Gårdagens markarbete

Igår så var det dags för markarbete för Gittan igen. Det gick inte så värst bra för oss.. Bella var lugn till en början, men sen skulle vi börja med bakdelsvändningar och det blev bara kaos. Jag hade henne inte med mig för fem öre, det blev slit och drag och hon lyssnade inte på nååånting. Så tillslut kände jag bara Nej, hur ska jag kunna göra en bakdelsvändning när hästen inte ens kan SKRITTA taktmässigt? Och inte ens försöker lyssna på en halvhalt? Det går ju bara inte. Så jag gick ner till andra delen av ridhuset och jobbade själv, i stort sett resten av passet. Jag fick lite hjälp emellanåt och det blev bra tillslut. Jobbade sedan med takten i alla gångarter, och övergångar mellan trav och galopp. Det gick som sagt rätt så bra. :-)

Gårdagen

Igårkväll så blev det ridhuset för fröken Bus. Det blev longering, för ovanlighetens skull.. alltså jag kan räkna på två fingrar hur många ggr jag longerat (om det inte varit hos veterinären) henne på dessa 9 år. Men idag så var jag sugen att prova. I höstas provade jag ju få in lite galopp, som alltid varit så svårt från marken för henne, men jag följde aldrig upp det. Det blev typ två pass sen blev det inge mer.
 
Så idag så fokuserade jag på lugnet, att jag ska vara lika lugn som vid ridning och vänta ut en bra  takt först innan vi går vidare. Och det gick ju väldigt bra måste jag säga. :-) Provade lite galopp, och hon tyckte jag var så konstig! Haha. Hon tog även flera egna initiativ efter det, så jag fick lugna henne mellan varje försök, men det gick rätt bra ändå. Hon försökte ta fattningen, men sen blev det egentligen inge mer. Elr jo hon for iväg i nå slags hopp, och sen sparkade hon lite mot mig i ren förvirring, haha!

Men på slutet så fick jag faktiskt galopp, och hon höll den flera varv utan problem! Jag är helt säker på att hon har en spärr i hjärnan. När denna släpper kommer det inte vara några problem alls.

HELLO

 
 
Ja jösses nu går det liksom nästan 1 vecka mellan varje bloggning..
 
Söndags: Vila
 


Måndags: Promenad 40 min
 


Tisdags: Skritt 40 min
 


Onsdags: Red ut på en längre tur. Det var tänkt som en lättare sväng, men jag fick ingen ordning på kvinnan... så jag kunde inte ge upp. Jag provade allt ur verktygslådan utan större framgång. Bitvis gick det bra, men väldigt små bitar. Hon var bara spänd och tittig.. Svår att hitta fokus på liksom. Som hon varit senaste veckan tycker jag ändå. Jag har ju hittat innerskänkel och börjat lätta mer på tyglarna, men nu är det som att det inte funkar längre. Det blir bara katastrof. Men såhär är det ju alltid för oss, jag hittar en knapp, går all in på den knappen, tills efter några dagar och så funkar knappen inte längre. Och jag är seg på att ta mig därifrån och komma på vad det är jag ska göra. Men jag får bli bättre på det helt enkelt. ;-)
 


Torsdags: Idag red jag på grannens rundbana och paddock. Jag började med skritt, och idag hade jag annat fokus än senaste passen. Nämligen takten och halvhalterna. Jag har som glömt av dom, som framgår av texten ovan.. Så jag blev återigen noga med att hon ska svinga rygg och kliva på i en bra skritt innan hon får trava. Och hon var SÅÅ trevlig! Alltså äntligen var min häst tillbaka. Helt underbar! Jag bara älskar när hon är på detta viset.. Hon går liksom att påverka hur jag vill, hon bara gör.. Jag joggade mest runt i alla gångarter och bara njöt av hur fin hon var. Jag älskar att den trevliga traven är tillbaka! Äntligen..
 


Fredags: Red först ut en sväng, men jag insåg snabbt att nej, detta funkar inge vidare. Så efter lite jogging ute så vände jag och red till grannens paddock igen, och repeterade från gårdagen. Gick super!! Hon blev sådär underbar igen. Och då insåg jag, det är ju fokuset hennes som är problemet.. För hon känns liksom kass först, när vi rider ut, och när vi hamnar innanför staketet så går det minsann bra att dansa runt som en dröm.. ;-) Så då kan jag ju bara konstatera att hon har svårt för fokus just nu, och inget annat.
 


Idag: Idag så blev det först en uteritt, men samma som igår så kände jag att nej, detta funkar inte. Så efter lite jogg så vände jag och skrittjobbade hemöver, och stannade på rundbanan på gården. Där jobbade jag med takten och halvhalterna, och det var nog ett nyttigt pass alltid. Hon ville gärna lägga sig i min hand idag, jag hade det raka bettet med fasta ringar och då blir hon extra hängig.
 
Men, jag vägrade låta henne hänga sig i min hand idag. Hon fick balansera upp sitt huvud själv.. Och det är ju så att när jag gör en halvhalt eller antydan till att be henne vänta, så lägger hon sig på bettet direkt och tänker inte flytta över vikt bak, utan använda min hand att hänga i. Men jag kramade som attan i bettet idag, så att det blev som vibrationer. Då hade hon inget att hålla sig fast i, så då mjuknade hon, och då mjuknade hela ryggen och bakbenen med.
 
Så jag jobbade med detta heeela passet, och det blev en hel del kramande. Men det funkade bra, jag tror jag är ngt på spåret. ;-) Och idag så glömde jag inte av varken innerskänkel, ytterskänkel, att vara mjuk i handen, att ha en bra sits och att halvhalterna och takten skulle sitta. Så, ett bra pass mer elr mindre.
 

 
Imorgon blir det antingen vila eller arbete i ridhuset tror jag. :-)

Long time no see

15 jan Mån: Uteritt/Rundbanan
16 jan Tis: Markarbete för Gittan
17 jan Ons: Vila
18 jan Tors: Jogging galopp
19 jan Fre: Vila
20 jan Lör: Uteritt 1,5h galopp
 
Åter igen har det gått vääldigt många dagar mellan senaste uppdateringen och nu.. Men så är det. Jag kan inte skriva om jag inte har lust helt enkelt. Prioriterar annat. Men min instagram uppdateras lite oftare (men mindre detaljerat) iaf. @minfux
 
Måndags: Red ut först en sväng i skritt och trav, men då hon var så himla spänd så vände jag och fortsatte på rundbanan hemma. Innan jag red hemöver så, istället för att starta dragkamp så fortsatte jag jobba med innerskänkeln, att hon skulle ta den, för då lättar hon fram och vi slipper tjaffsa med varandra. Så skönt! Funkade väldigt bra. Fortsatte som sagt på rundbanan och jag red samma sak där, hon blev riktigt trevlig i galoppjobbet av att jag la till innerskänkeln. Åh äntligen kanske jag hittat ett sätt för oss att sluta med mun-trubblet.. Ja nämligen att aktivera bakbenen. Och för att det ska ske så måste jag jobba rejält med mina skänklar och sits. Blir lätt att man bara "åker" faktiskt..?
 

 
Tisdags: Idag var våran första träning i markarbete, för bästa Gittan. Det är en gruppträning som kommer att ske varannan tisdagkväll. Jag tänkte att det kunde vara ett bra komplement för oss, speciellt eftersom jag inte ridit/rider för någon på en längre tid nu. Det blir lite lagom fokus på oss i en gruppträning.
 
Iaf, senast vi var på gruppträningar var när vi hopptränade regelbundet. Nu var det alltså dags igen, med massa bommar och sockerbitar på backen. Så vad tror ni min kära fux trodde att vi skulle göra? Jo men hoppa såklart! Så hon blev ju laddad som attan, men skötte sig ändå jäkligt bra. Dessa 4 år av endast dressyr har ändå gjort bra skillnad, för när hon trissar upp sig så kan jag ta ner henne på backen igen och hon blir åter lugn rätt så snabbt.

Det gick alltså över förväntan. :-) I början så jobbade vi i trav över bommar, på ena långsidan låg det 3 bommar på raken, på två ställen. De första tre gick bra, för dom låg på marken. Dom andra tre var upphöjda, så efter första steget var taget så tar hon i och hoppar över resten... Vackert.
 
På andra långsidan så låg det tre enstaka bommar fördelat på hela långsidan, alltså en bom i taget. Dessa var upphöjda 20cm på ena änden. Bella hoppar! Hahaha. Alltså hon vart helt till sig. Jag fick skritta över bommarna som terapi, om och om igen tills hon slappnade av, och sedan fick jag prova i trav igen. Tillslut gick det fint!
 
Sedan skulle vi göra samma sak i galopp, och det gick faktiskt oxå över förväntan. Vi la volter emellan varje bom, men tillslut kunde vi rulla på utan volter. Ganska fantastiskt!!
 

 
Onsdags: Vila
 

 
Torsdags: Idag så red vi ut en kort sväng på 40 minuter, och galoppjoggade lite. Jag stod i lättsits så hon hade ryggen fri, då hon hade träningsvärk sedan i tisdags. Jag fortsatte jobba med innerskänkeln här, och vi hade en riktigt trevlig ridtur med mycket mjuk kontakt och faktiskt ingen dragkamp... Hon lyckas liksom inte lägga sig i min hand, för när hon försöker så lägger jag till innerskänkeln, och tänker på att inte ta handen emot mig. Funkar så bra!!
 

 
Fredags: Vila
 

 
Lördags (igår): Igårkväll så tog vi oss en längre tur Bella och jag, och arbetade med konditionen och styrkan. Det blev mycket uppförsbackar i galopp. Supernyttigt. ;-) Jag fortsatte att jobba med innerskänkeln så att hon ej får möjlighet att hänga i min hand. Det gick bra. När hon blev trött så blev det klurigare, men vi löste det fint. Hon var överlag trevlig, men emellanåt lite spänd. Det var en hel del saker som var läskiga idag, så en och annan tvärnit i galopp blev det, haha, och ju jobbigare hon tyckte det vart, desto mer spöken såg hon. ;-)
 
 

Helloooo

Torsdags & Fredags: Vila
 

 
Lördags: Vi red ut i 1,5 timme med massor av galopp längs vägarna. Helt underbart!! Det är så bra underlag överallt. Fokus låg på att ge henne tygel istället för att ta. Jag har en olat nu där jag tar åt mig tyglarna, och drar dom bakåt. Så försöker nu att rida på framåt och ge henne tygel, så att hon söker sig framåt istället för att börja joxa med bettet så att det blir tjaffs och dragkamp mellan oss. Och det gick alltså toppenbra idag, en superhärlig uteritt. :-)
 

 
Söndags: Vi red ett joggingpass i ridhuset motsvarande en uppvärmning. Fortsatte jobbet med att jag ska ge henne tygel och hon får bära sig själv. Jobbade med att hon skulle runda sig ordentligt för innerskänkeln istället för att försöka lägga sig i min hand. Så hon skulle tänka framåt och bära sig själv, och detta via att jag inte börjar ta tygeln bakåt öht, och att hon fick runda sig runt innerskänkeln när hon försökte lägga sig i handen. Som sagt. Och detta gick alldeles kalasbra idag! Funkade superbra. Upptäckte liksom att jag tappat min innerskänkel nånstans på vägen... Hon blev till och med svettig av detta pass, och då var det bara som en uppvärmning, och hon svettas ju knappt av ett helt pass med uppvärmning + arbete. Men uppenbarligen vart det jobbigt att inte få ngt stöd av mig fram. ;-)
 

 
Idag tror jag att det blir uteritt kombinerat med rundbanan. Men det blåser ute, och jag börjar bli sjuk.. så det kan hända att det inte blir nånting alls. Men det vore bra, för imorn ska vi på träning. Om vi nu kommer iväg, dels pga att jag börjar bli sjuk, och dels pga vädret som ska bli. Det ska bli snöstorm imorgon..
 
 

:-)

Fredags: Vila
 


Lördags: Dressyr ridhuset. La ut 7 st travbommar som vi jobbade lite över. Bella var lite kaos idag, som vanligt nu för tiden.. Rätt okej i början i travjobbet, men sen spänner hon till och kan inte slappna av. Jobbade lite över bommarna efter värmningen, vilket gick sådär... hon började rusa efteråt så fick fokusera jättemkt på en bra takt. Galoppjobbade sedan och det var väl det enda som kändes rätt så bra. :-)
 


Söndags: Vila
 

 
Måndags: Uteritt längs sätervägen. Alla gångarter i uppvärmningen påväg bortåt, vilket gick okej. Hon har ju börjat head-banga så fort hon inte får bestämma takt elr tempo själv, så på hemvägen när hon blev taggad, så head-bangade hon som aldrig förr... alltså helt sjukt mycket, och med nosen rakt upp mot stjärnorna. Sådär höll hon på och slog. Sjukt störigt. :-o Och denna dam är ju så att när hon kommit på något, ja... då är det "kört" om man inte gör något som tvingar bort det beteendet.
 


Tisdags: Uteritt längs vägarna, med massor av galoppjobb.. Jag hade martingal på idag pga headbangandet, och det hjälpte massor!! Skönt. Eftersom det inte känns bra i skritt och trav just nu, då det bara blir stret och dragkamp, så valde jag att galoppera massor idag. Det gick superbra!! Hon var verkligen trevlig här, och går att jobba med. :-)
 


Idag: Dressyr i ridhuset. Började i skritt, och sedan övergick jag till trav för att inse att nä, men alltså, när ska vi sluta tjafsa?! Hon bara går emot och spänner sig, och ska vara sååå himla rädd för ena kortsidan i ridhuset, så hon inte kan göra annat än fokusera på den. Så jag valde åter igen att prova galoppera idag, och ja... det gick super! Det enda som funkar just nu. Galoppera det gjorde hon så gärna, och till och med avslappnat förbi den läskiga kortsidan?! Okej.... Inte helt hundra dendär! ;-)

Gårdagen

Igår blev det ett pass i ridhuset. Det var dock inget bra pass... visst fanns det stunder när det kändes rätt bra, men överlag var det bara kaos. Kaos i huvudet på Bellabus, och jag var lite smått stressad först, men hittade andningen och lugnet sen. Men det blev inte bättre direkt.. Hon bara tuggade och hade sig med bettet, gick emot och var bara stressig liksom. Och då kom jag av mig lite med mitt nya tänk, och började flytta henne sidvärts, runt på volter osv, men det blev bara värre. Så jag tog ett andetag och började om, att hon ska ha ryggen med sig och att hon ska starta skritten bakifrån. Så hon fick göra halt typ varannat steg tills hon slutade lägga sig i handen.
 
La in trav när hon gått okej i skritt. Men hon kändes vansinnigt framtung.. Alltså hon gav en känsla hon aldrig bjudit på förr. Hon ville bryta av när en hon fick möjlighet, och bara lägga sig fram. Men jag joggade på ett bra tag och kände mig fram på henne, och sedan när vi kom till det bästa vi kunde åstadkomma för dagen så avslutade jag passet.
 
Nya tag i helgen, och förhoppningsvis känns hon bra igen då. Om inte, så får vi klura på vad det kan vara då..
 
Idag vilar hon eftersom jag ska in och tatuera mina ögonbryn igen.

Uppdatering :-)

Söndags: Dressyr i ridhuset. Klev upp kl 6 och släppte ut hästarna, gjorde klart allt i stallet m.m. Kl 8 var jag i ridhuset för ett litet dressyrpass med Bellabus. I början var hon rätt trevlig, i skritt och trav. Men sedan blev det kaos i hjärnan och vi fick skrittjobba ett bra tag innan jag fick någon ordning på henne. Hon är svår när hon blir sådär blockerad.. Men jag tror och hoppas att det kommer att ge resultat det jobb jag nu lägger ner på takt och balans, och jag förstår ju att det blir bakslag. Men jag märker att hon tar sig bättre och bättre överlag.
 
Sedan efter en stunds tragglande så la jag ner det jobbet, samt att jag la ner att kunna rida i hela ridhuset och inte bara på ena halvan, haha, och övergick till att rulla på i galopp på den halva som gick bra, och här briljerade hon istället. Superduktig tjej! Fin i båda galopperna. Avslutade sedan med avskrittning hemöver.
 


Måndags: Vila
 


Tisdags: Vila
 


Onsdags: Uteritt i 1,5 timme ute längs vägarna. Det var en mkt duktig tjej idag! Inget hejdundrande superpass, men hon var ändå rätt cool i skallen, och det gick till och med att rida övergångar mellan trav/galopp utan några som helst problem. Hon blev knappt spänd. Så där var hon riktigt duktig lilla mörten! Det blev mest travjobb dock. På hemvägen spände hon till och blev mer svårjobbad, så där blev det mycket skritt.
 
Sedan när vi skulle hem så skulle vi ta en stig som vi brukar, då man inte får rida igenom en viss tomt (som det är bilväg på).. och då var det djupsnö, men det kändes OK först, men sen började hon sjunka ner.. och jag ba shit vad ska jag göra.. hoppa av..? ... vända ...? Sen tänkte jag att det är inte så långt så vi kämpar på. Men alltså det var hemskt, hon höll på snubbla två ggr för hon fick ju typ "panik" över att det var så kompakt och djup snö, så hon skyndade sig ju... Men tillslut var vi ute på bar mark, och hon kändes helt normal.
 
Sen när vi kom in i stallet ser jag att hon är blodig på alla fyra benen.. och jag fick panik. Tänkte shit, vad har jag gjort?! Trodde inte det var sådan skare... Men så började jag att skölja av hennes alla ben, och då var det som tur var endast ett broddtramp på ena ballen fram. Ett litet ett.. Men det hade alltså skvätt blod överallt. Hela vita bakbenet var alldeles blodigt, skydden, magplattan, allt.. Så jag fick som sagt panik innan jag fattade att det inte var så farligt.
 

 
Ikväll är planen lite dressyr i ridhuset. :-)

RSS 2.0