Att rida med höfterna

Jag är så glad som började träna för Emma för sisådär 3 år sedan nu. Hon har ett helt eget ridsätt, ett annat ridsätt än det som annars lärs ut. Ingen har tidigare ens varit i närheten av att undervisa och rida på det sätt min tränare gör.

Det som är så roligt
är att man blir verkligen ETT med hästen, när man får till det. Men det tar lång tid, gjorde iallafall det för mig. Man rider med höfterna, och använder helst inte skänklarna förutom när man inte får till höftridningen. T.ex när jag gör en halt, då använder jag höfterna. Ibland kan jag rida på långa tyglar och få en halt, det beror lite på damens humör/sinnesstämningn. Givetvis får jag ta i tyglarna rätt ofta oxå, men det är mina höfter som ber om halten. Samma med igångsättningen, jag använder inte skänklarna (i den mån jag kan skippa dom) när jag sätter igång i skritt eller någon annan gångart, utan höfterna visar att hon ska gå fram. Höfterna visar att hon ska ta galopp, och vilken.

Höfterna ber henne om
skänkelvikning, inte ett tryck med skänkeln. FAST jag använder tryck med skänkeln som förstärkning då jag inte riktigt har hittat rätt känsla ännu med bara höfterna. Men ibland funkar det!

Det som är det bästa
är dom otroligt små hjälperna man kan använda, och vilken känslig häst man får.

Jag får ibland höra talas
om folk som håller på att lära sina hästar olika utföranden på komando, och ibland att "hästen kan inte" eller "detta kommer ta tid innan hästen kan detta".

Men det som är så roligt med "höftridning" är att man lär inte hästen, hästen kan redan. Så länge man gör rätt med höfterna är hästen med på noterna, oavsett om den utfört det innan eller inte. Kanske inte alla hästar, men många. Kan ta ett exempel på det.. Sommaren 2009 när jag var bortrest och Emma hade B hos dig, så hade vi redan då problem med vänsterfattningar (jag och B). Då övade Emma på mycket fattningar i båda sidor, på en lång raksträcka. Och en dag red hon bara galoppombyten på B, bara sådär. Inte med gest eller så, men ändå klockrena byten.

Det tycker jag personligen
säger en hel del om att det är ryttaren som avgör vad hästen utför och inte. Det är inte hästen som inte kan, inte ens när det gäller nya moment. Rider man med höfterna så blir det som att man ÄR hästens höfter, det blir naturligt för den att följa ryttarens höfter.

De tycker jag är ganska läckert! Emma är min stora förebild inom ridning, jag ska bli i närheten av så duktig som hon en vacker dag. :-)


Kommentarer
Postat av: Lina - Team Hippoteket

Visst är det så! Bellona har jag också lärt att lyssna på mina höfter. Ex. sitter jag bara till för att hon ska göra halt eller halvhalt och sjunker ned lite för att hon ska börja skritta, eller trava. Flyttar fram ena höften lite för en galoppfattning. :) Aqua har inte kommit dit ännu, men det kommer!

2011-03-28 @ 19:49:56
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag håller med dig! Absolut om man rider med sätet och höfterna rätt blir det ofta rätt. Men jag har upplevt att många tränare ändå lär ut på det sättet. Kan inte hålla med om att det är så ovanligt som du säger. Men vi har nog troligtvis inte tränat för samma tränare då vi bor en bra bit ifrån varandra :P

2011-03-28 @ 19:58:46
Postat av: Alexandra

Det är verkligen jättehäftigt att hästarna kan med minimala hjälper förstå vad ryttaren vill. Jag håller också på och jobbar väldigt mycket med sitsen, att hon bara ska lyssna på den. Det funkar ju inte alltid då hon har eget humör och struntar i mina små hjälper ibland. Men tänk att en dag bara kunna rida på så små hjälper att de knappt syns, det vore fantastiskt!

2011-03-28 @ 20:00:32
URL: http://barefootangel.blogg.se/
Postat av: lina

Jag har alltid ridit med överskänkeln/ höfterna ;) Har jag fått göra sen jag var liten, hitta takten fatta galopp mm.Och vad jag vet så rider dom flesta dressyrryttare med sätet för att få så små hjälper dom möjligt =) Men det är ju bra att du fick tag på en tränare som undervisar så.:) Det är stor skillnad på hopptränare ( det går inte att rida med överskänkeln på samma sätt som i dressyr )och dressyrtränare. Men dom dressyrtränare jag ridit för har jag fått rida med höfterna =)

2011-03-28 @ 20:02:24
URL: http://blog.skrotpilot.se
Postat av: Mickaela Jansson

Låter som om hon inspireras av Centrerad ridning där du rider med höfterna och vikt. Ett helt underbart sätt att rida!

2011-03-28 @ 20:26:16
URL: http://stallortagarden.blogspot.se
Postat av: Anonym

det är ju inte precis någon nyhet du kommer med? men då kan du ju sluta klaga på din häst att hon inte kan ta vänsterfattningar, för det är ju du som inte kan :)

2011-03-28 @ 20:51:00
Postat av: Susanne

Ja då kan du förstå varför jag älskar att träna för min instruktör och Lotta Månsson, centrerad ridning <3

2011-03-28 @ 21:15:59
URL: http://tantgigant.bloggplatsen.se
Postat av: lina holmbom

För mig är det inte ovanligt att dressyrryttare rider med överskänkeln ,ovanligt och bakvänt om dom inte gör det.:)Och inte att tränare lär ut det heller ;)

2011-03-28 @ 21:26:50
URL: http://blog.skrotpilot.se
Postat av: Malin

Rider oxå med mycket små hjälper,höfter & olika spänningar i muskler. Rätt häftigt när hästen stannar från marken när man bara spänner magen ;) Helt galet hur känsliga dom kan bli!



SV: Nej så farligt var det väl inte,hon ringde faktiskt tillbaka idag och bad om ursäkt & sa att arbetet fram tills idag hade vart jätte bra och att jag skulle fortsätta som jag gjorde. Lite förvånande ;) Vet inte exakt varför hon ville byta bett, hon pratade om att få ner henne på en lång låg form men det kan hon gå i med det här bettet med. hm,jaja Penny trivs bättre på kandaret i sig än ett tränsbett som ligger på hennes tänder. Kandaret hamnar ju framåt i munnen när man tar i det :)

2011-03-28 @ 21:33:49
URL: http://mullesdrommar.blogg.se/
Postat av: Felicia

Sv; Är lite inne på en tekna faktiskt ;) Enligt dig låter den ju underbar! ^^ Har hittat någta beg. också för en billig peng =) Fast Boffis rygg är ju lite mer svängd än Bellies, meeen när han rör på sig så lyfter han alltid upp sig mer och blir rakare. Så de kanske funkar ändå =)

2011-03-28 @ 21:36:45
URL: http://lifeofstardom.blogg.se/
Postat av: Maja

Sv: Tack så mycket!

2011-03-29 @ 08:51:20
URL: http://vinterponnyer.blogg.se/
Postat av: Kristin Jansson

sv: åh tack! va snäll du är:)

Din häst är nå sjukt fin den med!

2011-03-29 @ 11:57:16
URL: http://kristinjjansson.blogg.se/
Postat av: Anonym

Har precis börjar gjort det, och det går mycket bättre! Känns som man hittar alla knappar! :D helt otroligt och det gör att man tycker det är roligare att rida helt enkelt!



Men fy fan vilken träningsvärk man får när man inte är van med det -.- haha

2011-03-29 @ 13:39:18
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Lamia / VINN BENLINDOR FRÅN KINGSLAND!

Kul att du hittat så bra tränare! :)

2011-03-30 @ 15:22:22
URL: http://lamiamichelle.blogg.se/
Postat av: Andrea

Visst är det otroligt hur känslig hästen blir när man lärt sig rida med höfterna? :D

Kom in på det tack vare KF Hempfling, och har bara tränat på det sen i somras, med uppehåll pga skador, och numer kan min gamla, slöa avdankade ridskoleponny starta & sakta av, flytta & svänga och böja sig någorlunda med endast hjälp av mina höfter! Det är verkligen otroligt härligt. :)

2011-03-31 @ 10:11:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0