FILM (galopp)


Dressyrlektion

Ridit dressyrlektion idag, och jag hade med mig bästa lilla Hanna som fotograferade och filmade lite. Supertack!
 
Gick jättebra idag, B var väldigt lugn och tillfreds idag. Hon har sugit åt sig väldigt bra av träningen med att hon ska vänta. Till och med i skritten var hon väldigt lugn idag bitvis. Red lite övergångar och lite varvbyten och att jag ska ha koll på bogar att dom följer med osv. Sedan red vi lite galopp i varje varv, och vi fick till sjukt fina fattningar! Såg dock att jag lagt till med en olat som gör att det ser ut som jag sitter och sågar med hela kroppen... det är INTE tanken. Men jag blir irriterad när jag ser det. Men det är nog lätt åtgärdat då det inte befäst sig än. ;-) Hon var lite tung i galoppen idag, säkert lite trött i baken. Men ändå jättefin! När Gittan sa åt mig att gå på känsla och ha henne mellan båda tyglarna lungt och stilla, så blev det en enorm skillnad! Än när jag liksom försökte krama loss henne med hela kroppen och fippla med tyglarna.
 
Jag är iaf jättenöjd med passet! :-)
 
 
 

Pictures, Timrå

 

Gårdagen

Hoppas detta blev visst inte publicerat igår! :-O
 
Igår red jag och L ut på två superpigga pollar! :-) Vi tog en sväng i alla gångarter, superkul! Bellson var som sagt pigg och glad, och tittig. Som vanligt. ;-) Hon räknas numera som en skvätten häst, vilket jag aldrig sett henne som. Jag fick smacka på henne ordentligt i galoppen så hon skulle gå fram och inte vara så livrädd för allt. Lillfjollan. <3
 
Idag skulle jag varit med och träningstävlat hoppning, men då jag fick akut magvärk fick jag ställa in. :-( Skittråkigt. Hade varit superladdad hela dagen. Men men, de kmr fler tillfällen.
 
 

Gårdagen

Igår red jag och L ut på två superpigga pollar! :-) Vi tog en sväng i alla gångarter, superkul! Bellson var som sagt pigg och glad, och tittig. Som vanligt. ;-) Hon räknas numera som en skvätten häst, vilket jag aldrig sett henne som. Jag fick smacka på henne ordentligt i galoppen så hon skulle gå fram och inte vara så livrädd för allt. Lillfjollan. <3
 
Idag skulle jag varit med och träningstävlat hoppning, men då jag fick akut magvärk fick jag ställa in. :-( Skittråkigt. Hade varit superladdad hela dagen. Men men, de kmr fler tillfällen.
 
Har iaf varit o kikat på hoppning två dgr i rad, samt fotat lite. Så det kmr nog upp lite bilder här inom kort! ;-)

Dressyr

Idag red jag upp till paddocken med planer på lite jogging och bara känna av läget, i vilken form hon är i efter vilan. Hon var pigg och glad, och full av energi som hon inte riktigt visste vad hon skulle göra av med först. Så jag red en massa skrittövningar först, och hon blev jättetrevlig. Hade en väldigt trevlig känsla. Red skänkelvikningar i skritt, och la någon volt här och där. Sedan när det gick bra gick jag över till trav, vilken var jättefin! Och en och annan polett har trillat ner för både mig och B efter vilan. Idag knep jag inte med knäna många gånger, utan det kom rätt naturligt att fluffa med låren. Hade även här en jättetrevlig ridkänsla, även om hon emellanåt blir lite stretig och tar egna initiativ.
 
I traven jobbade jag serpentiner och volter, och sedan la jag in övergångar. När hon var tillräckligt fin där så fick hon pusta ett par varv innan jag tog galopp. Hon fick ligga och rulla, och så la jag en volt på varje kortsida. Jobbade med att hålla samma takt och tempo på raksträckorna.
 
Gick jättebra idag! :-) Jag rider inte lika bra i högergaloppen som i vänstern dock, så där finns det mer jag skulle vilja få ordning på. Men överlag var hon jättefin. :-) Fokuserade idag på: sitt på arslet, mjuka händer/armar samt att fluffa låren. Även det gick väldigt bra. Måste verkligen sluta rida med så mkt hand/broms. Det har blivit så då hon är en sån pigg häst, och då tar jag ganska stora förhållningar för att få reaktion ibland, för jag glömmer bort säte och ben, och vid typ sidoförflyttning är jag jättevan att börja fippla med tyglarna och ta händerna till mig och försöka flytta henne och kompensera med tyglar.. Det ska bort! :-)
 
Fina B. <3

Gårdagen ... Pigg polle!

Hoppsan, hade visst glömt publicera detta igår.. ;-) Så here we go!!

Idag var alltså premiärturen efter 1,5
veckas vila för fröken Bus. Planen var, kravlöst värre! ;-) Så så fick det bli. Hon skötte sig fint, men hon tog väldigt väldigt många egna initiativ så som att fatta trav när hon kände för det osv. Men hon fick rulla på för det mesta i trav, och jag passade på att träna min balans. Stå två upp, och sitta ett ner. Skitsvårt ju! Haha. Men fick bra kläm på det efter en stund.

Sedan fick hon rulla på i galopp på ängen, två vändor, en i vardera galopp. Superhärlig galopp! hon fick rulla på och jag stod i lättsits. Sedan lite mer jogg på detta innan jag skrittade av henne och red mot betet igen.
 
Mängden hjärnspöken hade oxå minskat, haha. Även om dom fanns. Hon tvääärnitade framför en A-brunn en gång som hon preciis var påväg att kliva på. Haha! Sedan var det dendär läskiga busken som hon tvärvägrat gå förbi förut. Men annars var det inte så mkt farligt. Hoppas de är påväg att gå över. (Y)

Abstinens!

Jisses. Redan dag 2 av vila hade jag ridabstinens. Träningsabstinens. Plus att jag inte tränat själv heller på typ 2 veckor snart, då jag jobbat lagom till att träningspassen är.. och sen blev jag sjuk, och nu i veckan är jag på lite annat skoj. Känner mig bra rund och go nu när jag bara vilat och ätit! ;-)
 
Och dressyren. Jag vill träna dressyr i massor! Jag är så himla taggad och inspirerad att jag inte vet var jag ska ta vägen, typ. Och sen kom jag på att min tränare snart har semester i 3-4 veckor?! Hallååå?! Jag som tänkt träna järnet nu när det blir ett lätt tävlingsuppehåll ca 1 månad. Jag får lösa det! Jag ska upp till Härnösand i Juli troligtvis om vi får ihop nåt datum, och träna 2 dgr. Sen hinner jag träna ett par veckor nu innan min tränare tar semester. Så förhoppningsvis får jag ihop det ändå. Jag kan även ta någon lektion för G2 annars. ;-)
 
Var upp och pussade lite på pullan förut, och eftersom vi fått lite sol här på kvällskvisten var det TUSEN små mini-knott som man knappt ser för ögat, som invaderade hästarna. Så på med massa flugspray och fyraess-salvan vid tuttsen så blir det prima. Har även köpt ett flugtäcke som jag ska prova hur det sitter på fröken, här nån dag... Lär ju knappast komma till användning, men vi får la se. Impulsiv som man är kan det bli så ibland, att man köper saker man inte riktigt behöver. :-P
 
Jaja... Nu har jag fått skriva av mig lite om min abstinens.
 
Bilder från när jag tränade för G förra året. Skulle SÅ gärna vilja ha lite nya bilder för det går verkligen SÅ mkt bättre! :-)

Hopptävling

 

Stallplatser lediga!

http://www.blocket.se/vasternorrland/Lediga_stallplatser_54494353.htm?ca=4&w=1

 

Vila

Idag är tredje dagen Bellson vilar. Hon ska få vila 1,5 vecka tänkte jag. Det passade väldigt bra just nu pga olika skäl, så vi kör på det. Hon mår finfint iaf! Så jag lär ju inte uppdatera om någe särskilt förrän mitten av nästa vecka då vi kör igång igen.
 
Har redan rid- och träningsabstinens....

Ponnytävling

Varit iväg på ponnytävling från ca 18 till 23 typ. ;-) Det tog tiiiid! Dom var väldigt slow idag. Men det är mest bara mysigt att spendera en ledig kväll på ponnyhoppning så det gjorde inte så mkt, speciellt inte när man har gott sällskap! ;-)
 
 

Dressyrtävling (FILM)

Imorse klev jag upp 04.00. Eller jag vaknade då, och klev upp 10 minuter senare. Jisses. Men de gick bra! For och hämtade transporten, och vidare till betet för att hämta B. Vidare till stallet för att fixa henne. Väl där märker jag ett sår där hon skavt av huden och så har hon något slags jack i det, och det var varmt och svullet just kring området. Var verkligen i valet och kvalet hur jag skulle göra, åka eller inte. Men jag tvättade av det vilket inte var nåra problem, hon ömmade inte och hon haltade inte när jag sprang med henne. Rådgjorde med några vänner och bekanta och alla utom en hade ridit på.
 
Så vi for och hade planen att känna av, och känns hon ofräsch på någe vis stryker jag mig. Men nix, hon var superfräsch, inga konstigheter! :-)
 
Hade en rätt så bra framridning. Det blir ju annat när det är tävling, och om det bara är jag, eller om det är hästen oxå som blir lite till sig det vet jag inte, men jag skulle tro båda två. För det blir lite spänt och hon kommer inte riktigt igenom sig som jag önskar. Och hon är taggad och lite före mig för hon tror att vi ska göra en sak fast vi inte ska det osv. Men som sagt det var en rätt bra framridning ändå, och jag tkr jag hittade en fin känsla stundtals. Galoppen hittade jag ganska bra. :-)
 
Dock gick klockan fel där inne, så jag hade precis galopperat klart när det tydligen var min tur, och jag rider iväg smått stressat mot tävlingsbanan när jag inser att jag glömt kavajen i ridhuset. Några människor springer in och hämtar den och jag stressar in mot banan efter att ha fått på mig den. Hann rida några serpentinbågar innan jag fick startsignal, så lite stressat blev det alltid.
 
Jag är nöjd med ritten, men det kändes som att jag red henne i lite undertempo, och det försökte jag ändra på men det gick inte. Mina ben ville inte lyda. Jag var för spänd i överbenen vilket gör att jag inte kommer åt henne som jag önskar. Det stoppar liksom upp energin. Men jag tyckte jag lyckades forma henne bra (betydligt bättre än vad jag brukar) i hörnpasseringar och när man vänder rätt över banan osv. Volterna var OK, men jag hade velat ha henne mer igenom där. Sista uppridningen mot domarn och halten där var jag skitnöjd över!

Så jag är nöjd med ritten. Kollade på filmen senare och det såg bättre ut än vad det kändes idag till och med, och äntligen har lilla B börjat vila på steget ser jag! :-D Så även fast jag red i ett undertempo vad jag tyckte det kändes som, så hade hon ändå med sig bakbenen och vilade på dom, istället för att bli kort och trippig som vi har problem med annars.

Men, domarn höll inte alls med då vi inte fick godkänt på många moment jag annars blir mer än godkänd på. T.ex första halten, inte ens den vart godkänd och det är inge större fel på den. Galoppfattningarna + galoppvolterna vart inte godkända. Det är liksom LB... Annat om det vore LA och uppåt. Vi gjorde ju allt på rätt ställen, inga missar, men det vanliga en häst som blir taggad/spänd och behöver komma igenom sig mer. 57,67% landade vi på. Men, det är ju en bedömningssport så det är bara att tacka och ta emot och försöka ännu hårdare nästa gång. :-)


Tack My som filmade!

Dressyrpass

Idag stod ett dressyrpass inför morgondagen på schemat. Jag var i valet och kvalet om jag skulle rida direkt efter jobbet, då det kom massa regnskurar, blev uppehåll, regnade, blev uppehåll. Men jag begav mig iväg då jag inte ville rida alltför sent då det blir så få timmar tills imornbitti då. Vi hade tur och blev typ inge blöta alls även om det småduggade lite. :-)
 
Red upp till paddan och började med att känna litegrann i skritten vilken var jättebra, gick över till trav och joggade igång henne i lättridning. Från allra första början var hon tittig och fjantig för ett konstant ljud som vi hade hela ridpasset, men det gick fort över och hon bjöd på en RIKTIGT trevlig känsla där jag hade henne mellan hand och skänkel! Fokuserade massor på min egna sits, hand och att ha min rumpa på plats. Därefter rida hennes bogar och bakdel på plats vilket som sagt gick asbra. Hon var riktigt trevlig. Himla kul att kunna hitta denhär känslan så tidigt in i passet. Arbetet har givit resultat! :-)
 
Gick sedan in på mittvolten och red på den, och på varje öppen sida la jag en volt utåt. Här jobbade jag i nedsittning, och jag tyckte jag hade koll på mina hjälper och sits hyffsat bra, men Bellsan hon försökte hänga sig hon i handen, som senaste lektionen. Men jag bara försökte rida ur henne det, och vara stadig själv, och tillslut så blev hon jättefin i volterna. Men det tog ett tag. :-) Gick sen över till vänster galopp vilken var JÄTTEFIN! Gudars. Men VAD jag måste rida nu. Alla som känner henne vet att hon kan galoppera o galoppera, och vill man sakta av så galopperar hon saktare och saktare typ. Men nu, tvärtom. För nu har jag henne med mig, och vi arbetar tillsammans. Så nu måste jag stödja henne istället, för annars saktar HON av! Hon tkr det är svinjobbigt, så jag måste rida med massa ben och säte. Komma ihåg att sitta på rumpan hela hela tiden.
 
Red förvänd 1-2 ggr, för sen behövde hon vila. Det gick iaf bra. Körde sen igång i höger galopp vilket gick super, hon var jättefin men det tog en liten stund innan jag hittade ridningen helt bra där. Gick sedan över i förvänd, och målet var att rida ett helt varv på spåret dvs två kortsidor. Vi klarade en långsida två ggr, och sen bröt hon av för jag slutade rida. Sista ggn jag tog om det så gick det skitbra, då RED jag, och vi fixade två kortsidor på raken, på ett bra sätt! Och sen red jag direkt snett igenom och kom ut i rätt varv igen. Jävlar anamma vad hon blev fin då! Gick in på en volt på samma sätt som den går i B:2an, och jäklar så fin. Precis sån böjning/ställning jag strävar efter. Så där avslutade jag.
 
Sen travade jag lång och låg i snirklar och volter, men nja. Det gick inte superbra, för höga krav tror jag. Avslutade när det gick hyffsat. Men bortsett från detta var det ett riktigt superpass!

Jag är så himla nöjd. Och det är fantastiskt kul att se hur både hon och jag suger åt oss av träningen för Gittan, och gör framsteg nästan varje pass. Bellson stärks, och kommer lättare och lättare till arbete fortare in i passet. Och jag hittar fler och fler knappar och får in känslan hur det ska vara, så vi hjälper liksom varandra nu. Och jäklar vad trevlig takt vi hittar i traven nu, superkul. Och galoppen är verkligen to die for! Den ska bli riktigt kul att fila vidare på.Står just nu och multitaskar.. bloggar och steker pannkakor, och så fort som e klara ska jag och E se på Hobbit. Älskar dom filmerna! Ska bli supermysigt. Pannkakor med glass och jordgubbar, och så har jag precis kommit hem från Maxi och handlat massa gotta. HÄÄÄRLIGT! :-) Blir snortidigt imornbitti så ska passa på att njuta nu.
 
 

Skrittur i kvällssol <3

Efter att ha jobbat 12 timmar idag begav jag mig till Bellson, borstade av henne och hoppade upp barbacka i repgrimman. Fick ta en vattendunk för att komma upp. Jag provade slänga mig upp genom att stå på en liiiten höjd, och B lite nedanför, men nej. Haha. Hon gillar verkligen inte hopp och fläng.. Och jag kom inte upp. Och hon supersur. Så jag gav upp, hämtade dunken och då var det inga problem. ;-)
 
Red en sväng i skogen upp till paddan för o kika om Linn och Jessica var där, vilket dom var. Red förbi en sväng, och på tillbakavägen var de klara så då skrittade vi tillsammans tillbaka till betet. :-)
 
Var en supermysig tur!! Nu har jag precis lagat korv stroganoff så jag har matlåda imorn, och ska ta och stänga ner här och lägga mig och kika film med lilla E. Imorgon vankas jobb, skicka några sålda saker, laga en del av ett täcke som ska säljas imorn, trimma hästen på banan samt smörja upp och göra iordning all utrustning inför en tiiiiidig lördagsmorgon.
 
Ha en fortsatt trevlig kväll!! :-)
 
 

Till Salu

 Två täcken plus en liner.  OBS! Linern är såld.
 
Amigo Hero Lite, brunt täcke med limegröna detaljer. 0 gram fyllning. 600D.
 
Amigo Bravo 100 gram, marinblått täcke med klarblå detaljer. 100 gram fyllning samt fäste för hals finns. 1200D.
 
Liner på 200 gram att fästa i Bravo-täcket för att kunna användas vid kallare årstid. SÅLD
 
Samtliga täcken är använda fåtalet ggr och i absolut toppskick! 140cm 

Jogging + MassörJossan

Imorse tog jag ut B för en liten kravlös joggingtur. Hon ville inte komma i hagen riktigt idag, vilket är första ggn sen hon släpptes på bete. Så det märktes ju av att hon tyckte det var jobbigt igår.. lillsnuttan. Sen vart hon svinsur när jag satte foten i stigbygeln och skulle hoppa upp, och de brukar inte heller hända. Så jag tänkte gör hon nåt mer nu så får hon vara.
 
Men vi följde planen och hon var positiv med ens jag kommit upp. Vi joggade på i alla gångarter och hon fick gå i fri form bara hon lyssnade på övergångarna vilket hon gjorde jättebra. Sen kommer avslappning och form när hon är redo, även om det bara är bitvis. Sen i galoppen fick hon bestämma tempot lite mer, och hon var superglad! Tog fyra galoppsträckor och hon skötte sig utmärkt.

Vi hade en riktigt mysig och härlig ridtur tillsammans! <3

Efter det körde jag upp henne till stallet i väntan på att massören skulle komma, vilket alltid är lika trevligt. :-) Och idag gick det skitbra, liksom senaste åren... men idag var det verkligen bra! Och beröm fick vi för att ha lagt om träningen i en så pass bra övergång, för B var inte överansträngd nånstans. Ej heller bakdelen som jag var lite nojjig för. Ne, superfin i kroppen, och jättesmå symtom på High Heelen. Enda jag ska göra är att skaka manke då hon är lite uppdragen i den. Inga tecken på att sadeln skulle vara fel heller. Skönt!
 
Så idag är en toppendag! :-) Förutom att jag insett att täckena jag köpte inte fungerar på henne. Provade regntäcket mer ingående idag och det sitter precis lika dåligt som mitt förra Amigo som jag köpte hem och testade. Så det ska säljas, och troligtvis även det andra täcket oxå. Lägger upp mer om det sen.

Dressyrträning

Idag var det dressyrträning igen. Gick inte så bra idag. I början trodde jag det skulle gå ganska bra, men B kändes faktiskt seg i bakkärran. Vilket hon var. Hon är lite trött.. Jag ska inte vara för hård mot mig själv för det fanns ju en del som funkade, vi fick bogar och bakdel ganska bra på plats, bitvis. Sen så det som gick BRA idag var vänstergaloppen, där vi red lite förvänd oxå. Den var superfin!
 
Men jag själv hade inte kroppen med mig idag, den var överallt och ingenstans. Jag kunde inte sitta ner som jag skulle, jag tappade röva, tappade magen, spända armar osv. På en trött häst som verkligen behövde hjälp med drivet idag. Hade hela hästen i handen.. och högergaloppen var katastrofal. Vi fick dessutom flytta oss ner till stora planen på slutet, och det var ju jätteläskigt enligt B då det stod massa läskiga hinder där. Så hon blev tokspänd och saken blev bara värre. Men G la ju upp passet efter det oxå, så jag fick lägga ner henne ordentligt i formen och försöka få henne så avspänd och lugn som möjligt, vilket gick BRA. :-)
 
Men som Gittan som sa... vi håller på att bygga om hästen, och mig, och hela mitt ridsätt. Två lektioner har gått spikrakt framåt i utvecklingen, så det är inte konstigt med ett bakslag eller om B börjar bli trött i bakkärran.

Har iaf ett bra upplägg inför tävlingen i helgen, vilket är den sista på 6 veckor för mig. Så det blir bra, kanske att jag lägger in någon veckas vila för B till och med. Men hur som helst blir det skönt med bara träning, och så massa härliga uteritter ett tag. :-)

Uteritt dressyrjobb

Det blev tillslut uppehåll även här på ön, även om det kom ett par skurar då jag höll på med Bellson, och två till under ridturen.. Men de gick över! ;-)

Hade tänkt mig en ganska kravlös uteritt idag då jag inte känt mig på topp, men väl på hästryggen blev jag sugen på att skrittjobba. Skänkelvikningar och öppnor, och då att hon ska vänta och sätta ner en fot i taget. Stressfröken där. Men, inte så lätt när hon är van att få gå på så vis. Hon tycker det är väldigt besvärligt när jag ber henne vänta och samtidigt att ställa sig, och runda sig för skänkeln. Men när jag väl får pejl på min sits och mina hjälper så faller även hon på plats, så det ger med sig. Men hon testar ju precis hela tiden, så jag får påminna och påminna.
 
Efter trav elr galopp blir hon ju extra taggad och svår att hålla ihop i övergången. Men jättefina galoppfattningar, och trevligt galopparbete om än att hon låg på litegrann. Men, man kan inte få allt. ;-)
 
Så jag är rätt nöjd med denna ridtur. En liten ta-igenom-ridtur. Verkar som att grejjerna satt bra på henne oxå, hallelulja. Imorgon är det träning!

Måndag

Måååndag :-) Solen sken och det var 22,5 grader vid 10-tiden imorse. Hur skönt som helst faktiskt! Tog en prommis ner till VC för ett ärende, sen vidare hem och gjorde lunch, innan jag och mor min for iväg på annat ärende. :-) Körde sedan hem henne och for sedan till Bergsåker för ett ärende, och sen slutligen till Matfors för att hämta täcken och damasker jag skulle köpa. Chansade och har köpt mig Amigo-täcken nu. Testat ett sådant förut, ett Mio. Men jag har läst att det skiljer i passform mellan Mio, Hero och Bravo. Så jag hoppas att dessa jag köpt nu ska passa. Det är ett Amigo Bravo Medium, ett Hero lite och ett liner till Bravo-täcket. Sen är det dressyrdamasker. Dock så kan dom vara för stora för B, men vi får väl se! Lär väl kunna sälja grejjerna om dom inte passar.
 

Väl i Matfors som var soligt och fint tänkte jag att yes, jag ska rida när jag kommer hem. Möts av detta på andra sidan stan och ångrade mig fort... Men det brukar alltid spricka upp förr elr senare så det får bli en tur lite senare istället. Har maten på spisen så passar på att ge kroppen lite föda innan. ;-) Hinner nog inte träna ikväll, för hästen SKA ut idag, och då får min träning lida istället.


Bravo-täcket


Damaskerna
 

Dressyrtävling dag 2 (FILM)

Då har vi tävlat idag igen, denna gång i Matfors. Jag hade mor min med mig, och en bra inställning motför igår! :-) Jag var lugn, glad och tillfreds! Hästen blev såklart likaså. :-D En jättebra framridning, där vi red lite olika delar av programmet lite här och där, och stämde av så det funkade, vilket det gjorde. Enda jag klagar på är högergaloppen som jag inte riktigt fick igenom, och att hon är väldigt bra på att lägga huvudet på sned just nu. Massören kommer nästa vecka, och så ska jag bli noggrannare att rida övningarna som underlättar för hennes High Heel, för det är därför hon lägger huvudet på sned.
 
Red en jättebra ritt oxå! Jag är jättejättenöjd. :-) Jag har nog aldrig varit så fokuserad och före, och förberedande. Och Bells lyssnade väldigt fint!! Hon blir såklart som vanligt spänd och taggad, men hon försöker verkligen. Så det är där vi får våra nedslag, på att hon inte är tillräckligt lösgjord och avspänd.
 
Dock så var det en domare som dömde hårt fick jag höra innan ritten, och när jag kollade på min % plus de som låg på resultatlistan så kunde jag hålla med om det. Hon dömde ju dock alla lågt, så det var ju jämnt. :-) Så som ekipage blev vi inte "nerdömda", utan en hård domare helt enkelt. 61,17% på en ritt som var bland de bästa jag ridit iaf. Där det inte fanns nå särskilda missar förutom två halvkapade hörnpasseringar. Men det gör mig inget, känslan var grym och jag är SJUKT nöjd! :-)
 

Dressyrtävling

Imorse klev jag upp 4.30!! Har aldrig klivit upp så tidigt, haha. Men de gick de å! For och hämtade B på betet och gjorde iordning henne, och vid 6.30 for i från ön för att hämta upp våran hästskötare Emmy.
 
På framridningen försökte jag rida enligt samma sätt jag fått träna för G, men jag var av någon anledning jättenervös denna tävling... ?! Så jag var spänd, sur (såg ut som en redig surpuppa på bilderna) och fick inte till det. B kände förmodligen av min stämning, för hon var liksom mer motsträvig än vanligt, och väldigt laddad.. hon känner ju oxå av tävlingsstämning. :-)
 
Inne på banan hann jag rida fram ett par minuter innan startsignal, och där blev hon väldigt fin och avslappnad. När vi fick startsignal hade jag en bra trav att utgå från, hon bjuder på ett bra driv och tempo bakifrån känns det som. Som jag kan rida vidare på. I volterna blev hon väldigt rak, och jag fick inte igenom henne. Avsaktning/halt vid domarn, katastrof. Hon ville inte.... Skritten, KANON! aldrig ridit så bra skrittprogram. Bellie passade/taktade ingenting, och kunde slappna av och skritta. Blev spänd o lite kort i steget när tyglarna  togs dock.
 
Galoppen OK, fattningarna bra, men rak som attan i volterna. Okej i längningarna. Ganska påverkbar efter galoppen, inte fullt lika taggad som hon brukar. Efter halten vid domarn som var katastrof gick det ganska bra på uppridningen mot domarn.
 
Jag var väl ganska nöjd när jag kom ut, och på 62,67% ska jag inte vara missnöjd. Men jag är det.. För det känns som jag kört fast lite nu och inte vet hur jag ska rida henne på tävling.. För nu går det så bra på träning och det sättet verkar inte funka på tävling för det är så mkt annat runtomkring. Så frågan är om jag ska fokusera på lite annat helt enkelt. Får klura på den. Såg filmen oxå, hon var sjukt öppen i formen :S ... så då blev jag oxå lite less. Hur rider jag liksom? Jaja, nya tag!
 
 

Vilken dag! :-P

Gudars.. äntligen har min kropp fått i sig föda! Och huvudvärken börjar avta. Jag slutade jobbet 15.30, och skulle hinna rida innan min intervallträning 19.30. Hinner inte jag äta senast 2 timmar innan en sån träning, då blire ingen mat. Och vad händer när jag kom till betet? Jo, världens jäkla storm, följt av ett RIKTIGT regnväder. Jag kurerade mig i bilen och satt där en halvtimme ganska exakt, innan jag bestämde mig för att det fick räcka. Så jag tog ut B ur hagen och gjorde iordning för ridtur.
 
Precis när jag sadlat o gjort klar henne slutar det regna, hallelulja! Hade planerat en ganska så kravlös tur i alla gångarter, lite på hennes villkor. Det vart en riktigt bra ridtur faktiskt! Jag smyger in mina nya metoder och verktyg och ser hur hon svarar, och hon svarade riktigt bra idag så jag kunde bestämma takt och tempo i skritt, efter en del arbete såklart, och traven var rätt trevlig. Hon var taggad idag, så hon låg ju på. Men hon försöker lyssna ändå. :-) La in lite galopp och då fick hon bara rulla utan krav. Och VILKA fattningar! Nu när jag fattar för ytter. Hon tog rätt varenda gång. Och riktigt fina fattningar. Red skritt/galopp och sen ner till trav el skritt igen. Hon lyssnade ganska fint.
 
Red lite skänkelvikning på hemvägen, i skritt, och provade vad jag lärt mig på lektionen i förrgår. De gick bra! Jag fick in känslan.
 
Hon trivs riktigt bra med denhär ridningen oxå, lilla fröken Bus. <3

Bellson fick en knäpp när regnet kom, och for runt och vallade dom två stona i hagen, surade, backade och manade bort dom. Sen fick hon dampryck på dampryck. Fick med litegranna på film. :-) De är minsann inte ofta dendär sparkar bakut..
 
Iallafall, hem kom jag en timme innan min träning så det var bara att härda ut och inte stoppa nåt i tomhuvvet. Jag hade ätit två sockerkaks-bitar efter lunchen kl 12. Sen nada. Jag tänkte att det fick bära elr brista på träningen. Uppvärmningen kändes seg, jag var seg i kroppen, så jag trodde att nu får jag sänka ribban några steg. Men nix, efter uppvärmningen gick de toppen. Jag kände mig inte lika snabb som vanligt, men jävligt stark. I magen och i armarna. Riktigt stark, och det var knappt jobbigt? Övningar som brukar vara jättejobbiga. Så det tar sig, jag blir ju mer o mer stark i min kropp efter all träning. Kul! Efter träningen hade huvudvärken såklart blivit värre, de bara dunkade. Men nu efter mat och dusch mår jag prima!! Kollar på Brides Maids. :-)

Det blir tidig kväll för mig dock för jag ska upp tiiiiiidigt! Vill inte ens tänka på hur tidigt....

Skoning + dressyrträning

Imorse typ 06.45 blev jag tvungen att vakna då jag lovat E att skjutsa hem honom från verkstan. Sen bar det hem och fika frukost och sen ner till betet för att hämta B då hon skulle skos uppe i stallet 08.40. Efter det bar det av till Färsta för träning för bästa Gittan!

Idag stod skänkelvikning på schemat, som jag inte riktigt har fått in känslan på nånsin, så det passade helt perfekt. Så efter jag ridit fram 15-20 min i alla gångarter så körde vi igång i trav och skänkelvikning direkt. Jag fick rida snett igenom och skänkelvikning till x, sedan lägga en volt, och sen ut i skänkelvikning igen undan andra skänkeln. På andra långsidan fick jag rida öppna, vilket är så svårt att få alla delar på plats! Och jag mesar på lite för mkt, skulle behöva kämpa liiite till.

Kan säga att det tog ett tag innan min polett trillade ner. Jag bromsade, jag red för sakta, B kom ur takt, hon tvärade för mkt, jag hängde i inner. Etc etc. Men ju fler ggr vi red skänkelvikningen desto bättre gick det, och ganska så snart hittade jag vad vi strävade efter! En fjäderlätt kontakt i handen med en innerskänkel som jobbar emot yttertygel och man liksom bara flyter! I ett bra tempo. Jag får tänka på att sitta på rumpan, och vara rörlig i bäckenet som jag annars låser mig i. Och fluffa låren. Jäklar vad bra det gick att fluffa låren idag, jag orkade rida, i och med att överbenen slappnar av och jag kan använda mina underskänklar!! :-D

Efter skrittpaus fick jag ligga på en volt lite i trav för att hitta rätt igen, och öka/minska volten lite. Sen ganska fort körde vi igång i galopp, och denna gång tog det ett litet tag innan jag hittade ridningen för ytterhjälperna. Och HELVETE vilken galopp hon får! Och fattningarna är to die for. Jättefina fattningar. För jag har börjat fatta för ytter istället för att kränga på mig och fatta för inner. Hon svarar mkt bättre på ytter. Sen fick jag rida lite övergångar mellan denhär fina, runda, taktmässiga galoppen, och hitta rätt trav igen fort efteråt. Vilket gick jättebra! Nu när jag verkligen har henne mellan hand och skänkel så får hon inte lika lätt för att stressa upp sig, utan om jag bara ramar in henne så hakar hon på. :-)

Så vi jobbade övergångar, och sen fokus på galoppfattningen. Jag lutar mig framåt i bäckenet och släpper hennes bakdel. Jag släpper även tygeln. Så jag fick öva på att behålla kontakten, och sitta kvar på rumpan. Och jisses!! Vilka otroligt fina fattningar. Dom blev om möjligt ännu bättre. Sen fick jag öva på att sätta henne lite extra på bakdelen och be henne vänta lite mer. Gick kanonbra. :-) Och jag bara satt där, red och formade med benen medans händerna gjorde inte ett jäkla skit. Dom bara fanns där vid mankammen och gjorde ingenting. Hon var så fin!!

Ja, jag satt med ett stort leende stora delar av lektionen. Då vet man att man valt rätt tränare! Så jäkla nöjd. :-D


Vila + lite shopping

Idag vilar Bellson. :-) Jag har varit iväg och gjort och köpt lite nödvändigheter. Skickat ett schabrak, köpt kattmat. Sen for jag till Biltema och köpte karbinhakar, till Bauhaus och köpte pellets, sen till Hööks för att köpa hönät, snoddar och saltstenshållare. Igår hade vi städdag i stallet så hela boxen är skurad och rengjord, så lite nytt är alltid kul. B ska börja äta ur hönät för hon föredrar det. När hon hade hovbölden satte jag upp nät högt för att hon skulle slippa äta från marken, plus att veterinären rekomenderat mig att höja hennes äthöjd pga High Heel. Men jag har inte löst det än.
 
Men nu så. Dock ska hon INTE ha småmaskigt hönät. Jag har haft ett såntdär rött med stooora maskor på, och hon föredrar det före maten på marken som jag lägger dit. Men nu har jag köpt ett småmaskigt hönät från hööks ändå, som jag dock ska klippa sönder så det blir stora öglor. För tanken är inte att hon ska ha förlängd ättid eller äta mindre, utan bara att hon ska äta från högre höjd + att hon gillar att kämpa lite mer för maten än om den ligger helt utspridd i boxen.
 
Köpte även dom underbara silikonsnoddarna som är oslagbara. Först blev jag lite sur för de har börjat med nya, som var ljusbruna istför brunfärgen jag haft. Men så grävde jag lite och hittar två st av den gamla färgen. :-D Så dom slog jag till på! Köpte även två ringar att fästa i väggen så jag får upp hönätet. Och sist men inte minst en SKITFIN grimma till B... färgerna var gorgeous! Det stod Bellie på den. ;-)
 
 

Önskeinlägg :-)

Beatrice: Jag skulle vilja läsa mer om hur du tränade upp B, känner att jag behöver mer inspration till hur jag ska träna Morik bäst! :) Och B är ju dö snygg och er som ekipage är ju en super bra förebild!! :-D

Sen skulle jag också vilja läsa om hur du gör för att komma över/hantera osäkerheten i sadeln, du har ju skrivit en hel del om det i hoppningen, men på något vis kommer du över din osäkerhet och brilljerar, själv är jag väldigt osäker när det kommer till uteritter och hoppning (men det kanske beror på att jag inte hoppat så mycket) men jag vill inte att min osäkerhet ska påverka Morik, så har du några tips på det vore det toppen!! :-D
 
Svar: Hej! :-) För att träna upp Bellie och få en så hållbar och smidig häst under och efter omskolningen så la jag mycket fokus på stärkande övningar. Vi klättrade massor, minst 1 gång i veckan. Gymnastikhoppning, 1 gång i veckan ungefär. Sen ridning i lång och låg form, och i den, massa övergångar, tempoväxlingar. Inte bara rida runt runt. Utan det ska hela tiden hända något som gör att hästen måste ta i och vinkla bakbenen. Galoppfattningar, suverän träning som stärker bakdelen och kvalitén på galoppen. Det är bara att träna på!! :-)

Min osäkerhet och rädsla i hoppningen går i vågor. Den har jag haft i nu 7 år. Från början var det så illa att jag inte vågade trava över bommar ens. Det absolut viktigaste, och egentligen enda sättet, är att ta det i sin egna takt. Att börja där man är trygg, om det så är en bom på marken. Sedan höjer man allt eftersom man känner att det funkar. Jag har fått backa många ggr för att det blivit blackout i huvudet och jag brytit ihop igen. När man provar en högre höjd eller på annat sätt väljer att utmana sig själv, så är det viktigt att man vet, och tänker på att OM det inte går som planerat, så kan man ALLTID backa bandet och sänka till komfort-zonen igen. Och så rider man på den nivån ett tag till.

Den mentala biten är enormt viktig. Man måste hela tiden aktivt jobba med sin hjärna, tankesätt och inställning. Man måste tänka positivt, fake it til you make it. Tänka att man fixar det, att det kommer gå bra osv. Eller inte tänka alls. Bara ta allt som det kommer men göra det utan att tänka. För det gör iaf jag oftast för mkt av, tänker. Men trycker jag undan tankarna och bara rider, så går det som en dans. Det är ju som sagt 7 års arbete och jag är inte fri rädslan än. Den kommer nog alltid komma och gå. En del fixar nog att få bort den, men för mig är den så djupt rotad, och så länge jag har en häst som Bellie så är det på denhär nivån jag kommer vara. Hon fixar inte att hjälpa mig, utan hon behöver själv all hjälp och stöd hon kan få. Hade jag haft en häst med annat psyke tror jag rädslan skulle vara borta för längesen.
 
När du rider ut, så försök dedär med att inte tänka alls. Eller bara positivt. Börja inte fundera så mycket på det du är rädd för. Men det är dock bra att veta VAD du är rädd för och varför. Mycket kan hända men så är det i alla situationer. Även när man kör bil. Är ute och går. Det är inte bra att gå och vara rädd, för man blir så begränsad. Men när du rider ut så gör det du klarar av. Vill du bara skritta, gör bara det om du är trygg i det. Vill du bara rida en särskild slinga, eller undvika att rida längs en väg, gör det då. Eller led hästen i situationer du blir rädd. Svårt att tipsa när jag inte riktigt vet vad du är rädd för och i vilka situationer. :-)
 
 

Dressyr

Idag red jag och Linn till Ark och trimmade små pollarna våra. ;-) Jag har gjort värsta grejen av dehär passet, för jag velat lyckas åstadkomma det jag lär mig på lektionerna, men är osäker på att jag ska fixa det. Så då blir jag nervös och går och tänker och tänker. Försöker få bort det men. ;-) Hur som helst lyckades jag bra! Jag satte upp en bra plan och realistiska mål.
 
Först fick hon trava och galoppera fram helt kravlöst, för att få bort lite spänningar. Sen efter skrittpaus körde vi igång arbetet. Började på en stor oval mittvolt i skritt, där målet är att hon ska vänta på mig, samtidigt ställa sig och forma sig längs volten. I vänster varv vill hon bli förböjd i halsen, och skjuta ut högerbogen. Det brukar jag tycka är suveränt för hon är så mjuk och fin så. ;-) Men nu har G fått mig att förstå hur hon egentligen ska gå, och sambandet mellan min innerskänkel och yttertygel. Så nu rätar jag på henne så att hon blir mer rak i halsen, och får in ytterbogen. Vänstervarvet är helt klart enklast! Alltid varit. Högervarvet då skjuter hon in högerbogen. När jag trycker ut den och får den på plats, då far rumpan hennes ut istället. Så där är det mer att hålla reda på. Sen mitt i allt vill hon gärna streta med huvudet och slippa ställa sig, och spåra på volten. Mkt att ha koll på.
 
Men de gick skitbra faktiskt. Hon har verkligen verkligen sugit åt sig av träningen, som jag sagt flera ggr. Hon kommer 10ggr snabbare till arbetet nu än första ggn. Hon är smart lilla häst. Och inte blir hon nå sur eller frustrerad heller när jag är så konsekvent och tjurig att hon ska börja vänta, utan hon gör det om än med lite åsikter ibland.
 
Gick vidare till traven som var jättefin! Men jag blev trött fort. Tänkte på att fluffa låren och inte klämma mig fast, vilket gick fint. Red lite övergångar, och försökte bibehålla skritten vi jobbat fram, även om det är svårt. B tkr att när man väl börjat trava/galoppera så äre det som gäller resten av turen. ;-)

Avslutade med galopp i båda varven, lite volter, någon långsida, innan jag gjorde en volt tillbaka och red förvänd. Jag rider hela ena kortsidan i förvänd, sen rakt fram några språng innan hon får sakta av. Idag gick högern fantastiskt bra! Hon bröt av andra hörnet för jag inte red ordentligt, första ggn. Men andra ggn satte vi den! Så då gick vi över till vänster, som hon hade svårare för idag. Hon kändes lite isär. Det är förstås jobbigt för henne att arbeta på dehär sättet, att hon inte orkar lika mkt. Men jag gjorde om två ggr tror jag sen satt den! :-)
 
Det är helt sjukt vad EN enda lektion kan göra. Idag när jag galopperade kom vi väldigt nära kvalitén på galoppen Gittan lockade fram, där B är väldigt fin och ridbar. Helt enorm skillnad motför annars. Jag blir nästan uteslutande dragande i inner, hennes innerbog trycks inåt och hela vi liksom bara... motarbetar varandra. Men nu behöver jag knappt ta i inner?! Hon liksom håller sig på spåret och spårar, med hjälp av att jag ger henne vissa signaler ibland och parerar henne och hjälper henne hålla igång. Men jag behöver inte använda nån dragande tygel för att hon drar iväg el liknande. Jag bara sätter mig på rumpan och använder ytterhjälperna. Gud vad roligt!! :-D Detta kommer bli så bra. Nu SKA jag fortsätta träna regelbundet för tränare i dressyr. Det kan bli riktigt bra.
 
 

RSS 2.0