hon ska göra det, utan visa mjukt med en halvhalt med tömmarna osv. Det är lite pyssel med att få till det.
 
Idag la jag in tempoväxlingar, och då började jag lite i skritt först. Det sitter kalasbra, verkligen. Hon är superlyhörd när jag ber henne öka eller minska. Sedan la vi oss på volten och tömkörde i trav, tempoväxlingar. Typ halva varvet samlat och halva fick hon kliva på så att hon verkligen jobbade genom kroppen. Hon började frusta och grejja. Det gick verkligen jättebra! Hon lyssnade direkt när jag bad henne lugna sig, och när jag bad henne öka.
 
Höger varv är ju helt klart svårast, precis som i ridning. Hon faller gärna lite inåt, så jag får ha henne mycket på ytter här. Men ju mer vi jobbade desto mer kom rätt ställning oxå, utan att hon föll inåt. Och på slutet så fick vi verkligen till det, då hade jag henne på ytter, hon gick lätt inåtställd, jag fick henne ut på spåret och hon klev på jättefint framåt.  Så där avslutade vi och skrittade hemöver igen. Hon får såklart massor med beröm när det blir rätt.
 
Det är ju mest jag som ska lära mig känns det som, hon gör detta som att hon inte gjort annat. Det är bara galoppen som ska in, som jag är lite nojig över att det ska bli svårt att få in. Men när den väl finns med, så kommer det bli ännu roligare! Jag hoppas verkligen att jag lyckas lära henne galoppfattning på töm. Någon som har några bra tips? Jag tänker själv att jag ska göra det från skritt, för då blir det tydligast tror jag. Om jag ger kommandot, och hon t.ex tar trav, då saktar jag bara av och gör om tills hon förstår. Om jag gör ifrån trav så tror jag bara hon kommer öka på traven, och risken finns att det blir lite stressigt istället, och kanske svårt att få tillbaka henne i traven. Elr äh, jag vet ju inte om det är så det blir, men jag testar skritt först för att se vad som händer.
 
 

Himmelsk häst

Red ut en sväng i regnet på en mycket fin häst ikväll. Vi tog den planerade joggingsvängen längs grusvägarna, där hon efter en lång framskrittning fick börja jogga i trav i tempoväxlingar och övergångar. Hon var kalasfin! Sådär riktigt trevlig takt som jag bara kan rida på föralltid, för att hon är så fin! Och det rörde sig ordentligt.
 
På hemvägen körde vi galoppfattningar från skritt, och varenda en satt, förvänd som rättvänd. Hon har annars inte velat fatta förvänd ute på vägarna när jag rider på ena vägkanten, men nu kan vi gå kvar på samma sida och hon fattar vilken galopp jag än ber om. Så duktig tjej! Sedan skrittade vi hemöver och hon kändes kanonfräsch.

Just det, jag bytte koppjärn i sadeln oxå till ett smalare, och jag hamnade så mycket bättre i sadeln. Jag kände mig mycket mer balanserad. Har senaste tiden känt att jag måstat jobba emot stigbyglarna och kämpa för att hitta balansen där, men inte idag. Så uppenbarligen behövde den komma upp lite fram då den låg lite i framvikt. Ska exprimentera vidare och se hur det ser ut när jag rider om ngn kan fota/filma osv.
 
Räck upp en hand ni som känner igen känslan vettja! Det var en helt ny upplevelse för mig

Gårdagens

Igårkväll vid 20.30 åkte jag till Bellabus för en uteritt. Det är så himla varmt dagtid, så det fick bli en kvällstur. Rosie var där och skulle rida Q samtidigt, så vi hookade upp och red en klättersväng idag. Bella kändes fin och fräsch! Inge svårigheter med klättringen, för där får hon ju verkligen använda bakbenen. Men inge tecken på nå sånt. :-)

Idag elr ja, ikväll blir det nog, blir det en joggingtur längs vägarna för Bellis. Sedan imorgon så ska vi nog tömköra igen, då tänkte jag titta på lite tempoväxlingar och fortsätta öva in känslan.
 
 
 

Tömkörning

Imorse klev jag upp runt 7, och for till stallet strax därefter. Elr ja, till betet. Slängde på Bella hackamoret och red upp barbacka till stallet, där jag klädde på henne för tömkörning. Jag hade tänkt fortsätta att jobba henne på raka spår och mest längs spåret, och befästa kommandona. Men det har satts upp ett grusskydd på ena kortsidan som tydligen var väldigt läskigt, så jag bestämde mig för att idag skulle vi testa tömköra på volt lite.
 
Jag ändrade om till ledande innertöm, men insåg snabbt att den bara hängde och jag behövde inte använda den alls, så jag bytte tillbaka till rak tömsättning på båda sidor så jag enkelt kunde byta varv då jag ville. Det funkade perfekt! Jag känner av och försöker hitta min position och mitt kroppsspråk, samt känslan i tömmarna, hur mkt ska jag ta och när osv. Och det gick väldigt bra idag. Bella är så duktig! Vi körde lite skritt- och travövergångar och gjorde halter. Och bytte varv och lite sånt. Ryggade en del. Jag längtar tills vi har galoppen, det skulle vara så grymt kul att kunna använda den i tömkörningen. Men jag vill att det ska bli mer befäst för mig i skritt och trav först, så jag har koll på grejjerna innan jag börjar på och ska lära henne galoppkommando.
 

Bjuder på denna ;)

Uteritt

Idag tog vi oss en tidigare tur än vanligt, innan värmen kommer och slår till. :-) Bellabus och Q var väldigt busiga när jag kom, dom sprang och for runt och hade verkligen bus i blicken. Jag tror dom höll på i en kvart innan dom var klara och jag fick plocka in Bellabus. ;-)
 
Jag hade planerat en liiite längre sväng bort mot hovberget, men eftersom hon motionerat så bra själv så tog vi en kortare sväng. Galopperade och stod själv i lättsits och B fick rulla på, samtidigt som jag varierade ställningen. Hon var väldigt fin! Även i traven. Hon är självbärig, har en bra takt och ett fint sug framåt. I båda galopperna.
 
Jag var väldigt sugen att köra en vända till, men som sagt eftersom hon motinerat själv innan så fick det vara. Vi skrittade hemöver. Hon har blivit så duktig i skritten på hemvägen, jag kan till och med ha lång tygel nästan varje pass.
 
 

Tömkörning

Idag har Bella blivit tömkörd för första ggn på typ 2-3 år. Jag har fått mina små ryck och tyckt att "Nu ska jag börja tömköra" och så gör jag det 1-2 ggr och sen ba, nä, jag suger på detta, jag gör ngt jag är bra på istället. Haha. Men nu har jag blivit inspirerad till att börja igen, och jag ska lära mig. Jag ska lära mig för att jag vill se min häst i rörelse på ett sätt jag inte gjort förut, men alltid velat. Och jag vill lära mig galoppera henne på lina/töm, vilket jag alltid velat kunna. Så nu ska det bli av. :-)

Det gick iaf bra. Jag körde med rak tömsättning på rakt spår i paddocken, och bestämde mig för att bara känna av hur det kändes. Få koll på allt liksom. Så jag gjorde halter och övergångar mellan skritt och trav, och hittade kommandon som funkade. Igångsättningen funkar utmärkt som alltid, så skritt vs trav kunde hon direkt urskilja vilket jag ville ha med hjälp av två olika smackljud. Inga problem. Men halt och avsaktning var svårare, för hon vill gärna pinna på, och jag blir gärna lite mesig för jag vet inte hur mkt jag ska ta i henne.
 
Vi höll på i kanske 20 min, sen gav vi oss. Hon var duktig. Jag menar, jag kan inte detta.. hon gör förmodligen bara det jag ber henne om.
 
 
 

Dressyrjogg

Idag red vi upp till planen i stallet och joggade lite. Jag var väldigt försiktig och fortsatte på samma spår som senast, nämligen att jobba med ställningen. Det gick bra. :-) Hon kändes fin idag! Taktmässig och trevlig, fint sug framåt och en stilla mun. Men hon snubblade ganska mycket bak. Men hon visade aldrig att nej, detta tar emot, elr nej, detta gör ont.
 
Red på och joggade i alla gångarter, och jag red längre sträckor i trav och galopp idag, än senast, och hon blev inte trött i bakbenet. Elr, hon vill ju gärna gå lång och låg, och det märks mer i slutet av passet. Det är det enda som kändes.
 
Jag är supernöjd. :-)
 
 
 
 
 

Någon med erfarenhet av magnetterapi?

Eftersom B nu har en senskada och jag inte vet hur vår framtid ser ut riktigt, så kommer jag ju såklart göra allt jag kan för att den ska bli så bra som möjligt. Så häromdagen kom en kräm jag beställt från Alyose (lite hokus pokus), Sven Lindblom. Den heter Senfix och ska vara bra på nya som gamla senskador.
 
Sedan har jag beställt magnetiska hasskydd från Veredus. Jag undrar om någon här har erfarenhet av magnetterapi? Det står väldigt olika när man googlar. En del är helnöjda, och en del menar på att det inte gör någon skillnad alls. Men jag lyssnar på dom som är helnöjda och testar. Jag har inte så mycket att förlora. Blir hon bättre av dom så blir ju jag glad, men blir hon inte det så är det så.
 
 
 
 
 

Jogging på travbanan

Idag skrittade vi upp till grannens travbana och red där. La fokus på ställningen, och varierade mellan inåtställd, rakställd och utåtställd. Hon hittade fokus ganska snabbt när jag började jobba så. Hon var fin! La in halter, och så småningom tempoväxlingar i det arbetet med ställningen. Det gick fint.
 
Gick sedan över till trav och travade ngt varv, hon var fortsatt fin. Hon var riktigt fin faktiskt. Det kändes superhärligt! I båda varven.
 
Sedan blev det skrittpaus innan galopp. Och jag valde att börja med höger galopp. Den var superfin! Mycket bättre än den brukar. Hon fick rulla på lång och låg och jag stod upp. Riktigt fin i galoppen där.
 
Sedan skrittpaus igen. Hon ville gärna skritta på lång tygel efter galoppen, och eftersom jag ska prova vara ännu mer lyhörd nu så fick hon göra det. Tänkte att hon kanske blev trött i bakbenet.
 
Sedan var det dags för vänster galopp, och där kände jag direkt att hon tyckte det var lite jobbigt. Hon var lite snabbare i takten, men ändå fin. Men jag försökte att lugna takten lite, och det funkade när jag ställde henne lite utåt, då fick vi en lugnare takt, men då saktade hon av och sen snubblade hon med bakbenet. Så det fick vara. Skrittade, och sedan var jag i valet och kvalet om att avsluta eller trava av lite. Gav två försök att sätta igång i trav, men det hände ingenting. Så jag tolkade det som att nä, vi ska avsluta nu. För vanligtvis händer det något direkt om jag ber om trav, men inte nu. Så det kändes bäst att avsluta och skritta hemöver.
 
 

Uteritt på pigg tjej

Idag tog vi oss en tur i skogen jag och Bella. Mycket skritt, hela bortavägen med skritt. Ställde lite krav på hemvägen, att hon skulle ta halvhalter och halter. Hon lyssnade rätt bra. Joggade en del på hemvägen oxå, lite övergångar osv. Hon var väldigt pigg!
 
 

Veterinärbesök

Igårmorse var jag och Bellabus ut till Per veterinär. Han åker jag alltid till när det gäller rörelsestörningar/hältor. Han är överlägset bäst. Jag började med att förklara läget, ända bak till då hon skadade sig på hasspetsen, tills hennes nya beteende i ridningen, till jossans besök hos oss, till hur hon tillslut blev att rida nu sista veckorna.

Så vi började att kika på henne i trav på volt. Per såg inget uppenbart. Frampartiet var klockrent, stora fina rörelser och hon är helt ohämmad där. Elr, han såg lite av high-heel störningen hon har, men den har ju minskat med typ 90%. Så det är liksom inget att bry sig i.

Han tyckte att bak så tog hon inte ut stegen så som hon egentligen borde, men han såg inget som man egentligen bör göra ngt åt bara av att se på det.

Sedan gick vi vidare in och sprang på gången. Inga konstigheter där heller. Dags för böjprov, vilket jag inte gillar alls. Han misstänkte höger bak, om något. Så han började där. Klockrent både högt och lågt, trots hennes gamla ärrvävnad efter att hon slet av senan för 4-5 år sedan. Sist vi böjde det benet gav hon reaktion pga ärrvävnaden, men det var alltså inga problem nu. Skönt! Vidare till vänster bak. Lågt helt klockrent, och när det var dags för högt så stötte vi på patrull. Hon stod fint då han böjde, men när hon sprang så var hon halt 1,5-2 grader. Min teori var ju knäledsinflammation så där kände jag mig inte jättekul inombords.

Vidare in till ultraljudet, då han ville kolla akillessenan och hasspetsen eftersom den är så pass deformerad som den är. Han kollade även knäleden, och den kunde vi utesluta direkt för där fanns inget tecken på inflammation. Vilken lättnad!! Han hittade rupturer på senan, den som går ovanför hasspetsen. Den har ju sett deformerad ut ända sen friskförklaringen, och jag har skickat bilder till dåvarande behandlande veterinär på detta, men man har inte velat titta vidare på deformeringen utan tyckt att hon kommer förmodligen alltid se defekt ut utseendemässigt efter sin stora skada.

Men den är alltså skadad, och det var inte konstigt att hon reagerade på böjprovet när man drog ut och stretchade den skadade senan. Och att hon har dagar som känns värre var heller inget konstigt. Mer uppvärmning och ännu mer ridning som är anpassad efter henne.

Så jag ska rida på som vanligt, men istället för att ta igenom ev. protester när jag ber om aktivitet v.bak, så ska jag backa lite och göra enklare övningar dom dagarna. Hon kommer att känna av detta i vågor trodde han. Så det är bara att rida på och hoppas på det bästa. :-)
 

Update

Jag är skyldig en uppdatering här. Jag la lösenord på bloggen inför en session jag bokat till B. Jag är inte alls för "djurpratare" egentligen, men jag blev inspirerad av Sandra att i alla fall prova. Jag hade inte mycket att förlora liksom. Så därför ville jag stänga alla mina sidor så att man inte kan få ut så mycket info om oss. Det var en intressant session, där jag varken säger bu eller bä. Det var mycket som stämde, en del helt right on spot.
 
I alla fall, sedan senaste inlägget då jag skrev att det var reparera som behövdes, så har det hänt en del. Passet efter det var en skrittur ute i skogen och det gick superbra. Dagen efter det vilade hon, och sedan var det dags för dressyr igen. Det gick inge bra. Hon var lika dålig som innan. Så sen dess har hon vilat. Om hon känns dålig i 2,5 v så är det förmodligen nånting hon försöker säga mig. Så, jag har bokat tid på kliniken så får vi se vad som sägs där.
 
Under tiden så har jag satt ihop en liten översikt på allt som hänt sen efter sårskadan, och jag har en teori om vad som är felet och hur det kan ha uppstått. Om det stämmer får veterinären avgöra.
 
 

RSS 2.0