Elastiska tyglar, bra/dåligt?

Jag läste en artikel i tidningen ridsport, som handlade om elastiska tyglar.  Jag har ju letat efter elastiska tyglar till mitt dressyrträns, då jag har det på mitt rida-ut träns från PS of Sweden. Där är det ju elastik på både sidostycken och tyglar. Jag har tyckt det verkar snällast och mjukast på hästen. Men efter att ha läst denna artikel blir jag skeptisk. Visst är det för- och nackdelar med allt. Men fördröjda hjälper är ju det sista jag vill ha då jag kommunicerar med min häst, främst i dressyrarbetet. Det tar enligt denna forskning tre gånger så längre tid för hästen att få sin eftergift med elastisk tygel, motför vanlig. Så nix, för mig blir det inte till att köpa några ytterligare tyglar med elastik. Dom jag har får nog vara, för hon går ju inte direkt sämre med dom, men jag köper inte några fler. Fördelar är ju mjukheten, men å andra sidan, mjukheten ska ju finnas i avspända armar och handleder.
 

"Det låter logiskt att elastiska tyglar skulle ge en mjukare kontakt med hästens mun. Men när forskare tittat närmare på saken visar det sig att en sådan tygel kan motverka effektiv kommunikation med hästen."

De har alltså mätt tygelfunktionen hos 30 ekipage i skritt och halt, där dessa fick rida med både vanliga tyglar och elastiska tyglar.

"Mätningarna visar att tygelspänningen var lägre med de elastiska tyglarna än med de fasta vid normal kontakt, vilket är positivt. Men när ryttarna gjorde halt, försenades den förhållande signalen betydligt med elastiska tyglar."

"- Vad som var värre, var att det tog tre gånger längre tid innan hästen fick eftergift från förhållningen med de elastiska tyglarna än med de fasta, säger Hayley Randle."

"Tränare brukar påpeka att eftergiften helst ska komma snabbare än inom en sekund, för att få önskad effekt. Men det kunde inte uppnås med de elastiska tyglarna."

Värt att tänka på!

Kommentarer
Postat av: Lovisa

Hej! Har du något bra tips på hästmassör/equiterapeut i Sundsvall? :)

Svar: Hej! Absolut. Josefin Falk på Multihorse rekommenderar jag!
Josefine Fred

2015-02-04 @ 23:01:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0