Uteritt på galen brud..

Herregud säger jag bara.. Våren. Bella var helt knäpp idag. Fyra nervösskitningar, sex hopp rakt upp pga hon blev så rädd, två försök till att vägra gå förbi ngt läskigt, och två tvärnitningar i galopp. Ja mer spännande än så blir det liksom inte.
 
Red bort till klätterbacken idag, och joggade påvägen dit. Hon skötte sig fint! Sedan klättrade vi två ggr uppför, och jogging även andra ggn mot klätterbacken.

På vägen hem insåg jag att hon hade inte blivit av med mkt energi inte, så jag red in på grusvägen och lät henne galoppera fram och tillbaka där, en gång. Hon var duktig! Spänd, men duktig. Och ja, som ni läste ovan så blev det två (nästan) tvärnitningar mitt i. Men ah, det gick att få henne i en okej skritt emellan. Så det ska hon ju ha stort cred för. Det har hänt massor. .-)
 
 

Regnstorm

Finns det ngt som heter det? Vi hade det idag iallafall. Först blåste det storm, och lagom till att jag tog in B så började det regna. Kul. Kul liv. Jag velade hit och dit om jag skulle rida eller inte. Kom fram till att det skulle jag. Jag vet inte om det var duktigt eller idiotiskt? Jag tror det var duktigt. ;-)

Det gick bra. Red ca 30 min på rundbanan våran, där B fick jogga lite. Hon var lite springig i traven som väntat, dels pga vädret, men även pga att hon borde ha träningsvärk från igår. Så det fick vara så. Hon var ändå helt okej. Sen fick hon galoppera ett par varv, och där var hon superfin i båda varven. Låg och rund form med bra takt i galoppen. :-)
 
Förresten, jag HATAR nya outlook.... alltså hotmail?! Vadfan har dom gjort? Nu låter jag mailen ligga och damma för jag orkar inte ens öppna dom för allt ser så rörigt och krångligt ut, plus att det har blivit skitsegt. Är riktigt irriterad på't.
 
Okej hon behöver ingen mer energi, för hull har hon inte dåligt med. Men överlinjen har hon tappat från, så lite lusern på detta och ökning av sojan så ska det nog göra susen!

Dressyrlektion

Idag var det dags för dressyrlektion för Bella och mig. :-) Det gick superbra!

Hela lektionen gick i princip åt till att rida öppnor, och slutor. Öppnorna går verkligen super nu! Jag behöver bli lite noggrannare så att öppnan sker på den punkt jag tänkt mig, och avslutas där jag tänkt mig. Det är lätt att det tar några steg innan jag liksom får till det. Men det blir allt bättre minsann! När mitt fokus är på topp kan vi göra allt.
 
Så vi jobbade först travöppnor på långsidorna, och sen fick vi göra halva långsidan i öppna, volt, och så komma ut i sluta. Och sluta är ngt vi inte jobbat alltför mkt med, så det tog en liten stund innan poletten trillade ner för mig och B. Så detta ska vi jobba vidare med.
 
Även i galoppen var det skolor som gällde. I högergaloppen var det verkligen svårt, jag tappade henne från läget mellan hand och skänkel, och jag kom inte riktigt åt detdär högra bakbenet som är på vift ibland. Så det kändes inte super, men det är en styrkefråga för B, och för mig är det att hitta känslan i höger varv.
 
I vänster varv gick det mkt bättre. Där lyckades vi rida öppnor i galopp, utan problem.
 
Sen travade vi av lång och låg. :-) Hon var superfin!! Vi har dock kommit på att B fallit ur. Mitt undermedvetna har under ca 2 v tid tänkt att ryggen ser ovanligt "slank" ut. Men inte tänkt nå mer på det. Men idag tyckte G hon såg tunnare ut än hon brukar, så efter att ha fått suga på den lite så JA, hon har tunnat ur. Så jag ska åka och köpa mera mat till bruttan sen. <3

Två fina brudar!

Idag har jag ridit två fina brudar. Bellie och Heavenly. Det är så härligt när det går bra med båda två, man får sådan energi. :-D
 
Först ut var Bella, hon fick en uteritt längs grusvägarna. Jag skrittjobbade henne ett bra tag, med förhållningar, tempominskningar, halter och ryggningar. Sedan la jag in övergångar mellan skritt och trav, där jag var noga med att faktiskt rida in i övergången elr igångsättningen. Hon var fin!

Sedan på hemvägen fick hon galoppera, och det skötte hon kanon trots att hon var lite spänd och rädd ibland. Men hon tog för sig fint, och jag tränade på att lugna hennes takt lite, vilket gick jättebra. Hon gick i riktigt låg och rund form där ett tag på slutet så jag är mer än nöjd.
 
Och att kunna rida galoppfattningar på hemvägen, med en lugn och taktmässig skritt däremellan? Det fanns ju inte på världskartan förut. Hon har gjort såna framsteg. <3
 
 
 

 
 
Sedan var det Heavenlys tur ut. Hon fick gå ett pass på banan, där vi fokuserade på programridning. Red igenom nya LB:2an. Gick superbra! Hon var lite stel i början men kom igång rätt fort. Fin var hon. :-) Halterna fick vi problem med, så på slutet tragglade jag halt från trav. Och tillslut gick hon med på det utan att streta allt hon bara kan. Jösses vilken envis liten hjärna hon har därinne. ;-) .... Men hon har gjort massa framsteg så jag är väldigt nöjd.
 
 

BILDBOMB

Melina har fotat dom fina bilderna. TACK! :-)

 

Dressyr

Idag blev det ett dressyrpass för fröken B och mig. Det blev fokus på lösgörande och jogging. Hon var superfin!

Började i skritt med att forma, och flytta henne sidvärts på volt. Hon var ganska sur, och det tog i för henne att behöva flytta inner bak i båda varven. Men det släppte efter en stund. Började då med att jogga igång henne, och fortsatte vara noga med formning. Red tempoväxlingar så att hon fick samla sig lite, men utan att hon tappar takt, och sen gå på lite framåt igen. Hon var fin! Jag red runt ganska länge i trav. Red några längningar oxå på diagonalen, vilket gick bra. Ja hon var väldigt trevlig lilla B.
 
Sedan galopperade vi fram i vänster galopp, och där rundade hon sig riktigt trevligt. Fortsatte tempoväxlingarna här, och hon var fortsatt fin.
 
Sedan skrittpaus innan vi började jobba med skänkelvikning i trav.  I början hittade jag inget flyt, men sen kom jag på hur jag skulle göra. Det kändes iallafall bra. Jag fick rota lite i verktygslådan. Är det ngt jag fått olika besked om när det kommer till hur jag ska rida så är det just i skänkelvikning. Men det är ju en fördel då jag kan prova olika, kombinera osv. Så tillslut fick vi till det, med en bra takt och en bra teknik i förflyttningen. Detta undan höger skänkel. Undan vänster vart det spänt och lite springigt, så det får vi fila vidare på.

Skrittpaus igen innan vi körde några skänkelvikningar till, innan galoppjobbet. Hon var superfin i galoppen. Jag fortsatte med tempoväxlingar även här, och jobbade formningen.
 
Sedan fick hon galoppera av i väldigt lång och låg form, hon var så duktig. Näsan nere i backen typ. Sedan avslutade vi likadant i trav.
 
Det kommer att komma en bildbomb här sen, men det var en hel drös med bra bilder så frågan är hur jag ska kunna välja!? :D
 
 

Uteritt

Idag hade jag en riktigt taggad häst. Jesus. Hon var så spänd och på. Jag red bort mot klätterbacken och tänkte låta den göra jobbet. På väg dit tänkte jag mig lite jogging, men hon tog ingen förhållning. Hon la sig i handen och där gick hon. Så jag hade riktigt svårt att få henne med mig, plus att jag började känna mig irriterad. Så nästa sväng, vi klättrade två svängar, så tänkte jag om. Jag lät henne gå fram ordentligt istället, för ibland funkar det oxå. Så jag la om benen och mjuknade i handen och drev henne framåt. Och det blev mycket bättre. Vi började samarbeta. :-) Sen blev hon lite väl på, men så kan det vara.

På vägen hem var hon fortsatt laddad och inte ett dugg trött, så jag red in på en skogsväg och fortsatte rida henne framåt i alla gångarter. Jag varierade. Och det gick oxå bra, speciellt galoppen. Men sen, axlade hon rollen som travhäst och då tog hon inte förhållningen över huvudtaget. Jösses. Fick böja huvudet på snedden för att få henne att sakta av till skritt. Men hon hade ju kul iallafall, och jag oxå, så det fick gå. ;-)
 
Imorgon blir det lösgörande dressyrpass så vi får ordning på grejjerna liksom.
 
 

Dressyrträning FILM

Idag var det dags för dressyrträning igen. :-) När jag hade börjat skritta fram så började regnet smattra som tusan på taket, och Bella vart väldigt spänd. Det satt i hela lektionen, nästan. Sen om det berodde på just regnet, det vet jag inte. Men hon var väldigt upprörd och spänd idag.
 
Började i skritt, och kände direkt att hon kändes otroligt motsträvig. Jag fick börja rida bakdelsvändningar, som är så himla klurigt. Men vi fick till några bra, och jag fattade hur jag ska använda mina hjälper. Ytterskänkel, innerskänkel och innertygel. Så det var ju bra, detta ska jag jobba vidare med.
 
Fick börja trava, men hon bara sprang. Jösses. Jag fick kämpa med att peta in innerbak så att hon skulle börja balansera sig, men det var som sagt kämpigt innan jag fick till det. Det var ett enda spring kände jag. Vi fick rida öppnor på långsidorna, men det var samma där. Springit och ja... ingen bra känsla.
 
Skrittpaus, och därefter i skritten kändes hon fin. Hon var väldigt avspänd här, så jag passade på att öka/minska lite. Och det gick fint. Sen fick jag fortsätta med bakdelsvändningar, och det gick ännu bättre nu.
 
Sedan travade vi lite på volt, för att hitta en bra trav, och den kändes väl bättre, men inte bra. Sedan körde vi lite galopp, och vänster var först ut. Hon hade väldigt stora språng, och det kändes väldigt snabbt. Men med små hjälper så kunde jag plocka upp henne. Jag blev påmind att inte fortsätta följa med i sprången, utan jag måste ju sitta  till för att be henne lugna sig. Och det blev såklart en enorm skillnad. Hon blev jättefin tillslut!
 
När jag skulle sakta av blev jag ombedd att rida rakt in i en öppna i traven, och det gick SÅ BRA! Inge spring. Jösses. Det händer grejer..
 
Sedan samma sak i höger varv, och det gick ungefär lika bra.
 
 

Gårdagens: Uteritt

OBS, detta skrev igår. ;-)
 
Igår blev det vila för Bellabus, som även fyllde 16 år igår. :-D Jag var ut i hagen och borstade henne, kliade henne på tuttarna osv. Hon var så glad och nöjd med det så. Jag hade ingen bra dag igår så det var vad jag orkade med.
 
Idag fick hon gå en uteritt i blåsten. Glömde luvan hennes hemma så trodde det skulle gå åt fanders. Men det gick faktiskt ganska bra, eller väldigt bra med tanke på omständigheterna. Hon brukar ju alltid vara alldeles knepig när det blåser, men idag höll hon sig hyffsat på mattan. Hon hade en bra takt idag, så även om hon blev spänd och körde upp huvudet så hade hon en bra takt, och det är jag mer än nöjd med.
 
I början red jag övergångar mellan skritt och trav, och där var hon riktigt jäkla rund och fin! Men som vanligt så försvinner det när man kört igång lite, hon blir spänd och taggad och får svårt att vänta. Men som sagt det gick ändå helt okej.
 
Tog en galopp upp i skogen och ja, hon var ju spänd men takten satt iallafall och hon vågade ta i framåt iallafall så jag var nöjd.
 
Likadant på hemvägen, provade trav, men sket i den då den var dålig. Körde istället lite galopp och den var fin. :-)
 
Imorgon blir det troligtvis dressyr.
 
 
 

Dressyr

Idag blåser det ännu mer än det gjorde igår. Usch, jag hatar verkligen blåst/storm. Men, det var bara att ta tjuren vid hornen och rida ett pass. Och det gick väldigt bra. :-)

Började i skritt, och kände att hon var lite tung fram idag och lite mer "munnig", så jag bestämde mig för att släppa "förhållningsridningen" och rida henne sidvärts så att hon självmant bromsar upp och börjar bära. Så jag började i skritt på volt, där jag red skänkelvikningar i skritt. Det var lite träligt att få till idag, iaf i vänster varv. Höger funkade bättre, och det brukar vara tvärtom.
 
La in lite övergångar mellan skritt och trav, och hon var kalasfin. Jag var noggrann med att rida henne mellan hand och skänkel, att hon skulle svara för innerskänkeln, och ja att hon skulle vara formad helt enkelt.
 
Sedan red vi i skritt igen, på volt, och så red jag öppna på volt, i varje varv tills jag var nöjd. Därefter la jag in travjobb i form av skänkelvikningar på varje diagonal. Det kändes nog helt okej för att inte ha tränat på dom ett tag.

Därefter skrittpaus, innan jag tog tyglarna och beslutade mig för att prova på övergångar mellan trav och galopp. Det är det värsta, haha. Det är det svåraste vi gör. Men, jag började i trav, nedsittning. Jag började med att rida öppna på långsidan tills det kändes bra, därefter fattade jag galopp och stannade på en volt och formade tills jag fick en bra känsla. Därefter saktade jag av, och så fort hon blev springig, vilket hon blir direkt, så började jag flytta henne sidvärts på volten, och vips så kom hon tillbaka. Lite laddad, men ändå så pass att hon går att kommunicera med. Superbra!

Gjorde samma sak i höger varv, och det gick typ lika bra. Jag gjorde bara en gång i varje varv, för hon kändes nöjd och hon hade jobbat på bra. Det är stort att jag kan få henne i en bra trav efter galopp sådär snabbt efter, så det är bara att låta detta smälta in i hennes huvud så går det nog bättre och bättre.
 
Imorgon är det träning. :-D
 
 

Intervallträning

Idag skulle Bella vila egentligen, men jag passade på att rida intervaller på travbanan när Ida hade sin mamma som tidtagare. ;-)  Perfekt! Jag har inte ridit intervaller på år. :O Shame on me. Det får bli ändring på det nu. :-)

Bella skötte sig bra, jag är nöjd. Hon blir ju alltid lite spänd på travbanan men det gick bra ändå. Hon orkade vara med på 3 av 4 galoppintervaller, där det var 3 min galopp och 3 min skritt. Sista intervallen där kände jag att hon var nöjd, i skritten efteråt satt hon inte ihop, hon orkade inte ens skritta i en ren takt. Så jag hoppade av och ledde henne för hand i typ en kvart. Sedan stretching såklart.
 
Imorgon blir det skritt på hårt underlag.

Uteritt med sällis

Idag var jag ganska omotiverad till allt egentligen, så tänkte låta Bella rulla på lite på rundbanan. Men planerna blev ändrade när Flisa och Camilla skulle rida ut mot hovberget. Jag hakade på, vilket var ett bra val. Skönt att bara hänga på när man är lite omotiverad. :-)
 
Bella skötte sig rätt bra faktiskt. Påväg dit var hon ganska spänd dock, men vi joggade på. Jag var ganska ofokuserad så jag red inte så bra, jag bara åkte med. På hemvägen blev det dock bättre, då började jag rida lite mer aktivt och då blev hon fin bitvis. :-)

Sen tog vi en galopp oxå, och där var Bellan fin. Det blev en kortare sträcka då T började dampa loss, haha. Sedan skrittade vi hemöver på tre nöjda hästar.
 
Arkivbild på finaste Bellson

Ridning av lilla H

Idag var det även dags för mig att rida lilla Heavenly igen. Det var ett bra tag sedan nu. Regnet öste ner förra veckan så då ställde jag in. ;-)
 
Red i paddocken idag, och hon var superfin! Ida har gjort ett jättebra jobb med henne. Hon gick att korta och länga i skritten, och det har varit mission impossible. Jag red öppnor i skritt, som inte var superbra, men hon försökte och det är jag nöjd med. Och sedan red jag skänkelvikning på volt, och undan höger skänkel så det gick det riktigt riktigt bra. Men vänster skänkel, det var katastrof. Hon hade supersvårt för det. Så vi tragglade på där ett tag tills hon iaf försökte.
 
Sedan joggade jag lite, och försökte få henne att ta innerskänkeln bättre.
 
Sedan red jag övergångar mellan galopp och trav, och det gick bra. :-) Efter detta blev det skrittpaus.
 
Efter pausen upprepade jag allt. Jag red öppnor och skänkelvikning i skritt, och det gick super i höger varv. Men inte vänster, riktigt klurigt. ;-) Men jag tror det går bättre nästa gång i vänster varv.
 
Sedan red jag då övergångar igen. Jag satt ner i galoppen idag, och fokuserade på bra fattningar, bra galopp och okej avsaktningar. Och hon var så duktig! Kämpade verkligen för att orka. :-) Hon har inte riktigt orkat galoppera med mig sittandes förut, men bitvis idag fick jag en riktigt bra känsla.
 
Duktig tjej!
 
 
 

Träningsdags!

Ja idag var det äntligen träningsdags igen! Så roligt. Jag kan bara konstatera att Bella är redo att tränas igen. :-) Och Gittan är verkligen superbra för oss.
 
Började skrittjobba, och då förklarade jag mitt nya tänk med att hon verkligen ska ta mina förhållningar. Hon var rätt fin. Sedan fick jag börja jobba framdelsvändningar, och där fick jag lite nya verktyg. Istället för att börja bromsa och tänka att hon nästan ska stanna innan jag börjar, så ska jag istället bara börja flytta, så behöver jag inte bromsa. Så där fick jag en aha-upplevelse.
 
Sedan joggade vi igång, och Bella har hittat en lägre och rundare form nu. Hon var superfin! Jag var koncentrerad och det gjorde såklart sitt. Fick ganska omgående påbörja öppnor på långsidorna, med bibehållen låg form och lättridning, och det gick super! Fick bekräftat att öppnorna verkligen har blivit mycket bättre nu. :-D Jag behöver inga volter innan nu, utan jag rider direkt in på öppna och vi sätter den. ;-) Awesome.
 
Galoppen då, den var SUPER! Fortsatt i låg, rund form. Vi började med höger, och den kändes som vänster!! Den hade alltså i princip lika bra kvalité som vänstern. Fantastiskt, med tanke på hur stor skillnaden varit mellan galopperna. Jag hade henne verkligen mellan hand och skänkel, hur fin som helst.
 
Joggade sedan av lång och låååg. :-) Superfin! Hon jobbade bra hela passet. Blev lite protester i framdelsvändningarna undan höger skänkel, då hon kickade osv, men det gick till sig. I övrigt kalasfin.

 

Gårdagen + idag

Igår fick Bella gå en uteritt. :-) Hade inte riktigt planerat vart vi skulle rida och vad vi skulle göra, så det fick liksom tidens gång utvisa.
 
Vi skrittade en bra bit, ca en halvtimme. Sen red vi in på en grusväg jag inte ridit på på superlänge. Jag började med att checka av förhållningarna i skritt, och hon var så duktig. Joggade sedan lite i trav, men saktade av innan hon blev spänd. Så det fick bli övergångar. Hon var väldigt rädd denna ridtur, hoppade i luften för allt. Haha. Men ändå fin. Hade planerat lite galoppjobb, men det var för spänt för det. Så lite jogg fick räcka. ;-)
 
Idag så jobbar jag dygn, så jag mockade och gjorde allt vid utsläppet imorse, och så på min rast åkte jag och tog en 40 min lång promenad med Bellabus, som skötte sig utmärkt. Vi hamnade i en slingrig skog på en stig som var väldigt oanvänd, med grenar och träd som hängde och hade sig, men hon var så duktig! Litade på mig till 100%. Jag fick lyfta grenar så att hon kom under, och hon väntade på mig tills hon gått förbi och jag kunde släppa ner grenen osv. Superduktig. <3
 

Imorgon är det äntligen träning igen. Nu har hon haft en paus på ett par veckor, och jag känner att hon börjar komma tillbaka. Så nu kör vi igång igen. Hallelulja!

Long time no see

Slö jag är på att blogga. ;-) I förrgår så gick Bella en uteritt, och det gick väldigt bra! Vi red längs grusvägarna, och sedan upp i skogen. På vägen dit så red vi övergångar mellan skritt och trav i nedsittning, och hon var väldigt fin! Avspänd och trevlig takt i både skritt och trav. Och förhållningarna gick igenom väldigt bra.
 
Galopp upp i skogen, och den var okej. Fick henne till lite längre språng, men hon var fortf. spänd. Men som sagt ändå helt okej.
 
Sedan på hemvägen så fortsatte jag med lite galopp, och det var samma där. Helt okej. :-)
 

Igår så red jag dressyr i paddocken i stallet. Hade lagt upp två bomserier på 3 st bommar, längs medellinjen. Började skrittjobba utan bommar, och kolla så att förhållningarna sitter osv. Dom satt inte så bra, så vi fick traggla ett tag. Jag la in öppnor, och då blev det bättre. Började sedan jogga igång, med övergångar mellan skritt och trav. Superfina! Vi börjar hitta bra övergångar nu, och en bra skritt emellan.
 
Började sedan rida över bommarna men hon vart superspänd. Det blev bara orytmiskt och konstigt så jag struntade i bommarna tillslut. Hon var spänd till och från i övriga arbetet oxå.

Sedan galopperade jag lite, men det kändes inte så värst bra. Inte katastrof heller, men nästan. Jag fick henne inte mellan hand och skänkel, och så skulle jag önska med rundning.
 
Efter skrittpaus så körde vi igång med travjobb i nedsittning, och då red jag öppnor. Det gick bra! Hon har börjat bli bra på sidvärts nu. Men hon var ändå spänd bitvis när vi red på raka spår eller vanliga volter. Så jag provade skänkelvikning på volt, och jäklar så bra det gick! Hon gick direkt in i en skänkelvikning då jag bad om det, med bibehållen takt och form. Det har nog aldrig hänt. Så superduktig var hon där! Red bara ett halvt varv sedan fattade jag galopp, höger. Och ÄNTLIGEN. Hon var ridbar!! I galoppen. Det har hon inte varit på ett par veckor nu. Men nu hade jag henne mellan hand och skänkel, hon var rak, hon gick att påverka framåt och bakåt. Ja jättefin var hon!
 
Så efter det travade vi av lång och låg, och hittade en ganska bra takt. :-)
 
 

Gårdagens dressyrpass

Igår hade jag tänkt rida dressyr på hemmaplan efter utsläppet, men då det var stenhårt överallt så rullade vi över till färsta istället. :-)

Jag la fram 5 bommar, för ovanlighetens skull, jag ska bli bättre på det. Jag la dom iaf på medellinjen, med travavstånd.
 
Började skritta fram, och skrittjobbade henne över bommarna. Red som i en 8 över bommarna, men jag la en volt extra åt andra varvet längst ut på 8ans sidor. Gud så bra jag förklarar. I detta red jag tempoväxlingar för att checka av om hjälperna fungerade. Idag var hon nästan snäppet för lugn, haha. För lyhörd för förhållningarna. Men jag klagar inte, det är ju toppenbra med tanke på att det är dom vi haft problem med.
 
När det funkade bra så red jag skänkelvikning på den volten jag gjorde i änden av 8volten. Och hon var fin. Vi behöver båda bli kvickare med att komma igång med skänkelvikningen bara. Det kan ta några meter innan vi får till det liksom.
 
Därefter började vi trava, och hon hade jättefin trav!! Långa fina kliv och en bra takt. Dock blir hon lite lång för att jag rider lite mesigt nu. Men superfin över travbommarna verkligen. Och i travjobbet så saktade jag av inför dendär volten på änden av 8an, och så red jag skänkelvikningen i skritt där, och fattade ny trav och fortsatte på 8volten igen. Och så höll vi på ett tag. Hon var superfin. Och bättre blev det när jag började rida lite bättre, fokuserade lite och förbereda henne för det nya varvet osv.
 
Provade lite galopp sedan, stod i lättsits för att se om hon hade lättare för avslappning där, för galoppen är fortf en mindre katastrof. Det blev lite bättre än det varit senaste passen iaf. :-)
 
Avslutade med travjogging lång och låg, och då kom jag på att jag glömt av innerskänkeln, så började använda den och vips rundade hon sig och formade sig fint i svängarna istället för att vingla på. Så den ska jag komma ihåg nästa gång. ;-) Det blir lite så för mig.. När jag kommit på en grej, så glömmer jag av det andra. Det tar ju ett tag innan man hittar kombon av allt.
 
 

Uteritt

Red ut en sväng på en fin Bellson idag. :-) Vi tog grusvägarna en sväng, i alla gångarter. Började i skritt såklart, och hon var fin. Jag fortsätter tänka att hon behöver ta förhållningen, och har kvar ett stöd tills hon tar den. Det funkar så bra! Satte igång i trav när det var läge, och hon var fin där oxå. Riktigt trevlig trav.
 
Ju  längre vi kom desto spändare blev hon dock, och det lät, dom klöv ved med en maskin osv. Så hon stressade upp sig lite. Men vi fortsatte med skrittjobb bara.
 
På hemvägen blev hon riktigt taggad, men hon kunde ändå skritta taktmässigt, så ur det provade vi en galopp. Det gick fort, hon laddade på. Men hon kom tillbaka då jag bad om det, men sen var det rätt spänt. Så vi fick skritta tills hon var lugn igen, och provade då en ny galoppskänkel. Dom första galopperna var rätt spända så där saktade vi av rätt snabbt. Men sen tog det sig, hon längde på sprången och slappnade av. När vi lyckades i båda galopperna nöjde jag mig, och försökte trava av lång och låg. Men det var för spänt, så då saktade vi av till skritt och jobbade lite sista biten.
 
Nöjd. :-) Imorgon tror jag att det blir dressyr.
 
 

Dressyr

Idag blev det då dressyr i ridhuset, såklart. Regnet öser ner och allt är blött och lerigt. Fyfasen. Tackar gud för regnkläder. ;-)
 
Började i skritt som vanligt, och började checka av förhållningar. Hon var FIN! Amagad. Efter lite jobb med detta så hade hon en så jäkla bra skritt. Riktigt taktmässig skritt, där hon rörde sig genom hela kroppen. Och jag kunde påverka både framåt och bakåt. Jag var så nöjd att jag hade kunnat åka hem bara efter att ha fått känna den skritten.
 
Provade trav, och hon bibehåll den fina takten även i traven. Jag blev superglad! Hon var väldigt fin. Hon blev lite springig ibland men bibehöll ändå takten liksom, så jag la bara en volt så var vi där igen. Jag krävde inte så mkt, jag var mest glad över att hon var så fin.
 
Efter det fick hon skrittpaus, och sen tänkte jag känna på galoppen. Sagt och gjort. Galoppen är dock fortfarande katastrof, hon faller isär, bär sig inte osv. Känns stark, får inte med bakbenen. Provade en gång i varje varv, men det vart inte så mycket bättre.

Avslutade med trav lång och låg. Och en annan asgrym sak är att hon hittade traven med den fina takten nästan direkt efter galoppen!!! :-D Hon var spänd, ja, och jag fick lugna henne, men takten hade hon. Och det känns superbra. Annars tappar hon den och blir som en symaskin.
 
Det tar sig. De senaste passen har inte varit bra, men det märks ju att även dom gör nytta liksom. Galoppen kommer snart tillbaka. ;-)
 
 

Promenad + vila

Igår så jobbade jag 10-21. For till stallet ca 06.20 och mockade och fixade, sen var jag och B ute på en promenad på 40 min. Jag hade trott att det skulle bli en powerwalk, då vi tog precis samma runda som sist. Men nä, det var nog lite för tidigt på morgonen även för fröken B. Blev hon upprörd över ngt nån gång så gick det över lika fort som det kom, haha. Så hon gick som en såspåse bakom mig, och någon vidare pw blev det inte direkt. ;-)

Idag vilar hon då jag jobbar dygn. Började 08.00 och slutar imorgon samma tid. Vi ska dock ha möte på morgonen så jag kommer inte härifrån förrän några timmar senare. Melina har fixat åt Bellan idag och kollat så hon är hel och fin. ;-) Har jag nån gång struntat i att visitera henne så har hon ofta haft ngt fel dagen efter, och så vet jag inte när det kom, för att jag var klantig och inte kollade dagen innan liksom. Så inget lämnas åt slumpen.

Imorgon ska det regna/snöa hela dagen lång här, så det blir mest troligt ridhuset för Bellabus imorgon.

 

Morgonpromenad med bullpuppan 💕

Ett filmklipp publicerat av @minfux Apr 3, 2016 kl. 11:21 PDT


Pannkaka

Idag blev det dressyr för Bellabus, och idag vart det mest pannkaka. Jag tycker inte om sånahär pass, med en sån här dålig känsla i kroppen efteråt. Suck. Men vem gör det?
 
Jag började i skritt, och där var hon fin. Började med att svänga runt och se så att hon var med mig, hon tar så mkt egna initiativ och bestämmer när vi ska svänga osv istället för att vänta in signalerna. När det funkade okej så la jag in tempoväxlingar, och dom lyssnade hon på mkt snabbare idag, så det har smält in bra.
 
La sedan in skänkelvikning på volt, halter, öppnor osv. Och hon var som sagt fin.
 
Började jogga igång med övergångar, men jag kände direkt att nä. Dethär var inge bra. Hon blev spänd direkt i traven, men jag gav det x antal övergångar och hoppades på bättre resultat. Men nej, det blev aldrig bättre. Så jag lät henne skritta medans jag funderade på hur jag skulle göra då.

Jag valde att prova galopp i vänster varv. Den kändes helt okej, jag kunde öka och minska och ja, forma rätt okej. Ingen wow-galopp, men som sagt ändå okej. Skrittpaus efter detta.
 
Bestämde mig sen för att travjobba i nedsittning och rida henne in i arbetet med öppnor, varvbyten och övergångar. Men nej, det funkade verkligen dåligt. Hon var så himla spänd att jag inte fick henne att bjuda fram till bettet liksom, hon ba sprang. Och la jag till en skänkel så blev det galopp, visserligen en väldigt fin fattning, så där fick hon beröm, men ändå. Det var inte syftet. Fortsatte något varv till, men nä. Öppnorna var väl bäst, men transportsträckorna däremellan, hualigen...
 
Valde sedan att prova höger galopp, och då red vi runt i lite förvänd oxå faktiskt. Det var ingen särskilt bra känsla, eller bra galopp. Ingen katastrof, men nä. Ganska platt och tråkigt.
 
Sen fick hon skrittpausa, och sen bestämde jag mig för att avsluta med lite tempoväxlingar i trav medans i varvar ner. Och det tog några varv innan jag fick henne lugn. Hon bara sprang och var väldigt spänd, kändes riktigt illa. Men jag hade tålamod och var bara lugn och tillslut kom takten och lugnet, äntligen, så jag klämde in några minskningar där och nöjde mig sedan.
 
Och idag är dag 4 med b-vitaminet och idag var det ännu större skillnad. Inge surerier vid borstning,eller när jag skrapade bort päls, eller när jag sadlade osv osv. Jag fick även använda skänklarna och forma idag, inga surigheter. Så nånting har ju verkligen hänt! ;-)
 

Fin tjej

Idag red vi ut en sväng Bellabus och jag, och hon skötte sig utmärkt. :-) Från början trodde jag det skulle bli en dryg ridtur, för jag var absolut inte ridsugen, utan ganska orkeslös och trött. Och Bella var väldigt spänd först. Men det släppte. Jag bestämde mig för att rida runt i skogarna idag, så vi får in lite naturlig träning i form av klättring osv.
 
När jag tog tyglarna började jag skrittjobba henne i tempoväxlingar, och det gick super. Hon är lite svårflirtad i början, men ju mer vi håller på desto bättre blir det. Fattade trav ur en bra skritt och hon travade på riktigt taktmässigt och trevligt. I like! Jag har hittat ett nytt verktyg att använda mig av för att få henne att lyssna i tempominskningarna i skritten, som (peppar peppar) funkar riktigt bra. Hon vill ju gärna ila på, och när jag då ber om halvhalt och ska minska skritten så biter hon tag i bettet och kör sitt race. Då brukar jag krama i tyglarna och fortsätta rida i den takt jag tänkt, och på så vis inte låta henne bita tag i bettet. Då brukar hon lyssna tillslut.
 
Men nu har jag kommit på att det funkar bra att tänka att Nej, hon ska ta förhållningen. Vill hon dra får hon göra det, tills hon släpper efter. Då kommer eftergiften. Så, när hon biter tag nu så håller jag bara. Mjukt, jag slappnar av i armar och armbågar, men jag håller kvar. Så drar hon, ja då är det hon som styr hur hård kontakt det ska bli. Det krävs inte alls mycket så släpper hon efter och går i den takt jag ber om, och blir hur fin som helst.
 
Vi var ute i ca 55 min :-) Imorgon blir det dressyr. Och jo, en sak! Idag är tredje dagen hon har ätit B-vitamin, och idag märkte jag en sak som ändrats markant. Hon har varit väldigt spänd och stum i rump-musklerna, så varje dag har jag nu masserat och ibland haft spikmatta osv. Men det har inte blivit bättre från dag till dag som det brukar bli, utan utgångsläget har varit desamma. Dvs väldigt spänt, och så fort jag börjar massera minsta lilla så börjar hon direkt att tugga och visa att det släpper massvis med spänningar. Men idag, idag rörde hon i princip inte en min. Jag kunde massera hur mkt jag ville, kunde trycka hur hårt jag ville, hon kändes mjukare och finare i musklerna, och det tog tid innan hon tuggade.

Så det ska bli spännande att se hur hon är att rida imorgon, om hon är lika känslig elr om det lagt sig. Jag vet ju inte om dethär med rumpmusklerna beror på att hon får B-vitamin, men man vet aldrig. ;-)
 
 
 

Dressyr

Idag blev det lite dressyr för mig och Bellabus i paddocken. Jag hade samma upplägg som senast, inte gå all in från början utan låta henne chilla lite och bara känna av hur hon är för dagen. Inte komma och säga gör si eller gör så.
 
Hon var väldigt fin idag. :-) Började med att styra runt och se att hon var med mig och inte vinglade omkring, och det gick fint. Därefter la jag in tempoväxlingar i detta, och där tog det som vanligt ett tag innan minskningarna gick igenom. Hon stretar och har sig innan, men ju mer man över desto mer lyhörd blir hon. I detta la jag in halter.

La sedan in trav, där jag red övergångar mellan skritt och trav. Fina igångsättningar! Avsaktningarna helt okej. Och så stämmer jag av i skritten om jag kan minska osv. för hon blir gärna lite på, och ambitiös när man börjat trava elr galoppera. Så det fick vi jobba med, att hon när som helst ska kunna lyssna även i skritten.
 
Sedan la jag in en vänsterfattning från skritt, vilket gick fint. Men jag känner att hon inte orkar i galoppen, hon är ju fortfarande trött i kroppen pga pälsfällningen, så jag rider fortfarande helt på hennes villkor, och med tanke mot jogging. Så vi galopperade i hennes tempo ett par varv innan vi saktade av till trav. Hon blir ju väldigt taggad efter, men jag fick henne lugn hyffsat fort.
 
Sedan skrittpaus, och därefter mer skrittjobb. Jag provade skänkelvikning på volt åt båda hållen, och det gick bra. Vänster varv gick riktigt bra. Höger gick okej, för hon vill inte riktigt forma sig där, då kickar hon med höger bak. Men som sagt hon flyttade så det gick helt okej.
 
La sedan in öppnor i skritt, och dom gjorde hon så jäkla bra. Hon brukar annars 1. fippla och vara orolig i munnen när vi gör skolor i skritt, och 2. tappa bjudning när vi rider skolor i skritt. Men idag flöt det på jäkligt fint, och hon var stadig. Kul att det händer grejer fast vi går på lågfart.
 
Sedan fick hon galoppera ett par varv även i höger galopp, och den var fin! Så kul att kvalitén förbättras även om jag inte kräver lika mkt av henne nu. Sedan gjorde hon en tydlig avsaktning till trav då jag bad om det, och sen tog det faktiskt inte alls lång tid innan jag fick henne lugn igen i traven. Och från trav fattade jag vänster galopp igen, och den kändes ungefär likadant som första vänstergaloppen tidigare i passet. Lite isär, lite lång. Men fin ändå. Bra avsaktning där hon fort kom tillbaka till lugnet.
 
Jag håller på att öva på att vara lite mjukare och lite långsammare, inte liksom få panik och ba "Shit hon springer! Bromsa!!!" utan mer prata med henne, klappa, mjuk hand osv. Det får ta tid.
 
Sedan joggade jag av en superfin tjej med näsan i backen. :-)
 
 

RSS 2.0