Hemskt

Uuuush. Satt just och läste en blogg jag hittade av en slump idag...

Jag blir så ledsen när jag läser om hästar som är halta, till och med på fler än ett ben, och ägaren inte tar hästen till en veterinär. :(  Bara gissar sig fram och mixtrar med massage, och massa hokus pokus-människor som osteopater osv. En halt häst ska till vet.. så äre bara. Det är farligt att börja mixtra med en halt häst med massage och grejer då man inte vet vad problemet är, det kan bli värre. Det finns en anledning till att seriösa equiterapeuter och massörer inte rör en häst med rörelsestörning utan genomgång på klinik.

Jag blir så jävla ledsen i hjärtat av att läsa om dessa hästar, som inte får den vård dom behöver. Som går omkring och är halta och har ont och i värsta fall får det ännu värre för att ägaren inte kan ta sitt förnuft till fånga och ge hästen vård, utan ska göra allt för att slippa åka... :-(

Det är grymt svårt att själv säga varför hästen är halt, det är i de flesta fall omöjligt. Hästen behöver inte ens vara halt i skritt, svullen eller varm för att ha en ledinflammation. Läste att denhär människan uteslöt att hältan satt i själva benen för att hästen var "fin" i benet. :( Att hästen är kall, torr och fin i benen säger ingenting om var hältan sitter.

Hua :(
Det värsta med denna blogg var att jag kunde läsa att hästen varit halt i nästan 2 månader, sen i januari.. utan vet.vård?! Fyfan. Såna människor ska verkligen inte ha häst.

En eloge till de som kör sina hästar till klinik och ger dom vård när de märker att hältan inte ger med sig!

Kommentarer
Postat av: Emma

Jag fattar inte varför man inte tar hästen till vet när den är halt. Men jag har lärt mig att det finns såna som inte "tror" på veterinärer och att veterinärer bara gör böjprov och sprutar. Vet inte hur många ggr jag fått försvara mig inför en bekant bara för att jag åkt med min halta häst till veterinären :S

2011-03-04 @ 08:56:51
URL: http://emma.stjernstedt.net/blogg
Postat av: Matilda

Usch så hemskt :S



SV: Ja hon passar så bra i den =D Tack så mycket!

2011-03-04 @ 09:15:20
URL: http://vickysutbildning.blogg.se/
Postat av: Jennie

Håller helt med! Tror allt handlar om rädsla och pengar faktiskt, tyvärr. Sådana borde inte ha djur :(

2011-03-04 @ 09:23:42
URL: http://jeila.blogg.se/
Postat av: Anneli Johansson

vilken fin blogg du har!



håller med dig me de du skriver en halt häst ska till vet asså :(



SC: Tack, de är super roligt att vinna saker :)

2011-03-04 @ 09:27:25
URL: http://stallekekullen.blogg.se/
Postat av: Anonym

det är hemskt, visst om det är ett sår, och det är det som gör hästen halt, så kan man ju vänta, men man ska ju alltid ringa och rådgråga vad man ska göra!



Plus en till sak som är hemskt är när man kolla på hästannonser så ser man att det är en film till, och i annonsen står det att hästen är super bra och allt och på filmen haltar det, visst att man kanske inte känner det när man rider (fall man är orutinerad) men man måste väl ändå se det på filmen eller?

Då kan man bara undra gör dem något åt det fall dem kan rida fall hästen är halt? :(

2011-03-04 @ 09:52:15
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Anna

Precis som du säger SKA inte en seriös massör, osteopat, equiterapuet behandla en häst som är halt utan att den FÖRST har varit till en veterinär eller klinik för genomgång. Himla tråkigt att det blir så!!!



Man ska i första hand åka till en veterinär om hästen är halt eller sjuk överhuvudtaget!! Tror t.o.m att det står uttryckligt i Djurskyddslagen om jag inte har helt fel...



Tyvärr är det väldigt många som inte verkar gör det:(



Jag har en jättebra veterinär som jag ringer och rådfrågar i tid och otid!! Och inga frågor är för konstiga eller dumma för honom:)Han har ALLTID kommit ut till mina häst när jag har bett om det oavsett tidpunkt eller dag. HELT SUVERÄN!!! Har haft samma veterinär i 28 år nu:)



Mvh Anna & Tabasco:)

2011-03-04 @ 10:16:21
URL: http://www.anaby.bloggplatsen.se
Postat av: Jennie

Sv: Ja, jag funderade på det också.. Får se om jag kan få tag på ett par, de är ju svindyra =/ Men vet jag att de hjälper är de ju värt sitt pris!

2011-03-04 @ 10:28:36
URL: http://jeila.blogg.se/
Postat av: Lina - Vinn ett flätat pannband från Hannas Häst & Foto!

SV: mkt tråkigt!! men nu verkar jag ha fått fart på människan ev. skrev i tisdags att om ja inte fått tillbaka pengarna på fredag (idag) så polisanmäler jag (eriks pappa är polis och kan nog hjälpa mig), men nu kom det ännu mer undanflykter och hon verkar ångra sig och ska (hoppas jag) sätta tillbaka pengarna. all kontakt är ju sparad också

2011-03-04 @ 10:32:52
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Jennie

Ang. BoT, vad borde man satsa på. Lindor, snabbbandage eller räcker det med bandageunderlägg?

2011-03-04 @ 10:33:48
URL: http://jeila.blogg.se/
Postat av: Sofie - Ejan

Jag tror jag vet vem du syftar på. Hon bor här i GBG området och jag "känner" henne via ridtravarföreningen och följer hennes blogg. I annat fall så finns det fler hästar som det är lika synd om som denna, vilket vore ännu mer tragiskt än vad det redan är...!

2011-03-04 @ 10:35:21
URL: http://ejankolifejan.blogg.se/
Postat av: KarolinaWestberg

bra inlägg och fiin blogg! :)

2011-03-04 @ 10:45:41
URL: http://karolinaass.blogg.se/
Postat av: Malin

Fy fan! Sånt är ju bara sjukt!

2011-03-04 @ 11:22:52
URL: http://mullesdrommar.blogg.se/
Postat av: Céline

Sv: Hihi ja jag vet, det är rätt praktiskt :)



Och jag blir bara arg när jag läser inlägget. Jag har stått i samma stall som en som gjorde precis sådär, och dessutom red på den fast den knappt tog sig fram. Då ska man fan inte ha häst. Man borde införa typ "hästkörkort" innan man får köpa häst. Det verkar behövas ibland.

2011-03-04 @ 11:55:01
URL: http://celinsaan.blogg.se/
Postat av: Q med ridtravare i fokus!

Håller fullständigt med dig.

Och det är fruktansvärt beklämmande att det förekommer när det faktiskt står följande i djurskyddslagen..



"Du ska behandla din häst väl och du ska skydda den mot onödigt lidande och sjukdom. "

som följs av stycket

"Om din häst blir sjuk eller skadad ska du snarast se till att den får nödvändig vård"

mvh/Q

2011-03-04 @ 12:07:18
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se
Postat av: Tova

Hua, 2 månader var lite väl länge.. :S

Avvakta i några dagar kan man göra (jag väntade i 3 innan jag åkte vill vet.)



Klart att man åker in om nånting verkar vaar fel på hästen

2011-03-04 @ 13:31:38
URL: http://kazince.blogg.se/
Postat av: Sandra Olausson

När ponnyn i stallet fick akut fång förra året så sa ägaren att han troligtvis bara snubblat i hagen... Men när vi tjatat som 17 på henne att det är bäst att ta ut en veterinär så ringde hon till en vet för att få medicin. Den här vet ville komma ut och titta på ponnyn innan han skrev ut men då ringde ägaren till någon annan som bara skrev ut...



I höstas när ponnyn gått med fång i nästan ett halvår så tog dom den till klinik, bara för att jag och stallägaren sa att nu jävlar får det hända något! Självklart så ville de på kliniken skjuta ponnyn direkt eftersom han hade kraftig hovbenssänkning.



Egentligen borde man anmält henne för misskötsel och djurplågeri -.-

2011-03-04 @ 13:36:08
URL: http://sandraawsomeolausson.blogg.se/
Postat av: Linda

Visst hade du en Tekna dressyrsadel? Eller är jag ute och cyklar?

2011-03-04 @ 15:43:18
URL: http://elmo.cybersite.nu/
Postat av: suss

vet en häst som gått med hälta utan vet vård sen i somras. ägaren skyller bara på att hästen är svår att lasta :/

2011-03-04 @ 18:45:33
Postat av: Jennie

Sv: Ja, har hört att de ska vara väldigt bra så de är säkert värda sitt pris. Ska avvakta under helgen o se om han blir bättre :) Annars får jag försöka få tag på ett par :P

2011-03-04 @ 19:03:51
URL: http://jeila.blogg.se/
Postat av: Helene

som tidigare kommenterats i bloggen: BoT ska inte användas på en diffus hälta det heller, det är lika illa som att mixtra med equiterapeut på en icke veterinärutredd hälta. Vet man inte vad det är ska inte BoT på! kan skada och göra det värre om det är en skada som ska kylas, tex en senskada.

2011-03-04 @ 19:40:29
Postat av: Emelie

Usch för det där! :( Titta bara på mig och Chanel till exempel, hon haltande endast lite i ena varvet vid longering men när jag tog henne till veterinären behövdes hon gipsas.



Hästar är otroligt duktiga på att belasta andra delar för att slippa det onda, vilket gör att i vissa fall ser skadan mildare ut än vad den är..



Jag skulle aldrig kunna låta någon av mina hästar få ha en långvarig skada utan att kolla upp det, dels för att det inte är rätt mot hästarna när de faktiskt kan få hjälp av veterinären och dels för att jag själv blir deprimerad när de är skadade haha.



Jag kan tänka mig att vissa grämer sig för att åka till veterinären pga kostnaderna, visst, det satt inte fint i min plånbok heller men det var SÅ värt det!!

2011-03-04 @ 21:01:34
URL: http://semlur.blogg.se/
Postat av: Hanna

Vem är det du tänker på? Jag har fått tvinga en människa att ringa vet vid ett flertal ggr. Skulle kunna skriva en bok om allt 'hemskt' jag vet om men som tydligen inte är 'hemskt' nog ifall du förstår...

2011-03-05 @ 16:54:23
URL: http://Hannaforsberg.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0