Höanalys

Idag, elr ja igår kanske jag ska säga, kom höanalysen jag skickade in i måndags. Jag skickar alltid till Agrilab, rekommenderas!
 
Det var rätt okej hösilage. Hade förväntat mig sämre. :-) Har suttit och räknat tidigare ikväll, åt B och åt H. Alla Bellas behov täcks (utom fosfor) av hösilaget, faktiskt. Dock är kvoten aningen låg på 4,5. Så jag funderar på hur jag ska göra. Det lutar åt 200gram soja, för då får jag upp kvoten till 5 iallafall. Och så tillsätta fosfor och selen. Men lägger jag till soja så ligger hon på ett överskott på protein, vilket visserligen inte varit någon fara förr.. Jag har haft henne ganska högt över tabellen för att hon tidigare haft problem att falla ur. Vilket inte är ett problem idag, utan snarare tvärtom. Hon upplevs ganska lättfödd numera.
 
Tänkte påminna er om att jag ju har kategorin "Räkna foderstat" som har hjälpt många att lära sig hur man räknar foderstater. Ta gärna hjälp av den om ni vill lära er att räkna. Det är inte så svårt  som man kan tro, ta steg för steg och hör av er om ni kör fast.

Jag blir lite brydd när folk köper allt som foderföretag säger, utan att ifrågasätta och vara kritiska, och alla dessa färdigfoder som finns som "täcker alla behov av näringsämnen och mineraler". Det finns inget sådant foder som kan generaliseras så. Och på sidor frågas det hit och dit, "vilket foder rekommenderar ni till min häst? osvosv". Och så har man inte en aning om vad man ger hästen övht. Vad man ska ge grundar sig helt och hållet på vad hästen får för grovfoder. Fast det är ju inte alltid så enkelt iofs, det är lätt att falla för sådant i foderdjungeln när man inte vet vad man ska välja.
 
Har man ingen analys men ändå vill komplettera med annat foder så gör man bäst i att hålla sig till grovfoder även där, lucern. Eftersom överskott från grovfoder är mindre farligt.
 
Här nedan går jag snabbt igenom de olika stegen. Och hur man räknar ut detta nedan kan ni alltså hitta under kategorin "Räkna foderstat". Bläddra ner till STEG 1 som är första inlägget.
 
Steg 1 - Räkna ut behovet
 
Först har jag räknat ut att B varje dag ska ha:
67 MJ
402 Smbrp
26,8g Kalcium
20,1g Fosfor
10,05g Magnesium
 
När jag vet detta, och jag vet/kan uppskatta hur mycket hon äter av fodret analysen avser, så räknar jag ut hur mycket hon får i sig.
 
Steg 2 - Hur mycket får hästen i sig?

Jag har räknat ut att Bella får i sig (via hösilaget):
94,5 MJ
420 Smbrp
45g Kalcium
15g Fosfor
13,5g Magnesium
 
Kvot Smbrp/MJ är 4,5 (önskvärd kvot 6)
Kvot Ca/P är 3 (önskvärd kvot är 1,2-1,9 men aldrig över 3)

När jag vet hur mycket hon har i behov, och jag vet hur mycket hon får i sig, så räknar jag ut överskott/underskott.

Steg 3 - Räkna ut underskott/överskott
 
27,5 MJ överskott
18g Smbrp överskott
18,2g Kalcium överskott
5,1g Fosfor underskott
3,45g Magnesium överskott
 
Så, hon har alltså överskott på allt utom fosfor. Överskott är inge farligt när det kommer ifrån grovfodret. Jag behöver alltså bara tillsätta 5,1 g fosfor för att täcka alla behov. MEN, en kvot på 4,5 är rätt lågt iallafall, därför kan jag välja att komplettera med mer protein för att få upp balansen. Eftersom jag inte vill ha upp energin nå högre så väljer jag ett foder med extremt hög kvot t.ex soja eller krafft muskel.
 
Till fosforen kommer jag i år att använda mig av Fosforbalans. Jag hade planer på att köpa Kraffts Miner Vit, men eftersom vi hade så hög kalciumhalt i år, och överskottet blir rätt högt för Bella, så väljer jag att inte tillsätta mer kalcium utan endast fosfor som är den faktiska bristen i år. Och självklart selen, som är så viktigt. Finns att köpa på apoteket (de beställer hem). SeleVitan granulat. Finns anvisningar på burken. Ges 1 gång i månaden.

Kommentarer
Postat av: sandrasn.blogg.se

Men 200g soja är ju ingentiiiing! Hoppas vi har bra värden..... Orkar inte med en vinter till med tusenlappar Som flyger varje månad😂

Svar: Nä och egentligen behöver jag inte ens ge det. Eftersom alla behoven täcks redan. Utom fosfor då. Ska klura lite 😊
Josefine Fred

2015-09-24 @ 22:42:05
URL: http://sandrasn.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0