Hur jag räknar foderstat - Del 1 (Energi, MJ)
Fick önskemål av Frida Gisslin att skriva om hur jag räknar foderstater. Till att börja med så ska
Q ha stort tack för allt hon hjälpt till med, både mig och alla hennes läsare. Det är hon som skrivit milslånga inlägg om foder och foderstater osv. så det mesta jag vet inom dehär ämnet har jag lärt mig utav henne.
Till att börja med räknar jag ut hästens behov. Först grundbehov, sedan tillägg för om hästen är svårfödd eller lättfödd, samt i vilken grad hästen arbetas. Detta räknas ut med hjälp av olika matematiska formler, och fråga mig inte varför det är just dom siffrorna osv. Det bara är så. Det enda man ändrar är hästens vikt, lättfödd/svårfödd och hur den arbetar.
Om vi tar B som ex:
Vikt 475kg. Då tar jag 475 upphöjt till 0.75. Det är likamed 101,7 = ca 102.
Denna siffra (102) tar jag gånger 0.5. Alltså 102 x 0.5 = 51 MJ.
51 MJ. Det är grundbehovet för en grövre häst a la kallblod (lättfödd). Nu är B inte ett kallblod, och då kan jag lägga till normalfödd, eller svårfödd. 5% lägger jag på en normalfödd häst, och 10% på en svårfödd.
Jag räknar B som svårfödd. Alltså tar jag 51 (MJ) x 0.10 (10%) = 5.1. Och så lägger jag på 5,1 på 51. Alltså 56,1.
Detta är alltså hennes underhållsbehov, det behov hon har av energi när hon inte arbetas.
Nu lägger vi till arbete. Jag har inte listan i huvudet, men en normalt arbetande häst som B lägger man på 25% på. En ridskolehäst 50%.
56.1 (underhållsbehovet) x 0.25 (25%)= ca 14. Då lägger jag på 14 på underhållsbehovet 56,1 som blir ca 70 MJ.
70 MJ är alltså vad jag behöver ge min häst i energi för att täcka hennes behov, när hon rids. Och så vill jag förtydliga att detta är alltså enligt tabellen. Alla hästar är olika, vissa funkar efter tabellen men andra får man lägga till mer på, eller tvärtom. Man får hålla koll med ögat och se hur hästen tar sig.
Nu har vi alltså räknat ut energi-behovet. Så ni som vill lära er, börja med att göra som jag gjort ovan. Och byt ut hästens vikt mot er hästs vikt, och om den är lätt- elr svårfödd, och om den arbetar "normalt" (25%) eller mycket (som typ en elithäst, 45%).
Fråga om ni har funderingar :-) Och framförallt, visas inget intresse över fortsättning på detta så lägger jag heller inte ner någon energi på det heller.
Kommentarer
Svar:
Härligt! De kommer :-)
Josefine Fred
Svar:
Haha, du måste släppa att inte kunna få förklarat varför. :-) Som jag skrev i inlägget, dehär är fasta siffror och ingenting jag kan styra över, utan, det bara är domhär siffrorna som gäller. Det är så man gör. ;-)
56.1 är 51 + 5.1.
51 MJ är hästens grundbehov om den är lättfödd/kallblodig. Sen la jag på 10% på B som är svårfödd, de blir 5.1. Och då plusar jag ihop dom två. :-)
Hänger du med? ;)
Josefine Fred
Svar:
De kommer! ;D
Josefine Fred
Svar:
Härligt! De kommer :)
Josefine Fred
Svar:
Härligt Linn! Detta är endast hästens behov, så vi har alltså inte blandat in något foder över huvudtaget nu. :-) När man vet behovet, så kan man kolla på analysen och kolla hur mycket hästen får i sig av de kilon man ger. Vi kommer dit så småningom. ;) Först räknar man som sagt ut behovet, energi, protein och mineralerna. Då vet man vad hästen behöver ha i sig. Därefter kollar man analysen, och då behöver man veta ungefär hur mycket man ger hästen per dygn. Då räknar man hur mycket hästen får i sig av den givan, av energi, protein och mineraler. Då ser man om de är överskott på något, underskott eller om allt täcks av bara grovfodret.
Josefine Fred
Svar:
Du kan skriva: 475 (vikten) upphöjt till 0.75 på google, så kommer de upp :)
Josefine Fred
Svar:
Toppen! :-) Programmen vill väldigt gärna ha kvoten på 6, vilket absolut är det optimala. Så även om samtliga behov är täckta kan programmen hävda att det t.ex är för lite protein, bara för att kvoten är låg.
Josefine Fred
Svar:
Kul att de uppskattas :-D
Josefine Fred
Svar:
Hm.. jag tror unghästar har större behov av protein va? Så jag skulle ha lagt henne på normalfödd eller svårfödd. :-) Men jag är ingen hejare på unghästar osv. men de är min uppfattning, att de pratas om att unghästar behöver mer.
Josefine Fred
Trackback