Dressyr

Idag så skrittade jag först ut ca 10 min, och jobbade lite halvhalter först. Sedan travade vi fram och fortsatte med halvhalterna, och fokus på att jag ska ge eftergift så jag inte blir ett femte ben för henne. Hon var fin! Lite tittig och spänd, men lydig och fin ändå. :-)
 
Gick sedan in i paddocken och red lite programdelar från LB:1. Hon var så duktig!! Dendär trevliga, avspända och taktmässiga traven. Underbart. Sedan galopperade vi programdelar oxå, och hon var fin där med. Lite läskigt i ena hörnet så där fick vi rida om några ggr.
 
Dutti tjej. :-)

Galen tös

Idag så blev det en uteritt på ca 1 timme och en kvart med Bellabus. Red först bortöver och red fram i skritt och trav, övergångar, halter, ryggningar, osv. Hon var spänd emellanåt, och fin emellanåt. Mycket vårkänslor i kroppen fortfarande,  så jag har is i magen och inte för mkt krav.
 
Sedan gick vi till rakbanan och galoppjobbade lite.  Efter senaste passet där så visste hon var som skulle komma, så idag var hon faktiskt 7 resor värre. Men jag var bara lugn och löste situationen väldigt bra. Och ju längre vi jobbade desto mer insåg hon att hon inte behövde hetsa järnet, och lugnade sig väldigt bra. Så jag är nöjd med passet iallafall. Alltså, jag vet vad jag har att vänta mig och vi löste det på bästa sätt Bellabus och jag. ;-)
 
 

Tors och Fre

I torsdags så blåste det rätt rejält, men Bella behövde gå så vi red ut en sväng bort till rakbanan. Först skrittade och travade jag fram på annat håll, och fortsatte med halvhalter, övergångar, halter och ryggning. Det gick bra, hon var rätt fin! Vi hittar en väldigt trevlig trav nu för tiden. :-D
 
Sedan var dagens planer att hon skulle få galoppera lite på rakbanan. Det har jag inte gjort en enda gång sen jag flyttade henne hit, för vi red dit någon gång per år med sällskap och typ rejsade.. så hon har knappt gått att trava här då hon blir så taggad. Men jag gav mig tusan på att det skulle fungera. Och det gjorde det! Från början var hon som en laddad liten köttbulle, och hon blev rätt stark. Men jag började med att galoppera på bortavägen, för då blir hon mindre het. Sedan provade jag på hemvägen, och då blev hon lite starkare. Men så vände jag igen, och så höll jag på. Och emellanåt när hon blev övertaggad så tänkte jag bara "Rak häst, och korsa bakbenen." Så jag flyttade henne för skänkeln, utan att bry mig om ställning elr form, utan bara med fokus på att korsa bakbenen. Och så fort hon började slappna av så gav jag ny fattning. Och detta funkade såå bra! För på slutet kunde jag galoppera hela vägen upp, i en rund och låg form utan problem. Hon var så fin. :-)
 
Så jag är supernöjd!
 
Igår vilade hon, och idag ska vi rida lektion. Herregud jag tror jag ridit en lektion på snart ett halvår..  eller iallafall 4-5 mån. Så det är dags att köra igång lite nu. Det ska bli spännande! Det är en tränare jag ridit för ca 3-4 ggr för några år sen, som jag tyckte var bra.

Dagarna två

Red ut Bellabus en sväng igår efter jobbet. Vi var ute 1,5 timme, och gjorde lite allt möjligt. Först skrittade vi fram såklart, och sedan började vi jobba övergångar skritt/trav, och där var hon fin. Jobbade vidare med halvhalterna. När dom inte funkar så gör jag övergångar till skritt eller halt istället, för då blir hon tillslut mer uppmärksam igen.
 
Sedan jobbade vi lite galoppfattningar och skritt på travbanan, rundbanan, men vi hann med typ tre högergalopper, väldigt bra såna, innan det kom en travhäst. Då ballade Bella ur helt, jösses! Haha. Hon blev så vansinnigt taggad. Galopperade i sidled, studsade och for.. kändes väldigt explosiv. xD Efter det kunde hon inte skritta alls. Det var en gångart mellan skritt och trav typ, tur jag är van.. tur jag har tålamod. Hon är väldigt krävande just nu. ;-)
 
Sedan jobbade vi lite dressyr i serpentiner, och tränade på vändningar på en äng med snö kvar, så hon fick slappna av lite. Och det gick väl helt okej, det gick så bra det kunde. Sedan trippade hon vidare uppför en backe där hon fick klättra lite.. Och sedan skrittade vi hemöver.
 
Eftersom jag är van med hur hon fungerar så blir jag inte frustrerad längre, det är så skönt. Hon har ju massvis av spralliga känslor i kroppen som hon inte kan styra just nu, och då får man göra det bästa av situationen.
 

Idag skrittade vi ut i området först, och joggade lite på hemvägen. Sedan gick vi in till paddocken och jobbade en del joggingarbete, med fokus på avslappning och halvhalter. Hon var så duktig! Fin. :-) Det tar sig.. Men det är mkt att tänka på för mig med, men vi får till det rätt bra. Sedan la jag in lite längningar när det var läge. Duktig guldpuppa! <3

Pigg brutta

Imorse tog jag en härlig cykeltur till stallet 06.40, och tog ut hästarna. Fixade sedan stallet och tog in Bella för en ridtur. :-)
 
Vi red ut 1 timme. Först skritt- och trav på bortavägen där jag stämde av med halvhalter. Hon svarade superbra på dessa. :-) Sedan kom vi fram till en äng där det låg jämnt med snö, där jag tänkte låta henne galoppera lite. Vet inte riktigt hur jag tänkte där med tanke på att hon gått lugnt i 1 månad och har vårkänslor.. Hon vart sååå pigg! Haha. Hon vart svinstark, och hade jag inte fått in henne på volt där hade hon lätt dragit hemöver.. Hon började studsa och greja så fort jag fick henne att spåra, och så bytte hon faktiskt galopp oxå. Lilla damen.. Vi gav oss efter några varv, och sedan försökte vi skritta hemöver.
 
Skritta fanns dock inte på kartan efter denna galopp.. Hon gick i sidled, trippade, grisepassade och hade sig. Men tillslut började hon slappna av och skritta hyffsat normalt. ;-)

Update

Long time no see ;) Bella var till veterinären i måndags för en tandkoll och vaccinering. Det var i stort sett ingenting att göra i Bellas mun. Det var en tand som börjat vrida sig, men Gun skulle höra av sig till Gunnar och fråga om det behövdes göra något åt det eller inte. Troligtvis inte. I övrigt ville hon inte göra nånting egentligen. Hon safeade och raspade typ 15 sekunder på ett ställe där det möööjligen skulle kunna kännas vid tygeltag osv. Så det tog hon bort. Men annars, nada. Hon sa att jag kunde kolla Bellas tänder varannat år.
 
Sedan dess har hon vilat, alltså i 4 dagar. Tills idag. Jag har inte haft tid att rida så det passade bra med tanke på vaccineringen.
 
Idag skrittade vi ut 50 minuter i modd-snön. Det är så pissigt underlag just nu. :o Men väldigt härligt med vårkänslor. Dock så kan ju Bellas vårkänslor få dämpa sig lite, för hon ser spöken överallt. Haha hon är så söt.. hon var så rädd för 4 st grindar idag, hon är ju rädd för staket/grindar i vanliga fall, men såhär i vår-tider så är det extra läskigt! hualigen. ;-)
 
 

Dressyr

Idag blev det lite dressyr, ett pass på totalt 40 minuter. Då skrittade vi fram ca 10 av dom, och av likaså. Skrittade fram ute i kvarteret först, på lång tygel och bara lät henne vara. :-) Sedan tog jag tyglarna när vi började närma oss paddocken, och då började jag med lite halvhalter.
 
När vi kom in i paddocken kände jag genast att hon blev .. hon får typ prestationsångest eller något. För hon börjar spänna sig, och så går hon runt och gissar på vad vi ska göra, när vi ska svänga, osv. Hon tar väldigt mycket egna initiativ, samtidigt som hon rinner iväg.
 
Så jag la in en massa vändningar, där jag vände framdelen i hörnen. Och sedan var jag noggrann med halvhalterna, för dom gick inte igenom till en början. Dom har ju gått igenom toppen domhär dagarna när jag ridit ut, men när vi är i paddan ja då börjar hon att fjanta sig. Men tid och tålamod bara så går det. ;-) Red lite skänkelvikningar oxå. Inte så superbra flyt, men helt okej. Rider henne lite motställd undan vänster skänkel och då får jag bättre koll på högerbogen.
 
Sedan började vi trava, och jag kände direkt att hon började spänna sig och gissa vart vi skulle, om vi kanske skulle fatta galopp, osv. Så jag red bara en jäkla massa halvhalter, och bitvis började hon lugna sig. Men så började hon stressa upp sig igen, och så höll vi på en stund. Jag fick till en bra känsla i vänster varv, och avslutade sedan i höger varv tills jag fick rätt känsla. Och det sa bara klick så trillade poletten ner och hon blev såå trevlig! Loss och fin i kropp och knopp.. Och supertrevlig trav.

Jag är nöjd! Jag jobbar mycket med hennes hjärna just nu. När hjärnan lugnat sig och är i fas, så avslutar vi. ;-)

Gårdagen + idag

Igår så tog jag och Bella en sväng efter jobbet på ca 40 minuter. Inte så lång tur. :-) Vi jobbade mycket med skritt- och travövergångar, och även halvhalter mot slutet. Hon var rätt pigg, men ändå fin och trevlig att jobba med. Men jag fick tänka på att vara konsekvent och tydlig, och inte fastna i någon hjälp, utan vara kvick själv.
 
Idag fortsatte jag arbetet med halvhalterna, och det gick väldigt bra. Skrittade först en bit innan jag kände av läget i trav. Det är plusgrader och sol hos oss idag så hjärnspökena hälsade på litegrann, haha. Men hon gjorde ändå det hon skulle, så hon var duktig! Red övergångar i trav, och sen övergick jag till endast halvhalter för att få henne att vänta bättre och självmant samla upp sig lite. Sedan kom vi till rundbanan och där körde jag galopp två varv, ett varv i vardera galopp. Det gick förvånansvärt bra, och halvhalterna gick igenom även i galopp. Annars blir jag så slarvig där och istället hamnar vi i ett läge där vi bara drar eller håller i varandra, men nu blev det stor skillnad.
 

Uppdatering

Senast jag skrev så red jag ett pass delvis ut, delvis i paddocken. Dagen efter var hon återigen varm i sin hov... och jag kände att ja, då är det dags att kolla upp det helt enkelt. Så jag bokade tid hos min favoritveterinär Per, och hade tid igår, onsdag. Han är så fantastisk! Noggrann, förklarar allt i minsta detalj, ser helheten.. Sen känner han B och mig sen innan och det underlättar tkr jag.
 
Han började med att kolla henne i rörelse rakt fram i skritt och trav, och tyckte som vanligt att hon är så himla fin! Välmusklad, bärig och luftig i sina rörelser. Sedan kände han, klämde och hade sig. Och förklarade att han såg ingenting som tyder på att man behöver gå vidare, ingen svullnad eller annat nånstans. Jag sa att jag skulle bli lugn av böjprov, så så fick det bli. Han böjde och provocerade rejält, och Bella stod helt obrydd. Och hon var helt ohalt. Det var ju det som jag isåfall var orolig för, att hon skulle ha en ledinflammation på gång. Men nä, helt ohalt.
 
Vi gick sedan ner och kikade på henne i rörelse och hade en plan, att ser hon likadan ut som alltid så ger vi oss. Om hon ser halt ut på vänster fram eller störd i när det benet sätts ner i backen, så går vi vidare. Men hon såg ut precis som hon gör normalt. :-)
 
 
Jag har även köpt en ny bil, med 4wd, och jäklar i min lilla låda vilken skillnad. Jag satt med hakan nere i bilgolvet. Denna är ingenting jämfört med lillvofflan. Jösses, hur har jag klarat mig utan 4hjulsdrift!?
 
 
Så idag har jag ridit en sväng, superhärligt! Blev endast skritt, i hackamore. Men hon fick plumsa en bra bit med ganska tung snö, och sen lite klättring på det. Och en rejäl avskrittning hem. Men alltså.. jag tror jag mesar.. hon blir inte ens flåsig. :o Hon har sån jäkla kondition denna dam.
 
Imorgon tror jag att vi ska jogga lite längs vägarna. :-)
 
 

Uteritt

Igår så var det riktig regn-rusk-väder, så Bellabus fick vila.
 
Idag så har vi ridit ut en sväng, kombinerat med att rida i paddocken. :-) Skrittade först ca 30-40 min, och red lite skänkelvikningar, och senare halter och halvhalter. Hon var väldigt fin! Duktig tjej. :-) Sen blev hon spänd på hemvägen, så jag struntade i traven och fortsatte skrittjobba. Mot slutet så joggade jag henne lite och hon kändes kanontrevlig!
 
Sen gick vi in i paddocken där det är lite blötsnö, så då fick hon jobba lite. Vi var där i 10 minuter och det gick väldigt bra. Travade långsidorna, skritt genom hörnen, och sedan la jag in galopp efter en volt tillbaka i skritt i hörnet. Fin var hon! Men kändes som hon var isär i vänstergaloppen, och så har hon känts på sistone. Hon brukar vara mer ihop där. Men högern var helt okej, den har fått lite mer sväv känns det som.
 
Travade sedan av på plant underlag en bit, och sedan avskrittning. :-) Duktig tös idag!
 
 

RSS 2.0