Uteritt

Idag blev det en väldigt dressyrig uteritt för B. Jag proppade även bomull i hennes öron och tog på en luva. Hon har varit så pigg och stressad senaste uteritterna så safeade med det. ;-) Tog även dressyrsadeln i hopp om att kunna inverka lite bättre.
 
Och det blev ett rätt bra pass. Hon var mjuk, och otroligt LUGN. Alltså ja, väldigt ovanligt lugn. Och jag var konsekvent och tydlig. Red mycket övergångar mellan skritt och trav, och så varvade jag det med tempoväxlingar i skritt. I början var hon riktigt fin. Längre in i ridturen tappade hon liksom gunget, och blev mer i min hand osv. Men ja, jag är nöjd ändå för hon var så pass lugn. Stannade vi en liten plan och jobbade i trav tills hon blev fin, och sen fattade jag en galopp en gång. Helt okej. Men kunde vara bättre. Men äh, allt kan inte stämma alltid.
 
Jag är nöjd iallafall. :-)
 
Nu rider jag inte förräns fredag. Othilia har tis, och tors, och så vila onsdag.
 
 

Lekton på bästa B

Igår så red Othilia Bellie, och det hade gått sådär. Bella var pigg, och till och med stressad. De hade mött tre travhästar bl.a och hon hade trissat upp sig och förlorat gångarten skritt. Och ja, hon kan ju bli lite knepig ibland. ;-)
 
Idag så red jag lektion för Ingela, och det var guld värt. Det gick så himla bra. :-D Jag förklarade att vi hade en liten svacka där B var väldigt spänd, och det blev en ond cirkel då jag inte kunde lösa det utan blev frustrerad osv. Och att Gittan hjälpte oss att komma loss igen, och rida med mindre hjälper, och komma ner med sittbenen. Så det är vad jag fokuserat på liksom. Back to basic. Så vi jobbade vidare med det, och hittade en så bra trav och galopp idag. Och även skritt.
 
Från början red jag själv i skritt, och då hon varit väldigt munnig osv ville jag undvika det så började rida skänkelvikningar direkt, och la därefter in lite halter och tempoväxlingar i skritt. Hon blev superfin! Sen kom Ingela och vi började jogga igång med övergångar mellan skritt och trav, noggranna sådana. B skulle vänta mer i traven, och jag fick ett sådant härligt gung. Sådant gung som jag får i början av passet och sen försvinner det, men nu vet jag hur jag ska hitta dit liksom. Hon ska ha den takten, så hon stärks där.
 
Sedan fick vi göra samma i galopp, övergångar mellan galopp och trav. Och jag är så glad! Använde Gittans metod för att hitta lugnet igen, och fick bli påmind om att slappna av, och räta på mig. Och det tog allt kortare tid för Bella att slappna av, så vi kunde fatta galopp igen. Och fattningarna, WOW. Superfräna. :-)  Efter det var Bella så nöjd, och även jag, så vi travade av låg och rund i formen och jobbade med att hitta samma lugna takt där. Annars låter jag henne springa på för mkt liksom.
 
Ingela skulle fixa ett 30 dagars- schema till mig som jag ska få testa att använda på B. Spännande!

Gårdagen + idag

Igår så red jag och Othilia bort till Aldernäset och dressyrade lite. :-) Som alltid där borta så är B inte helt mentalt avslappnad, vilket gör henne grejjig i munnen. Men i övrigt kändes hon fin. Hon blev lite taggad så en hel del pedagogiska volter och ledande tygeltag fick det bli, tills hon var lugn igen. Passade på att lägga in lite förvänd galopp detta pass, och det gick fint! I galoppjobbet kändes hon rätt fin.
 
Idag så har det varit en jobbig dag för mig, så det blev inte bästa ridpasset.. Jag red barbacka, och Bella var så spänd och tittig. Så hon hade extremt svårt att koncentrera sig. Så det blev en del dragkamper typ.. För hon ville inte lyssna. Gjorde halt och ryggade hur många ggr som helst. Tillslut började hon slappna av lite. Red lite galoppfattningar, och sen skritt- och travövergångar. Några fattningar blev väldigt bra. Försökte även sakta av direkt till skritt, men det funkar illa. Funkade hyffsat någon gång. Massa beröm då såklart. :-) Ska fila vidare på det någon dag med sadel. Hon blir ju så himla munnig, så hon går emot hela tiden.. Det är så frustrerande. Men som sagt jag mådde inte bra detta pass och då är det lätt att börja störa sig på saker och tänka att man är värdelös som ryttare osv.
 
arkivbilder från förra veckan då jag och Melina red till stranden

Uteritt

Bella har vilat i två dagar för att det regnat och regnat och regnat. Och jag är inte den som ger mig ut om jag inte måste då. ;-) Förr fick jag sån ångest, men nu känner jag liksom att det gör ingenting om hästen får vila några dagar extra ibland. Det händer ju inte ofta direkt.
 
Men idag begav vi oss ut på en sväng. En pigg och glad häst! Hon fick jogga lite en runda, och först var hon väldigt på och sådär, men då började jag lägga in övergångar istället, där jag var noga med att hon skulle ha en bra skritt innan igångsättningen till trav. Och då blev hon fin! Sen stannade vi på en travbana och rakbana och skrittjobbade. Hon var så pigg och spänd så det fick bli skritt. Tempoväxlingar, halter och rygga. Hon var fin!
 
Imorgon jobbar jag dygn så det är Othilia som ska rida. :-)
 
 

Hehehe

Gosse vad dålig jag är på att uppdatera! 5 dagar sedan nu. Tiden går.
 
I tisdags så red Othilia Bellie, en lugnare tur på 50 minuter tror jag om jag minns det rätt.
 
I onsdags så red jag och Melina till stranden och blev fotade. Jag körde ett riktigt trimpass på Bella, och hon kämpade på bra. Passade på att rida mycket galopp, och mellangalopp samt upptag till arbetsgalopp igen, för där bryter hon gärna av. Så tränade på den biten mycket. Sen att jag ska sitta på röven med sittbenen, vilket enorm skillnad det gör när jag gör det. Spänner jag mig minsta lilla tappar vi känslan. Slappnar jag av, ja.. då är vi ett. Känns det som. Så det blir att jobba på det ännu mer. Ner med röven. Och keep it simple. Leda, vända, rid..
 
I torsdags så tog vi oss ett joggingpass i skogen på stigarna som sluttar en del, så lite klättring blev det.
 
I fredags, igår, så åkte jag till Färsta och red lite dressyr inför tävlingen på lördagen. Jag red massor med sidvärts i skritten, och hon kändes fin. Men hon höll på att fippla en del med tungan först, men det gick över. Traven var riktigt trevlig! Enormt trevlig takt och gung. Jobbade några öppnor på långsidorna och övergångar på medellinjen (a till c), och hon kändes kalasfin.
 
I galoppjobbet var hon lite lång och lite isär, men ändå helt okej. Red några delar ur LB:2an. Det gick helt okej. Men traven för dagen var oslagbar. :-)
 
 
Sedan idag så var det då tävling, och Bella kändes så stretig och strulig i munnen. Och jag kände frustrationen. Försökte jobba lös henne i skritt, men nä.. Det kändes hemskt. Kom in i lilla ridhuset där man kunde fortsätta rida fram, och det kändes skit. Hon var så spänd och stressad i munnen, och jag hängde i tyglarna för att hon trippade på, det gick inte att styra osv. Hon svarade inte bra alls. Och ca 10 min innan start kom mamma och påminde mig om att jag måste slappna av för att hon ska kunna göra det. Så ca 5 min innan start tänkte jag om  TOTALT. Och ba, jag måste göra nånting.. nu.. Slappna av, sen hade jag Gittans ord i huvudet som hon sa igår, att jag skulle rida på känsla. Jag blir lätt för teknisk. Sedan tänkte jag på vad domaren sa förra tävlingen, när B var likadan. Våga rida på framåt. Så jag tänkte, jag testar, jag har inget att förlora.. Och vad händer? Jo, första stegen blev hon taggad och försökte ta galopp bl.a, men jag fortsatte rida på framåt och vips.. hästen börjar slappna av, länga steget och blir ridbar igen.
 
Fattar ni? Så när jag fick komma in på dressyrbanan så fortsatte jag det jobbet. Avslappning, rida framåt, rida på känsla, inte bli för teknisk. Sitta på röven. Och det gick så bra! Jag är supernöjd. :-) Vad duktig hon var! Och tänk vad enormt mycket man hindras av sina egna tankar/känslor?! Helt sjukt ju. Det här blev en riktig eye-opener. Helt sjukt faktiskt.. Man blir liksom fast i ett moment 22, och sen kommer man inte ur det. Förrän man tänker om, och tänker rätt. Och vad bra det kan bli. En välförtjänt procent på 63,333%. Bella stannade och bajsade, jag red upp lite snett om medellinjen, hon blev väldigt spänd vid galoppfattningarna idag, så det drog ner lite. Och även på lösgjordheten eftersom hon inte är helt lugn i munnen. Så helt rättvis procent. Jag är så nöjd!
 
 

Vila + friskvård

Idag blev det vila för B, då jag är sjuk. Jag skulle ha ridit lektion, men jag ställde in den. For ut till Bella runt 3-tiden, och då var jag lite piggare. Fixade iordning allt i stallet och hade bestämt mig för att åka sen, men jag blev så sugen att ta in henne och pussa på na. Och det blev lite mer än så. :-) Hon blev tillpiffad och fin, och tvättad igen... så jäkla kladdig tjej liksom. Hur länge har hon tänkt brunsta? Tvättade hela svansen oxå så den är skinande ren (eller var iallafall). Sen blev det massage för fröken, och så fick hon ett tjockare täcke på sig ute då jag tyckte hon var lite stum i ryggen.
 
Imorgon jobbar jag dygn igen, så då ska Othilia rida. Gud så skönt med en medryttare! :-D Bästa beslutet..
 
 

Update

I förrgår så red Othilia Bellabus. En uteritt på 50 min i skritt och trav. :-) Och igår så vilade hon. Jag var bara där en sväng och pysslade om henne, friserade henne och tvättade puppan på na. Herregud vad hon brunstat... helt kladdig överallt. Snuskjäntan.
 
Idag så jobbar jag dygn, så Othilia ska rida idag med. Så skönt med lite avlastning. :-)

Jag är kär!

Jag är kär i min häst. Jag var redan det, men nu är jag det ännu mer. :-D Jag är fortfarande lycklig efter dagens ridpass. Melina kände sig fotosugen, och vi hade pratat om att rida till Aldernäset tillsammans, men hon kände sig inte så pigg, så jag red ensamen. Och Bella var så fantastiskt fin! Jag använde de små knepen från gårdagens lektion, för att hålla henne lugn, och ja.. hon var så avspänd och nöjd. Jag älskar att rida henne när hon är så. Hon blev ngt springig nån gång, men det var enkelt löst. Och galoppen var helt magisk i båda varven.. jag ville aldrig sluta galoppera. Bärig, tretaktig, lugn.. påverkbar. Och en stor stor strand framför oss. Helt magiskt. <3
 
 

Dressyrlektion

Idag blev det dressyrlektion för Bellabus. Jag visste inte vad jag skull förvänta mig med tanke på att hon inte känts så bra senaste veckan. Jag började rida fram själv, och det kändes inte bra. Försökte vara så snäll och kravlös som möjligt, men hon var så spänd och bara hetsade i munnen.
 
Så kom Gittan, och jag började skritta i en volt runt henne och förklara läget. Och hästen ba börjar slappna av och skritta superfint. Så vi jobbade väldigt basic med lite reparera-tänk. Bella var superfin från start sen G kom! Jag blev rejält påmind om att vända henne (framdelen) i volterna så att jag får henne med mig. Jag har ju typ panikridit med bara underskänklar känns de som, och de har inte funkat så bra senaste tiden. Men nu när jag fick en påminnelse om att vända henne och liksom bara finnas där med skänklarna, så blev det sån enorm skillnad. Bella vart superfin. Låg, och rund, men fin.
Sedan fick jag rida lite skänkelvikningar, och det gick jättebra. Dom har verkligen blivit bättre, som jag skrivit förr. Mycket enklare att rida skänkelvikningar nu, jag som alltid  tyckt det känts så svårt.
 
Sedan lite galopp, och där var hon lång, men avspänd och det satte vi mest värde i idag. Så hon fick vara lång. Hon var ändå taktmässig. Och jag fick rida snett igenom utan att länga. Sedan i traven fick jag länga på långsidorna. Och efter galopp och travlängning så fick jag öva på att slappna av i bäckenet så att jag inte spänner mig och studsar omkring när hon blir spänd, och jag fick lägga en volt och vända henne i den, och då blev hon lugn typ direkt. Så himla skönt. :-)

Och Bella var riktigt glad och nöjd hela passet, trots att det började så spänt och frustrerat. Tänk vad en tränare gör mycket.

Uteritt

Idag har jag och Bella utforskat vidare på vägen vi hittade igår. Och den var kanske hur fin som helst! Helt perfekt runda.  Tog typ 1 timme och 20 min, men då stannade jag och ryggade B ganska mycket oxå för att hon var i sin egna värld. Så vanligtvis kanske den tar strax över timmen. Det var massa trav-bara vägar. Perfekt! Och det fanns en hel del stigar där att utforska vidare på, så jag har många vägar att utforska nu. :-) Joggade en del idag, och Bells var rätt fin. Jag älskar att rida ut, det är så härligt!
 
 
 

HELLO

Det är långt mellan gångerna nu. ;-) Har bloggen sett sitt sista ljus snart månntro?
 
I torsdags vilade Bellabus. I fredags red jag lösgörande dressyr i paddocken. Mycket skänkelvikningar. B kändes lite stel, och jag fick henne inte riktigt så avspänd som jag vill. Men jag bytte taktik och tänkte mer vändande hjälper (för ytter), och då började hon slappna av och det blev en helt annan känsla. Red några galopper oxå, kollade av så att avbrott och ny fattning satt, och det gjorde hon superbra! Och helt lugn i traven efter. Det är riktigt bra för att vara B. Så då fick hon avsluta lång och låg.
 
I lördags, igår, så tävlade vi. Bella gav samma känsla som på fredagen, på framridningen, lite spänd och stum liksom. Kom aldrig riktigt till en bra ridning. Och hon blev extremt spänd efter en skrittpaus.. så då var det nästan lite kört. Försökte galoppjobba henne till avspänning, men nä. Det infann sig aldrig någon bra känsla. Så väl inne på banan tänkte jag bara vara lugn och konsekvent. Bella var en riktig katastrof, men jag följde planen och bara lotsade henne runt. Men.. riktigt katastrofkänsla. Hualigen. ;-)
 
Idag så red vi ut och skrittade strax över en timme. Utforskade lite nya vägar, och kom faktiskt upp till mina gamla trakter. Hittade några vägar jag ska utforska vidare någon annan dag, för jag var tvungen att vända tillbaka då jag skulle vara funktionär på Färsta.
 
 

Update

I söndags vilade Bellabus. En välförtjänt vilodag. :-)

Igår så följde E med och promenerade medans jag red. Jag hade en väldigt pigg och taggad, nästan lite stressig häst igår. Det var längesen hon kändes sådär. Inte rolig med andra ord. Men det var en ny väg vi red, vi red till Aldernäset (där har hon ju varit) och galopperade ett par varv på kanten av ängen där. Då blev hon rätt nöjd, när hon fick galoppera. Och på hemvägen kunde hon faktiskt skritta normalt hem, så det kändes väldigt bra att vi avslutade med att hon var avspänd. :-)
 
jag kan skymta en biffhals under uppbyggnad ;)
 
Idag så var det dags för lektion igen för bästa Gittan. Bella hade riktigt trevligt läge idag, eller.. så fort jag RIDER så blir det så bra. När jag är aktiv och fokuserad, då händer det grejer liksom. Bella var positiv och glad. Gittan la ut nå bommar på längden, och så skulle vi rida framdelen in, och så rakställa och rida andra sidans framdel in. Äh orkar inte förklara så utförligt, men det var inte enkelt. Men jag hajade vart hon ville komma. Vi jobbade vidare med att jag ska rida mer med benen, och komma till bättre ridning. Ta det till nästa steg liksom. Jag har hittat ett annat läge nu så det känns superkul. Jag känner hur utvecklingen går framåt :-)
 
Bella var som sagt fin! Riktigt trevlig trav, och skänkelvikningarna hade blivit bättre! Fick det bekräftat idag, men det tog några ggr för när jag skulle "visa" G så gick det inte såklart. Men vi har fått ett helt annat flyt, och det krävdes inte mkt justeringar så blev det väldigt bra.
 
Galoppen var oxå fin, G tyckte den hade blivit mkt bättre. Och det är ju för att jag hittat en bättre ridning liksom. Hon är mer lösgjord, och med mig, för att jag verkligen rider. Jag fick tänka mot öppna i högergaloppen, och då hamnade hon på plats. Och lätta på ytter ibland så hon får chans att komma igång med ytter bak mer, så jag inte sitter och tjuvhåller där. Det blev stor skillnad
 
Sedan fick vi öva på övergångar mellan trav och galopp, för att öva på hur jag ska rida henne efter galoppen. Och precis som förra passet så red jag verkligen in i övergången, och red traven efteråt, och det är sådan stor skillnad. Hon taggade till lite idag, men ändå hanterbart liksom. Vi red längs fyrkanten så att hon blir van att jag rider övergångar där. Jag inser ju nu att gud vad jag slarvar med det?! Inte konstigt vi inte kan rida bra hörnpasseringar innan/efter galopp på tävling pga hon blir taggad.. vi tränar ju aldrig på det. :-P Men nu ska det bli ändring på det. :-)
 
 

Dagarna 3...

Dags för en uppdatering igen. Dagen efter dressyrpasset så blev det lite friskvård för Bella. Helkroppsmassage och lite equi-övningar. Det tyckte hon var riktigt skönt. Sedan blev det en powerwalk på ca 20 minuter. :-)

Igår så red Othilia henne. En uteritt blev det, och Bella hade skött sig bra. ;-)

Idag har jag ridit ett dressyrpass. Först red jag bort till andra paddocken och skulle testa den, men skrittade bara ca 10 min innan jag kände att näe, det kommer aldrig funka. Så jag red tillbaka till paddocken vid stallet och körde passet där. Idag var underlaget där mkt bättre för att de regnade lite härom natten.
 
Bella var superfin! Jag red arslet av mig, förmodligen därför hon var fin. Började i skritt på volt med att rida tagen bakdel och blandade med tagen framdel. Red någon bakdelsvändning ur detta.
 
Sedan joggade jag igång en riktigt trevlig liten höna! Och jag var supernoga med innerskänkel mot yttertygel. Hade hela tiden med mig det som Ingela sa till mig sist. En av dom sakerna var, "det du vill lösa med innertygeln, ska du lösa med innerskänkeln". Och det försöker jag gå efter nu. Det går fasen skitbra. Det leder till nästan inge handridning, utan bara skänklar och säte, och så hamnar hon på plats då liksom.
 
Jag red skänkelvikningar och sådär bra flyt som vi hade har vi aldrig haft. De hade hänt en del där. Har typ inte ridit skänkelvikningar på ett halvår, haha. Men asså, jag måste rida såhär aktivt varje gång.. Det är ju då det går bra. När både jag och häst aktiveras direkt.
 
Sedan la jag in två random galopper, och hon tog dom klockrent. Och fin var hon! Och avsaktningarna, INGEN STRESS! Jippi. Jag gav nästan upp hoppet efter senaste passet när hon nästan tog till ngn form av passgång efter galoppen. Haha hua.
 
Sedan red jag igenom LB:3an en gång, och det gick super! Jag la dock in extra volter osv. så att vi gjorde alla moment på ett bra sätt. Hon blir lite taggad i främst hörnen, och då genar hon och går emot hjälperna. Så jag red om det tills det blev bra.
 
Och jag är så impad över galoppdelen, superfin avsaktning, och ny fattning. :-D Så dutti brud!
 
Igår så släppte vi ihop Bella och Åke, och det gick typ hur bra som helst. Ett ihopsläpp kan inte gå bättre än såhär. Helt fantastiskt. :-) Och han är den som bestämmer, de är ju lite intressant att se, haha. Hon köper det rakt av.
 
Fasen vad dålig jag är på att sätta in bilder ;o... De finns på instagram: minfux

RSS 2.0