Svar från frågestunden

Hanna: Jag håller på med akademisk ridkonst. Jag undrar vad du har för åsikter kring denna ridkonst och varför du hellre väljer den engelska stilen? (:

Jadu. Jag har väl inga speciella åsikter då jag inte alls är insatt i den ridkonsten. Det verkar mest jobbigt och svårt att lära om när man är van en ridstil liksom. Sen har jag så dåligt självförtroende att jag aldrig skulle "orka" lära om och lära in nytt. Och sen tycker jag att det jag håller på med nu, som jag väljer att inte kalla engelsk ridning eftersom jag är mer mot det centrerade hållet, funkar väldigt bra och är fruktansvärt kul. Varför ändra på ett vinnande koncept? ;)

Lisa: I vilket stall har du din häst? Och vad brukar du tänka på när du väljer uppstallningsplats?

I ett stall hos en vän, omkring Näset. Har ganska nära till Njurunda och Matfors oxå. Skriver inte mer exakt än så. :-) När jag väljer stall så är följande ett måste: Bra ridvägar, bra hagar, hagkompisar, lång utevistelse (gärna lösdrift) och bra folk i stallet.

...: Kan din häst några trix, alltså på sidan av ridningen, typ buga, lyfta på hoven etc. Jag tycker det är kul att lära hästar sånnt :P Tänkte att det kanske är fler som gör det =)

Nej det kan hon inte. Elr ja, puss har jag lärt henne för att det är gulligt. ;) Har inget intresse av det i övrigt direkt och galet dåligt tålamod med såntdär, men man vet aldrig!

Linnea: Hur bra tkr du att du själv är inom ridningen och inom allt det andra som rör sig om hästar ? (;

Hur bra jag är.. Jadu, hur mäter man det? Ne men jag kan tycka jag är rätt så duktig på att rida, speciellt hästar som är ridna på "mitt sätt", det jag gillar. Har dock svårt för hästar som är väldigt orutinerade och som inte är bra grundriden. Behöver hjälp av någon (tränare) från marken för att kunna klura ut hur jag ska rida dessa hästar då jag lätt snöar in mig på min egen och hur välriden hon är. Sen är jag väldigt glad över känslan jag har när jag rider, jag känner väldigt bra om hästen knäpper av, är spänd, tänker bakåt/uppåt, om den hänger i handen, om hästen inte kliver på som den ska etc.

Inom allt det andra som rör sig om hästar. Ja du, det var ganska ospecificerat. ;) Men t.ex så har jag fått lära mig en hel del massage, och andra övningar som främjar hästens muskulatur och som kan förhindra att låsningar uppkommer osv.

Hoppas du är nöjd med detta svar, annars är det bara att fråga på! :-)

Glömde en fråga : Hur många tävlingar har ni planerat ? =D

Vi har inga tävlingar planerade än så länge. Jag har några som jag funderar på, men inget är säkert ännu. Det handlar om max 3 st (hoppning) detta år. Det blir mest träningstävlingar för oss ett tag.

Sara: Hur länge har du haft B?
Hur gammal är hon?


Den 13 augusti är det 3 år sedan hon kom till mig. Hon är 11 år. :-)

Julia: Hur länge har du haft B? :)
Vad är din favoritmat?
Om du skulle beskriva dig själv med 3 ord, vilka är det?
Största förebilden inom ridsporten?
Vad "tål" du inte inom ridsporten?
Vad är det bästa med din höst? Respektive sämsta?
Vad gör du helst en fredsgkväll?
Morgon/kvällsmänniska?
Har du några andra djur?
Vilka bloggar läser du?

* 3 år
* Kyckling terryaki med bandpasta
* Envis, omtänksam, flummig
* Emma Päärni
* Felanvändande av hjälptyglar och skarpa bett (vilket man ser i åtminstone 90% av fallen)
* ALLT! Hihi. Ne men hon är så positiv till vad vi än hittar på, alltså vilken gren jag än vill rida så vet jag att hon kommer gilla det och ställa upp. Sämsta hm... Inget? ;) Allt med henne e bäst. Det är det som gör henne till den hon är.
* Myser med pojkvännen framför film/tv
* Morgon
* En kissemiss
* Mellan 80-100 st så det blir lite svårt att ta upp alla dom här tyvärr

alexandra:
vad kostar det för dig att ha B i månaden inkl alla träningar osv? :)

Det kan jag tycka känns något privat för att jag ska skriva ut det i bloggen, tyvärr.

amanda:
Vad jag förstått så är/var du hopprädd, eller jag kanske har fått allt om bakfoten.. Men om det är så, hur gör du för att "våga" hoppa, lite högre alltså? Min häst är en sån som verkligen behöver någon som visar vägen, och jag är lite hopprädd. Iallafall på honom, eftersom han inte är lika utbildad och säker på hinder som en "riktig" häst så känns det som att jag förstör honom med min mesridning.

Det stämmer alldeles utomordentligt! ;) Vad jag gjorde var att skaffa mig en tränare. Det var hon som fick mig på rätt spår, att rida rätt emot hinder och att våga. Så mitt tips till dig är att skaffa en tränare du trivs med. Sen måste man jobba mycket med sig själv, med mental träning. Intala sig själv att det kommer gå bra, man måste tänka positivt hela hela tiden.

Tova:
Vilka är dina förebilder? (båda inom ridning och allmänt)
Din favoritglass?
Vad dricker du helst?
Hur är du som människa? (om du ska beskriva dig själv dvs)
Din favoritgodis?
Ville du testa sadeln? ;) Hahah


* Emma Päärni
* Ägglikör från Sia ;)
* Sprite
* Men gud vad svårt, hatar inte alla sånahär frågor? Haha. Jag är ganska snäll. Haha. Ne men jag är omtänksam, ganska galen ibland, flummig (mot de som känner mig). Annars kan jag vara väldigt blyg och ha dåligt självförtroende om jag är runt folk jag inte känner. Är en väldigt känslig person, på gott och ont. Gråter lätt, skrattar lätt, blir förbannad lätt. Kan lätt bli impulsiv om jag t.ex blir förbannad elr så. Jamen detta får duga! ;)
* Allt surt. Looooove it
* Haha nja, jag har ångrat mig. Behåller Tekna ett tag till.

Helena:
Hur kom det sig att du började rida pass sent som du ändå gjorde & inte tidigare/ när du va yngre?

Jag var intresserad av hästar när jag var mindre, men jag fick aldrig börja rida eftersom det var för dyrt då. Jag sprang omkring i stall på ridskolor och borstade hästar, gjorde rent krubbor osv. i hopp om att få rida. Haha. Men det hände aldrig. Så jag gav upp det intresset. När jag var 15 år frågade en kompis om jag ville börja rida med henne där hon red, som medryttare på basjkirhästar. Självklart ville jag de! ;) Så så blev det.

Celina:
Måste bara få säga att du har gjort ett jätte bra jobb med "B"!
*Vad har du för mål detta år med både dig själv och "b"?
*hur långt tror du att ni kommer komma i hoppningen/dressyren dom närmaste åren?
*Beskriv hur B är att rida/skötsel i stallet

Tack så mycket!
* Att hoppa en 90cm-bana felfritt. Det är det mål jag tänkt på. Sen är det väl bara att fortsätta utvecklas i både dressyr och hoppning. Jag vill bli säkrare i hoppning och det är jag säker på att jag kommer bli innan detta år är slut. Sen vill jag hitta knapparna mer på B i dressyren även på bana, få henne att tänka framåt och inte bakåt/uppåt som hon lätt gör annars.
* Jag har ingen aning, jag brukar inte tänka i dom banorna. Men tja.. 90/1m banor felfritt och godkänd LB-nivå i dressyr tror jag nog att vi kan uppnå.
* Hon är väldigt egen att rida. Jag tycker ju att hon är enkel på sitt vis, när hon samarbetar. Medans andra tycker hon är svår. Många ggr kan jag oxå tycka hon är svår eftersom hon är så känslig. Hon får ofta ideér som man inte förstår sig på, och sen kan jag inte ta mig ur dom. Sen har hon mycket åsikter och tycker inte alltid som jag och då sätter hon den sidan till. Men vi börjar klura ut och förstå oss på varandra mer och mer.

I hantering och allt sånt är hon en pärla! Inga problem med något. Möjligtvis lastning i perioder, men nu så lastar jag henne själv och jag tror inte hon kommer gå tillbaka till att tjura faktist.

Sarah:
Är B startad i trav och isåfall hur länge?
Hur gammal är hon?
Vilket är ditt favoritmärke på hästutrustning?
Vilket är ditt favoritmärke på ryttarutrustning?
Vilken färg tycker du är finast på B? :)
Vad är det för linje du läser (för visst går du på gymnasiet?)? Och vad jobbar du med? :)


* Hon är tränad till trav och monté från 2 års ålder till 8 år då jag köpte henne. Aldrig startat då hon ej lyckades kvala.
* 11 år
* Hm.. har nog inget speciellt favvomärke faktist. Allt med bra kvalla! :-)
* Samma här
* Hon passar i mkt, jag gillar grönt väldigt mkt dock! ;)
* Läser till undersköterska, och jobbar inom hemtjänsten

Melina:
Vilka bloggar läser du?
Vad är ditt favorit märke för både ryttare och häst?
Finns det någon du ser upp till/tycker är duktig inom både ridning och hästhållning? Tränades B i trav innan du köpte henne? :)

* Som sagt tidigare läser jag mellan 80-100 bloggar, via bloglovin. Många ridtravarbloggar, vänners, och lite andra hästbloggar.
* Jag har inget favoritmärke, allt med kvalité är bra.
* Yes, Emma Päärni, min vän och tränare. Du är väldigt duktig du oxå!
* Ja, det gjorde hon.

Gabriella: Hur gjorde ni för att lära Belle galoppskänkeln?
Hut ofta tränar du för tränare?
Vad brukar du syssla med eller gillar du att göra om man bortser från hästar?

Ha det bra och lycka till vidare! :)

* Jag hade en längre sträcka framför mig, ställde henne i sidled, svängde fort åt de håll vi skulle samtidigt som jag smackade och gav kraftig galoppskänkel.
* Det blir inte så ofta nu faktist, har inte blivit i dressyr på ett tag. Tidigare tränade jag hoppning 1 gång i veckan för tränare men nu är det mer sällan. Så just nu, ingenting. I vanliga fall ca 1 gång i veckan.
* Jag jobbar mest och umgås med min pojkvän och lite med vänner ibland. :-) Shopping och bio är oxå ngt jag lägger tid på.

Tack och desamma!

Jennie: Om du får drömma hejdlöst, var är du och B om 10 år gällande utb, tävling eller liknande och vilka mål har ni uppnått då?

Har du funderat att betäcka henne? Om du vill göra det, har du funderat på vilken typ av hingst eller någon bestämd? Vilka mål har du isådanafall med resultatet?

Jag är väldigt dåligt på dethär med drömmar! ;) Har alltid tänkt att vi kommer dit vi kommer. Jag har liksom inga större framtidsplaner/mål/önskningar. Utan endast små, utifrån var vi är idag. Om 10 år är Bellie 21 år gammal så troligtvis börjar vi trappa ner då istället, eller så är hon kalasfräsch och går lika aktivt som alltid. Utbildningsmässigt vet jag inte alls, kan knappt gissa. Hur långt vill jag ens komma? Det vet jag inte, elr rättare sagt det spelar ingen roll alls. Som sagt vi kommer dit vi kommer. Jag är glad bara jag får vara med henne, oavsett hur mkt kapacitet Bellie elr jag har. :-)

Nja, tanken har väl slagit mig. Ett föl är ju alltid gulligt! ;) Men man kan ju tyvärr inte skaffa föl för att dom e gulliga, så det blir nog inget av. Men vem vet, kanske i framtiden. Isf blir det med någon lämplig ras anpassad för ridning, skulle nog mest vara sugen på PRE eller någon annan läckerbit. Resultatet, jadu en ridbar och trevlig kompis att utvecklas med. Precis som B själv!

Rebecca: Vad är det för ridstövlar du har?

Tretorn Advance, nya modellen

nyfiken.: skulle du tänka dig att ta in medryttare på B ?
om inte-varför? :)
PS måste säga att de verkligen inte syns att de har varit än travare,du har verkligen gjort ett bra jobb! Kommer gå superbra för er i framtiden ;)

Jag har redan en medryttare på Bellie. Det är Emma, hon har varit medryttare sen 2009 tror jag. Skulle inte kunna tänka mig nån annan, nej. För att man måste ha samma tänk som mig (och Emma) för att få vara med min häst regelbundet och ensamen. Och hittils är det väldigt få som jag stött på som har samma tänk som mig.
Tack så mycket!! :-)

Kommentarer
Postat av: Maya Holmqvist - Dressageponys

SV: Jag åker och tävlar för att ha roligt jag med, men jag skulle aldrig åka o tävla med ett resultat på 60 % i LB. 60 % i LB blir runt 55 (om inte mindre) i LA. Det blir enbart svårt, irriterat och hur kul är det då igentligen?

2011-07-26 @ 21:25:01
URL: http://dressageponys.blogg.se/
Postat av: Linda

Ursäkta uttrycket men hur fan hinner du läsa mellan 80-100 bloggar? Haha det skulle jag aldrig klara :D

2011-07-26 @ 21:28:16
URL: http://mittangsull.blogg.se/
Postat av: Maya Holmqvist - Dressageponys

SV: Ja, men det kan bero på att jag är tävlingsryttare. Mina mål är inte att lulla runt i LC-LB.



Varför gå upp en klass när man inte är intresserad av resultatet? För att kunna säga att man rider LA?

2011-07-26 @ 21:28:29
URL: http://dressageponys.blogg.se/
Postat av: Maya Holmqvist - Dressageponys

SV: Ah, orkar inte tjaffsa om detta nu. Du tkr som du gör, jag tkr som jag gör :

2011-07-26 @ 21:32:41
URL: http://dressageponys.blogg.se/
Postat av: Linda

Sv: Ja men ändå :P Gud jag hinner inte ens blogga på dagen längre då jag har så mycket att göra..



Du håller igång med andra ord ^^

2011-07-26 @ 21:42:53
URL: http://mittangsull.blogg.se/
Postat av: Alexandra

Hej,

Jag tänkte bara kolla om jag kunde få be dig att mäta en sista gång?

Vore jättesnällt om du kunde mäta sadeln mellan ortspetsarna där de slutar, antingen mått på insidan av sadeln eller från söm till söm. Jag håller på att bli tokig på denna sadel då jag verkligen inte har en aning om vilken bomvidd det är.

/Alexandra

2011-07-26 @ 22:14:46
URL: http://barefootangel.blogg.se/
Postat av: Carro

Jossebus! jag är säker på att ni klarar 90cm felfritt i år!:D ska du tävla i matfors?

2011-07-26 @ 22:23:48
URL: http://silverbern.bloggagratis.se
Postat av: Malin

Vilken bra frågestund! Massa bra frågor & svar!:)

2011-07-26 @ 22:34:15
URL: http://mullesdrommar.blogg.se/
Postat av: Lina

sv: Åh tack så jättemycket :D Haha, om du menar att jag skrev att min sits är dålig osv så skrev jag det för att slippa kommentarer ang. det!

2011-07-26 @ 22:43:33
URL: http://supertravarna.blogg.se/
Postat av: Emma

Vilken trevlig frågestund och så himla roligt att läsa sitt namn som idol, blir så himla rörd! :') <3

2011-07-27 @ 08:20:34
URL: http://sundsvallsryttarna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0