Kan allt, vet allt

Jag vet inte hur många ggr jag fått höra vilken besserwisser jag är, att jag är 'miss kan allt vet allt', att jag 'tror att jag vet och kan allt'. (Jag tror att ni som kör med dessa argument mot mig tyvärr har en stor avsaknad av den egenskapen att våga tycka och stå för det ni tror på)

Jag brukar då fråga, är det så jävla fel att veta mycket då? Är det så jävla fel att kunna mycket? Är det bättre att jag slutar läsa på om allt jag vill lära mig och istället är en av er misslyckade människor som förlitar sig på andra? Er som verkligen är trångsynta och bara är inriktade på er sak, som verkligen inte är villig att varken lära sig eller ändra sig? Jag litar inte blindt på någon i hästvärlden. Inte veterinär, inte hovslagare, inte eliten, ingen! Jag tar reda på fakta innan jag ställer mig till olika påståenden, uttalanden, påstådda skador, viss utrustnings funktioner etc.

Tycker synd
om er som fortfarande kör på "min mamma är minsann tränare inom väldigt höga klasser och hon skulle aldrig låta mig rida på dethär bettet om det var skadligt" eller "amen min stallägare är hur duktig som helst och hon säger si eller så" lalalalalala. TA REDA PÅ FAKTA ISTÄLLET.

Jag är den
jag är. Jag är en tjej med jävligt starka åsikter, och har ett stort civilkurage vilket är en stor bristvara hos människor. Synd för er, för det är en jävligt bra egenskap. Jag är även ärlig, rakt på sak och står ALLTID för det jag sagt och gjort.

Jag tror att
många vänder det emot mig när jag råkar säga något som inte passar. Det sticker nog lite för mycket i ögonen på dessa människor, att jag faktist har en hel del kunskap i mitt bagage trots mina få år inom hästvärlden. För erfarenhet behöver inte ha ett skit med tid att göra. Det handlar om viljan att lära och att utvecklas.

Jag har sagt
det förr och säger det igen.. Skulle jag anses som mer kunnig och erfaren om jag ridit 1-3 dagar på ridskola 12 år och förlitat mig på folk där? Förmodligen. Det är tydligen mer värt hur länge man ridit än vilka kunskaper man faktist besitter både praktiskt och teoretiskt.

Kommentarer
Postat av: Michelle

Håller med! Det är så synd att folk bryr sig mer om antal år, än kunskap :(

2010-12-18 @ 21:40:36
URL: http://ponnyofc.blogg.se/
Postat av: Caroline

Jag håller med dig, jag tycker helt klart det är bäst att ta reda på fakta så man lär dig. Och jag beundrar dig att du är så kunnig som du är :) inte många som går den vägen.

2010-12-18 @ 21:48:44
URL: http://dressyrohoppryttarna.blogg.se/
Postat av: Caroline

Jag håller med dig, jag tycker helt klart att man ska ta reda på fakta innan :) och jag beundrar dig att du är så kunnig som du är! Inte många som går den vägen, så jag tycker du är väldigt klok. :)

2010-12-18 @ 21:50:33
URL: http://dressyrohoppryttarna.blogg.se/
Postat av: emma

Att vara ödmjuk är också en "jävligt bra egenskap". Just sayin' :)

2010-12-18 @ 21:58:44
Postat av: Lollo

Det är bra att vissa törs stå för vad dom tycker.

Jag är en sådan människa som vill testa mig fram, jag lyssnar på KUNNIGA människor som jag vet kan sin sak och testar sedan om det passar för mig och mina hästar, sen läser jag även fakta fast även här testar jag innan jag kan säga om det var bra eller dåligt, tycker att man inte ska säga något om någonting man själv inte har testat och/eller har vetskap om. Människor som gör det tror att dom kan allt och vet allt, och eftersom jag läst din blogg och även på bdb så vet jag att du testat dig fram och på så sett vet du mycket om det du pratar om, anledningen till att jag skriver mycket istället för allt för det finns inget som vet allt. Man blir aldrig färdiglärd innom denna sport;)

2010-12-18 @ 22:12:19
URL: http://blog.st.nu/ungaryttare
Postat av: Lina - Vinn ett John Whitaker-schabrak!

Jag har också åsikter och säger de ifta innan att tänka, men sedan kan jag fega lite efteråt. :P

2010-12-18 @ 22:27:06
URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Emmy Asklöf

Hejsan! Nu ska jag börja med Dagens Blogg och det skulle vara jättekul om du kunde kika in och kanske vara med! :)

Kram

2010-12-18 @ 23:16:00
URL: http://emmyasklof.blogg.se/
Postat av: Emmy Asklöf

Vad kul att du är med i Dagens Blogg! :D

Kram

2010-12-18 @ 23:27:17
URL: http://emmyasklof.blogg.se/
Postat av: Carro

det är jättebra att kunna mycket, att ha lärt av egna erfarenheter och att ha läst på om det man vill veta. Att fråga många olika och att pröva sig fram. Precis som du har gjort :) Jag är likadan, jag tar in en massa kunskap, prövar och tar till mig det som funkar. I vissa lägen måste man kanske omvärdera det man trodde var rätt, och få nya lärdomar och insikter. Många vill inte lära sig nytt, utan håller envist kvar i gamla synsätt. Vet inte varför, trygghet kanske?

Jag har lärt mig att vill man påverka andra och ge dem insikt, så är det otroligt viktigt HUR man lägger fram sina åsikter och synpunkter. Uppfattas man som besserwisser har man gått fram på fel sätt. Ödmjukhet kommer man långt med. Att lägga fram en åsikt att någon annan har fel kan bli väldigt känsligt. Ingen vill ju känna sig dum eller okunnig egentligen. Man måste gå varligt fram, att väcka en tanke hos folk är bättre, för får de fundera och smälta så brukar det till slut sjunka in :) man kan fråga liksom "-Hur tänkte du nu? -Varför? -Jag tänker så här... -Vad tror du om det? -Kan du tänka dig att pröva och se vad som händer?"

Det brukar kunna fungera :)

Går man på så att det uppfattas som ett påhopp eller en attack så går folk i försvarsställning har jag märkt. Och så blir jag ju själv åxå, om jag går till mig själv hur jag vill att folk ska lägga fram saker.

Det är jättesvårt sånt där, man vill så gärna att folk ska inse, och man förstår inte hur andra tänker ibland. Och det värsta är ju att vi har med djur att göra, och en del inser inte att det blir så fel ibland... Det bästa man kan göra är att försöka väcka en tanke hos dem!

Fortsätt stå för det du tycker, och fortsätt lära!

kram

2010-12-18 @ 23:39:51
URL: http://sartorius.zoomin.se
Postat av: henke

TACK! jag är inte den enda som känner så... mina kusiner har nyss fått en foder häst dem har haft den i typ 2 månader och jag får inte säga 1 enda förslag eller något, och ändå har jag ridit i 11 år... blir så trött ibland, tex idag hade dem satt täcker för hårt och jag skrev helt normalt i ett sms - "sätt inte täcket så hårt vid bogen :)" och jag får tillbaka - "du behöver inte klaga på allt vi gör" man blir så sur när man bara försöker hjälpa till men bara får skit tillbaka. Man måste ju tänka på hästens bästa också? när jag säger att dem inte behöver rida varje dag så får jag en utskällning av deras föräldrar att jag inte ska lägga mig i och att en häst ska ridas mycket, och dem är inte ens hästvana. men när det blir problem med hästen så ska jag och min mamma hjälpa till för att vi är så hästkunniga...



haha förlåt om det blev långt behövde skriva ab mig !:))

2010-12-18 @ 23:55:05
URL: http://[email protected]
Postat av: Anonym

hhe menade henkelundberg.blogg.se :)

2010-12-18 @ 23:55:43
Postat av: Janni

Jag tror att du ibland kan uppfattas som lite av en besservisser eftersom du många gånger lägger fram det du tycker på ett väldigt hårt och tydligt sätt, du lindar inte in det och du står för vad du tycker. Det är visserligen i många lägen en bra egenskap. Men att vara ödmjuk, och försöka kanske väcka eftertanke hos de människor du säger vad du tycker till, kanske är bättre att sträva efter.



Det är lättare att ta åt sig vad någon säger, när man säger det på ett lite mer pedagogiskt och ömdjukt sätt än du ibland gör.



Jag tror aldrig du menar illa när du ger folk kommentarer, men det handlar just om ödmjukhet, även om du vet mycket, vet kanske den andra lika mycket som du, om något annat. Och därav kanske man kan lära av varandra, istället för att leka "vem vet mest"



Vi rök ju ihop lite här för ett tag sen, och för min del handlar det om att jag inte är van att folk ger mig kritik på ett sånt "rått" sätt som du lätt gör, jag tror inte det är din avsikt att vara elak, men det kan lätt uppfattas så. Jag vet inte riktigt vad det är, men det är också lätt att missuppfatta när det kommer till datorer, man kan inte höra tonlägen, inte se ansiktsuttryck osv. Det blir väldigt lätt missförstånd.



Hur som haver, du har onekligen läst på under de här få åren du varit i "branchen" så att säga. Men behåll en ödmjuk sida och visa respekt mot människor runt dig. Då vinner man mycket tillbaka :)

2010-12-19 @ 00:06:02
URL: http://janniahlholm.blogspot.com
Postat av: Sandra

Det är dom egenskaperna jag gillar dig för! Raka puckar. Man behöver aldrig undra om du egentligen tycker illa om en, om du är falsk osv. Jag vet var du står, och det är skönt med människor som är starka i sig själv. Du har alltid din egna åsikt och gör dig aldrig till och du ändrar aldrig åsikt för att passa in. Samtidigt dömer du inte andra heller! Fortsätt vara du, så kanske fler också vågar uttrycka sina åsikter.

2010-12-19 @ 00:09:39
URL: http://pei.blogg.se/
Postat av: ´Rebecca

Som andra skriver så handlar det kanske mer om hur man lägger fram saker och ting :) Jag läser också på mycket, tycker det är jättekul att läsa forskningsavhandlingar gällande hästar (nörd haha!) osv men det är svårt att lära sig saker genom att bara läsa och prova själv. Man behöver hjälp och erfarenhet av andra kunniga människor och då kan man även byta erfarenheter och lära av varandra!

Jag tror att man ska vara lite försiktig med att förlita sig på sina egna kunskapet enbart också, det är viktigt att vara omgiven av kunniga och ödmjuka människor då inget är svart eller vitt i hästvärlden, de är ju individer våra djur :)

2010-12-19 @ 09:19:36
Postat av: Marie

Oj vad du svär. Det hela handlar nog om hur man lägger upp det, som många andra säger. Det är en trevlig egenskap att vara ödmjuk också.

2010-12-19 @ 11:23:50
Postat av: sara E

haha vad sött skrivet Jossan! Precis som dem skriver är det nog sättet som du lägger upp dina funderingar argument osv här på internet. För pratar man med dej öga mot öga har jag svårt att se dej vara lika hård och på, då är du ju en super gullig och snäll intelligent tjej;)

2010-12-19 @ 14:29:00
Postat av: Tilda

Behandla andra som du själv vill bli behandlad. Om du är hård och bara slänger ut dig vad du tycker och tänker innan du egentligen tänker efter så är det ju inte så konstig om du får den responsen tillbaka.



Om du skriver på ett trevligare sätt så tror jag nog att du får trevliga svar tillbaka också. För om du bara säger vad du tycker rakt av så blir man mer förbannad än vad det hjälper än. Om man skriver på ett trevligare sätt så är man mer tacksam vad tipset.



Alla är olika och tolkar saker på olika rätt.

2010-12-19 @ 17:28:26
URL: http://tsjolinder.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0