FILM (Hoppning)

Filmen från sista banhoppningen som gick kanoners :-) Om än väl fort.. ;)
 

Bilder :)

Lite bilder som L och F tog. :-D
 

Hoppning

For iväg nu på kvällskvisten vid 20 och hoppade lite på Färsta. Hade med mig bästa Linnea och Flisa, som var mina små hästskötare. ;) Hihi.
 
Bellson hade stått två dagar nu, så hon var ganska så på. Men ändå lyhörd och fin, med tanke på att jag har det 3delade på henne och inga handskar elr något. Så hon går faktiskt riktigt bra nu. :-) Fick ett stopp på en oxer, men den sänkte vi och sen rullade allt på utan problem. Linnea påminde mig om att mjukna i handen nåra ggr, och de gick SÅ mkt bättre då. Jag satt och höll för de gick fort, men så fort jag lättade fick vi ett flyt. Även om de gick fort.
 
Hoppade en typ av bana 3 ggr, och sista rundan var verkligen hur bra som helst! Jag verkligen fokuserade, och tänkte redan innan ett hinder var jag skulle sedan, alltså en bra planering, vilket ledde till att hela ridningen flöt på.

Sommar

Det är verkligen sommar ute nu. :-) Härligt! Har precis landat i soffan efter en mysig jobbdag. For och köpte glass och godis innan, och nu sitter jag som sagt här. Har inte riktigt planerat dagen ännu, men jag tror det blir betesbygge idag, jag ska ringa å kolla läget strax. Sen är jag sugen på att städa och tvätta bilen då den ser förjävlig ut, verkligen. Utvändigt alltså.
 
Ikväll blir det ridning, har inte bestämt vart eller vad. Men det lutar åt hoppning. Får se vart det blir och vad vi gör helt enkelt. :-) Funderar på 5,5an och någon studsgrej, lite travbommar oxå.
 
Ha en härlig fredag!
 

:-)

Idag har Bellis och jag bara myst, och umgåtts. Tog in och duschade henne med PROB-shampoot, och sedan lekte vi lite från marken runt travbanan ett par varv. En massa övergångar och tempoväxlingar osv för att hon skulle följa med. De är rätt kul vilken koll hon har på mig lillpollan.. När hon torkat upp efter duschen fick hon pälsglans i man, svans o lugg, och sen insmord i hästsalva och PROB-deon mot flugfän. :-) Så nu är hon sommarfräsch och redo för att möta flugorna på betet till helgen. :-D
 

For och köpte mig en flugluva förut oxå, som ska vara bra. Hon har en från förra året, men den tror jag inte satt nå vidare. Får testa denna nya, från Hööks. :-)

FILM (Lastning)

Fixade film från sista gången jag lastade henne idag, gick galant! Värre när vi skulle ut. ;) Tror hon var lite nojig då hon gick åt sidan en gång, gled med ena hoven på kanten på rampen och gick ner på kotan.. alltså hela kotan böjdes så hon stod på den en sekund. Så jag hoppas hon inte vrickat till sig eller så.
 
Hur som helst, superdutti tjej! Blir att tränare vidare på detta o underhålla, för jag känner denna brud. ;) Man vet aldrig vad man har att vänta. ;)
 

Mysdag :)

Haft en riktigt mysig dag idag, som de flesta dagar då alltså. ;) Mitt liv är typ på topp nu. Imorse for jag upp till stallet och lasttränade fröken Bus, som såklart måste testa första ggna, man KAN ju komma undan.. det är ju en ny dag. ;) Men hur som helst tog de färre försök innan de gick problemfritt, och jag höjde ribban idag så hon lastade sig själv på slutet. Dutti brutta!
 
Sedan har jag och EM fixat en massa småpyssel som behövs inför betet osv. Och slutligen blev det titta på hoppning ikväll på Ark. :-)
 
Fotade lite därifrån:
 

Uteritt till havet

Jag och Mallan var lägligt nog samtidigt i stallet idag, så vi tog oss en ridtur till havet idag, i sommarvärmen. Det var jättemysigt! B skötte sig suveränt idag, och det var härligt som attan att galoppera i vattnet. :D Hade vääldigt gärna vela ha en fotograf med oss... ska försöka styra upp nåt. :-)
 
Har en superhärlig galoppfilm från mobilen.. men får inte upp den här just nu. :-P Ni som har mig på fejjan kan se den i loggen ;)

Lastträning

Idag har Bellson lastats, i massor! Började helt vanligt med att mana in henne med tryck i grimman, och hon stod och tjurade steg för steg. Men sakta men säkert kom hon framåt, ett steg i taget. Sedan gick vi ut och in, halvvägs, halt, gå fram, backa helt ut, backa halvt ut, ett steg fram, två bak, gå helt in osv osv osv.
 
Sedan gick vi helt ut, gick ett varv utanför och sen gick på transporten igen. Ända tills hon gjorde detta utan att tveka alls, utan bara följde med mig bestämt in i transporten. Gick finemang de!
 
Nästa steg blev att få henne att stå kvar där inne och vänta medans jag går bak och sätter för kedja + fäller upp rampen, allt i lugn och ro. Tog ett bra tag, men de funkade. :-) Och sedan blir nästa steg att hon ska vänta med att gå bak förrän jag tar tag i hennes svans och ber henne komma ut till mig där bak. Gick oxå finemang.
 
Åkte en sväng oxå. :) Allt förutom åkturen upprepade jag 3 ggr utspritt på dagen. Hon är ju som hon är, det lilla fuxstoet. Varje gång ska hon ju testa om det inte går att tveka/slippa ändå, och om det inte går att börja tjuvbacka ut före man fått signal osv. Men det krävs ju såklart färre och färre upprepningar tills hon släpper efter och gör som jag vill. :-)
 
Imorgon fortsätter vi på samma spår. Tillslut ska hon gå att skicka in, som det funkat att göra en gång i tiden. :-) Men tar man bara igenom allt och visar vad det är som gäller, med lugn och tålamod, så blir det nog kanon. Det gäller att inte stressa. Jag kan annars bli lite stressad, och typ när man fått in hästen så skyndar man upp med rampen för att hästen inte ska börja backa ut osv. och det är ju egentligen fel. Det är bättre att ta igenom vad man är ute efter, och få hästen att faktiskt vänta, utan att behöva stressa igen med nånting. Den ska liksom stå där man ställt den.
 
Så det var en lyckad lastträning! :-) Körde först en ren lastträning, sen gick hon ut i beteshagen nåra timmar. Sen blev det lastträning innan ridturen, och efter ridturen.

:-)

Idag verkar bli en kanondag om man kollar ut genom fönstret. 16 grader i skuggan nu :-) Me like! Mådde inge bra alls igår, febrig och jävlig, men idag är jag på topp igen!
 
För Bellson så står lastträning på schemat. Ja, man tycker ju att vi inte borde ha såna diskussioner efter 5 år, haha. Men hon är ju som hon är dendär tösen... En himlans massa åsikter. Hela tiden efter våran flytt har det fungerat felfritt och hon har klivit på inom en halv minut. Men de två senaste gångerna vi ska iväg så har hon stått och tjurat på, helt oberörd, bara för att hon inte känner för att kliva på. Har blivit galet irriterad, och behövt ta till min gamla metod. Dvs att spänna en longerlina runt bommen inne i transporten, ställa mig där och sen HÅLLA tills hon ger eftergift och kommer med in. Effektivt, men falskt.
 
När jag köpte henne var hon lättlastad, men så en dag så skulle vi lasta henne direkt på morgonen utan att hon hade fått vara ute nåt, och då blev hon svårlastad. Fick börja lasta typ 1 timme extra tidigt bara för att veta att vi skulle hinna. Och periodvis så kunde jag skicka in henne i transporten SJÄLV, utan att jag följde med in. Och sådär har det gått i perioder nu. Men som sagt, sen ungefär ett år tillbaka har det inte varit nåra problem, utan dehär "tobbe-tricket" har funkat prima. Men nu så har hon fått nåt på skallen igen, rödmärren. Det började efter att vi släppte ihop hästarna till en flock om 6 st..
 
Dock så måste jag bara berätta att hon är en dröm att ta i hagen :D Hon kommer till mig varenda gång i princip! Möter upp mig när jag kommer för att hämta henne. Hur mysig som helst! Vi har det verkligen superbra just nu jag och B. :-) Jämfört med föregående år då hon vänt på klacken när hon sett grimman.. ;)
 
Sedan blir det någon form av uteritt. Jag är sugen på en ridtur till Aldernäset, men inte ensamen. ;) Vi får se hur det blir..
 

Vila

Idag vilar Bellotrix. :)
 
Några utklipp från filmen igår:
 

FILM (Tävling)

Här kommer film från dagens bravad :D och STORT tack till bästa Linnea som följt med mig och varit hästskötare åt oss, åter igen. Vi hade inte med oss Mallisen idag, men vi fixade det galant ändå med transport och allt sådant. ;)
 

<3


Tävling

GUD vad jag är glad att jag for och tävlade idag ändå, för de gick så SJUKT bra. :D :D :D Hon var klockren på framridningen, så himla trevlig och lyhörd. Även när jag började hoppa fram. Lite tittig på lilla hindret, och sen ett stopp på oxern. I övrigt gick det ASBRA, och mkt såklart på grund av min härliga inställningen, att jag red på framåt och inte höll in henne. Fina häst!
 
Inne på banan vart vi lite spända, och hon vart taggad. Fick ett stopp på första hindret men sen gick vi runt felfritt :D :D :D Så sjukt nöjd!! Fina, älskade B. Och vi båda presterade mycket bra idag :D
 
Kommer en film på rundan ikväll :-)
 

Tävlingsbilder

Kikade på ponnyhoppning idag :-) Fotade lite..


Update

Tänkte skriva lite update nu ja ;) Hehe. Haft annat för mig än datorsittande nämligen :-D Bra gjort av mig! :D
 
Igår hopptränade jag, och de blev ju inte riktigt som tänkt... så jag hade verkligen beslutat mig för att stryka mig inför tävlingen imorgon, och bara köra 80rundor. Men så landade jag i de som hände på ridpasset och ändrade mig. Så jag kör på imorgon :) De får liksom gå som det går. Vi far dit iallafall och rider lite :D
 
Idag red jag ut på en joggingtur i skogen, hur mysigt som helst och B var superfin :-) Puppsen min.

Uteritt

Red ut Bellis en sväng i skogen ikväll. Hon var verkligen loss och fin ifrån igår! Superkul att känna att det gick igenom dedär passet. :-) Hon var lite tittig, men krävde jag jobb så jobbade hon på så fint. Red lite övergångar och tempoväxlingar, med lite extra fokus på det sistnämnda. Jobbade med att hon inte ska bli springig efter en ökning utan komma tillbaka och vänta utan att streta emot, och de funkade jättebra då jag krävde ställning och böjning i sidorna samtidigt, och då kom hon tillbaka riktigt fint vilket gjorde att jag då kunde rakrikta igen.
 
Dock är jag inte riktigt mig själv just nu, är lite ångestfylld inför tävlingen på söndag pga senaste tabben... Jag ska verkligen försöka släppa de negativa tankarna och faktiskt rida hästen efter dagsformen, och lösa ev. problem som uppstår. Inte älta och älta.... och bli kvar i den negativa känslan. Jag är orolig att hon ska backa av, så som sist. Men.... det är min uppgift som ryttare att ta bort det, och fixar jag bara det ett par ggr vid anridning på hindren så kommer hon vara sig själv igen. Jag ska bara våga trycka på gasen i detdär osäkra tvekande läget... Men vafan, vi fixar det. Det är liksom 90 cm.... Det kan vi hoppa i sömnen. Vi grejjar de!
 

Dressyr

Jag och Bellis begav oss ut i regnet ikväll och bort till paddocken för ett dressyrpass. Gick riktigt jäkla bra idag! Fokuserade  väldigt mycket på ställningen, att hon tar ledande tygeltag och att de går igenom helt enkelt. Och jag kan verkligen använda mindre och mindre hjälper hela tiden. Bitvis böjer hon sig för bara skänkeln och lite tygel. Så det går framåt.
 
Började med att rida serpentinbågar i skritt med en halt på medellinjen varje gång vi passerade den, sen övergick vi till trav och gjorde avsaktning alt. halt på medellinjen. Sen red jag lite uppridningar från A till C, med lite övergångar däremellan, och lite längningar på långsidorna. Gick bara fint! Men fyfasen vad jobbigt det är att rida. Fick verkligen pressa mig själv. Och jag blir ju så trött och då spänner jag upp benen istför o slappna av i dom och rida med rumpan. Men de e bara å kämpa på. ;)
 
Galoppjobbade mycket på slutet oxå, för att verkligen få igenom henne då hon är som rakast där. Men de gick riktgit fint de oxå. I början sprang hon lite för det vart jobbigt. Jag låg på en 20m volt där jag varierade inåtställning med utåtställning, och tillslut så släppte hon riktigt riktigt fint i båda varven och då gav jag mig. Det är DEN känslan jag strävat efter så länge. En loss och mjuk häst som bara rullar på och är lyhörd för hjälperna. Me like. :-D De tar sig!
 

Önskeinlägg

Tänk vad jag älskar dessa önskeinlägg. :-) De är så kul att ni ställer frågor och vill ha hjälp, för jag älskar att hjälpa andra och glädja andra! :-)
 
"Hej!
Kikat igenom din blogg nu en stund, och läst allt men jag såg på facebook att du ridit in din travare själv från att vara travkörd..

du har säkert skrivit om detta men hur gick det?
Vad för motgångar träffade du på?

Några stora problem för mig är att när jag väll kört lite galopp med min travare, så går det inte att trava honom efter, utan bara "tacktar" och slår upp med benen... annars har han helt underbara gångarter!

vore kul om du kunde skriva om detta! eller om du redan gjort det, länka! :)"
 
Bellie var inriden, eller riden iallafall, men kunde t.ex inte galoppskänkel eller andra kommandon. Hur det gick? Ja.. Det är lite svårt för mig att såhär i efterhand berätta hur det gick, med tanke på att jag endast hade ridit 2 år när jag köpte henne. Jag kunde alltså i stort sett ingenting ridmässigt, och allra minst utbilda en travare. Men jag hade viljan, och hjälpen, vilket var det som fick detta att fungera. I dagsläget hade jag gjort ett betydligt bättre och snabbare jobb, och kunnat lösa problem på helt andra sätt än vad jag kunde då. Det har liksom varit en stor resa för mig och B då vi har lärt oss tillsammans. Jag har inte lärt henne, utan vi har lärt oss.
 
Med andra ord, vi stötte på en hel drös av motgångar. Och jag med noll erfarenhet i bagaget löste inte dessa på bästa sätt alltid. Dessa motgångar kanske vi inte hade haft om jag hade varit den jag är idag. Därför är det lite svårt att svara på frågan.
 
Men i övrigt så har hon alltid haft bra gångarter, och inte haft några problem på att skilja på dom. Men jag har en väldigt energisk och ambitiös häst, så många ggr kokade/kokar hon över och då blir det kaos i huvudet på henne. Jag har oxå problem efter galopp, för då blir hon så taggad och bara springer efteråt. Men det blir bättre och det har vi jobbat på i flera år nu.
 
Efter ca 6 mån i min ägo började vi få problem med att fatta vänster galopp. Detta satte sig i hennes huvud, och jag fick helt enkelt inte fatta vänster galopp, trots att hon hade de fysiska förutsättningarna för det. Så under 1,5-2 år så la jag den galoppen åt sidan, eftersom det bara skapade frustration hos oss båda. Det gick verkligen inte. Efter den lilla pausen beslöt vi oss för att verkligen testa ALLT, och för varje lösning vi hittade, så hittade B på något annat. Men efter mycket kämpande så satt den där.
 
I övrigt är hon ju en väldigt positiv och arbetsvillig häst, till vad vi än hittar på. :-) Men jag tror de är väldigt viktigt att ha hjälp av tränare, vilken gren man än är inne på. Det är verkligen guld värt! Och alla har nytta av tränare. Det är oftast en själv som ryttare som problemen sitter i, och inte hästen. Gör vi rätt så gör oftast hästen rätt.
 
Lycka till i omskolningen av din häst! :-)
 

Uteritt/bad/klättring

Red ut med 5 bruttor från stallet idag, supermys. Var tänkt vi skulle rida till Aldernäset å bada, men vi kom aldrig riktigt fram då vi stod o hade beslutsångest över vägar i 30 minuter, så vi fick vända då vi hade lite tidspress. Haha. :-P Jag och F red själva, då vi ville ta det lite lugnare än resten. Så vi travade en bra bit och sen red vi och plaskade lite på en annan strand. Jättemysigt verkligen! Och B skötte sig fint. Sen tog vi klätterbacken hem.
 
Var ute ca 2 tim :-) Finväder å allt. :D
 

Vila

Bellis vilar idag i regnrusket. Blir filmkväll för mig :-)

Sommar :)


<3


Lyckliga!

Bellie och Quantas fick ett riktigt busryck förut i lilla beteshagen deras, herreguud vad de sprang! Lägger upp mer bilder imorgon troligtvis.
 

Bilder :-)

Här kommer lite bilder som Hanna fotade :-)
 

Valkarna skyller jag mina tiiiighta bikinitrosor på !! ;) Sista gången jag red i bikini..

Dressyr

Tog ett dressyrpass på fröken Bus ikväll, tsm med Linnea och Louise. Gick ganska bra idag, ett helt OK pass. ;) Inge femstjärnigt eller så, men inge katastrof heller. :-) Var noga med att ställa igenom och att hon tar hjälperna, och de gick mkt bra. Man märker ju att det blir bättre och bättre och man kan använda mindre och mindre hjälper.
 
Skriver inte mer utförligt än så, men som sagt ett ganska bra ridpass ändå där hon var lugn men lite taggad emellanåt.
 
Fina lilla Hanna var snäll och fotade lite. Superduktig!
 

Gårdagen

Det var riktig sommar ute igår så hann ej blogga! ;) Eller.. det låg inte på priolistan iallafall.
 
Red ut på Bellisbus i skritt- och trav, skulle ta en gammal skogsvända och sen komma till galoppbacken, men det var sunkmark o jävligt så vi tog oss ej förbi. Hatar att behöva vända mitt i skogen när man bestämt sig för en särskild sväng. :-P Irriterande. Jaja.. hur som helst så red vi tillbaka, och så till lilla skrittklätterbacken, vilket gick toppen. B flåsade på hon. Red den bara en gång. Sen när vi kom hem så fick jag ett ryck och kom på att hon inte fått släppa lös på ett tag, så jag rejsade 3-4 varv på banan våran, i fuuull galopp. :-D Spikade öron rakt fram hade Bellson, så det tror jag hon uppskattade :D
 
Gick OK på loppisen, haha. Jag hade supertrevligt och det var en riktigt varm o härlig dag, så att jag inte sålde sådär suuupermkt saker gjorde liksom ingenting. Ändå hade jag satt ner allt till typ 50kr, varenda schabrak osv. Men men, nu vet vi att det funkar att ha loppis osv så det lär ju bli fler, o då kmr de nog fler folk oxå. :D
 
Sen hade jag mys hela kvällen med mina bästa tjejer ;)

Joggingtur

Bellson och jag tog oss en joggingtur i det fantastiska vädret förut, en sväng upp mot hovberget. :-) Det var en helt OK ridtur, hon var lite tittig men jobbade ändå när jag krävde det. Mysig tur. <3
 
Blir uteritt imorgon efter utsläppet :-)

At work

Sitter på jobbet och har rast. :-) Vi har en underbart fin sommardag här idag, så sjukt skönt. :-D Redan imorse kände man att det luktade sommar ute. :-D Är superglad idag! Hihi. Efter jobbet far jag till Bellotrix och joggar ut henne en sväng i skogen så hon får bli av med lite slagg efter gårdagens gymnastikhoppning.
 
Grillning ikväll med bästa E, sedan bio och GODIS. :-) Och vad jag vet nu så är jag faktiskt ledig i helgen oxå :-D Dock har jag utsläpp imorn, och sen ska jag och L iväg och ha loppis på Norra Berget. Det är hästloppis där, så kom dit!
 

FILM (Hoppträningen)

Här kommer filmen :-) Hade en superfin liten studsare idag :D Helt sjukt egentligen att det gick så bra på vanliga bettet hennes. Skoj att pelhamet hjälpt :-D
 

Hoppträning

Hade hoppträning idag, torsdag som vanligt. :-) En riktigt lyckad träning!! Är så himla nöjd. Vi hade en massa studs idag. En bana gjord på studsar. 3 st åt gången. Gick så sjukligt bra! Och de bästa av allt... jag hade mitt 3delade bett och INGA handskar, och inte en blossa har jag på handen. :-D Så sjukt kul! Var längsen jag hade mitt 3delade på hoppträning i grupp nu, för hon brukar bli sinnessjuk stark. Nu var hon hur fin som helst från början till slut. Jag trodde hon blev trött en gång, och ville avsluta, men G sa att hon bara blev obalanserad och därför blev de som de blev den ggn (de gick superfort över osv). Men jag fortsatte, och de gick så himla bra då :-D Fick massa beröm idag, så de var toppen.
 
En grej som hjälpt sjukt mkt som jag skrivit om förr, är att jag numera får igenom henne i sidorna, och det underlättar allt tusen ggr.
 
Kommer strax film som Linnea och AC filmade. :-D

Bilköp!

Har ÄNTLIGEN köpt mig en bil nu. Som jag letat efter en sådanhär i det skick jag är ute efter... med alla detaljer jag vill ha. Det kom ut en igårkväll 20, och 22 hade jag tagit den. Hämtade den idag. :D Detta var ÖDET! Jag som inte ens tror på ödet. Den är i sjukligt bra skick både in och utvändigt, och superhärlig att köra.
 
Fixade pollarna runt 20.30-21 idag, Bells och Fis. Bellis var sååå söt när jag skulle hämta dom... Hon gick på bortre delen av hagen och vandrade fram o tbx och liksom såg ut som om hon inte ville gå över leran, för jag stod o väntade med Elisa, och ropade på B att hon skulle komma.. Och hon såg så fundersam ut var hon skulle ta vägen, haha. Så jag smackar på henne, och då travar hon lite förtvivlat o undrar om hon verkligen ska ta steget i leran. Och så tittar hon på mig med spikraka öron, och så skyndar hon sig över och travar i full kareta till mig. :') Då blev mammahjärtat glatt vill jag lova. :-D
 
Hur som helst, här är bilen :-):
 
 

Träckprov

I måndags så gjorde vi, och skickade in träckprov på hästarna i stallet. Igårkväll, ett dygn senare, hade de postat svaren på mail. :-) Lika snabba som alltid! Maskkontroll.se. Rekomenderar dom verkligen. Så sjukt smidigt sätt att fixa träckprov på, eftersom de skickar med ALLT som behövs, och portot är betalt på brevet man använder sig av då man skickar. Plus att de som sagt är galet snabba.
 
Sen så mina vänner, är det ju så SJUKT viktigt att göra just träckprov. Förstå hur många ggr man avmaskar hästarna i onödan, och därmed kan få maskarna resistenta. Jag tror jag avmaskat Bellie 2 år utav 5 år i min ägo. Förra året hade hon ca 250 EPG mask, och behövde då inte avmaskas. Trots det, har hon i år 0 EPG. Och hästarna i samma hage som henne hade helt annorlunda värden motför de haft innan. Så det finns liksom ingen logik heller, att bara för att de går i samma hage så är de lika drabbade osv. För det har ALDRIG stämt in på de hästar Bellie delat hage med nånsin.
 
Så maskkontroll.se rekomenderar jag skarpt!! :)
 

Uteritt

Red ut på en lugn uteritt på ca 30-40 min, i alla gångarter. B var mjuk o fin!! :-) Jättetrevlig faktiskt. Tänkte rida igenom henne lite inför morgondagens dressyrtävling. MEN, nu har jag fått förhinder och måste stryka mig... Men men, det som väntar mig imorgon går långt före en dressyrtävling! :-D Så de är de förhoppningsvis värt!

Skrittur

Tog en härlig skrittur i de fantastiska vädret idag tillsammans med Flisa och Fanny. :-) Supermysigt verkligen! B skötte sig kanonbra. Ramlade dock av en gång, HAHA. Ena sekunden satt jag på hästen och andra låg jag på backen.. Vi kom o  red, och rätt vad det var så såg hon något på sidan av oss som hon skyggade för, och avramlingen var ett faktum. ;) Hade inte en chans.... Jag red alltså barbacka i glidiga softshellbyxor. ;)
 
Stötte på två älgar gjorde vi oxå. Denna nedan var bara 8-10m från oss.. stod som ett ljus, fast vi kom där och gapade i skogen. :-P Knäppa älgar på denhär ön... dom är tam. :-P
 

HEJ :)

Ville ba säga hej ja :) GONÄT
 

Min utsikt imorse ;-)

FILM (80cm)

 
Kommer inte lägga ut från 90cm klassen, utan nu ska jag bara tänka och fokusera positivt. Jag blir frustrerad när jag ser hur jag red där, för jag rider i ett väldans undertempo. Vill ba trycka på gasen ;) .... I det läget skulle jag behöva nån som skriker på mig, för när jag rider inser jag inte hur sakta jag rider.

Jogging

Bellson och jag tog oss en mysig joggingtur i skogen idag, i dimman. Hon var hur trevlig som helst! Känns jättebra att vi lyckats få igenom ställningen i sidorna nu, hon blir ju betydligt mer lättriden då. Red lite övergångar, och halvhalter osv. Hon var supertrevlig och jobbade på i en bra, lång och låg form och trevligt tempo. Lite fort på hemvägen, men det löste sig fint.
 
Nöjd!

Bilder

GullMallan tog min kamera o fotade lite :-) Man ser vilken skön o avslappnad inställning jag hade där.. :-)
 

Tävling

Idag var det dags för första utetävlingen. :-) Hade förväntat mig en lite tittig och spänd häst, vilket jag mycket riktigt hade. ;)
 
Hon var kanonfin inomhus på framridning och framhoppning. :-)
 
80cm, gick jättebra! Hon var spänd och tittig, så vi travhoppade 3 första hindren, men sen släppte det och hon kändes mer och mer avspänd. Så där kom vi runt med ett pet, i en positiv anda. :-) Inför 90cm tänkte jag att då är hon nog mer avspänd nu när vi fått känna på banan lite.
 
90cm, jag valde att utgå. Jag trodde att jag hade ca 15 min till min start när jag inte ens hade hästen sadlad eller nånting, så jag stressade mig in på banan och började trava/galoppera direkt, och pang på hindren. Inte bra. Jag och stress fungerar inte riktigt, så omedvetet satt jag och bromsade henne och måttade för kung och fosterland, vilket ledde till riktiga rakt-upp-och-nerhopp, vilket gjorde henne osäker. Den känslan hade vi med oss på banan då vi stressade bortöver.
 
Väl inne på banan fick vi stopp på 3an, och hon backade av mot alla hinder. Efter stoppet blev jag osäker, men red på, hoppade första hindret till en linje på två hinder, och redan i mitten så känner jag hur hon backar av. Jag styr undan hindret och utgår. Jag kände att jag inte hade möjlighet att ta henne runt banan på ett positivt och shysst sätt, det hade bara förvärrat situationen om jag fortsatte.
 
Direkt när jag kom från banan kände jag mig så besviken på mig själv, att nu är vi på botten igen. Men det gick fort över. Jag vet att vi kommer få bakslag och jag kommer att få möta min hopprädsla många gånger igen, MEN, jag kommer komma upp därifrån desto snabbare. Hitta flowet och den positiva feelingen fort igen. Det är jag säker på. Och ju mer rutin vi får på tävling, desto bättre blir det nog för både mig och B även i stressade situationer.
 
Hon är ju fruktansvärt känslig. Det hela började liksom med att jag var stressad, bromsade och lät henne inte sköta sitt. Det i sin tur gjorde henne osäker, och hon börjar tveka. Då börjar jag tveka, och då blir hon okontaktbar, tittar, spänner sig och springer. Det blev lite tokigt idag, och det kommer det göra många fler ggr. Men som sagt, bara att träna vidare! Jag vet att vi kan.

Vila

Idag blev de vila för Bellotrix. Jag har supermycket att göra precis hela helgen, så idag passade en vilodag bra så att jag hann med mig. Har storbakat här idag, och nu är jag äntligen så gott som klar... ska bara på med smeten på morotskakan så får jag borsta gaddarna o dra på mig täcket. Ska upp om ca 6 timmar.
 

Joggingtur

Red ut på en liten joggingtur tsm med Linnea och Fisen. :-) Vi travade upp på stigen mot hovberget en sväng. Mys! B skötte sig bra idag, hon var lugn och ganska så lyhörd. ;) Övade lite tempoväxlingar och övergångar, samt krävde ställning i båda sidor. Gick super!
 

Grrr! ;)

Det tar sig!! ;) Vilken tiger..


FILM (Gymnastikhoppning)

Är jättenöjd med mig och Bellson idag! Jag jobbade järnet för att våga ha is i magen och vänta, och jag tycker de gav ett bra resultat.
 
I min hjärna, när jag rider, så tänker jag mig rida så som mina förebilder gör, alltså typ låtsas som jag är dom.. och de funkar så himla bra. :-D De jag tänker på är Caroline Silverbern och Anni Oveson, vilka hoppryttare!
 

Gymnastikhoppning

Ikväll har jag varit bort till paddan och utetränat lite för första ggn sen snön smälte. :-) Tränade själv idag, med mina små maskotar Malin och Linnea förstås. ;)
 
Bellie skötte sig bra idag. Jag red på det 3delade bettet, och hon var faktiskt väldigt lyhörd. Visst blev hon stum ibland, men bara man tog igenom ställningen så blev hon rund och fin. Dagens övningar lade jag fram med fokus på att hon skulle hoppa avslappnat, lungt och inte stressa varken efter, under eller innan hindren. De gick bättre och bättre och jag tycker jag nådde mitt mål. Visst, helt avspänt är det ju en bit tills det blir, men överlag så kändes de toppen.
 
Kände på henne ett par ggr på varje övning först, o kände efter hur jag behövde rida på dessa avstånd osv. I serien blev det att hon rann iväg, men det korrigerade jag nästkommande gång så vi fick till de väldigt bra tycker jag. :-) Jag tränar mycket på att jag ska våga vänta in hindret och våga lita på henne, och bara ta det lungt liksom utan att sluta rida. Förut så stressade vi igenom allt för att få de överstökat typ, så de blev spänt o stressat, plus att jag ofta flyger av nånstans i mitten, haha. Men nu så tycker jag vi får till de rätt bra.
 
Fin tjej! Nu ska jag leta min kamerasladd som verkat ha ålat iväg..... hoppas på att finna den för jag vill se film. ;)

Vila + uteritt

Igår vilade B av privata skäl. Det blev alltså ingen dressyrlektion för våran del.
 
Idag så har vi ridit ut ganska så kravlöst. Vi båda är helt ur fokus just nu... så det skulle inte alls bli bra om jag satt och krävde när jag inte ens vet vad jag håller på med. Vi klättrade i skrittbacken för första ggn sen typ ett halvår idag, supermysigt. Sen red vi genom skogen o vidare till galoppbacken där vi körde en sväng upp, där jag bytte galopp efter halva backen och red nästa galopp. Hon var förvånansvärt väldigt fin i backen! Lyhörd och kämpade på väldigt bra i ett trevligt tempo. :-)
 
Hon blir alltid såhär på vårkanten/försommaren... väldigt spänd och ofokuserad då hon har koll på allting annat, de är liksom ingen mening att börja mecka med en massa då, utan mest låta henne vara dom dagarna.
 
 

Poletten har trillat ned ;)

Efter gårdagens katastrofala lektion så var jag nu idag taggad på att göra om och göra rätt. Och poletten hade minsann trillat ner för både mig och B, och vi fick till en rätt lyckad ridtur faktiskt. Jobbade med att vara mjuk och konsekvent i min ridning samt att fokusera på en sak i taget och inte be henne om 30 olika saker på en och samma gång, som My påpekade igår. Funkade kanonbra och vi fick igenom ställningen riktigt fint! Jag övade på att vara snabb med eftergiften och inte bli kvar i henne. Visst blev hon taggad och lite springig emellan åt, och var inte överdrivet sugen på avsaktningar, men det gick bra ändå. :-)
 
Nöjd! Ett ordspråk som verkligen är passande tycker jag är att ju mer man lär sig, desto mer inser man hur lite man kan.

Bilder

Lite bilder som bästa Linnea fotade. <3 Supersnällt! Har dock kapat av surpuppan däruppe på de flesta bilder. :-)
 

Dressyrträning

Red dressyrlektion för My idag. Gick inte så värst bra om man säger så. Jag har haft en väldigt dålig dag, egentligen inget som hänt, men har bara varit full av ångest och inte alls varit glad. Bara velat grina typ, och bägaren håller på o rinna över. Då kanske man över huvudtaget inte ens ska rida. Men oftast vänder det när jag rider lektion, för då får man ju liksom hjälp. Men idag var inte B med mig över huvudtaget, och att jag bara jobbade emot henne med mitt neggo-tänk gjorde ju liksom inte saken bättre.
 
Tänker inte dra värsta storanalysen av dehär passet nu. Vi jobbade kort o gott med att hon skulle ta ställningen när jag bad om det, för hon biter gärna tag ( i höger varv ) i bettet och så börjar jag slita o dra oså blire pannkaka. Men idag lärde jag mig hur jag skulle göra för att få igenom henne. Och det var helt enkelt att inte släppa förrän hon gör det. Jag måste även bli snabbare med eftergift, och tänka på att inte bli kvar i henne i övergångarna.
 
Stryker ett streck över detta pass och tar nya tag tills vi ska rida på måndag igen.
 
B är även allmänt dryg just nu. Kan inte stå still på gången, visar ögonvitorna, är hispig, går i 190km i timmen när vi skrittar hem... den blir nästan 2taktig, alltså nån slags grisepass, och så rullar hon över i trav för att hon springer så fort i skritten. Herregud. De är tur jag lyckas hålla mig lugn och inte gör något förhastat som jag kommer ångra. Denhär hästen är så sjukt tålamodskrävande, särskilt sånahär perioder. Inte kul alls. Men bara att bita ihop och skratta åt eländet. Idag tyckte jag dock synd om My och mina små kompanjoner jag hade med (L och hennes vän), för fy.. jag måste sett ut som rena rama åskmolnet. En riktig näbbgädda.

Linnea och Q

Tänkte jag skulle bjuda på lite bilder på Linnea och Q när de tränade häromdagen :-)
 
Quantas Country, varmblodstravare -00

Önskeinlägg

Fick en kommentar häromdagen av en supergullig tjej som önskade att jag skulle skriva om lite tips och ideér åt henne då hon omskolar en travare till ridhäst sen ett halvår tillbaka, men som nu står lite still i utvecklingen.
 
Det enkla svaret är; grunder. Grunderna är alltid återkommande vadför häst man än rider på, grunderna måste alltid sitta, och är grunden till allt. På B som är 5 år in i sin omskolning, och numera en trevlig ridhäst, rider jag samma övningar som jag rider på en mer grön häst. Alla har nytta av dom.
 
Först och främst, start och broms ska alltid fungera. Hästen ska ta en avsaktning eller övergång för så små hjälper som möjligt. Vilka övningar som är bäst att göra för dagen beror lite på dagsform och vad det är för typ utav häst. Övergångar är något jag rider myyycket på de flesta hästar. På de som är lite övertaggade, som B, så är det bra att upprepa intensiva övergångar, för då kommer hon tillslut tillbaka snabbare och snabbare till mig, och lättar av tidigare i munnen. Tillslut är hon med mig på hjälperna och vi kan samarbeta. Man kan lägga in tempoväxlingar, vilket är väldigt nyttigt. B som är pigg som en ärta tar gärna chansen att tjuvgå ifrån mig när jag ökar/länger, för då blir hon svår att ta tillbaka. Då övar jag massor på kvicka tempoväxlingar där hon ska lyssna för sätet, tills hon släpper efter och lyssnar utan tjaffs.
 
På mer sega hästar som kanske inte riktigt jobbar med helt egen motor funkar övergångar ypperligt. Och att alltid vara ett steg före. Låt inte hästen sega på, men samtidigt ska man inte sitta och nöta heller. Hitta en balans. Jag rider väldigt kvicka och intensiva övergångar på sånahär hästar för att de ska komma igång med bakkärran, och därmed kommer deras framåtbjudning som ett brev på posten. Tillslut blir de nästan åt andra hållet (pigga). Var noga med att alltid få kvicka reaktioner av en sånhär häst, så att de inte går och halvsover.
 
Det är lite svårt att veta vad jag ska skriva om för tips, för L här skriver att de står stilla i utvecklingen, men jag vet inte riktigt var de befinner sig, vad som funkar, vad som inte funkar osv. Men jag har, under 5 år tillsammans med B, aldrig stått stilla i utvecklingen. För mig är det superviktigt att ha tränare som jag känner ger nånting varenda ridpass. Varenda ridpass ska jag få ut något av. Jag ska inte sitta och traggla runt och göra saker jag lika gärna kunde ha fixat lika bra själv, som inte ger oss något nytt. Jag ska alltid hitta en ny knapp som tar oss framåt, som jag jobbar vidare med själv, emellan träningarna. Det kan gå månader. Jag hittar ändå nya knappar som jag jobbar vidare med. Både hos mig själv och häst. En viktig del i att utvecklas, är att man måste ha ett driv hos sig själv att vilja lära. Man måste vilja suga åt sig av ny info, lärdomar, tips och råd, och vilja bli bättre. Försöka göra något bättre hela, hela tiden.
 
Lycka till!



Godmorgon!

Låg och drog mig till 9 idag, och ändå är jag astrött. Känns som de är nåt fel på mig just nu.. För jag hade jordens huvudvärk igår, och känner mig allmänt hängig osv. Antingen börjar jag bli sjuk eller så måste jag chilla lite mer. ;) Har börjat springa/promenera nu. Gick på stan häromdagen och provade shorts, och fick mig ett uppvaknande om man säger så. Så jag sprang direkt till Intersport och köpte träningskläder. Så måtte jag hålla mig i skinnet nu. ;) Har en tendens att typ vara peppad på sånthär i 3 dagar, sen ba äh... oså åker godispåsen fram 24/7.
 
Idag ska jag rida dressyrlektion, ska bli skoj! Var väääldigt längesen nu. Tänkte kila upp lite tidigare till stallet så jag hinner tvätta puppsen på min häst. Hon är så hiiimla kladdig och snuskig nu sen ihopsläppet, så svansen, benen och allting är dränkt i puppsås. Not hot. Kan inte komma så på dressyrträning för M, då får vi bannor! ;)
 
Mitt bloglovin funkar btw inte som det ska.. det är flera bloggar jag följer som jag inte fått update från på FLERA dagar, trots att jag nu gått in o kikat att de bloggat flera flera inlägg. Jättestörigt. Fler som har problem med det??
 

(Ja, jag har en förkärlek till att fota mig själv inne på toaletter)

Speedo

Red ut på en skrittur i skogen idag, supermysigt o kunna rida där igen. :-) Bellie var helt hispig idag, både på gången och under ridturen. Jättelöjlig tycker jag. ;) Så idag var det inte läge att kräva något, utan hon fick lalla på i sitt extrema skrittempo idag, utan särskilda krav, mer än att hon skulle skritta. Hon skrittade nämligen så himla fort att hon övergick till trav, och då blev det direkt halt och ryggning flera meter. Och på en vanlig häst skulle en sådan metod funka, men inte på denhär. Det har det aldrig gjort. Så det är bara att se glad ut och ta henne för vad hon är. ;) Sötfia.
 
Dressyrträning imorn! Då ska gossen få jobba.

FILM (Träningen)


Hoppträning

Hopptränade idag. :-) Var SVINBRA övningar, verkligen :-) Bellie var jättetaggad och idag var hon tyvärr väldigt stark.. Suck. Känns som jag aldrig kommer kunna ha det 3delade bettet i hoppningen igen, haha. När hon till o med blir stark på pelham när hon har sina såna dagar. Vi fick till en början alltså inget flyt elr nånting då jag hade full sjå att bromsa. Det var längesen hon var riktigt sådär.
 
Men ju längre lektionen gick ju mer släppte hon och blev ridbar. Så sista rundorna blev kanon! Hoppade 1m på slutet, och då började hon tveka sista 3 galoppsprången, men vi kom över och de gick super. Jag får liksom inte glömma att rida bara för att det går bra, för rätt vad det är så blir det ju såhär, att jag måste vara med och övertyga henne om att det går bra.

Morning!

Sitter på jobbet jag. :-) Äter lite godis. Bra frukost de! Jobbat sen 18.45 igårkväll, o slutar 12 idag. SKÖNT! Då har jag hela dagen framför mig sen. Har hoppträning i vanlig ordning på torsdagar. Ska även se till att ladda upp gårdagens bilder från när L och F tränade lite. Hann som inte riktigt med mig igår innan jobbet.
 
Se till att ha en bra torsdag, för det ska jag ha! :-)

Ihopsläppet


Dagen :-)

Har varit fullt igång hela dagen idag. :-D Härligt! Först så fotade jag Linnea och Flisa som tränade för AC, sen så for vi till stallet och släppte ihop ett gäng hästar, så nu går de i flock äntligen :-D Och efter det red jag ut ca 20-30 min efter att ha jagat B i sin nya hage en stund. :-D
 
Bilder kommer!
 
Ridningen gick väl helt OK. Hon var spänd och ofokuserad, så det var liksom bara att göra de bästa av situationen och ta henne för vad hon var och bara rida på, med lite övergångar och tempoväxlingar.

RSS 2.0