Tandraspning?

Hur ofta kollar ni tänderna på era hästar? Har det alltid behövts göra något? Vem gör ni det hos, veterinär eller "hästtandläkare"/tandraspare?

Jag har varje år haft ut en tandraspare
, rätt känd här i mellansverige, M.O är initialerna. Har alltid vart supernöjd för jag får alltid information om hur och varför osv. Och har jag frågor har han alla svaren! ;)

Men har blivit lite tveksam
på senare tid, man läser så mycket om hur hemskt det är med rasp, att man raspar ner tänderna m.m. Men samtidigt, det tas ju bara bort det som är vasst och kan skava/skaver emot kinderna, man raspar ju liksom inte ner tanden på längden.

Så hur gör ni? Intressant sånthär.

Insåg nämligen att det blir klinikbesök i vilket fall nästa vecka. För hon ska vaccineras och tänder ska fixas, insåg att det var i början på februari det gjordes sist. Så lika bra att fixa det nu så slipper jag åka igen i februari, eller riskera att missa tiden för vaccinering. Tiden går så sjukt fort! Tyckte nyss jag vaccinerade henne.


Kommentarer
Postat av: malin

Keyson bör kollas 2 gånger per år enligt hans förra ägare då han får hakar, gjorde för någon vecka sen bara. Ska även plocka ut en del utav en vargtand :)

2011-12-29 @ 15:27:00
URL: http://mullesdrommar.blogg.se/
Postat av: Camilla

kollar två gånger om året av en bekant som filar ner hakarna, fungerar toppen!

2011-12-29 @ 15:30:19
URL: http://unafraid.blogg.se/
Postat av: Q med ridtravare i fokus!

Jag använder mig av veterinär med extra utbildning på hästens tänder som inte raspar i onödan..Ingen av mina har något nyp av bettfel och sliter väldigt jämt och bra så i bland har det inte behövts göras något öht när Vet tittat till dem.Dock ser jag till att få dem undersökta en gång år.Och upplever jag problem i ridningen som kan vara tandrelaterat eller så så kollar jag givetvis upp dem tätare.Kör ju mitt på ett bräde så att säga med vaccinationer och vet koll för hälsostatus osv en gång år och tänderna tittas till samtidigt.Väldigt smidigt tycker jag =)

mvh/Q

2011-12-29 @ 15:38:30
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/
Postat av: Linda

Brukar kolla ca. 1 gång om året. Brukar inte behöva göras något, raspa ibland bara :) hästtandläkare tar vi till vårat stall.

2011-12-29 @ 15:42:28
URL: http://lindalindblom.blogg.se/
Postat av: Anni Oveson

Har använt både utbildad hästtandläkare samt veterinär med extra utbildning på just tänder. Har också hört att det kan vara väldigt negativt att som många gör raspa i onödan, men samtidigt så tycker jag att det är viktigt att iaf kolla upp tänderna en gång om året. Ser allting bra ut så är det ju toppen, och då ska man självklart inte göra något! Ravelli har aldrig haft några större problem, förutom lite vassa kanter. Däremot har jag en kompis som nyligen fick avliva sin häst pga av bristande tandhygien. Föregående ägare hade inte brytt sig om att kolla upp munnen på hästen i fråga, och när den tillslut kom till veterinären så hade det bildats så pass stora foderinpackningar att tänderna var totalt förstörda. allting gick superfort och på bara några veckor var det så illa att den inte längre kunde tugga varken hö eller kfratfoder. Nu var det ju ett specialfall, men det är bättre att ta det säkra före det osäkra!

2011-12-29 @ 17:02:39
URL: http://teamoveson.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag frågar Veterinären varje gång hon ska vaccineras (varje år). Våran veterinär är extra utbildad inom tandvård, och även där så raspar dem inte i onödan. Och eftersom Zola börjar bli äldre så ska man helt inte raspa tänderna (har jag hört) då dem inte växer upp lika fort. (:



Men jag tycker att man ska raspa om det blivit vassa tänder osv! (:

2011-12-29 @ 17:12:05
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Linda

Vi har ju inte haft Palle så jätte länge, men dom som har haft honom tidigare har varit med Palle till tandläkaren 1 gång om året.



Vi har också samma tandläkare som dej, Martin. Vi ska till honom på tisdag eftermiddag :)

2011-12-29 @ 17:38:06
URL: http://brownstar.blogg.se/
Postat av: Hanna

Jag har två tanter som bägge är över 20, så jag ringer bara ut min tandläkare när jag märker att det behövs, då ingen av mina hästar har några problem med sina tänder +åldern så ska man ju inte raspa i onödan. Hade första gången vet med tandstege (heter det det? En sån som din pålla har på sig på nedersta bilden i vilket fall) men efter det har jag ringt ut en kille som är specialist på just tänder, är fruktansvärt nöjd med honom då har är så bra med hästar så tom min arga tjej som vanligtvis får lugnande för allt, lät honom stå och greja och raspa i munnen på henne utan nåt mer redskap än en fil :)

2011-12-29 @ 17:54:34
URL: http://lalalalie.blogg.se/
Postat av: Elin

Min tränare i Uppsala är häst tandläkare också så hon fixar min hästs tänder. Brukar göra en koll varje år pch sedan om man märker nätt konstigt. Skulle nog i te ta en Vetrinär då dom inte har samma utbildning inom tänderna som en häst tandläkare :)

2011-12-29 @ 18:12:56
URL: http://northernshowhorses.blogg.se/
Postat av: Erika

Jag kollar också 1 gång om året, det känns som om det är bra då jag upplever att de kan bli rätt vassa, säsrkilt när hästen är lite yngre ;)

2011-12-29 @ 18:50:33
URL: http://ettahnia.blogg.se/
Postat av: Jennie

Du behöver inte vara orolig när det gäller M.O. Han kör inte efter den gamla skolan, att man raspar allt när man raspar en gång om år. Utan han korrigerar bara vassa kanter och hakar. Så han tar inte där det inte behövs. Du kan inte hitta någon bättre till bellies mun! :)

2011-12-29 @ 19:08:07
Postat av: Emeli

Kollar regelbundet, någon extra gång om jag skulle märka att hon blev tjafsig i munnen eller så :)

2011-12-29 @ 20:19:11
URL: http://tillhast.wordpress.com
Postat av: Sandra - ridtravaren Isola

Jag kollar upp med vet 1 gång om året. Isola har så pass fina tänder, så på dom åren jag ägt henne behövde vi göra pytte lite förra året ^^

2011-12-29 @ 21:40:11
URL: http://grande.blogg.se/
Postat av: Gabriella

Kollar typ 1 gång/år. Men har inte behövt raspas på flera år :)

2011-12-29 @ 21:46:19
URL: http://cadita-gabri.blogspot.com
Postat av: Micka

Min ena häst "säger till" när det behövs ;) blir ungefär var 8-10 månad. Han är liite sne och får då en hake och en liten vassare kant på andra sidan käken. Andra hästen kollas samtidigt men på honom är det inte alltid det behövs göras något.

Använder mig av "tandraspare" just för att jag känner mig säkrare med någon som arbetar enbart med tänder och för att jag inte vill ge mina hästar lugnande i onödan.

2011-12-29 @ 22:50:54
URL: http://lallisen.blogg.se/
Postat av: Emelie

Jag tittar Runes tänder 1 gång per år, av en hästtandläkare. Det har aldrig behövt göra något förut nu sist, då hade han fått en liten vass kant som raspades ner =)



sv: Jag har ingen aning om vad jag ska testa på Rune, funderar på nån prestige men får se vad jag får tag på för kul som kan ligga bra :D

2011-12-30 @ 01:26:21
URL: http://semlur.blogg.se/
Postat av: Lina

Jag tar ut M.O 2 ggr per år på vissa av hästarna annars 1 gång/år.

2011-12-30 @ 11:31:06
URL: http://blog.skrotpilot.se
Postat av: Karin

jag har ute veterinären som tittar och raspar tänderna vid behov. Ena hästen har överbett så han har "hakar" som raspas ner.

2011-12-30 @ 11:33:15
URL: http://kmnt.blogg.se/
Postat av: Cornelia {Foto, häst, vardag]

Halloj! Anmäl dig till DAGENS BLOGG! :D Vinnaren presenteras kl 20.00! :D

2011-12-30 @ 14:27:00
URL: http://kindofscofield.blogg.se/
Postat av: Anonym

Han sa till grabbarna "det är lungt, jag har tejpat!" Hahaha jag såg själv inte hur det såg ut ;)

2011-12-30 @ 16:23:12
URL: http://rajala.blogg.se/
Postat av: Jonna - tanneryttarna

Fin blogg du har! :) allt bra med dig?

2011-12-30 @ 17:38:37
URL: http://tanneryttarna.blogg.se/
Postat av: Emma

Jag åker och kontrollerar tänderna en gång /år på mina hästar, men jag skulle ALDRIG åka till en hästtandläkare. Idag kan man gå en tvådagarskurs och titulera sig just detta, hästtandläkare.



Precis som man är noga med övrig skötsel och hantering av hästen så tycker jag att man bör använda sig av kunniga och utbildade veterinärer inom detta. Till mina hästar används endast de veterinärer som slipar ner vassa kanter och hakar. Att raspa tänderna som de flesta verkar föredra sliter på emaljen och emalj är ju något som inte kommer igen utan är det borttaget så är det borta för alltid.



Sedan tycker vissa att det är fel att ge hästarna lugnanade under behandlingen men detta vill jag strikt argumentera mot. Vad som helst kan hända när de fått in "munöppnaren" och jag skulle aldrig klara av att se mina hästar osederade och få panik av den...



2011-12-30 @ 17:51:17
URL: http://www.stallhojden.wordpress.com
Postat av: Sussi

2 ggr per år kollas våra av en utbildad herre som kommer på besök nerifrån landet. Johan brukar han åtgärda en gång och Jollan behöver sina 2 omgångar för att vara fin i munnen.

2012-01-02 @ 17:52:07
URL: http://tantgigant.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0