Att lämna sin häst för tävling

Ja.. vad tycker ni om det egentligen? Att man säljer sin häst för att man vill tävla? Eller slutar rida en häst man säger sig älska för att man inte längre "kan" tävla den?

Jag vet inte riktigt, jag är lite delad i denhär frågan. Jag tycker ju som så att om man verkligen tycker om sin häst och älskar den över allt så säljer man den inte för att man blir för gammal för att tävla ponny etc. För hur mycket älskar man egentligen hästen då? Egentligen..? Visst älskar ni/dom säkert er häst, men ni måste älska tävling ännu mer. Då känns ju hästen samtidigt som ett redskap, ett tävlingsredskap. Ingen familjemedlem.

Jag ser Bellan som min familjemedlem. Jag skulle aldrig kunna sälja henne, aldrig nånsin. Jag menar jag har ju köpt henne, fostrat henne, utbildat henne och format henne till min häst. Jag skulle aldrig kunna svika henne på det sättet att ge upp henne och sälja till någon annan. Vilket svek. Det skulle kännas som att göra slut med min pojkvän, ärligt talat. Som att förlora en i släkten. Nej så gör man bara inte, inte ur min synvinkel.

Samtidigt kan jag
förstå de som har ett brinnande intresse för framgång och att satsa, att komma högre i klasserna. Men då är vi där igen, ni/dem älskar tävling mer än hästen själv. Och frågan är ju om det verkligen är rätt.. Om det ens finns något rätt och fel i detta?

Jag menar, om man nu rider ponny och älskar sin ponny såååå mycket så är det ju "bara" att klassa upp den då.. Svårare än så är det ju inte. OM man verkligen älskar ponnyn mer än tävling.

Jag skulle inte
ens sälja Bellie om hon aldrig mer gick att ridas. Hon är fortf. min familjemedlem, mitt hjärta. Jag och hon hör ihop, och då spelar det ingen roll vad vi kan och vad vi inte kan göra tillsammans.

Vad tycker NI?

Kommentarer
Postat av: Sätilaryttaren Emma- Stolt varmblodsägare =)

sv; mm det är väl så =/

2011-03-05 @ 18:22:23
URL: http://satilaryttaren.blogg.se/
Postat av: Julia

Bra skrivet! :) håller med dig! Antingen ser man sin häst som en familjemedlem/vän eller så brinner man mer för själva sporten och vill vinna tävlingar, inget fel med det heller, alla brinner vi för olika saker! Själv kommer jag alltid vara lycklig bara av att vara med Lelle, han är ju min ögonsten. Och han kommer aldrig att säljas!

2011-03-05 @ 18:40:46
URL: http://broddnyckel.blogg.se/
Postat av: Anonym

Har man vuxit ur sin ponny tycker jag att man ska sälja den, för ponnyns skull. Bättre att den får en ryttare i passande storlek. Det kan ju vara omvänt också - att ryttaren inte kan ge hästen det den behöver. Säg att hästen älskar att tävla och har kapacitet men ryttaren inte kan/vill/vågar eller är alldeles för stor? Är det inte bättre att hästen får göra det den verkligen älskar med en ryttare den passar ihop med?



Och även om man älskar sin häst, så finns det andra ryttare/ägare som kan älska den minst lika mycket. Den får kärlek ändå. Så nej, jag ser inget fel i att sälja.

2011-03-05 @ 19:19:30
Postat av: Eve

Superbra skrivet! Jag förstår mig inte på de som gnäller över att de saknar sin ponny och mår jättedåligt då de var "tvugna" att sälja för de inte kunde tävla längre. Om man nu älskar sin ponny så himla mycket säljer man inte den för sin egen framgång.



Håller med dig om att hästen tillhör familjen. Visst skulle det kännas som ett svek att sälja den. Man kan altid utvecklas med sin häst och lära sig nya saker, oavsett om det är en flott tävlingshäst eller en gammal travare.



En kommentar säger att hästen gillar och tävla. Jag tror inte att en häst skulle välja tävlingsbanorna framför sin ägare faktiskt. Det är bara löjligt...



Jättebra text i allla fall. Håller verkligen med dig. Det som gör det så kul att läsa din blogg är att man verkligen märker hur mycket du älskar Bellie.

2011-03-05 @ 19:35:00
URL: http://mingarda.blogg.se/
Postat av: Anonym

Men säg att ryttaren inte klarar av att rida hästen, ska man ändå behålla den då för att man älskar den så mycket?



Eller säg att Bellie skadar sig permanent och inte kan ridas. Så länge du har henne kan du inte köpa eller låna en annan häst för du har bara råd/plats att ha en. Det finns INGEN annan häst att rida för dig. Du skulle ändå inte sälja eller ta bort den och köpa en annan?



Och jo, det finns ponnys som VILL och mår bra av att tävla. Långt ifrån alla individer är sådana, men en riktig tävlingsponny är sällan glad av att bara gå hemma.

2011-03-05 @ 19:39:57
Postat av: Liza & Olivia <3

Jag skulle aldrig göra mig av med Olivia.

Hon är mitt allt, jag ska ha henne kvar vad

som än händer under våran utveckling tillsammans <3

2011-03-05 @ 19:51:53
URL: http://streamline.bloggplatsen.se
Postat av: Amanda

Hej!

Fin blogg,

Allt bra? (:

kram.

2011-03-05 @ 20:21:04
URL: http://raspberrykisses.blogg.se/
Postat av: Malin

Jag håller med. Skulle ALDRIG sälja min häst! Har haft henne sen hon var 3 år och nu är hon 14 år. Min bästa vän i livet!

2011-03-05 @ 20:22:49
URL: http://kyro.blogg.se/
Postat av: Bonnie

Jag löste det hela med att köpa en häst till för att kunna tävla. Jag vill tävla men samtidigt ha kvar min älskade gammelpelle. Jag har sålt häst innan som det inte fungerade med, han trivs super där han är nu och det finns ju faktiskt andra som kan sköta och rida hästen precis lika bra som jag.



2011-03-05 @ 20:34:42
URL: http://teamkarlsson.blogg.se/
Postat av: Lollo

Vill man komma någonstans i denna sport och sattsar på att ta sig till toppen så har man inget annat val ibland än att sälja sina älskade hästar.

Har dock endast sålt en häst och det var min ponny som jag inte passade riktigt ihop med.

Sen så har jag vart tvungen att avliva en pga tarmvred och en för skada som han hade när jag köpte honom och som kom tillbaka och han blev jätte dålig av det.



Det är klart att det tar emot att måsta sälja sina ädelstenar men som sagt vill man komma någon stans i denna sport och ha någon chans ute på tävlingsbanorna så måste man tyvärr göra det ibland.

Men jag är MYCKET noga med att se till att den nya ryttaren passar och att hästen får det bra.



För tänk om ingen skulle sälja sin häst då skulla man aldirg kunna köpa någon ny heller...

2011-03-05 @ 20:59:49
URL: http://blog.st.nu/ungaryttare
Postat av: anni

God, håller med i vartenda ord!!

Stör mig ngt så frukatsnvärt på när folk skriver hur oooootroligt mycket de älskar sin häst/ponny, att de inte kan leva utan den, osv osv. Sen i nästa mening står det att de tyvärr är tvungna att sälja hästen eftersom att de blivit för gamla för att tävla den, eller liknande. Fast de skyller såklart alltid på att det är för ponnyns bästa, att den ÄLSKAR att tävla så mycket och att den kommer lida om man behåller den... Ren bullshit enligt mig! En häst tänker för det första inte ens på det sättet. och det är som du säger, man kan klassa upp den, eller tävla utom tävlan om det nu är så att man fortfarande vill låta ponnyn komma ut. Samma sak om hästen blir skadad. Jag hade ALDRIG haft samvete att sälja den pga att jag inte kunde tävla den längre. När man skaffar en häst så tar man på sig ansvaret över ett liv, och det ansvaret kan man inte bara avsäga sig när det blir jobbigt. Jag kan ärligt säga att jag skulle offra både träning och tävling om jag hade behövt. Mina hästar är familjemedlemmar, inga maskiner. Jag har tex min "gamla" ponny kvar fortfarande, fast att han gått msv och älskade att tävla. Han är visserligen bara 12 år nu men han trivs minst lika bra med att vara "förtids-pensionär". Han är kung i stallet, och jag bryr mig inte ett dugg om att folk tycker att vi är dumma i huvudet som inte säljer honom och gör plats för ännu en tävlingshäst. Jag hade offrat en arm för den lilla ponnyn, och jag skulle hellre skjuta honom själv än att sälja honom och inte kunna garantera att han har det bra så länge han lever..

2011-03-05 @ 21:33:05
URL: http://teamoveson.blogg.se/
Postat av: Lina - Vinn ett flätat pannband från Hannas Häst & Foto!

jag vill kunna tävla för att hålla motivationen uppe, med det inte sagt att man måste. belle skulle jag dock aldrig sälja, för hon är inte värd att behöva skickas runt bland folk o folk förstår sig inte på henne. har man "bara" möjlighet att ha en häst så skulle jag vilja kunna tävla med den som det ser ut just nu.

2011-03-05 @ 22:46:08
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Céline

Jag har bara en sak att säga, och det är att jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Håller med!



Min häst är inget redskap, han är min bästa vän :)



Måste dock vara jobbigt om man har en väldigt liten ponny som man inte kan rida på som äldre, men man kan ju förstås träna och umgås med den på andra sätt i så fall, men ändå.

2011-03-05 @ 22:49:20
URL: http://celinsaan.blogg.se/
Postat av: Anette Nord

Jag håller inte riktigt med dig där.

Är så trött på folk som ska hacka ner på folk för att dom säljer sin häst/ponny, som klämmer ur sig att man säljer inte sina barn/familjemedlem osv osv.



Hästens bästa kommer alltid i första hand, de finns ALLTID någon som kan ta hand om hästen/ponnyn MINST lika bra som du, om inte bättre!



Funkar det inte med hästen "ridmässigt", eller du växer ur den är de justast mot hästen att sälja den, varför ska den bara stå i stallet för att du av "princip" inte tänker sälja den?! Det om något tycker jag är riktigt egoistiskt.



Att säga att folk älskar att tävla mer än dom älskar hästen/ponnyn bara för att dom säljer den är helt sjukt. Man vill väl som ryttare utvecklas & man växer förr eller senare ifrån sin häst/ponny så är de, varför ska man då traggla kvar på samma ställe dag ut och dag in, bara för att behålla hästen/ponnyn? :)

2011-03-05 @ 23:15:38
URL: http://anette-nord.blogspot.com
Postat av: Malin

Ja har med lite delade meningar, ponnyn min skulle jag aldrig kunna sälja. Skulle aldrig klara av att se någon annan sköta och rida henne. va den första personen som såg henne i livet. Efter hennes skada finns de band mellan oss som aldrig kan gå av mer. Det sa tom veterinären, hon klarade skadan till stor del av att jag älskade henne så mycket. Den känslan går inte att släppa. Pga det inte är min häst vet jag inte om hon kommer säljas, men så länge jag får rida henne så kommer jag alltid att göra det trots ålder!



Med Penny är de en viss skillnad. Funderar redan nu på att sälja henne i framtiden. Eftersom att jag vill satsa fullt ut på fälttävlan, och penny inte kommer klara av att gå dom klasserna jag vill,satsar och drömmer om, kan jag inte ha kvar henne för alltid om jag vill utvecklas. Tror att vi kommer att komma till ett stadie, då jag inte kan lära mig mer på henne och jag inte kan lära henne mer. Men jag ska behålla henne detta året och hela nästa,tror jag. Skulle behöva komma upp på 1* nästa år och det har hon inte kapacitet att gå.. Svåra frågor, ibland får man ju offra det man älskar för att fortsätta utvecklas. Om Penny går bra i terrängen det här året ska jag försöka få upp henne till lätt klass nästa år, och i så fall sälja till någon som nöjer sig med att hålla sig på dom nivåerna!(:

2011-03-05 @ 23:44:52
URL: http://mullesdrommar.blogg.se/
Postat av: Malin

Jag är kluven jag med, skulle aldrig sälja Prinsen inte för allt guld i världen, och min ponny hade jag kvar tills hon dog 25 år gammal.

Däremot kan jag förstå folk som säljer sina ponnyer ändå, vad ska de med en B-ponny till om de inte kan rida den? Den lilla hästen kanske helt enkelt får det bättre om den får komma till ett nytt hem med en ny liten ryttare som faktiskt kan ta var på dess kapacitet och tävla den. Tror att de flesta hästar mår bättre av att få göra något än att "avdankade" ponnyer ska stå hemma i hagen och inte göra ett jota.



Bra inlägg, det väcker säkert mycket tankar hos många =)

Kram

2011-03-06 @ 08:47:58
URL: http://marineprinsen.devote.se
Postat av: Anna

Jag håller med Anette i den här frågan. Har själv tävlat i hoppning på flertalet olika hästar under många år. Och även fast jag har tävlat har mina "tävlingshästar" självklart varit som en familjemedlem för mig. Man delar ju en massa annan tid tillsammans varje dag förutom tävlingar!!!



Allt beror på vart man är i livet!! Vill man tävla eller inte?? Jag klandrar ingen som vill tävla och därför säljer sin häst. Det är få människor som har råd och ork att ha flera hästar idag. Sedan finns de även häst och ryttare som inte passar ihop. Det bästa för bägge parter är ju då att sälja och köpa en ny häst...som man förhoppningsvis passar bättre ihop med.



Min nuvarande häst har INTE köpts in som tävlingshäst utan som ridhäst/hobbyhäst. Jag tänkte noga igenom vad jag ville ha för typ av häst och framför allt vad jag ville ha ut av min ridning när jag köpte honom och är jättenöjd:)



Mvh Anna & Tabasco:)

2011-03-06 @ 20:51:36
URL: http://www.anaby.bloggplatsen.se
Postat av: Linnea op de Weegh

De finns inget rätt eller fel i denna fråga som du säger,

Jag har sålt väldigt få hästar och de som ja faktiskt sålt har varit uppfödningar som ja från början vetat att de ska säljas.

Men mycket handlar om pengar också, när ja beslutade att ha kvar min ena ponny så förlorade mycket pengar. Ja har till och med kvar min Bponny men har väll börjat närma mig tanken att sälja då jag insett att ja kan inte ge den tid hon förtjänar..

De finns 1ooo synsätt men som sagt inget är rätt eller fel!.

2011-03-07 @ 22:38:19
URL: http://polze.blogg.se/
Postat av: Frida

Jag håller med dig!

Jag är ju ett bra exempel. Inte får jag tävla Tricko längre men skulle aldrig i mitt liv klara av att sälja min Tricko! Spelar ingen roll, som du skrev, om han inte skulle gå att rida på längre, Tricko är verkligen en familjemedlem och kommer bli kvar hos mig, eller mamma hela hans liv.



Men som nån skrev så tycker jag att man kan sälja sin ponny om man vuxit ur den, eller ha den ute på foder eller liknande.

2011-03-08 @ 19:45:12
URL: http://litenryttare.blogg.se/
Postat av: Märta

Om jag av någon anledning skulle bbli tvungen att sälja en häst så skulle det finnas ett enormt bra skäl men det skulle nog vara otroligt svårt. Jag menar hur många säljer sin hund efter att ha uppfostrat dem färdigt så att den kan alla kommandon? hunden säger man är som en familje medlem och det är ju inte många vuxna hundar som säljs elr hur?



Håller därför med om att man inte kan påstå sig älska sin häst men sen sälja den för att man inte får tävla, och man får ju faktiskt ta upp ponnyer som storhäst om man vill ha kvar dem!

2011-03-08 @ 22:53:39
URL: http://annalouisenilsson.blogg.se/
Postat av: Jennifer

Har man en ponny som älskar att tävla är det orättvist mot den att ha kvar den. Att ha kvar den för sin egen skull, det är väl att sätta hästen i andra hand? Man är helt enkelt lite självisk..



Hästen kommer inte att "sakna" dig, och som några säkert skrivit innan, det finns alltid någon som kan ta hand om hästen minst lika bra, och förhoppningsvis även ge den något mer, nämligen tävlandet.



:)

2011-03-08 @ 23:40:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0