Viktigt att jobba på det mentala

Som jag skrivit om flera ggr så är det så enormt viktigt att jobba med den mentala biten hos sig själv som ryttare. Jag själv är väldigt lättstressad, irriterad och spänd. Blir jag detta så överför jag det till min häst direkt, varför vi har dessa problem vi har. Så fort jag slappnar av och andas så blir ju hon oxå lugn. Hon känner en trygghet hos mig.

Klart som fan hon blir spänd, bakåttänkande och sur om jag utstrålar spändhet och irritation eller nervositet. Jag är ofta nervös när jag rider B. Nervös och stressad, vilket i sin tur leder till irritation och att jag inte andas. Nervös vet jag inte ens varför jag är? Kanske för att varje dag kan något nytt vänta, hon är ju aldrig likadan från dag till dag. Så jag antar att det är en omvedveten nervositet över att det ska gå dåligt, att hon ska vara sur, spänd, att hon ska få utbrott m.m.

Idag på ridpasset fick jag mig en kick i baken. Redan från början hade jag tänkt jobba mycket med mig själv, och se så bra det gick med Bellie sen. Jag fokuserade på att andas, att slappna av i kroppen och framförallt i händerna så att jag inte fastnar i hennes mun. Och att vara lugn själv hjälper Bellie jättemycket, för då blir hon oxå lugn och går inte i taket över en galoppfattning t.ex.

Jag är bra på att stressa upp
mig själv. Vi kan trava runt jättefint och harmoniskt, men så tänker jag att "nu kör vi lite galopp" och helt plötsligt innan jag ens givit galopphjälpen så blir B skitsur och spänd och tänker bakåt. Hur lätt det kan vara att "förstöra" något genom att föra över sina egna känslor på hästen. Så fort jag e lugn och andas i galoppen så går det ju såååå bra.

Gud, varför kan man inte agera
efter sånahär självklara saker för? Man gör så stora saker av allt! :-P Ska verkligen tänka ÄNNU mer på vad jag ger för signaler till min häst i fortsättningen. För hur som helst så är det alltid jag som ryttare som formar hästen, och oavsett vad för tok hon hittar på är det min uppgift att lösa det och aldrig hennes fel. Är det en sån enkel sak som att jag behöver jobba på mina hjärnspöken är det klart att jag kommer fixa det!

Kommentarer
Postat av: Lina - Vinn ridhjälm eller grimma+grimskaft från Smeagårdens Hästshop!

Jag ska på träning för en ny tränare i helgen som är väldigt bra på det där med den mentala biten. Hoppas hon kan hjälpa mig!



SV: Tack :)



2012-02-06 @ 17:22:51
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: Natalja

Håller helt klart med! precis mitt problem oxå!



Tycker verkligen att det är jättebra att du skriver sådana här inlägg och utvärderar dina ridpass mera, det gör så att jag själv tänker efter och blivit nogrannare med att analysera mina ridpass, och helt plötsligt gick det ju/kändes inte alls så dåligt som det kändes under ridpasset! :)

luddigt, men jag tror du förstår vad jag menar! :)

2012-02-06 @ 20:01:49
URL: http://ltotheove.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0