Micklem vs. PS of Sweden

Jag gick igång på en diskussion på fejjan där det skrivs att dessa PS of Sweden-tränsen ska vara mer snälla emot hästen än Micklem, vilket tyvärr INTE stämmer. Så jag tänkte skriva lite om mina tankar kring det hela! :-) Det kan ju vara bra att veta vad man köper om man nu sparar ihop 2500:- för ett träns från PS...
 
Micklemtränsen är helt och hållet utformade efter hästens huvud. Det har ingenting med utseende att göra, utan här har man tänkt till och utformat det efter hästens känsliga nervbanor, samt att man tagit bort riskerna för obehag som finns utav marknadens vanligare nosgrimmor alltså pullarnosgrimman, acheen samt remontnosgrimman. Dessa tre ger ett eller annat obehag. Och självklart, det kommer aldrig bli särskilt behagligt med varken bett eller träns för hästen om man vill dra det längre. Och det är inte naturligt att rida på dom heller, etc etc etc. Men nu kollar vi på Micklemtränset och fokuserar på dess funktion.
 
Det finns superbra videos där uppfinnaren förklarar i detalj hur det fungerar och varför det sitter bättre och mer anatomiskt än ett vanligt träns gör. Vi kan dra det lite snabbt. Pullarnosgrimman och remontnosgrimman är de snällaste av de vanliga nosgrimmorna, men har sina små skavanker iallafall. Pullarnosgrimman trycker på hästens kindben = obekvämt. Remontnosgrimman "stryper" luftvägarna (det är inte så illa som det låter som sagt), varför Micklemtränset INTE ska sitta för långt ner då det annars ger samma effekt som en remont.
 
Då kommer vi till acheennosgrimman, den värre utav dessa tre. Den som veterinärer, hästtandläkare och tandraspare hittar skador på hästen av hela tiden. Just pga att den ligger under sidostyckena, där det egentligen inte finns någon plats, och därför blir det ett tryck på kinden, som gör att kinden skaver emot kindtänderna. Simple as that. Det flesta hästar blir dessutom lite småvassa, och då kan man räkna ut själv att det kan ge sår i kinderna. Och självklart, tokspänner man en nosgrimma blir det givetvis värre. Men som jag skrev, det finns ingen plats under sidostyckena egentligen, och pressar man in en nosgrimma där så blir det tryck vare sig man knappt spänner nosgrimman. Bäst undan kommer man alltså med en så smal nosgrimma som möjligt om man vill använda acheen.
 
Dock så är det ju så att ingen häst dött av en acheennosgrimma, och vissa föredrar denna framför andra nosgrimmor som ska vara "snällare". Så allt är givetvis individuellt.
 
Vill ni ha mer info eller källa kring det jag skriver om Micklem-tränset så googla så kommer infovideon upp! :-)
 
Nu har vi lärt oss vart nervutskotten sitter oxå! Man kan då förstå att det är pullarnosgrimman som orsakar tryck på dessa då, om jag tänker rätt.
 
Över till PS-tränsen då. Dessa träns har mycket brett nackstycke vilket oftast är att föredra då tryckfördelningen blir enormt mkt bättre. Creed till det liksom! ;) Det står även att dessa träns undviker tryck på kindben och på känsliga nervutskott. Tryck på kindbenen ger ENDAST pullarnosgrimman, så det vet jag inte varför dom skrivit ens? Det låter förmodligen bättre! Nervutskotten vet inte jag var de sitter, men detta ska de alltså ha gemensamt, Ps-tränsen och Micklemtränset, att de inte tycker på nervbanor. Kanon liksom!
 
MEN, vill man nu ha ett anatomiskt utformat träns som är det bästa för hästen, så säger det kanske sig självt att man inte ska välja acheen, vilket de allra flesta ps-tränsen har. Och det är  som sagt inget som helst fel att rida med acheen, eller vanliga träns, whatever, men är man ute efter ett så skonsamt träns som möjligt så är det faktiskt Micklem-tränsen som ger den funktionen. Inte Ps-tränsen. Remont är ju som sagt mer konsamt än acheen, och visst kan man lägga 1700:- på ett träns i förhoppning om att det är de skonsammaste på marknaden, medans den enda skillnaden motför ett vanligt träns och detta träns är att nackstycket är bra utformat samt att det inte finns någon meningslös kindrem. Gud, jag har hjärnsläpp.. heter de kindrem? Haha.
 
Hur som helst! Vare sig ni väljer att köpa ett micklem för att det är skonsamt för hästen, eller ett ps-träns för att det är SNYGGT, och LITE anatomiskt, så kommer nog era hästar må preciiiis lika bra som vilken annan häst!! :-D
 
 
Sådär ja! Glöm inte att alltid ta reda på hur eran utrustning fungerar, hur den verkar och vad den utsätter hästen för. :-) Det finns alltid bättre/sämre prylar. Det kan ju vara bra att göra innan man pungar ut 2500:- på ett träns med argumentet att det är shysstare mot pollen än Micklem, för då är det att kasta pengarna i sjön. Men visst är dom bra snygga Ps-tränsen... ;-)

Kommentarer
Postat av: Josefine

Woho, en till av samma åsikt ;) Plus den lilla detajen att läderkvaliteten är totaöt värdelös på Ps tränsen! 2 papp för skräp? No thanx!

Svar: Eller hur..:-) sen om man köper de för att de e snyggt säger jag iiingenting om. För snyggt är de! Men de är då rakt inte skonsammare än micklem :p
Josefine Fred

2013-12-26 @ 18:31:24
URL: http://dressyrnissen.se
Postat av: lina

Det enda ps-tränset som är utformat tycker jag är hopptränset som jag har. Men jag lägger inte ner så mycket energi på vart eller inte det trycker. Så fort man har en nosgrimma så trycker det. ;p men jag är mycket nöjd med mitt ps träns och ska köpa ett till med remont till unghästarna. Jag gillar deras nackstycken :)

Svar: Precis! De är de enda som är något mer åt micklemhållet. Men absolut , det jag menar.. de är inge fel o använda vanliga träns heller.:-)
Josefine Fred

2013-12-26 @ 18:41:13
URL: http://skrotpiloten.blogg.se
Postat av: Camilla Robertsson

käkrem ;)

2013-12-26 @ 18:57:02
URL: http://unafraid.blogg.se/
Postat av: Anonym

Har faktiskt aldrig förstått det där med att ps-tränsen ska vara så snygga. Tycker mest bara att de ser övergjorda ut, liksom märkvärdiga på något sätt.
Micklem är MYCKET snyggare! :)

2013-12-26 @ 19:17:16
Postat av: Anni

Glömde skriva mitt namn ;)

2013-12-26 @ 19:18:04
URL: http://teamoveson.blogg.se
Postat av: Micka

Tänk vad vi människor är lättpåverkade, tror allt vi läser och hör :)
Att Micklem är mer anatomiskt ser vi ju väldigt tydligt på "skelettbilderna" som finns.
Ps är ju i regel ett helt vanligt träns med lite bredare nackstycke och ingen käkrem.

Är själv grymt nöjd med mitt Micklem!!
Väntar nu på att mitt första Ps träns ska komma :)
Ska intressant att se om det märks någon skillnad, åt något håll.
Min ena pålle vill ju inte ha någon rem under bettet, så då blir detta med engelsk nosgrimma bättre till honom ;)

Svar: Preciiiiis!! :-)
Hopas i blir nöjda!! :-D
Josefine Fred

2013-12-26 @ 19:52:30
URL: http://lallisen.blogg.se
Postat av: Josefine

sv: nej men eller hur, jag blir lite sur på att de ska marknadsföra sig som så hiskeligt bra när de själva inte ens verkar förstå vart nervutskotten sitter ;) Dock vill jag ha käkrem, Rea är så fruktansvärd rädd om sitt huvud/öron att hon får fullkomligt spader när något kommer i närheten = har skakat av ett vanligt träns i ren frustration så jag har lite hårdare spänd rem men i alla fall en ratt kvar ;)

2013-12-26 @ 20:02:26
URL: http://dressyrnissen.se
Postat av: beatrice

Super inlägg!
Bra förklarat!!! :D

2013-12-26 @ 20:22:05
URL: http://Morik.blogg.se
Postat av: Rebecca

Jag håller med till punkt och prickar! Känns mer som de satsar på design framför det anatomiska träns som hästen bör ha för att slippa tryck på de känsliga områdena! Jag kan säga att jag köpte min unghäst ett micklem efter att ha sett dig använda det, och jag kan bara säga att det var den största aha-upplevelsen jag haft med Prick! Så tack för din påverkan av detta underbara träns! Ska dessutom införskaffa ett till, till hopputrustningen! Är allergisk mot vanliga träns! Själv kör jag multi-modellen så jag kan longera med ringen på nosen.

Svar: Kul att höra att man kan inspirera :-D Kan bara hålla med dig!
Josefine Fred

2013-12-26 @ 20:56:07
URL: http://zkold.se
Postat av: Sharon

Det kliar lite i fingrarna nu efter jul så man är ju lite sugen på ett nytt träns men frågan är vilket av dem man vill ha. Problemet här är nog att jag och min tvilling delar ponny och syrran vill absolut inte ha ett Micklem då hon tycker det är skitfult haha. Iaf så har vi tittat på ett Jump off revolution och om man tittar på micklem tränset och jump off tränset så är det ju faktiskt inte så stor skillnad på vart man spänner den här "käk/nos"-remmen, det enna är väl att snokremmen möjligtvis hammnar längre upp på ps tränset men kan just det göra såå stor skillnad egentligen? Båda tränsen är ju dyra dock är det 700 kr skillnad på dem och man kan väl se det som priset på "snyggheten" haha. Vi får väl se vad det blir och hoppas iaf att vi blir nöjda med det vi köper :)

Svar: Vad ni än väljer blir ni nog nöjda!! :)
Josefine Fred

2013-12-27 @ 14:56:50
URL: http://leggohouse.blogg.se
Postat av: Malin

Jag tycker att det är väldigt spännande att du vet mer om nervutskott, anatomi och funktion än veterinärer och kiropraktorer. Du lägger upp en bild som visar några få punkter. Var har du de andra hundratals nervbanor som finns på hästens huvud?
Jag tycker att du ska ta reda på lite mer fakta först innan du går ut med kritik, folk lyssnar nog på dig, å då är det extra viktigt att veta vad du talar om. Jag oersonligen tillverkar airbag system till ett känt bilmärke. Jag skulle aldrig gå ut med kritik eller jämförelse mellan två märken om jag inte har All fakta. Sen får jag väl "tycka" att den ena är fulare eller snyggare än den andra. Men kalla det inte fakta. Kan bli jätte tråkiga efterföljder.

2013-12-27 @ 16:05:55
Postat av: Beatrice

Jag måste bara få säga att jag håller med om detta!
Burbon fick sår av nosgrimman på insidan munnen, jag bytte då till pullar/remont men han var ändå inte till freds och på slutet gick han inte att tränsa. Köpte ett micklem och jag kan bara säga att det är värt varenda krona!

Visst, det är inte det snyggaste tränset.. men vad gör det när man märker att hästen mår så himla mycket bättre!

Svar: Å vad härligt att han trivs nu! Ett väldigt klart bevis på en häst som inte gillar effekterna av vanliga nosgrimmor. :Själv tkr ja micklem e skiiitsnyggt!
Josefine Fred

2013-12-28 @ 10:09:23
URL: http://beatricenordin.blogg.se
Postat av: Neapocalypse - ・゚♥ ✞ - alternativ blogg & hästblogg ♥

Gillar inte PS så himla mycket, dom har en bra tanke men det känns lite konstigt att man inte kan t.ex byta nosrem till vilken man vill, att dom typ har lösa nosremmar som aachen, pullar, remont eller bara att ha utan.. :)

2013-12-28 @ 15:00:50
URL: http://neapocalypse.blogg.se/
Postat av: Dressyrteamet

Älskar också mitt micklem. Inte världens snyggaste men märker stor skillnad på hästen så han får ha det några dgr/vecka och så varierar med vanligt träns ibland bara för att det är snyggare på tävling.

2013-12-28 @ 16:59:11
URL: http://dressyrteamet.se
Postat av: sara

Är det värt pengarna? Min treåring håller på och irriterar sig på bettet hela tiden har inte provat så många norgrimmor på henne vill inte bara täppa igen hennes mun bara för att hon tuggar mycket. Funderar på att köra ett sånt här är det värt det?

Svar: Ja jag har två st så de säger de mesta! :D och personligen tycker jag allt som är anatomiskt för hästen är värt pengarna oavsett!
Josefine Fred

2014-01-03 @ 16:05:14
URL: http://Teambus.bloggplatsen.se
Postat av: Sara

Jag är verkligen super nöjd med mitt träns som gjorde stor skillnad på min häst. Hon har varit extremt spänd i nacken och "lekt giraff" alla dressyrpass. Nu så har hon blivit jätte trevlig att rida. Jag tycker att man ska ha den utrustning som passar bäst till den häst man rider! :)

2014-01-07 @ 22:16:46
URL: http://saraselin.blogg.se/
Postat av: Erika

min häst rids enbart på engelsk nosgrimma. hon blir helt galen på remont, hon får typ klaustrofobi för hon han aldrig varit oroligare i huvud, nacke och rygg som när jag rider på det. har inte ens vågat testa pullargrimman för den anses ju "starkare" och även den stänger in bettet i munnen. jag är av den åsikten att hon ska tycka det är bekvämt och jag skiter fullständigt i om hon böjer på nacken mer i remont, för hon får panik emellanåt och det blir för "skarpt". i vanlig engelsk är det friare då jag spänner som man ska med ett par fingrar emellan hästen. jag hade gärna provat rambo-tränset men det finns ingen anledning att lägga pengar på det eftersom jag kommer få klippa bort understa remmen. jag kommer köpa ett psträns för att det är snyggt, stilrent, SVENSKTILLVERKAT, ekologiskt, genomtänkt och att man inte måste ha nedersta "stänga munnen" funktionen.

2014-02-18 @ 13:21:43
URL: http://www.citybloggar.se/erikas
Postat av: Amanda

Jag har både ett micklem-träns och PS-träns och jag kan absolut inte rekommendera det förstnämnda, micklem-tränset satt så dåligt på min häst, det låg så himla fel och det uppfyllde inte dom förväntningar jag hade, så jag fick ett PS-träns och min häst har aldrig gått bättre, harmonisk och riktigt lyhörd när man rider.. Så sluta säg att PS-tränsen är skit och lär dig att ingen häst är den andra lik!

2014-07-16 @ 08:02:45
Postat av: Amanda

Jag har både ett micklem-träns och PS-träns och jag kan absolut inte rekommendera det förstnämnda, micklem-tränset satt så dåligt på min häst, det låg så himla fel och det uppfyllde inte dom förväntningar jag hade, så jag fick ett PS-träns och min häst har aldrig gått bättre, harmonisk och riktigt lyhörd när man rider.. Så sluta säg att PS-tränsen är skit och lär dig att ingen häst är den andra lik!

2014-07-16 @ 08:02:47
Postat av: Linda Andersson

Jag för övrigt är supernöjd med PS träns. Anatomiskt så det skriker om det om vi talar om jump off. Skulle personligen inte lägga pengar på ett micklem. Allt är en individfråga och vi alla tycker olika. Kvaliten på lädret hos ps tränsen är superbra! Om man säger något annat så lär det ha blivit en miss och man har råkat fått ett måndagsexemplar :) Och då löser alltid PS det om man kontaktar dom och man får byta mot ett nytt :)

2014-08-20 @ 12:01:04
URL: http://mylifeandbrian.blogg.se/
Postat av: Nathalie

Lite sent att kommentera kanske ^^ men har efter en massa provningar på en massa hästar insett att de faktiskt går bättre på ett PS än micklem..
Jag går efter hur hästen känns när man rider och hur det reagerar på olika träns, och av alla träns jag provat så går de allihopa bäst på PS.. :)

2014-11-06 @ 10:02:13
Postat av: Nathalie

Lite sent att kommentera kanske ^^ men har efter en massa provningar på en massa hästar insett att de faktiskt går bättre på ett PS än micklem..
Jag går efter hur hästen känns när man rider och hur det reagerar på olika träns, och av alla träns jag provat så går de allihopa bäst på PS.. :)

2014-11-06 @ 10:02:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0