Dagens fråga

Vad är era 3 bästa vs. sämsta egenskaper i ridningen?

Mina bästa är nog att
jag har en bra grundsits,
jag är väldigt målinriktad,
jag skyller aldrig på hästen


Mina sämsta är nog att
jag hyffsat lätt tappar humöret ibland
,
jag tror på mig själv för lite ibland, och .. shit detta var svårt, att hitta något negativt med mig... ;) Jo,
att jag drar högerhanden mot mig för mkt
, och använder den mer än vänstra, vilket gör att B går snett med huvudet rätt ofta

Finaste pinglan

Nyss ridit ut på Bellabus, tsm med Sandra och Kickan. :-) Gick super! Bellan var rädd för allt idag dock, haha. Och gick lite som en struts, men det gjorde ingenting. Hon jobbade fint emellanåt. Red lite högerfattningar, och galopperade endast några språng innan jag bröt av. Sjukt fin tjej! Inge sur eller springig.

Sedan avslutade jag
med att fatta vänsterfattningar i paddocken. Och först trodde jag hon överlistat mig, för hon lär sig på en gång vad som komma ska. Så hon tog bara trav, sen vart hon sur och tog höger. Så jag ba NEJ inte börja med det igen.. Men så fick jag en vänsterfattning efter lite travsteg, och ett SSSSHHH-ljud. Och vet ni? Efter det tog hon fattningarna DIREKT på komandot!! Jag har aldrig lyckats få så fina vänsterfattningar på henne. Så jag gjorde 3-4 st sen hoppade jag av och skrittade hemåt. Gud så glad jag blev! Helt underbart. Hon hade ingen snabb trav alls innan utan helt klockrena fattningar.

Älskade puppan :')

This or that

Dagens this or that: Vad väljer ni?

Hävstångsbett -
HissbettFILM från hoppningen

Nu ska ni få se.. ;) Bjuder på denna! (Och läs gärna HÄR innan ni skriver något onödigt)


This or that

Dagens this or that: Vad väljer ni?

varmblodstravare - kallblodstravare
Hoppträning

Idag gick det verkligen inte bra. Jag vet inte om det gått såhär dåligt nån gång nånsin? Jo, de har det nog. Till att börja med är jag absolut inte besviken på B nånstans, för hon gör ju rätt när jag gör rätt. Men jag kunde bara inte idag. Jag bröt ihop efter fjärde hindret och satt och bölade läääänge innan jag samlade mig igen, och försökte på nytt. Där blev det galet redan på andra hindret, jag vägrade. Så jag fick hoppa av och vänta tills alla andra var klar och åkt hem, så fick jag hoppa banan på 40cm istället. Jag vägrade till och med de på vissa hinder, hon fick lägga bort bommar och greja.

Så idag var inte min dag helt enkelt. Jag vet inte varför, men allt bara kom ut..

Min fina tjej är bäst.

Donna the pownie

Varit ute i finvädret på lilla Donna nyss. ;) Tjockponnyn. Hon fick sig en riktig joggingtur på en timme. Hon var jättefin! Körde en hel del tempoväxlingar i traven och lite sidoförflyttningar, vilket gick super. Hon fick dock lite damp på hemvägen, haha. Hon ville INTE göra halt, och "tvingar" man henne att göra halt ändå så blir hon väldigt upprörd och kör upp huvve och ska snurra omkring och hoppa omkring, haha. Och samma sak om hon inte får gå som en giraff ur halten när man ska fram i skritt igen. Dock höll inte på nå mkt alls, sist var hon ju helt crazy! Haha. Men hon var mestadels lugn och fin. Gojäntan! ;)

Ska snart ut och göra iordning B för kvällens hoppträning! :-)

Herve Godignon

Någon som har någon läderprodukt av det märket? Vad tycker ni om det? Mjukt och smidigt? Har hittat ett snyggt träns jag är sugen på av det märket, men vill veta hur lädret är. :-)

Att rida med höfterna

Jag är så glad som började träna för Emma för sisådär 3 år sedan nu. Hon har ett helt eget ridsätt, ett annat ridsätt än det som annars lärs ut. Ingen har tidigare ens varit i närheten av att undervisa och rida på det sätt min tränare gör.

Det som är så roligt
är att man blir verkligen ETT med hästen, när man får till det. Men det tar lång tid, gjorde iallafall det för mig. Man rider med höfterna, och använder helst inte skänklarna förutom när man inte får till höftridningen. T.ex när jag gör en halt, då använder jag höfterna. Ibland kan jag rida på långa tyglar och få en halt, det beror lite på damens humör/sinnesstämningn. Givetvis får jag ta i tyglarna rätt ofta oxå, men det är mina höfter som ber om halten. Samma med igångsättningen, jag använder inte skänklarna (i den mån jag kan skippa dom) när jag sätter igång i skritt eller någon annan gångart, utan höfterna visar att hon ska gå fram. Höfterna visar att hon ska ta galopp, och vilken.

Höfterna ber henne om
skänkelvikning, inte ett tryck med skänkeln. FAST jag använder tryck med skänkeln som förstärkning då jag inte riktigt har hittat rätt känsla ännu med bara höfterna. Men ibland funkar det!

Det som är det bästa
är dom otroligt små hjälperna man kan använda, och vilken känslig häst man får.

Jag får ibland höra talas
om folk som håller på att lära sina hästar olika utföranden på komando, och ibland att "hästen kan inte" eller "detta kommer ta tid innan hästen kan detta".

Men det som är så roligt med "höftridning" är att man lär inte hästen, hästen kan redan. Så länge man gör rätt med höfterna är hästen med på noterna, oavsett om den utfört det innan eller inte. Kanske inte alla hästar, men många. Kan ta ett exempel på det.. Sommaren 2009 när jag var bortrest och Emma hade B hos dig, så hade vi redan då problem med vänsterfattningar (jag och B). Då övade Emma på mycket fattningar i båda sidor, på en lång raksträcka. Och en dag red hon bara galoppombyten på B, bara sådär. Inte med gest eller så, men ändå klockrena byten.

Det tycker jag personligen
säger en hel del om att det är ryttaren som avgör vad hästen utför och inte. Det är inte hästen som inte kan, inte ens när det gäller nya moment. Rider man med höfterna så blir det som att man ÄR hästens höfter, det blir naturligt för den att följa ryttarens höfter.

De tycker jag är ganska läckert! Emma är min stora förebild inom ridning, jag ska bli i närheten av så duktig som hon en vacker dag. :-)


Ponnyakuten

Såg ponnyakuten igår, och jag blev SÅ glad när jag såg att veterinären/kiropraktorn förklarade i tv att Stars sadel låg i bakvikt och hur det skulle vara, och vad som hade hänt med star tack vare det. ÄNTLIGEN! Nu kanske folk får lite mer förståelse för sånt och vad som kan hända. Som sagt så ser jag tyvärr sadlar i bakvikt hela hela tiden, så trist!

Dagens fråga

Vad tycker ni om kopior av olika utrustning bland häst och ryttare?

Jag bryr mig ärligt talat inte alls. Antingen är kopian snyggare eller fulare, och man köper ju det som faller en bäst i smaken. Jag tycker knappt man ser att det är kopior, även om de hämtat all inspiration från en produkt. Det är väl bara att låta bli att köpa om man stör sig på det så mycket?? Eller varför blir man upprörd över kopior?

Tretornkopiorna som finns
på Hööks och Horze är ju bara GRYMT jäkla fula och jag förknippar dom verkligen inte med advance, så.. tycker man hööks och horze stövlar är snygga är det ju bara att satsa på dom, kopia eller inte!

Sen kan jag tycka att det vore roligt
om Hööks ändå kom med egna grejer och ideér, men uppenbarligen så säljer deras kopior BRA eftersom de fortsätter.


Ängel vs Devil

Det var min häst idag! Red ut med Sandra efter en tripp i Birsta, shoppade en del (fast jag var på stan innan oxå) fina grejer, fyndarn här vettni! Men iallafall, jag och Sandra tog ut Bellan och Kickan och joggade dom lång och låg längs vägarna.

Bellan kändes verkligen kalasfin i början, lugn, lyhörd, fin takt och kontakt. Men sen körde hon igång lite smått, så fort Kickan började komma förbi oss så började hon givetvis tjaffsa, och visst, så far så good. Men på hemvägen blev hon INSANE! Helt galen. Så fort Kickan kom om oss så stod och hon gjorde något piaffliknande och verkligen trampade, och sen blev hon arg på MIG och gjorde antydan till stegran. Hon gick ner i diken och var allmänt galen.

Eftersom hon försökte
trava när jag bad om skritt så satte hon sig själv i piaffliknande rörelse, men ändå blir hon vrålarg på mig och stegrar efter ett tags trampande istället. En gång fick hon (tyvärr) till en riktig stegring, annars brukar jag hinna vara snabb med att dra henne på sidan.

Sen släppte det och
hon vart lugn igen, haha. Vårkänslorna frodas tror jag minsann! ;)

Protokoll

Fick ett par önskemål om att jag skulle skriva vad som stod på protokollet från idag, och jag skriver även ut från tidigare protokoll. Totalt 3 st. :-)

Dagens kommentarer LC:1: "Trevligt travprogram! Jobba vidare med galoppen. Du sitter trevligt & kommer till god inverkan. Glöm dock inte att titta så du tar rätt galopp." 160p, 59.25%

LD:4 12/3 2011 Kommentar: "Blir ngt stark. Bra grundsits" 118p, 65.55%

LC:1 5/9 2010 Kommentar
: "Såg superfint ut innan galoppstrul! Du red i travdelen i en fin loträt sits och med fin --- på din häst. Josse för att finna ro. Du --- i handen så att huvudet pendlar frånsida till sida. Hitta stadga och att hon väntar på dig. Galoppdelen blev mest strul. Men jag tycker att du har en fin häst så josse kämpa på och kom igen! Lycka till!" 117p, 43.33%

Hoppas det var detta ni menade! :-) Jag har skrivit --- för att jag absolut inte kan tyda orden hon skrivit, fick verkligen anstränga mig för o kunna läsa.Filmen från programridningen

Här kommer filmen från dagen. Läs gärna om hur det gick ett par inlägg nedan, innan ni frågar/kommenterar ngt som jag redan skrivit om, så slipper det bli missförstånd. :-)


Nationell ponnyhoppning

Jag, Emma och Malin for iväg och köpte mat på driven till Donken och vidare till Timrås ponnyhoppning, skitkul vare!! Måste verkligen göras om. Var där ca 4 timmar, dom hoppade upptill 130cm. Skitkul att titta på, man blir galet pepp. :-D

Köpte ett schabrak där oxå
, ett likadant som jag har (som jag är GRYMT nöjd med) i grått fast i vitt. Det ska vara vårat tävlingsschabrak i hoppning (hur många schabrak har jag sagt ska bli mina tävlingsschabrak egentligen? haha)


Dressyrtävling

Idag har jag och B "tävlat" LC:1. Jag är så grymt nöjd! Men vi börjar med framridningen. Hon kändes ganska fin i skritt och trav, men hon låg på och kändes lite tung ibland. Så jag fick tänka med att inte bli stum i handen tillbaka för det går inte. Sen skulle vi testa v.galopp, och de gick absolut inte sa Bellan. Haha. Men tillslut fick vi EN fattning iallafall, vilket är super. Och jag är nöjd över den lilla. Sen skulle jag ta höger och då  tog även den tid att fatta, men hon blir lite så efter man tagit vänstern.

Jag var något orolig över att hon inte skulle ta någon galopp på banan istället, men hon tog fattningarna DIREKT, haha dock red jag med lite för stora hjälper så det blev lite väl "explosivt". Hon kändes lite loj på banan faktist, nog för att JAG red i undertempo, men jag fick faktist hålla igång henne vissa ggr, vilket inte brukar hända ofta alls. Men hon kändes kalasfin, jag ANDADES och jag kunde slappna av och sitta.

Detta är lätt bästa tävlingen
! Går bara bättre och bättre. Slutade på 59.25%, men som alltid är det bara ett plus om det går bra, jag är ute efter rutin och att jobba med min nervositet, och som en kul grej för mig och B! Jag blev riktigt peppad efter detta, vill verkligen få ordning på vänsterfattningarna så vi kan sticka ut lokalt, för snart är vi där!! Även om det lär ta lite tid.
Bildbomb

Nu kommer en bildbomb på finaste Othilia och Elisa. :-) <3 Så sjukt fina!! Love them :D Hon red för Emma ikväll, så jag fotade en del. Hon lånade min älskade Tekna oxå, hihi.
Priset, en hemlighet?

Läser ibland, ganska sällan om folk som inte talar om vad sin häst kostar. Och det är klart man är olika och tycker och tänker olika, men varför är det en sån hemlighet vad hästen kostat? Dyr som billig. Jag skulle inte ha några problem att berätta det.. tror jag?

Kan inte någon förklara vad ni tror/känner, som tycker det är lite hemlighet med priset? :-) Blir väldigt nyfiken.

Mystur

Jag red ut med Emma och hennes mamma idag. Vi hade Bellan, Kickan och Nino. :-) Jag red barbacka, suuupermysigt! Kände verkligen inte att jag orkade sadla och greja. Red lite skänkelvikningar och mest lite skritt och trav, sedan tog jag en galopp på hemvägen och red lite mer lösgörande. Gick så bra så! Bellan var på jättebra humör idag.

Får hoppas hon e på lika bra humör imorn! Haha men jo det är hon nog. ;)

Today is a good day

Så himla härlig dag! Klev upp kl 5 och for till jobbet halv 7, och nu har jag ungefär halva jobbtiden kvar att jobba. Inte illa! Har gått fort och jag har ett väldigt bra schema. Solen lyser! ;) Sedan ska jag hem en snabbis, packa, duscha och sedan bär det av till Emma och stallet. Ska rida ut på Bellan en sväng, och sen far vi till Ottans stall för hon ska rida lektion för Emma, så då kommer jag fota en del. :-) KUL! Sedan nattar jag hos Emma och tidigt imorgon far vi på träningstävlingen.

Så detta blir en jäkligt bra dag, happy girl! ;) Har även bestämt mig för att köpa Micklem-tränset, Competition. Den brunfärgen liknar mest den som min sadel har, samt att det är silverspännen. Så det blire!

Dagens fråga

Måste du matcha läderfärgerna så exakt som det bara går? Eller kan du ha rödbrun på träns, och mörkbrun på sadel? Eller till och med svart?

Jag är ett litet matchningsfreak, vill gärna ha grejerna i samma nyans. Men det är ju inte alltid det går tyvärr... :p

Lamicell Master


Köpte mig en ny hjälm idag. Var ner för att kika på Micklem-tränset och ev. köpa det, men det fanns inte. Men dom kanske skulle ta hem, hon skulle kolla upp möjligheten. Så jag köpte denna hjälm istället, som jag tänkt önska mig när jag fyllde år. Men de fick bli nu istället. :-)

Den är riktigt skön, och ser helt ok ut! Tänkte den kunde matcha bra med mina stövlar som går i samma färger oxå. Det bästa är ju lätt ratten baktill som gör att man kan ställa in den exakt vilken strl man behöver, suuuperbra! Slipper oroa sig över att hjälmen kmr töja sig/bli för stor.

Kommer utvärdering på denna när jag använt den ett tag.

Storm

Var ute och pysslade med Bellan en lång stund idag, sen sadlade jag och greja. Red bort till paddan för o kolla underlaget, men jag rider hem på engång. De börjar storma sjukt mycket, snöa samtidigt, och Bellan går och nästan blåser bort och försöker bara få bort huvudet från stormen. Så hon fick vila istället.. inte lönt att försöka sig på något i detta väder.


Micklemträns

Är väldigt sugen på ett sånt, efter att ha tagit en närmare titt på dess funktioner och syften. Är det någon här som har det? Vad tycker ni? Har lyckats läsa mig till att vissa tycker det är helt fantastiskt, och vissa tycker det är konstig passform som inte passar huvudet på hästen osv. Så det känns ju lite tärt att lägga ut typ 1700:- på ett träns som kanske inte kommer passa.

Remontträns

Någon som kan tipsa om ett riktigt fint, mjukt och smidigt remontträns? Jag gillar ju remont, men Bellan började visa små tecken på att hon inte gillade det lika mkt som pullar och acheen, men jag misstänker att det kan ha varit för att den jag hade var så otroligt stel och hård, och jag vill ha en tunn, mjuk och smidig.

Så är det någon som vet av en remontnosgrimma som är riktigt mjuk, smidig och följsam?
Inte de minsta stel.

Paddar

Nu pratar jag paddar under sadeln, fårskinn, gel, teddy, whatever. De missbrukas ganska ofta kan jag tycka. Det verkar användas som en universal-lösning som funkar hur dåligt sadeln än ligger, släng under en padd vettja, så ligger den bra! Inte.

En padd ska användas
under en sadel som är något för vid för hästen, sedan finns det paddar som lyfter sadeln (mattes) och som inte ligger sämre för det. Om man av någon anledning vill lyfta sadeln lite.

Har läst många ggr
i stil med "Sadeln var för smal och låg i bakvikt, men sen la vi under en fårskinnspadd och nu ligger den perfekt!" :D... Que? Haha. Funkar väl inte riktigt så. Det är rätt ofta man hör/läser att det bara är att köpa en padd så blir allt bra. Har inte riktigt förstått varför men det borde ju bero på okunskap..? Det borde ju vara så att man vill lära sig mer, och vill  skona sin hästs rygg och göra det bästa för den.. Men folk vill inte lära sig, dom förlitar sig (ännu en gång) på folk som "ska" vara duktiga på det.


Igår

Igår red Emma Bellan. Det hade gått så bra så. Hon hade ridit mycket galopp, fattningar och avsaktningar. :-)

Idag ska jag ut en sväng, rätt tidigt. Ska bli mysigt de! Tänkte rida ut en sväng och avsluta med vänsterfattningar i paddan. Nu jäklar ska dom sättas! :-D

Dagens fråga

Vad tycker ni om att rida barbacka? Mysigt? Skadligt?

Själv tar jag mig gärna
en skrittur barbacka på lilla B, hon är så svår att rida intensivare pass barbacka. Men på Emmas hästar brukar jag, och rider jag mer än gärna barbacka. För dom är så lätta att sitta på, och jag klarar alla gångarter. :-) Iofs rider jag alla gångarter på B barbacka oxå, men det är inte lika lätt. Tycker det är grymt mysigt att rida barbacka, känns fritt och härligt på något vis. Slippa sadeln ibland.

Jag tror absolut inte det är skadligt. Inte ens om jag skulle rida barbacka varje dag. Så länge hästen inte har väldigt lite muskler och man kan se ryggraden sticka upp.

Gelunderlägg

Någon som har sånahär? Gelunderlägg till lindor. Vad tycker ni om dom? Fördelar dom verkligen trycket och är bekväma som "vanliga" bandageunderlägg?


EDIT: Dessa är från Globus, och detta är citerat från Globus egen hemsida: "Bandageunderlägg av formgjuten stötabsorberande gel. För användning under benlinda, skyddar både kotor och senor. Med ventilationshål."

Var med och tävla hos mig!

Nu drar jag igång en tävling här på bloggen, hoppas att ni deltar!Det ni behöver göra är följande (läs NOGA):

1. Gå in på www.emmi.se och välj ut en favoritprodukt
2. Gilla Emmishopen på Facebook
3. Lägg ut bilden ovan + länk till tävlingen på din blogg, bdb, fb eller annat
4. Kommentera detta inlägg med vilken favoritprodukt du valt, namn, mailadress och länk till sidan du lagt ut bilden på

(Det är ett plus om du följer mig via Bloglovin)

Tävlingen avslutas den 20 april och vinnaren presenteras här på bloggen
(och via mail). Lycka till!

Tempoväxlingar

Red ut på älskade B idag. Fast jag tänkt stanna hemma då jag kände mig trött och slö, men eftersom Emma ej hade möjlighet att rida så for jag ut. Hon måste ju gå. Och det ångrar jag inte! Hon var döfin. Körde tempoväxlingar i samtliga gångarter, och hon var så fin så. Även fast de blåste storm, något tittig men inte så att det gjorde något. Galoppen var fantastiskt fin, där kändes de verkligen sjukt bra. Hon försökte inte öka nånting, så jag red ganska samlad galopp ett par språng, sedan fram i en mer kraftfull galopp, sedan tbx osv. Provade mig på en vänstergalopp oxå men det ville sig inte.

På hemvägen blev hon lite småstörd som vanligt, hehe. Men jag fortsatte rida på och de släppte som tur var! Hon ligger på lite och tappar takt och lyssnar inte riktigt då hon vill springa på. Men som sagt hon kom tillbaka och lyssnade, vilket brukar vara svårt ibland. Men inte nu inte.

Avslutade i paddocken
med att fatta 3-4 vänsterfattningar, avslutade när jag fick en jättefin och bra gest. Det tog några varv innan hon ville ta vissa fattningar nämligen, men hon kändes trött så det var nog mkt därför. Hon frustade massa efter uteritten så hon var nog nöjd redan då, haha. :-) Hon var nåogt galligare i vänster fram idag, men som sagt det har hon varit i alla år jag haft henne. Men det var nåågot mer idag, än vanligt. Inte som dendär gallbomben som kom dock, så jag tror inte det är ngn fara. Är bara ett "skönhetsfel", dock blir man ju ändå lite nojig när det är lite mer än vanligt, även om det knappt är märkbart mer. Men ändå. Jag får hålla koll.

Snart kommer en överraskning upp på bloggen! ;)

Tömkörning

Igårkväll så tömkörde Emma Bellan. Det hade gått okej, med tanke på stormen vi hade. Hon hade inte slappnat av helt optimalt, men hon hade som sagt jobbat ok ändå. :-)

Idag blire ridning!

Tävling

Har anmält mig till en dressyrträningstävling på söndag nu, kan bli kul. Tänkte jag skulle se hur det går att rida en LC:1a nu och jämföra med första (och enda) ggn jag gjorde det, i juli. Är ju bara vänstergaloppen jag nojar över, och sen efter den brukar de mesta bli förstört. Men jag ser det inte så egentligen, jag vill bara ut för att få mer erfarenhet och rutin. Men jag vill inte förstöra för B, men jag tror inte jag skulle göra det nu.

Jag tror hon är lite
mer redo och mogen, även om inte alla delar sitter och vi har massvis att jobba på. Men de blir kul! En kul grej liksom. :-)


Senaste, och andra dressyrträningstävlingen. LD:4

Dagens fråga

Föredrar du att rida ensam eller med sällskap?

Jag har alltid varit lite
av en ensamvarg. Eller inte alltid, det beror lite på. Jag tycker om att rida med sällskap om det är någon av mina bättre vänner jag rider med, annars är det bara tråkigt.  Det är bara några jag kan slappna av med och göra precis som jag vill, utan att behöva ta större hänsyn liksom. Jag vill ju planera mina riddagar och vad jag ska göra etc, då vill jag inte behöva be om lov för att göra något, bara för att jag har sällskap. Då rider jag hellre själv så att jag får något gjort.

Men som sagt
, rider jag ut med rätt människa är det riktigt trevligt samtidigt som jag får lika mkt gjort som om jag skulle ha ridit själv.

Veterinären

Idag har min lille vän Musse varit hos veterinären. Tror han var där från 9-15, vi har nyss kommit hem med honom. Han kom ju in med skadat öga igår, det var liksom blod/var runtom i själva ögonvätskan. Och det visade sig att han fått en lång reva på insidan av ögonlocket upp mot pannan. Så vet. har öppnat upp och satt dräneringsslang, samt spolat tårkanalen där det var massa blodklumpar.

Sen har han kastrerats. Skulle id-märka men det gick inte pga infektionsrisken just nu. Ska på återbesök på tors, och sen på mån igen troligtvis.


Gick till matskålen direkt han kom hem = samma gamla Musse
Sen hoppade han upp i soffan, och då passade jag på att ta på honom tratten. Det gillade han inte för han bara satt såhär, som ett cp. :o Jag fick bokstavligen LÄGGA NER honom, för han gjorde det inte.


Så såhär ligger han nu, efter att jag lagt ner honom. Söten!!

Jag är med och tävlar...

Jag är med och tävlar hos http://www.sorbyryttarna.blogg.se om en rosa träning/tävlings-outfitt, var med du också ! Gå in på deras blogg för mer information om tävligen eller för att anmäla dig.


Home

Var på första lektionen på skolan eftersom det är grupparbete, men for sedan hem eftersom jag har grym huvudvärk nu igen. Så känner mig ganska körd just nu, ska nog hoppa in i duschen och krypa ner i sängen och vila skallen.

Mussebus är hos veterinären
oxå, han blir där 3-4 timmar till. Han kom in med skadat öga igår så dom har sövt han nu och ska kolla om hornhinnan är skadad, sen ska han kastreras, vaccineras och id-märkas. Min prins! Så ikväll sover jag hemma så jag kan hålla koll på honom och mysa.

Blir nog ingen ridning
för mig då jag som sagt inte mår bra, men om inte Emma har tid att ta henne får jag vackert åka ut ändå. Så äre när man har häst! ;D

Haha just de, är grymt blåslagen idag. Brukar väl inte få så mkt blåmärken, men nu har jag ont/blåmärken på foten, i svanken, på låret, på ryggen och på axeln.. Well done!

Jag är med och tävlar...
Klickbar bild

Film

Här kommer kvällens film. Väldigt enformig, men väntar ni lite kommer avramling nr 1, haha. Sen kommer avramling nr 2 några ggr senare, dock så landar jag på fossingarna så det var ju bra!


Hoppträning

Bokade en träning med Marianne idag istället eftersom morgondagens träning blev inställd. Det blev 2 st till förutom mig och B. Hoppade en linje (om de heter så) på medellinjen med bom, hinder, bom, hinder osv. ja ni lär ju se på filmen sen. Som är väldigt enformig, haha!

Jag är jättenöjd
med prinsessan, som alltid. Och som alltid sitter det som felar i mig. När hindren blev 80cm började jag fegrida vilket ledde till att jag fick smaka ridhusbotten. Flög in med svanken rakt i hindret som förra ggn vi hoppade dendär övningen. Men tuff som man är rider man på samma höjd igen, haha dock med stopp där oxå. Men ingen avramling. Sen sänkte M och det gick bra, sen tog de stopp igen för jag blev en mes. Så de slutade med att vi sänkte till 60cm innan jag tänkte ställa upp på att hoppa igen. Och då gick de som på räls! Bara jag lär mig rida likadant på ett 60cm hinder, och ett på 80-90cm.

Min babe är bäst!
Älskar henne. Hon tog även vänsterfattning flera ggr mot hindren, och de kände inte ens jag. :o Och varför styr jag alltid till höger efteråt? Bara för jag är van att hon lättare tar och landar i höger, men ser ju att hon landar i vänster, och likt förbenat styr jag åt höger. Jaja träning!! ;)


Uteritt

Red ut med Sandra idag, hon hade Kickan och jag Donna. Donna var så grymt taggad idag! :o Haha.. Hon blev så arg när jag inte lät henne göra som jag ville. Tripp tripp tripp, och sen krumhoppa hon nån gång och ja.. Satte henne i något som liknade piaff ett par ggr oxå. Tycker hon det är enklare än att skritta så fine. ;) Göra det svårt för sig.. typiskt ston.

Tog en liten galopp
oxå och den är sååå underbar! Hon jobbade jättefint på slutet av den.

Nu, hoppträning. :-)

2 år sedanSåhär såg det ut det pass där det började lossna för mig och B, när jag började få henne att söka sig lite neråt. Från detta pass och framåt har de bara gått bättre och bättre. (Med en hel del bakslag såklart)

Men såhär kan det se
ut i början, det ÄR inte en lätt väg att gå. Att ta sig an en travare.

Sandra och Kickan

Klippte ihop en film från när Sandra red Kickan igår. De kmr bli super dehär! Är glad för Sandras skull. :-)Shit jag glömde ju att videor tas bort när man har musik! :( Hoppas inte denna försvinner.. säg till isf!

Minnen
Snart blir jag 20 år!!! :D:D:D Då blir det utgång med finaste tjejerna :D<3
Och JAG köper MIN cider :D:D Har beställt en skitsnygg klänning från Nelly oxå som jag hoppas passar. Kommer nog idag! ;)

Fånga dagen! ;)

Sitter hemma idag. Har sån mensvärk och huvudvärk så pallade inte gå på skolan då. Läser lite bloggar och grejar, ska strax pilla lite i phothoshop och se hur min blivande tattoo kan tänkas se ut.

Läser överallt hur
alla längtar till sommarn så mycket. Tror man lätt glömmer bort att leva i nuet ibland, man glömmer att ta vara på dagen. Morgondagen kanske inte ens kommer.. Så jag försöker ta vara på det jag har NU. Gillar vintern skarpt, den är ju underbar. Och jag vet ju att snart kommer vår och även sommar, finns ingen anledning att sitta och dödslängta till något när jag har goa vintern här just nu, och jag kanske likagärna dör imorgon. Då är det väl bättre att jag tar vara på IDAG. :-)

Jag är med och tävlar...


Klickbar bild

Dagens fråga

När fyller era hästar år?

Jag har fått uppfattningen om att större delen av hästarna fyller år i april. Känner huuuur många som helst! Min Bellabus fyller år den 18 april. :-)

Sjukt imponerad

Är så grymt imponerad av min pojkvän! Har suttit och berättat om mina frustrationer nu, haha. Om snodd och skarpa bett... Och vet ni? Det är nästan så att HAN berättar för mig vad som sker, innan jag ens sagt det. Han fattar ALLT jag snackar om. Påbörjar jag en mening så slutför han den, klanderfritt. Han ser verkligen LOGIKEN i allt.

Fattar inte hur en människa
som egentligen inte kan något om hästar och i princip aldrig ridit, förstår mer om hästar än tjejer som ridit hela livet. I teorin alltså. Även om jag slår vad om att han skulle bli grymt mkt duktigare än mig på bara några ggr om han började rida.

Efter typ en timme
visar jag honom en film på en tjej som rider med snodd, snodden syns knappt så han visste inte att den satt där. Men ändå, jag frågar vad han ser. Jag blir helt lyrisk när han sätter varenda en av mina tankar av den filmen klockrent. Inte en enda miss, och han kan egentligen ingenting om ridning. Det första han säger är att hästen inte har någon takt alls (med lite andra ord), att benen är ett virrvarr ungefär. Att hästen ser ut att vara i två delar, och lägger all vikt på framdelen. Sedan säger han att det första han hade gjort med den hästen är att kolla om den hade ont. Troligen för det enorma taktfelet i bakbenen som gör att det ser helt fel ut bara.

Men att han kan se att
en häst är på framdelen och säger att hästen ser ut att vara i två delar, utan att knappt åskådat någon ridning i hela sitt liv, är helt amazing enligt mig. Är helt imponerad över att han sa att hästen såg ut att vara i två delar, har aldrig använt den meningen i hans närvaro. Ändå ser han det så klockrent!

Det säger ju egentligen
hur otroligt jävla korkade vissa människor är, som inte fattar. Om till och med min pojkvän som inte kan nånting, utan bara ser till logik och säger vad han ser, om till och med han fattar, då borde ni tjejer som ridit hela erat liv kunna klura ut hur en häst ska ridas. Och det är inge fel att inte kunna, men TA HJÄLP. Men vissa vill helt enkelt inte förstå att de behöver hjälp, om man till och med misstror att tränare skulle kunna hjälpa en framåt, ja.. då är man inte villig att lära. Då kan man redan allt.

Skrittur

Tog en skrittur på B idag med Sandra och Donna. Myyyycket trevligt! Jobbade inte Bellan nånting, som jag aldrig brukar på våra mysiga skritturer om det inte är nödvändigt. Solen sken och det var superskönt och varmt ute. :-)

Sen följde jag med Sandra och Emma till ridhuset, Sandra skulle rida lektion på Kickan för Emma. Gick skitbra för dom tkr jag! Emma kommer göra Sandra till en stjärna snart (som jag blivit), hihihihihiihi.


Har du en häst med något svängd rygg?

HÄR är första inlägget, som heter "Har du en häst med väldigt rak rygg?". Tänkte göra en liten fortsättning fast om hästar med något svängdare rygg. Dock ändå mot det rakare hållet. Svängd och rak kan tolkas väldigt olika då det finns så mycket däremellan.

Några sadlar jag kan tipsa om att testa då är Wintec 500, Bates Caprilli, Jacson Legano, Tekna hopp, Jacson Jean Luc, Santa Cruz, några utav Prestige modeller, vissa av Stübbens modeller, vissa av Zaldis modeller (bl.a star), Globus clic.


Globus Clic

Bates Caprilli

Skarpt bett i dressyr?

Stör mig så grovt på folk som rider med skarpa bett med motiveringen att hästen blir för stark på vanligt. Gah. Kan inte bara alla trycka in i sina hjärnor att lydnaden sitter inte i bettet utan i ridningen, iallafall den ärliga lydnaden och den som jag förutsätter att man är ute efter.

Som sagt tidigare har jag inget emot att variera på skarpt bett som tillfällig lösning, men att rida med det som huvudsakligt bett tycker jag bara tyder på enorm brist på bra ridning från ryttarens sida.

Och ännu värre
, att rida DRESSYR på skarpt bett. Blir lite nyfiken på vad dressyr är i dennes ögon då..? Det är väl ändå då man passar på att träna på att kommunicera på ett milt bett.. Tycker det skulle kännas jättefalskt om jag red B på ett skarpt bett i dressyren. :S Dressyr för mig är att kommunicera med så små hjälper som möjligt, med så milda medel som möjligt. Och om man inte kan få hästen att fungera bra på ett milt bett, då bör man absolut inte trycka in ett skarpare. Utan ta hjälp istället. För att få en bra skolad häst som man lär sig rida rätt och hitta rätt knappar på milt bett.

Och jo, jag tror alla hästar kan gå på milda bett. Varenda en. Med rätt skolning.

Och nej, jag pratar inte
om kandar (som används av skickliga ryttare) i texten.

Dressyr

Red dressyr idag i paddocken. Själv, utan kameraman. Haha jäkligt sällan jag e utan bild/film.

Iallafall, det gick sjukt bra
! Bellan var jättefin och trevlig. Dagens fokus låg på galoppfattningar, flest i vänster. Gick sjukt bra!! Först fattade jag nåra st, med lite trav emellan och inte riktigt på komandot (vilket jag inte heller begär för tillfället), sedan fick hon vila ett tag och sen tog vi tag i det igen då jag tänkte att hon nog skulle hinna smälta och hänga med på det vi höll på med. Och mycket riktigt gick det bättre efter skrittpausen, då tog hon fattningarna nästan på sekunden, skitroligt! Så jag avslutade efter dom 4 finaste fattningarna, och slutligen med en högerfattning som satt super! Annars brukar hon bli fjollig i högern om man börjat be om vänster. Men varierade sida hela tiden idag och det gick super som sagt.

Visst surade hon ihop och krullade ihop hela sig själv till en arg ostkrok, men hon tar inte till sitt "vapen", nämligen höger galopp. Och inte står hon och studsar på stället heller i galopp.

Älskar min baaaaaaabe! :-D


Dissar

Dissar sadelgjordar med resår på endast en sida. Måste bli väldigt ojämnt tryck, själv skulle jag aldrig ha en sån på min häst. Vill ha resår på båda och spänner jämt på båda sidor, då kan jag vara säker på att det ger samma tryck.


Dagens fråga

Vad tycker just DIN partner om ditt hästintresse? Då syftar jag främst på all tid det tar.

Min lilla babe e bara glad att jag har ett intresse säger han. Han är glad för min skull, men han vill inte att det blir så att vi aldrig hinner ses liksom. Och det vill verkligen inte jag heller. Jag gör det jag känner för och skulle aldrig låta någon annan sätta stopp för mitt intresse.

Morning

Klev upp för lite drygt en timme sen. Ska strax borsta tänderna och bege mig till bussen. ;) Jobb idag. Hade helst av allt velat krypa ner med min gos under täcket, ser så mysigt ut när han ligger där. ÅÅÅÅH! Menmen, det är ganska mysigt att ta en buss kl 6 på morgonen och ha en jobbdag framför sig. Eller hur? Dock bara halvdag, wiho.

Bella har stått i 2 dgr nu
, vet inte när hon gjorde de senast? Måste ha varit när hon vilade 3 veckor i december. Det var värsta snöstormen igår så hade inte fått nåt vettigt gjort då B hatar att få snö/regn mot ansiktet. Vi ska dock ut en sväng idag, förhoppningsvis blire en tur till Näset för ett dressyrpass.

Grönt kort

Grönt kort [x] CHECKED! :D
Licens [ ]

Home

Är hemma idag. Vi skulle ha friluftsdag och det känner inte jag för, så no school for me. Väntar dock på att tiden ska gå nu så jag kan åka och jobba, ska jobba kvällen. Så blir ingen ridning för mig, tror hon får vila idag. :-)

Ett kap! ;)

Har ju letat kortare sadelgjord länge nu, då min är för lång. Men har rätt höga krav så har inte hittat ngn. Häromdagen hittade jag en Otto Schumacher-gjord som låg ute för 1100:- eller ev. byte mot längre gjord. Jag gjorde en chansning och hörde om hon ville byta mot min märkeslösa bruna gjord (som jag förövrigt har ute för 350kr). Tror ni jag blir paff när hon går med på ett byte? Eftersom ingen annan mailat och hon behövde en längre, och jag en kortare.

Gjorden är provad EN gång och nypriset på den är 1700:-

Gillas skarpt! ;)Ny header

Har suttit och knåpat på en ny header 3-4 timmar nu. Blev väldigt nöjd! Och egen fantasti! Haha det ni. :-)

Undrar bara vilken av dessa 3 varianter ni tycker bäst om?
Har ju satt in variant nr 1 och 2 och testat. Men 3 är oxå fin, vet inte vilken som är finast.


1.2.


3.

Vilken är finast?

Joggingtur

Nu idag så tog jag och Sandra ut Kickan och Bellie på en liten joggingtur. Var hur mysigt och trevligt som helst och B skötte sig bättre än på väldigt länge. Gick skitbra med andra ord! Joggade längs travbanan, och där blir hon i vanliga fall skithetsig, spec. om någon annan häst hamnar något före. Men det blev hon inte idag. Visst lite småtaggad, men långt ifrån så stressad och jobbig hon brukar kunna bli.

Tog en kort galopp
oxå och det gick bra, förutom att hon studsade och hade sig med framdelen för att hon blev sur på mig över att hon inte fick springa om Kickan, haha. Sen så travade vi en bit och sen skritt hela vägen hem. Hon stressade inte alls på som hon brukar heller, utan kunde faktist länga ut steget och vila på det.  Taktmässigt.

Så det var kul! Vet inte om det var min positiva inställning idag eller om hon bara var på bra humör. ;)

Skriver av mig

Jag är så glad att jag började hoppa för tränare. Jag vet inte vrf jag inte gjort det förr? Kanske för att jag bara fått dåligt intryck av de jag vet om/provat för tidigare. Och jag ville ju fokusera på dressyren främst. Så hoppningen tog jag tag i själv, dock var ju både jag och häst livrädd. Haha.

Marianne.B som jag rider
för är en riktigt bra tränare, hon har fått oss att utvecklas bra mycket på bara några månader. Hon och Emma är mina absoluta favoriter! Fast i olika grenar. Marianne ser verkligen vad vi klarar av och inte, vad vi är redo för helt enkelt. Ingen stress, ingen press. Inga hårda tag. Bara konsekvent och pedagogiskt. Det är så roligt att hoppningen är rolig istället för skrämmande nu.

Igår så förklarade
hon att det är inte höjderna som är Bellas problem, det är inte därför hon stannar. Det är för att jag rider helt annorlunda till ett 90 hinder än ett 70 hinder. Det säger många, och det har jag vetat. Men det blev ändå ett uppvaknande för mig. Igår när vi skulle rulla på 3 galoppsprång så gjorde jag det, tills hindret blev 90 cm högt. Vad gör jag? Jag blir ett kontrollfreak igen och vågar inte släppa på kontrollen. Så jag lägger henne på 4 språng istället. Då fick hon kämpigt och mer upp och ner hopp än framåthopp, och gången efter så visste B varken ut elr in. Om hon skulle gå på 3 eller 4. Så det blev 2 stopp.

Senare på en annan
övning så gick det super, de rullade på och började bli rytmiskt. När högsta hindret var 80cm gick det fortf bra. När det skulle höjas ytterligare tyckte M jag skulle ge mig, och förklarade att när jag och B började i gruppen var vi på en väldigt låg nivå självförtroendemässigt, och att hon absolut inte vill stressa och gå framåt för fort. DET gav mig väldigt mycket trygghet och ännu mer förtroende för henne. Även om jag haft väldigt mycket trygghet och förtroende för henne innan.

Jag känner mig även
ganska så pressad nu inför lokala tävlingar. Det blir nästan så att jag gör tvärtemot och lägger av istället, stryker tankarna om lokalt just nu. För jag vill inte känna mig pressad. Folk peppar mig och jag känner mig stressad då, och får press på mig. Då blir det inte kul, och jag kan inte rida normalt för att jag har en klump av press i mig. Så jag tänker släppa allt vad tävling heter och bara rikta in mig på träningstävlingar tills JAG och hästen är redo, tills vi nått dom mål jag vill nå innan det är dags för tävling. Finns ingen anledning att stressa till dessa första vårtävlingar bara för att vi debuterade 80 cm på CR. Jag har lite mer krav än så för att känna mig redo för lokalt.

Sadlar till shettisar

Tycker allt som oftast man ser shettisar och andra A-Bponnys som går med felanpassade sadlar. Utbudet är ju extremt dåligt med sadlar till så korta ryggar. Men varför? Är det mer okej att ha en dåligt anpassad sadel till en shettis, än till en storhäst? Det spelar väl ingen roll om ungen väger lite och ingenting, för både häst och unge blir det ju en svårighet att ha en sadel som inte passar. Personligen skulle jag vara minst lika noga med sadel till shettis som till min storhäst, och finns det ingen sadel som ligger optimalt så äre ingen sadel som ska ligga på ryggen heller.

Mer sadelvarianter åt shettisar tycker jag är på sin plats. :-) Men vad tycker ni? Ni som har shettisar med sadel, varför tycker ni det är ok att dom springer omkring med skitsadlar?

(Räcker med att googla shettis, så ser man att varenda unge som rider sitter i extrem bakvikt)

Jag är med och tävlar...


Klickbar bild

Hoppträning (film)

Var iväg och hoppade för Marianne ikväll. Det gick verkligen dåligt idag, inte alls vår dag. Totalt orytmiskt och allt kändes bara fel. På slutet hoppade vi en lång linje/kombination på medellinjen och det var det som kändes bäst för dagen iallafall. Där fick vi flyt åtminstone. :-) Jag är inte på något sätt missnöjd, Bellan gör rätt när jag gör rätt, och ibland blir det fel. Speciellt när vi båda är under utbildning. Blev en hel del missförstånd och så ikväll. Men ser det absolut inte som ett bakslag elr så, bara en del av utbildningen. Hoppade runt 90cm som högst idag, sedan tyckte Marianne det räckte. Bellan stannade 2-3 ggr eftersom det blev missförstånd, så vi gav oss när det gick bra.


Hemkommen

Nyss hemkommen från skolan. Har egentligen lektion om en timme, men hade glömt mobilen hemma (trodde jag) imorse, så for hem nu. Dock är den inte hemma.. utan i Eriks bil, visar det sig, haha. :p

Jag har även fruktansvärd huvudvärk. Gör så jävla ont.. vill bara lägga mig ner och sova hela dagen. Men jag ska iväg på hoppträning, är inte pepp alls. Vill spy. Ändå har jag tagit 1000mg alvisar.. Suck.  Det får gå ändå!

Jobb

Igår blev det ingen ridning för min del. Skulle ha blivit skola + jobb, men jag gick aldrig i skolan. Har sån huvudvärk igen, men jag vet inte vrf den känns av mer när jag ska till skolan? Måste ju vara nåt psykiskt dedär. På lovet kunde jag må hur som helst men jag tänkte aldrig på det, kanske för att jag skulle få komma ut till stallet? Och nu när jag fortf. har huvudvärk så känner jag av den mer bara för att jag ska nånstans jag inte vill? Jaja, får börja knapra tabletterna igen så blir det nog bra.

Jag åkte iallafall och
jobbade ändå, och det gick väldigt bra. Hade så lätt schema och då går kvällen så fort! Sen kom älsk och hämtade mig så for vi hem till mig, elr ja först for vi och köpte godis m.m. :-)

Emma red igår, alla gångarter, lång och låg. Det hade gått så bra så.


LESS

Är riktigt less nu.. har varit på G att ta grönt kort länge nu, men har inte tagit tag i det. Och nu när jag väl gör det har dom ju ändrat en massa regler och blablabla så nu kan jag inte bara komma och göra provet, utan provledare måste vara godkänd och såna grejer. Så ringde mittsvenska och hon sa att de skulle stå på hemsidan www.ridsport.se, mittsvenska, vilka som fanns som godkända provledare häromkring. MEN LETAR JAG SOM EN FITTA ELLER VARFÖR HITTAR JAG DET INTE??????! VILL BOKA TID NU.

Om det finns någon vänlig skäl
därute som vet var fan jag hittar godkända provledare så snälla berätta...

EDIT: HITTAT.

Season of the witch


Såg denna nyss med älsklingen. Den kändes bara som en halvtimme lång, och jag trodde att NU har den ju börjat komma igång lite, och trodde de var åtminstone 1 timme kvar. Näe då slutar den! :o Så.. nja..

Sanctum


Såg denna igårkväll med prinsen min, den var rätt så bra, sevärd! :-)

Some more


Tack till fina MALIN för dessa underbara bilder.

Tipsar

Hovis var nyss ut till B för att kolla en baksko jag nojade över. Trakterna på skon var tajtare på ena bakhoven än resten, så han kom ut nu ikväll för att lugna mig, haha. Men han slog ut traktarmen på insidan lite, och skar lite av strålen. Så nu behövde jag inte oroa mig något. Han blev även förvånad över hur fin strålrötan blivit på bara några dagar. Är det inte så en bra hovis är btw? En som kommer ut på söndagkväll, en av hans två lediga dagar, för att lugna en orolig skäl? Haha. Har haft han i 4 år och är så nöjd. Han kommer ut så fort han kan, är i princip alltid i tid, slår på tappskor hit och dit när det behövs och tar inge extra betalt för sånt.

Så där kommer mitt tips in
. Till att börja med tackar jag alla som tipsade mig om vad jag kunde använda till rötan. Jag valde äppelcidervinäger och det är det jag använt. Jag har kratsat ur och borstat ren hoven, sedan sprayat på äppelcidervinäger 1-3 ggr om dagen. På bara några dagar var som sagt rötan betydligt bättre. Så det funkade skitbra! Trots att hon inte stått på spec. torrt underlag som tydligen var A och O. Hon går ute dygnet runt och hon håller sig i snön, bajset och höet. Ströar vi lösdriften så skiter dom bara där inne ändå, och sover ute.


(jag använde dock Willys egna för typ 13 spänn! ;) blir inte bättre)

Black SwanSåg denna film imorse, verkligen sevärd. Mäktig film! Väldigt bra på ett vis, men något förvirrande ibland. Men så är jag lite trög när det gäller filmer, så ska nog se den en gång till för  att förstå allt. ;) Men en riktigt bra film! Har fortf. kvar känslan jag fick när jag såg den.. vill se meeeer

Frustrerad

Haha åh... jag blir så frustrerad! :o Måste sluta klicka runt på bloggar och kommentarsfält för o snoka vad folk skrivit om t.ex snodd och grejer. Jag blir så frustrerad :o Haha.. "Men snodd e jättebra, hon behöver ju stödet för att komma ner i form" "Det får hästen att stärka ryggmusklerna".

Haha que? Ursäkta men har jag missat något? För jag får inte ihop gummisnodd med att hästen skulle jobba med ryggmusklerna? Det gör den väl av korrekt ridning, väl? Inte med en ryttare som inte är duktig nog (och inte inser det heller) att inte kunna rida hästen korrekt utan snodd..? Sjukt störigt. :o

Och sen allt beröm på det..  folk tycker hästen går skitsnyggt i formen när den har ett gummiband på sig. Haha jävla nötter alltså, allvarligt. Och kan folk bara sluta säga att det är HÄSTEN som behöver stöd och hjälp? Hah de är ju förfan ryttaren som behöver lära sig rida :P Gosh.. sen när äre hästarnas fel att dom rids fel? De är som att säga att en superduktig ryttare inte skulle kunna rida dessa hästar korrekt.

Det är som att ni menar på att ni är duktiga och kapabla till att rida olika sorters hästar i korrekt och ändamålsenlig form, men just er egen häst är något utav de ovanliga och den kan helt enkelt inte arbeta i form utan måste få en snodd på sig. Näe, de funkar inte så. Om ni var så duktiga och kompetenta skulle ni klara av att rida eran häst korrekt. Tycker mest synd om era hästar som inte bygger några muskler alls (iallafall inte rätt muskler) utav att ni tvingar dom till något.

Jag skulle fundera allvarligt över min ridning och verkligen ta hjälp om min häst och jag stampade på samma ställe år ut och år in. Vad handlar det om egentligen? Är ni för stolta för att inse att det är i ridningen hos er det brister, så att ni måste få skylla på att det är hästen som inte kan, behöver hjälp och stöd?

Blääää blir så upprörd
för jag tycker faktist riktigt synd om dessa hästar som behöver gå med snodd.

Tröttfis

Idag skulle jag och Sandra ut och rida en sväng på Bellan och Kickan. När vi kom ut i hagen låg B och Lordi helt jäkla utslagna, haha. Så jag kände inte för att rycka upp henne. Tog ut Berrabus på en tur istället och de gick toppen! Supermysig var han. Haha han bockade HELA tiden i galoppen, dom få språng vi fick till. xD Han var riktigt busig..Tävlingar

Har lite fler småtävlingar inplanerade nu. Blir två st nästa lov, v17. Det blir dressyr CR, LD:4 och eventuellt LC:1. Sedan blir det en hoppning CR oxå ifall underlaget är bra, då kör vi 70/80cm.

Pepp!!

Film från tävlingen

En del i mitten är inte med då kameran dog och de fick byta batterier mitt i. :-) Och som sagt, jag blir spänd och andas inte inne på banan vilket leder till att jag tappar min ridning.


Bildbomb från tävlingen


Dressyrtävling

Åkte iväg med Emma och Bellan förut och red en LD:4 på Matfors ryttareförening. Sandra och Malin kom oxå, roligt roligt! Alltid roligt med härliga människor. :-)

Gick iaf grymt på framridningen. Hon gick så jävla bra! Hon var verkligen samarbetsvillig från topp till tå. Kändes kalas, och jag var inte nervös.

Sedan gick vi
upp till andra framridningen där banan skulle ridas, och där vart hon lite spänd (och troligtvis jag). Men efter en stund slappnade hon av och gick att rida finfint. När det var dags för våran tur på banan så var jag riktigt spänd, andades inte korrekt och blev lite hård i handen för jag tappade liksom ridningen i all spändhet. Dock var det ju långt ifrån lika nervöst som första dressyrtävlingen i juli. Jag var ändå hyffsat lugn.

Bellan gjorde sin
finaste ryggning sen jag lärde mig rygga för en vecka sedan. Inne på banan! Hihi. Trodde absolut inte hon skulle göra det, men den blev finast av alla vi gjort iallafall. Den är ju långt ifrån klockren, men det jag kan kräva av mig själv i nuläget så är den helt ok. Och vi genomförde den ju! ;)

Trodde absolut inte vi skulle få över 60%, dvs godkänt, eftersom jag red slarviga vägar, gjorde vissa saker lite sent etc. Men jo! Vi slutade på 65.55%. Min älskade B! Procenten spelar aldrig roll för mig, jag vill bara få rutin och våga komma ut lite mer. Och att B får rutin. Men en rosett tackar man ju inte nej till.

Världens bästa tjej. Nu har jag nästan bestämt mig för att tatuera mig oxå, vad det blir får ni se om/när det blir.

Fotat lite

Efter mycket om och men denna morgon har jag äntligen fått kameran att fungera som den ska. :-) Gick ut och testfotade i hagen lite för att se att allt stämde. Och sen för att döda lite batteri så jag kan ladda den inför tävlingen senare idag. Har nämligen tappat bort mitt andra batteri, som jag brukar ha som reserv. Menmen..Duktig på kameror?

Min systemkamera strejkar nämligen just nu. Från allra första början har jag fått upp CHA på lilla displayen, lite då och då. Jag har då bara behövt ta ur och in minneskortet igen så står det som det ska igen, dvs antalet bilder kvar att fota. Men tillslut la minneskortet av helt, köpte då ett nytt. Det har uppkommit CHA ibland även med detta, men som vanligt var det bara att ta i och ur kortet så fungerade de sedan.

Nu har det börjat stå "For" istället, varvat med CHA. Det ändras ibland när jag tar ut och i minneskortet, men fick det inte att fungera. Googlade problemet och en formatering av minneskortet verkade vara på sin plats. Så jag formaterade om det igår och vips så var det bra, siffrorna som visar antalet bilder kom tillbaka.

När jag sedan
skulle prova fota igen så står det "f - -" som blinkar, där bländaren och slutaren visar sina siffror. Efter ett tags pillande med i och ur batteri, av och på objektiv m.m så får jag bort dedär blinkande f:et. Det går att fota, MEN - kameran hittar INTE fokus. Jag har slagit på och av autofokus, provat olika inställningar på ratten osv. Men den hittar inte fokus. Den tar bilder med blixt och så som vanligt, men håller man ner avtryckaren så istället för att hitta fokus så står det "r 07". Vad kan det vara för fel?

Någon kunnig?

Svar till frågestunden

Cecilia: Hur har du jobbat för att få henne så fin i galoppen?
Hon går verkligen kanon! :D

Svar:
Tränat och tränat. Massa dressyr och massa styrketräning. Dock har hon rätt vinklar för att galoppera i en 3taktig galopp, så det var att träna upp lydnad och styrka som gällde för våran del. Tack! :-)

Julia: Detta med att du berömmer henne mycket med rösten UNDER sjävla hoppträningen/tävlingen, har du gjort det sen första början? Varför? Borde inte det störa henne?

Svar: Det gör jag med alla hästar. Det fick jag lära mig av min dressyrtränare när jag började rida för henne för nästan 3 år sedan. Sen har det satt sig i benmärgen på mig. Jag tycker nämligen att när hästen gör rätt ska den oxå få veta det. Och om jag berömmer 10 minuter senare vet inte hästen varför den blivit berömd. Det gäller att berömma i rätt ögonblick. Vad hjälper det om jag bara berömmer henne EFTER en träning/tävling? Då förstår hon inte att hon var duktig som hoppade dendär muren som matte sa var så läskig, eller detdär höga hindret. Hästar lever i nuet.

Sisterhood: Har du själv gått ut skolan, eller jobbar du?
Betalar du allt ang. din häst själv?
Hur många timmar är du i stallet per dag/genomsnitt?
Hur länge har du haft din blogg, när började du blogga?


Svar: Jag läser till undersköterska på gymnasiet (gått 2 extra år), jag har 1 år kvar efter denna termin. Jag jobbar oxå på kvällar, lov och helger.

Jag betalar allt själv, ja. Jag är i stallet ca 3 timmar per gång jag är här. Började blogga i augusti förra året. :-)

Felicia och ridtravaren Stardom: Vad har du för mål inom hoppningen?

Svar: Har som mål att starta en 80cm och en 90cm detta år, lokalt. Inga långsiktiga mål.

Hanna: Hur mkt lägger du på B varje månad?
Vad har du för mål tävlingsmässigt med B och hur långt tror du och dina tränare att ni kan komma?
Vad vill du jobba med i framtiden?
Om du fick chansen att köpa ytterligare en häst och fick välja fritt på hästnet - vilken skulle du vilja ha?
Finns det något du har stort ha-begär efter just nu i utrustningsväg?
Vad är det bästa du gjort i hästväg och finns det något du ångrar?
Vilken annan bloggare skulle du vilja se rida din häst och varför?
Vilken annan bloggares häst skulle du vilja prova att rida?
B vill ju hamna i undertempo ibland, vad säger dina tränare om det och hur jobbar ni med det?


Svar: Det vill jag helst inte veta, haha. Nä men om jag räknar lite snabbt i huvudet så, ca 3000:- till 4000:-.

Jag har faktist inga långsiktiga mål sådär, utan jag tar allt som det kommer. Just nu vill jag starta 80 och 90 i hoppning, samt gärna en LC:1 i dressyr så småningom. Gärna detta år. Jag vet faktist inte hur långt mina tränare tror jag kan komma, har aldrig kommit på tal om det.

Hm, detdär tycker jag är så svårt. Jag har ju en stor kärlek till travarna, och jag älskar utmaningen. Så en travare skulle det iallafall bli, max 8 år gammal. Outbildad. Men jag har ganska så stora krav nu när jag blivit bortskämd med Bellas gångarter, så jag skulle inte bara impulsköpa någon som jag gjort förut, utan den skulle uppfylla mina krav. Den ska ha en okej trav och en 3taktig galopp och vara byggd med rätt vinklar.

Det som blir mitt nästa köp blir en mattes-padd, och ett pessoaschabrak. Det är mina ha-begär just nu.

Det bästa jag gjort var att köpa Bellan. Jag är otroligt glad att det gick igenom! Ja det finns mycket jag ångrar. Har haft stora problem med mitt tålamod m.m, och förut gick det ofta ut över hästarna om jag t.ex red och det gick dåligt så kunde jag få utbrott och rycka och slita. Så sånt ångrar jag väldigt mycket.

Det är ingen speciell jag kan komma och tänka på som jag VILL se rida min häst, men det finns ett flertal som gärna skulle få komma och göra det om det var så. Men jag känner inget behov av att se någon annan rida henne.

Bus och Jippan
skulle vara roliga att testa på. Även Mellis. Och Heddan. Och Stanley. Haha, massor!

Bellie vill inte hamna i undertempo, det är till 100% jag som orsakar undertempot. Det jobbas på, men det kryper fram ibland. Allt mer sällan dock. Det började med att jag som väldigt hopprädd självklart ville ha 100% kontroll över situationen, vilket ledde till att jag satt och tjuvhöll henne och fegred fram till hindren.

Om hon rids i undertempo i dressyren är det för min skull. För att jag ska hitta rätt i sadeln, t.ex om jag vill träna på nedsittning. Då rider jag lite i undertempo för att hitta min balans, takt och känslan i nedsittningen.

Nä Bellan är en riktig räser om hon själv får bestämma, hon är riktigt pigg och med massor av framåtbjudning.

Stallmolke
: Vad är roligast dressyr eller hoppning? (:

Om du fick rida en häst som inte var bellie vilken hade du valt då? (du får välja bland alla hästar som finns) (: Och fall det är en privathäst (alltså ingen känd) kan du inte berätta lite om hästen, varför du valde den osv? (:

Svar:
Båda! Kan inte välja. Det är lika roligt med båda två.

Någon riktigt välutbildad och högt skolad häst, ingen specifik utan bara någon som kan riktigt, riktigt mycket. Så man kan få känna på lite svårare mer avancerade rörelser osv. självklart med hjälp av tränare. :-)

Anonym
: Vilket är ditt bästa tips till att få en häst som inte bjuder på framåt i galoppen att bli "piggare" och få rundare galopp?? :)

Svar:
Övergångar! Rid massa övergångar och få din häst att tänka till hela tiden, så att den blir kvicktänkt och på alerten. Gör inte samma sak länge utan byt gångart, gör en skänkelvikning, ökning, samling etc. Då borde den få bättre bjudning. Annars så driv med höfterna, lätta i handen och var noga med att du inte tjuvhåller hästen. Mycket tempoväxlingar i galoppen.

Celine
: Vet att du börjat med lite programridning och sådär, har du tänkt fortsätta med det och börja tävla dressyr också framöver eller blir det mest hoppning? :)
Vilken färg tycker du Bella klär bäst i :)?

Svar:
Ja absolut. Dressyren ligger mig varmt om hjärtat och jag tycker att den är otroligt viktig. Så jag kommer absolut tävla dressyr när vi är redo för det.

Jag tycker hon är finast i blått, speciellt marinblått. :-)

Camilla: Har du funderat på nån ny sadel du skulle vilja testa på bellie? :)

sen unda jag varför du inte testat wintec wide? (fast du kanske redan har det?)

& så undrar jag vad du hade gjort om du inte haft egen häst? hade du ridit på ridskola,medryttare eller något sånt då ist? :)


Svar:
Nej jag trivs så pass bra med mina så jag är nöjd såhär. Kommer nog inte börja leta ny förrän det behövs.

Jag har haft Wintec Wide på Bellie. Bytte sen mot T6an, ville nog ha hoppsadel istället, tror jag.

Jag vet faktist inte, svår fråga. Jag vet inte om jag skulle klara av att vara medryttare.. jag vill lägga energin helhjärtat på hästen, och jag vill inte bli så pass fäst i en häst som inte är min och som jag kan förlora ganska lätt. Ridskola är jag inte riktigt för då jag inte tycker det är rätt att hästarna går i ridhus dag in och dag ut, nästan hela livet.
Jag skulle kanske hjälpa och ställa upp för vänner med deras hästar och rida ifall dom behövde ridhjälp eller avlastning. :-)

My: Hade du tänk anmäla dig till Timrå 16 April 80cm nu när du debuterat det?

Svar:
Jag hade inga planer på det, men varför inte? Egentligen. Ska se om jag kan fixa grönt kort och licens, lite kort med tid bara.

:: hur har du jobbat fram en sån fin galopp på din häst?
några träning tips för den som behöver? :)

Svar:
Stärkande övningar. Skritt i massor, klättring, ridning offroad, i snö, övergångar, tempoväxlingar, ridit i en ändamålsenlig form, galoppfattningar.

Natalja - livet på Mosserud: Jag har en liten fråga, vart har du köpt tränset som B har på din header? Tycker att det är grymt snyggt på henne! :)

Svar:
Det är av märket Hubertus Classic, rundsytt. Googla så kommer det upp! :-)

Bästa pälsglanset

Vet att detta varit uppe länge, vilket som egentligen är det bästa och mest prisvärda pälsglanset. Idag läste jag en ny grej som jag aldrig hört förut, nämligen att använda OLJA som pälsglans.. Har ALDRIG hört det förut, har ni?

I vilket fall testade
jag det ikväll (rapsolja) och JÄVLAR så bra det fungerade!!! Blev helt chockad, haha. Behövdes inte mkt heller. Jag överdriver inte, detta är det bästa och billigaste pälsglans ni nånsin kommer hitta. Ni bara måste testa!! Ok?

Jag hällde i det i
en gammal sprayflaska och det fungerade super. Blev dock ingen sprutstråle utan bara en liten smal, men jag sicksackade när jag sprayade. Funkar awesooome! Och det blev verkligen glansigt oxå. Duttade på lite i hennes lugg och på nolltid var den hur mjuk och lättutredd som helst.


Massage

Har varit ute och masserat Bellabus nyss. Hon fick nästan en helgenomgång, men hon var så fin så! Och när man verkligen tar tag i det och ger henne en genomgång från grunden så tycker hon att det är så skönt. Annars kan hon bli surig på mig om jag tar lite här och lite där ibland t.ex innan ridning. Men hon står och hänger med huvudet rätt mkt, tuggar och visar bra tecken på avslappning. Superkul! Det är då det är roligt att massera.

Jag minns i början när jag köpt henne och började ta ut ET och massör, jag fick verkligen inte till mina hemläxor och det var så frustrerande för B slappnade inte av en sekund. Stenhård i musklerna och nee.. jag fick inte till det. Men nu så äre andra bullar. ;)

Sen tog jag in
lite hästar och gav dom mat + täcken inför natten ute.

Hästtatuering

Har ni någon sån? Jag har länge varit inne på att tatuera mig, men det har inte känts värt det eftersom jag aldrig hittar något som verkligen passar mig. Det ska ju verkligen kännas rätt.

Har sett en hel del
shyssta hästtatueringar, främst i någon tråd på Buke. Men jag skulle vilja se fler, få inspiration.

Förut när jag var
runt 15-16 ville jag ha en My little pony eller en såndär rosa ponny som finns i massvis av olika utföranden. Men tack och lov gjorde jag INTE det! Känns lite oseriöst.

Hade även funderingar
på att tatuera något som symboliserar min B, men det har inte känts rätt. Vet ni vad? Det känns mer än rätt nu. Känns extremt rätt just nu. Om det är för denna kväll, i denna stund jag känner så eller om det är för att vi växt ihop mer och mer och blivit en, det vet jag inte. Men det lär visa sig. Vet dock inte vad det skulle kunna vara för tatuering.. en text? hennes namn? en bild av henne?

Har ni några tips?
Eller har ni en häst-tatuering får ni gärna dela med er av den.


Hihi

Har nyss fetat i mig en hel tofefee, tror minsann de går snabbare och snabbare och äta upp en hel ask för varje gång jag äter en. :-D Vilket e ganska ofta, love it!

Har packat och grejat, varit klar ett bra tag nu. Ska åka till Emma och sova där, väntar på att hon och Matti ska bli klar på Birsta bara. Haha har tagit ett tag nu! Funderar på om hon inte glömt mig ändå. ;)

Tänkte jag skulle ut och massera Bellabus litegranna ikväll, kan vara bra.

Vad händer för er ikväll?

Ändrade planer, igen

Som vanligt! ;) Blev ingen träning idag eftersom det blir TÄVLING imorgon. Träningstävling givetvis, men ändå. Vi fick nämligen över decimetern med snö inatt, så jag for och checkade underlaget där tävlingen är och det var helt ok!

Red ut med B istället, och busgalopperade. Superkul! Efter första galoppen, vart hon dock taggad och då vare kört. Sååå drygt! När jag fått henne lugn igen drog vi en till räsergalopp, och jääävlar vad hon tar i alltså. Haha hon älskar det! Sen när vi vände igen så blev hon självklart övertaggad och kunde inte slappna av ett steg i skritten, tjaffsig i munnen var hon oxå. Men vad gör man, hon är som hon är min pmsbrud.


Att rida igång efter en skada

Tycker allt som ofta man ser folk rida igång på tok för fort efter att hästen haft en skada. Om vet. säger skritt 1 vecka lägger jag på MINST en vecka till. Det är inte konstigt att hästen gång på gång får tillbaka hältan, när man sätter igång på tok för fort. Tycker folk lyssnar för mycket på de som "ska" kunna, istället för att själva använda sunt förnuft. Folk har alldeles för bråttom med att komma igång igen tror jag. Sen beror det givetvis på vilken skada det är och hur omfattande den är. Men att börja galoppera tredje veckan efter en ledinflammation tycker jag är vansinne.

Vad tycker ni?


Bellan aug 2009, 1 grads kotledsinfl. höger bak. Efter friskförklaring efter 12 dgr lät jag henne vila ytterligare 2 veckor, skritt 2 veckor och därefter sakta men säkert la jag in trav och galopp. Det tog tid med andra ord. Ville inte riskera något.

Tävling inställd

Dressyrträningstävlingen jag skulle på på lördag är inställd för min del. Det är nämligen bara utebanor där, dom äger inget ridhus. Och jag fick höra att det var ren is där tävlingen skulle hållas.. Så, nej tack. Rider inte ett program i dressyr på is.

Blir istället en lektion för Emma imorgon, ska bli riktigt kul!

Skrittur

Idag skrittade jag ut barbacka lite över en timme tillsammans med Emma och Carino. Solen strålade så det var bara att sitta och njuta på lång tygel. Underbart! Någon som oxå njöt var lilla B själv, hon frustade och tuggade massor! Hon tyckte nog det var skönt att bara slappna av och gå ur sig ev. träningsvärk från hoppningen igår.

På hemvägen blir hon som vanligt cptaggad så att man måste börja jobba henne, men eftersom vi hade sällskap styrde jag in henne i Carinos bakdel. Och vad skönt det var att kunna rida på lång tygel hela vägen hem, för hon höll sig minsann där bakom Carino så duktigt så. Vanligtvis får jag påminna henne heeela tiden, men inte idag. Framsteg!

Sedan har jag varit ute och skottat ur massa skit från lösdriften, vi ska rensa den och lägga i nytt fräscht spån så fort vi fått ur allt.

Nu ska jag fortsätta svara på frågorna till frågestunden. ;) Som kommer ut imornkväll.. så fråga på!

Frågestund

Here we go again! Besöksrekord i förrgår, och hälften av de nya kom tillbaka igår. Så en frågestund är nog på sin plats, fråga på!! Svaren kommer imornkväll.


Tipsar

Tänkte tipsa om en grej som funkat väldigt bra för mig för att bli bättre inom hoppning. Detta funkar ju säkert på alla grenar, och i många sammanhang. Men jag har tittat runt på de bloggar jag följer, bl.a, och tittat hur rider dom? Vilken tempo har dom? Var hoppar hästen av? osv.

Det har jag tagit
med mig, som idag. Har kikat på en del filmer och sett att dom har bra galopp med bra tempo, och på så vis flyter hoppningen på lättare. Vilket var precis det som hände mig idag, jag vågade lägga i en högre växel på B och på så vis fick vi bättre flyt och finare hopp.

Så det är verkligen värt att prova!

Filmen från Pay and Jump

Här kommer filmen! Är så sjukt nöjd. Såg nu på filmen oxå att hon bara tar trav efter första hindret, de två första rundorna. Och korsgalopp typ 1 gång, för att hon bytte fram en gång?! Hur jäkla bra som helst. Ett stort kliv framåt har vi tagit idag. Jag älskar min häst! Ni som följt oss och utvecklingen, vad tycker ni?

Produktutvärdering: SwarowskipannbandSwarowskipannband

Tänkte jag skulle utvärdera detta som en liten "varning" till ni som planerar att köpa ett äkta. Jag har ett äkta, visserligen köpt beggat, men nypriset är 995:- på det. Jag har knappt använt det, och ändå har 8 stenar lossnat. Med andra ord, ett billigt från Hööks för 200:- är nog betydligt mer värt pengarna.

Nästa gång blir det ett med vita(silver) diamanter från Hööks för min del, supersnyggt! Har ett med blå/gula nu.

Så med andra ord, jag tycker absolut INTE ett äkta är värt sina pengar.

Pay and Jump

Idag har jag och B varit iväg på Pay and Jump. OCH JAG ÄR SÅ JÄVLA NÖJD!

Jag red 60, 70 och 80cm. Först så visste jag inte om jag skulle rida 80, vi fick se när jag var klar med 60 och 70 helt enkelt. När jag ridit dom rundorna, som kändes TOPPEN, så funderade jag ett tag på 80. Men jag tänkte att äh vi kör, så vi red en 80cm oxå.

Alla rundorna var felfria, och vad jag kunde känna var det nästintill galopp runt hela. Tror det blev lite trav efter första hindret då hon landade i fel galopp, men annars kändes det som galopp runt hela. Vi får se på filmen sen. Idag provade jag att driva mer, så att vi fick ett bättre flyt. Och det tyckte jag funkade superbra. I 80 cm blev jag mer avvaktande dock, men Bellan var som finast där nästan, för hon sög tag i hindren på ett annat sätt och var betydligt mer självgående. Jag behövde nästan bara styra runt. Superkul!

När vi hoppade
fram så stannade hon på andra hoppet, haha. En oxer. Vet inte vad hon fick för sig.. Men sen vare inga problem med nånting. Det var vattenmatta, oxrar, mur och låda. Lådan tvekade hon (JAG) litegranna på, men det andra hoppade hon utan att titta tror jag. :-)

Min älskade finaste tjej!! Vilken pärla jag har. Ännu ett stort kliv framåt. (Jo hon var skiiitfin i benen efteråt oxå, ingen knepig galla alls!)

Dissar

Dissar bett med lösa bettringar. Jag förstår inte varför de fortfarande används? Om dom är i rätt strl, (dvs att bettet INTE åker ut nånting på sidan om du tar tag i ena bettringen och drar, eller när du rider och gör ett ledande tygeltag), så kommer det vara väldigt stor risk att hästen nyps i mungipan. Varför ens ta risken?

Föredrar verkligen bett med fasta ringar. Då kan man ha i rätt strl utan att det nyper hästen någonstans. Vet många som köper för långa bett för att "bettet inte ska nypa hästen i mungiporna". Men hur skönt är det när det sedan glider omkring i munnen? Tar ni ett vanligt ledande tygeltag ska inte bettet sticka ut från sidorna, då är det så mycket för långt, som det sticker ut. Och den biten det sticker ut, så mycket rör sig bettet i munnen. Tänk känsliga lanerna, när två- och tredelade betten glider runt på dom med skarvarna farandes omkring.


Favoritbilder

Här är mina absoluta favoritbilder från en del fotograferingar:Älskade tjejen min. <3

Uteritt

Ridit ut på älskade lilla B idag. Red barbacka i det underbara vädret med Emma och Carino. B var lugn och avslappnad idag, gick ganska så bra faktist. På hemvägen låg hon på lite och blev ofokuserad, men det löste vi rätt bra ändå. Körde skritt, trav och galopp. Hon hade skithärlig galopp idag, den är underbar att sitta barbacka på. :-D Så luftig och fin!

Benet var inte så illa heller. En viss skillnad fanns, men som sagt tidigare har hon alltid haft en viss skillnad. Den blossade inte upp som igår, och det är huvudsaken. Linimenterade ändå efter ridtur.

Nu sitter jag och käkar godis och har två semlor bredvid mig beredda på att ätas upp. Tänkte dock vänta tills efter maten, ska äta hamburgare hos Emma och Matti. ;) Smarry!

Pratat med veterinär

Har nyss pratat med båda mina favoritkliniker, och det verkar som att jag kan vara helt lugn. Huddik sa att jag nog kunde vara lugn så länge hon inte är halt. Men händer det igen att den blossar upp sådär så kan det vara läge att kolla upp. PH-vet sa att det var jättebra att jag var noga och uppmärksam, men att jag nog inte alls behövde oroa mig så länge gallan inte blev hård eller hästen visade hälta.

Edit:
Ringde även ATG, och samma där så tyckte hon inte jag skulle oroa mig. Visst är det alltid bra att en veterinär kollar, men hon tyckte att jag skulle avvakta och det lät inte som det var någon fara så länge hästen inte var halt. Och om det blev lite galligt så tyckte hon jag skulle kyla och bandagera m.m för att hålla igång cirkulationen. Och blev det inte bättre av att jag försökte få ner gallan, då tyckte hon det var läge att åka in.

Så dom tyckte jag
kunde rida på som vanligt, vara uppmärksam på förändringar och komma in ifall det blir läge för det.

Skönt! Nu är det bara att hoppas att det inte blir något efter dagens ridpass.


Uppdatering

Emma meddelade nyss att Bellan var fin och jämn i alla benen. Skönt att höra! Nu gäller det ju bara att det håller i sig hela dagen och även efter att jag ridit, för att jag ska våga hoppas på att allt är som det ska. Blir hon värre i det benet idag, att det blossar upp, så ställer jag in onsdagens pay and jump, och bokar nog en tid hos PH-vet.

Ska btw ringa och rådfråga nu på morgonen oxå.Update

En liten uppdatering om Bellas galla. Den var något mindre när jag åkte därifrån vi halv 4 tiden, men ändå lite tjockare än vanligt.

Under våra 2,5
år tillsammans har hon alltid varit ytterst lite, knappt märkbart, galligare i det benet än de andra. Men hon har på det gått igenom 3 böjprov klockrent på detta ben, så det är inget som jag brytt mig om. Men dethär har aldrig hänt tidigare, att hon EFTER ridning blossat upp i benet. Det vart världens bubbla längst ner i början av senan, och lite upptill.

Som sagt hade det gått ner lite. Men jag lindade med BoT innan jag for, och hoppas på att det går ner. Ifall det fortsätter vara märkbart tjockare och ifall det fortsätter bli värre vid ridning åker vi in. Jag får se imorgon.

Pay and Jumpen
blir iallafall av, och det vore riktigt trist att inte kunna åka. Imorgon får avgöra.

:'(

Sitter med tårade ögon och läser detta som skett en flicka här i sundsvall..

http://st.nu/medelpad/sundsvall/1.2823500-flickan-avled-av-sina-skador

Vad fruktansvärt.. :'(


Donna och jag

Här kommer lite bilder från dagens pass. Haha gjorde förjävla vackra miner idag oxå..Ridning på Donna

Hann även med att åka med Donna till ridhuset och rida en sväng dressyr idag. Superroligt! Älskar att rida den lilla tjejen. Hon är så trevlig och otroligt känslig att rida. "Enda" kruxet är galoppen, hon tar den inte jättelätt för mig, utan det tar en stund innan hon tar fattningen. Samtidigt kör hon upp huvet som en stucken gris. Men jag fick båda galopperna av henne idag, och hon kom upp med ryggen och jobbade riktigt trevligt. Brukar mest skritta och trava på henne.

Hon är väldigt lik Bellan oxå, i sättet. Båda har problem med vänster galopp, blir lite springiga, stressade och efteråt äre bara galopp som gäller. Haha. Sen äre lite annat smått som dom liknar varandra med, typ båda visar klart och tydligt att de vill sträcka ut hela långa överlinjen efter pass där dom fått jobba. Kanske drf jag gillar henne, who knows. ;)

Grymt trevlig ponny i vilket fall. :-)


Kommer lite bilder strax

Uteritt

Red ut en tur på Bella imorse. Som väntat gick det betydligt bättre idag! Skönt. Hon var jättelugn och avslappnad idag, och hyffsat lyhörd på mina hjälper. Mer som vanligt med andra ord. Dock lite väl lugn. Övade på övergångar, mest skritt, trav och halt. Och självklart massa halvhalter. Hon låg på litegranna i handen men det fick hon göra, kan inte kräva att allt ska funka.

Efter ridturen upptäckte jag dock att hon var JÄTTEBUBBLIG i ena benet. Jättemysko.. Har linimenterat nu. Hoppas verkligen de blir bättre. Aldrig varit med om nåt sånt. :S

Strålröta

Jo just det, hovis kom en dag tidigare. Så han var här idag och verkade B. Tredje omgången med samma skor nu, haha de ni! Billigt och bra. Broddarna är inte ens liiite slitna.

Iallafall så hade
hon strålröta på alla fyra. Vänster bak var dock lite bättre. Men som jag misstänkt.. hon har ju ryckt lite i hoven när jag ska kratsa på sidan av strålen, så jag har trott att det varit något med strålen. Så idag fick jag de bekräftat.

Någon som har bra tips och trix? Vad gör ni med strålröta? Hur behandlar ni det? Rider ni som vanligt? (Givetvis fick jag lite tips från hovis, och självklart existerar google, men vill fråga er ändå)

Donna

Skulle ta en tur på lilla Donna oxå, efter B. Borstade och fixade lite, slängde på henne tränset och så for vi ut. Det var dock svinhalt, så efter ett par minuter hoppade jag av och gick hem igen. Hon var som bambi på hal is. Donna har inga skor, och alltså inga broddar så det var lönlöst att försöka.

Tyvärr!
För hon är en sån go liten tös. Men det kommer fler tillfällen.


Fuxmuttan

Har ridit Bellabus ikväll. Var inge roligt alls! :o Vi samarbetar fortfarande inte på uteritterna, har nog gått 2,5-3 veckor nu snart. Men hon är ju en periodare. Ibland funkar inte vi. MEN- hon var ändå bättre än de senaste ggna, vilket betyder att det går åt rätt håll.

Blev tyvärr en massa slit, drag och dragkamper. Usch. Var bara att välja mellan dragkamper och en häst man kunde kommunicera liiite med, eller en tokspänd häst med sänkt rygg och huvudet bland molnen + noll kommunikation sätesmässigt. Jippi. Man vill inte ha något av det.

Tillslut började jag
sluta dra i henne och bara hålla detdär förbannade 500-kilos-stödet som hon bad om, och så fick jag göra halter/halvhalter med händerna eftersom hon iggade sätet. Och det fungerade faktist, hon började slappna av och söka ärligt stöd, och ta halvhalterna mina med sätet igen. Men vips sa det så strejkade hon igen. Men jag e nöjd över dom korta stunder hon faktist slappnade av och började jobba med mig istället.

Allra sista biten fick jag till och med lägga henne lång och låg, och hon tog halvhalterna precis som hon brukar. Jag är ju van att jag kan göra det mesta på henne med lätta hjälper ute. Hon brukar vara jättefin i munnen och haja till vid minsta lilla tryck jag gör med sätet, lätt att samla, korta, länga, flytta m.m. Men hon har sånahär perioder, så jag är absolut inte förvånad. Jag bara hanterar dom bättre nu än förut.

Går säkert bättre imorgon eftersom vi avslutade bra iallafall.


Dissar

* Bloggar som kopierar andras inlägg rakt av (men skriver källan) Fruktansvärt fantastilöst och tråkigt!

* Bloggar som bara lägger ut en informations/faktatext eller en film, men inte skriver nånting om vad den tycker själv

* Bloggar som lägger ut EN bild från dagens ridpass och "hotar" med att den måste få si elr så många kommentarer för att lägga ut fler. Attentionwhores

Ja, som ni ser handlar min diss idag om bloggare..

Dagens fråga

Hur noga är ni med att variera underlag för hästen när ni rider?

Jag är noga med sånt
, både varierat underlag och träning. Känns som en väldigt viktig sak att hästen får arbeta på både lite mjukare och lite hårdare underlag, för att hålla bäst.

Jag rider 1-2 ggr
i veckan i samma ridhus nu, och där är det ganska mjukt underlag. Ibland blir det en gång i paddocken hemma och där är det snö, just nu lite tösnö. Sedan rider jag ut på rakbanan där det är lite mellanmjukt/hårt när snön inte ligger på. Ibland rider jag ute på vägarna, där det är packad lera. Och ibland tar jag mig en tur på asfalten för att få ännu hårdare underlag. :-)

På somrarna varvar jag ridhuset med utebanan, och även där är det skillnad så det blir variation.


Utebanan

LoveI'm gonna love you like I've never been hurt before, I'm gonna love you like I'm indestructable

Hade världens mardröm inatt om E, fyfan. Jag hatar verkligen såna drömmar. Som tur är så har jag inte med mig drömmen IRL nu, annars brukar mina hemska drömmar följa mig och kännas verkliga heeela dagen.

Mitt hjärta! :D Snart 5 år och 4 månader tillsammans, bästa tiden i mitt liv!

Snart lov

Snart har även jag lov. Efter jobbet idag var jag helt inställd på att åka till stallet, trots att jag var trött och hade fruktansvärd huvudvärk var jag riktigt sugen på en tur. Kommer ner till navet, ska gå till bussen och ser att DEN INTE GÅR. Jäkla kukbussar som går till Matfors. Dom går på så otroligt dåliga tider.. Varannan timme på helger, NORMALT?! Nej! Det bor faktiskt människor i Matfors oxå.

Så jag for hem
istället, orkade inte vänta 1 timme på bussen när den väl gick. Så.. Hon fick vila idag.

Imorgon är min sista jobbdag, jag har nämligen tagit ledigt från jobb HELA lovet. Förstå vad skönt! Jag behöver inte tänka eller känna att "Imorgon ska jag upp kl 5, fan, måste stressa till stallet sedan, och hinna komma hem i tid till Erik så vi hinner umgås innan det är nattinatti". Så jag ska vara ledig, njuta, slappna av och bara göra det jag vill. Lägga energi och tid på Bellabus, och ska även rida Emmas hästar lite. Kul!

Varmblodstravare jag ridit

Var inne på Sofies blogg och blev sugen på att göra som henne, skriva om vilka travare jag ridit. ;)


På Spåret (Poppe)
Sötaste travhästen som finns! Sandras medryttarhäst


Peasant Elisa Othilias underbart fina, välridna tjej!


King Läckö Supersnäll kille som stod i mitt och Bs första stall


Ambra Underbart snäll tjej som jag red lite under en sommar


Robot Broline En av mina gamla medryttarhästar, underbar kille!


Versac
En häst som stod i första stallet jag och B stod i


Moongate Min lilla älskling. Foderhäst jag hade i 8 mån. Han finns i himlen numera


Mack Que Foderhäst jag hade typ någon månad, klarade inte av honom


Cheek to Cheek (Kickan)
En av Emmas fina hästar, en mycket söt liten dam


Snazzy Broline (Snazza)
En av Emmas fina välutbildade hästar som nu finns i himlen


Kingen
En häst från förra stalletGuns Ballerina
Min alldeles egna lilla tös! Bästa tjejen min


Wide


Complete
Jag hade nyss börjat rida då jag skulle bli medryttare på honom, jag var livrädd!


Trixie
Supersött fuxsto, trevlig tjej!


Miss MacBeth Trevlig travare jag red en del under en sommar


Extremen
Superlugn och cool travare i startträning, det kunde man absolut inte tro

Exotic
Sandras medryttarhäst, ingen bild

Lillan Sandras medryttarhäst, ingen bild

Det är dessa jag minns på rak arm. Kan säkert vara någon jag glömt oxå! Och detta är bara varmblodstravare jag räknat upp.

Edit: Kom på två till


Puppe En i gamla stallet


Dino Trot
Supersnäll kille, stod i gamla stallet

Att lämna sin häst för tävling

Ja.. vad tycker ni om det egentligen? Att man säljer sin häst för att man vill tävla? Eller slutar rida en häst man säger sig älska för att man inte längre "kan" tävla den?

Jag vet inte riktigt, jag är lite delad i denhär frågan. Jag tycker ju som så att om man verkligen tycker om sin häst och älskar den över allt så säljer man den inte för att man blir för gammal för att tävla ponny etc. För hur mycket älskar man egentligen hästen då? Egentligen..? Visst älskar ni/dom säkert er häst, men ni måste älska tävling ännu mer. Då känns ju hästen samtidigt som ett redskap, ett tävlingsredskap. Ingen familjemedlem.

Jag ser Bellan som min familjemedlem. Jag skulle aldrig kunna sälja henne, aldrig nånsin. Jag menar jag har ju köpt henne, fostrat henne, utbildat henne och format henne till min häst. Jag skulle aldrig kunna svika henne på det sättet att ge upp henne och sälja till någon annan. Vilket svek. Det skulle kännas som att göra slut med min pojkvän, ärligt talat. Som att förlora en i släkten. Nej så gör man bara inte, inte ur min synvinkel.

Samtidigt kan jag
förstå de som har ett brinnande intresse för framgång och att satsa, att komma högre i klasserna. Men då är vi där igen, ni/dem älskar tävling mer än hästen själv. Och frågan är ju om det verkligen är rätt.. Om det ens finns något rätt och fel i detta?

Jag menar, om man nu rider ponny och älskar sin ponny såååå mycket så är det ju "bara" att klassa upp den då.. Svårare än så är det ju inte. OM man verkligen älskar ponnyn mer än tävling.

Jag skulle inte
ens sälja Bellie om hon aldrig mer gick att ridas. Hon är fortf. min familjemedlem, mitt hjärta. Jag och hon hör ihop, och då spelar det ingen roll vad vi kan och vad vi inte kan göra tillsammans.

Vad tycker NI?

Hejhej hemskt mycket hej

Klev upp 04.48. Jippi! Ska iväg och jobba snart, ska gå till bussen om 20. Jobbar ända till halv 5 idag, hoppas att det kommer gå bra och att det inte blir alltför stressigt på schemat.

Hade egentligen planerat vila för B, men glodde igenom hennes schema från förra veckan och denna vecka, och hon har ju inte gått hårt alls. Vilat/skrittat bra mycket. Så hon ska ut på en uteritt i alla gångarter, antingen av mig eller Emma. Jag får se hur pass trött jag är efter jobbdagen.

Tack så mycket för alla fina ord ni gav på senaste filmen jag la upp. Guld värt!

Film, dressyr

Här kommer film från dagens dressyr. Måste säga att jag e riktigt nöjd med inte bara hur det kändes, utan även hur det ser ut. Hon blir inte alls sådär trippig som hon kan bli ibland, tycker hon ser väldigt avslappnad och trevlig ut. Vilket hon oxå kändes! Underbara B.

Tyvärr så är det
lite mörkt då och då i filmen, men inte så värst mycket då jag klippte bort de värsta. Men följ de vita skydden och bläsen så ska ni nog hålla reda på oss. ;)


Ridit Lordi (bilder)

Red en sväng på Lordi, Emmas unghäst, förut. Han är under inridning. :-) Provade lägga på min Tekna idag och han är den första sadeln INTE passat på, vet ni varför? Den var PÅ TOK för smal. Emma kommer få väldigt roligt med att leta sadel, inte! :o Min Tekna är 110 grader, och han behöver minst 2 bomvidder bredare. Minst. Bredgossen.. ;) Travade en hel del på honom idag, första ggn jag får honom i trav utan draghjälp! :D Första ggn han går i paddock med ryttare oxå.Bilderna

Här kommer bilderna från dagens dressyrpass:Våga anmäla!

Spinner vidare lite på mitt förra inlägg, där jag var upprörd över hur vissa hästar behandlas, de får inte vård etc.

Reagerade ganska
mkt på att många skrev att de kände till hästar, i sin närhet, i sina stall osv som behandlas illa och inte får vård. Varför anmäler inte ni? Ni är minst lika delaktiga i "djurplågeriet" när ni bara tittar på.

Jag anmäler alltid
djurplågeri och det som bryter emot lagarna vi har om våra kära djur. Har anmält för bl.a djurplågeri, och en häst som hade på tok för långa hovar. Och vet ni vad? Jag fick allt åtgärdat åt dessa goa djur.

Man gör det ju
för djurets skull, för djurets bästa. Inte kan djuret själv föra talan och göra en anmälan, det får bara stå där och lida för att alla tittar på och inget gör något.

Så snälla, ANMÄL
om ni vet hästar som far illa! Det tar inte lång tid och du kan göra det anonymt, och djuret får förhoppningsvis hjälp.

Dressyr

Idag blev det ett ganska hårt och svettigt dressyrpass för både mig och B. Red själv, men Emma fotade och filmade. Gick så himla bra, jag hade dock en liiiten gnagande känsla i magen som gjorde mig liiiite irriterad. Så det hade kunnat gå lite bättre. Men jag är supernöjd och Bella skötte sig super!

Tränade först på
LD:4 fast bara i skritt, gick bra, kom ihåg allt. Sedan red jag fram och började rida mycket övergångar, och gud vad det gjorde skillnad. Hon lyssnade på mindre och mindre hjälper. Efter ett tag fick hon pusta lite, sedan var det dags för galopp. Körde lite vänsterfattningar, vart väl en 4-5-6 nånting. Blev dock jävligt snabb trav innan, men som sagt det får bli så nu i vårat läge. Hon tar den ju iaf, och det är det som är viktigt.

Sen red jag galoppfattningar i höger, ganska snabba övergångar, vilket gick skitbra. Bättre och bättre hela tiden. Fast tillslut blev hon trött och då blev hon lite lång och drog i tyglarna. Så då blev det en pust till, innan vi red igenom programmet på riktigt. När vi väl gjorde det gick de skitbra! Jag satt ner hyffsat, spände mig dock och andades inte korrekt så lite studsigt. Men Bellabus kändes iaf jävligt fin, inge bakåttänkande utan jättemjuk och trevlig, lösgjord helt enkelt. Så kommer att bli en lite längre framridning inför tävlingen, så hon kommer lös ordentligt.

Idag har vi
lärt oss att rygga, det gick Emma in och visade hur jag skulle göra. Det ingår nämligen ryggning i programmet och det har inte vi tränat på nån gång, haha. Men jag tar det för vad det är. När jag gjorde rätt så gjorde hon självklart rätt.

Min pussipusspuppa! :D Kommer bilder och film när jag kommer hem.

Hemskt

Uuuush. Satt just och läste en blogg jag hittade av en slump idag...

Jag blir så ledsen när jag läser om hästar som är halta, till och med på fler än ett ben, och ägaren inte tar hästen till en veterinär. :(  Bara gissar sig fram och mixtrar med massage, och massa hokus pokus-människor som osteopater osv. En halt häst ska till vet.. så äre bara. Det är farligt att börja mixtra med en halt häst med massage och grejer då man inte vet vad problemet är, det kan bli värre. Det finns en anledning till att seriösa equiterapeuter och massörer inte rör en häst med rörelsestörning utan genomgång på klinik.

Jag blir så jävla ledsen i hjärtat av att läsa om dessa hästar, som inte får den vård dom behöver. Som går omkring och är halta och har ont och i värsta fall får det ännu värre för att ägaren inte kan ta sitt förnuft till fånga och ge hästen vård, utan ska göra allt för att slippa åka... :-(

Det är grymt svårt att själv säga varför hästen är halt, det är i de flesta fall omöjligt. Hästen behöver inte ens vara halt i skritt, svullen eller varm för att ha en ledinflammation. Läste att denhär människan uteslöt att hältan satt i själva benen för att hästen var "fin" i benet. :( Att hästen är kall, torr och fin i benen säger ingenting om var hältan sitter.

Hua :(
Det värsta med denna blogg var att jag kunde läsa att hästen varit halt i nästan 2 månader, sen i januari.. utan vet.vård?! Fyfan. Såna människor ska verkligen inte ha häst.

En eloge till de som kör sina hästar till klinik och ger dom vård när de märker att hältan inte ger med sig!

Jag är med och tävlar..


Klickbar

Någon som kan tipsa?

Skulle behöva se LD:4 i dressyr på bilder, såna som brukar finnas om man googlar. Men just LD är ju sällsynt, och främst LD:4 kanske? Har letat men hittar ej. Kanske finns någon guldklimp här av mina läsare som vet var det går att få tag på? Eller någon film när någon rider det så jag kan plugga in? Hittar inte på youtube.

Hoppas! Ska nämligen, om jag hinner lära mig och om det finns sjuts, starta LD:4 på lovet. :-) Kan bli spännande! Känns lite tryggare då för då har damen ingen galopp att gå och vänta på och förstöra hela programmet för, haha. Hon blir ju så jäkla förbannad.

Vägen från travare till ridhäst

Tänkte jag skulle skriva litegranna om Bellas väg från travare till ridhäst och min väg från nybörjare till en rätt ok ryttare. Får många frågor lite då och då som svaren nästan alltid inkluderar en väl lagd grund på hästen. Som t.ex, bett på starka hästar, folk som har hästar som inte "kan" gå i form etc. Allt kommer jag baka in i denna text.

När jag tog mig an B
hade jag ridit i 2 år, ganska exakt. Dvs jag kunde inte värst mycket, även om jag utvecklades fort. Ända från början såg jag till att ha en tränare till hands, vilket är det absolut viktigaste för vilket ekipage som helst. Men mest viktigast för ett ekipage som båda är helt gröna egentligen. Emma blev det då för oss, som jag fått tips utav en kompis om. Mailade Emma och bad henne berätta om henne och hennes hästsyn, då jag e väldigt kräsen vad gäller vem jag tränar för. Allt klickade redan i mailet. Det är jätteviktigt att man känner att tränaren fungerar med både sig själv och hästen. Man ska aldrig känna sig obekväm och tänka att "Ne men denne vet nog vad den gör". Fast det känns fel i magen på en. Aldrig. För då ÄR det fel. Våga alltid ifrågasätta och undra över saker för att lära dig mer.

Redan första lektionen för Emma så lärde jag mig typ 20ggr mer än vad jag lärt mig under mina första två år. I början var Bellan inte ett dugg dressyrriden, hon var montétränad, travtränad och skogsriden. Så det var verkligen grundläggande arbete som gällde. Redan från början hade jag ställt in mig på att jag ville satsa på att lägga en bra grund för Bellie, satsa på dressyren först för att bygga upp henne ordentligt. Givetvis hoppade jag studs och lite gymnastikövningar, lägre hinder med henne, då det är en del av uppbyggnaden oxå.

Jag har haft ett rent helvete med denna häst, första tiden. Givetvis inte hennes fel på något plan, utan bara mitt. Jag kunde ju inte mycket som sagt, men jag kämpade för att lära mig. Det tog hela 8 månader innan poletten trillade ner för mig och jag kunde börja rida henne mot en lång och låg form. Observera, för MIG, inte för hästen. Även om hon var en oskolad travare. Det handlar nästan aldrig om hästen. Bara om ryttaren. Här skulle många sätta på en snodd eller graman för längesen, och vara nöjd bara hästen krökte på nacken.

Det tog närmare ett år för mig att kunna trava ute på min häst i skog och mark utan att hon blev som skjuten ur en kanon och for iväg i världens travartrav. Hon hade vissa dagar då hon var lugn och lyssnade på mig, men för det mesta så skrittade jag bara när vi red ut. Det gick inte att trava utan dragkamper som hette duga. Och här skulle många kalla hästen stark och sätta på den ett pessoa eller annat bett skarpare än tränsbett. Klart att Bellie for iväg med mig eftersom jag inte kunde kommunicera bra med henne. Jag. Inte hon. Inte hennes fel.

Givetvis hade vi
trevliga stunder oxå, självklart. Hon gjorde ju framsteg hela tiden, även om vi fick många bakslag. Jag ville ge upp många, många gånger. Jag vet inte hur många gånger jag verkligen velat släppa allt och gå hem och gräva ner mig, grina. Inget ville funka, allt kändes hopplöst. Fick jobba på min korta stubin under första tiden tillsammans, har alltid haft grymt kort stubin och låtit det gå ut över hästen. Jag kan nu stolt säga att det är så gott som över nu, sen en bra tid tillbaka. Jag har jobbat otroligt mycket med mig själv mentalt, för Bellas skull.

Tillslut började jag även kunna rida henne korrekt ute i skog och mark, kunde börja jobba henne och rida mer dressyraktigt även ute. Vilken känsla det var! Men hon kunde fortfarande få för sig att öka farten i galoppen och göra lite som hon ville där, tycka att det var ok att strunta i mina hjälper.

Speciellt när vi red ut med andra. Hon var helt galen ifall vi inte var först. Hon gjorde ALLT i sin makt för att komma först ifall vi travade/galopperade bakom någon annan. Det ledde ju till en hel del bråk och problem.

Sedan flyttade vi ut till Emma. Och härifrån har det mesta släppt. Eller allt i princip! Vi fick nog en större chans till utveckling här helt enkelt. Vi båda mådde bättre psykiskt och vi fick bättre chanser att träna. Emma följde med oss överallt och var med som stöd och stöttning när det blev fel, och när allt var bra såklart. Hon hoppade upp när jag spårade ur och hon hjälpte mig ur svåra situationer. Hon fick mig att ta tag i mig själv.

Sedan har det i princip bara gått framåt. Vi har givetvis bakslag, det har vi alltid då och då. Fullt normalt. Men här började jag hoppa lite mera. Träna massor av dressyr, och här började vi även att samla henne lite mera och kräva lite mer. Första året så fick Bellan gå lång och låg, nästan hela tiden. Vi plockade inte upp henne något. Tanken var att bygga upp en fin överlinje och att få henne stadig och trevlig i den låga formen först. Många vill gärna ha hästen i en hög form. Och i vissa fall har hästen naturligt en hög form, men ryttaren är så glad så eftersom hästen böjer på nacken. Fast det inte alls är en ändamålsenlig form.

Skänkelvikningar och andra förflyttningar började fungera, jag hittade fler och fler knappar på henne. Hon började kännar mer ridbar. Hon slutade ta kontrollen i galoppen, jag kunde (kan) fatta galopp var som helst och hon är med mig ändå. Visst har hon egna åsikter, men hon är lite mer som Emmas hästar nu. Hon frågar först.

Strax innan vintern började vi träna hoppning för tränare, Marianne Bäckström. Bland det bästa jag gjort. Varit otroligt hopprädd och smittat av mig detta på Bella oxå. Men med Mariannes hjälp har vi kommit riktigt långt på kort tid. Nu först börjar jag hoppa lite högre. Det är viktigt att inte skynda och stressa. Nu är det ju för att jag varit hopprädd som jag väntat riktigt såhär länge med att hoppa högre, men jag tycker man ska passa sig för att börja hoppa upp en helt grön travhäst som absolut egentligen inte har orken för det, bara viljan.

Mitt råd är att lägga en BRA grund för hästen. En naturlig grund utan massa "hjälpmedel". Du, hästen och en tränare ni trivs med, det ska räcka för att ni ska utvecklas och komma framåt. Sen lägger jag till att jag tycker att en equiterapeut och massör är ett måste det oxå, för att veta att hästen har alla fysiska förutsättningar att utföra det man ber om. Låsningar och spänningar är mycket vanligt. Hade inte jag tagit ut ET från början hade jag aldrig fått veta allt som B hade i kroppen då. Hon var totalt snedmusklad, spänd och var låst i båda SI-leder. Hon hade en hel del jag fick jobba med. Underhållsmasserar själv, och tar ut ET/massör några ggr om året för genomgång för att se om allt fortf. är bra.

Nu är hon hur fin som helst kropp och knopp, och en riktigt trevlig ridhäst.
Skvallerbloggar

Fyfan för skvallerbloggar. Vilket liv att sitta och skriva om andras misslyckanden och få folk framställda som idioter..? Och hur pålitliga är egentligen ett tips som kommer in? Jag kan lika gärna gå in med falsk mailadress och skriva ett påhittat skvaller om någon och vips så är det ute på en blogg som alla kan läsa och så tror hela bloggvärlden att det är sant. Shysst!

Stackars de som
driver såna bloggar. Dom växer ett par cm åt gången varje gång dom är elak mot någon, och dom mår säkert lite bättre och känner att dom lyckats bra när dom får skriva något elakt om någon. Not. Så jävla fail.

Vafan är detta? Vi håller på med hästar, levande djur. Alla försöker vi nå våra mål och med hjälp ta oss framåt och utvecklas tillsammans med våra hästar. Varför håller man då på såhär? Skapa skvallerbloggar om hästmänniskor för att få sänka dom lite och trivas bättre i sig själv? Helsjukt.

Hoppas ni växer upp och mognar på er en vacker dag. Om inte så kan ni ju inspireras av f.dbloggaren topriders, för hon framhävde det BRA hos folk. Inte det dåliga.

Idioter!

Tidig kväll

Igårkväll blev en riktigt tidig kväll. Skrev ju som sagt att det förhoppningsvis blev stallet senare under dagen, men då Anna fick ändrade planer så blev det inget av. Emma tog ut B på en skritt- och travrunda.

Somnade kl 8 igårkväll, och sov tills nu när larmet ringde. Elr ja, har vaknat några ggr oxå av olika anledningar.

Men idag HOPPAS
jag verkligen att det blir stallet. Att jag orkar med mig och att jag inte blir för stressad. Saknar verkligen lille Bellabus.

Tror att Pay and Jumpen jag anmälde mig till blir inställd tyvärr. Sista anm.dag imorgon och det är alldeles för få anmälda, så, lär ju inte vara nå fler som anmäler sig. Iofs tar dom emot efteranm. till söndag, men ändå. Så det får bli en hoppträning själv iallafall, kanske lite banträning ändå.

Fjärde dagen i rad

Wiho! Fjärde dagen i rad som vi får finväder, och milt. Fyfan vad härligt!! Älskar detta mysiga vårväder. Vad har vi gjort för o förtjäna detta helt plötsligt? :D Hihi.

Ska ut och rida lite senare idag, troligtvis. Ska ut med Emma och Anna. Åker dock troligtvis lite tidigare då jag tänkte massera igenom Bellabus bakdel, hon var jävligt stel i den igår efter träningen. :p

See ya later alligator

Like

Detta är vad som spelas ur mina högtalare dagligen, flera ggr om dagen. ;)


Jag vann!

För ett tag sedan var jag med i en tävling hos "Art by Lisa Lans". Hade totalt glömt bort denna tävling, men igår trillade ett brev ner i min brevlåda, ganska stort. Och när jag öppnade det fanns ingen mindre än vackra Bellabus på en akvarellmålning. Underbart fint! Och vilken ära att vinna tävlingen.

Bilderna nedan har jag printat från hennes blogg, så otroligt fint.

Klickbara bilder, ni kommer till bildens inlägg

Dagens fråga

Det är ett jäkla tjatande och klagande på ponnyakuten i år. Låt bli att titta då om det är så jobbigt, eller säg det till någon som faktist kan göra något åt det.. ;) Puckon.

Förstår heller inte varför man ska bli så upprörd över att kända ryttare som kommer dit och rider och grejar, utan hjälm. Vill dom inte rida med hjälm så ska dom inte göra det heller. Det är upp till dom själva. Och det är upp till barnens föräldrar att se till att deras ungar har vett nog att använda hjälm, men jag tror nog varenda unge på ponnyakuten förstår att hjälm e livsviktigt. Och förhoppningsvis även de som kikar, annars får som sagt föräldrarna gå in och göra sin plikt. ;)

Allra värst är ju
dessa vuxna människor som över NÄTET, öppet för alla, sitter och skriver och trycker ner barnen själva. Helt idiotiskt. Tycker synd om dessa människor, de kan inte känna sig spec. nöjd med sig själva om de måste trycka ner BARN. Vilken människa som helst förstår väl att man blir sårad över att läsa sånt, speciellt i den åldern.

Vad tycker DU om ponnyakuten?


Film

Här kommer kvällens film. :-)


Hoppträning

Kan börja med att säga att vi hoppat höjdrekordet för våran del idag, hela 1m! Happy girls. Sedan bjöd hon på två vänsterfattningar, kan de bli bättre? Från klarhet till klarhet.

Jag var inte ens nervös när jag red an ett 1m högt hinder, och förra veckan tyckte jag 80cm var jättehemskt? Haha. Det är verkligen superkul att börja känna glädje istför skräck när jag rider an ett hinder.

Bellan skötte sig iaf super, bara jag red ordentligt. Hon blev ganska trött och mör i rumpan så hon orkade inte hålla ihop i vänstergaloppen efter en stund, så då blev det travartrav i v varv, och höger galopp i h varv.

Eftersom jag inte
riktigt är säker ännu när jag rider an högre hinder, även om jag inte känner mig rädd heller, så blir det att jag backar av och blir passiv, vilket gör att B blir likadan. Vi förlorar fart de sista sprången in och andra ggn så höll jag på ramla av. Trodde hon skulle stanna men sötan hoppar ändå så jag far iväg på halsen hennes framför sadeln, haha. Sedan tog vi om det när det var sänkt ett par hål, för att det skulle kännas bra igen.

Tömkörning

Fick mig en liten tömkörningslektion på den äldre herren Carino idag. Tänkte väl att han kunde vara en bra läromästare, men icke! Haha. Han maskade på och körde med mig som inte kunde något. Och sen när väl Emma tog över trodde han att han kunde maska sig med henne oxå. ;)

Men jag lärde mig iallafall en del nytt, bitar föll på plats som jag tidigare funderat över. Så nu har jag en lite klarare bild av hur det går till. Ska prova på att tömköra Bellabus nånting oxå! :-)

Nu ska jag gå ut och fixa B till hoppträning.

BildBOMB

Ridit Donna idag, Emmas fina ponny. (En av dom). Gick hur bra som helst! Hade min Tekna på henne och hon gick helt fantastiskt, lyssnade på jättefina hjälper. Dock gör hon ju det annars oxå, men ändå. Dock har hon världens största mage som knuffar fram gjord och sadel, så fick sadla om 3 ggr innan jag slängde av den helt.

Fina tjejen.Dagens fråga

Har ni lastningsproblem? Isf, hur löser ni det? Hur gör ni för att det ska bli bättre? Vad får ni ta till för hjälpmedel? Försöker ni använda er av en långsiktig lösning?

Själv har jag haft
stora lastningsproblem till och från med Bellan. När hon kom till mig så gick hon på transporten utan problem flera veckor. Men så en gång så störde vi hennes morgonrutin, vilken var att komma ut på morgonen till vännerna i hagen och käka hö. Men vi lastade direkt från nattens vila. Sen dess har hon krånglat till och från.

Och jag med mitt humör. Det har inte funkat bra alls. Vi har använt linor, flera människor, osv. men hon ville ändå inte kliva på. Och vi blev bara mer och mer ovänner. Sen fick vi hjälp av Emma och då blev de mycket bättre! Men hon pendlar från att låta mig lasta henne helt själv, till att behöva använda linor, kapson och hjälp av andra personer.

Nu tycks vi dock
ha hittat ett sätt som fungerar perfekt. Emma lärde mig ett nytt sätt (lite långt o förklara i text), så nu lastar jag henne helt själv på ett par minuter max. Går dock ut igen och gör om ända tills hon följer med mig in utan tvekan. Det går bara bättre och bättre! Äntligen något som fungerar. :-)

Någon som kan tipsa?

Någon som kan tipsa om en bra sadelgjord för sadlar som glider fram? Har nämligen det problemet att min häst har sadelgjordsläget längre fram än sadelns läge, vilket gör att sadelgjorden drar fram sadeln. Inte mycket, men ändå. Har alltid blivit så, oavsett vilken av alla 30 sadlar jag provat. Dvs vare sig de varit för smala, för breda eller legat i balans har de glidit dendär lilla biten.

Helst vill man ju slippa det. Så har ni några tips på bra sadelgjordar? Antingen väldigt breda eller väldigt svängda, eller en kombination av dessa.

Vet ju att denhär
Tixerant-gjorden ska funka utmärkt för detta problem, men den kostar ju därefter oxå, tyvärr.


RSS 2.0