Dressyr/reparera

Idag red jag till paddocken för lite dressyr. Jag var lite nervös eftersom det är typ nu det gäller, denna vecka. Jag gick in och nollade mitt huvud och bestämde mig för att strunta i alla krav som jag haft senaste tiden, och jag bestämde mig för att endast rida utefter vad B ville.
 
Så jag började i skritt, med kantiga serpentinbågar och så la jag in halter däremellan. Hon var lång och rak i kroppen, men jag red på enligt planen med lite vändande ytterhjälper och smått letande innertygel. När hon började mjukna la jag in skänkelvikningar på halva diagonalerna, och så tillbaka åt andra hållet. Det kändes bra faktiskt. När hon var redo joggade jag igång henne på samma sätt med skänkelvikning, och med fokus att bibehålla avslappning och gung. Hon hade väldigt fint gung i kroppen och därav en väldigt bra takt i traven.
 
Den gungiga traven har vi inte hittat till på länge. Den har liksom funkat lite snabbt i början av passen, men sen försvunnit. Men nu hade vi alltså gunget kvar hela passet.
 
Jag la sen in galopp i först vänster varv, med fortsatt fokus på avslappning och gung. Och hon var fin! Jag provade la in någon volt med lite innerskänkel, och hon svarade fint. Jag red med väldigt slappa tyglar typ hela passet, och hon bar sig själv så bra.
 
Sedan höger galopp, och den bröt hon av i några ggr, men hon har definitivt fått förbättrat utgångsläge i den galoppen. Den är av bättre kvalité nu, större kliv. Hon var fin här oxå! Även fast hon vart spänd och körde upp huvudet pga en mopedåkare, så kändes inte galoppen dålig för det.
 
Sedan när jag bröt av till trav hittade vi enkelt den gungiga traven igen, utan stress elr ngt.
 
Så, känslan efter detta pass? Reparera! Ja. Min häst behöver reparation, ingen veterinär. Så känns det nu. Ringde och rådgjorde med massören och hon sa go for it. Så denna vecka ut kör jag lite reparera-tänk, sen i början av nästa vecka provar jag att plocka upp henne lite och se vad som händer. Helgen som kommer därpå så har jag dressyrkurs för Ingela som jag kommer att åka på om allt går som det ska.

Update

Det är på tiden för en liten update ang. Bellabus. :-) Vi startade ju tävlingen i söndags, och redan på framridningen så kändes hon lika dålig som hon gjorde de andra två dressyrpassen samma vecka. Två pass. Vila två dgr, och uteritt två dgr. Uteritterna var hon fin på. Men det är alltså dressyrpassen som krånglat rejält.
 
Så först så kändes det väldigt illa, men sen började jag sitta ner och rida program, och helt plötsligt blev hon ridbar igen. Precis som på de andra två dressyrpassen. Sen blev hon oridbar igen. Och så pendlade det lite. Det kändes ändå ganska okej inför ritten.
 
Men väl inne på banan, total katastrof. Hon blev som en fiolsträng. Och hon bara sprang, och låg på nå grymt mkt i min hand. Fick henne inte att slappna av i bakdelen alls, hon bara öste på och lyssnade inte öht. Så jag fick lägga in en halt en gång i galoppen för hon bara brassade på, genade i hörnen osv. Och då blev hon upprörd och började studsa och ha sig. Sedan fick jag hjärnsläpp efter det och glömde vägen, så det blev då en volt där.
 
Så det kändes inte så roligt, för jag misstänkte då att det är något fel på henne. Elr, jag tar detta som att min häst försöker säga mig något. Sen om det är ngt fel på henne elr om hon behöver en liten paus för antingen kropp eller knopp, så ja, men nånting försöker hon säga helt klart.
 
Jag hade ganska lägligt bokat in Jossan (massören) tills på onsdagen, och det är alltså tredje besöket med tre veckors mellanrum hon kommer, för att B inte sett så bra ut som hon kan. Men å andra sidan har massören inte sett henne sen innan skadan heller, så den kan ju göra sitt.
 
Vi började kika på henne på volten, och utgångsläget idag var bättre än det varit efter behandling resterande två ggr. Vilket är bra. Sedan behandlade hon henne i stallet, och hon berömde henne över hur fin hon blivit och att hon fått mkt bättre rörlighet i kroppen osv. Och det kändes ju kanonbra.

Sedan kikade vi på henne igen efter behandling, och ja, hon såg bättre ut. Bättre gung och bättre sväv liksom. Men ändå lite snabb i höger bak i höger varv, högt. Så antingen är det en rörelsestörning hon kommer att ha pga alla sina stora skador i bakbenen, eller så är det ett bakknä som är på G att bli inflammerat. Tror vi. Så, Jossan sa att hon kommer inte att komma ut någe mer nu.

Bella har vilat sen tävlingen i söndags, och vilar sista dagen idag. Så en veckas vila har hon haft nu, och imorgon ska jag börja rida igen. Jag ska rida som vanligt och känna efter hur hon känns. Om hon känns fin igen och fortsätter att kännas bra, så är det bara att tuta och köra. Men känner jag att hon fortf. känns kackig eller att hon blir kackig närmaste veckan, då blir det in till doktorn för en vet.check.
 
Så så ser planen ut nu. Jag var och kollade henne på lina igår, och jag inbillar mig att det såg lite bättre ut. Men vi hade inte bästa förutsättningarna så, men jag inbillade mig iaf att det var ngt bättre. Så, vi får se helt enkelt.

Dressyr

Idag var det dags för dressyr igen. Igår vilade hon, dagen efter lektionen, för att jag jobbade hela dagen. Så det fick bli så. Och idag ville jag rida igenom henne tills tävlingen på söndag. Men, ja.. Det var väldigt upp och ner idag. Mycket ner.
 
Jag började i skritt med att ställa henne på rakt spår, och lägga in halter osv, det vanliga. Det gick bra! Det kändes som att det skulle bli ett bra pass. Sedan när jag började jogga igång så kändes det först bra, men sen försvann den bra känslan. Fick liksom ingen koll på bogar och bakdel. Provade öppnor i trav och det gick okej, lite trögt så jag försökte få mer tempo. Gick helt okej, hon utförde rörelsen bra. Men sen när vi red ur det så fortsatte katastrofkänslan.
 
Det kändes riktigt illa. Jag var helt säker på att stryka mig från tävlingen på söndag. Sedan provade jag lite programdelar i trav, och helt plötsligt blir hon som förbytt och blir superfin! Då minsann gick det finfint att strutta runt i volterna och med bogar och bakdel på plats. Sedan slutade jag att rida program, och började med galopp, med övergångar. Katastrof. Alltså, katastrof. Hon var så stel, det gick inte att galoppera henne i vänster varv, sådär stel har jag aldrig upplevt henne. Hon brukar vara bäst i vänster galopp. Enklast, mjukast, hon blir lätt överställd i det varvet. Och nu var hon som en planka. Det funkade att rida öppna, det köpte hon, men sen blev det katastrof igen.
 
Jag hade ridit i typ en timme då och kände bara för att slita av mig håret typ. Men så kände jag att jag ville testa rida igenom hela LB:2an och det skulle få avgöra om jag skulle stryka mig eller inte på söndag.
 
Med ens jag vänder upp så blir hon som förbytt igen, och ger allt. Hon var med mig, och hon var hur fin som helst. Sneddade genom hörnen ngt så där la jag extra volter och red henne utåtställd och vände för ytter, då fick vi ytterbogen på plats och då blev hon ännu mer ridbar. Superfin! Och även i galopperna, inga problem att galoppera alls. Liksom what?! Vad hände..
 
Sedan travade jag av henne och hon hade jättefin takt och en rund, låg form. Och fin skritt hela vägen hem. Så ja, lite scizofrent pass. Men vi startar på söndag så får det gå som det går. Sedan kommer massören ut till veckan så då får vi se vad vi får för dom.
 

Dressyrlektion

Idag var det dags för dressyrlektion idag. Jag var i en helt annan värld mentalt, och var så förvirrad över allt nytt jag lärt mig och läst, osv. osv. osv. Att jag inte visste varken in eller ut. Så jag red så jävla dåligt.
 
När G kom så började vi jobba övergångar, och då fick jag bra tips för att komma ur min störda ridning. Och då blev det lite bättre, men det var av och till. Jag var så frustrerad. Orkar inte ens förklara passet. Iallafall inte första halvan av passet.
 
Efter en skrittpaus och lite positivt prat så kände jag mig lättare, och då körde vi igång igen. Och Bella var då superfin! Så vi övade övergångar mellan alla gångarter, men mest trav och galopp. Vilket vi verkligen behöver. Det jobbet var superbra! Jag är så nöjd. Högergaloppen blir riktigt trevlig när jag får till den, det gäller att jag  tänker öppna där. Då hamnar hon på plats och det känns så tydligt. Vi fick varva mellan att samla lite och rida framåt lite oxå, nyttigt. I höger varv är det svårt att rida framåt, men vi tragglar på. I vänster varv känns det som en dans nästan.
 
Så, jag är glad att passet avslutades på ett bra sätt. Och efter en del analyserande har jag bestämt mig för att återgå till min lite mer avvaktande ridning, och inte rida för att få en superkvick häst, för det har jag redan. Hon gör allt jag ber om jag bara gör rätt. Att börja bli kvick hit och dit och kräva gensvar nu osv gör mig bara stressad, och såklart blir det inte bra för B när jag är stressad. Så vi återgår till våran stil och tar en sak i taget, och kör på positiv förstärkning. När hon hamnar mellan hjälperna så är hon så lyhörd och fin. Det funkar bra för oss.

Uteritt på Bellabus

Idag blev det som planerat en uteritt igen, med fokus på förhållningar. Jag red bort över mot grusvägarna idag, och där höll vi till. Skrittade en bra bit först, och sedan började vi med att stämma av skritten. Hon var lite trutig och tyckte jag var dryg som bad om förhållningar. Kortade tyglarna en del och det blev genast bättre. Sedan körde vi igång i trav, och hon hade riktigt riktigt trevlig trav. En såndär trav man aldrig vill sluta rida i, man bara svävar fram och sitter med ett stort leende.
 
Red tempoväxlingar varvat med övergångar. Det berodde lite på B. När hon blir lite tittig och spänd på vissa ställen är det bättre med övergångar, och när hon kan slappna av mer och koncentrera sig så är det bättre med tempoväxlingar. För då kan hon stärka sig i det jobbet. Hon var superfin!

På hemvägen planerade jag för galoppjobb i form av skritt/galoppövergångar. Och det gick oxå bra. I början vart hon taggad och hade svårt för att slappna av, men jag satt bara lugnt och fortsatte ta förhållningar med sätet. Och så ny fattning när det var läge för det. Hon blev bara bättre och bättre, och tillslut tog hon riktigt fina fattningar, och behöll en rund, låg form i galoppen, och lyckades sakta av till skritt ifrån båda galopperna. Duktig tjej! Högergaloppen vart faktiskt riktigt fin och påverkbar på slutet, och DET mina vänner, är inte ofta det händer på en uteritt där jag inte har volter att tillgå. Så det kändes riktigt bra.
 
Avslutade med lite jogg på hemvägen, men hon blev lite spänd och hastig, men ändå helt okej. Skrittade sedan sista 20 min hem.
 
 

Uteritt

Idag blev det en uteritt i finvädret på Bellabus. Det blev en joggingrunda i skogen över stock och sten. Jag red övergångar mellan skritt och trav, med lite fokus på att plocka isär hjälperna. Fram = fram, och broms = broms. Och inte för tygeln då. Bella var fin, men pigg idag. Och lite ofokuserad. Så jag fick rygga henne ett antal ggr för att få tillbaka fokus. Hon blir väldigt fin efter halt/ryggning, då kommer hon tillbaka och svarar fint för halvhalter och förhållningar i traven sen. Men fokus försvinner lätt när man är ute i naturen, finns mycket skoj att kika på då. ;-)

Hon fick två friare galopper på ängarna oxå, men hon var rätt spänd där så jag fick allt kontrollera henne en del där ändå. Hade önskat att kunna släppa fram henne och låta henne runda sig, men när hon är sådär spänd så kan allt hända så då är det bättre med kontroll. ;-)

Imorgon blir det ännu en uteritt, då med fokus på förhållningar tror jag.
 
 

Dressyrtävling

Idag var det dags för dressyrtävling igen. Klockan ringde 05.00, men drog mig till 05.15 så det blev lite förskjutet med min tidsplan. Men iväg kom vi i rättan tid iallafall, hämtade upp mamman och for iväg mot Kramfors.

Jag vart riktigt nervös när vi började närma oss. Jag blir det när klubben inte är "som hemma". Alltså, inga hemmakiepage, inga ekipage jag känner osv. När jag kommer som en utböling haha. Då blir jag nervös. Så jag skakade och hackade tänder, haha. Jösses. Men det försvinner när jag hoppar upp, så även idag.

Jag red ganska mkt i skritt på framridningen. Drev framåt för att väcka bakbenen, la in halter och skänkelvikning på volt. De går allt bättre med skänkelvikningarna nu, hon svarar direkt. Ända sen det passet när jag var lite sträng med henne. Hon är så ambitiös och duktig. Om jag gör rätt gör hon det. Under framskrittningen kom jag även på en sak, varför hon känts så kantig och stel. Hon tar inte innerskänkeln. Jag har tappat innerskänkeln igen. Nu har det varit fokus på ytter ett tag, så nu har jag tappat inner. Så jag jobbade innerskänkel idag på framridningen. Forma forma forma. Och öppnor i alla gångarter. Det gick väldigt bra! Hon var fin. Men lite spänd och munnig.

Galopperade fram och fick då rida lite tempoväxlingar för att få igång henne. Även att påminna mig själv tusen gånger att sitta på RÖVEN. Allt blir så mycket bättre om jag gungar med. Högergaloppen vart kanonbra, helt otroligt. Jag red öppnor på långsidorna med lite tempo i, och samlade henne på kortsidorna. Fin var hon! HIttade en bra känsla efter lite arbete. Vad enkelt det blev när innerskänkeln hittade hem liksom. Och när röven hittar ner i sadeln. Annars kommer dedär spända, och även fyrtakten. Men sätter jag mig på röva så händer det grejer.

Väl inne på banan var hon jättefin! Hon kändes mycket mer avspänd och väntande än hon varit på tävling förr. Nästan så jag skulle ha väckt henne lite mer i traven. Men jag är verkligen hur nöjd som helst, det gick väldigt bra.

Vi red för en ny domare, och hon tyckte lika. 66,33% landade vi på, och klämde in oss på en tredje plats. Det höll hela vägen av totalt 26 ekipage. Jag kunde inte bli mer stolt!! :-D
 

Dressyrpass

Idag blev det ett dressyrpass som var planerat att bestå av jogging och lite programdelar. Men det fick jag planera om lite, för B var lite trött idag. Lite seg i bakkärran, och låg sov i hagen då jag kom osv. Så, inte på topp mao. Det är dåligt väder och det kan ha påverkat henne under natten oxå.
 
Så vi körde lite chill. Började i skritt, och drev framåt ganska mycket för att inte låta henne hänga i min hand ngt. Så varje gång hon började lägga lite vikt så bad jag henne ta i lite till i skritten, och då blev hon fin. Det gick till och med att göra fina halter för bara sätet när jag red på detta vis. Sedan joggade jag igång med lite övergångar och volter osv. Det var lite svårt med formningen, hon känns lite stel.. men övergångarna var fina.
 
Började sedan med vänster galopp, och la mig på stora 8an över hela ridbanan och red rättvänd vs förvänd galopp. Det tog ett bra tag innan jag fick igång bakkärran i galoppen idag. Hon var fyrtaktig och slö i baken, så jag fick verkligen rida igång röva på henne. Då blev hon jättefin! Så då la jag in förvänd galopp, och jag började även att sänka och runda hennes form. Hon var superfin där. :-)

Sedan över till höger galopp. Lite bättre startläge här. Men hon skjuter ut vänsterbogen nå otroligt alltså, och det är riktigt klurigt att få henne på plats. Jobbade likadant som i onsdags för Gittan, och likadant som hon gjorde då gjorde hon nu. Hon sparkade bakut två ggr när jag lyckades få henne rak. Hon tyckte det var riktigt besvärligt. Men hon kämpade på. Och när det gick bra så la jag ner henne i formen där oxå till en rund och låg form. Hon kom till en rätt okej formning tillslut, så jag fick liksom nöja mig. Hon kändes ju trött osv. så jag kan inte pressa hur mkt som helst.
 
Travade av ett par varv på lång tygel. :-)

Imorgon är det tävling, så får hoppas B är lite piggare och fräschare imorgon.

Dagens uteritt

Imorse klev jag upp klockan 7 för att rida. For upp till betet och tog ut B och  pysslade om henne plus masserade henne som vanligt innan ridpasset. Hoppade upp barbacka och med hackamore och drog iväg på en 50 min lång skrittur. Vi skrittade runt i klätterbackarna så hon fick jobba. Hon var pigg och spänd, men ändå rätt avspänd i kroppen. En bra skritt trots att hon var spänd. Så det var bra, jag är helt klart nöjd. :-)
 
 

Gårdagens dressyrlektion

Igår red jag dressyrlektion för Gittan. Jag hade ju fått lite inspo från bl.a artikeln jag länkade till här, och även hade jag fått inspo från en annan artikel jag snubblade in på. Så jag började passet med att hon skulle förflytta sig i skänkelvikning på volt, när jag bad om det. Annars tar det typ ett halvt varv innan hon svarar, hon börjar med att gå emot och inte vilja flytta sig. Men igår så provade jag att säga till henne, hon blev lite grinig, men hon lyssnade. Det är en balansgång det där. Jag har en otroligt positiv och ambitiös häst, och det är inte en häst man normalt bara säger till, så som sagt. Det är en balansgång.
 
Sedan när G kom så fick vi fortsätta jobba med skänkelvikningar. Jag har ju känt att jag har stora problem med att få henne att flytta undan höger skänkel, det blir liksom inte riktigt bra. Så jag fick träna på att verkligen rida framåt samtidigt som jag flyttar. Riktigt klurigt. Jag fick först rida skänkelvikning på långsidorna, och använda väggen som hjälp så att jag kunde rida på framåt samtidigt som jag flyttade henne. Sedan fick vi rida skänkelvikning på diagonalerna med samma tänk.
 
Det var väldigt klurigt, ett riktigt fulpass. Men jag var glad och höll humöret uppe, kämpade på, så det kändes ju inte dåligt, fast det var dåligt. Haha. Alltså, ni kanske hajar? Det var inte av kvalité det vi gjorde, men det kommer att ge kvalité i det långa loppet eftersom hon får töja och sträcka ut det jag inte riktigt lyckas med själv.
 
Sedan jobbade vi i galopp, och där fick vi verkligen igenom henne, och jag fick lite aha-upplevelser. Det gäller mest högergaloppen. Den var fyrtaktig och platt från början, och sen fick jag verkligen rida igång hennes bakben. Vända framdelen till bakdelen, rida henne på ytter, tänka rakställd/nästan utåt, och så rida på FRAMÅT. Superbra jobb för B. Och mig.
 
Vänstern gick som en dans, superfin! Och vi gjorde några övergångar vilka gick super. :-D
 
 

Renodling av hjälperna

Jag läste ett en bra artikel på Hippsons fb-sida igår. HÄR är länk till artikeln. Den handlar om att få glada och lyhörda hästar. Det var en bra artikel, och jag blev inspirerad av den. Jag har ju en grymt positiv och glad häst, men jag mesrider ibland och kanske ber om ngt, inte får nå svar, och sen gör jag ngt annat. Typ. Så jag blev inspirerad att faktiskt kräva det jag först bett om. Eller egentligen, det jag behöver göra är att bestämma mig för vad jag vill be om helt enkelt. Och sen göra det.
 
Jag red ut i skogen idag, Bellis var så fin! Jag hade tanken mot att renodla hjälperna, och samtidigt ha i åtanke att hon ska vara självbärig, inte hänga sig fram utan ha aktiv bakdel hela tiden. Och det funkade så bra. Jag red massvis av övergångar mellan skritt och trav, där jag sket i formen helt. Jag ville att hon skulle starta traven då jag bad om det, och sakta av till skritt för sätet, när jag bad om det. Inge handbroms. Och detta gjorde henne så fin, hon trampade på i en rund och låg form längs skogsvägarna. Uppåt och neråt gick vägarna, och massa rötter och grejjer som fick agera bommar. Hon var verkligen superfin.
 
Sen kom vi till en uppförsbacke där vi tog en galopp, och då stod jag i lättsits och hon fick rulla. Fin! Sedan fortsatte vi med övergångarna mellan skritt och trav, och sen kom vi till samma backe igen och tog andra galoppen. Superfin. :-)

Sen blev det skritt hela vägen hem, och hon behöll ryggswinget och en ganska bra takt hela vägen. Så duktig.
 
 
Regnet verkligen ÖSTE ner på oss innan jag sadlade. Jag tog ut henne i från hagen i världens spöregn, sen stod vi som två dränkta katter i typ en kvart tills det slutat. xD

Vila + friskvård

Idag fick Bella friskvård. ;-) Dvs massage. Nack- och halsmassage. Det behövdes, hon är lite spänd högst upp i nacken bakom öronen. Hon smaskade gott efteråt och såg riktigt nöjd ut.
 
En vilodag från ridning helt enkelt. Lite mys och pyssel. :-) Imorgon blir det en uteritt!

Tävlingsdebut

Imorse var det dags för tävlingsdebut sedan skadan i september, för Bellabus. :-) Vi red LB:2an, och den är ju omgjord för i år, så jag var lite nervös för att glömma programmet eller så, men det kom jag ihåg galant.
 
Bella var lite spänd som väntat, men jag red fram som jag gör hemma. Mycket skrittjobb, och se till att hon är med mig. Sedan jogging, och sedan lite jobb i form av öppnor. Hon var fin! Helt okej. :-)

Sedan gick jag ner till collectingring där det fick vara typ hur många ekipage som helst. Perfekt att kunna vänja hästen vid dressyrstaketet sådär innan starten. Där körde jag galoppjobbet, och till en början var hon spänd. Men sen började jag ställa inåt/utåt, och guida henne ner till en rundare och lägre form. Och då började hon koppla av. Det kändes helt okej. :-)
 
Sen var det dags att rida programmet. Och Bella var ju laddad, men duktig som attan. Hon försökte verkligen, hon gjorde sitt allra bästa. Hon taggar till och blir väldigt spänd bitvis, och i högergaloppen började hon slira ut med röva. Och jag fick den inte riktigt på plats där, så där fick vi typ 5,5or osv. Men känslan var BRA, jag är supernöjd. Jag vet vad vi behöver slipa på. Både B och jag gjorde vårat absolut bästa idag, och det är huvudsaken. Det landade på 65,167% och vi kammade hem femteplaceringen. SUPERKUL!
 
 

Uteritt

Idag blev det en uteritt längs vägarna för Bellabus. :-) Hon var betydligt behagligare att rida idag. Lugn och ganska avspänd. Det var ett bra pass överlag.
 
Jag hade fokus på förhållningar idag. Började i skritt, och sedan började jag jogga igång henne. Hon sökte sig ner till en rund, trevlig form. Övade tempoväxlingar i detta, och till en början lyssnade hon inte så bra, men sen hände ngt. Jag kunde reglera henne så sjukt bra bara för sätet, precis som jag vill ha det. Hon lyssnade galant!
 
Sedan la vi in lite övergångar, och dom tyckte hon var lite jobbiga nu när Gittan påminde mig om att sätta henne på bakdelen i igångsättningen och inte låta henne skjuta ifrån så värst, så då har vi inte lika fina övergångar som vi brukar. Jag får jobba lite mer för att få till dom helt enkelt. ;-)
 
Sedan vände vi hemöver, och då fick hon rulla i lite galopp. Jag kände att hon hade en sån dag. Det var längesen det gick att ligga och rulla i galopp, för hon haft så mkt annat för sig i fuxhjärnan. Men idag kändes hon så pass avspänd att hon lätt kunde ligga och rulla i galopp och ha ryggen med sig. Och det kunde hon oxå. :-) Vänstern var bra, men högern. Den är inte bra. Hualigen. ;-) Måste få hjälp att få igenom den lite bättre. Hon skjuter ju ut vänsterbogen och blir bitig i högertygeln. Och det är ju galet svårt att få igenom ute på rakt spår liksom. Men jag gjorde bäst jag kunde och lät henne galoppera på lite, och hon kom faktiskt lös och fick en bättre galopp mot slutet. Så det var bra.
 
Avslutade med lite trav innan vi skrittade hemöver.
 
 
 

Dressyr

Idag blev det ett dressyrpass i blåsten för fröken Bus. Hon var ganska spänd, men ändå ridbar. Det var alltså inget superpass, och inget katastrofpass. Någonstans där emellan.
 
Jag red lite framdelsvändningar i skritten. Joggade sedan igång med skänkelvikningar och lite noggranna hörnpasseringar. Sedan provade jag på lite öppnor, men idag var dom katastrof. Så vi gav oss när det gick okej. Därefter blev det galopp, övergångar till skritt fick det bli. Det gick väl okej.

Red sedan igenom hela LB:2an, och vi klarade ju alla moment, hon gjorde ju allt. Men hon blir så vansinnigt laddad och spänd. Det är synd. Jag hade önskat hon kunde spänna av mer för då blir hon såklart mer ridbar, när hon släpper igenom överlinjen. Men men, det är bara att traggla på.
 
På slutet gjorde vi om uppridningen bra många ggr tills hon blev lugn och fortsatte gå fram tills jag sa annat. Annars försökte hon göra halt typ hela uppridningen så det blev av, på, av, på, av, på. Men det gick bra mot slutet som sagt.
 
Sedan fick hon jogga av med nosen i backen i både trav och galopp. Så det var ju ett bra avslut. ;-)
 
 

Uteritt

Idag blev det en uteritt på Bellabus. Jag hade tänkt att inte tänka så mkt, men så började jag tänka, och så valde jag att fokusera på takten idag. En bra takt i skritt innan trav, och en bra takt i trav innan galopp osv. Och blir hon i obalans går vi tillbaka ett steg. Men, jag kände ganska direkt att det inte skulle funka idag. Hon var för spänd. Så efter lite tragglande i skritt- och travövergångar så bestämde jag mig för att galoppera istället. Jag valde galoppfattningar från skritt, och avsaktning till skritt. Alltså skritt- och galoppövergångar.
 
Det gick helt okej. Och tänker man på hur hon varit förut så är detta ett enormt kliv framåt. :-) Hon blir inte stressad överhuvudtaget. Eftersom hon var spänd idag så hade hon därmed inte så bra kraft bakifrån och fram, så istället för att rida framåt i galoppen så hade jag fokus på avspänning och rundhet. Och det gick väldigt bra! Ställde lite inåt/utåt och hon köpte läget direkt. Lite undertempo, lite kantigt. Men avspänt och rundt. Så då får man vara nöjd liksom. ;-)
 
Så småningom kunde vi trava på ett bra sätt idag oxå, efter galoppjobbet. Där hade hon bra sug bakifrån och fram, och gick att påverka. När hon är i det läget så får hon mer än gärna gå på framåt och trava på ordentligt, så länge det är balanserat liksom. :-)

Så, man får väl säga att detta var ett bra pass med tanke på häst och ryttares dagsform. Jag är så grymt trött nu för tiden. Hela tiden. Varje dag. Jag orkar knappt sitta bra på hästen liksom, får påminna mig konstant om att om inte jag sitter bra så kan jag inte kräva det jag kräver av B heller. Jag får hoppas det vänder snart.
 
Imorgon blir det dressyr. Planen är att rida igenom LB:2an, men det kan ju ändras med tidens gång. ;-)

Ni kommer väl ihåg att ge extra salt?

Jag skulle vilja ge en påminnelse om att komma ihåg att ge hästarna extra salt. I normala fall klarar sig inte en häst på endast saltsten, inte ens på vintern. En häst som tränas, och speciellt hästar som svettas mycket, behöver extra salt i fodret oavsett om de har saltsten eller ej. Den mängd som behövs tar helt enkelt alldeles för lång tid för en häst att lyckas få i sig via en saltsten.
 
Nu på sommaren är det extra viktigt med extra salt. Jag ger ca 20-40 g extra varje dag, året om. Överskott kissas ut så det är ingen fara. Hellre det än underskott.
 
Det står lite olika i olika studier, men gemensamt är att hästarna ej (generellt) klarar sig på endast saltsten om de arbetar.
 
Jag ger B två nävar betfor, och 45 gram salt. 5 liter vatten. (Man ska ge 9g salt per 1 liter vatten). Om hon dricker hälften så är jag nöjd, men oftast dricker hon en 3-4 liter vatten iallafall vilket motsvarar 27-36g salt.
 
Dagsbehovet är ungefär 20-25g salt för en häst i vila. Det innebär att en saltsten på 2 kg ska räcka i 80-100 dagar. Jag läste att en varm sommardag där man travjobbar en häst i 30 min behöver hästen 20-40 gram minst.
 
Så kom ihåg saltet!! :-) Och även mineralen Selen som ju är viktig året om. :-)
 
 

Klättring

Imorse red jag en tidig tur och mötte upp Melina och Rasmus. Vi klättrade en sväng tillsammans. :-) Det gick väldigt bra! Bella var pigg men helt kontrollerbart, hade en bra rörelse fast hon var snabb. Vi skrittade endast idag, och det blev två turer uppför backen.
 
Det var riktigt hett idag, även så pass tidigt som 8-9. Vi har haft en riktigt skön dag idag här i Sundsvall. :-D
 
 

RSS 2.0